17 Ιουνίου, 2013

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε με προσωρινή διαταγή ότι θα ανοίξει ξανά η ΕΡΤ μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν και θα κλείσει για να λειτουργήσει η Νέα ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ μέχρι τη δημιουργία του νέου φορέα. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργεί ως είχε μέχρι να αλλάξει σε ΝΕΡΙΤ.


Η ΑΠΟΦΑΣΗ του ΣΤΕ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ

Βάσει των διατάξεων του άρθρου 52 του Π.Δ/τος 18/1989 (Α 8), όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 2721/1999 (Α 112) και

΄Εχοντας υπόψη

α) Την υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 απόφαση του Υπουργού στον Πρωθυπουργό και του Υπουργού Οικονομικών «Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης «Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ – Α.Ε.)» (Β 1414), με το άρθρο 1 παρ. 2 της οποίας, ορίζεται, πλην άλλων, ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., με αποτέλεσμα να μην επιτελείται η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 του ν. 1730/1987 (Α 145), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 παρ. 1 του ν. 1866/1989 (Α 222) συμβολή δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ενημέρωση, στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και της ομογένειας.

β) Tην από 12.6.2013 αίτηση αναστολής της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) και του Παναγιώτη Καλφαγιάννη, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΠΕΡΤ.

γ) Tις απόψεις των πληρεξουσίων των αιτούντων και των εκπροσώπων του Δημοσίου, τις οποίες εξέθεσαν προφορικώς.

Δ ι α τ ά σ σ ο υ μ ε

1.Την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω Κ.Υ.Α.).

2. Τη λήψη από τους συναρμόδιους Υπουργό Οικονομικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2013

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Κωνσταντίνος Μενουδάκος



 



ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΗΣ Ι.Α.Α.

 
Τα εγκαίνια του πρότυπου Κοινωνικού Φαρμακείου του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήμο Χαλανδρίου τέλεσε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεσμικών παραγόντων από τον χώρο της υγείας, καθώς και εκπροσώπων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Συγκεκριμένα στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι: Γιώργος Καλατζής – Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, Θεοχάρης Μπίρμπος – Διευθυντής του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Αθανασίου, Κωνσταντίνος Μανιάτης – Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Σγουρού, Απόστολος Κακλαμάνης – βουλευτής Β’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης – βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ, Παναγιώτης Κουρουπλής – βουλευτής Β’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Βασίλης Καπερνάρος – βουλευτής Β’ Αθηνών Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Πατούλης – Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Ζορμπάς – Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Δημήτριος Δέμος – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Χρήστος Αντωνόπουλος – εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, Κωνσταντίνος Καρατζάς – πρώην Διοικητής της Aspis Bank.

Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Γιώργος Κουράσης, τόνισε στην ομιλία του: «Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα σε 100 τουλάχιστον ωφελούμενους κάθε μήνα. Με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, το Κοινωνικό Φαρμακείο είναι πρότυπο, καθώς τα φάρμακα που θα προσφέρονται από τα ελληνικά εργοστάσια θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες φαρμάκων και παραφαρμάκων για την πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’, ο οποίος κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Χαλανδρίου, δήλωσε: «Το Κοινωνικό Φαρμακείο αποτελεί μια μικρή όαση που θέλει να ανακουφίσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσμενή θέση αυτές τις δύσκολες ώρες για την Πατρίδα μας. Αυτή η προσπάθεια αποδεικνύει πως όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε ν’ αλλάξει η ζωή των συμπολιτών μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Ο Γενικός Διευθυντής του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου Της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Βασίλειος Χαβάτζας, δήλωσε: «Αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν το ηχηρότερο μήνυμα αισιοδοξίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερα την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο Μακαριώτατος με την ΠΕΦ είναι βήμα διαφύλαξης της κοινωνικής αλληλεγγύης και ενότητας».

