17 Μαΐου, 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

Θερμή υποδοχή στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο
από τον Δήμαρχο της Βοστώνης

Το Δημαρχείο της Βοστώνης όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τον Δήμαρχο, Τόμας Μενίνο επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα, ο  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο κ. Μενίνο αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην ελληνοαμερικανική κοινότητα της περιοχής, για το "σημαντικό ρόλο" της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας , για τη φιλία του με τον Μητροπολίτη Μεθόδιο, αλλά και για το "λίκνο του πολιτισμού και της δημοκρατίας", την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, το Μητροπολίτη κ. Μεθόδιο και τους συνεργάτες του, ενημέρωσε το Δήμαρχο Βοστόνης για τη σημερινή κατάσταση στην χώρα μας και αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή με σκοπό να στηριχθούν ευπαθείς ομάδες του Ελληνικού λαού, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι "οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν". Στο τέλος της συνάντησης αντηλλάγησαν δώρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ με πρώτο σταθμό τη Βοστώνη, όπου αύριο θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας της θεολογικής σχολής του Τιμίου Σταυρού.



Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ


Ακριβώς ένα μήνα μετά την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στην οδό Boylston, στο σημείο του τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄ συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον τοπικό ιεράρχη Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο και την εξ Ελλάδος συνοδεία του, επισκέφθηκαν το σημείο αυτό, όπου έχει δημιουργηθεί ένα αυτοσχέδιο μνημείο για τα θύματα. 

Η παρουσία των Ορθοδόξων Ιεραρχών και κληρικών ήταν φυσικό να προκαλέσει το ενδιαφέρον των εκατοντάδων επισκεπτών που βρίσκονταν στη περιοχή αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης που βρίσκονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στο σημείο αυτό.  

Ήταν μια συγκινητική στιγμή καθώς ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τοποθέτησε το στεφάνι δίπλα στους αυτοσχέδιους ξύλινους σταυρούς με τα ονόματα των θυμάτων. Στη συνέχεια μαζί με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, τον Μητροπολίτη Μεθόδιο και τους άλλους ιεράρχες έψαλλαν μια σύντομη επιμνημόσυνη δέηση καταλήγοντας με το Αιωνία τους η Μνήμη στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος στα Αγγλικά και εξήγησε ότι πρόκειται για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και την εκλεκτή συνοδεία του, οι οποίοι όπως είπε «έρχονται από την Ελλάδα, απ’ όπου ξεκίνησε ο Μαραθώνιος».

Πρόσθεσε δε, ότι «ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αισθάνθηκε την ανάγκη και θεώρησε υποχρέωσή του να έρθει εδώ για να προσευχηθεί και να τοποθετήσει ένα στεφάνι μνήμης και τιμής για τους νεκρούς αυτής της τραγωδίας που συγκλόνισε όλο τον κόσμο».  Με την ολοκλήρωση αυτών των επεξηγήσεων του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, οι παρόντες κατανοώντας καλύτερα το τι είχε προηγηθεί ξέσπασαν σε χειροκρότημα. Εξ άλλου, νωρίτερα τις πρωινές ώρες, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, οι Ιεράρχες και  η συνοδεία τους επισκέφθηκαν το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης.

Τους υποδέχθηκε ο  Άρχων κ. Γεώργιος Μπεχράκης, μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης και μέγας δωρητής του Μουσείου. Η πτέρυγα Ελληνικής, Ρωμαϊκής και Αιγυπτιακής Τέχνης του Μουσείου φέρει προς αναγνώριση της μεγάλης του δωρεάς το όνομα George and Margo Behrakis Wing.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεναγήθηκε στις διάφορες αίθουσες του Μουσείου από τους ειδικούς εφόρους και συντηρητές των διαφόρων εκθεμάτων.  Μια από τις ιδιαίτερες στιγμές ήταν η παρουσίαση ενός τέμπλου με εικόνες αγνώστου Κρητός - Βενετού αγιογράφου των αρχών του 15ου αιώνα που δεν εκτίθεται ακόμη δημόσια, αλλά βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας και της συντήρησης. 

