27 Μαΐου, 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΩΣ ΕΔΩ

Αρχίζει και γράφεται σιγά - σιγά η ιστορία για το πως εισήλθε η Ελλάδα  στο σπιράλ της κρίσης και ποίοι απεκάλυψαν τα  οικονομικά στοιχεία της Ελλάδος με τις δραματικές συνέπειες που υπήρξαν μετά τη γνωστοποίησή τους. Η Γαλλίδα δημοσιογράφος Φλοράνς Οτρέ μετά από έρευνα φέρνει στο φως της δημοσιότητας στις συναντήσεις των δύο Ελλήνων πρώην πρωθυπουργών με τους ηγέτες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρουσιάζει τις  άγνωστες πτυχές της χρονιάς που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο και το ΔΝΤ.

Ο χειρισμός  του Γιωργάκη ήταν άκρως καταστροφικός και ίσως να είχαν αποφευχθεί πολλά κακά αν ακολουθούνταν άλλη τακτική.Ορισμένα αποσπάσματα, από το βιβλίο που έγραψε η Γαλλίδα δημοσιογράφος ανταποκρίτρια στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, παρουσιάζονται στην "Καθημερινή της Κυριακής . Το απόσπασμα που ενδιαφέρει τη χώρα μας  είναι από το έκτο μέρος του βιβλίου, με τον υπότιτλο «Η Μέρκιαβελ στις Βρυξέλλες» «Η ανακάλυψη που θα γίνει το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 2009 συγκλονίζει τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Συγκεντρωμένοι στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποδέχονται τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό. Ο σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί: "Ακούστε πώς έχει η κατάσταση. Όλα τα δημοσιονομικά μας στοιχεία είναι ψεύτικα. Η χώρα μου είναι διαβρωμένη από τη διαφθορά. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια. Είμαι αποφασισμένος να δώσω τη μάχη. Θα χρειαστώ όμως υποστήριξη και βοήθεια, γιατί πρόκειται για μια γιγάντια προσπάθεια", θυμάται ένας εκ των συμμετεχόντων σε εκείνη τη συνάντηση.

»Οι συμμετέχοντες μένουν εμβρόντητοι. Η Άγκελα Μέρκελ έχει φρίξει. Ο Φρέντρικ Ράινφελντ, πρωθυπουργός της Σουηδίας που προεδρεύει, κατανοεί: "Δεν ανήκω σε αυτή την ομάδα (της Ευρωζώνης), αλλά η έκπληξη από όσα λέτε είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Αν καλά καταλαβαίνω, πάνε χρόνια που μας κρύβετε την αλήθεια". Το ελληνικό έλλειμμα δεν ανέρχεται σε 6% ή 7% του ΑΕΠ όπως έχει ανακοινωθεί: ξεπερνά, πιθανόν, το 12%. Με άλλα λόγια, περίπου το ένα τέταρτο των κρατικών δαπανών δεν καλύπτεται από έσοδα. Το ένα τέταρτο.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι σύντομα η χώρα δεν θα είναι σε θέση να δανειστεί τα κεφάλαια που χρειάζεται για να κλείσει αυτή την τρύπα.

»Η Άγκελα Μέρκελ αισθάνεται διπλά προδομένη. Η ευρωπαϊκή ιδέα καταρρέει υπό το βάρος των αναληθειών διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων. Επιπλέον, το ευρωπαϊκό σύστημα καθιστά την καγκελάριο συνένοχο. Αντιμετωπίζει ευθύνες τις οποίες δεν είναι σε θέση να αναλάβει αφού οι Ευρωπαίοι, την εποχή εκείνη, ούτε διαθέτουν τα εργαλεία για να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, στη θέση των αγορών, ούτε τα μέσα για να κατευθύνουν το ελληνικό σκάφος που κινδυνεύει να πέσει στα βράχια. (...) Το ελληνικό ψέμα ήταν μάλλον κοινό μυστικό. Αυτό που εκπλήσσει τους Ευρωπαίους ηγέτες εκείνο το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου, περισσότερο και από την κατάσταση της χώρας, είναι η ειλικρίνεια του Παπανδρέου.

