07 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΔΕΛΦΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

 
Την Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013 η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε στην Κύπρο την  Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρο. Σκοπός της επίσκεψης ήταν ο συντονισμός και η από κοινού μετάβαση στο Λίβανο, για να εκφράσουν εκ του σύνεγγυς την αδελφική συμπαράσταση των Εκκλησιών Αλεξανδρείας και Κύπρου προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. κ. Ιωάννη προσωπικά και ευρύτερα στο δοκιμαζόμενο λαό της Μέσης Ανατολής.

Οι Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι Αλεξανδρείας και Κύπρου αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Λάρνακας το απόγευμα της ίδιας ημέρας και έφθασαν στη Βηρυτό του Λιβάνου. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας τους υποδέχθηκε στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Μπαλαμάντ. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την σκληρά δοκιμαζόμενη πρεσβυγενή Εκκλησία της Αντιόχειας.

Επίσης, οι δύο Προκαθήμενοι ζήτησαν ενημέρωση και εξέφρασαν την αδελφική τους συμπαράσταση και ευχήθηκαν για την απελευθέρωση των δύο απαχθέντων Μητροπολιτών. Συγκεκριμένα, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους ευρισκομένους μεταξύ σφύρας και άκμονος Χριστιανούς της Συρίας και τους κάλεσε να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα της αισιοδοξίας και της ελπίδας για ανάσταση της ανθρωπιάς, παρά τους έντονους κλυδωνισμούς περιστάσεων απάνθρωπων.

Διαβεβαίωσε, ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος, τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη για το ασίγαστο προσωπικό του ενδιαφέρον για την τύχη των ευρισκομένων σε ομηρία Ιεραρχών, το εμπράκτως και επανειλημμένως εκφρασθέν προς όλους τους φορείς τους επηρεάζοντες κατά το μάλλον ή ήττον τις εξελίξεις. Άλλωστε ο Μακαριώτατος συνδέεται προσωπικώς με τον Αντιοχειανό Προκαθήμενο και τον κατά σάρκα αδελφό του, από την εποχή της φοιτήσεώς τους στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της συντεταγμένης δράσεως των παλαιφάτων Θρόνων της Ανατολής ώστε να διατρανωθεί η αυτοσυνειδησία της Ορθοδόξου Εκκλησίας ότι ο άνθρωπος, ως εικόνα Θεού, έχει ουράνιες ρίζες, ασυγκρίτως ανώτερες των ταπεινών ενστίκτων που πυροδοτούν την παρατηρούμενη και δυστυχώς εντεινόμενη παράλογη βία.

Επίσης, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, απευθύνθηκε προς τους φοιτούντες της Μπαλαμαντείου Θεολογικής Σχολής. Τους κάλεσε να αναλογιστούν ότι ο Τριαδικός Θεός αξιώνει δύο χιλιετίες τώρα τους πιστούς να ζουν στην Μέση Ανατολή, στην αρχέγονη κοιτίδα του χριστιανισμού, και να μαρτυρούν ένα άλλο σύστημα πατρίδος, κατά την ωριγένεια ορολογία, που δεν είναι άλλο από τη Βασιλεία του Θεού ως προσδοκία αλλά και ως ζώσα πραγματικότητα. Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, μετά το πέρας της συσκέψεως, δήλωσε ότι οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής αναμένεται να ζητήσουν, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν τον επόμενο μήνα στη Μόσχα, τη βοήθεια και τη παρέμβαση του Προέδρου της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου η χώρα του, ως υπερδύναμη να εργαστεί για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο και  ιδιαίτερα σήμερα στην Μέση Ανατολή.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, επιστρέφοντας από το Λίβανο συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος είπε ότι στόχος της επίσκεψης ήταν να συναντηθούν «με τον Πατριάρχη Αντιοχείας για να μεταφέρουμε την αγάπη μας, τη συμπάθεια μας και τη στήριξη μας προς τον ίδιο τον Πατριάρχη και την Εκκλησία της Αντιοχείας και κατ’ επέκταση της Συρίας».

Πρόσθεσε ότι εξέφρασαν προς τον Πατριάρχη Ιωάννη τη συμπάθεια τους «για τη σύλληψη του κατά σάρκα αδελφού του και του άλλου Μητροπολίτη που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν ξέρουν περί της τύχης τους. Είναι τραγικό να μην γνωρίζει κανείς, είναι ζωντανοί αυτοί οι άνθρωποι ή τους έχουν σκοτώσει. Ζουν δραματικές στιγμές και κινδυνεύει η φυσική ύπαρξη του Χριστιανισμού στη Συρία, μπορώ να πω και στη Μέση Ανατολή γιατί» όπως εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «σήμερα κινδυνεύει η Συρία, αύριο κινδυνεύει η Κύπρος, μεθαύριο κινδυνεύει η Αίγυπτος».Πρέπει συνέχισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «όλες οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής να ενώσουν τις δυνάμεις τους ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε τη παραμονή των Χριστιανών στη γη των Πατέρων τους».

Χαρακτήρισε την επίσκεψη στο Λίβανο «επιτυχημένη» και σημείωσε πως «έχουμε δηλώσει απερίφραστα ότι σε όποιο βήμα μας δοθεί η ευκαιρία θα υψώσουμε τη φωνή μας, θα διαμαρτυρηθούμε παντού αλλά και θα ζητήσουμε ταυτόχρονα- και έχουν υποχρέωση οι ισχυροί της Γης να επιβάλουν την πραγματική ειρήνη. Όλοι φωνασκούν και κόπτονται για την ειρήνη, αλλά την εννοούν διαφορετικά μέσα στα πλαίσια των συμφερόντων τους».Δεν θα διστάσουμε, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «όπου κινηθούμε, να διαλαλούμε τα δικαιώματα των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής και οφείλουν και έχουν υποχρέωση και τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υπερδυνάμεις σ αυτό τον κόσμο, να συμβάλουν στην πραγματική ειρήνη και την πραγματική ελευθερία των λαών».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος στις δηλώσεις του είπε ακόμα ότι στη συνάντηση που είχαν στο Λίβανο είχε λεχθεί πως τον επόμενο μήνα που θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη της Μόσχας «οι Προκαθήμενοι της Μέσης Ανατολής θα ζητήσουμε να δούμε ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο κ. Πούτιν για να ζητήσουμε τη βοήθεια και την παρέμβαση του, αφού είναι μια υπερδύναμη και οφείλουν πραγματικά να εργαστούν για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα σήμερα στην Μέση Ανατολή».

Το απόγευμα της Τετάρτης, 5 Ιουνίου 2013, οι Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι Αλεξανδρείας και Κύπρου επέστρεψαν στην Λευκωσία. Το βράδυ παρακάθισαν σε δείπνο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου είχαν την ευκαιρία με τους συνεργάτες τους να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα του ταξιδιού τους στο Λίβανο. Η προσευχή και η ευχή όλων είναι το συντομότερο ο Θεός να δώσει και να λυθούν οι διαφορές και οι άνθρωποι να ζουν με ειρήνη και γαλήνη και οι απαχθέντες Μητροπολίτες να επιστρέψουν κοντά στο πονεμένο ποίμνιό τους.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, το απόγευμα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την όλη αδελφική φιλοξενία και συμπαράσταση του ιδίου και της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου εν γένει.

Από το Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων