14 Μαΐου, 2013

Η Α.Μ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.  Ιερώνυμος Β΄ θα επισκεφθεί επισήμως από αύριο 15 - 23 Μαΐου την Νέα Υόρκη.

Ο Μακαριώτατος θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτωρ της Ελληνικής Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης κατά την διάρκεια της τελετής αποφοιτήσεως, το Σάββατο 18 Μαΐου 2013.

Την προηγουμένη ημέρα, 17 Μαΐου το εσπέρας, ο Μακαριώτατος θα χοροστατήσει στον Εσπερινό στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής. Στη συνέχεια θα παρατεθεί προς τιμήν του επίσημο δείπνο.

Το πρωί του Σαββάτου 18 Μαΐου, και μετά την Θεία Λειτουργία, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή της αποφοιτήσεως κατά την διάρκεια της οποίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτωρ Θεολογίας.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

Την Κυριακή 19 Μαΐου το πρωί θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος της Νέας Υόρκης.

Το ίδιο βράδυ θα δοθεί ειδική συναυλία της Βυζαντινής Χορωδίας και της Χορωδίας Νέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς τιμήν του Μακαριωτάτου.

Την Δευτέρα 20 Μαΐου, ο κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθεί την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και το Ελληνοαμερικανικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστορίας.

Την Τρίτη 21 Μαΐου, εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος θα τελέσουν Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Brooklyn της Νέας Υόρκης επ’ ευκαιρία του εορτασμού της εκατονταετηρίδος του Ναού.

Ο Μακαριώτατος θα συνοδεύεται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, τον Πρωτ. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Ι.Α.Α. και τον Ιεροδιάκονο Επιφάνιο Αρβανίτη.

Η μετάβαση του Μακαριωτάτου και των μελών της συνοδείας του στις Η.Π.Α. θα πραγματοποιηθεί μέσω των ελβετικών αερογραμμών». Ο Μακαριώτατος θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 24 Μαΐου.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ

Ιστορική η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου πλησίον μας. Από όσο γνωρίζω δεν θα υπάρξει κάποια ευκαιρία να έλθει σε επικοινωνία με την Ομογένεια. Θα ήταν ευχής έργον να διοργανωνόταν μία εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης, λόγου χάρη, στο Μαλιώτειο Κέντρο, στην οποία να απευθύνει στην Ομογένεια ένα χαιρετισμό και να υπάρξει ευκαιρία σε όλους να τον δουν και να τον ακούσουν διότι εδώ που τα λέμε έχει πάνω από μισό αιώνα να επισκεφθεί επίσημα τη Βοστώνη και την Ομογένεια της Αμερικής γενικότερα Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Είναι και αυτό μέσα στα πολλά περίεργα και ακατανόητα, κι οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο εύγε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ο οποίος προσκάλεσε τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ναι μεν η Ομογένεια εκκλησιαστικά ανήκει στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως συνηθίζεται να λέγεται, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει στενούς δεσμούς αίματος και πνεύματος με την Ελλάδα.

Όπως ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μια και δυο έρχεται για επισκέψεις εδώ με διάφορες αφορμές συμπεριλαμβανομένης και της Προστασίας του Περιβάλλοντος, είμαι της γνώμης πως και ο Προκαθήμενος της μητέρας Ελλάδος πρέπει να έρχεται συχνά κι όχι κάθε πενήντα χρόνια.

Είναι ανάγκη να διατηρηθεί στενός και θερμός ο δεσμός των ομογενών με την Εκκλησία της Ελλάδος, τις Μητροπόλεις προέλευσής μας, ώστε να υπάρχει δυνατός «ο σύνδεσμος της αγάπης» ιδιαίτερα σήμερα που ανάγκη εθνική έχει χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδος λόγω της οικονομικής κρίσης.

Κι είναι γεγονός ότι οι ομογενείς μας βοηθούν έμπρακτα τις κατά τόπους Μητροπόλεις τους, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω.