Ο κ. Δημήτριος Δέμος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μιλώντας εκ μέρους τη ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, σημείωσε: «Η νέα αυτή πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μας βρίσκει συνοδοιπόρους και υποστηρικτές στον καθημερινό αγώνα στήριξης των αδύναμων ομάδων της κοινωνίας μας, γι’ αυτό και δε διστάσαμε στιγμή να ανταποκριθούμε. Στο κάλεσμα αυτό ακολουθήσαμε απ’ την αρχή την καρδιά μας. Και η καρδιά μας χτυπάει ελληνικά. Η ΠΕΦ στηρίζει με χαρά το Κοινωνικό Φαρμακείο του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ είμαστε έτοιμοι να δηλώσουμε «παρόν» και σε οποιαδήποτε αντίστοιχη πρωτοβουλία στο μέλλον».

Το Κοινωνικό Φαρμακείο αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στην ήδη πλούσια φιλανθρωπική δράση του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας θα προσφέρει, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, φάρμακα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου Χαλανδρίου. Τα φάρμακα που παρέχει εντελώς δωρεάν και αποκλειστικά η ΠΕΦ στο Κοινωνικό Φαρμακείο, καλύπτουν όλες τις κατηγορίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και περιλαμβάνουν συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και  παραφαρμακευτικά προϊόντα. Από το Κοινωνικό Φαρμακείο μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι Χαλανδρίου που δικαιούνται την ειδική κάρτα ωφελούμενου, σύμφωνα με τις σχετικές προϋποθέσεις και διαδικασίες του Δήμου.

Σε μια περίοδο εκτεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το Κοινωνικό Φαρμακείο φιλοδοξεί να αποτελέσει ισχυρό κρίκο μιας αλυσίδας κοινωνικών δομών αλληλεγγύης, με σκοπό να διατηρηθεί η συνοχή του κοινωνικού ιστού της χώρας. Ιδιαίτερα σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι αυτός της φαρμακευτικής κάλυψης, ο ρόλος ενός δικτύου Κοινωνικών Φαρμακείων μπορεί να αποδειχθεί κομβικός.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών & άλλων πόρων του Υπουργείου Εργασίας και στεγάζεται στο δημοτικό κτίριο της οδού Στρ. Παπάγου 7, μαζί με άλλες κοινωνικές δομές του Δήμου Χαλανδρίου, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κέντρο Διαμεσολάβησης. Το Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9:00 – 17:00.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας προσφέρει αποκλειστικά και δωρεάν το σύνολο του απαραίτητου φαρμακευτικού υλικού
 

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΜΟΣΑΝΤ Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ;; ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΙΛΛΕΡ ΤΗΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ!

 

Με εντολή της Μοσσάντ η εκτέλεση του επισκόπου;

Σε κατασκοπευτικό θρίλλερ εξελίσσεται η υπόθεση της απαγωγής των επισκόπων καθώς είναι ραγδαία η ροή των στοιχείων που έρχονται στο φως από τον αραβικό Τύπο. Το ένα δημοσίευμα όχι μόνο επιβεβαιώνει το άλλο αλλά και διευρύνει τις ευθύνες των εμπλεκομένων πλευρών. Δημοσίευμα του αραβικού Dam Press (14/06/2013) υποστηρίζει ότι τουρκικές πηγές προσκείμενες στο κίνημα κατά του Ερντογάν, αποκάλυψαν ότι η απαγωγή των δύο επισκόπων Χαλεπίου, Παύλου Γιαζίζι και Γιοχάνα Ιμπραήμ πραγματοποιήθηκε από τρομοκρατικές ομάδες που τελούν υπό τις διαταγές της ισραηλινής Μοσσάντ.

Η Τουρκική πηγή δήλωσε ότι η απαγωγή σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από τη Μοσσάντ μέσω του « ανθρώπου » της στη Συρία τον Αμπού Μοχάμεντ Αλ Χοτζέιρα. Το πρόσωπο αυτό αξιοποιώντας διασυνδέσεις, και σπουδές στις αρχές του 2000 κερδίζει την εμπιστοσύνη του Προέδρου Άσαντ . Προερχόμενος από μειονοτική χριστιανική κοινότητα και ως μέλος του κόμματος Μπάαθ κατάφερε να προσεγγίσει τις υπηρεσίες της Συριακής Αντικατασκοπίας. Όταν οι μυστικές υπηρεσίες αντιλήφθηκαν το ρόλο του, αυτός κατέφυγε αρχικά στο Ντουμπάι.

