10 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Δεύτερη προσπάθεια για να λάβει απόφαση σχετικά με την κήρυξη απεργίας μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα καταβάλει σήμερα, Παρασκευή το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η μαραθώνια συνεδρίαση της Πέμπτης διεκόπη, ενώ η απόφαση για την κινητοποίηση ουσιαστικά είχε ληφθεί (κατά πλειοψηφία), όταν συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ μετέφερε μια πληροφορία, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και οδήγησε σε υπαναχώρηση τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ.

Στην αποκάλυψη ότι η Κύπρος εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ιωάννης Κασουλίδης μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην Washington Post. «Έπρεπε να σκεφτούμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις» τονίζει ο κ. Κασουλίδης.

Εντός της ημέρας αναμένεται να αποσταλεί από τον υπουργό Επικρατείας Δ.Σταμάτη, που έχει αναλάβει το συντονισμό του εγχειρήματος, προς τους υπουργούς επιστολή με την οποία θα καλούνται σε μία εβδομάδα να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τους φορείς που μπορούν να καταργηθούν.

Η πρώτη μεταπασχαλινή σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντικείμενο της συνεδρίασης του άτυπου εννεαμελούς συντονιστικού οργάνου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η προετοιμασία εν όψει συνεδρίου και οι τελευταίες διευθετήσεις ζητημάτων, μία εβδομάδα πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του επόμενου Σαββατοκύριακου (18 - 19 Μαΐου).

Την προσωρινή αναστολή έκδοσης των περιοδικών 4Τροχοί, Ηχος & Εικόνα, Πτήση, Αuto Bild κ.ά. αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων των Τεχνικών Εκδόσεων, σε μία συνεδρίαση κατά την οποία παραιτήθηκε σχεδόν όλο το διοικητικό συμβούλιο.

Κόσμος

Με την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ συναντήθηκε ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος ξεκίνησε επταήμερη περιοδεία στις ΗΠΑ. Μαζί με τη Μισέλ Ομπάμα παρέστη σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο που τίμησε τις μητέρες των αμερικανών στρατιωτών. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας στις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ανοικτά ότι το συριακό καθεστώς έχει κάνει χρήση του χημικού οπλοστασίου κατά τη διάρκεια εμφυλίου, επικαλούμενος τις πληροφορίες των τουρκικών αρχών. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα υποστήριζε επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία εάν την αποφάσιζαν οι ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με τη χρήση χημικών όπλων ο Άσαντ «έχει περάσει την κόκκινη γραμμή». Από την πλευρά της Ουάσινγκτον πάντως, η οποία επαναλαμβάνει ότι ακόμη δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι οι λύσεις στη Μέση Ανατολή «είναι πολιτικές και όχι στρατιωτικές».

Το Βατικανό αποκήρυξε τη Santa Muerte (ή άγιο θάνατο, όπως την αποκαλούν) που γιορτάζεται στο Μεξικό, ως «βλάσφημο». Ο πρόεδρος του αρχιερατικού συμβουλίου του Βατικανού για τον Πολιτισμό, καρδινάλιος Τζιανφράνκο Ραβάσι, δήλωσε ότι η λατρεία της Santa Muerte αποτελεί «εκφυλισμό της θρησκείας».

Την εσχάτη των ποινών προτίθεται να επιδιώξει η εισαγγελία που χειρίζεται την υπόθεση της απαγωγής και πολύχρονης αιχμαλωσίας των τριών νεαρών γυναικών Κλίβελαντ στο Οχάιο, θέλοντας να κατηγορήσει τον βασικό ύποπτο Άριελ Κάστρο για δολοφονία -βασιζόμενη στην εξαναγκασμένη διακοπή εγκυμοσύνης ενός από τα θύματα.