Αποτελείται από την εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγίας στο κέντρο και τις εικόνες των  Αγίων Χριστοφόρου, Αυγουστίνου και Στεφάνου στα αριστερά και των Αγίων Ιωάννου του Βαπτιστού, Νικολάου και Σεβαστιανού στα δεξιά. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στην πτέρυγα Μπεχράκη, η οποία περιέχει μια από τις πλουσιότερες συλλογές Ελληνικών αρχαιοτήτων ανά τον κόσμο.

Το Μουσείο και ο φιλέλληνας διευθυντής του κ. Malcolm Rogers παρέθεσε γεύμα εντός του Μουσείου προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο οποίο παρακάθισαν εκτός των άλλων και ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Μουσείου κ. Andrew Russell και η συνεργάτης του Μουσείου για Ελληνικά θέματα κυρία Μπέτυ Γεωργακλή.

Εχθές το απόγευμα ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε και προσκύνησε τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Βοστώνης, όπου ιερατικώς προϊστάμενος είναι ο π. Κλεόπας Στρογγύλης. 

Το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος παρέθεσε για τον κ. Ιερώνυμο και την συνοδεία του δείπνο σε εστιατόριο της περιοχής στο οποίο συμμετείχαν και σημαντικοί συνεργάτες και υποστηρικτές της Μητροπόλεως Βοστώνης.





ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στη δραματική αύξηση που καταγράφεται στη χρήση της θανατηφόρας, αλλά εξαιρετικά φτηνής, ουσίας «shisha» από τους άστεγους τοξικομανείς στο κέντρο της Αθήνας αναφέρεται ο Guardian σε δημοσίευμά του, που συνοδεύεται από ρεπορτάζ το οποίο μετέδωσε το διαδικτυακό κανάλι Vice.com. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «shisha» θεωρείται το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στην Αθήνα, αφού μπορεί κανείς να το αγοράσει με 1 ή 2 ευρώ. Γι' αυτό και πολλοί το έχουν ονομάσει «η κοκαΐνη των φτωχών» και «το ναρκωτικό της λιτότητας».

Το φαινόμενο της αποξένωσης των ανθρώπων στην εποχή του Διαδικτύου καλούνται να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι εξετάζονται στην Νεοελληνική Γλώσσα. Στους μαθητές δόθηκε απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή Φυσικής και συγγραφέα, Γιώργου Γραμματικάκη «Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το θέμα κρίθηκε βατό, σαφές και κατανοητό.    Η λύση για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας είναι πολιτική, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τονίζοντας ότι η Αστυνομία δεν είναι το κατάλληλο όργανο για την αντιμετώπισή τους. Από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων στο κέντρο της Αθήνας οφείλεται στο κενό που δημιουργήσε η απουσία δημοτικών και αστυνομικών αρχών, κενό που-όπως είπε-καλύφθηκε από νεοναζιστικές ομάδες και άλλες οργανώσεις της άκρας δεξιάς.
  
Στην Ελλάδα επέρριψε ευθύνες ο αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, Μπρένταν Οκόνορ, για την καθυστέρηση υπογραφής διακρατικής συμφωνίας με την Αυστραλία για το θέμα έκδοσης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας. «Το γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση δεν οφείλεται σε εμένα αλλά στην ελληνική πλευρά» δήλωσε και έκανε λόγο για «περίπλοκες» διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται. Όπως εξήγησε η διακρατική συμφωνία θα προβλέπει τη δυνατότητα σε νέους από Ελλάδα και Αυστραλία να επισκέπτονται και να έχουν παρατεταμένη παραμονή στη μία ή στην άλλη χώρα.
  