Σημαντική και λίαν ενδιαφέρουσα ήταν η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου στην έκδοσή μας του Σαββατοκύριακου, στην οποία απάντησε με άνεση, ευκρίνεια και αμεσότητα σε όλες τις ερωτήσεις, από την εκκλησιαστική περιουσία για την οποία γίνεται κατά καιρούς λόγος πληθωρικός στην Ελλάδα, μέχρι την πιθανή τροποποίηση της περιβολής των κληρικών, αλλά και την Αυτοκεφαλία, η οποία επιβλήθηκε πραξικοπηματικά στην Ελλάδα από τον Θεόκλητο Φαρμακίδη λόγω της εμπερίστατης κατάστασης στην οποία βρέθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην ερώτηση αν ήταν τελικά λάθος η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε, πως «το ζήτημα δεν είναι η Αυτοκεφαλία, αλλά το πώς επιβλήθηκε και πώς χρησιμοποιείται».

Οφείλουμε να τολμήσουμε και να πούμε κάποια στιγμή έντιμα και ξεκάθαρα ότι η Αυτοκεφαλία και η «εθνικοποίηση» της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικά, σε επί μέρους «Εθνικές» Εκκλησίες έχει καταντήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία σκορποχώρι σε σημείο που να μιλούμε πιο πολύ σήμερα περί δικαιοδοσίας και λιγότερα περί της «όντως αλήθειας και ζωής» που επαγγέλλεται και πραγματώνει η Εκκλησία. Γι΄αυτό οι νέες γενιές παραμένουν εντελώς αδιάφορες για τα δικαιοδοσιακά και κανονικά προνόμια, τις πρωτουργίες και τις φιλαρχίες των Προκαθημένων και των ιεραρχών.

Φαίνεται να είμαστε ανυποψίαστοι στις μέρες μας πως η διοίκηση της Εκκλησίας είναι μία θυσιαστική προέκταση της Ευχαριστίας με όλο το μέγεθος της αγάπης, της συγχώρεσης και της αέναης καταλλαγής που προϋποθέτει. Αν ο Επίσκοπος παύσει να είναι «ο προεστώς της Ευχαριστίας» και πατέρας της Ευχαριστιακής Σύναξης, δηλαδή της Εκκλησίας, ο οποίος αγαπά πολύ επειδή δεν έχει άλλη επιλογή ως «τύπος και εικόνα Χριστού» τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης στο Εκκλησιαστικό Σώμα, είναι ένας απλός μάνατζερ και πολλές φορές αποτυχημένος.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αρθρώνει Θεολογικό λόγο ουσίας, κι έχει συνειδός της εσχατολογικής διάστασης της Εκκλησίας μέσα στο τώρα της ιστορίας, πράγμα το οποίο αναζητά ο σύγχρονος άνθρωπος για να διακρίνει αυτό που είναι Εκκλησία, από αυτό που δεν είναι. ου δεν είναι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Διφορούμενο και εντελώς ανιστόρητο κείμενο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Μπουτάρη, δημοσιεύτηκε στην ημερήσια εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» των Αθηνών της 8-5-2013. Ένα κείμενο με εντελώς φαναριώτικη διάλεκτο, «που άλλα γράφει και άλλα θέλει να γράψει, και άλλα λέει και άλλα εννοεί».

Με κροκοδείλια δηλαδή κλάματα, ο κ. Μπουτάρης, και χωριάτικη κουτοπονηριά ενδιαφέρεται, δήθεν, για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ στην πραγματικότητα σκοπεύει στην εντελώς απομάκρυνσή της από το Ορθόδοξο Κράτος των Ελλήνων, δηλαδή ζητεί την «απομάκρυνσή της από τους πιστούς της» Όμως, πλανάται ο κ. Μπουτάρης πλάνην οικτράν «και λακτίζει προς κέντρα, όταν αποτολμά και ζητεί τούτο», γιατί το επίγειο Κράτος και η ουράνια Εκκλησία Εκείνου, είναι «Σιαμαίοι αδελφοί, μη επιδεχόμενοι οιονδήποτε χωρισμόν», και ο σφιχτός αυτός ευλογημένος εναγκαλισμός, μεγάλος επιδεικνύεται, κατά τον εκάστοτε εορτασμό των Εθνικών μας επετείων, και των μεγάλων Χριστιανικών εορτών, ιδίως του Πάσχα, γι' αυτό και πολλάκις ζητείται n κατάργηση των Εθνικών επετείων....

