30 Απριλίου, 2013

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ



«ΛΑΜΠΡΙΝΟΝ ΜΟΥ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗΝ 
ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ…..»
 «Τη αγία και μεγάλη Τρίτη της των δέκα παρθένων παραβολής, της εκ του ιερού Ευαγγελίου, μνείαν ποιούμεθα». Αυτό είναι το συναξάρι της δεύτερης ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδος. Ο Νυμφίος της Εκκλησίας και της ψυχής μας, «ο ωραίος κάλλει παρά πάντας βροτούς», οδεύει προς το εκούσιο Πάθος Του, καλώντας κοντά Του όλους εμάς τους πιστούς Του, για να μας κάνει κοινωνούς των σωτηριωδών παθημάτων Του και του θριάμβου της Αναστάσεώς Του. Οι θείοι Πατέρες όρισαν την αγία αυτή ημέρα να θυμηθούμε μια από τις πιο παραστατικές και διδακτικές παραβολές του Κυρίου μας: την παραβολή των Δέκα Παρθένων. Κι’ είχαν το σκοπό τους. Η συνοδοιπορία με το Χριστό μας προς το Θείο Πάθος δεν θα πρέπει να είναι τυπική και απλά συναισθηματική, αλλά να είναι ολοκληρωτική συμμετοχή στην εν Χριστώ πορεία και να συνοδεύεται από οντολογική αλλαγή  του είναι μας. Η ενθύμηση της παραβολής των δέκα παρθένων είναι μια άριστη πνευματική άσκηση για να μην διαφεύγει από τη σκέψη μας η επερχόμενη μεγάλη, επιφανής και συνάμα φοβερή ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου μας.

Την παραβολή των δέκα Παρθένων διασώζει ο ευαγγελιστής Ματθαίος στο 25ο κεφάλαιο του Ευαγγελίου του. Με την ευκαιρία μιας καταπληκτικής εσχατολογικής ομιλίας Του ο Κύριος είπε και την εξής παραβολή: Η Βασιλεία των ουρανών μοιάζει με δέκα παρθένες οι οποίες αφού πήραν μαζί τους τα λυχνάρια τους πήγαν να υποδεχθούν τον νυμφίο. Πέντε από αυτές ήταν σώφρονες και φρόντισαν να έχουν μαζί τους απόθεμα λαδιού για τα λυχνάρια τους, ενώ οι άλλες πέντε ήταν ανόητες και δεν φρόντισαν να έχουν μαζί τους το αναγκαίο απόθεμα λαδιού. Επειδή δε αργούσε ο νυμφίος και η νύχτα προχωρούσε έπεσαν να κοιμηθούν. Τα μεσάνυχτα ακούστηκε μια γοερή κραυγή η οποία ανήγγειλε τον ερχομό του νυμφίου. 

Οι παρθένες σηκώθηκαν για να προαπαντήσουν τον νυμφίο. Οι μεν σώφρονες παρθένες που είχαν απόθεμα λαδιού άναψαν τα λυχνάρια τους, οι δε μωρές ζητούσαν απεγνωσμένα από τις σώφρονες να τους δώσουν λίγο λάδι. Εκείνες τους απάντησαν πως μόλις αρκεί για τα δικά τους τα λυχνάρια και καλά θα κάνουν να πάνε να αγοράσουν. Οι ανόητες παρθένες έτρεξαν να αγοράσουν λάδι, αλλά εν τω μεταξύ ο νυμφίος έφθασε και μπήκε στο χώρο του γάμου με τις πέντε φρόνιμες και έκλεισε την πόρτα. Οι ανόητες παρθένες έφθασαν μετά και άρχισαν να φωνάζουν Κύριε, Κύριε άνοιξέ μας. Αυτός τους απάντησε αλήθεια σας λέγω πως δεν σας γνωρίζω και έμειναν τελικά έξω του νυμφώνος.