Αποφασισμένος να ενισχύσει τις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ. «Ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία με στόχο win win» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ενθάρρυνε εκ νέου κινέζους επιχειρηματίες να δουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. [...]. Είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία» τόνισε. O πρωθυπουργός επισκέφθηκε το σινικό τείχος, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Κόσμος

Πυραυλικά συστήματα ακόμη πιο εξελιγμένα από όσο θεωρείτο μέχρι τώρα παραδεκτό ισχυρίζονται αμερικανοί αξιωματούχοι πως παρέδωσε η Ρωσία στο συριακό καθεστώς. Πρόκειται, σύμφωνα με τις αναφορές για πυραύλους εναντίον θαλάσσιων στόχων και συστήματα ραντάρ που τους κάνουν αποτελεσματικότερους. Τα συστήματα που φέρεται να διαθέτει η Δαμασκός δεν θα είχαν χρήση στο μέτωπο με τους αντάρτες αλλά εναντίον ναυτικού αποκλεισμού ή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από ξένες δυνάμεις.
  
Δύσκολοι καιροί για βασιλιάδες: Ο ισπανός μονάρχης Χουάν Κάρλος αποφάσισε να αποχωριστεί από το γιοτ του, του οποίου το κόστος συντήρησης δεν είναι πλέον συμβατό με την λιτότητα που ακολουθεί η Μαδρίτη. Το παλάτι ανέφερε πως μόνο το γέμισμα της δεξαμενής του γιοτ, εν ονόματι Fortuna (Τύχη), χρειάζεται 20.000 ευρώ.Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε έφθασε στο Ισραήλ την Παρασκευή, για συνομιλίες με τον ισραηλινό πρόεδρο, Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα έχει συναντήσεις με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία, τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και στην Ιερουσαλήμ, πριν μεταβεί στις παλαιστιανικές περιοχές για να συναντηθεί και με την παλαιστιανική ηγεσία.
  
Επώδυνα αργή αλλαγή στο μέτωπο της ισότιμης αντιμετώπισης των ομοφυλόφιλων στη δημόσια σφαίρα δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν με αφορμή την Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας (17 Μαΐου): Οι μισοί που ρωτήθηκαν δηλώνουν ότι έχουν υποστεί προσωπικά διάκριση ή τουλάχιστον λεκτική επίθεση μόνο και μόνο επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι τον τελευταίο χρόνο. Μόλις ένας στους τρεις τολμά να περπατήσει χέρι-χέρι με τον σύντροφό του, ποσοστό ακόμη χαμηλότερο για τους άνδρες ομοφυλόφιλους. Ο «θεσμικός χάρτης» της ευρωπαϊκής ηπείρου.Η εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας δεν διαπιστώνει λάθη στον αρχικό έλεγχό της για τις πρόσφατες προεδρικές κάλπες -προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον Ενρίκε Καπρίλες να μιλά για «έλεγχο φάρσα». Ο έλεγχος περνά στη δεύτερη φάση και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, αλλά η αντιπολίτευση απαντά πως δεν σκοπεύει να περιμένει μέχρι τότε για να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της οριακής νίκης του Νικολάς Μαδούρο.

Οικονομία

Ζημιές της τάξης των 8,7 δισ. ευρώ καταγράφηκαν από την πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Διοικητικής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης. Ξεκινά σήμερα Παρασκευή η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με τη σχετική διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 27 Μαΐου. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης του δικαιώματος είναι τα 2,8300 ευρώ.

Διευκρινίσεις για το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016 και για τις προαπαιτούμενες δράσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα για να λάβει τον Ιούνιο τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ του δευτέρου τριμήνου 2013 αναμένεται να παράσχει σήμερα, Παρασκευή, το απόγευμα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματθίας Μορς. Το στέλεχος της Κομισιόν θα παρουσιάσει αναλυτικά την έκθεση επισκόπησης της προόδου του ελληνικού προγράμματος στα πλαίσια ειδικής παρουσίασης για τον Τύπο.