»Στην πράξη, η Ελλάδα ήταν υπό επιτήρηση για αρκετούς μήνες. (...) Δύο φορές, ο Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, αναλαμβάνει μυστική αποστολή στην Αθήνα. Στόχος να μελετήσει τις προθέσεις του Καραμανλή, ακόμη και να τον επιτιμήσει. "Η αποστολή έγινε επειδή όλοι καταλάβαιναν ότι η κατάσταση ήταν πλέον εκρηκτική", θυμάται ανώτατος κοινοτικός παράγοντας. Όμως, ο Λουξεμβουργιανός επιστρέφει άπραγος, χωρίς καμία δέσμευση εκ μέρους του προκατόχου του Παπανδρέου για όσα σκοπεύει να κάνει προκειμένου να διασώσει την αξιοπιστία της χώρας του ενώπιον των διεθνών επενδυτών.

»Με τον μεγαλύτερο κυνισμό, ο Καραμανλής διακινδυνεύει μια νέα παύση πληρωμών. Η Ελλάδα είναι συνηθισμένη. Όμως  από το 2001 και μετά είναι μέλος της Ζώνης του Ευρώ. Σε περίπτωση πτώχευσης, ο Καραμανλής καθιστά συνυπεύθυνους και δεσμεύει την αξιοπιστία και των υπολοίπων 16 κρατών. Επιμένει, παρ' όλ' αυτά, να μην κάνει τίποτε περιμένοντας τις εκλογές του φθινοπώρου 2009. Καθίσταται πρόδηλο, από εκείνη τη στιγμή, πως κάτι λείπει στη νομισματική ένωση. Η αυτοπειθαρχία δεν λειτουργεί. Ούτε και η συλλογική πειθαρχία. Ακόμη λιγότερο η φιλική πίεση.

»Η Άγκελα Μέρκελ είναι μόνη. Η Γερμανία δεν είχε αντιμετωπίσει κρίση με το νόμισμά της μετά την ίδρυση της Ομοσπονδίας. Από το 1947 ζει απομονωμένη στη νομισματική της ορθοδοξία, χωρίς εξάρτηση από τις μεγάλες παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές κρίσεις, σε αντίθεση με το Παρίσι και το Λονδίνο. Αντιμετώπισε μόνο μία μεγάλη κρίση: την πτώση της Ανατολικής Γερμανίας και την ενσωμάτωσή της με τεράστιο οικονομικό τίμημα. Όμως  η Ελλάδα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος. Αλλά και η Ευρώπη, αν βουλιάξει, δεν έχει κανένα με τον οποίο να "επανενωθεί". Το γερμανικό μοντέλο δεν μπορεί να βοηθήσει.

«Ζητάει να της ετοιμάσουν μια λεπτομερή ανάλυση για τον τρόπο που εφαρμόστηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας του ευρώ και διαπιστώνει πόσο συχνά καταπατήθηκε...».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ένας 40χρονος άνδρας συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου στα Πετράλωνα για αποπλάνηση και ασελγείς πράξεις σε βάρος ανήλικων κοριτσιών. Ο δράστης εντόπιζε τα θύματά του, ανήλικες μαθήτριες 8-14 ετών όταν έφευγαν από το σχολείο τους και τα ακολουθούσε μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας τους. Προσποιούμενος τον αστυνομικό που διενεργεί έρευνα για κλοπές ή ναρκωτικά στο σχολείο τους, τα οδηγούσε σε απόμερους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας και προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος τους. Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν μπει πλέον οι μεγάλοι δημόσιοι φορείς, καθώς ώς τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η λίστα με υπηρεσίες απ' όπου θα προκύψουν οι 2.000 υπάλληλοι που θα απολυθούν καθώς και οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει νέα εμπλοκή με την τρόικα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση ομάδας σπηλαιοδυτών και ανδρών της ΕΜΑΚ, προκειμένου να εντοπίσουν έναν 25χρονο σπηλαιοδύτη, από το υποβρύχιο σπήλαιο Πηγής Σίντζι, βάθους 153 μέτρων στην ορεινή Αρκαδία. Το απόγευμα της Κυριακής τέσσερις σπηλαιοδύτες καταδύθηκαν στο υποβρύχιο σπήλαιο. Προχώρησαν περίπου 400 μέτρα και ο 25χρονος για άγνωστη αιτία δεν κατάφερε να συνεχίσει. Οι υπόλοιποι προσπάθησαν να τον ανασύρουν και αφού δεν τα κατάφεραν ειδοποίησαν τις Αρχές.Να βρουν κοινό σημείο επαφής και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου θα επιχειρήσουν στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων, προτείνοντας μια νομοθετική παρέμβαση που θα παρακάμπτει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, αλλά θα οδηγεί σε αυστηρότερο πλαίσιο για τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Συγκεντρώσεις κατά της Χρυσής Αυγής πραγματοποιήθηκαν στα Τρίκαλα και τα Χανιά το Σαββατοκύριακο. Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση κατά της διανομής «τροφίμων, ρούχων και παιχνιδιών μόνο για Έλληνες» και στα Τρίκαλα φορείς, κόμματα και οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία, με ομιλίες και συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής. Αφορμή της κινητοποίησης στα Τρίκαλα ήταν εκδήλωση της ΧΑ στην πόλη, που πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας της αστυνομίας. Στη διάρκειά της, ο Π.Ηλιόπουλος καταφέρθηκε με ακατανόμαστες φράσεις εναντίον του Αλ.Τσίπρα.