Κλείνει την παραστατική αυτή παραβολή του ο Κύριος με την εξής σωτήρια προτροπή: «Γρηγορείτε ουν, ότι ουκ οίδατε την ημέραν ουδέ την ώραν εν η ο Υιός του ανθρώπου έρχεται»  (Ματθ.κε΄13 ) και «γρηγορείτε ουν ουκ οίδατε γαρ πότε ο κύριος της οικίας έρχεται, οψέ ή μεσονυκτίου ή αλεκτροφωνίας ή πρωί  μη ελθών εξαίφνης εύρη υμάς καδεύδοντας» (Μάρκ.13:35). Η παραβολή αυτή έχει ως σκοπό να θυμίσει στους πιστούς πως η Δευτέρα και ένδοξη Παρουσία του Κυρίου θα γίνει ξαφνικά, θα έρθει «ως κλέπτης εν νυκτί» (Α΄Θεσ.5:2). Γι’ αυτό θα πρέπει οι πιστοί να είναι πάντοτε, ανά πάσα στιγμή έτοιμοι, για την υποδοχή Του, διαφορετικά θα μείνουν έξω από τη βασιλεία του Θεού και θα χαθούν.

Έτσι οι θείοι Πατέρες έκριναν σκόπιμο να αφιερώσουν μια ημέρα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στην ανάμνηση της εσχατολογικής αυτής παραβολής των δέκα παρθένων. Το κατανυκτικό κλίμα αυτών των αγίων ημερών είναι η καλλίτερη στιγμή για να υπενθυμίσει η αγία μας Εκκλησία στους πιστούς το φοβερό και απρόοπτο της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου. Επίσης  η εγρήγορση   είναι συνυφασμένη με το Πάθος του Θεανθρώπου. Ο Ίδιος ο Κύριος κατά τη δραματική νύκτα της συλλήψεως Του στον κήπο της Γεθσημανή τόνιζε στους μαθητές του «Γρηγορείτε και προσεύχεσθε» (Μάρκ.14:38)! Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδος η μνεία της Δευτέρας Παρουσίας και η ανάγκη της συνεχούς ετοιμασίας για την τρομερή εκείνη ημέρα, είναι επιτακτική.

Ο επίγειος βίος μας είναι καθοριστικός για τον επέκεινα της ζωής αυτής προορισμού μας. Οι φρόνιμες παρθένες φρόντισαν να είναι έτοιμες για την υποδοχή του Νυμφίου, σε αντίθεση με τις μωρές και νωθρές παρθένες, οι οποίες είχαν διασπάσει την προσοχή τους σε άλλες δευτερευούσης σημασίας έννοιες και δεν φρόντισαν να έχουν τα απαραίτητα εφόδια για την υποδοχή του Νυμφίου και να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη λαμπρή γαμήλια ευφροσύνη. Οι παρθένες είναι οι ψυχές μας και η προμήθεια λαδιού για το λυχνάρι είναι ο επίγειος συνεχής αγώνας για να κάνουμε το θέλημα του Θεού, να κάνουμε έργα ευποιίας, να παραμερίζουμε από την ύπαρξή μας συνεχώς όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι παρείσακτα στη φύση μας και αντιστρατεύονται την πνευματική μας πρόοδο και τελείωση. 

Το λυχνάρι είναι η παρρησία μας μπροστά στο Θεό. Οι φρόνιμες παρθένες συμβολίζουν  τις αγαθής προαίρεσης ψυχές, οι οποίες ζουν αδιάκοπα την λαχτάρα της ένωσής τους με το Νυμφίο της Εκκλησίας, τον σωτήρα Χριστό. Γι’ αυτό αγωνίζονται αέναα να αποκτούν αρετές και πνευματική προκοπή και να περιθωριοποιούν όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία αντιστρατεύονται την ένωσή τους με το Θεό. Οι μωρές παρθένες συμβολίζουν τις ράθυμες, αδιάφορες και εν πολλοίς εχθρικά προς το Χριστό διατελούσες ψυχές. Είναι εκείνες οι ψυχές οι οποίες απορροφημένες από την υλιστική ευδαιμονία, αδιαφορούν για την πνευματική πρόοδο και την εν Χριστώ σωτηρία. Το φοβερό γεγονός της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου θα γίνει, όπως αναφέραμε ξαφνικά και σε χρόνο ανύποπτο και θα πληρώσει με χαρά ανείπωτη τις φρόνιμες και αγαθές ψυχές και θα φέρει φόβο και αγωνία τις μωρές ψυχές. 