Επ΄ αυτού ο Πανεπιστημιακός καθηγητής, κ. Μέγας Λ. Φαράντος, αναφερόμενος για την ορθοπόδηση του σημερινού Έλληνα και της ένδοξης Χώρας μας αναφέρει τα εξής: «Μόνον στον θετικό συγκερασμό Ελληνισμού και Ορθοδοξίας θα μπορούσε να ορθοποδήσει ο σημερινός Ελληνισμός» (ΕΝΑΤΕΝΙΣΕΙΣ - ΤΟΜΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, σελ. 9 -13)

Λοιπόν, επειδή επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο το θέμα του χωρισμού Εκκλησίας Κράτους, εν πολλοίς θεωρώ, ότι στο χωρισμό αυτό φτάνουμε, εκάστοτε, από υπερφίαλες και απερίσκεπτες δηλώσεις ελαχίστων Ταγών της Εκκλησίας, που ροκανίζουν έτσι το δέντρο του χωρισμού μας από το Κράτος, γιατί ο καθένας τους εμφανίζεται, φωνασκεί, και ενεργεί,  όταν, κατά την γνώμη του νομίζει ότι του δίνεται η ευκαιρία να εμφανιστεί στα ΜΜΕ, και στην προσπάθειά του αυτή να γίνει το πρόσωπο της ημέρας όλως απερίσκεπτα και πάλι, τα θυσιάζει όλα στο βωμό της προβολής του, και έτσι δίνεται, στον κάθε κ. Μπουτάρη η ευκαιρία, να προσβάλλει, επί του ασφαλούς πλέον, την Εκκλησία Εκείνου.

Όμως κάποτε θα πρέπει να εκλείψουν από την Εκκλησία Εκείνου, την Ορθόδοξη Εκκλησία, τέτοιες απαράδεκτες Αντικανο­νικές συμπεριφορές Ταγών της Εκκλησίας Εκείνου, γιατί ίσως τελικά, στο θέμα αυτό, του προβαλλόμενου χωρισμού, να παρουσιαστεί σοβαρή ταλαι­πωρία. Από μιά γενικότερη θεώρηση του θέματος, αποδεικνύεται περίτρανα, ότι οι οργανωμένες και πολιτισμένες ανθρώπινες κοινωνίες, κ. Μπουτάρη, άρχονται και καθοδηγούνται από δύο μεγάλους Οργανισμούς. Τον επίγειο Κρατικό και τον ουράνιο Θρησκευτικό. Οι δύο αυτοί οργανισμοί στο­χεύουν στο ίδιο ακριβώς πρόσωπο, τον άνθρωπο, και τις ανθρώπινες κοινω­νικές σχέσεις. Οι βλέψεις δηλαδή και της Πολιτείας - Κράτος και της Εκ­κλησίας συναντώνται στον Έλληνα πιστό πολίτη, και ως εκ τούτου οφεί­λουν, αδιάσπαστοι, να έχουν αγαστή συνεργασία μεταξύ τους και τούτο για το καλό, βέβαια, του Ελληνικού λαού.

Από το αναμφισβήτητο αυτό γεγονός προκύπτει ένα πρώτο απλό λογικό συμπέρασμα, ότι δηλαδή αυτοί οι δύο μεγάλοι Οργανισμοί οφείλουν, ανα­ντίρρητα, να συνεργάζονται και μάλιστα πολύ στενά. Και ένα δεύτερο επίσης λογικό συμπέρασμα είναι, ότι ο Δημιουργός και της Εκκλησίας και της Πολιτείας - Κράτος είναι ο ίδιος, ο Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου, «ορατού και αοράτου», και ο οποίος θέλησε ο άνθρωπος να ζεί «εν κοινωνία» γεγονός που σημαίνει, ότι απαιτεί αυτή τη στενή συνεργασία στα πλαίσια βέβαια των αρμοδιοτήτων τους. Αφού λοιπόν υπάρχει κοινός στόχος, τότε οι δύο αυτοί μεγάλοι Οργανισμοί, κ. Μπουτάρη, όχι μόνον θα πρέπει να συνεργάζονται, αλλά και να αλληλοβοηθούνται στο έργο τους στενά, σε μιά αγαστή συνεργασία, στα πλαίσια βέβαια της εκατέρωθεν αποδεδεγμένης συναλληλίας. γιατί είναι αμφότεροι «Θεού διάκονοι εις το αγαθόν» (ενθ. αν.).