Αθλητισμός

Ο σχεδιασμός του Παναθηναϊκού εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στα πλάνα λοιπόν των «πράσινων» είναι η παραμονή των Ζέκα και Μαυρία, ενώ εντός των ημερών, ακόμη και σήμερα, αναμένεται να γίνει το ραντεβού του «τριφυλλιού» με την πλευρά του Λουτσιάνο Φιγκερόα για την ανανέωση του συμβολαίου του. Παρελθόν από την ΠΑΕ Ολυμπιακός αποτελεί από την Πέμπτη ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Η Ερυθρόλευκη διοίκηση με ανακοίνωσή της στην οποία φιλοξενείται δήλωση του προέδρου Βαγγέλη Μαρινάκη, ευχαρίστησε τον Σέρβο πρώην επιθετικό και τεχνικό σύμβουλο της ομάδας για την προσφορά του στην ομάδα. Στην ανακοίνωση υπάρχει ευχαριστήρια δήλωση και από τον Κοβάσεβιτς, ενώ τη θέση του στην ΠΑΕ αναλαμβάνει ο Χουάνχο Λορένθο.
  
Είκοσι ένα ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία συνάντησή τους, Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης αναμετρώνται σήμερα (22:30) στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, που θα διεξαχθεί στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Οι δύο «μισητές» συμπολίτισσες έχουν αρκετούς λόγους να θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό το ματς, εκτός από το κίνητρο της κατάκτησης του Κυπέλλου του Βασιλιά (Copa del Rey)



Ο "ΚΟΣΜΟΣ" ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Κατά τη διάρκεια της διετίας 1997 – 1998 το αμερικανικό Washington Institute διοργάνωσε μια σειρά από σεμινάρια ώστε να εξετασθεί σε βάθος η δυναμική, οι τάσεις και οι όποιες μεταβολές προκύψουν στη μελλοντική για τότε τουρκική εξωτερική πολιτική.Ο βασικός ωστόσο λόγος που είχαν διοργανωθεί τότε εκείνα τα σεμινάρια, ήταν να κατανοηθεί το πως βαδίζει αλλά και πως σκοπεύει να συνεχίσει να βαδίζει η Τουρκία μετά τη πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η τουρκική εξωτερική πολιτική εστιαζόταν στα ακόλουθα βασικά ζητήματα:

-Στην αποτροπή και απάντηση μιας ενδεχόμενης επίθεσης της τότε Σοβιετικής Ένωσης,

-Στη προσπάθεια της να βελτιώσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ

- Στη προσπάθειά της να προστατέψει τα δικά της συμφέροντά ενάντια στον Ελληνισμό (Ελλάδα και Κύπρο).

Σε δευτερεύουσα προτεραιότητα τότε έθετε:

- Πως θα ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια

-Πως θα διαφυλάξει τα σύνορά της αλλά και τη συνοχή της από ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες καθώς και από τις όποιες εξελίξεις ενδεχομένως προέκυπταν στις γειτονικές της χώρες, Συρία, Ιράν και Ιράκ. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν εξωτερική πολιτική υψηλού ρίσκου, και έθεσε σε κίνδυνο μέχρι και την ίδια την ύπαρξή της. Μια ύπαρξη, που δοκιμάστηκε παράλληλα από την μεν απειλή μιας Σοβιετικής πυρηνικής επίθεσης, και από τις δε συγκρούσεις στο εσωτερικό της. Τη δεκαετία του ’70, χιλιάδες Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιθέσεων του PKK όπως και από χρήση πολιτικής βίας.

Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η τουρκο-ρωσική φιλία που οικοδομήθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Λένιν, πέρασε οριστικά σε μια διαφορετική φάση. Σε αυτήν της ρήξης. Οι αξιώσεις του Στάλιν στα στενά του Βοσπόρου και στη βορειοανατολική Τουρκία ουσιαστικά έκλεισαν το τουρκο-ρωσικό κύκλο φιλίας. Η υποστήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία όλες αυτές τις δεκαετίες ήταν σημαντικότατη. Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή ενδεχόμενης επίθεσης από τη πρώην Σοβιετική Ένωση. Παράλληλα κράτησε σε χαμηλούς τόνους τις σχέσεις Τουρκίας – Βουλγαρίας και χωρίς προβλήματα στα μεταξύ τους σύνορα.