Οι μεν πρώτες θα επιβραβευτούν για την σώφρονα στάση τους και θα εισέλθουν στην ατέρμονη βασιλεία του Θεού, ενώ οι δεύτερες εξ’ αιτίας της αμέλειά τους θα αποκλειστούν από τη βασιλεία του Θεού και θα βυθισθούν στην κατάσταση της παντοτινής λύπης και της τιμωρίας, «εις το πυρ το αιώνιον το ητοιμασμένον τω διαβόλω και τοις αγγέλοις αυτού» (Ματθ.25:41).  Ως συνοδοιπόροι του Θείου Πάθους θα πρέπει να έχουμε συνεχώς στραμμένη τη σκέψη μας πως θα ενώσουμε την ψυχή μας με το Νυμφίο Χριστό. Τα φτηνά και εφήμερα πράγματα πρέπει να τα θέτουμε σε δεύτερη μοίρα, αν θέλουμε κι’ εμείς να βρεθούμε στην ομάδα των φρονίμων παρθένων κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου. Ο δρόμος του Θείου Πάθους δείχνει και σε μας το δικό μας δρόμο, ο οποίος είναι ατραπός μαρτυρίου, ο οποίος όμως οδηγεί στη εν Χριστώ λύτρωση και στην αιώνια ζωή.

ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ
ΚΑΙ ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΣΙΑΝΝΗΣ

Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή, την σην αισθομένη θεότητα, μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη, μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει. Οίμοι! λέγουσα, ότι νυξ μοι υπάρχει, οίστρος ακολασίας, ζοφώδης τε και ασέληνος, έρως της αμαρτίας. Δέξαι μου τας πηγάς των δακρύων, ο νεφέλαις διεξάγων της θαλάσσης το ύδωρ κάμφθητί μοι προς τους στεναγμούς της καρδίας, ο κλίνας τους ουρανούς, τη αφάτω σου κενώσει. Καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας, αποσμήξω τούτους δε πάλιν, τοις της κεφαλής μου βοστρύχοις ων εν τω παραδείσω Εύα το δειλινόν, κρότον τοις ωσίν ηχηθείσα, τω φόβω εκρύβη. Αμαρτιών μου τα πλήθη, και κριμάτων σου αβύσσους, τις εξιχνιάσει, ψυχοσώστα Σωτήρ μου; Μη με την σην δούλην παρίδης, ο αμέτρητον έχων το έλεος.

Μετάφραση του Τροπαρίου: Κύριε, αυτή που σε πολλές κυλίστηκε αμαρτίες τη Θεϊκή σαν ένοιωσε τη χάρη Σου, η γυναίκα, και παίρνοντας τη θέση την τιμητική της μυροφόρας, μύρα σε σένα φέρνει μ’ οδυρμούς, πριν από την ταφή Σου. Αλοίμονο, ομολογώ πως με τυλίγει νύχτα το πλανερό οιστρηλάτημα φριχτής ακολασίας και ζοφερός κι ασέληνος έρωτας αμαρτίας. Δέξου θυσία τις πληγές από τα δάκρυά μου Συ το νερό που φέρνεις στις νεφέλες και της καρδιάς μου λύγισε τον πόνο. Εσύ που κλείνεις στην απεραντωσύνη Σου, την άσωστη, τα ουράνια. Τ΄ αμόλευτα τα πόδια Σου θα τα καταφιλήσω κι υγρά με τα μαλλάκια μου θα τα σκουπίσω πάλι. Αυτά που η Εύα το δείλι στον παράδεισο σαν άκουσαν τ΄ αυτιά της, κρύφτηκε φοβισμένη. Απ΄ τα πολλά αμαρτήματα κι αβύσσους των κριμάτων, Σωτήρα ψυχοσώστη μου, ποιός θα μ΄ απολυτρώσει; Εμένα απ΄ τη φροντίδα Σου, την έρημη, μην αφήσεις, εσύ που δεν μετράς ποτέ σαν δίνεις το έλεός Σου.



ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ


Αγαπητοί φίλοι του Ιστολογίου μας,

Το Πάσχα η μεγαλύτερη και πνευματικότερη εορτή της Χριστιανοσύνης πλησιάζει Ωστόσο ένας ολόκληρος κόσμος αυτές τις Άγιες Μέρες θα τις περάσει εφέτος ερήμην της χαράς. Η Σκύλα της αρρώστιας από την μια και η Χάρυβδη της ανέχειας από την άλλη θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα. Οι δίχως σταματημό ανατιμήσεις των βασικών αγαθών, σε συνδυασμό με το μειωμένο η και ανύπαρκτο εισόδημα, δεν θα αφήσουν εορταστικά περιθώρια για αμέτρητους συμπολίτες μας.

Το Ιστολόγιό μας αυτή την Αναστάσιμη περίοδο χτυπά επίμονα και πάλι την πόρτα των φίλων μας και θερμά τους παρακαλεί να συμπαρασταθούν στα απροστάτευτα παιδιά, στις χαροκαμένες οικογένειες και στα περήφανα γηρατειά.