Η γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τα γερμανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, συνοδευόμενη από τον υπουργό Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ. Η επίσκεψη βρίσκει την γερμανική αποστολή σε βαρύ κλίμα μετά το θάνατο ενός στρατιωτή σε συμπλοκή, την πρώτη απώλεια για τους Γερμανούς στη χώρα εδώ και δύο χρόνια.

Οικονομία

Κομβικό σημείο για τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας στον ενεργειακό τομέα και ευρύτερα για τις προοπτικές της οικονομίας, αποτελεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση "Αφροδίτη" στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Τα αποτελέσματα της γεώτρησης θα γνωστοποιηθούν 90 ημέρες μετά την έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στα μέσα Ιουνίου.

Σήμερα αναμένεται η έκδοση νέου διατάγματος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σχετικά με τους περιορισμούς στις συναλλαγές. Εξάλλου, η Ρωσία συμφώνησε να παρατείνει για δύο χρόνια την αποπληρωμή του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει στην Κύπρο και να μειώσει το επιτόκιο.

Στις 22 ανέρχονται οι ομάδες που θα εγκατασταθούν στο κτίριο του «εκκολαπτηρίου» για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας egg, της Eurobank και της μονάδας Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά. Οι ομάδες που πρότειναν τις 22 ιδέες που εκτιμήθηκε πως έχουν τις δυνατότητες για να εξελιχθούν σε επιχειρήσεις, θα εγκατασταθούν εντός των επόμενων ημερών στο κτίριο του egg στη Λεωφόρο Συγγρού. Οι ομάδες θα έχουν για έναν ολόκληρο χρόνο πρόσβαση σε κτιριακή υποδομή, συμβουλευτική καθοδήγηση, αλλά και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Αθλητισμός

Την πρόσληψη του Ακη Μάντζιου στο πόστο του προπονητή ανακοίνωσε ο Πανθρακικός το βράδυ της Πέμπτης μέσω της σελίδας του στο Facebook.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Ξάνθης με 3-0 στο ουδέτερο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, χάρη στα δύο τέρματα του Ζέκα και ένα του Φιγκερόα. Οι «πράσινοι» καταλαμβάνουν την έκτη θέση στο πρωτάθλημα και περιμένουν μήπως κάποια από τις ομάδες που θα συμμετέχουν στα πλέι οφ δεν θα αδειοδοτηθεί, ώστε να πάρει την θέση της στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Επεισόδια σημειώθηκαν περίπου μια ώρα πριν τη σέντρα μεταξύ οπαδών του Πανιωνίου και του Παναθηναϊκού. 'Εγιναν δέκα προσαγωγές...

Τη Δευτέρα η Σούπερ Λίγκα στις στις 12:00 το μεσημέρι θα παρουσιάσει η ΑΕΚ ενώπιον του ΔΣ της Σούπερ Λίγκα την καταγγελία της για την προσφυγή του Άρη στην τακτική δικαιοσύνη και το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.


Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ


H εορτή αυτή ανήκει στις λεγόμενες κινητές εορτές του εκκλησιαστικού έτους. Kινητές λέγονται οι εορτές του Tριωδίου και του Πεντηκοσταρίου, που έχουν ως κέντρο την ημέρα του Πάσχα.

Oι εορτές αυτές ονομάζονται κινητές, γιατί δεν έχουν σταθερή ημερομηνία, εν αντιθέσει με τις άλλες εορτές του εκκλησιαστικού έτους που έχουν σταθερά ημερομηνία και λέγονται ακίνητες. Των κινητών εορτών η ημερομηνία κάθε χρόνο αλλάζει.

Eξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Όταν το Πάσχα είναι πρώιμο, έρχονται και αυτές ενωρίτερα· όταν το Πάσχα είναι όψιμο, αυτές έρχονται αργότερα. H εορτή της Zωοδόχου Πηγής εορτάζεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου, δηλαδή την εβδομάδα που ακολουθεί αμέσως μετά το Πάσχα. 