Την ίδια ώρα, και πρέπει να τονισθεί αυτό, οι «γειτονιές» της Τουρκίας πέρασαν ήσυχα χρόνια, εξαιρουμένου της Μέσης Ανατολής που όπως και σήμερα παραμένει πηγή αστάθειας. Ο Καύκασος ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο της Μόσχας, ενώ τα Βαλκάνια ήταν υπό την …πειθαρχία του Τίτο. Γιατί η Τουρκία αποτελεί πολύ σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ. Η Τουρκία είχε το σθένος να αναγνωρίσει πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες πριν καλά καταρρεύσει η πρώην κραταιά υπερδύναμη. Θεωρείται από τις ΗΠΑ, η χώρα σταυροδρόμι, μιας και μπορεί να παίξει περιφερειακό ρόλο στη Δυτική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στο Αιγαίο, στον Καύκασο, στην Κεντρική Ασία, αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα. Μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ουσιαστικά χάθηκε μαζί της και η όποια επιρροή ασκούσε στον Αραβικό κόσμο.

Αυτομάτως τότε, δόθηκε η ευκαιρία στην Τουρκία αφενός να συνεχίσει να έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ και αφετέρου να οργανώνει και να προγραμματίζει επιθέσεις εναντίον του PKK ακόμη και στα εδάφη του Ιράκ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, απείλησε ανοιχτά την Συρία με στρατιωτική επέμβαση στην περίπτωση που δεν έδιωχνε από τη χώρα τον ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο να πραγματοποιηθεί στην περίπτωση ωστόσο που δεν είχε καταρρεύσει η πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή αναβαθμίστηκε τη δεκαετία του 1990, όπου σταδιακά αναδεικνυόταν σε περιφερειακή δύναμη. Σε στρατιωτικό επίπεδο, η Τουρκία είχε αποκτήσει τότε κάποια βασικά στοιχεία μια σύγχρονης πολεμικής δύναμης, κυρίως, χάρη στη συμπαραγωγή των μαχητικών F-16 με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Την ίδια ώρα, οι γειτονικές χώρες της Τουρκίας σταδιακά άρχισαν να αποδυναμώνονται.

Η Ελλάδα και η Τουρκία.

Η Ελλάδα τη δεκαετία του 1990 θεωρητικά ήταν η χώρα που μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία. Ωστόσο η Ελλάδα ήταν και παραμένει δημογραφικά πολύ μικρότερη σαν χώρα από την Τουρκία. Πέρα αυτού, οι δύο χώρες είναι κράτη, μέλη του ΝΑΤΟ. Η σταδιακή ανάπτυξη της Τουρκίας άνοιξε φαινομενικά και άλλο τη «ψαλίδα» ανάμεσα στις δύο χώρες ενώ ακολούθησε η αλλαγή στάσης από πλευράς Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Οι τότε προσπάθειες μιας διαφορετικής προσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες (εξωτερική πολιτική των "σεισμών", οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία κλπ) ευοδώθηκαν στα τέλη του 1990 (Παπανδρέου – Τζεμ). Σε αυτό το σημείο σαφέστατα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες από τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις.

Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σε μια έρευνα που έγινε στην Τουρκία στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 57% των Τούρκων δεν ενδιαφέρεται για την εξωτερική πολιτική της χώρας τους και μόνο το 23% παρακολουθεί ανελλιπώς τα γεγονότα. Άξιο συζήτησης ωστόσο ήταν το γεγονός πως τα ποσοστά ήσαν αντιστρόφως ανάλογα στη βαθμίδα των ερωτηθέντων που είχαν πτυχίο Πανεπιστημίου. Εκεί, το 62% δήλωσε πως τους ενδιαφέρει πολύ η εξωτερική πολιτική της χώρας τους σε αντίθεση με ένα μόλις 16% που δήλωσε αδιαφορία.

Η συγκεκριμένη έρευνα, αποτέλεσε σημείο αναφοράς όσον αφορά την τουρκική εξωτερική πολιτική, μιας και έδειξε περίτρανα πως οι πολίτες της Τουρκίας δεν είχαν στραμμένο το βλέμμα τους τόσο πολύ στην εξωτερική πολιτική της χώρας τους, όσο το είχαν οι Έλληνες και οι Κύπριοι, οι οποίοι σε αντίθεση με τους Τούρκους, την εποχή εκείνη έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξωτερική πολιτική των δικών τους χωρών και φανατικοί αναγνώστες θεμάτων «εθνικής υπερηφάνειας».