Με τη βοήθεια της Μοσσάντ μετανάστευσε στον Καναδά. Εκεί του παραχωρήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες η πράσινη κάρτα άδειας παραμονής και σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε και την καναδική υπηκοότητα πριν παρέλθει το προβλεπόμενο ελάχιστο διάστημα των 3 ετών. Με το καναδικό διαβατήριο αρχίζει να μετακινείται άνετα μεταξύ Βυρηττού, Ντουμπάι, Αμμάν, Καίρου και Τουρκίας με τα στοιχεία Αmousada Αiman Αbdel Νour (το γένος Huda).

Είναι πολύ ενδιαφέρον στοιχείο ότι αυτός ο χριστιανικής καταγωγής Αμουσαντά Αιμάν Αμπντέλ Νουρ, διακατέχεται μίσος για τους χριστιανούς της Συρίας και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους βλάψει. Θεωρείται δεδομένη η εμπλοκή του στο βομβαρδισμό της Κασάα της Δαμασκού, στη σίληση της Εκκλησίας Αμ Αλ Ζανάρ ( Αγία Ζώνη) στην απαγωγή και δολοφονία ιερέα (του ελληνορθόδοξου Φαντί Χαντάντ) αλλά και στην απαγωγή των μητροπολιτών Γιαζίζι και Ιμπραήμ. Οι τελευταίοι απήχθησαν, γιατί αρνήθηκαν να κινηθούν εναντίον του καθεστώτος Άσσαντ, παρόλες τις πιεστικές υποδείξεις και προτροπές του Νουρ.

Κύκλοι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι η Μοσσάντ δραστηριοποιείται σε Τουρκία και Συρία κατευθύνοντας Γουαχαμπιστές και Τζιχαιστές. Η ισραηλινή υπηρεσία καταστρώνει ειδικά επιχειρησιακά σχέδια ενάντια σε στόχους που δεν θα μπορούσαν να επιλεχθούν από κοινούς εξτρεμιστές: κέντρα επιστημονικών και στρατιωτικών ερευνών ,βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, εργοστάσια εξειδικευμένου υλικού αλλά και Πανεπιστήμια υψηλού επιστημονικού επιπέδου ή καταξιωμένα Πολυτεχνεία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμουσαντά Αιμάν Αμπντέλ Νουρ, εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης ως παρουσιαστής σε talk show τηλεοπτικού σταθμού και αυτή είναι η κάλυψή του για την πραγματική του εργασία, δηλαδή πράκτορας της Μοσσάντ. Το άρθρο επικαλείται την ίδια μαρτυρία του ανώτατου αξιωματούχου του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (που διατηρεί την ανωνυμία του) και που είχε δημοσιευθεί από 13/06/13 στην εφημερίδα Σάρκ ελ Αούσσαντ (Η Μέση Ανατολή). Επιβεβαιώνει τα σχετικά με την απαγωγή των επισκόπων από το παρακλάδι της «Αλ Νάσρα» « Αμπού Μπανέτ » (« o Πατέρας των Κοριτσιών »), την ομηρία τους στο χωριό Ελ Μεσέντ και την αναγνώρισή τους από πρώην συγκρατούμενο (με τη μαρτυρία του ότι ο ένας εκ των επισκόπων έχει ήδη δολοφονηθεί) .

Το νέο στοιχείο που παραθέτει είναι ότι ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε, ότι ο νυν κ. Αμουσαντά Αιμάν Αμπντέλ Νουρ, πριν αποκαλυφθεί από τις συριακές μυστικές υπηρεσίες ήταν γνωστός στις δυο αδερφές τρομοκρατικές ομάδες με το όνομα Αμπού Μοχάμεντ Αλ Χοτζέιρα. Όχι μόνο λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της « Αμπού Μπανέτ » και « Τζαχμπέτ Αλ Νάσρα », αλλά ήταν ουσιαστικά και ο σύνδεσμος των ομάδων αυτών με την Μοσσάντ. Συγκεκριμένα, η Μοσσάντ έδινε οδηγίες στον Αμπού Μοχάμεντ Αλ Χοτζέιρα (ή Αμουσαντά Αιμάν Αμπντέλ Νουρ) και σύμφωνα με αυτές, καθοδηγούσε τις ομάδες.

