22 Μαΐου, 2013

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΕΛΕΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Το "σημείο μηδέν" (ground zero) στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, εκεί όπου κάποτε στέκονταν οι δίδυμοι πύργοι, επισκέφθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Ο κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε το νέο κτήριο που κατασκευάζεται στο ίδιο σημείο και από εκεί είχε την ευκαιρία να δει το σημείο ανέγερσης του νέου Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος θα κατασκευαστεί στη θέση του παλαιού που είχε καταστραφεί κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ο Aρχιεπίσκοπος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Δικάζονται το μεσημέρι της Τετάρτης από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου οι τρεις γυναίκες που κατηγορούνται για συμμετοχή στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο δάσος των Σκουριών. Η δίκη αναβλήθηκε ήδη δύο φορές, την πρώτη μετά από αίτημα των τριών κατηγορουμένων και τη δεύτερη λόγω κωλύματος στο πρόσωπο κάποιων εκ των συνηγόρων υπεράσπισης. Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη οργανώνει πορεία στη μνήμη του αγωνιστή στη Θεσσαλονίκη. Στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η πορεία με αφετηρία το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και θα φτάσει μέχρι το σημείο της δολοφονίας του στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, όπου θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο του.

Με καθυστέρηση μίας ώρας ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που εξετάζονται στο μάθημα της Φυσικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια εξεταστικά κέντρα η εκτύπωση των θεμάτων δεν ήταν καθαρή, οπότε στάλθηκαν από την αρχή. Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.  Κραδασμούς στην τρικομματική κυβέρνηση προκαλεί η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να μπει στο ψυγείο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που κατήρτισε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το ζήτημα θα τεθεί στην προσεχή σύσκεψη των τριών αρχηγών, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα εξακολουθήσουν να ζητούν την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου.

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Αγρινίου από τη δολοφονία μιας 51χρονης γυναίκας από τον ανήλικο γιο της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο μαθητής της Γ' Λυκείου μαχαίρωσε τρεις φορές με κουζινομάχαιρο τη μητέρα του, εκπαιδευτικό στο επάγγελμα, η οποία πέθανε ακαριαία. Ο μαθητής συνελήφθη και κατά την ομολογία του φέρεται να είπε ότι τη σκότωσε επειδή του είπε να κλείσει την τηλεόραση.

Κόσμος

Πετροπόλεμος με την αστυνομία και πυρπόληση αυτοκινήτων τάραξε, για δεύτερη ημέρα, προάστιο της Στοκχόλμης. Τα επεισόδια επικεντρώνονται στο Χούσμπου, στα βορειοδυτικά της πόλης, προάστιο όπου μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς. Θεωρείται πως τα επεισόδια συνδέονται με τον θανάσιμο πυροβολισμό από αστυνομικούς ενός 69χρονου οπλισμένου με μαχαίρι που είχε κλειδωθεί σε διαμέρισμα. Η αστυνομία έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει την εθνικότητα του 69χρονου.

Το τελευταίο εμπόδιο για να φτάσει στην Ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας πέρασε η μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό, παίρνοντας το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή του Σώματος. Το νέο πλαίσιο, που αναμένεται να συζητηθεί στο Κογκρέσο τον επόμενο μήνα, δημιουργεί διαδικασίες για τη νομιμοποιήση μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ και κίνητρα με στόχο να προσελκυθούν περισσότεροι ξένοι υψηλών προσόντων -περιλαμβάνοντας επίσης μέτρα για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.