Μιά περαιτέρω ιστορική αναδρομή θα αποδείξει, ότι καί στον πρό Χριστού κόσμο καί στον μετά Χριστό κόσμο και σήμερα το Θρησκευτικό συναίσθημα, διαποτίζει, αναμοχλεύει και συγκλονίζει τα μύχια της ψυχής του ανθρώπου, και τον τρέφει πνευματικά στις Κρατικόπολιτικές και Θρη­σκευτικές του ενασχολήσεις χωρίς καμιάν απολύτως διάκριση, και προ πά­ντων χωρισμό από το Πολιτικοθρησκευτικό του είναι, και σε αυτό συμ­βάλλει, τα μάλα, η Εκκλησία με το Ιερατείον της. Συνεπώς, κ. Μπουτάρη, η Εκκλησία προσφέρει, ιδίως σήμερα πολύπλευρο έργο, στο Κράτος, και στη κοινωνία γενικώτερα πέραν «των έργων του Θεού». Είναι εργαζόμενη και όχι περιεργαζόμενη (= ξένων υποθέσεων), η Εκκλησία Εκείνου, κ. Μπουτάρη, και επόμενο είναι, να απαιτεί από την Πολιτεία, την Κρατική εκείνη περίθαλψη του Ιερατείου της, όπως και ο κάθε εργαζόμενος πολίτης, γιατί «τω εργαζομένω ο μισθός ου λογίζεται κατά χάριν, αλλά κατά οφείλημα. άρα ο εργαζόμενος εσθιέτω!», μόνον κεφαλές λιποβαρούς περιεχομένου θα είχαν αντίθετη άποψη.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι «Κράτος εν Κράτει», όπως τούτο συμβαίνει αλλού, κ. Μπουτάρη. Είναι σε πλήρη συνεργασία και υπακοή προς την Πολιτεία, εφ' όσον βεβαίως αυτή δεν υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της, και μάλιστα εργάζεται και βοηθεί η Εκκλησία και για τους κοινωνικούς σκοπούς της Πολιτείας, από πολλές μάλιστα σκοπιές. Εργάζεται μεθοδικά, και κοπιάζει για τις κοινωνικές σχέσεις και την επούλωση, κατά το δυνατόν, των αναγκών των ανθρώπων. Το τονίζω αυτό, κ. Μπουτάρη, ότι εργάζεται και μάλιστα με μέθοδο και κοπιαστικά η Εκκλησία, και από πολλές σκοπιές βοηθώντας και την Πολιτεία, και δεν περιεργάζεται ξένες υποθέσεις, όπως τούτο, όλως λαθεμένα κάνετε εσείς.

Όλοι μας κάνουμε μιά επιλογή ζωής κ. Μπουτάρη, και εσείς την έχετε ήδη κάνει. Είσαστε ένας πετυχημένος Οινοποιός, και πρόσφατα ασχολεί­στε, προσωρινώς, και με τα κοινά του ιστορικού Δήμου της Θεσσαλονίκης μας. Περιοριστείτε, λοιπόν ακριβώς «στα του οίκου σας», στην ποιότητα του Μούστου και την επιτυχία της «Φίρμα σας», και στα του Δήμου, και αφήσατε τα άλλα για τους άλλους αρμόδιους να τα επιλύσουν, γιατί και το Κράτος ξέρει καλά τί πρέπει να κάνει και πώς να ενεργεί, και να πολιτεύεται εκάστοτε, και η Εκκλησία Εκείνου καλώς πορεύεται.

Οι σφιχταγκαλιασμένοι «Σιαμαίοι αδελφοί». Κράτος και Εκκλησία, γνωρίζουν πολύ καλά ο ένας τον άλλον, από παλιά, και δεν χρειάζονται «κολαούζους ούτε και προφεσόρους, για την δεδομένη αυτή αγαστή συνεργασία τους».