Mετά την Aνάσταση είναι η πρώτη εορτή του Πεντηκοσταρίου. Eορτάζεται την ωραία εποχή της ανοίξεως μέσα στο κλίμα της πασχαλινής χαράς και αγαλλιάσεως. H Zωοδόχος Πηγή είναι μία εορτή πρός τιμήν της Παναγίας. δεν έχει σχέση με τη ζωή της υπεραγίας Θεοτόκου, όπως οι άλλες γνωστές θεομητορικές εορτές, λόγου χάριν τα Eισόδια, ο  Eυαγγελισμός ή η Kοίμησις της Θεοτόκου. H εορτή αυτή έχει σχέση με τις θαυμαστές επεμβάσεις της Παναγίας πρός σωτηρίαν δυστυχών και ταλαιπώρων ανθρώπων που την επικαλέσθηκαν με πίστη.

H Zωοδόχος Πηγή μας υπενθυμίζει τα θαύματα, που έκανε η Παναγία σε ένα ορισμένο ναό της στον τόπο εκείνο που προκαλεί τη συγκίνηση κάθε Έλληνος. Θα πούμε λίγα λόγια γύρω από το ιστορικό της εορτής. Aπό πού έχει την αρχή της η εορτή της Zωοδόχου Πηγής;

 H Zωοδόχος Πηγή αρχίζει το πρώτον από μία λεπτομέρεια, μία ασήμαντη θα έλεγε κανείς λεπτομέρεια. Όλα τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας, αλλά και τα  γεγονότα της προσωπικής μας ζωής, αν εξετάσουμε, θα βρούμε να προέρχονται όλα από κάποια λεπτομέρεια. Ορισμένες λεπτομέρειες της ζωής μας, του έθνους μας, της ιστορίας της ανθρωπότητος έχουν μεγάλη σπουδαιότητα. Ποιά είναι η λεπτομέρεια, από όπου αρχίζει η εορτή της Zωοδόχου Πηγής;

Πρίν από 1500 περίπου χρόνια σε κάποια εξοχή της Kωνσταντινουπόλεως, κάπου εκεί σ’ έναν έρημο δρόμο, ένας δυστυχισμένος άνθρωπος φώναζε «βοήθεια!». Kανείς δεν τον άκουγε, καμία σημασία δεν του έδιναν στον έρημο εκείνο τόπο. Πέρασε όμως από το σημείο εκείνο ένας άνθρωπος σπλαχνικός, που είχε καρδιά με αγάπη. Άκουσε τη φωνή του δυστυχισμένου, που ζητούσε βοήθεια, και έσπευσε να τον βρει και να τον βοηθήσει όσο μπορούσε.

Tον βρήκε σε ελεεινή κατάσταση. Ήταν τυφλός και έμενε εκεί. Kάποιος τον είχε πετάξει στον έρημο εκείνο τόπο και τον είχε αφήσει ασπλάχνως μόνο του. O τυφλός είχε μέρες νηστικός, πεινασμένος και διψασμένος. O εύσπλαχνος άνθρωπος, που τον βρήκε, τον πήρε από το χέρι και τον χειραγώγησε. O τυφλός του λέει· ― Έχω μέρες να πιώ νερό· σε παρακαλώ, νεράκι θέλω. Eκείνος έψαξε. Mπήκε σ’ ένα δάσος. Προχώρησε για να βρει πηγή. Δεν βρήκε. Tότε ακούει μια φωνή, μιά μυστηριώδη φωνή· ― Δεν χρειάζεται να αγωνιάς.

Tο νερό είναι κοντά. Προχώρει και θα το βρεις. Προχωρεί αρκετό διάστημα μέσα στο δάσος, αλλά και πάλι δεν βρήκε καθόλου νερό. Aκούει ξανά τη φωνή· ― Mην απογοητεύεσαι. Προχώρει και θα βρείς. Προχώρησε λίγο ακόμα μέσα στο δάσος. Kαι τότε εκεί βρίσκει ένα γάργαρο δροσερό νερό. Έδωσε στο διψασμένο να πιει. O τυφλός ήπιε και ευφράνθηκε. Tότε άκουσε πάλι τη φωνή·― Πλύνε του, λέει, τα μάτια που είναι τυφλά, και τότε θα μάθεις αμέσως, ποιά είμαι εγώ, που κατοικώ εδώ από πολλά χρόνια.

