09 Μαΐου, 2013

ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ

«Αυτό που χρειάζεται περισσότερο αυτή τη στιγμή ο Μητροπολίτης Άνθιμος είναι ένα βαθύ ξύρισμα και επαγγελματική βοήθεια», σημειώνει σκοπιανή ιστοσελίδα Αντίχριστο χαρακτηρίζει τον Μητροπολίτη Άνθιμο η ιστοσελίδα των Σκοπίων MINA Breaking News, με δημοσίευμά της με τίτλο «Μητροπολίτης Άνθιμος της Θεσσαλονίκης, Ιερέας ή Αντίχριστος;».

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα τονίζει ότι ο Μητροπολίτης Άνθιμος επιτίθεται συνεχώς κατά της π ΓΔΜ, ενώ παράλληλα τον χαρακτηρίζει «τρελό» που χρήζει ιατρικής βοήθειας. Ακόμη, η ιστοσελίδα σημειώνει ότι δεν ελέγχεται από κανέναν στην Ελλάδα και αντίθετα προστατεύεται σαν εθνικός θησαυρός. «Ο Μητροπολίτης Άνθιμος, σύμφωνα με την ενδυμασία που βάζει κάθε πρωί είναι ένας Έλληνας ιερέας της Θεσσαλονίκης. Με το πέρασμα των χρόνων, κανένα άλλο άτομο στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών, δεν έχει δείξει τόσο μίσος για τη “Μακεδονία” και τους “Μακεδόνες”», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Επιπλέον, ο συντάκτης του άρθρου, αναφερόμενος στο Σαββατοκύριακο του Πάσχα, σχολιάζει ότι ο Μητροπολίτης Άνθιμος προσευχήθηκε «τα Σκόπια να μην εισέλθουν στην ΕΕ», διερωτόμενος γιατί ένας «υποτιθέμενος ιερέας» ασχολείται με μία πολιτική προσφυγή μιας άλλης χώρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απάντηση βρίσκεται στο παρόν, στο παρελθόν και στο «σπασμένο μυαλό», όπως το χαρακτηρίζει, του Μητροπολίτη Άνθιμου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εκκλησίας ανακοινώνει στους πιστούς ότι «τα Σκόπια εκπαιδεύουν τους νέους να χρησιμοποιούν όπλα από την ηλικία των 15 χρονών για να σκοτώσουν τους Έλληνες».

«Το ενδιαφέρον σε αυτό», υπογραμμίζει η ιστοσελίδα, «είναι η απόλυτη τρέλα της κατάστασης και το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός δεν ελέγχεται από κανέναν, ούτε έχει θέσει μία γραμμή ως όριο σε αυτά που λέει και επομένως δεν κάνει καμία προσπάθεια να μην προσπεράσει αυτή τη “νοητή γραμμή”. Όσον αφορά τις δηλώσεις του, εμείς δεν μπορούμε να του παρέχουμε καμία βοήθεια, ούτε να εξηγήσουμε την κατάσταση, υπάρχουν όμως ειδικά εκπαιδευμένοι άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν τον Έλληνα ιερέα».

Παράλληλα, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι «όταν οι “Μακεδόνες” της Φλώρινας άνοιξαν έναν ραδιοφωνικό σταθμό στις 14 Αυγούστου το 2011, ο Μητροπολίτης Άνθιμος κάλεσε τους συμπατριώτες του να επιβιβαστούν σε 40-50 λεωφορεία και να ρίξουν το κτήριο που στεγάζεται αυτός ο σταθμός», τονίζοντας: «Αλήθεια, ένας υποτιθέμενος χριστιανός ιερέας ζητάει βία;». Επίσης, η ιστοσελίδα επισημαίνει ότι εάν η Ελλάδα είχε οποιοδήποτε νόμο ή λειτουργούσε ως μία φυσιολογική χώρα, «ο Μητροπολίτης Άνθιμος θα έπαιζε πιάνο σε κάποια φυλακή της Θεσσαλονίκης, διαδίδοντας το μίσος, τη βία, τις διακρίσεις και τον εθνικισμό. Αν΄ταυτού προστατεύεται από την Ελλάδα ως εθνικός θησαυρός». Επιπλέον, η ιστοσελίδα υπογραμμίζει ότι «ο Άνθιμος πέταξε εκτός ελληνικής εκκλησίας τον ιερέα Παντελεήμων ο οποίος ομολόγησε ότι είναι “Μακεδόνας”.