Υπόθεση: «Bulgarification»

Το 1984, η κοινή γνώμη της Τουρκίας επηρέασε ουσιαστικά στην απόφαση της τότε τουρκικής κυβέρνησης που έπρεπε να αποφασίσει άμεσα στο πως θα «απαντήσει» στην υπόθεση «Bulgarification». «Bulgarification», ονομάστηκε η τότε εκστρατεία της Βουλγαρίας να κλείνει ότι τζαμί υπήρχε και να μετονομάζει οτιδήποτε οθωμανικό είχε απομείνει στη χώρα με σλαβικά προσωνύμια.

Η υπόθεση «Bulgarification» στην αρχή αιφνιδίασε την τότε κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία αρχικά με επιφυλακτικότητα δήλωσε πως δεν δύναται να παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους. Η δήλωση αυτή και η συνεχόμενη προβολή της από τα τότε ΜΜΕ έστρεψαν την τουρκική κοινή γνώμη εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης με συνέπεια η αμηχανία και η επιφυλακτικότητα που αρχικά επέδειξε να μετατραπεί σε μπούμεραγκ και «καταιγίδα» αντίδρασης με συνέπεια τη παρέμβαση μέχρι και της Διεθνούς Κοινότητας σχετικά με το ζήτημα.

Υποθέσεις: Ίμια & Οτσαλάν

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996, όπου η Τουρκία και η Ελλάδα έφτασαν μια ανάσα από τον πόλεμο. Η όλη υπόθεση και η διαφωνία των δύο χωρών «έτρεχε» για περισσότερο από ένα μήνα, ωστόσο υπογείως. Δεν υπήρχε καν κρίση και κανείς δεν είχε αντιληφθεί το οτιδήποτε.

Ωστόσο μόλις πήραν τη σκυτάλη τα τουρκικά ΜΜΕ, η κινητοποίηση της κοινής γνώμης ήταν τέτοια που δεν άφηνε περιθώρια στην τότε τουρκική κυβέρνηση. Τότε πραγματικά, φάνηκε το πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος των ΜΜΕ στη Τουρκία, αλλά και το πόσο μπορούσε να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Οι εικόνες των τουρκικών πολεμικών πλοίων να κατευθύνονται προς τις βραχονησίδες άλλαξε ουσιαστικά τα μέχρι τότε δεδομένα και ξεκάθαρα περάσαμε στην εποχή της προηγμένης τεχνολογίας. Μιας τεχνολογίας που μπορεί να καθορίσει «κόκκινες» γραμμές και να επηρεάσει άμεσα την εξωτερική πολιτική μιας χώρας.

Ομοίως με την υπόθεση Ιμίων, τα τουρκικά ΜΜΕ επηρέασαν την κοινή γνώμη στην υπόθεση Οτσαλάν. Ο απόηχος της σύλληψης του ηγέτη του PKK, Αμπτουλάχ Οτσαλάν και μετά τις αποκαλύψεις πως η Αθήνα τον προστάτευε αλλά και φυγάδευε στο Ναϊρόμπι της Κένυας, έκαναν το τότε ανθελληνικό αίσθημα στη Τουρκία να «χτυπήσει» κόκκινο.  

Το εκπληκτικό ωστόσο δεν είναι αυτό, μιας και κάτι τέτοιο αναμένονταν, όσο το πόσο γρήγορα η κατάσταση εξομαλύνθηκε και το πόσο γρήγορα βρέθηκε ο δρόμος της επαναπροσέγγισης. Τα προσκείμενα ΜΜΕ στην τότε τουρκική κυβέρνηση ξεκάθαρα διαχειρίστηκαν την κοινή γνώμη με αξιοζήλευτο τρόπο. Τότε πια, επιβεβαιώθηκε πως τα ΜΜΕ στην Τουρκία, θεωρούνται χωρίς αμφιβολία ένα «όπλο» διαχείρισης της κοινής γνώμης.