Ο άνθρωπος αυτός, συναντούσε τους ισλαμιστές τρομοκράτες, τους έδινε τις εντολές και διέμενε πάντα σε ξενοδοχεία σε παραμεθόριες πόλεις κοντά στα συροτουρκικά σύνορα. Ο ίδιος εκτιμάται ότι ήταν και ο ηγέτης της «Αμπού Μπανέτ» της οποίας ο ρόλος δεν ήταν το τζιχάντ, αλλά αναλάμβανε μόνο εκτελέσεις, απαγωγές, συνοριοφύλαξη και διακίνηση υλικών (στην πλειοψηφεία τους ξένοι υπήκοοι, κυρίως τσετσένοι ή άλλοι ισλαμιστές ρώσικης υπηκοότητας) .

Ο 47χρονος Αμουσαντά Αιμάν Αμπντέλ Νουρ , θιασώτης της «άνοιξης της Δαμασκού» με προφίλ εξεζητημένο παραπλανητικά τεχνοκράτη, ίδρυσε το 2003 ένα διαδικτυακό πρακτορείο ειδήσεων με την επωνυμία Αll4Syria(όπως π.χ. Sharia4Belgium) προσπαθώντας να υποσκάψει τη διακυβέρνηση της χώρας.Eνδεικτικό της δράσης του είναι το άσυλο που του παραχώρησε το Ντουμπάι το 2007 αλλά και η απολυτοποίηση των διαχωριστικών γραμμών που οραματιζόταν για τους χριστιανούς σε σχέση με την διακυβέρνηση Άσσαντ :« θα πρέπει να είσαι τρελός ή φοβικός σαν τους αλαουίτες και κάποιους χριστιανούς για να υποστηρίζεις αυτό το καθεστώς ».

Ακόμα και ο ευρωπαικός τύπος συμμερίζεται τα αλλεπάλληλα δυσοίωνα μηνύματα που έρχονται από τη Μέση Ανατολή. Στις 14/06/2013 το αγγλόφωνο διεθνές πρακτορείο θρησκευτικών ειδήσεων « The Τablet » , δημοσίευσε άρθρο με τίτλο « Oι Επίσκοποι είναι πιθανότατα νεκροί » . Η πληροφορία για την προέρχεται από μια διάλεξη στην Οξφόρδη που πραγματοποήθηκε την τελευταία εβδμάδα. Σύμφωνα με τους ομιλητές υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι δυο μητροπολίτες Χαλεπίου δολοφονήθηκαν..

Ο κος John Eibner, επικεφαλής της οργάνωσης Διεθνής Χριστιανική Αλληλεγγύη με έδρα την Ζυρίχη, δήλωσε χαρακτηριστικά στην Tαblet : « Kάθε μέρα που περνάει χωρίς κανένα νέο και χωρίς καμία απτή πληροφορία, ελαχιστοποιούνται όλο και περισσότερο οι πιθανότητες να είναι ζωντανοί » .

Ομολογία - σοκ ενός πρώην συγκρατουμένου τους.

Σήμερα στην αραβόφωνη εφημερίδα Σάρκ ελ Αούσσαντ (Η Μέση Ανατολή) αξιωματούχος του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, προέβη σε αποκαλυπτικές δηλώσεις σχετικά με την απαγωγή των επισκόπων Χαλεπίου.