Αρκετούς ξένους ηγέτες και δεκάδες υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο υποδέχονται στη Λειψία οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες για την ιδρυτική διάσκεψη της «Προοδευτικής Συμμαχίας», με την οποία κορυφώνονται οι εορτασμοί για τα 150 χρόνια του γερμανικού κόμματος. Στις εκδηλώσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης θα παραστεί και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.Ελεύθεροι και καθ' οδόν προς το Κάιρο είναι οι επτά αιγύπτιοι αστυνομικοί που είχαν απαχθεί στη χερσόνησο του Σινά από ένοπλες ομάδες ισλαμιστών, σύμφωνα με τον στρατό της χώρας. Η απελευθέρωση οδηγεί σε λήξη την πολυήμερη ένταση στην περιοχή για την απελευθέρωση των απαχθέντων, στην προσπάθεια για την οποία το Κάιρο είχε στείλει τανκ και ενισχύσεις.

Τελειώνουν οι έρευνες στα συντρίμμια του Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι, με τον επίσημο απολογισμό να παραμένει στους 24 νεκρούς και τις αρχές να δηλώνουν «κατά 98% σίγουρες» πως δεν θα εντοπιστούν νέες σοροί. Στον ισχυρότερο τύπο ανεμοστρόβιλου αναθεωρήθηκε ο «γίγαντας» που σάρωσε την πόλη· τα συνεργεία επικεντρώθηκαν στην ανεύρεση επιζώντων, παραβλέποντας προς το παρόν την έκταση των ζημιών -το ύψος των οποίων, ωστόσο, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα τρία δισ. δολάρια. «Πιο δυνατός κι από τη βόμβα της Χιροσίμα» ο ανεμοστρόβιλος, υποστηρίζουν μετεωρολόγοι.

Οικονομία

Διευρυμένη συνάντηση με θέμα το κόστος δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε χθες στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών με τη συμμετοχή στελεχών της ΕΕΤ, του ΕΤΕΑΝ, του υπουργείου Ανάπτυξης, φορέων της αγοράς, αλλά και του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάσθηκε η αύξηση της συμμετοχής του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) στις εγγυήσεις δανείων και η βελτίωση των όρων εγγυήσεων.Η hellas online πέτυχε στο πρώτο τρίμηνο 2013 οριακή κερδοφορία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από καταβολής της αγοράς των εναλλακτικών παρόχων.

Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο 2013 μειώθηκαν κατά 8,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και έφτασαν τα 56,5 εκατ. ευρώ από 62,0 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Να καταργήσει τα κέρματα του ενός και δύο σεντ του ευρώ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η παραγωγή τους είναι ακριβότερη από την ονομαστική τους αξία και τη διάθεσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Φιλανδία και την Ολλανδία δεν κυκλοφορούν πλέον αυτά τα μικρά νομίσματα, αφού οι τιμές στρογγυλοποιούνται στα πέντε σεντ.

Αθλητισμός

Την πρώτη τους επαφή είχαν Νίκος Νταμπίζας και Γιώργος Καραγκούνης, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο επιστροφής του δεύτερου στον Παναθηναϊκό. Διακοπή της δίκης Ψωμιάδη με την ΑΕΚ και συνέχεια αυτής στις 30 Μαϊου, με την ίδια σύνθεση αποφάσισε η έδρα του δικαστηρίου στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων.

Η πλευρά Ψωμιάδη, όπως ήταν βέβαιο, ζήτησε πάλι αναβολή με την αιτιολογία πως απουσιάζουν κάποιοι από τους δικηγόρους τους. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης τόνισε ότι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να αλλάξει το αγωνιστικό «πρόσωπό» του, ενώ παρουσιάστηκε αισιόδοξος εν όψει των αγώνων που έχουν απομείνει στα πλέι οφ για την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League.


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΟΚ: "ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ"!

Στις 16 Μαϊου, το ανεξάρτητο λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων LEBANON FILES, όπως μας ενημέρωσαν οι Δημήτρης Πορφύρης και Πηνελόπη Σταφυλά, δύο άνθρωποι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Συρία και ιδιαίτερα το θέμα των απαχθέντων επισκόπων, ανάρτησε στην ιστοσελίδα του αντίγραφο της προκήρυξης που εξέδωσε η οργάνωση ΣΥΡΙΑΚΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (αλ Χιζμπ αλ Ταγουιντ λ Ισλάμι). Η προκήρυξη αυτή κρατήθηκε για ευνόητους λόγους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή.

