08 Ιουνίου, 2013

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

"Χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή την διατήρηση της παράδοσης" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τα εγκαίνια της έκθεσης Λατρευτικού και Θρησκευτικού ψωμιού με τίτλο "πρόσφορο-άρτος-τάματα" που διοργανώνεται από το Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα ο διευθυντής του Μουσείου κ. Πέτρος Κατσίκης και η πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Βαρνάβα κ. Μηλέα Παππά, ενώ παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Δήμαρχος Μαραθώνα, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αλλά και παραδοσιακών συλλόγων από όλη την Ελλάδα, κληρικοί και λαϊκοί. Το θέμα της έκθεσης ανέπτυξε η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.

Αφορμή για την έκθεση αυτή ήταν η πολυετή έρευνα για την εξέχουσα θέση που κατείχε και κατέχει το ψωμί στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων παγκοσμίως, αλλά και η συμβολή του στην ανάγκη για έκφραση πίστης και λατρείας. Τα εκθέματα του Μουσείου αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή κεντημένου ψωμιού, στην Ευρώπη. Τα δύο χιλιάδες διαφορετικά μεταξύ τους εκθέματα, καλύπτουν όλη την Ελληνική Επικράτεια, καθώς επίσης και σαράντα χώρες του εξωτερικού.  Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως "δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αλλά το ψωμί είναι το βασικό στοιχείο όχι μόνο της υλικής αλλά και της πνευματικής μας ζωής. 

Το ψωμί είναι ευλογημένο. Έχει μια ολόκληρη ιστορία στην διαδρομή του, ξεκινά από ένα μικρό σπόρο, που πρέπει να μεγαλώσει, να θεριστεί, μέχρι να φτάσει στο μύλο να αλεστεί να γίνει ψωμί και να έρθει στο τραπέζι. Όπως το ψωμί, λοιπόν, που ακολούθησε αυτήν την διαδρομή, έτσι είναι και τα μέλη της Εκκλησίας, κάθε ένας από μας είναι ένας σπόρος" και πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος πως "όταν ο καθένας από εμάς, όπως ο σπόρος, μείνει μόνος του δε μπορεί να δώσει καρπό, χάνεται, πρέπει να ζυμωθεί, να γίνει "ψωμί" για να ζήσουμε".

Επισήμανε, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος πως η καθημερινότητά μας πλέον μας οδηγεί στο να αγοράζουμε έτοιμο το ψωμί, ενώ τόνισε πως "δεν λέμε να ξαναγυρίσουμε πίσω και να γίνουμε όπως παλιά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις παραδόσεις μας, από πού ξεκινάμε και πού φτάνουμε. Αλλάξαμε πολύ τα πράγματα, προς το χειρότερο πολλές φορές, και ξεχνάμε πως όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε ένα".  Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως "δεν πάμε τον άρτο στην εκκλησία για να ευλογηθεί και να τον πάρουμε πάλι σπίτι μας, αλλά για να μοιραστεί σε όλους τους ανθρώπους, ο καθένας θα πάρει από ένα κομμάτι για να κοινωνήσουμε, να έρθει δηλαδή ο ένας πιο κοντά στον άλλο, να γίνουμε οικογένεια"

Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντας πως "απόψε πρέπει να δούμε την εξέλιξη και την πορεία αυτή και να καταλάβουμε ότι πρέπει να κρατάμε την ουσία, την παράδοση, τις ρίζες. Υπάρχει διαφορά μεταξύ παράδοσης και συντήρησης. Η συντήρηση απλώς διατηρεί, ενώ η παράδοση είναι κάτι ζωντανό, παίρνει κάτι από το παρελθόν, βάζει το δικό της στοιχείο και προχωρά. Μας χρειάζεται η παράδοση, αν για παράδειγμα κόψουμε από ένα αιωνόβιο δένδρο τις ρίζες του, το δένδρο θα ξεραθεί και οι καρποί θα πέσουν. Χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή τη διατήρηση της παράδοσης. Ό,τι μπορεί και ζει και προχωρεί έχει μέσα γνησιότητα, ό,τι χάνεται πολλές φορές είναι στείρο και το εγκαταλείπουν οι άνθρωποι". 

Η έκθεση "οι δρόμοι του ψωμιού" πραγματοποιείται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιβάλλον και την τέχνη, ενώ ο στόχος είναι η διάσωση, η ανάδειξη και ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου βρίσκεται στην περιοχή Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα και είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00.



ΕΚΘΕΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το Ευρωπαϊκό Μουσείο  Άρτου που εδρεύει στον Βαρνάβα Αττικής Δήμου Μαραθώνα  από το Σάββατο 8 Ιουνίου έως την Κυριακή 30 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει την 1η  έκθεση Θρησκευτικού Ψωμιού «Πρόσφορο–Άρτος Τάματα». 

Την έκθεση θα αποτελούν θρησκευτικά ψωμιά από εκκλησίες, μοναστήρια και φορείς της Ελλάδας αλλά και από όλο τον κόσμο. Τα εγκαίνια της  έκθεσης  θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα 8μ.μ. από  τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο.  

Η συλλογή του Ευρωπαϊκού Μουσείου  Άρτου αποτελείται από τρεις χιλιάδες (3000) «κεντημένους», παραδοσιακούς και θρησκευτικούς άρτους από την Ελλάδα και σαράντα (40) χώρες του εξωτερικού που συνεχώς αυξάνονται και θεωρείται από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.



 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια Πειραιά διοργανώνει το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, με αφορμή τη σύλληψη των ναυτεργατών Ν.Κροκίδη και Απ.Μπανάσιου, γραμματέα και ταμία της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) στο λιμάνι της Ραφήνας. Με το σύνθημα «Η Αθήνα δικιά μας», πραγματοποιείται το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος το 9ο Athens Pride. «Η παρέλασή μας σταδιακά μεγαλώνει. Ο δρόμος, όμως, για την ισότητα και το σεβασμό είναι ακόμη μακρύς» αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών, όπου γίνεται εκτενέστατη αναφορά στο έλλειμμα θεσμικής-κοινωνικής προστασίας και ίσων δικαιωμάτων των LBGT ατόμων στην Ελλάδα. 

Κλειστός θα είναι το Σαββατοκύριακο 8-9 Ιουνίου ο σταθμός του μετρό «Άγιος Δημήτριος», λόγω έργων τεχνικών εργασιών στο τμήμα επέκτασης προς τον σταθμό «Ελληνικό». Οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στο σταθμό «Δάφνη». Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται από την προσωρινή κυκλική λεωφορειακή γραμμή «Δάφνη-Άγιος Δημήτριος». Η διευθέτηση του ζητήματος των πολεμικών επανορθώσεων της Γερμανίας στην Ελλάδα συζητήθηκε σε εκδήλωση στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στο Βερολίνο, με τους συμμετέχοντες να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους, όπως μέσω του κουρέματος του χρέους. Έβαψαν τα σώματά τους με χρώματα, φόρεσαν καπέλα, ανέβηκαν στα ποδήλατά τους και ξεχύθηκαν με δυνατά σφυρίγματα και συνθήματα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας βιώσιμη κινητικότητα.

Κόσμος

Στην αντεπίθεση πέρασε ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, την ώρα που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ από τις διαδοχικές αποκαλύψεις για δύο μυστικά προγράμματα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (ΝSA). Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου έχει βρει άσυλο, ο Ασάνζ υποστήριξε πως παρατηρείται «επικίνδυνη κατάρρευση του Δικαίου» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αναγκαιότητα συνεργασίας τους για την επίλυση των διαφορών όσον αφορά την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, ένα θέμα που έχει προκαλέσει πλείστες τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες συμμετέχουν σε διήμερη ανεπίσημη Σύνοδο Κορυφής στην Καλιφόρνια, η οποία επικεντρώνεται στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, όταν ένας άνδρας άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών μέσα στη βιβλιοθήκη της Πανεπιστημιούπολης. Άλλος ένας άνδρας έχει συλληφθεί. Ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα εισήχθη στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού, ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα. Ο Μαντέλα νοσηλεύεται σε «σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση» προσθέτει η ανακοίνωση. Σαράντα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε λεωφορείο στην πόλη Σιανμέν της νοτιοανατολικής Κίνας. Οι Αρχές ξεκίνησαν έρευνες με την υποψία της «σοβαρής εγκληματικής υπόθεσης» μεταδίδουν τα ΜΜΕ.