Πράγματι του έπλυνε τα τυφλά μάτια, και ο  τυφλός είδε το φως του, έγινε αμέσως καλά με τη βοήθεια της Παναγίας, που φανέρωσε έτσι την ζωοδόχο πηγή της. Aς μην πιστεύουν οι άπιστοι, δικαίωμά τους. Εμείς πιστεύουμε, ότι πέρα της ύλης συμβαίνουν γεγονότα τεράστια, τα οποία εμείς ονομάζουμε θαύματα, οι δε άλλοι τα εμπαίζουν και τα κοροϊδεύουν. Aλλ’ εμείς πιστεύουμε στά θαύματα τα οποία έκανε ο  Θεός και η Παναγία. Mετά λοιπόν τί έγινε;

Ποιός ήταν αυτός ο εύσπλαχνος άνθρωπος; Mια λεπτομέρεια δεν είναι αυτή της ζωής; Aυτός που έκανε την αγαθή αυτή πράξι ήταν ένας άγνωστος και άσημος στή Pωμαϊκή αυτοκρατορία. Mικρός, τιποτένιος, ασήμαντος άνθρωπος, που κανείς δεν τον ήξερε και κανείς δεν έκανε λόγο γι’ αυτόν στά σαλόνια της Kωνσταντινουπόλεως ούτε πουθενά αλλού. Ήταν ένας ταπεινός άνθρωπος μακέλλης στο επάγγελμα, δηλαδή κρεοπώλης. Ήταν ο Λέων. Ποιος Λέων; O μετέπειτα αυτοκράτωρ Λέων ο  A΄ ο Θράξ, ο λεγόμενος και Mακέλλης (457-474).

Όσοι διαβάζουν ιστορία ξέρουν, ότι αυτός ήτανε ένας από τους ενδόξους βασιλείς, διότι κατετρόπωσε τους Γότθους. Ήταν αγαθός και πράος. Aυτόν λοιπόν τον ταπεινό και φιλεύσπλαχνο άνθρωπο, η θεία πρόνοια τον πήρε ύστερα από λίγα χρόνια από τη θέσι του κρεοπώλου και τον έκανε αυτοκράτορα της μεγαλυτέρας αυτοκρατορίας του τότε κόσμου, του Bυζαντίου, που ως φάρος επί χίλια χρόνια, εις πείσμα των δαιμόνων, εφωταγώγησε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

O Λέων, όταν έγινε αυτοκράτωρ, δεν λησμόνησε το περιστατικό αυτό.Θυμήθηκε τη λεπτομέρεια αυτή της ζωής του, έσπευσε στον τόπο εκείνο και οικοδόμησε εκεί μεγάλο ναό πρός τιμήν της Zωοδόχου Πηγής της υπεραγίας Θεοτόκου. Kαι κάτω, στά υπόγεια του ναού αυτού, ανέβλυζε γάργαρο και κρυστάλλινο νερό, το οποίο ήτο θαυματουργό. στον τόπο αυτό, που λέγεται Mπαλουκλί, συνέρρεαν χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας.

Kαι είναι γεγονός, δεν είναι ψέματα, ότι η πηγή αυτή έκανε μεγάλα και σπουδαία θαύματα. Aγιασμένο νερό βγαίνει από τη γη και θαυματουργεί. Aκόμη και Tούρκοι και Tουρκάλες πηγαίνουν στην εκκλησία αυτή της Kωνσταντινουπόλεως, παίρνουν αγιασμένο νερό και θεραπεύονται.

O ναός της Zωοδόχου Πηγής γκρεμίστηκε εκ θεμελίων κατ’ επανάληψιν και ανοικοδομήθηκε πάλι από ευσεβείς αυτοκράτορες, και ιδίως από τον ένδοξο αυτοκράτορα Iουστινιανό.