Κόσμος

Τη διαβεβαίωση πως η Γερμανία θα στηρίξει τη διενέργεια «εντατικών συνομιλιών» στην ΕΕ ώστε να μην επιβληθούν μόνιμοι δασμοί σε κατηγορίες κινεζικών προϊόντων έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στο Βερολίνο. Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για «εμπορικό πόλεμο» με την Κίνα εξαιτίας της πρόθεσης των Βρυξελλών να επιβάλει δασμούς σε φθηνά κινεζικά προϊόντα, κυρίως φωτοβολταϊκά, που εισάγονται στην ΕΕ. Πέθανε σε ηλικία 61 ετών από καρκίνο του μαστού η θεία της Αντζελίνα Τζολί, σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου η ηθοποιός δημοσιοποίησε την απόφασή της να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή.

Η Ντέμπι Μάρτιν, νεότερη αδελφή της μητέρας της Τζολί, πέθανε στο Ιατρικό Κέντρο Παλομάρ στο Εσκοντίντο κοντά στο Σαν Ντιέγκο. Ο σύζυγός της Ρον Μάρτιν δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι η σύζυγός του έφερε το ίδιο μεταλλαγμένο γονίδιο, το BRCA1, με την ηθοποιό. Ο άσχημος καιρός και οι ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις στα «θερμά» προάστια της Στοκχόλμης φαίνεται πως περιόρισαν τα επεισόδια τη νύχτα της Κυριακής. Οι ταραχές με πυρπολήσεις οχημάτων ήταν σχετικά μικρότερης έντασης την όγδοη συνεχόμενη νύχτα επεισοδίων· φωτιά εκδηλώθηκε τη νύχτα και σε νηπιαγωγείο στα βορειοδυτικά της πόλης, περιστατικό που εξετάζεται έαν έχει σχέση με την γενικότερη κατάσταση.

Το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς τη Συρία εκπνέει το ερχόμενο Σάββατο και η ΕΕ καλείται να αποφασίσει εάν θα το χαλαρώσει -όπως πιέζουν Βρετανία και Γαλλία, ώστε να στηριχθούν οι αντικαθεστωτικοί- ή εάν θα το ανανεώσει ως έχει. Το ζήτημα εξετάζουν στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ των «27» και πιθανότερος θεωρείται συμβιβασμός που θα προβλέπει κάποιου είδους χαλάρωση υπό προϋποθέσεις αφού ολοκληρωθεί η ειρηνευτική διάσκεψη υπό την αιγίδα ΗΠΑ και Ρωσίας. Περισσότερο από την προθεσμία πιέζουν όμως οι περιστάσεις, με τον Λίβανο να κινδυνεύει να πέσει στη δίνη του συριακού εμφυλίου. Την οριστική της αποδοχή έδωσε η Σερβία στη συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, η οποία καταρτίστηκε υπό την αιγίδα της ΕΕ. Στη συμφωνία, την οποία το Βελιγράδι ενέκρινε λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχαν δώσει οι Βρυξέλλες, προβλέπεται ένας ορισμένος βαθμός αυτονομίας για τους Σέρβους του βορείου Κοσόβου, με υπαγωγή όμως στην Πρίστινα.