Οικονομία

Διαδικασίες-εξπρές όσον αφορά την κατάσχεση καταθέσεων από τις τράπεζες για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, αλλά και τη δημιουργία Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών στη ΓΓΠΣ, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή. Εμπορικό πλεόνασμα 20,5 δισ. δολάρια κατέγραψε το Μάιο η Κίνα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία των Τελωνείων της χώρας. Τα στοιχεία ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες των Αρχών και είναι σαφώς καλύτερα από τα αντίστοιχα του Απριλίου. Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή οι αγορές στην Ευρώπη και την Νέα Υόρκη, μετά από μία εβδομάδα διακυμάνσεων και μεικτών τάσεων.

Αθλητισμός

Στον χαρακτήρα που έδειξαν οι Έλληνες διεθνείς στάθηκε ο Φερνάντο Σάντος μετά τη νίκη της εθνικής μας ομάδας επί της Λιθουανίας στο Βίλνιους για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2014. Η Πορτογαλία επικράτησε 1-0 της Ρωσίας με γκολ του Ποστίγκα και ανέβηκε στην κορυφή του 6ου ομίλου. Το Βέλγιο - με βασικούς τους Μιραλάς και Φέισα - νίκησε με 2-1 την Σερβία και έγινε το φαβορί για την 1η θέση του 1ου ομίλου, μετά την ήττα της Κροατίας με 1-0 μέσα στο Ζάγκρεμπ από την Σκωτία. Βαριά ήττα με 4-0 υπέστη το Μαυροβούνιο από την Ουκρανία. Η Ιταλία έμεινε στο 0-0 με την Τσεχία στην Πράγα.

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έδωσε τη λύση για την εθνική μας ομάδα στο Βίλνιους και την οδήγησε στη νίκη με 1-0 επί της Λιθουανίας για τον 7ο προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ 2014. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε ένα μεγάλο βήμα για την εξασφάλιση της 2ης θέσης, που οδηγεί στα μπαράζ πρόκρισης στα τελικά της κορυφαίας διοργάνωσης. Ανέλπιστο δώρο πήρε η ομάδα του Φερνάντο Σάντος από το Λιχτενστάιν που ανάγκασε σε ισοπαλία 1-1 την Σλοβακία και την άφησε τέσσερις βαθμούς πίσω από τη «γαλανόλευκη».


ΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Με επιπλέον ένα διάταγμα — το 15ο κατά σειρά — που εξέδωσε το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών, άρχισαν τέσσερις τροποποιήσεις που αφορούν άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων για τις κυπριακές τράπεζες. Το διάταγμα αυτό προβλέπει:

1.Την δυνατότητα τερματισμού προθεσμιακής κατάθεσης που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο και την μεταφορά σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο του ίδιου προσώπου για:

(α) την πληρωμή ακριβούς ποσού ιατρικών εξόδων σε πάροχο ιατρικής φροντίδας αφού παρουσιαστούν στο πιστωτικό ίδρυμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και δεδομένου ότι στον τρεχούμενο λογαριασμό δεν υπάρχουν επαρκή ποσά για κάλυψη της δαπάνης αυτής.

(β) την εξόφληση οφειλών προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού παρουσιαστούν στο πιστωτικό ίδρυμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και η πληρωμή διενεργείται με απευθείας ηλεκτρονική μεταφορά ή/και με την έκδοση τραπεζικής επιταγής και δεδομένου ότι στον τρεχούμενο λογαριασμό δεν υπάρχουν επαρκή ποσά για κάλυψη της πληρωμής.

2.Οποιαδήποτε νέα προθεσμιακή κατάθεση δημιουργείται με κεφάλαια σε τρεχούμενο λογαριασμό ή με μετρητά δεν υπόκειται στους περιορισμούς που ίσχυαν για τις τοποθετήσεις αυτές κατά την ημερομηνία λήξης τους.

3.Επιτρέπεται η μεταφορά 300 ευρώ ημερησίως από λογαριασμό φυσικού προσώπου σε τρεχούμενο λογαριασμό του ίδιου προσώπου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.

4.Εξαιρούνται των περιοριστικών μέτρων χρήματα που έχουν μεταφερθεί από το εξωτερικό σε πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία και μεταφέρονται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία, εάν κατά τη μεταφορά το πρώτο ίδρυμα διευκρινίσει στις λεπτομέρειες της μεταφοράς ότι τα χρήματα εμπίπτουν στην εξαίρεση των περιοριστικών μέτρων.

