01 Ιουνίου, 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδας πραγματοποιεί από σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος από σήμερα μέχρι τις 7 Ιουνίου. Ο Πατριάρχης και η συνοδεία του έφτασαν στην Αθήνα νωρίς το απόγευμα, ενώ τους υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο επιχώριος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα,

Αμέσως μετά τελέσθηκε δοξολογία για την άφιξη του Πατριάρχη στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου χοροστατούντος του Πατριάρχη και με τη συμμετοχή Αρχιερέων και κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο και την συνοδεία του λέγοντας "σας καλωσορίζουμε με αγάπη πολλή στην ιστορική αυτή πόλη, η οποία εδέχθη τον λόγο του Θεού δια του Αποστόλου Παύλου και την οποία έκλεισαν οι άγιοι Αρεοπαγίτες Διονύσιος και Ιερόθεος, ο μάρτυρας Λεωνίδης και ο Μιχαήλ Χωνιάτης. Εδώ, όπου συνεφοίτησαν ο Μέγας Βασίλειος και ο ισάδελφος φίλος του, άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Αναφέρθηκε, επίσης, ο Μακαριώτατος στην σύνδεση των δύο λαών, υπογραμμίζοντας "η χαρά που σήμερα δοκιμάζουμε αποτελεί καρπό της αγάπης, η οποία συνέχει τις καρδιές των Ελλήνων προς την αδελφή μας Ορθόδοξο Εκκλησία της Ρωσίας και τον ευγενή λαό της, ο οποίος διακρίνεται για τη βαθειά και πηγαία ευλάβεια, και με τον οποίο συνδεόμεθα ιστορικώς με αρραγείς δεσμούς φιλαλληλίας και ομοδοξίας". Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος στην αντιφώνησή του ανέφερε "η επίσκεψη μου αυτή στην Εκκλησία της Ελλάδος επιτελείται κατά την πασχάλιο περίοδο όταν δοξάζουμε τον λυτρωτικό αγώνα του Σωτήρος και τη νίκη Αυτού κατά του θανάτου, αποβλέποντας να καταστήσουμε τους μετόχους της χαράς της εορτής τους ομοδόξους αδελφούς μας".

Αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, ενώ πρόσθεσε "η Ρωσική Εκκλησία, η οποία διήλθε μέσω άνευ προηγουμένου σκληρότατων και ευρύτερων διωγμών από τη θεόμαχη εξουσία τον 20 αιώνα, βιώνει την αναγέννησή της. Αναπτύσσεται το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο. Είναι χαρά μας να βλέπουμε να στερεώνονται και να συσφίγγουν έτι περαιτέρω οι καλές και αγαστές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρωσίας και Ελλάδος". Αργότερα ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Πατριάρχη στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και τον ενημέρωσε πως μετά την Τουρκοκρατία η πρωτεύουσα ήταν στο Ναύπλιο και η έδρα του Αρχιεπισκόπου, ενώ όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, έγινε και εδώ η έδρα της Αρχιεπισκοπής. "Η Αθήνα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο οι δικές σας πόλεις, αλλά έχουμε σχεδόν τα ίδια προβλήματα και την ίδια πορεία" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε πως "η Αρχιεπισκοπή όπως και άλλες Μητροπόλεις αγωνίζονται και προσπαθούν, όπως το Πατριαρχείο της Μόσχας και οι Μητροπόλεις της Ρωσίας, για τους ίδιους σκοπούς".

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και επισήμανε ότι γνωρίζει καλά την Αθήνα, αφού την έχει επισκεφθεί αρκετές φορές. "Γνωρίζω τον ιδιαίτερο ρόλο και τη θέση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Εκκλησία", υπογράμμισε ο Πατριάρχης και ευχήθηκε "ο Θεός να στηρίζει το έργο των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος που αγωνίζονται για τη σωτηρία των ανθρώπων."



Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος. Ο Πατριάρχης έφτασε στην Αγίας Φιλοθέης συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Τον Πατριάρχη και την συνοδεία του υποδέχθηκε στην είσοδο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, καθώς και πλειάδα κληρικών της Αθήνας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου εκει ο Πατριάρχης Μόσχας ευλόγησε τους παρισταμένους. Νωρίτερα οι δυο Προκαθήμενοι είχαν κατ' ιδίαν συνομιλία στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου. "Η Εκκλησία ποτέ δεν ησυχάζει από τους εχθρούς, γι΄αυτό χρειάζεται συνεχής αγώνας", ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις αναμνήσεις του ως Μητροπολίτης Σμολένσκ, τονίζοντας ότι "πολλές φορές Μακαριώτατε επισκέφθηκα την Εκκλησία της Ελλάδος ως Συνοδός των Προκαθημένων της Ρωσικής Εκκλησίας, ενώ σήμερα έρχομαι όχι ως Συνοδός αλλά ως Προκαθήμενος."

"Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ανάμεσά σας, και ανάμεσα στους αγαπητούς Αρχιερείς και κληρικούς. Οι Εκκλησίες μας, βοήθησαν να διασωθεί σε δύσκολες στιγμές ο λαός και το ολόκληρο το έθνος", πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης. Ο Μακαριώτατος καλωσόρισε για ακόμη μια φορά τον κ. Κύριλλο στην Αθήνα, τονίζοντας ότι η "σημερινή επίσκεψη έχει ιστορικό χαρακτήρα."Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Μόσχας πριν αναχωρήσει υπέγραψε στο βιβλίο σημαντικών προσώπων την ημερομηνία (1-06-2013) όπου πριν από σαράντα χρόνια χειροτονήθηκε κληρικός.

ΛΑΜΠΡΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ

Τον Πατριάρχη Μόσχας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τσιάρας, ο Πρέσβης της Ρωσίας και λοιποί αρμόδιοι εκκλησιαστικοί και κρατικοί υπηρεσιακοί παράγοντες. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος ανεχώρησαν για τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, όπου εκεί τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία για την άφιξη του Πατριάρχη Κυρίλλου.

Στην προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ανέφερε: "Με μεγάλη χαρά δοξολογούμε τον Τριαδικό Θεό, ο οποίος μας καταξίωσε με τη Χάρη Του να ανταποδώσουμε τη συγκινιτική φιλοξενία, την οποία μας επεφυλάξατε ένα χρόνο πριν, και να Σας υποδεχθούμε στην ιερή και παύλεια αποστολική μας έδρα." "Σας ασπαζόμεθα φιλαδέλφως εξ ονόματος σύμπαντος του πληρώματος της Εκκλησίας της Ελλάδος και στο τίμιο πρόσωπο της Υμετέρας Μακαριότητος και της Συνοδείας Σας, χαιρετίζουμε νοερώς τη σεβάσμια Ιεραρχία, τον ιερό κλήρο, τις μοναστικές αδελφότητες και όλο τον πιστό και ευσεβέστατο λαό της Ρωσικής Εκκλησίας.

Σας καλωσορίζουμε μετ΄αγάπης πολλής στην ιστορική αυτή πόλη, η οποία εδέχθη τον λόγο του Θεού δια του Αποστόλου Παύλου, και την οποία έκλεισαν οι άγιοι Αρεοπαγίτες Διονύσιος και Ιερόθεος, ο μάρτυρας Λεωνίδης και ο Μιχαήλ Χωνιάτης. Εδώ, όπου συνεφοίτησαν ο Μέγας Βασίλειος και ο ισάδελφος φίλος του, Άγιος Γρηγόριος ο Θεόλογος", πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σε άλλο σημείο τόνισε: "Η άφιξη της Υμετέρας Μακαριότητος εν μέσω ημών κομίζει την ισχυρή μαρτυρία της εν Χριστώ ενότητος και συνοδοιπορίας των Εκκλησιών μας, καθώς και τη σημαντική ευκαιρία να κραταιώσουμε έτι περαιτέρω την άριστη και αδελφική μας σχέση, και να διευρύνομυ καρποφόρως και αμοιβαίως τη συνεργασία μας επί κοινών πεδίων.

Η επίσκεψή Σας, πραγματοποιείται σε μια δυσμενή συγκυρία, κατά την οποία η χώρα μας δοκιμάζεται από δεινή κρίση. Εμείς όμως, είμεθα ευτυχείς που Σας έχουμε κοντά μας, για να ενδυναμώσετε με την παρουσία και την εγνωσμένη αγάπη Σας.""Η χαρά που σήμερα δοκιμάζουμε αποτελεί καρπό της αγάπης, η οποία συνέχει τις καρδιές των Ελλήνων προς την αδελφή μας Ορθόδοξο Εκκλησία της Ρωσίας και τον ευγενή λαό της, ο οποίος διακρίνεται για τη βαθειά και πηγαία ευλάβεια, και με τον οποίο συνδεόμεθα ιστορικών με αρραγείς δεσμούς φιλαλληλίας και ομοδοξίας", υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Κλείνοντας ο Μακαριώτατος ανέφερε: "Ευχόμεθα από καρδίας η πρώτη Σας ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος να είναι είναι ευλογημένη. Να έχετε ευφρόσυνη διαμονή και να αποκομίσετε πολλά ψυχικά και πνευματική εφόδια, τα οποία θα Σας ενισχύσουν στο σπουδαίο και υψηλό έργο της Πατριαρχείας Σας."

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος στην αρχή ανέφερε: "Προερχόμενοι εκ της Αγίας Ρωσίας ελέ Θεού αισίως εφθάσαμε στην ευλογημένη και ομόδοξη χώρα της Ελλάδος, και τώρα απευθύνουμε εγκάρδιο πανευφρόσυνο και πασχάλιο χαιρετισμό προς όλους εσάς: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!" "Η επίσκεψη μου αυτή στην Εκκλησία της Ελλάδος επιτελείται κατά την πασχάλιο περίοδο όταν δοξάζουμε τον λυτρωτικό αγώνα του Σωτήρος και τη νίκη Αυτού κατά του θανάτου, αποβλέποντας να καταστήσουμε τους μετόχους της χαράς της εορτής τους ομοδόξους αδελφούς μας", πρόσθεσε ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος.

Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας υπογράμμισε: "Πρόκειται να έχουμε την εν μυστηρίω της Θείας Ευχαριστίας κοινωνία και την κοινή σύσκεψη με θέμα τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρωσίας και Ελλάδος. Είπεν ο Κύριος: «Χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν» (Ιω. 15.5). Είναι φυσιολογικό διά τους ανθρώπους της Εκκλησίας να άρχεται και να λήγει η κάθε πράξη τους με την επίκληση του ονόματος του Θεού. Δι΄αυτό η ειρηνική μας επίσκεψη την αρχίζουμε με τη δέησή μας προς τον Κύριο ημν Ιησού Χριστό να καταπέμψει τη χάρη Του, την οποία έχουμε ανάγκη στην οικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών προκειμένου να μην αναζητούμε των ιδίων, δηλονότι τα ανθρώπινα, αλλά να  επιζητούμε να εφαρμόζουμε το θέλημα του Θεού διά την Αγία Αυτού Εκκλησία."

"Οι δεσμοί μεταξύ του Ελληνικού και Σλαβικού κόσμου έχουν υπερχιλιετή ιστορία. Χάρη στο ιεραποστολικό έργο των Αγίων Θεσσαλονικέων κατά σάρκα αδελφών ο Σλαβικός κόσμος φωτίσθη διά της χριστιανικής πίστεως. Δεν υιοθέτησε η Ρωσία μόνο την εκκλησιαστική της δομή από εκεί, αλλά ενστερνίσθηκε και τις αρχές της χριστιανικής πολιτείας. Και όμως εξεπλήρωσε το χρέος της η Ορθόδοξη Ρωσία απέναντι στους ομοδόξους της λαούς διά καταβολής μεγάλων προσπαθειών προς απελευθέρωση των Βαλκανίων από την Οθωμανική κυριαρχία", πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κύριλλος ανέφερε: "Η Ρωσική Εκκλησία, η οποία διήλθε μέσω άνευ προηγουμένου σκληρότατων και ευρύτερων διωγμών από τη θεόμαχη εξουσία τον 20 αιώνα, βιώνει την αναγέννησή της. Αναπτύσσεται το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο. Είναι χαρά μας να βλέπουμε να στερεώνονται και να συσφίγγουν έτι περαιτέρω οι καλές και αγαστές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρωσίας και Ελλάδος."

ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΑΦΙΞΕΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΜΟΣΧΑΣ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στις επτά το απόγευμα του Σαββάτου ο Πατριάρχης Μόσχας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έφτασαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη όπου τελέστηκε επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ρωσίας.

ΑΦΙΧΘΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Αφίχθη πριν από λίγο ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσίων κ. Κύριλλος, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας. Ο Πατριάρχης έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Μεσογαίας, τον Μητροπολίτη Φιλίππων κ. Προκόπιο, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τσιάρα και τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα.

Τον Πατριάρχη Μόσχας συνοδεύει ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, ο Επίσκοπος Σολτσενογκόρσκι κ. Σέργιος και υπόλοιπα στελέχη του Πατριαρχείου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καλωσόρισε τον Πατριάρχη Μόσχας στην Ελλάδα, λέγοντας: "Καλως ήρθατε Μακαριώτατε στην Αθήνα". Στις 7 μ.μ. οι δύο Προκαθήμενοι θα μεταβούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, όπου θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία επί τη αφίξει του Πατριάρχη Κυρίλλου, ενώ στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα δεχθεί τον κ. Κύριλλο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα φθάνει σήμερα στις έξι το απόγευμα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος πραγματοποιώντας μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη. Είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας θα βρεθεί στην Ελλάδα με την κυβέρνηση να αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη αυτή τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.Ο Πατριάρχης Μόσχας, εκτός του θρησκευτικού συντηρεί και πολιτικό προφίλ. Άλλωστε είναι γνωστές οι στενές σχέσεις του κ. Κύριλλου που διατηρεί τόσο με τον Β. Πούτιν όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ. Ο προκαθήμενος της ρωσικής εκκλησίας τη Δευτέρα το πρωί θα συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και με τον πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια επισφράγισης του ιδιαίτερα καλού επιπέδου των ελληνορωσικών σχέσεων. 

Πέραν του πολιτικού, υπάρχει όμως και το οικονομικό σκέλος. Η άφιξη του Κύριλλου στην Αθήνα, πολύ περισσότερο όμως η επισκεψή του στο Άγιο Όρος εκτιμάται ότι θα δράσει ευεργετικά στην διαφήμιση των ορθόδοξων μνημείων της χώρας και θα τονώσει το τουριστικό ρεύμα των Ρώσων προς την Ελλάδα. Εξάλλου, το υπουργείο Τουρισμού δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού, με τους Ρώσους να βρίσκονται πολύ ψηλά στον κατάλογο των ελκυστικών εν δυνάμει τουριστών.Σε εκκλησιαστικό επίπεδο, το ταξίδι του Κύριλλου στη χώρα μας έρχεται σε συνέχεια της περσινής επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στη Ρωσία.

Επραγματοποιήθη ο τελευταίος αστυνομικός έλεγχος
στην Ιερά Αρχιεπισκοπή πριν την επίσκεψη του Πατριάρχη
 Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου


Τους τελευταίους απαραίτητους ελέγχους πριν από την σημερινή επίσημη επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου πραγματοποίησε κλιμάκιο της προσωπικής ασφάλειάς του, που αποτελείται από στελέχη της ρωσικής αστυνομίας. Τα μέτρα που λαμβάνονται σε κάθε σημείο που θα επισκεφθεί ο Πατριάρχης Μόσχας είναι δρακόντεια και θυμίζουν αντίστοιχες επισκέψεις στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών του Πάπα Ιωάννη Παύλου το 2001 και του Προέδρου της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.  Το κλιμάκιο της Ρωσικής ασφάλειας είχε αγαστή συνεργασία με τους άνδρες της ελληνικής αστυνομίας για να ελαχιστοποιήσουν την οποιαδήποτε απειλή.




ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ (ΖΑΛΟΓΓΟ)


ΜΠΑΡΜΠΑΦΩΤΗ ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΣΑΙ !

Αν και λόγω… ιδιοσυγκρασίας απεχθανόμεθα τους χαρακτηρισμούς προτιμούμε την τεκμηριωμένη κριτική, στην περίπτωση της Μαρίας Ρεπούση η οποία έχει ξεπεράσει κάθε όριο, κατά συνέπεια δεν υπαναχωρούμε από τις υποψίες περί «διατεταγμένης υπηρεσίας» που διαπιστώνουμε, αφού διαφορετικά η εμμονή στην προσπάθεια να σβηστεί η Ιστορία και να παραποιηθεί αισχρά με σκοπό να υλοποιηθούν και να επιβληθούν στην ελληνική κοινωνία - χωρίς φυσικά να ενδιαφέρεται κανείς για την άποψή της - νεφελώδη ιδεολογικά στερεότυπα συγκεκριμένης κατηγορίας ανθρώπων, θα πρέπει να αναχθεί στη σφαίρα της ψυχοπαθολογίας. Ξεκαθαρίζοντας ότι ασφαλώς της αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει αρκεί να μην επιχειρεί να «διορθώσει» αυτό που θεωρεί ως «διαστρέβλωση της Ιστορίας», εισάγοντας μια δική της εκδοχή, απείρως πιο παραμορφωτική της πραγματικότητας! 

Ακολουθεί η παράθεση ιστορικών πηγών», όπου κοινός τόπος είναι ότι όσο κι αν αυτό δυσαρεστεί την κυρία καθηγήτρια, ΝΑΙ, μητέρες πέταξαν τα παιδιά τους στο φαράγγι και έπεσαν κι εκείνες, επιλέγοντας τον έντιμο θάνατο από τα οθωμανικά δεσμά! Τόσο απλό! Και αντί να επιχειρήσει να σχολιάσει αυτό που προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων – και ας διαφωνήσουμε εκεί στη συνέχεια διαγράφει την Ιστορία αποκαλώντας την όποια μικρή υπερβολή στην παρουσίαση (ο χορός), αποκαλώντας το καταγεγραμμένο από τόσους ιστορικούς περιστατικό ως «εθνικό μύθο»! Αρνούμαστε να την ακολουθήσουμε.
Δείτε το θέμα: Εάν ήταν πραγματικά Ιστορικός και όχι «ιστορικός» υπηρεσίας, θα γνώριζε τη διαλεκτική της Ιστορίας: Οι ιστορικοί Θρύλοι δεν είναι μύθοι. Στηρίζονται σε αληθινά γεγονότα φορτισμένα συγκινησιακά, ίσως και με κάποια «μυθολογική» υπερβολή, μεταφερόμενα από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής παράδοσης.

Πραγματικά γεγονότα της ιστορίας, συγκλονιστικά και ηρωικά γίνονται Θρύλοι μέσω της λαϊκής παράδοσης και λαϊκής μούσας: ΑΥΤΑ δεν είναι ιστορικοί μύθοι, ούτε κατασκευασμένα από κανέναν, απλώς μπορεί, το ιστορικό τους ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ να «επενδύεται» με κάποιες συγκινησιακές «υπερβολές», με κάποιο «μυθολογικό» τσόφλι…Αν η κ. Ρεπούση ήταν Ιστορικός αυτό θα το γνώριζε. 

Αλλά δεν είναι Ιστορικός, εκτελεί «χρέη» επιδοτούμενου «ιστορικού»… Αλήθεια από πού αντλεί η κ. Ρεπούση το «ιστορικό» της απόφθεγμα: Ότι ο Χορός του Ζαλόγγου είναι μύθος; Βρισκόταν εκεί και κατέγραφε το συμβάν; Αν διέθετε λίγη σοβαρότητα αυτή η κυρά όπως ορθά την απεκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος από την Φλώρινα, θα μελετούσε τουλάχιστον τις μαρτυρίες εκείνων που ζήσανε τα χρόνια εκείνα και μάλιστα στα Ιωάννινα.


Καταγράφουμε κάποιες μαρτυρίες: α).Ιάκωβος Μπαρτόλντυ: Πρώσος περιηγητής και διπλωμάτης (καθόλου ευνοϊκός προς τους Έλληνες) που Βρισκόταν την εποχή εκείνη (1803-1804) στα Ιωάννινα. Γράφει στο έργο του: «Ταξίδιον εις την Ελλάδα 1803 – 1804»: «Καμιά εκατοστή απ΄ αυτούς τους δυστυχισμένους είχαν αποτραβηχτεί βόρεια της Πρέβεζας στο Μοναστήρι του Ζαλόγγου. Τους επιτέθηκαν εκεί θεωρώντας ότι τάχα αυτή η τοποθεσία, πράγματι ισχυρή, θα μπορούσε να τους προσφέρει ένα νέο τόπο μόνιμης διαμονής, όπου και η σφαγή που ακολούθησε υπήρξε φρικτή. Τριάντα εννέα γυναίκες γκρεμίστηκαν από τα βράχια με τα παιδιά τους που μερικά ακόμη βύζαιναν».