Ελάτε φίλοι μας όλοι μαζί από το υστέρημά μας να ετοιμάσουμε το Πασχαλιάτικο τραπέζι των φτωχών.

Ελάτε όλοι μαζί να βοηθήσουμε την σπιτωμένη φτώχια.

Ελάτε όλοι να σκορπίσουμε λίγη χαρά σε μαραμένα χείλη.

Ελάτε να σκουπίσουμε δάκρυα καυτά και αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε όταν ο καθένας από μας πηγαίνοντας στα Super Market για τα όποια ψώνια κάνουμε, πριν εξέλθουμε από αυτό να θυμηθούμε τους εμπερίστατους συνανθρώπους μας αφήνοντας ότι μπορεί ο καθένας έστω και ένα κιλό ζάχαρη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των Super Market της πρωτοβουλίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την ένδειξη.


Με την ελπίδα και βεβαιότητα ότι πρόθυμα θα ανταποκριθείτε στη Πασχαλινή έκκλησή μας, σας ευχαριστούμε θερμότατα και σας ευχόμαστε ο Αναστάς Χριστός να σας χαρίζει υγεία και χαρά.

Voiotosp.blogspot.gr


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αντιμέτωπους με δραματικές μειώσεις μισθών, απολύσεις, λουκέτα και ρεκόρ ανεργίας βρίσκει τους Έλληνες η εργατική Πρωτομαγιά. Από το 2010 έως το τέλος του 2013 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν χάσει το 50% του εισοδήματός τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ.

Τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Μ.Τρίτης στην περιοχή της Κηφισιάς, όταν 43χρονος άνδρας παρέσυρε και σκότωσε με ΙΧ μία 55χρονη γυναίκα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 43χρονος είχε σχέση με την 55χρονη και μετά από έναν καβγά, ο άνδρας μπήκε στο αυτοκίνητό της άτυχης γυναίκας, την παρέσυρε και την τραυμάτισε θανάσιμα. Ο δράστης συνελήφθη.

Συνεχίζονται οι έρευνες του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Σαπιέντζα, 87 μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, για τον εντοπισμό των οκτώ αγνοούμενων ναυτικών του φορτηγού πλοίου Piri Reis, που βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο Cοnsouth, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο ναυτικοί και να αγνοούνται άλλοι οκτώ. Στις έρευνες συμμετέχει ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, τρία παραπλέοντα πλοία και ένα αεροσκάφος.

Η ανακοίνωση της αντικατάστασης του Ηλία Κικίλια από τον Θ.Αμπατζόγλου στην κεφαλή του ΟΑΕΔ προκάλεσε την έντονη ενόχληση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Αν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ενημερώθηκαν λίγο πριν από την ανακοίνωση, ωστόσο δεν πρόλαβαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους όπως ζήτησαν. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν νέες αναταράξεις, με επίκεντρο το κατά πόσο το Μαξίμου σέβεται τους κυβερνητικούς συμμάχους του και τα σκάγια να «πάρουν» και τον ίδιο τον νέο διοικητή του ΟΑΕΔ.

Σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί απόψε η επικύρωση της δανειακής σύμβασης και του τελικού κειμένου του Μνημονίου από την κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς η υπερψήφισή του εξαρτάται από μόνο μία ψήφο.

Κόσμος

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών σημειώθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Πόντα Ντελγάδα στο πορτογαλικό Αρχιπέλαγος των Αζόρων. Το εστιακό βάθος ήταν περίπου στα 10 χιλιόμετρα.

Τον πρώτο της άνδρα μονάρχη μετά από 123 χρόνια αποκτά η Ολλανδία, με το Άμστερνταμ να έχει ντυθεί στα πορτοκαλί -χρώμα του στέμματος- για την παραίτηση της βασίλισσας Βεατρίκης και την ανάληψη του σκήπτρου από τον γιο της Βίλχεμ-Αλεξάντερ. Η πόλη του Άμστερνταμ κινείται στους ρυθμούς του γεγονότος ενώ η βασιλική οικογένεια, το βράδυ πριν την άνοδο στο θρόνο του 46χρονου πρίγκιπα, παρέθεσε δείπνο σε μέλη βασιλικών οίκων από όλο τον κόσμο.