Η ΣΤΑΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Η άμεση εξήγηση για την έκρηξη των διαμαρτυριών στην Τουρκία βρίσκει εξήγηση στην έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Πίσω από την αναταραχή βρίσκεται ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα που τίθεται τα τελευταία χρόνια από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού. Ποια είναι η θέση της Τουρκίας στον κόσμο σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν; Όχι πολύ καιρό πριν η Άγκυρα κοίταζε δυτικά. Τώρα έχει στραφεί ανατολικά. Ο κ. Ερντογάν ανταποκρίθηκε στην διαταραχή με μια δημόσια οργή που δεν ταιριάζει με την οργή εκείνων που έχουν καταλάβει την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης (και σε άλλες μεγάλες πόλεις). Οι διαδηλωτές ονομάστηκαν εξτρεμιστές και πλιατσικολόγοι, οι Τούρκοι που πίνουν αλκοόλ ονομάστηκαν αλκοολικοί και το Twitter αποκαλέστηκε πληγή για την κοινωνία.

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ο διάδοχος της κοσμικής παράδοσης του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, κατηγορείται από τον πρωθυπουργό για την αναμόχλευση αναταραχών εξαιτίας των διαδοχικών του χαμένων μαχών στην κάλπη. Εκτός από τη χρήση δακρυγόνων, ο πρωθυπουργός δύσκολα θα μπορούσε να δώσει μια πιο κραυγαλέα εικόνα του αυταρχισμού με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλωτές. Ο κ. Ερντογάν έχει κερδίσει τρεις εκλογές και, δρώντας με την αλαζονεία που έρχεται έπειτα από μια δεκαετία στην εξουσία, ενήργησε σαν να βρίσκεται πέρα από τους περιορισμούς της τουρκικής δημοκρατίας.

Η ανησυχία είναι έκδηλη για αρκετό χρονικό διάστημα. Καταπίεση του Τύπου, συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων, η όλο και πιο ισλαμική απόχρωση των εθνικών πολιτικών και η υποψία ότι ο κ. Ερντογάν δεν βλέπει τέλος στη θέση του στην εξουσία έχουν όλα συνωμότησει προς ένα κλίμα ανησυχίας. Εδώ και καιρό αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο πρωθυπουργός θέλει να ανταλλάξει την παρούσα θέση του με εκείνη μιας αναβαθμισμένης προεδρίας. Θέλει να αλλάξει το σύνταγμα ώστε να πετύχει την εφαρμογή της μετάβασης.

Η φιλοδοξία δημιουργεί ανησυχία φθάνοντας πολύ πιο πέρα από τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως, μερικοί λένε, στο γραφείο του σημερινού προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ. Η ειρωνεία στον τρόπο που ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Μετά από μια διστακτική αρχική αντίδραση στις αραβικές εξεγέρσεις, η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει εαυτόν ως υπέρμαχο της ελευθερίας στη Μέση Ανατολή. Τα κοινωνικά δίκτυα που ο κ. Ερντογάν τώρα καταγγέλλει έχουν παίξει 'ένα αξιοσημείωτο ρόλο στην κινητοποίηση της αντιπολίτευσης' κατά της απολυταρχικής διακυβέρνησης αλλού.Το AKP έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έχει προωθήσει το κόμμα ως πρότυπο για ένα γάμο Ισλάμ και δημοκρατίας.

Η Τουρκία ήταν στην πρώτη γραμμή της εξωτερικής αντιπολίτευσης στο δολοφονικό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη γειτονική Συρία - προσφέροντας φυσική, πολιτική και ηθική υποστήριξη προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν το καθεστώς. Ο κ. Ερντογάν υπολόγισε λάθος, ωστόσο, αναμένοντας ένα γρήγορο τέλος στο καθεστώς της Δαμασκού. Ο ίδιος υποτίμησε την ανθεκτικότητα του Assad και των δυνάμεων του και υπερεκτίμησαν την προθυμία των ΗΠΑ να παρέμβουν.

Με την ανάδειξη της Τουρκίας ως κορυφαίας περιφερειακής - και πιο πρόσφατα σουνιτικής - δύναμης, ο πρωθυπουργός έθεσε μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας (η Τουρκία, εξάλλου είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για την ΕΕ) και σχετικά με το βάθος της δικής του δέσμευσής για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους όπως το είχε ορίσει ο Ατατούρκ.

Κατά τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ΑΚΡ, η Τουρκία είχε σαφή δυτικό προσανατολισμό. Ο κ. Ερντογάν έδειξε αξιοθαύμαστη προθυμία να ενστερνιστεί τις δημοκρατικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ανοίξει την πόρτα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά και την αναγκαία σκληρότητα προς το στρατό που είχε από καιρό συνωμότησει εναντίον της τουρκικής δημοκρατίας.

Ένας συνδυασμός ευρωπαϊκού (κυρίως γαλλο-γερμανικού) σνομπισμού, προβλημάτων στην ευρωζώνη και την οικονομική ζωντάνια της Τουρκίας υπέσκαψαν τον ενθουσιασμό για την πορεία αυτή, με αποτέλεσμα το ΑΚΡ να αναδιατυπώσει τη θέση της χώρας ως βασική δύναμη μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η φράση-ορόσημο του κ. Νταβούτογλου - κανένα πρόβλημα με τους γείτονες – εκφράστηκε για να στηρίκει αυτή την αίσθηση περιφερειακής εξουσίας.

Η στρατηγική αυτή έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Κατά τη διαδικασία αυτή, η Τουρκία έχει αρχίσει να εμφανίζεται πιο ισλαμική και λιγότερο δημοκρατική. Η Τουρκία δεν είναι Αίγυπτος - ούτε Τυνησία, ούτε Λιβύη, ούτε Συρία. Ο κ. Ερντογάν έχει κερδίσει τρεις εκλογές. Και όμως φαίνεται ότι έχει αποτύχει να καταλάβει ότι η ουσία της δημοκρατίας είναι η πολυφωνία. Όσοι έχουν βγει στους δρόμους εκφράζουν πολλές γκρίνιες και παράπονα, αλλά το μήνυμα προς τον πρωθυπουργό φαίνεται αρκετά σαφές. Σύγχρονη Τουρκία θέλει μια σύγχρονη δημοκρατία.



TELEGRAPH: O ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΟΛΙ ΡΕΝ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Όπως οι Σπαρτιάτες, οι Θηβαίοι, οι Θεσπιείς, έτσι και οι Έλληνες θυσιάστηκαν για να αγοράσει χρόνο η συμμαχία. Κι αντί σεβασμού, διασύρονταν από τους ιδιοτελείς Γερμανούς, Φινλανδούς, Αυστριακούς, Ολλανδούς. Ενα άθλιο επεισόδιο». Ο αρθρογράφος της Daily Telegraph Αμπρος Εβανς - Πρίτσαρντ αναλύει το πώς «εγκλημάτησαν» εναντίον της Ελλάδας.

Το θέτει ως εξής: «Κανείς δεν έχει παραιτηθεί, ή έχει χάσει ένα μεροκάματο, ή αντιμετωπίζει οποιοδήποτε είδος μομφής από εκλεγμένο όργανο. Oυδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για τα καταστροφικά λάθη που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα». Ο Πρίτσαρντ γράφει δίχως περιστροφές: «Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν πρέπει να παραιτηθεί για τα εγκλήματα κατά της Ελλάδας».

Η ανεργία των νέων, τονίζει, αγγίζει το 58,3% και η ευρωζώνη επιμένει στο ίδιο μείγμα αποτυχημένων υφεσιακών πολιτικών. Και το χειρότερο όλων, λέει, είναι ότι ουδεμία διάθεση υπάρχει για διόρθωση των λαθών. Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε μήνα θα προστίθενται 100.000 άνεργοι στην Ελλάδα

«Η τρόικα θυσίασε την Ελλάδα για να σώσει το ευρώ» είναι η εκτίμηση του αρθρογράφου, που συνεχίζει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε τον εαυτό της, λέγοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους το 2010 θα είχε προκαλέσει χάος στις αγορές ομολόγων και μια λοιμογόνο μετάδοση. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος άμυνας;».

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια σχεδόν τέλεια απεικόνιση του πόσο λανθασμένο είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο. Δεν υπάρχει μηχανισμός λογοδοσίας», γράφει ο Πρίτσαρντ και συνεχίζει: «Ο Ρεν είναι απολύτως υπεύθυνος. Η τρόικα είναι το δικό του μωρό. Αν ήταν υπουργός Οικονομικών ενός δημοκρατικού κράτους, σίγουρα θα είχε παραιτηθεί».




ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

2000: Η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον στρατιωτικό ακόλουθο της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα, Steven Saunders.

Γεννήσεις

1810: Robert Schumann, Γερμανός συνθέτης.

1954: Μάριος Τόκας, μουσικοσυνθέτης κυπριακής καταγωγής.

Θάνατοι


632: Μωάμεθ, προφήτης και ιδρυτής της μουσουλμανικής θρησκείας.