β).Γουλιέλμος Μαρτίνος Ληκ: Άγγλος στρατιωτικός, περιηγητής και αρχαιολόγος, γράφει από πληροφορίες που συνέλεξε το 1805: «Περίπου 100 οικογένειες είχαν αποτραβηχτεί στο μέρος αυτό από το Σούλι και την Κιάφα, με συνθήκες και ζούσαν στο λόφο ανενόχλητες ώσπου έπεσε το Κούγκι. Τότε επειδή τάχα η περιοχή αυτή ήταν περισσότερη οχυρή ξαφνικά τους επιτέθηκαν με διαταγή του Βεζίρη. Όταν η κατάσταση έγινε απελπιστική ο Κίτσος Μπότσαρης και ένα τμήμα του διέφυγαν. Από τους υπολοίπους, 150 σκλαβώθηκαν και 25 κεφάλια στάλθηκαν στον Αλβανό Μπουλούκμπαση στην Καμαρίνα που διεύθυνε τις επιχειρήσεις, 6 άνδρες και 22 γυναίκες ρίχτηκαν από τα βράχια από το ψηλότερο σημείο του γκρεμνού, προτιμώντας έτσι παρά να πέσουν ζωντανοί στα χέρια των εχθρών τους. Πολλές γυναίκες που είχαν παιδιά τις είδαν να τα ρίχνουν με δύναμη προτού εκείνες κάνουν το μοιραίο πήδημα».

γ). Χριστόφορος Περρραιβού: Το 1815 δημοσιεύει την πρώτη αναφορά στο περιστατικό: «τότε εγνώρισαν ο Κουτσιονίκας και ο Κίτσιο Μπότσαρης την συνηθισμένην αντιπληρωμήν όπου δίδει ο Βεζίρης εις τους πιστούς του προδότας, πλην η μετάνοια τότε ήτο ανωφελής. Άρχισαν μ΄ όλον τούτο και αντεμάχοντο μεγαλοψύχως, δεν είχαν όμως τα αναγκαία ν΄ αντισταθούν περισσότερον από δύο ημέρας. Αι γυναίκες δε κατά την δευτέραν ημέραν βλέπουσαι ταύτην τη κτηνώδη περίστασιν, εσυνάχθησαν έως εξήκοντα, επάνω εις έναν πετρώδη κρημνόν. Εκεί εσυμβουλεύθησαν και απεφάσισαν ότι καλύτερα να ριφθούν κάτω από τον κρημνόν διά να αποθάνουν, πάρεξ να παραδοθούν διά σκλάβες εις χείρας των Τούρκων. Όθεν αρπάξαντες με τας ιδίας των χείρας τα άκακα και τρυφερά βρέφη, τα έρριπτον κάτω εις τον κρημνόν. Έπειτα αι μητέρες πιάνοντας η μία με την άλλη τα χέρια τους άρχισαν και εχόρευαν, χορεύουσαι δε επηδούσαν ευχαρίστως μίαν κατόπιν της άλλης από τον κρημνόν. Μερικαί όμως δεν απέθανον, επειδή έπιπτον επάνω εις τα παιδία των και τους συντρόφους, των οποίων τα σώματα ήταν καρφωμένα πάνω εις τες μυτερές πέτρες του κρημνού».

δ).Φραγκίσκος  Πουκεβίλ: Διέμεινε 10 χρόνια στην αυλή του Αλή Πασά. Το 1820 στο τρίτομο έργο του «Ταξίδι στην Ελλάδα» αναφέρεται στο επεισόδιο: «…τις γυναίκες τις γκρέμισαν από τα ύψη των βουνών στις αβύσσους του Αχέροντα, τα παιδιά πουλήθηκαν στα παζάρια.» Τον επόμενο όμως χρόνο που εκδίδονται οι άλλοι τόμοι περιλαμβάνεται το γεγονός με περισσότερη λεπτομέρεια: «Ηρωικό θάρρος εξήντα γυναικών, που κινδύνευαν να παραδοθούν στη σκλαβιά των Τούρκων. Ρίχνουν τα παιδιά τους πάνω στους πολιορκητές σαν να ήταν πέτρες έπειτα, πιάνοντας το τραγούδι του θανάτου και κρατώντας η μιά το χέρι της άλλης, ρίχτηκαν στο βάθος της αβύσσου, όπου τα κομματιασμένα πτώματα των παιδιών τους δεν άφηναν μερικές να συναντήσουν το Χάρο, όπως θα το ήθελαν.»

ε).Κλωντ Φωριέλ: Γάλλος Ιστορικός και ακαδημαϊκός δίνει παραστατικές λεπτομέρειες: «..ήταν ακόμα αβέβαιη, όταν εξήντα γυναίκες, βλέποντας πως στο τέλος θα σκοτώνονταν οι δικοί τους, μαζεύονται σ΄ ένα απότομο ψήλωμα στον γκρεμό, που στη μία πλευρά του ανοιγόταν ένα βάραθρο και στο βάθος του το ρέμα άφριζε ανάμεσα στους μυτερούς βράχους που γέμιζαν τις όχθες και τη κοίτη του. Εκεί αναλογίζονται τι έχουν να κάνουν, για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, που τους φαντάζονται κιόλας να τις κυνηγούν. Αυτή η απελπισμένη συζήτηση στάθηκε σύντομη, και η απόφαση που ακολούθησε ήταν ομόγνωμη.