O ναός αυτός έχει ιστορία, είναι ιστορικός. Yπάρχει ακόμη και σήμερα. σε όσους επισκέφθηκαν την Kωνσταντινούπολη ο ναός αυτός είναι γνωστός ως ο  ναός του Mπαλουκλί, στον οποίο πρό ετών, το 1955, βέβηλοι Tούρκοι ώρμησαν και δεν μπορούμε να περιγράψουμε το μέγεθος των βεβηλώσεων που έγιναν στον Ναό.

Aυτό είναι το ιστορικό του ναού αυτού, ο  οποίος σώζεται μέχρι και σήμερα και συνδέεται με την ιστορία του γένους μας. Όπως στο Mπαλουκλί εορτάζουν την ημέρα της Zωοδόχου Πηγής και ο  ναός εκείνος της Θεοτόκου είναι πηγή θείων δωρεών, έτσι να πιστεύουμε, ότι και κάθε εκκλησία που έχει ορθόδοξο παπά και λειτουργεί και τελούνται τα άγια μυστήρια, είναι μία ζωοδόχος πηγή.


ΠΑΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Tο ελληνικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό, παρά το «κούρεμα» που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά μας ταμεία, τις τράπεζές μας και κυρίως τους αποταμιευτές που εμπιστεύτηκαν τα ελληνικά ομόλογα. Η διαπίστωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, ότι το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό παρά την «αναδιάρθρωση χρέους» (δηλαδή το «κούρεμα») και την υποστήριξη του «επίσημου» τομέα, αποτελεί κόλαφο για τη μνημονιακή συνταγή που ακολουθείται.

Τώρα, επισημαίνει το ΔΝΤ, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα απαιτηθεί οι Ευρωπαίοι εταίροι να προσφέρουν επιπλέον «ανακούφιση» με νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και, όπως σημειώνει, η Ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους – χρέος που βρίσκεται στα δικά της χέρια. «Με το ελληνικό χρέος τώρα να βρίσκεται κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος στα χέρια του επίσημου τομέα, θα απαιτηθεί οι πιστωτές να έχουν έτοιμο ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους». Απαραίτητη προϋπόθεση (!) βέβαια είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα.

Οσον αφορά τη βαθιά ύφεση, στην έκθεση σημειώνεται πως με δεδομένο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα παραμείνει (!) για χρόνια και θα περιορίζει την αύξηση του ΑΕΠ, η βασική πρόκληση είναι να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη που απαιτείται για την ανάκαμψη των επενδύσεων. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ευρεία εγχώρια υποστήριξη στο μνημονιακό πρόγραμμα και η πολιτική σταθερότητα που αυτό συνεπάγεται. «Το μάθημα του παρελθόντος είναι ότι μόνο με πλήρη εφαρμογή των πολιτικών και δέσμευση στο μνημονιακό πρόγραμμα μπορούν να μπουν σε λειτουργία οι βάσεις της ανάκαμψης», επισημαίνουν οι αναλυτές του ΔΝΤ.

Προφανώς αποκρύπτεται το ότι η θανάσιμη διασύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με τα Μνημόνια και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, σε συνδυασμό με την αναθέρμανση της χαμένης λόγω ευρώ ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, προκαλεί την εσωτερική πτώχευση της χώρας... Η χώρα ασφυκτιά επειδή ζει χωρίς καμία χαραμάδα αναπτυξιακής προοπτικής. Επί τρία χρόνια γράφουμε ότι το εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα είναι το ενδεχόμενο τα σκληρά μέτρα να μην αποδώσουν. Τότε είναι που η ασφυξία οδηγεί στην εξαθλίωση.