Επιπλέον ιατρικό προσωπικό στάλθηκε στην «αόρατη» φυλακή του Γκουντάναμο καθώς η απεργία πείνας κρατουμένων έχει επεκταθεί σε 100 από τους 166 κρατουμένους. Εξαιτίας της απεργίας πείνας, η οποία είχε αρχικά ξεκινήσει το Φεβρουάριο, 21 κρατούμενοι έχουν χάσει βάρος σε σημείο που σιτίζονται με σωληνάκια. Παράλληλα, ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύνδεσμος εξέφρασε τις ανησυχίες του στο Πεντάγωνο για το εάν τα μέλη του καλούνται να παραβούν τις αρχές τους, εξαναγκάζοντας απεργούς σε σίτιση.

Οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου φαίνονται διατεθειμένες να «χαλαρώσουν» όρους στο ειρηνευτικό σχέδιο του 2002 για το Παλαιστινιακό, με ανώτατο αξιωματούχο του Συνδέσμου να μιλά και για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων παρά «αυστηρή» επιστροφή στα σύνορα του 1967. Κάτι τέτοιο θα ήταν παραχώρηση απέναντι στο Ισραήλ, αν και η ανταλλαγή εδαφών θεωρείτο εδώ και καιρό πως θα ήταν ούτως ή άλλως τμήμα της όποιας λύσης.

Η επιδημία δάγκειου πυρετού που έχει αγγίξει έως τώρα 70.000 ανθρώπους, άφησε 48 νεκρούς στην Παραγουάη από την αρχή του χρόνου. «Αυτή τη χρονιά η επιδημία ήταν η μεγαλύτερη και η πιο σοβαρή στην ιστορία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Αντόνιο Άρμπο, επισημαίνοντας πως πάνω από 110.000 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί ως ύποπτες, ελέγχονται και αναμένονται τα ιατρικά αποτελέσματα.

Οικονομία

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προέβη σε διερεύνηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού με τιμοληψίες σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές – δημοτικές αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών και διαπίστωσε πως το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται περίπου στα 99 ευρώ (98,95) για μία πενταμελή οικογένεια, όντας μειωμένο κατά 3,35% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν στα 102 ευρώ (102,38), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 7,85%.

O πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης εξελέγη στην προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των τραπεζών και των εποπτικών αρχών που ασχολούνται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρους χρήματος θα εγκαταστήσει στο ΣΔΟΕ έως το Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών.

Αθλητισμός

Aπό τη Βρέμη στο Λεβερκούζεν ετοιμάζεται να μετακομίσει ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Συνεχίζεται ή μάλλον ολοκληρώνεται η στελέχωση του τεχνικού τιμ του Παναθηναϊκού εν όψει της νέας περιόδου ολοκληρώνεται. Όπως έγινε γνωστό την Μ. Δευτέρα, άμεσος συνεργάτης του Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο του «τριφυλλιού» θα είναι ο 45χρονος Στιβ Ρούτερ, που μαζί με τον Ολλανδό γυμναστή Γιουσέφ Φος και πιθανότατα τον Γιάννη Βονόρτα θα αποτελέσουν το τεχνικό τιμ. Ο Γιάννης Βονόρτας στη πρώτη προπόνηση των πράσινων μετά το διήμερο ρεπό είδε τον Γιούρκα Σεϊταρίδη να μην μπαίνει σε φουλ ρυθμούς.

Την επαναδραστηριοποίηση του Δημήτρη Μελισσανίδη στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της ΑΕΚ «προδίδουν» διάφορες κινήσεις του πρώην μεγαλομετόχου του Δικεφάλου, όπως οι πληροφορίες για συνάντηση του με τους Τραϊανό Δέλλα, Άκη Ζήκο και Νίκο Λυμπερόπουλο, στο κότερο του Ενωσίτη επιχειρηματία.Και μπορεί η πλευρά του τελευταίου να διαψεύδει τη συνάντηση που όπως λέγεται έγινε την Κυριακή, όμως, είναι δεδομένο ότι συνεχίζει τις επαφές του με ανθρώπους που θέλουν να τον ακολουθήσουν στο πρότζεκτ του γηπέδου.


ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ (ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ) ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Πληθαίνουν και εντείνονται οι φωνές κατά της πολιτικής λιτότητας της Ευρώπης, δηλαδή κατά της πολιτικής που ασκεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Σειρά είχαν οι Γάλλοι Σοσιαλιστές, οι οποίοι μέσα από ένα κείμενο 21 σελίδων, το οποίο πρόκειται να γίνει αντικείμενο συζήτησης στις 16 Ιουνίου στο συνέδριο του κόμματος με θέμα την Ευρώπη, καταγγέλλουν την πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ. Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές κατηγορούν την καγκελάριο για «εγωιστική αδιαλλαξία» και υπογραμμίζουν ότι «δεν την απασχολεί τίποτε άλλο παρά οι αποταμιεύσεις των Γερμανών καταθετών, το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας της και το δικό της εκλογικό μέλλον».

Το κείμενο κάνει επίσης λόγο για «ανίερη συμμαχία» του θατσερισμού του Ντέιβιντ Κάμερον και της αδιαλλαξίας της Μέρκελ. Αμέσως μετά τη διαρροή του εγγράφου ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό έσπευσε να κάνει δύο δηλώσεις στο twitter, μία μάλιστα στα γαλλικά και μία στα γερμανικά, για να υπερασπιστεί τη γερμανίδα Καγκελάριο και να διαφοροποιήσει τη θέση της γαλλικής κυβέρνησης από τις απόψεις τις πτέρυγας των Γάλλων Σοσιαλιστών που συνέταξαν το κείμενο. «Η γαλλογερμανική φιλία», έγραψε ο Γάλλος πρωθυπουργός, «είναι απαραίτητη για να δοθεί νέα ώθηση στην Ευρώπη και να βρεθούν νέοι δρόμοι για την επιστροφή της ανάπτυξης. Δεν θα λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς έναν έντονο και ειλικρινή διάλογο». Μάλιστα, έπειτα από αίτημα του Ερό, οι Σοσιαλιστές αφαίρεσαν από το κείμενο τις εκφράσεις που αφορούσαν τη Μέρκελ.

Οι φωνές όμως διαμαρτυρίας για την αδιάκοπη πολιτική λιτότητας που έχει φέρει την Ευρώπη σε αδιέξοδο δεν σταματούν. Ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε την κούρα λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για την επίλυση της κρίσης του ευρώ, η οποία, όπως είπε, οδηγεί την Ευρώπη «σε ανορεξία».«Το σύνθημα της κυβέρνησης Μέρκελ “κάντε οικονομία, κάντε οικονομία” πρέπει να σταματήσει» τόνισε από την πλευρά του ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ, ο οποίος παρομοίασε τη Μέρκελ με έναν δάσκαλο κολύμβησης, ο οποίος βλέπει τους κολυμβητές να πνίγονται και, αντί να βουτήξει στο νερό να τους σώσει, συνεχίζει να τους μαθαίνει πώς να κολυμπούν.

Παράλληλα, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συνέχισε την κριτική του, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. πηγαίνουν «υπερβολικά μακριά» στην πολιτική της λιτότητας. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «L’ Echo», τόνισε ότι «καμιά εθνική οικονομία δεν ανορθώνεται χωρίς οικονομική ανάκαμψη με στρατηγικούς επενδυτές».

 Βολές και από διανοούμενο

Μία «Γερμανία μέσα στην Ευρώπη»... και όχι μία «γερμανική Ευρώπη» θέλει ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γίργκεν Χάμπερμας. Ο μεγάλος διανοητής, σε μία διάλεξη που έδωσε με θέμα «Δημοκρατία, αλληλεγγύη και η ευρωπαϊκή κρίση» στη μεγάλη αίθουσα παραδόσεων του Καθολικού Πανεπιστημίου στην πόλη Λουβέν του Βελγίου, επέκρινε σκληρά την πολιτική διασώσεων και εξέφρασε την άποψη ότι η Ε.Ε. εκφυλίζεται σε μια ένωση τεχνοκρατών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των χρηματαγορών.

«Εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε τη νομισματική ένωση, δεν φτάνει να δίνουμε δάνεια στις υπερχρεωμένες χώρες, δεδομένων των δομικών διαφορών που υπάρχουν. Αντ’ αυτού χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και διάθεση συνεργασίας που να τροφοδοτείται από μια κοινή πολιτική προοπτική. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα στην ευρωζώνη» υποστήριξε. Ο Χάμπερμας προειδοποίησε ακόμη ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να υποκύψει στην πρόκληση να τολμήσει να πορευτεί μόνη της και κάλεσε τη χώρα του και τις χώρες του Βορρά να χαλαρώσουν τη αυστηρή πολιτική λιτότητας.