Οι περισσότερες απ΄ αυτές τις γυναίκες ήταν μητέρες, αρκετά νέες, και είχαν μαζί τα παιδιά τους, άλλες στο βυζί ή στην αγκαλιά, άλλες τα κρατούσαν από το χέρι. «Η κάθε μια πήρε το δικό της, το φίλησε για τελευταία φορά και το έριξε ή το έσπρωξε γυρνώντας το κεφάλι στον διπλανό γκρεμό. Όταν δεν είχαν πια παιδιά να γκρεμίσουν, πιάστηκαν από τα χέρια και άρχισαν ένα χορό, γύρω – γύρω, όσο πιο κοντά γινόταν στην άκρη του γκρεμού και η πρώτη απ΄ αυτές, αφού χόρεψε μια βόλτα φτάνει στην άκρη, ρίχνεται και κυλιέται από βράχο σε βράχο ως κάτω στο φοβερό βάραθρο. 

Ωστόσο ο κύκλος, ή ο χορός συνεχίζει να γυρνάει, και σε κάθε βόλτα μια χορεύτρια αποκόβεται με τον ίδιο τρόπο, ως την εξηκοστή. Λένε πως από κάποιο θαύμα, μία απ΄ αυτές τις γυναίκες δεν σκοτώθηκε πέφτοντας».Υπάρχουν ακόμα και άλλες μαρτυρίες της εποχής εκείνης. Αλλά αυτές είναι υπέρ - αρκετές. Αλλά είπαμε. Η «ιστορικός» κ. Ρεπούση δεν νοιάζεται για την ιστορία. Άλλο έργο της έχει ανατεθεί…

Τέλος καλά θα έκανε ο Πρόεδρός της ο Μπάρμπαφώτης να της υποδείξει να αλλάξει γρήγορα και Ιθαγένεια αφού αυτή εξακολουθεί να είναι ανθέλλην, γιατί στις επερχόμενες εκλογές αν συνεχίσει να έχει στο κόμμα του τέτοιες κυράτσες ανιστόρητες ιστορικούς ο Μπάρμπαφώτης θα ψάχνει να βρει την ψήφο του. 



ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Το φετεινό καλοκαίρι θα λειτουργήσουν  οι κατασκηνώσεις του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και μάλιστα για πρώτη φορά στους νέους ιδιόκτητους χώρους που απέκτησε πέρυσι η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας, έναν χώρο Παιδείας και Πολιτισμού στη θέση Μαρσόρη του Δήμου Αυλώνας για τις πολλαπλές ποιμαντικές της ανάγκες. Τώρα πια ένα όνειρο ετών –μάλλον δεκαετιών- είναι μία πραγματικότητα.

Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου,  θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εξής κατασκηνωτικές περίοδοι:

Α΄ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ : Για αγόρια Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού,
 Δευτέρα 24 ΙΟΥΝΙΟΥ – Πέμπτη 4 ΙΟΥΛΙΟΥ

Β΄ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ : Για κορίτσια Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Πέμπτη 4 ΙΟΥΛΙΟΥ – Κυριακή 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

Γ΄ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ : Για αγόρια Γυμνασίου –Α΄ Λυκείου, Κυριακή  14 ΙΟΥΛΙΟΥ – Τετάρτη 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

Δ΄ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Για κορίτσια Γυμνασίου –Α΄ Λυκείου, Τετάρτη 24 ΙΟΥΛΙΟΥ – Σάββατο 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ -  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Στις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στο Γραφείο Νεότητος (τηλ. 2130184436, 2130184437, 2130184431)










ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την μεταρρύθμιση στο Δημόσιο καλείται να παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα, που έρχεται τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα. Το Μαξίμου έχει καταλήξει στο βασικό σενάριο για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, καθώς και στις πρώτες απολύσεις. Τα υπόλοιπα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η πορεία των εσόδων και ο φόρος ακινήτων, ενώ σημαντικό χαρακτηρίζεται και το θέμα της επέκτασης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Έκρηξη σημειώθηκε στις 8 το πρωί του Σαββάτου στην είσοδο του κέντρου διασκέδασης Μούσες, στην οδό Πραξιτέλους 67 στην Καλλιθέα.

Την απόφαση του κόμματος «να κάνουμε μια νέα αρχή, ως συνέχεια της μεγάλης θετικής αλλά και αρνητικής πείρας που έχουμε συσσωρεύσει όλα τα τελευταία χρόνια» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από τη Λαμία, κάνοντας λόγο για «ένα κόμμα ισχυρό, ικανό να αντέχει σε όλες τις συνθήκες, να ανοίγει ελπιδοφόρους δρόμους για τον λαό, τη νεολαία». Την αντίθεσή τους στο μέτρο της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών εξέφρασαν οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων, σε συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΟΛΜΕ το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος. Διευκρινιστική δήλωση έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης έπειτα από «σύγχυση», όπως αναφέρει, που προκάλεσε προηγούμενη δήλωσή του από το περιστύλιο της Βουλής με αφορμή το θέμα της οπλοφορίας των βουλευτών, η οποία πυροδότησε αντίδραση της ΝΔ, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη φρασεολογία της.