 Ο ηγέτης της σεïχης Ιμπράημ Αλ Ζάουμπι, (φωτο) αναφέρει σε αυτή την προκήρυξη ότι:«Σε σύσκεψη που συγκλήθηκε ασχοληθήκαμε με τους κινδύνους που διατρέχει ο Συριακός λαός και συζητήσαμε αρχικά την περίπτωση των 9 λιβανέζων που απήχθησαν στην Συρία αλλά και αυτή των δύο επισκόπων.... Αναφορικά με τους δύο υπό ομηρία επισκόπους , ο Θεός είπε ότι όποιος ομολογεί ότι οι 3 Θεότητες είναι ο Θεός διαπράτει αμαρτία όπως και αμαρτία έχουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο Ιησούς είναι ο γιος της Μαρίας.

Ο Θεός έδωσε εντολή σε σένα Προφήτη να σκοτώσεις τους αμαρτωλούς και τους κλέφτες και να τους στείλεις στην Κόλαση κηρύσσοντας τους Τζιχάντ Έτσι λοιπόν εμείς στην οργάνωση του « αλ Χιζμπ αλ Ταγουιντ αλ Ισλάμι » και στο όνομα αυτής της οργάνωσης και εν ονόματι των Σαλαφιστών και στο όνομα όλων των Μουσουλμάνων Σαλαφιστών σας καλούμε να εφαρμόσετε την Σαρία, το Νόμο του Θεού επί των δύο επισκόπων και σ΄ όλους τους απαχθέντες και δεν θα λογοδοτήσουμε για τον Λόγο του Θεού που προβλέπει θάνατο κάθε απίστου (καφίρ ) και δεν φοβόμαστε ότι ο Θεός θα μας κατηγορήσει γι αυτό»

Όταν άρχισε να διαδίδεται η είδηση στο Λίβανο, προκλήθηκε πανικός στην κοινή γνώμη. Υπό την πίεση των επαπειλούμενων επεισοδίων λόγω της συναισθηματικής φόρτισης χριστιανών αλλά και των μετριοπαθών μουσουλμάνων αλλά και δηλώσεων πολιτικών στελεχών, η Συριακή Ισλαμιστική Ενοποίηση, διέρευσε προς τον Τύπο ότι οι επίσκοποι δεν είναι ακόμα νεκροί. Εν τω μεταξύ όλα τα αραβοχριστιανικά site και οι σελίδες facebook που είναι αφιερωμένες στο ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων, ανέρτησαν σε μαύρο φόντο τις φωτογραφίες των επισκόπων με την λεζάντα Αναγγελία Πένθους. 

Ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ έχουν απαχθεί από τις 22 Απριλίου στην επαρχία του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχουν δώσει κανένα σημάδι ζωής...

''ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ''

Ως «απίστευτη πηγή έμπνευσης» χαρακτήρισαν «την Ελλάδα των 1.000 προορισμών και εμπειριών», αυστριακοί δημοσιογράφοι-εκπρόσωποι των τριών κυριοτέρων αυστριακών ειδικών εντύπων και των τριών σημαντικότερων ημερήσιων εφημερίδων, οι οποίοι επισκέφθηκαν μέσα στις προηγούμενες ημέρες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο αποστολής που διοργάνωσε το Γραφείο Αυστρίας του ΕΟΤ σε συνεργασία με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και γνωστή αεροπορική εταιρεία.

Η ομάδα των αυστριακών δημοσιογράφων, έχοντας αφετηρία τη γραφική πόλη της Καβάλας-Παλιά πόλη-Κάστρο, περιηγήθηκε στο Νομό, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων, το βαπτιστήρι της Λυδίας και τις ακτές Παγγαίου και Κεραμωτής. Για τους φυσιολάτρεις και όσους αγαπούν την πεζοπορία και εναλλακτικούς τρόπους παραθέρισης, ο καταπράσινος νομός Δράμας, γνωστός για τους υδροβιότοπους και την εξαιρετικής φήμης οινοπαραγωγή του, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην ομάδα, την οποία συνόδευε ο Γιάννης Ραφαλιάς του Γραφείου Αυστρίας του ΕΟΤ.