Η δρακόντεια λιτότητα διατυμπανίζεται ως ο δρόμος προς την υγιή ανάπτυξη, μολονότι στερεί από την οικονομία την παραγωγική της δυνατότητα. Οσοι συντάσσονται με τη λογική της λιτότητας είναι σαν να περνούν οι ίδιοι στον λαιμό τους τη θηλιά που έχουν ετοιμάσει γι’ αυτούς οι δανειστές. Μπορεί αυτοί να έχουν εξασφαλίσει τον πολιτικό έλεγχο των χωρών, αλλά με αυτήν τη λογική δεν θα υπάρξουν νικητές, αλλά μονάχα ηττημένοι, δανειστές και οφειλέτες.

Χωρίς διαγραφή του επαχθούς χρέους μιας χώρας δεν επιτυγχάνεται οικονομική ανάκαμψη, όπως συνέβη στη μεταπολεμική Γερμανία. Αυτό επισημαίνει η στήλη για πολλοστή φορά. Απλώς να θυμίσω ότι η «σεισάχθεια», την οποία εξασφάλισε η Γερμανία με τη Συμφωνία του Λονδίνου πριν από 60 χρόνια, την 27η Φεβρουαρίου 1953, της προσέφερε κάτι σπάνιο στην Ευρώπη του 20ού αιώνα: τη διαγραφή στο ήμισυ των προπολεμικών και μεταπολεμικών χρεών της. Ο Γερμανός ειδικός σε θέματα μείωσης των χρεών τών υπό ανάπτυξη χωρών, Γιούργκεν Kάιζερ, επισημαίνει ότι οι Γερμανοί για πολλά χρόνια απωθούσαν το γεγονός ότι η χώρα τους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν υπερχρεωμένη. 

Πίστευαν ότι με την εργατικότητά τους και την αμερικανική αρωγή επετεύχθη η ανοικοδόμηση. Απαιτήσεις από τη Γερμανία είχαν 70 χώρες, ενώ το 1953 το συνολικό χρέος της ανερχόταν σε 30 δισ. μάρκα (περίπου 15,3 δισ. ευρώ). Το ήμισυ αφορούσε την προπολεμική και το υπόλοιπο τη μεταπολεμική περίοδο. Αυτό αντιστοιχούσε στο 23% του ΑΕΠ. Το 1953, όμως, η Γερμανία δεν επεδίωκε λιτότητα για την αποπληρωμή των οφειλομένων, εφόσον χρειαζόταν κεφάλαια ανάπτυξης. Οπως προσθέτει ο Γιούργκεν Kάιζερ, η διαγραφή του γερμανικού χρέους διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί η χώρα σε εξαγωγική δύναμη, εφόσον συνέφερε τους δανειστές της να παράγει, να πωλεί τα προϊόντα της και να τους εξοφλεί. «Κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα», προτείνει.

Μετά τη διαίρεση της Γερμανίας κατά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γερμανός καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ και οι διαπραγματευτές έπρεπε να απαντήσουν στο εξής: Θα ανελάμβανε η Δυτική Γερμανία την κληρονομιά των χρεών του ναζιστικού καθεστώτος ή θα το απέφευγε, εφόσον η Ανατολική Γερμανία τελούσε υπό σοβιετικό έλεγχο; Ο Αντενάουερ έκλινε προς την πρώτη επιλογή, γιατί, πρώτον, είχε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάκτηση της κυριαρχίας της νεοπαγούς Δημοκρατίας και, δεύτερον, επεδίωκε να αποκαταστήσει τη δανειοληπτική της αξιοπιστία στο διεθνές σκηνικό.


ΤΙ ΑΕΡΙΟ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ;

Την ίδια ώρα που εμείς ακόμη ασχολούμαστε με την ΑΟΖ και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν σε Αιγαίο και Ιόνιο, οι εξελίξεις φαίνεται ότι τρέχουν πολύ γρηγορότερα. Η είδηση είναι πολύ σημαντική κι έχει να κάνει με σχιστολιθικό αέριο, στο οποίο οι Αμερικανοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Ρουμανίας εξέδωσε άδειες για έρευνες σχιστολιθικού αερίου σε δύο οικόπεδα κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, στην αμερικανική εταιρεία Chevron. 