Κόσμος

Νέες βολές κατά του Πεκίνου εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον, διά του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ. Κατά την ομιλία του σε φόρουμ για την ασφάλεια στην Ασία, ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατηγόρησε την Κίνα ότι επιδίδεται σε ηλεκτρονική κατασκοπεία, ενώ κατέστησε σαφές πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σκοπεύουν να διαθέσουν περισσότερα στρατεύματα, όπλα υψηλής τεχνολογίας και εναέριες δυνάμεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Αντιμέτωπη με γενικευμένη εξέγερση βρίσκεται η κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς συνεχίζονται οι ταραχές στην Κωνσταντινούπολη. Το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να προσεγγίσουν την αποκλεισμένη, από τις δυνάμεις ασφαλείας, πλατεία στο Ταξίμ. Κάποιοι πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα και ρίψεις νερού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι 81 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τα πρωτοφανή επεισόδια της Παρασκευής. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους νέους ανεμοστρόβιλους που πλήττουν την Οκλαχόμα, εκεί όπου βρίσκεται η πόλη Μουρ, την οποία σάρωσε στις 20 Μαΐου ένας ισχυρότατος ανεμοστρόβιλος προκαλώντας τον θάνατο 24 ανθρώπων, μεταξύ τους δύο παιδιά. Μορφή γενικευμένης λαϊκής εξέγερσης ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν λαμβάνουν οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην Τουρκία. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τη βίαιη επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας στην κατάληψη του μητροπολιτικού πάρκου στην πλατεία Ταξίμ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία νεκρή. Σκληρές οδομαχίες κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Επεισόδια ξέσπασαν και στην Αγκυρα και σύντομα επεκτάθηκαν στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις. Παρέμβαση ΕΕ, ζητά σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης. Το κόστος των προεκλογικών υποσχέσεων της Άνγκελας Μέρκελ υπολογίζεται από την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε πάνω από 28 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης και του κυβερνητικού της εταίρου, των Ελεύθερων Δημοκρατών. Στο ποσό περιλαμβάνονται οι φοροαπαλλαγές για τα παιδιά, την αύξηση των επιδομάτων και των συντάξεων για τις μητέρες, τους περιορισμοί στα ενοίκια, αλλά και τα έργα οδοποιίας τα οποία εξήγγειλε η καγκελάριος.

Οικονομία

Την καταγραφή όλων των κτισμάτων της χώρας (ιδιωτικών και δημοσίων) εντός 10ετίας από την ημερομηνία έναρξης του ηλεκτρονικού συστήματος ταυτότητας κτιρίο, προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που τέθηκε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση. Με αύξηση του μεριδίου αγοράς στο κανάλι του φαρμακείου στην Ελλάδα, ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας και ενδυνάμωση της παρουσίας του στις αγορές προτεραιότητας του εξωτερικού, έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2013 για τον όμιλο Κορρές. Οι πωλήσεις εμφάνισαν οριακή πτώση στα 12 εκατ. ευρώ. Αμετάβλητη αποφάσισε την Παρασκευή να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ, καταδεικνύοντας ότι οι χώρες του καρτέλ είναι ικανοποιημένες με μία τιμή κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η διεθνής οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση.

Αθλητισμός

Χωρίς τον Ζβόνιμιρ Βούκιτς θα παραταχθεί ο ΠΑΟΚ στον εκτός έδρας αγώνα, και τελευταίο των πλέι οφ, με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο επιθετικός του «Δικεφάλου» ένιωσε ενοχλήσεις στην γάμπα και έτσι ακολούθησε θεραπεία. Εκτός αποστολής έμειναν ακόμα οι τιμωρημένοι Λάζαρ, Σταφυλίδης και οι Ετό,Αποστολόπουλος. Ότι δεν είναι έμπορος ναρκωτικών προσπαθεί να αποδείξει ο Μάριο Μπαλοτέλι μετά όσα κατήγγειλε εναντίον του μαφιόζος πληροφοριοδότης. Μπορεί ο Λουίς Σουάρες να προανήγγειλε με δηλώσεις του την αποχώρησή του από τη Λίβερπουλ, όμως οι «κόκκινοι» ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του Ουρουγουανού επιθετικού και τον καλούν να τιμήσει το συμβόλαιό του.


Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ «ΕΓΩ»


Του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουν πραγματοποιηθεί οι ευρωεκλογές (22-25 Μαΐου 2014) στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλη αυτήν την περίοδο, οι πολιτικοί και των 27 κρατών-μελών (28 από τον προσεχή Ιούλιο με την ένταξη της Κροατίας) θα νιώσουν την ανάγκη να μιλήσουν υπέρ ή κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όμως τι σηματοδοτεί σήμερα η ευρωπαϊκή ενοποίηση πέρα από την ειρήνη στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο που δοκιμάστηκε τόσο σκληρά στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Η ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία σημαίνει και ένα πρότυπο ανάπτυξης μοναδικό στον κόσμο, που συνδυάζει (ή συνδύαζε μέχρι πρόσφατα) κάποιες πολιτικές αλληλεγγύης με αντικειμενικό σκοπό μια ανάπτυξη που πρέπει να συμμεριζόμαστε όλοι.

Ποιος θα μπορούσε να είναι σήμερα ο αναστοχασμός πάνω στην ιστορική διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν της 9ης Μαΐου του 1950 με την οποία μπήκαν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑ) το 1951, της ΕΟΚ το 1957 και της σημερινής Ε.Ε. των «27» και από τον Ιούλιο των «28» με την ένταξη της Κροατίας. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την Ευρώπη χωρίς την Ε.Ε. Εάν δεν είχε ξεκινήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης θα είχε προχωρήσει με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Δεν θα υπήρχε ενιαία πολιτική ανταγωνισμού, ενιαία αγορά ή ενιαίο νόμισμα.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών της Ευρώπης θα ήταν μικρότερες και θα υπήρχε μεγαλύτερη μακροοικονομική αστάθεια. Το μεγάλο επίτευγμα της Ε.Ε. είναι η εδραίωση του «κράτους πρόνοιας» και του «κράτους των υπηρεσιών» που έχει ως σκοπό να υπηρετεί τους πολίτες, όχι να τους εξουσιάζει. Τι εξυπηρετεί όμως σήμερα η Ε.Ε., και ποιο είναι το μέλλον της; Τι έχει ήδη επιτευχθεί προς όφελος των πολιτών της, και ποιες νέες προκλήσεις αντιμετωπίζει σήμερα; Όσο διευρύνεται και θα έχει 27, 28 ή περισσότερα κράτη-μέλη, ποιες αλλαγές και καινοτομίες πρέπει να προωθήσει η Ε.Ε.; Σε μια περίοδο παγκοσμιοποίησης, μπορεί η ένωση να ανταγωνισθεί με επιτυχία άλλες μεγάλες οικονομίες;

Μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή; Θα βαδίσει τελικά η Ε.Ε. προς το σχήμα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, όπως υποστηρίζει εύστοχα ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Βέρχοφσταντ και επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή στο τέλος θα παραμείνει ένα πλαίσιο συνεργασίας και ανταγωνισμού ανάμεσα σε διαφορετικά κράτη, τα οποία απλώς θα συμμετέχουν στο ίδιο οικοδόμημα;Ποιες είναι σήμερα οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της για τα επόμενα πενήντα χρόνια; Προφανώς, μεταξύ άλλων, είναι και η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, ο εκσυγχρονισμός του κράτους πρόνοιας, που είναι ζήτημα κυρίως κρατικό, και η επένδυση στις νέες τεχνολογίες και στην παραγωγή νέων ιδεών. 

Όσο για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση δεν μπορεί πλέον να προχωρεί στηριζόμενη στο ένα πόδι, το νομισματικό -αυτό θα ήταν αντίθετο και προς το πνεύμα των Συνθηκών. Εξάλλου, από την απουσία στενού συντονισμού των εθνικών οικονομικών πολιτικών, προέρχεται το έλλειμμα στην ανάπτυξη και η έλλειψη θέσεων απασχόλησης, τονίζει ο Ζακ Ντελόρ, και μας υπενθυμίζει ότι ο κοινωνικός διάλογος που είχε εγκαινιάσει ο ίδιος το 1985 σήμερα έχει καταντήσει μια ρουτίνα. Δεν γεννά νέες εγγυήσεις, δεν ασκεί πιέσεις σε εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις ώστε να προχωρήσουν σε μια αειφόρο και αλληλέγγυα ανάπτυξη.

Σήμερα, η «έλλειψη» της Ευρώπης σημαίνει την «υποχώρηση» της Ευρώπης. Είναι η πραγματική παγίδα που η ίδια η Γηραιά Ήπειρος κινδυνεύει να στήσει στον εαυτό της.Η τελευταία έρευνα γνώμης του Pew Institute με τίτλο «Ο νέος ασθενής της Ευρώπης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση» έδειξε ορισμένα σημαντικά στοιχεία για την προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Έδειξε κυρίως τη ραγδαία απονομιμοποίηση της Ε.Ε. και του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το κομβικό ερώτημα που θα απασχολήσει τη συζήτηση των επόμενων μηνών μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2014 θα αφορά την αναζήτηση εκείνου του μοντέλου λειτουργίας της Ε.Ε. που θα επιτρέψει τον καθορισμό του ευρωπαϊκού συμφέροντος πέρα από τις εθνικές διαιρέσεις και εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα μέσα δράσης. Η ομοσπονδιακή μέθοδος της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δεν θα μας οδηγήσει άμεσα στη δημιουργία των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Θα μας επιτρέψει όμως να δουλέψουμε με το τρίγωνο των ευρωπαϊκών θεσμών, την Επιτροπή ως έκφραση του κοινοτικού συμφέροντος, το Συμβούλιο Υπουργών ως εκφραστή των εθνικών συμφερόντων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως έκφραση των λαών. Μόνο μια πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης θα ακυρώσει την ανάγκη για μια ηγεμονική δύναμη στην Ευρώπη. Όπως φάνηκε στη μέχρι σήμερα πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η Ευρώπη επιβεβαιώνει την αξία της μόνον όταν επιδεικνύει την ικανότητά της να απαντά στις προκλήσεις της Ιστορίας.

Σήμερα, καλούμαστε να υπερασπιστούμε ιστορικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς δεσμούς έναντι μιας αισχρής ιδεολογίας που προσβάλλει ό,τι πέτυχε η Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.