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ (Ξ΄ ΜΕΡΟΣ)


Ιορδάνης ποταμός. (Ξ΄ ΜΕΡΟΣ)

Ο τόπος αυτός βρίσκεται δίπλα στον Ιορδάνη ποταμό και εκεί θα συναντήσετε το πραγματικό σημείο όπου βαπτίστηκε ο Κύριος μας από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.  Μέσα στα εκκλησάκια υπάρχουν πολύ ωραίες ψηφιδωτές εικόνες, ενώ μια πολύ χαρακτηριστική και όμορφη εικόνα ήταν αυτή της Παναγίας της Παραμυθίας. Τα εκκλησάκια είναι όμορφα διακοσμημένα με παραστάσεις και έντονα χρώματα. Ένα άλλο πολύ κατανυκτικό και μικρό παρεκκλήσιο είναι αφιερωμένο στην Αγία Μαρία την Αιγυπτία.

Μέσα στο εκκλησάκι έχει μια εικόνα της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας που γύρω γύρω έχει σκηνές από τη ζωή της Αγίας, ενώ μπροστά από την εικόνα κρέμονται καντηλάκια. Μια ψηφιδωτή εικόνα της Αγίας την ώρα που κοινωνεί των Αχράντων Μυστηρίων από τον Άγιο Ζωσιμά. Σ΄ αυτόν τον εξωτερικό χώρο υπάρχει επίσης, ένα μικρό πέτρινο βραχάκι, στην κορυφή του οποίου είναι τοποθετημένος ένας μεγάλος ξύλινος Σταυρός. Παρατηρώντας το, έρχεται στο νου μας ο Φρικτός Γολγοθάς και η Θυσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού πάνω στον Σταυρό για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Προχωρώντας, συναντάτε  ένα ακόμα πέτρινο προσκυνητάρι με μια όμορφη εικόνα του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ασκητές της ερήμου, γεμάτος Χάρη Θεού. Ένα άλλο πολύ όμορφο και θαυμάσιο κομμάτι αυτού του χώρου είναι ένα ύψωμα, όπου υπάρχουν δύο μεγάλα προσκυνητάρια με ψηφιδωτές εικόνες  του Κυρίου και της Παναγίας μας αντίστοιχα. Η εικόνα του Κυρίου μας είναι αυτή της Άκρας Ταπείνωσης, θυμίζοντας σε όλους μας το Εκούσιο Πάθος του Κυρίου μας και την άκρα ταπείνωση.  Ανάμεσα στα δύο πέτρινα προσκυνητάρια υπάρχει ένας μεγάλος ξύλινος Σταυρός και γύρω του έχουν φυτέψει ένα δέντρο ελιάς..

Εκτός από τα εκκλησάκια και τα προσκυνητάρια, που είναι διάχυτα στον χώρο, υπάρχουν όμορφα και καλαίσθητα φυτά. Έχουν φυτέψει πολλούς φοίνικες και άλλα δέντρα και λουλούδια που αντέχουν και μπορούν να διατηρηθούν στο κλίμα της ερήμου, τα οποία με την παρουσία τους συμπληρώνουν την ομορφιά του τόπου. Ένα άλλο πολύ όμορφο έργο στο χώρο αυτό είναι και οι ξενώνες που έχουν κατασκευαστεί. Είναι δύο πολύ όμορφα κτίρια, που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στους προσκυνητές μια πολύ άνετη και ζεστή φιλοξενία. Μπαίνοντας στο ένα από αυτά αντικρίζετε μια κεντρική είσοδο, ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχουν δωμάτια στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν δεκάδες προσκυνητές.

Προχωρώντας, υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα, όπου βρίσκεται το καθιστικό με ένα όμορφο πέτρινο τζάκι και μια καλαίσθητη κουζίνα. Τους τοίχους του χώρου αυτού διακοσμούν όμορφες εικόνες και κάδρα. Βγαίνοντας από αυτό το κτίριο, συναντάμε ένα άλλο πιο δίπλα, το οποίο είναι σαν ένα κανονικό σπίτι. Αυτό χωρίζεται σε πολλά δωμάτια, καθένα από τα οποία έχει το δικό του λειτουργικό ρόλο. Υπάρχουν τραπεζαρίες, ένα μεγάλο γραφείο συνοδευόμενο με μια θαυμάσια βιβλιοθήκη. Όλα τα έπιπλα είναι ξύλινα και διακοσμημένα με υπέροχα σχέδια.