Η ομολογία του προκάλεσε οργή του Μητροπολίτη, ο οποίος οργάνωσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των “Μακεδόνων” ιερέων, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, επειδή, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Άνθιμο, η “καθαρότητα” της ελληνικής εκκλησίας ήταν σε κίνδυνο».

Τέλος, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «ο Άνθιμος στις λειτουργίες επικεντρώνεται στα Σκόπια, αρχίζοντας τις προσευχές του ευχόμενος τα χειρότερα για το βόρειο γείτονα της Ελλάδας, ενώ παράλληλα καταδικάζει τους Έλληνες που πηγαίνουν για ψώνια στην π ΓΔΜ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η πόλη Bitola ανήκει στην Ελλάδα». «Αυτό που χρειάζεται περισσότερο αυτή τη στιγμή ο Μητροπολίτης Άνθιμος είναι ένα βαθύ ξύρισμα και επαγγελματική βοήθεια», καταλήγει το δημοσίευμα.


Η ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΗΓΕΡΘΗ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΩΔΕ………

Με την ονομασία Διακαινήσιμος ή Διακαινήσιμος εβδομάδα, ή Εβδομάδα Διακαινησίμου (επίσημα: Διακαινήσιμος εβδομάς), ονομάζεται κατά τη χριστιανικό εορτολόγιο η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την αμέσως επόμενη, την Κυριακή του Θωμά. Η ονομασία της οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι κατά τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα βαπτιζόταν ομαδικά οι κατηχούμενοι οπότε και άρχιζε η πνευματική ανακαίνιση τους.

Σε ένδειξη αυτής της ανακαίνισης και ταυτόχρονα αναγέννησης και "πνευματικής καθαρότητας οι νεοβαπτισμένοι έφεραν καθ΄ όλην αυτή την εβδομάδα λευκά ενδύματα, εξ ου και αποκαλούμενη "λευκή εβδομάδα". Ο Αυγουστίνος χαρακτηρίζει επίσης την ίδια εβδομάδα ως "οκτώ ημέρες των νεοφύτων"(ή νεοβαπτισθέντων ή και νεοφωτίστων).Κατά την Διακαινήσιμο εβδομάδα επιτρέπεται η κατάλυση πάντων, ενώ κατά τους παλαιότερους χρόνους ολόκληρη η εβδομάδα αυτή χαρακτηριζόταν αργία από κάθε εργασία (κανόνας Νικηφόρου του ομολογητού).

Ο 6ος όμως κανόνας της εν Τρούλλω (Κωνσταντινούπολη), Πενθέκτης Συνόδου συνιστά στους χριστιανούς καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας τον καθημερινό εκκλησιασμό. Μάλιστα κατά τους πρώτους χρόνους στην εβδομάδα αυτή απαγορεύονταν και τα οποιαδήποτε θεάματα. Ειδικότερα στη Κωνσταντινούπολη η Διακαινήσιμος εβδομάδα εορτάζονταν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια.

Ο Αυτοκράτορας καλούσε του νεοφώτιστους καθώς και πτωχούς σε πλούσιο γεύμα, ενώ κατά την ημέρα Πέμπτη της Διακαινησίμου δέχονταν τον κλήρο προσφέροντας τιμητικό γεύμα στον Πατριάρχη και στους περί αυτόν. Πολλά όμως και πλούσια δώρα διένειμαν οι Αυτοκράτορες και σε επίσημες επισκέψεις που διενεργούσαν αυτή την εβδομάδα. Ακόμη απέλυαν από τις φυλακές κατάδικους για ελαφρά εγκλήματα.

Στην αρχαία εκκλησία η διακαινήσιμος εβδομάδα ήταν η πρώτη του Εκκλησιαστικού έτους, που αρχή του θεωρείτο η Κυριακή του Πάσχα. Κάθε ημέρα της Διακαινησίμου χαρακτηρίζεται ομοίως, π.χ. Δευτέρα της Διακαινησίμου, Τρίτη της Διακαινησίμου... Σάββατο της Διακαινησίμου εκτός της τελευταίας που λέγεται Κυριακή του Θωμά.

Η Εκκλησία έχει επίσης καθιερώσει κατ΄ έτος την ημέρα Παρασκευή της Διακαινησίμου να εορτάζεται η Ζωοδόχος Πηγή. Η «Διακαινήσιμος εβδομάδα» γίνεται για τους πιστούς αφορμή πνευματικής καρποφορίας και καλής αλλοιώσεως. Τέλος από τη Διακαινήσιμο εβδομάδα αρχίζει ν΄ αναγιγνώσκεται στις εκκλησίες το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον. Και γιατί γιορτάζουμε κάθε χρόνο τη «Διακαινήσιμο εβδομάδα»; Πολλοί απαντούν.