Και για να τελειώνουμε με το θέμα αυτό, του χωρισμού δηλαδή της Εκκλησίας από το Κράτος, γιατί είναι αδιανόητον, ακόμη στον πλέον ευφάνταστο, με τα όσα ντοκουμέντα αναφέρθηκαν ανωτέρω, να διαταραχθεί αυτή η πανάρχαια αγαστή συνύπαρξη και σφικτός εναγκαλισμός, και να μιλάμε σήμερα για ένα χωρισμό, που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στους δύο αυτούς κορυφαίους Οργανισμούς επίγειο και θείο.

Το χωρισμό λοιπόν, κ. Μπουτάρη, της Εκκλησίας από το Ελληνικό Κράτος μόνον ανθελληνικές κεφαλές θα αποτολμήσουν να διαταράξουν αυτό το αδιάσπαστο Θεοαποστολικοεθνικό σφιχταγκάλιασμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας από το επίσης Ορθόδοξο Κράτος μας.
Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
Voiotosp@gmail.com

Γνωστοποίηση:
Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη
Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΝ
Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. ΑΝΘΙΜΟΝ
Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Κατά της απεργίας των καθηγητών, εν μέσω Πανελλαδικών, τάσσεται η Άννα Διαμαντοπούλου, με άρθρο που δημοσιεύει στην προσωπική της σελίδας στο Διαδίκτυο. Η κ. Διαμαντοπούλου υπεραμύνεται των επιλογών της από τη θέση της υπουργού Παιδείας, κατηγορεί την τρικομματική κυβέρνηση ότι επανέφερε τις «ρουσφετολογικές εξαιρέσεις» για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, ενώ για την επιστράτευση λέει ότι «τα κατασταλτικά μέτρα έχουν κοντά ποδάρια αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του». Μετ' εμποδίων διεξάγεται από το πρωί της Τρίτης η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία Σαλαμίνα-Πέραμα, μετά την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας να αναθέσει την κάλυψη των γραμμών σε άλλες εταιρείες, καθώς οι δύο κοινοπραξίες φέρι μπόουτ που διαχειρίζονταν ως τώρα την ακτοπλοϊκή σύνδεση δεν κατέθεσαν βεβαίωση υποχρεωτικής κάλυψης των πλοίων τους προς τρίτους όπως ορίζει σχετική οδηγία της ΕΕ. Η γραμμή από τα ξημερώματα εξυπηρετείται από δύο πλοία, ενώ για την κάλυψη των αναγκών εντός της ημέρας αναμένεται να δρομολογηθούν άλλα 11 φέρι μπόουτ διαφόρων τύπων.
  
Σε μία μακρά περίοδο συζήτησης για τα οργανωτικά και τα εσωκομματικά του ζητήματα εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για το συνέδριο του κόμματος τον προσεχή Ιούλιο. Υπό συζήτηση βρίσκονται διάφορες διαφωνίες μεταξύ των εσωκομματικών παρατάξεων, οι οποίες δεν φαίνεται πως θα έχουν επιλυθεί τελεσίδικα έως και την λήξη του συνεδρίου. Σε διαρκή σύσκεψη όλη την εβδομάδα το άτυπο συντονιστικό εννεαμελές όργανο του κόμματος για την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής της 18ης και 19ης Μαΐου.Απεργία έχει προκηρύξει για σήμερα, Τρίτη, η ΑΔΕΔΥ προς συμπαράσταση στους καθηγητές, τους οποίους η κυβέρνηση επιστρατεύει προληπτικά, ώστε να μην απεργήσουν στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η ΟΛΜΕ δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση, κάνοντας λόγο για κοροϊδία, καθώς είχε ζητήσει τόσο από την ΑΔΕΔΥ, όσο και από την ΓΣΕΕ, να προκηρύξουν 24ωρη απεργία την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των εξετάσεων. Την ίδια ώρα, συνεδριάζουν οι κατά τόπους ΕΛΜΕ για την απεργία. Κατά της απεργίας στις εξετάσεις και διχασμένη για την επιστράτευση η κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση.Οριακό προβάδισμα 0,2% στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δίνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον τηλεοπτικό σταθμό «Extra». Η ΝΔ προηγείται με 21,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 21,4%.