Σε όλο το χώρο υπάρχουν όμορφες εικόνες του Κυρίου, της Παναγίας και κάποιων Αγίων. Όλα στο χώρο είναι τοποθετημένα με τάξη και δημιουργούν μια απόλυτη αρμονία και κατανυκτικότητα. Επίσης, υπάρχει και ένα μικρό εκκλησάκι, το οποίο προσδίδει Χάρη και ευλογία στο χώρο Όλα αυτά τα έργα, τα κτίρια και ο όμορφα διακοσμημένος χώρος που απολαμβάνετε και θαυμάζετε στην έρημο του Ιορδάνου.

Βηθανία.

Η Βηθανία αυτή ονομάζεται «Βηθανία πέραν του Ιορδάνου» και ξεχωρίζει από τη Βηθανία που σχετίζεται με τον Τετραήμερο Λάζαρο. Κατευθυνόμενοι στο σημείο του Ιορδάνη ποταμού, όπου βαπτίστηκε ο Κύριος, η οποία  είναι μια μεγάλη διαδρομή, την οποία πρέπει να διασχίσετε με τα πόδια.

Τα μικρά δρομάκια στα οποία θα περπατήσετε είναι χωματόδρομοι και πολλά βρίσκονται ανάμεσα σε μικρούς θάμνους και φυτά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής συναντάτε μια ψηφιδωτή εικόνα της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας και άλλη μία που απεικόνιζε την Βάπτιση του Κυρίου Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. Στο σημείο εκείνο δεν υπάρχει τόσο νερό όσο τότε.

Σήμερα το νερό έχει υποχωρήσει πολύ και τώρα εκεί υπάρχει ελάχιστο. Συνεχίζοντας φτάνετε στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Είναι ένας πέτρινος ναός με τρούλο και βρίσκεται κοντά στις όχθες του ποταμού. Κατεβαίνοντας κάποια σκαλοπάτια αντικρίζετε τον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί υπάρχει μια ξύλινη εξέδρα,. Η απέναντι μεριά του ποταμού ανήκει στο κράτος του Ισραήλ, καθώς ο Ιορδάνης αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας. Ο ναός είναι πολύ κατανυκτικός. Έχει πολύ ωραίες αγιογραφίες με ζωηρά χρώματα και όμορφες ψηφιδωτές παραστάσεις στο δάπεδο..  

      


ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ CIA ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια παραδίδονταν επί μία δεκαετία από την CIA σε μετρητά με βαλίτσες, σακίδια και πλαστικές σακούλες στο γραφείο του προέδρου του Αφγανιστάν Hamid Karzai, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επικαλείται πληροφορίες νυν και πρώην συμβούλων του Aφγανού ηγέτη. Τo μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της CIA κατέληξε σε πολέμαρχους και πολιτικούς, πολλοί από τους οποίους έχουν σχέση με το εμπόριο ναρκωτικών και σε ορισμένες περιπτώσεις με τους Tαλιμπάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Kύριος στόχος των πληρωμών αυτών ήταν η διάτηρηση της πρόσβασης προς τον Karzai και τον στενό του κύκλο και η εξασφάλιση της επιρροής της CIA στο προεδρικό μέγαρο, κύριο φορέα εξουσίας στο αφγανικό υπερσυγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης. O Κarzai έχει κατηγορηθεί για αδράνεια στην καταπολέμηση της διαφθοράς παρά τη γεναιόδωρη χρηματοδότηση της αφγανικής αστυνομίας και του στρατού υπό μορφή βοήθειας. Απαντώντας στο άρθρο, ο Karzai παραδέχθηκε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (CNS), οργανισμός εποπτευόμενος από την προεδρία, έλαβε κατά την τελευταία δεκαετία χρήματα από τη CIA, αναφέροντας ωστόσο ότι «το ποσό δεν είναι πολύ σημαντικό».



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεννήσεις

1915: Νίκος Γκάτσος, ποιητής και στιχουργός.

Θάνατοι

1883: Edouard Manet, ιμπρεσιονιστής ζωγράφος γαλλικής καταγωγής.

1945: Αδόλφος Χίτλερ, Αυστριακός ηγέτης του ναζισμού που αυτοκτόνησε με δηλητήριο, μία ημέρα μετά τον γάμο του.

1989: Sergio Leone, Ιταλός σκηνοθέτης που υπήρξε ο πατέρας του κινηματογραφικού είδους που αποκαλείται «spaghetti western».