Οι άδειες για τις έρευνες που θα γίνουν με την τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης στα οικόπεδα "Κοστινέστι" και "Βάμα Βέτσε", δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να δραστηριοποιηθεί σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 1800 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας. Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite", η τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης είναι ένα "ακανθώδες" θέμα σε πολλές χώρες όπως στις ΗΠΑ, ενώ σε άλλες έχει απαγορευτεί. 

Στις 17 Ιανουαρίου 2012, η Βουλγαρία ανακάλεσε την άδεια εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου που είχε δώσει στην Chevron για έρευνες στη βορειοανατολική Βουλγαρία, επικαλούμενη την ανεπαρκή απόδειξη της περιβαλλοντικής ασφάλειας της τεχνικής της υδραυλικής ρωγμάτωσης. Το χωριό Βάμα Βέτσε βρίσκεται στα σύνορα της Ρουμανίας με τη Βουλγαρία.

EΤΣΙ ΦΑΝΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΦΟΔΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ''ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

Η ένοπλη συριακή αντιπολίτευση για να δώσει κίνητρο στους αντάρτες να θυσιάσουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό τη ζωή τους στο πεδίο των μαχών βρήκε έναν απίστευτο τρόπο! Στην συριακή πόλη Ράκα (Ar Raqqah) κοντά στα σύνορα με την Τουρκία διανέμονται ειδικά διαβατήρια στους μαχητές του εμφύλιου πολέμου, τα οποία εξασφαλίζουν με βίζα την είσοδο στον Παράδεισο. Σύμφωνα με το dogma.gr στο εξώφυλλο υπάρχει σε δίγλωσση έκδοση η ομολογία πίστης (σαχάντα) που ο κάθε μουσουλμάνος οφείλει να επαναλαμβάνει κατά τις καθημερινές του προσευχές "Oυκ εστι άλλος Θεός πλην του Αλλάχ , ο Μωάμεθ είναι ο Αγγελιοφόρος  του Θεού".

Στην πρώτη σελίδα του διαβατηρίου αναφέρεται ότι ο Παράδεισος είναι ο Οίκος του Θεού και του Προφήτη Μωάμεθ, με την ευχή για ειρήνη και μακροημέρευση στον κάτοχο του.

Στη δεύτερη σελίδα σε αγγλικά και γαλλικά βρίσκονται τα στοιχεία του κατόχου:

Όνομα : Μουσουλμάνος
Επίθετο : Iσλαμ
Όνομα μητρός : Φόβος Θεού

Στην τρίτη σελίδα  αναφέρονται τα μέρη όπου ο κάτοχος επιτρέπεται να μεταβεί: Παράδεισος, Οίκος Ειρήνης, Οίκος Καλού και αντίστοιχα αυτά από τα οποία απαγορεύεται να διέλθει: Κόλαση, Πυρ, Πόνος ενώ περιέχονται και οδηγίες για το πως ακριβώς θα περάσει τα σύνορα του Παραδείσου ο πιστός. Στον Παράδεισο υπάρχουν πράγματα που κανείς σ΄ αυτον τον κόσμο δεν μπορεί να φαντασθεί, ενημερώνει τον κάτοχο του διαβατηρίου ο συντάκτης ενώ δίδεται η δυνατότητα στον κάτοχο του διαβατηρίου να πάρει μαζί του και άλλα πρόσωπα που ο ίδιος επιθυμεί!


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1503: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα νησιά Cayman στην Καραϊβική.

1902: Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα όπου αφαιρείται με επιτυχία ολόκληρο το δεξί νεφρό ασθενούς.

Γεννήσεις

1899: Fred Astaire, Αμερικανός χορευτής και ηθοποιός.

1905: Μάρκος Βαμβακάρης, εμβληματικός ρεμπέτης.