Η κορύφωση του ταξιδιού ακολούθησε στη Θάσο, με τις αμέτρητες δαντελωτές παραλίες και την πλούσια ιστορία, ενώ τις εντυπώσεις από τη φύση συμπλήρωσε η παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής και η φιλοξενία των εκπροσώπων της περιφέρειας, των δήμων και των επαγγελματιών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους για τις δυνατότητες και τις υποδομές της περιοχής, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.  Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις διευθυντικών στελεχών και εκπροσώπων των μεγαλύτερων αυστριακών τουριστικών οργανισμών, η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός επιστρέφει εφέτος και πάλι στην κορυφή των προτιμήσεων των Αυστριακών, παρουσιάζοντας αύξηση στις κρατήσεις που ξεπερνά κατά μέσο όρο το 25% σε σχέση με το 2012.

Κατά μέσο όρο πάνω από 500.000 Αυστριακοί επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα -ενώ η Αυστρία, σε αναλογία με τον πληθυσμό της - 8,4 εκατομμύρια κάτοικοι - βρίσκεται, εδώ και χρόνια, στην πρώτη θέση, από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα. Στην εντυπωσιακή αύξηση των κρατήσεων για διακοπές στην Ελλάδα αναφέρονται και τα δεκάδες σχετικά δημοσιεύματα και αφιερώματα για τον ελληνικό τουρισμό στον αυστριακό Τύπο μέσα στους τελευταίους μήνες.

«Αν και δεν έχει έλθει ακόμη το καλοκαίρι, ωστόσο ο τομέας του τουρισμού στην Ελλάδα ήδη λάμπει όσο ποτέ εδώ και πολύ καιρό», υπογράμμιζε πρόσφατα, για παράδειγμα, η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Kleine Zeitung» σε δημοσίευμά της με τίτλο «Και πάλι ζήτηση για την Ελλάδα», αφιερωμένο στην πρωτοφανή αύξηση εφέτος στις αυστριακές κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα, «η οποία επανέρχεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Αυστριακών τουριστών».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΕΥΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Αυτό που πολλοί υποψιάζονται, ότι πίσω από την δήθεν ευφορία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που δεν δικαιολογείται από κανένα στοιχείο - το αντίθετο - βρίσκεται ένα παιχνίδι αγοραπωλησιών ομολόγων από μεγάλους οίκους, όπως είναι η Goldman Sachs, επιβεβαιώνει άρθρο του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τα εμπόδια». Η αρθρογράφος σημειώνει ότι την περασμένη Τετάρτη, 15 Μαΐου, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας.

Είναι φανερό ότι κάποιοι "ξεφορτώνονται" σε υψηλές τιμές ελληνικά ομόλογα που τα είχαν αγοράσει πέρσι τέτοια εποχή αντί 10-15 σεντς.Και σημειώνει το Bloοmberg: Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα B- (από τη βαθμίδα CCC). Αν και είναι ακόμη έξι βαθμίδες κάτω από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης, η αναβάθμιση προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ράλι που είδαμε στην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης. Υπήρξε επίσης κάποιο ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις, προσθέτει.

Όμως όλα αυτά, καθώς και τα θετικά σχόλια που ξαφνικά διαδέχθηκαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων, είναι δύσκολο να αντιστοιχηθούν με τα θεμελιώδη άκρως αρνητικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα μικρότερη από ό,τι ήταν το 2005, έχοντας συρρικνωθεί κατά 28% από τα μέσα του 2008!