Οικονομία

Αύξηση 2,5% κατέγραψε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Intralot στο πρώτο τρίμηνο του 2013, φτάνοντας τα 355,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν αύξηση 32,1% φτάνοντας τα 55,1 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων (EBT) έφθασαν τα 21,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 39,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 17,4% στα 4,8 εκατ. ευρώ. Οι Λειτουργικές Ταμειακές Ροές αυξήθηκαν κατά 23,9% φθάνοντας τα 18,9 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013. Τη διαβεβαίωση πως οι φορολογούμενοι με εμβάσματα στο εξωτερικό που θα επικαλεστούν δωρεά θα ελεγχθούν με τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου και δεν θα γλιτώσουν πρόσθετους φόρους εάν αποδειχθεί ότι δεν δικαιολογούνται τα ποσά που έχουν δηλώσει παρέχουν στελέχη υπουργείου Οικονομικών.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα του κυριακάτικου Τύπου που ανέφερε πως με εγκύκλιο (ΠΟΛ 1033/21-2-2013) που εξέδωσε προ τετράμηνου το υπουργείο Οικονομικών παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους με εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 να τα δικαιολογήσουν μέσω «εκπρόθεσμης πράξης δωρεάς» από συγγενικό ή άλλο πρόσωπο και πληρώνοντας τον αναλογούντα φόρο δωρεάς να νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους και να απαλλαγούν από το ενδεχόμενο διώξεως τα στελέχη του υπουργείου απέρριψαν κατηγορηματικά την εκδοχή αυτή.Ο επιτρόπος Όλι Ρεν πρόκειται να προτείνει έξοδο της Ιταλίας από τη διαδικασία επιτήρησης για το υψηλό έλλειμμά της, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, διαδικασία στην οποία βρίσκεται από το 2009. Η πρόθεση του επιτρόπου, την οποία η ιταλική κυβέρνηση περιμένει να κατατεθεί άμεσα στην Κομισιόν, έχει προκαλέσει ικανοποίηση στη Ρώμη που βλέπει «επιτέλους μία καλή είδηση για τη χώρα».

Αθλητισμός

Ολοκληρώθηκε το φετινό γαλλικό πρωτάθλημα με την Παρί Σεν Ζερμέν να κατακτά τον τίτλο για πρώτη φορά μετά από το 1994. Η ομαδα του Παρισιου μαζί με την Μαρσέιγ θα αγωνιστούν στο Champions League της ερχόμενης χρονιάς, ενώ η τρίτη Λιόν θα αγωνιστεί στα προκριματικά της διοργάνωσης. Στο Europa League θα συμμετάσχουν Νις και Σεντ Ετιέν, ενώ υποβιβάστηκαν Νανσί, Τρουά και Μπρεστ. Προβάδισμα απέναντι στη Ρεάλ Σοσιεδάδ για την 4η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League απέκτησε σήμερα η Βαλένθια. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε επικράτησε εντός έδρας της Γρανάδα με 1-0 και σε συνδυασμό με την ισοπαλία της Σοσιεδάδ με την Ρεάλ Μαδρίτης (3-3) στο «Ανοέτα», έφτασε τους 65 βαθμούς αφήνοντας τους Βάσκους στους 63.

Σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Βαγιαδολίδ (2-0) πήρε η Θέλτα και πλησίασε την 17η Λα Κορούνια στον ένα βαθμό, ενώ στο «Βιθέντε Καλντερόν» η Μαγιόρκα πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας από την Ατλέτικο Μαδρίτης και συνεχίζει να ελπίζει σε ένα μικρό θαύμα για να σωθεί την ερχόμενη 38η και τελευταία αγωνιστική.Στο «παιχνίδι» των προκριματικών του Champions League, έμεινε ο Ατρόμητος. Με τέρματα των Καραγκούνη (17') και Ναπολεόνι (47'), η ομάδα των δυτικών προαστείων επικράτησε 2-0 του ΠΑΣ Γιάννινα στο γήπεδο του Περιστερίου και βρίσκεται τρεις βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ (μαζί με τους ηπειρώτες), δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση των πλέι οφ. Οι δύο ομάδες τελείωσαν τον αγώνα με 10 παίκτες λόγω αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα των Ταυλαρίδη και Τζημόπουλου στις καθυστερήσεις του αγώνα.


ΗΡΩΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΙΩΝ: ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΩΝ. ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ.

Όταν ο λαός αφυπνίζεται και ενώνεται για να προστατεύσει την πατρίδα του, οποιοδήποτε αριθμητικό πλεονέκτημα των εισβολέων εξανεμίζεται. Πριν από λίγες ώρες, δυνάμεις ισλαμοφασιστών επιτέθηκαν σε απομονωμένο σημείο ελέγχου στην Sayeda Zeinab που φυλασσόταν από 20 στρατιώτες και 30 πολιτοφύλακες. Μετά από σκληρή μάχη, οι Σύριοι απέκρουσαν τους εισβολείς που άφησαν πίσω 28 νεκρούς και 12 τραυματίες.

Τις τελευταίες ώρες, η κυβέρνηση του Ιράκ έχει εξαπολύσει κολοσσιαία επίθεση στην έρημο δυτικά της χώρας, στα σύνορα με την Συρία, όπου ισλαμοφασίστες διατηρούν ορμητήρια. Η επίθεση ήταν συντριπτική και συμμετείχαν τουλάχιστον 20,000 άνδρες του Ιρακινού στρατού. Σύμφωνα με γαλλικό πρακτορείο, οι Ιρακινές δυνάμεις έκαναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε ακτίνα 600 χλμ (!!) κατά μήκος των Συρο-Ιρακινών συνόρων με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι βάσεις των ισλαμιστών και να συλληφθούν αρκετά μέλη των οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ali Ghaidan Majeed, η επιχείρηση είχε υποστήριξη από αέρος, ενώ στόχος είναι η εξόντωση των τρομοκρατών που εδρεύουν στην έρημο και εισβάλλουν από εκεί στο Συριακό έδαφος. Οι δηλώσεις αυτές “προβλημάτισαν” δυτικές πηγές που ανησυχούν για διάχυση της κρίσης στο “Σιιτικό Ιράκ”, αποκρύπτοντας βέβαια ότι οι Σιίτες είναι μόνιμος στόχος της γενοκτονικής δράσης των τρομοκρατών, άρα το Ιράκ έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τους πολίτες του. Τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα είναι μεταξύ των νεκρών από την επιχείρηση, ενώ ο στρατός δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τον συνολικό αριθμό συλληφθέντων και εκτελεσμένων ισλαμιστών.


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Μέχρι πρότινος η Τουρκία βαυκαλιζόταν είναι ως η «ειρηνική νήσος» της Μέσης Ανατολής. Αυτές τις μέρες όμως τούρκοι πολίτες χάνουν τις ζωές τους από χειροβομβίδες και βλήματα όλμων που προέρχονται από προβοκάτσια. Ταυτόχρονα δημιουργούνται διπλωματικές αψιμαχίες με την Ρωσία, το Ιράν και το Ιράκ. Ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης πρόσφατα χαρακτήρισε τον υπουργό εξωτερικών Νταβούτογλου «πανύβλακα» αναφορικά με τις ενέργειές του στο θέμα της Συρίας. Φαίνεται όμως ότι τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα από έναν υπουργό ή την ίδια την Τουρκία. Η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο του σεισμού που ταρακουνάει την Μέση Ανατολή. Η σύγκρουση στην Συρία διχάζει όλη την περιοχή σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα και η Τουρκία αδυνατεί να παίξει τον ρόλο του διαιτητή που τόσο θα ήθελε σύμφωνα με το δόγμα Νταβούτογλου.

Η χώρα πλέον δεν ισορροπεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά βρίσκεται κατ' ευθείαν στο μέτωπο του πολέμου. Το δόγμα Νταβούτογλου  «μηδέν προβλήματα» με τους γείτονες έπαψε να ισχύει . Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν στη Μέση Ανατολή  διπλωματία ανοικτών οριζόντων και να γίνουν ένας αξιόπιστος εμπορικός εταίρος με όλους τους γείτονες. Για πρώτη φορά η Τουρκία είχε μια πραγματική περίοδο ειρήνης με τα γειτονικά της κράτη. Με την Συρία είχαν φτάσει στο σημείο το 2008 ο τούρκος πρωθυπουργός να κάνει κοινές διακοπές με τον Ασσάντ στην Αλικαρνασσό.  Αλλά και με το Ιράκ, Ιράν και την Ρωσία οι σχέσεις συσφίχτηκαν με αγωγούς πετρελαίου, κατάργηση βίζας και προσωπικές φιλίες.

