05 Μαΐου, 2013

ΑΝΕΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΖΩΗ ΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ



ΔΕΥΤΕ  ΛΑΒΕΤΕ  ΦΩΣ
ΕΚ  ΤΟΥ  ΑΝΕΣΠΕΡΟΥ  ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ   ΔΟΞΑΣΑΤΕ
ΧΡΙΣΤΟΝ ΤΟΝ  ΑΝΑΣΤΑΝΤΑ  ΕΚ  ΝΕΚΡΩΝ

Αγαπητοί επισκέπται του Ιστολογίου μας, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως και πάλι σήμερα πλημμυρίζει την οικουμένη και δονεί τις ψυχές στα τρίσβαθά των. Είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία του κόσμου. Ο Χριστός, νικητής του θανάτου. Με την Ανάστασή Του επικυρώνει την θεότητά Του και χαρίζει στην ανθρωπότητα την αληθινή θρησκεία, για να την βγάλει από τις πλάνες της ειδωλολατρίας, της ψεύτικης φιλοσοφίας και των απατηλών μεταφυσικών πορισμάτων της χωρίς Θεό διανοήσεως και επιστήμης.  

Δεν είναι μαγική θρησκεία και ανθρώπινο κατασκεύασμα, που ζητά να επιβληθεί χωρίς δοκιμασία και έρευνα. Δεν αρνήθηκε η θρησκεία του Χριστού τον έλεγχο και την αμφισβήτηση ακόμη. Οι ίδιοι οι μαθητές Του, αν και τόσο έντονα τους είχε προκαταρτίσει πριν από τα πάθη για όσα θα συνέβαιναν, όμως ήσαν διστακτικοί και στο μήνυμα των μυροφόρων ότι ανέστη, "εφάνησαν ωσεί λήρος τα ρήματα αυτών και ηπίστουν αυταίς". Είναι καταπληκτικός ο διάλογος των δύο μαθητών που "επορεύοντο εν εκείνη τη ημέρα εις Εμμαούς" και ο Αναστάς Κύριος "εφανερώθη αυτοίς εν ετέρα μορφή".

Έδειξαν όλη την επιφυλακτικότητα και ολιγοπιστία των ως την στιγμή που απεκαλύφθη, καθώς ευλογούσε τον άρτον και "επέγνωσαν αυτόν". Ή ολιγοπιστία θα φανεί εντονώτερη στον μελαγχολικό και απαισιόδοξο μαθητή, τον Θωμά, που απαιτεί να βάλει το δάκτυλο στις τρύπες των καρφιών και την παλάμη στην ανοικτή πλευρά, για να πιστέψει. Και όταν το αίτημά του πραγματοποιήθηκε αναφώνησε "ο Κύριός μου και ο Θεός μου", για να ακούσει όμως και την σωτήρια συμβουλή: "Μη γίνου άπιστος, αλλά πιστός".

Η Ανάσταση του Χριστού είναι το φως και η αλήθεια. Δεν φοβάται το σκοτάδι, τις πλάνες, τον πόλεμο. Έρχεται να αναστήσει το πνεύμα και την καρδιά του πεσμένου αμαρτωλού ανθρώπου και να τον βεβαιώσει για την πνευματική του υπόσταση, την αθάνατη ψυχή του . Βεβαιώνει πως ο άνθρωπος δεν είναι μια υλική μόνο και πρόσκαιρη ύπαρξη, φθαρτή και προορισμένη να χαθεί με τον θάνατο. Η Ανάσταση του Χριστού είναι το κλειδί που ανοίγει την πύλη του μυστηρίου και ανάβει το φως το αληθινό.

Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο, για να χαρίσει "ζωήν αιώνιον" και διακηρύττει: Όποιος πιστεύει σε μένα μεταβαίνει από τον θάνατο στη ζωή". Αυτή την πίστη ζητά και μονάχα αυτή αναπαύει τον ανήσυχο λογισμό και παρηγορεί την πονεμένη καρδιά. Σ' αυτή την πίστη βρίσκουν την απάντηση και την λύση όλα τα προβλήματα της ζωής, ο θάνατος, η αδικία, ο πόνος και όλα τα δεινά που τυραννούν τον κόσμο σήμερα. Με αυτή την πίστη ο άνθρωπος υπερπηδά τα εμπόδια, τις θλίψεις και τις ματαιότητες.

Δίδει μια αιώνια προέκταση και σκοπιμότητα στις δοκιμασίες στους αγώνες και τις θυσίες για το καλό, την αρετή, την ηθική τελείωση. Γι’ αυτό ο πιστός, στην οδυνηρή πορεία της ζωής, αγαπά, ευεργετεί, συγχωρεί, υπομένει, χωρίς την πίστη δεν έχουν νόημα τα καλά έργα. Η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού εδημιούργησε τις στρατιές των αγίων και των μαρτύρων, το θαύμα της χριστιανικής ζωής. Μόνο με αυτή την πίστη εφαρμοσμένη μπορούν να αναστηθούν οι συνειδήσεις, τα φρονήματα, οι χαρακτήρες και να γίνουν «τέλειοι και ολόκληροι άνθρωποι».

Η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού ανασταίνει τον κλονιζόμενο άνθρωπο σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Πολλοί άνθρωποι στέκονται αδιάφοροι ή και πολέμιοι μπροστά στο γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού. Εκείνος βεβαιώνει "Εγώ ζω και υμείς ζήσεσθε"."Εγώ ειμί η ζωή και η  Ανάστασις". Σ' αυτή την ζωή της πίστεως μας καλεί και η Εκκλησία, μας διακηρύττει το μήνυμα σε κάθε ψυχή.

Ας το δεχθούμε όχι τυπικά, εξωτερικά, σαρκικά αλλά βαθιά, πνευματικά, ουσιαστικά, για να απαντήσουμε με την καρδιά πλημμυρισμένη από το φως και την χαρά της Αναστάσεως "Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!" Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι η χαρά, η Αγάπη και η Ελπίδα της Αναστάσεως του Χριστού, να πλημμυρίσει με το ανέσπερο φως την ψυχή σας και να επαναφέρει την ελπίδα στην αγωνία για το αύριο σ΄ αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε με υπομονή τα προβλήματά μας.