Για λόγους ιστορικούς. Η Εκκλησία δε ζει όμως με το παρελθόν. Ο λόγος του εορτασμού είναι καθαρά πνευματικός. Ποιός; Επειδή λόγω των αμαρτιών μας μολύνουμε τον λευκό χιτώνα του βαπτίσματος, χρειαζόμαστε με τη μετάνοια εξαγιασμό. Χρειάζεται πάλι να γίνουμε ναός του Αγίου Πνεύματος, όπως λέει ο απόστολος Παύλος, «εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν» (Ρωμ. 6,4).

Χρειαζόμαστε λοιπόν εγκαίνια, αναγέννηση, ανανέωση. «Εγκαινίζεσθε, αδελφοί», λέει ένα τροπάριο, «και αφού αφήσετε τον παλαιό άνθρωπο να ζείτε την καινούρια ζωή». Ή όπως ψάλλει ένας άλλος ύμνος: «Επίστρεψε στον εαυτό σου άνθρωπε! Γίνε καινούριος αντί παλιός και γιόρταζε τα εγκαίνια (την ανανέωση) της ψυχής σου. Όσο είναι καιρός η ζωή σου ας αναγεννηθεί».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ασυγκίνητους αφήνει τους αρμόδιους η τριτοκοσμική εικόνα ντροπής με τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ να περιμένουν ατελείωτες ώρες, προκειμένου να θεωρήσουν το βιβλιάριο υγείας τους. Την Πέμπτη, η ουρά άρχισε να σχηματίζεται από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα και έως τις 08:00 (μία ώρα πριν ανοίξουν οι υπηρεσίες) στην αυτοσχέδια χειρόγραφη λίστα είχαν εγγραφεί 470 ασφαλισμένοι, την ώρα που οι λίγοι υπάλληλοι του Ταμείου μπορούν να εξυπηρετήσουν το πολύ 250 άτομα. «Σέβομαι την ταλαιπωρία των πολιτών· το κράτος φέρει ευθύνη» δήλωσε ο διοικητής του ΟΠΑΔ Μ.Κούτρας.

Πρόσκληση εκ νέου για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς -κατά κύριο λόγο στη ΔΗΜΑΡ, αλλά και σε τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ- απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος με άρθρο που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ωστόσο, ο Φώτης Κουβέλης απορρίπτει μέχρι στιγμής τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
  
Συνεχίζεται την Πέμπτη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» πολιτικού χρήματος και τα εξοπλιστικά προγράμματα, για την οποία δικάζονται και άλλοι 18 κατηγορούμενοι. Το δικαστήριο καλείται σήμερα να αποφασίσει επί των ενστάσεων της υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων η εξάλειψη του αξιόποινου, λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας.

Δεδομένης της άκαρπης συνάντησης που είχε το ΔΣ της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί καλούνται σήμερα, Πέμπτη, να αποφασίσουν εάν θα απεργήσουν στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος διεμήνυσε ότι η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων «παραμένει αδιαπραγμάτευτη», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.

Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ένα θέμα προκαλεί έντονες τριβές μεταξύ του Ευ.Βενιζέλου και του Γ.Παπανδρέου, θα τεθεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος. Επί τάπητος θα τεθεί ένα ακόμα θέμα το οποίο αναμένεται να προκαλέσει τριβές μεταξύ της νυν και της τέως ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ: Η πρωτοβουλία του γερμανικού SPD για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, «δίπλα» στη Σοσιαλιστική Διεθνή, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γ.Παπανδρέου.

Κόσμος

Σε περίοδο οικονομικής, αλλά και πολιτικής κρίσης βρίσκει την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ημέρα της Ευρώπης, η οποία γιορτάζεται στις 9 Μαΐου. Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης σκιαγράφησε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε ομιλία του, ο Μπαρόζο δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό όνειρο βρίσκεται υπό απειλή από «την επανεμφάνιση του λαϊκισμού και του εθνικισμού», καθώς και της «ευρωπαϊκής κόπωσης» των πολιτών των 27 κρατών-μελών.

Με μαζικές διαδηλώσεις μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, την ερχόμενη Κυριακή, απειλούν ακτιβιστές στη Βουλγαρία, εκφράζοντας την οργή τους γιατί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση λίγους μήνες νωρίτερα, κερδίζει για μία ακόμη φορά την εκλογική μάχη.