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 συρρικνώθηκε κατά 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4,2% το 2013, κάτι που θεωρεί πολύ αισιόδοξο η αρθρογράφος, δεδομένου ότι η μείωση στο πρώτο τρίμηνο ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και το πιθανότερη είναι ότι η ύφεση θα κλείσει επάνω από το 5%..

Η κ. Γκριν θεωρεί ουτοπικό τον στόχο για ύφεση 4,2% εφέτος, σημειώνοντας ότι τα κερδοσκοπικά hedge funds επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα σα κατευθύνοντας το παιχνίδι στην σγορά ομολόγων, αλλά οι επενδύσεις τους στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Εκτός από τις πωλήσεις εταιρικών ομολόγων από ελληνικές επιχειρήσεις -που υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους- το επενδυτικό ταμείο Third Point ανακοίνωσε μία επένδυση 60 εκατ. ευρώ σε ελληνική ενεργειακή επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται, αναφέρει η αρθρογράφος για μικρά ποσά για να μπορέσουν να κινητοποιήσουν την ανάπτυξη σε όλη την οικονομία.

Η ίδια σημειώνει ότι αν και οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί σύντομα, αντιμετωπίζουν έναν μακρύ δρόμο πριν εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Θεωρεί επίσης ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει μη ελκυστικό λόγω της γραφειοκρατίας και του ασταθούς ρυθμιστικού πλαισίου.Η αρθρογράφος σημειώνει τέλος ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ισορροπία που διατήρησε η Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο μπορεί να δοκιμασθεί αργότερα φέτος, όταν η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2014 και ένα μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα.

Επί της ουσίας περιγράφεται αυτό που οι γνωρίζοντες έχουν αντιληφθεί: Η κατάσταση σε ότι αφορά τα θεμελιώδη μεγάθη της ελληνικής οικονομίας είναι χειρότερη από πέρσι και όταν έρχεται η ώρα των αριθμών, όπως π.χ. το ποσοστό της ύφεσης, γίνονται τα αποκαλυπτήρια. Από πίσω όμως βρίσκεται ένα τεράστιο παιχνίδι των εταιρειών διαχείρισης ομολόγων που έχουν αγοράσει στην δευτερογενή σχεδόν τζάμπα τα ελληνικά ομόλογα και τώρα θησαυρίζουν φτιάχνοντας κλίμα και πουλώντας τα, 3-4 φορές επάνω από όσο τα είχαν αγοράσει. Κρίσιμο ρόλο σε αυτό παίζει ο οικονομικός Τύπος των δυτικών ο οποίος είναι "εν τη παλάμει βοήσωμεν", κανονικά. Άλλωστε παίζονται δεκάδες δισεκατομμύρια στο θέμα αυτό. Πρόκειται ακριβώς για την ίδια διαδικασία που συνέβαινε και ενώ η Ελλάδα πήγαινε για "φούντο" το 2010, αλλά από την ανάποδη.

Αυτό δεν τους εμποδίζει τον Δεκέμβριο να βγάζουν την Ελλάδα από το ευρώ και τον Μάϊο να αναπαραγάγουν ένα κλίμα αισιοδοξίας που είναι κυριολεκτικά τρελό.Επενδύσεις σοβαρές δεν υπάρχουν, η ανεργία είναι στα ύψη, τα περί Κίνας είναι καλά μέχρι να τελειώσει το ταξίδι και να σβήσουν τα φώτα, 450.000 ελληνικές οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο μέλος, η ρευστότητα είναι καθαρά εισαγόμενη οι τράπεζες είναι χρεοκοπημένες και δανείζονται από τον ΕΛΑ και το ΤΧΣ. Αυτό λέγεται "καλή πορεία της οικονομίας".

Τώρα παίζουν το παιχνίδι της ανύπαρκτης βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών. Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά. Γιατί όταν ξεφορτώσουν από τα φθηνά ομόλογα θα θέλουν πάλι να αγοράσουν φθηνά και θα πρέπει να πέσει η αξία τους...