Βεβαίωσε ότι ένα παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Νόσρα (Μέτωπο της Νίκης) με την επωνυμία Αμπού Μπανέτ (ο πατέρας των κοριτσιών) βρίσκεται πίσω από των υπόθεση της απαγωγής. Αυτή η ομάδα λειτουργεί κάτω από τις εντολές και την καθοδήγηση της Αλ Νόσρα και ο ηγέτης της Αμπού Μπανέτ είναι παράλληλα και ένας από τους επικεφαλείς της. Η Αμπού Μπανέτ έχει υπό τις διαταγές της 150 « Μουτζαχεντίν » των οποίων η πλειοψηφία δεν είναι Σύριοι. Ανέφερε επίσης ότι στις γραμμές της Αλ Νόσρα έχουν στρατολογηθεί πάρα πολλοί τσετσένοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του « Ελεύθερου Συριακού Στρατού » ο ρόλος της ομάδας Αμπού Μπανέτ δεν είναι να συμμετέχει στις μάχες αλλά να λειτουργεί ως εκτελεστικό απόσπασμα (βαρύνονται με πολλές δολοφονίες) να ελέγχει τις διόδους των τουρκοσυριακών συνόρων (συνοριοφύλακες) και να αποσπά μεγάλα χρηματικά ποσά από την διακίνηση ατόμων ή υλικών υπό τη μορφή δασμών.

Τα περισσότερα μέλη της είναι εγκατεστημένα στο χωριό Ελ Μεσέντ κοντά στην τουρκική πόλη Άτνα και πλησίον της Ντέεναρ.Εκεί εντοπίζει τους επισκόπους.Ο ίδιος υψηλόβαθμος του FSΑ εξηγεί ότι έγινε αποδέκτης μαρτυρίας κάποιου κρατουμένου της Αμπού Μπανέτ που κατόρθωσε να δραπετεύσει. Αυτός ο πρώην όμηρος τον διαβεβαίωσε ότι είχε δει στη φυλακή που διατηρούσε η οργάνωση, τους δύο επισκόπους.

Τους αναγνώρισε από τους μεγάλους χαρακτηριστικούς σταυρούς που έφεραν. Ο ίδιος πρώην κρατούμενος δήλωσε ότι τον έναν από τους δύο επισκόπους τον σκότωσαν. Ο αξιωματούχος πιστεύει ότι αυτή η ομάδα είναι υπεύθυνη και για όλες τις απαγωγές δημοσιογράφων οι οποίοι επιχειρούσαν να εισέλθουν στο συριακό έδαφος μέσω Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, τους επέρριψε την ευθύνη και για την εξαφάνιση των δύο γάλλων δημοσιογράφων πριν από δύο ημέρες.Όσο για τους επισκόπους, καταληκτικά προσέθεσε ότι η απαγωγή διαπράχθηκε ενώ οι επίσκοποι κατευθύνονταν από Τουρκία προς Συρία.

Κοινή δήλωση
Πατριάρχη Αντιοχείας
 και Μαρωνίτη προκαθήμενου για τους απαχθέντες

Έκκληση για τη λήξη της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία και για την απελευθέρωση των δυο απαχθέντων Μητροπολιτών, αλλά και δυο ακόμα κληρικών απηύθυναν ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος και ο Μαρωνίτης Πατριάρχης Beshara Rai.

«Καλούμε τους απαγωγείς να απελευθερώσουν τον Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο και τον Μητροπολίτη Ιωάννη, τους δυο ιερείς Ishak Mahfoud και Michel Kayyal που απήχθησαν πριν τους δυο επισκόπους και όλους όσοι είναι Σύροι πολίτες και έπεσαν θύματα απαγωγής εντός της επικράτειας της Συρίας» ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο Πατριάρχης Αντιοχείας και ο Μαρωνίτης προκαθήμενος μετά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στη Βυρηττό.

Δημοσίευμα της εφημερίδας του Λιβάνου Dailystar επικαλείται πηγές του Πατριαρχείου Αντιοχείας και των αρχών της Συρίας που υποστηρίζουν ότι οι απαγωγείς είναι «Τσετσένοι τζιχαντιστές».

Εκφράζοντας τη λύπη και τη θλίψη τους για τη συνεχιζόμενη βία στη Συρία οι δυο προκαθήμενοι απηύθυναν έκκληση σε όλα τα περιφερειακούς και διεθνείς φορείς του Λιβάνου να τερματίσουν την εμπλοκή τους στη συριακή εμφύλια διαμάχη.