Κόσμος

Η Αθήνα και η Ευρώπη συνολικά πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά το πρόβλημα της ξενοφοβικής βίας στην Ελλάδα, επισημαίνει σε άρθρο του ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη Χιου Γουίλιαμσον. «Οι ίδιες οι επιθέσεις είναι από μόνες τους παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά ακόμη περισσότερο βαρύνει το ότι οι υπεύθυνοι μένουν συνήθως ατιμώρητοι» τονίζει στο κείμενό του «Δαρμένος σαν σκυλί», με αφορμή το περιστατικό με τον Αιγύπτιο μετανάστη που αλυσοδέθηκε από τον εργοδότη του στο δέντρο.Η πρώτη ομάδα Κούρδων ανταρτών που συμφώνησαν να αποσυρθούν από το τουρκικό έδαφος έφτασε στα βουνά του Ιράκ, μετά τη συμφωνία με την Άγκυρα για λήξη της σύγκρουσης που μετρά τρεις δεκαετίες. Η ολιγομελής ομάδα μαχητών έφτασε στην περιοχή του Ερόρ, πέραν της τουρκο-ιρακινής μεθορίου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση πως απέσπασε κρυφά στοιχεία για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν συντάκτες του. Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι αμερικανικές άρχες κατέγραψαν τους αριθμούς και τη διάρκεια των εισερχόμενων και των εξερχόμενων κλήσεων από περίπου 20 γραμμές σε περίοδο δύο μηνών, κάνοντας λόγο για «μαζική και άνευ προηγουμένου εισβολή» στο πώς επιτελεί το έργο του. Πρόταση νόμου για τη διεξαγωγή πριν από τα τέλη του 2017 δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θα παρουσιάσει εντός της ημέρας το Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον. Με αυτή του την κίνηση ο βρετανός πρωθυπουργός ελπίζει να εξουδετερώσει μια απειλή εξέγερσης των ευρωσκεπτικιστών της παράταξής του. Δίνοντας τη μαρτυρία της για να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες για το ζήτημα, η Αντζελίνα Τζολί αποκάλυψε πως έκανε διπλή μαστεκτομή για να αποφύγει τον καρκίνο. Οι γιατροί, ανέφερε η γνωστή ηθοποιός, την ενημέρωσαν ότι είχε πιθανότητα 87% να νοσήσει και αποφάσισε έτσι να προχωρήσει σε κινήσεις που θα μείωναν τον κίνδυνο.

Οικονομία

Η Κύπρος θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για βελτίωση του πλαισίου για καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και για να αποκαταστήσει το όνομά της, δήλωσε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μετά την απόφαση του Eurogroup να ζητήσει σχέδιο δράσης από την τρόικα και την Λευκωσία για το συγκεκριμένο ακανθώδες θέμα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τρίτη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών αναφέρεται πως μετά από πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου ενέκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο «οι επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΒ θα συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπει η σήμερα ισχύουσα ΕΓΣΣΕ, στους εργαζόμενους που το λαμβάνουν και δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής του, που παρέχει ο νόμος».
  
Νέα σύσκεψη θα έχει το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών η διακομματική επιτροπή για το χαράτσι στα ακίνητα, καθώς και τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα εξειδικευθούν τα κριτήρια για την απαλλαγή από το τέλος, καθώς και για την πληρωμή του σε δόσεις από νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Το κόστος της ελάφρυσης θα μετακυλιστεί στους υπόλοιπους φορολογούμενους αναλογικά.

Αθλητισμός

Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Σίτι, αποτελεί ο Πάολο Μαντσίνι, καθώς η διοίκηση του αγγλικού συλλόγου, αποφάσισε και ανακοίνωσε την λύση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Tον τελευταίο γύρο θριάμβου με την αγαπημένη του Μάντσετερ Γιουνάιτεντ έκανε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που γνώρισε την αποθέωση . Αντίθετα στη βόλτα με το διόροφο πούλμαν αποδοκιμάστηκε ο Ρούνεϊ. Η Ακχισάρ Μπελεντίγιε απέκτησε τον Ιανουάριο τον Φάνη Γκέκα, με την ελπίδα πως θα τη βοηθούσε να αποφύγει τον υποβιβασμό, κάτι που στη δεδομένη χρονική στιγμή έμοιαζε δύσκολο. Δεν περίμενε ότι ο Ελληνας στράικερ θα την κρατήσει... μόνος του στην τουρκική Σουπερλίγκ!