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 14 άτομα, μεταξύ των οποίων ο αντιπολιτευόμενος Ίλια Γιασίν, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο πάρκο Γκόρκι της Μόσχας. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία. «Με έβαλαν σε αυτοκίνητο της αστυνομίας επειδή χειροκρότησα» λέει ένας από τους διαδηλωτές. «Είναι η αρχή ενός μεγάλου αγώνα» λένε οι διαδηλωτές.

Την πρόθεσή τους να θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου, ανακοίνωσαν δύο Ιρανές. Πρόκειται για δύο 45χρονες γυναίκες, τη Ραζί Ομιντβάρ και τη Σοράγια Μαλεκζαντέ, που δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι προτεραιότητά τους είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού που έχει φτάσει σε αστρονομικά επίπεδα.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Θέμα της συνάντησης των δύο ηγετών θα είναι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου, το ζήτημα της Συρίας καθώς και η επικείμενη συνάντηση των G8 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οικονομία
  
Ανάκαμψη της οικονομίας και μείωση της ανεργίας από το 2014 και μετά προέβλεψε ο Γ.Στουρνάρας, μιλώντας στην ΝΕΤ το πρωί της Πέμπτης. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και ότι δεν υπάρχει ανάγκη νέων μέτρων όσο τηρούνται τα συμπεφωνημένα. Πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών από τη νέα χρονιά. Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι πάνω από 650 άτομα έχουν μπει στη φυλακή και έχουν γίνει κατασχέσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.
  
Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας προχώρησε σήμερα Πέμπτη σε μείωση επιτοκίων. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Κορέας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,5%, από 2,75%. Πρόκειται για την πρώτη μείωση μέσα σε επτά μήνες.

Αναλυτική λίστα με τις φοροαπαλλαγές που δικαιούνται επιχειρήσεις και επιτηδευματίες θα περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουνίου στα πλαίσια του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ακολουθώντας τις συστάσεις της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί την κατάργηση δεκάδων φορολογικών διατάξεων, αλλά και ρυθμίσεων των επενδυτικών νομών τις οποίες εκμεταλλεύονταν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να πληρώνουν λιγότερο φόρο.

Αθλητισμός

Η Νάπολι - όπως αναμενόταν - εξασφάλισε την απευθείας συμμετοχή της στους ομίλους του προσεχούς Champions League. Η ομάδα του Βάλτερ Ματσάρι πέρασε εύκολα με 3-0 από τη Μπολόνια (βασικοί Χριστοδουλόπουλος, Κονέ) και «καπάρωσε» τη δεύτερη θέση. Από την άλλη, η Μίλαν νίκησε 4-0 στην Πεσκάρα και έβαλε ένα ακόμη λιθαράκι για την εξασφάλιση του εισιτηρίου στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογική διοργάνωση. Οι «ροσονέρι» διατήρησαν το +4, παρά τη νίκη της Φιορεντίνα επί της Σιένα μέσα στην Τοσκάνη και έτσι παρέμειναν στην 3η θέση.

Η ισοπαλία 2-2 στο λονδρέζικο ντέρμπι, Τσέλσι-Τότεναμ, σημαίνει ότι η μάχη για τη συμμετοχή στο Champions League θα ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με το πρωτάθλημα Αγγλίας. Οι «μπλε» θα μπορούσαν να «καθαρίσουν» με νίκη στο εξ αναβολής ματς που έγινε το βράδυ της Τετάρτης (8/5) στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και προηγήθηκαν δύο φορές με τον Οσκαρ (11') και τον Ραμίρες (39'). Ομως, οι «Πετεινοί» είχαν τις αντίστοιχες απαντήσεις και με σκόρερ τους Αντεμπαγιόρ (26'), Σίγκουρντσον (80') έμειναν «ζωντανοί» στη διεκδίκηση μιας θέσης στην τετράδα. Οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ έχουν εξασφαλίσει την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους, όπου θα τους ακολουθήσει η τρίτη της βαθμολογίας, ενώ η τέταρτη θα παίξει στους προκριματικούς.

Η Θέλτα ηττήθηκε εντος εδρας με 3-1 απο την Ατλέτικο Μαδρίτης σε αγώνα που διεξήχθη πρόωρα την Τετάρτη για την 36η αγωνιστική της Primera Division, καθώς την Παρασκευή (17/8) Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο θα «κοντραριστούν» στο τελικό του ισπανικού Κυπέλλου. Με την ήττα της αυτή η Θέλτα βρίσκεται πιο κοντά στον υποβιβασμό αφου δεν κατάφερε να «ξεκολήσει» απο την προτελευταία θέση της βαθμολογίας. Tο τελικό αποτέλεσμα, στέλνει και μαθηματικά πλέον τους «ροχιμπλάνκος» στους ομίλους του επόμενου Champions League.





ΣΥΡΙΑ: ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΞΕΝΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

 
Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, αναφέρεται ότι Ρωσία ανησυχεί λόγω των ειδήσεων για αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία και γενικότερα εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα, όπου εδώ και δύο χρόνια συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντικαθεστωτικών.

«Καταγράφουμε και αναλύουμε αναφέρεται στην ανακοίνωση - όλα τα στοιχεία που αφορούν τις ιδιαίτερα ανησυχητικές αναφορές για αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον στόχων τόσο στα προάστια της Δαμασκού όσο και εντός αυτής. Η περαιτέρω όξυνση της ένοπλης αντιπαράθεσης αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους δημιουργίας εστιών έντασης, εκτός από εκείνη της Συρίας, και στον Λίβανο, καθώς και την πιθανότητα αποσταθεροποίησης της κατάστασης στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ, η οποία προς το παρόν είναι σχετικά ήρεμη».

Νωρίτερα, τα ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ προέβη σε μια σειρά από πλήγματα σε στρατηγικούς στόχους στη Συρία, στους οποίους περιλαμβάνονταν αποθήκες πυρομαχικών, αντιαεροπορική βάση και επιστημονικό κέντρο του στρατού κοντά στη Δαμασκό. Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η καταστροφή ιρανικών πυραύλων υψηλής ακρίβειας, οι οποίοι προορίζονταν για την - αντιμαχόμενη το εβραϊκό κράτος- λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Οι επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ξένη επέμβαση στη διετή συριακή σύγκρουση, επισημαίνει η εφημερίδα Kommersant.

Χημικά όπλα από τους αντικαθεστωτικούς!

Το ρωσικό ΥΠΕΞ στέκεται επίσης στις πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία και στην επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες της αρνητικής ατμόσφαιρας γύρω από τα όσα συμβαίνουν στη Συρία. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σε αρκετά αραβικά και άλλα διεθνή ΜΜΕ εμφανίστηκαν πολλές εικασίες όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στην αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των μαχητών της αντιπολίτευσης». Προηγουμένως, αμερικανοί εκπρόσωποι ισχυρίστηκαν ότι «είναι πιθανό αν και όχι πλήρως επιβεβαιωμένο ότι η κυβέρνηση της Συρίας χρησιμοποίησε το αέριο Σαρίν», μεταδίδει το πρακτορείο RBK.

Τη βεβαιότητά του για χρήση χημικών όπλων από τους υποστηρικτές του Μπασάρ Άσαντ, εξέφρασε από την πλευρά του το Ισραήλ. Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι «υπό αυτές τις συνθήκες προκαλεί το ενδιαφέρον η ανακοίνωση του μέλους της ανεξάρτητης επιτροπής για τη διερεύνηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία επεσήμανε ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ διαθέτουν στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν την πιθανή χρήση χημικών όπλων, και ειδικότερα του αερίου Σαρίν, από τους αντικαθεστωτικούς, και όχι από τον κυβερνητικό στρατό».

Ο κ. Λουκασέβιτς ανέφερε επίσης ότι «οι ενδείξεις προετοιμασίας της διεθνούς κοινής γνώμης για την έναρξη στρατιωτικής επέμβασης στην παρατεταμένη εσωτερική διένεξη στη Συρία» προκαλούν τη σοβαρή ανησυχία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, και ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στους πολιτικούς μύθους που καλλιεργούνται γύρω από αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Η Ρωσία επέστησε ξανά την προσοχή στην ανάγκη να τηρηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη και εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της σε τυχόν εξωτερική επέμβαση στη σύγκρουση στη Συρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «δεν πρέπει να επιτραπεί η διεθνοποίηση της εξαιρετικά επικίνδυνης και καταστροφικής εσωτερικής διένεξης στη Συρία. Η συνολική εικόνα υπαγορεύει την ανάγκη για αποφασιστικές προσπάθειες με σκοπό την ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία». Η ένοπλη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση στη Συρία άρχισε στις 2 Μαρτίου του 2011 και εξακολουθεί μέχρι σήμερα. Η αντιπολίτευση απαιτεί την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, κατηγορώντας τον για εγκλήματα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Η επίσημη Δαμασκός ισχυρίζεται ότι στη χώρα δρουν υπό το μανδύα δημοκρατικών συνθημάτων «συμμορίες ενόπλων τρομοκρατών», οι οποίες υποστηρίζονται από φανατικούς ισλαμιστές.