Ξαφνικά όμως εμφανίστηκε η  «αραβική άνοιξη» και η Τουρκία κατά διαταγή των Αμερικανών πήρε το μέρος των αράβων μισθοφόρων - ανταρτών. Στην Αίγυπτο και την Λιβύη μετά  την επικράτηση των  ανταρτών  κέρδισε σε φήμη και επικροτήθηκε για την στάση της από τους ακραίους σουνίτες ισλαμιστές. Η ανατροπή ήρθε με τον πόλεμο  στην Συρία. Ο Ερντογάν συγκρούσθηκε σφοδρά με τον Ασσάντ  γιατί ο τελευταίος δεν θέλησε να «μεταρρυθμίσει»  το καθεστώς του σύμφωνα με τις επιταγές των Αμερικανών και των Τούρκων. Μετά από αυτά ο Ερντογάν άρχισε να ελπίζει σε μία γρήγορη πτώση του Ασσάντ,  διαπράττοντας  ακόμη και αιματηρές προβοκάτσιες εναντίον του ιδίου του λαού του. Αλλά η Συρία δεν είναι Λιβύη, όπου μία αλλαγή καθεστώτος  έχει  ενδοχώριες κυρίως επιπτώσεις. Η προδοσία του Ερντογάν στον Καντάφι είχε μικρό τίμημα, η προδοσία στον Ασσάντ θα έχει πολύ υψηλό τίμημα.

Η Συρία είναι το κεντρικό κράτος της Μέσης Ανατολής. Σ' αυτό το κράτος έχουν συμφέροντα οι Ιρανοί, οι οποίοι θέλουν πάση θυσία να το διατηρήσουν ως σύμμαχο για να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην Μεσόγειο, να είναι σε θέση να αντιταχθούν στην απαίτηση του Ισραήλ για κυριαρχία στην περιοχή και να μπορούν να αποτρέπουν την επιρροή στην περιοχή της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας. Οι Ιρανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν επικρατήσουν στην Συρία οι σουνίτες ισλαμιστές, τότε διπλωματικά και στρατιωτικά η κατάσταση γι' αυτούς γίνεται επικίνδυνη.

Οι Ρώσοι με την μεγάλη ναυτική τους βάση στην Tarτus στα παράλια της Συρίας στην Μεσόγειο  φοβούνται ακριβώς το ίδιο. Έτσι από την μία πλευρά έχουμε τους σχεδιαστές της σουνιτικής ισλαμικής ανταρσίας Αμερικανούς μαζί με τους Τούρκους, τους Σαουδάραβες και τους Ισραηλίτες  και από την άλλη Ιρανούς και Ρώσους. Σ' αυτόν τον νέο πόλεμο δεν μπορεί ουδείς να νίψει τας χείρας του και να το παίξει διαμεσολαβητής, μία προσφιλής τακτική της τουρκικής διπλωματίας. Δεν είναι μία σύγκρουση μεταξύ σιιτών και σουνιτών, δεν είναι μία θρησκευτική ή ιδεολογική διαμάχη που διχάζει την Μέση Ανατολή. Είναι ένας πόλεμος για γεωπολιτική  εξουσία όπου συγκρούονται τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ με αυτά της Ρωσίας και του Ιράν για  υπεροχή  στον αραβικό κόσμο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1922: Οι Η.Π.Α και η Μ. Βρετανία καταλήγουν σε συμφωνία για τα εδάφη της Παλαιστίνης. Στην περιοχή κυριαρχεί τελικά η Μ. Βρετανία.

1937: Εγκαινιάζεται η περίφημη γέφυρα “Golden Gate” του San Francisco.

Γεννήσεις

1922: Christopher Lee, Άγγλος ηθοποιός που άφησε εποχή ερμηνεύονται επί σειρά ετών των Δράκουλα.

1923: Henry Kissinger, Αμερικανός πολιτικός που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Θάνατοι

1840: Nicolo Paganini, Ιταλός συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού.