29 Απριλίου, 2013

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΟΥ Ρ/Σ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ

Παράνομη έκρινε την απεργία των τεχνικών του ραδιοφωνικού σταθμό της Εκκλησίας το Πρωτοδικείο, στο οποίο είχε προσφύγει η Ιερά Σύνοδος ύστερα από την συνεχιζόμενη απεργία των τεχνικών εδώ και περίπου ενάμισι μήνα.  Σύμφωνα με πληροφορίες του dogma.gr εκτός του ότι η απεργία θεωρήθηκε παράνομη, καταγράφηκε ως νόμιμη η διαδικασία των απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν και αποτέλεσαν την αφορμή των κινητοποιήσεων.

Η Εκκλησία έπεισε το δικαστήριο με τα επιχειρήματα της για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και για τις ειδικές συνθήκες εργασίας του σταθμού, τις ώρες ροής και τη ζημία που έχει υποστεί από την συνεχή «σιγή» του εξαιτίας της απεργίας.  Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προκηρύξουν να απεργία με το ίδιο δικαιολογητικό. Με βάση αυτήν την εξέλιξη σύντομα ο σταθμός της Εκκλησίας θα επανέλθει σε κανονική ροή αν και είναι άγνωστο πως θα αντιδράσουν οι τεχνικοί.


ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ



Από σήμερα ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ αρχίζει η Εβδομάδα των Παθών ή όπως αποκαλείται, ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, για τα όλως ιδιαιτέρως βαρυσήμαντα και κοσμοϊστορικά γεγονότα που θα επακολουθήσουν. Στη σημερινή και πολύ σημαντική Ευαγγελική περικοπή, Αρχιερατική Προσευχή, ο Υιός του Θεού, ο Θεάνθρωπος Μεσσίας Ιησούς Χριστός, βλέποντας ότι φεύγει, σωματικά, από τον κόσμο, αναλίσκεται σε μια εκ βάθους προσευχή, για τον Εαυτό του, για τους Μαθητές Του και για όσους θα τον πιστέψουν. Κάνει έναν απολογισμό για το Μεσσιανικό Του έργο, και όλως ιδιαιτέρως αναφέρεται σε ένα σημαντικό έργο Του που όφειλε να πράξει, και το έπραξε ως Μεσσίας, στο να φανερώσει δηλαδή στους μαθητές του το αληθινό ΟΝΟΜΑ του Πατέρα Του. «Εφανέρωσά σου το όνομα τοις ανθρώποις ους δεδωκάς μοι εκ του κόσμου».Τούτο σημαίνει ότι ο κόσμος, μη εξαιρουμένου και του περιούσιου λαού του, τους Ισραηλίτες (=Εβραίους), δεν εγνώριζαν το πραγματικό Όνομα του μόνου ζώντος Θεού. Οι Εβραίοι τον ΕΝΑ Θεό τον ονομάτιζαν άλως αφηρημένα με το πενταγράμματο ΙΕΟΒΑ, ο οε υπόλοιπος κόσμος τον αγνοούσε εντελώς και πίστευε σε είδωλα Θεών (= ειδωλολάτρες).  

Ο Θεάνθρωπος Μεσσίας Ιησούς Χριστός είναι Εκείνος που αποκάλυψε το όνομα του Θεού στους μαθητές Του, και δι’ αυτών στον κόσμο, και το όνομα του ζώντος ΘΕΟΥ είναι ΠΑΤΗΡ - ΠΑΤΕΡΑΣ της ορατής και αοράτου κτήσεως. Στην επί του όρους Ομιλία Του αναφερόμενος στους μαθητές Του για το πώς ακριβώς πρέπει να προσεύχονται, τους τονίζει κατηγορηματικότητα, να μη προσεύχονται υποκριτικά, όπως γίνεται στις Συναγωγές των Εβραίων, ούτε και με ακατανόητες και δεισιδαίμονες επαναλήψεις λέξεων, όπως οι ειδωλολάτρες. Τους τονίζει να είναι λίαν προσεκτικοί και τους συνιστά ρητά και κατηγορηματικά: «ούτως ουν προσεύχεσθε υμείς. Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς αγιασθήτω το όνομα σου.... ότι σου εστίν η βασιλεία και η δύναμις και η δόξα εις τους αιώνας, αμήν ». Το όνομα λοιπόν του αληθινού, του ζώντος Θεού, μας συνιστά ο Χριστός, είναι ΠΑΤΗΡ. Ο Πατέρας, η μόνη αρχή και η αιτία της όλης ορατής και αοράτου κτίσεως. Δεν έχει άλλο όνομα, και όσοι δίνουν ή προσπαθούν σκοπίμως να δώσουν άλλα ονόματα του ζώντος Θεού» δεν «ορθοποδούσιν προς την αλήθειαν του ευαγγελίου» (Γαλ. 2,14). Δεν είναι της αληθείας, αλλά του ψεύδους, διό και αστοχούν «περί την αλήθειαν... και εκτρέπονται εις ματαιολογίαν » ( Β' Τιμ. 2,18 & Α' Τιμ, 1,6).


ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ



Αγαπητοί φίλοι του Ιστολογίου μας,

Το Πάσχα η μεγαλύτερη και πνευματικότερη εορτή της Χριστιανοσύνης πλησιάζει Ωστόσο ένας ολόκληρος κόσμος αυτές τις Άγιες Μέρες θα τις περάσει εφέτος ερήμην της χαράς. Η Σκύλα της αρρώστιας από την μια και η Χάρυβδη της ανέχειας από την άλλη θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα. Οι δίχως σταματημό ανατιμήσεις των βασικών αγαθών, σε συνδυασμό με το μειωμένο η και ανύπαρκτο εισόδημα, δεν θα αφήσουν εορταστικά περιθώρια για αμέτρητους συμπολίτες μας.

Το Ιστολόγιό μας αυτή την Αναστάσιμη περίοδο χτυπά επίμονα και πάλι την πόρτα των φίλων μας και θερμά τους παρακαλεί να συμπαρασταθούν στα απροστάτευτα παιδιά, στις χαροκαμένες οικογένειες και στα περήφανα γηρατειά.

Ελάτε φίλοι μας όλοι μαζί από το υστέρημά μας να ετοιμάσουμε το Πασχαλιάτικο τραπέζι των φτωχών.

Ελάτε όλοι μαζί να βοηθήσουμε την σπιτωμένη φτώχια.

Ελάτε όλοι να σκορπίσουμε λίγη χαρά σε μαραμένα χείλη.

Ελάτε να σκουπίσουμε δάκρυα καυτά και αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε όταν ο καθένας από μας πηγαίνοντας στα Super Market για τα όποια ψώνια κάνουμε, πριν εξέλθουμε από αυτό να θυμηθούμε τους εμπερίστατους συνανθρώπους μας αφήνοντας ότι μπορεί ο καθένας έστω και ένα κιλό ζάχαρη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των Super Market της πρωτοβουλίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την ένδειξη.


Με την ελπίδα και βεβαιότητα ότι πρόθυμα θα ανταποκριθείτε όπως τα Χριστούγεννα έτσι και σήμερα στην Πασχαλινή έκκλησή μας, σας ευχαριστούμε θερμότατα και σας ευχόμαστε ο Αναστάς Χριστός να σας χαρίζει υγεία και χαρά.

Voiotosp.blogspot.gr




ΠΑΣΧΑΛΙΟΝ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄



ΠΑΣΧΑΛΙΟΝ ΜΗΝΥΜΑ 2013

Αδελφοί καί τέκνα εν κυρίω αγαπητά.

Χριστός Ανέστη.

«Θανάτου έορτάζομεν νέκρωσιν, 
Άδου τήν καθαίρεσιν, άλλης βιοτής,
 της αιωνίου άπαρχήν».

Τό χαρμόσυνο άγγελμα της Αναστάσεως βρίσκει τη Χώρα μας, άλλά καί την Οικουμένη σχεδόν ολόκληρη, υπό συνθήκες θλίψεως, αβεβαιότητας καί αγωνίας γιά τό αύριο. Ό τόπος μας υποφέρει. Μεγάλο  μέρος του λαού  μας δοκιμάζεται καί υπομένει καρτερικά, κάνοντας πράξη τη χριστιανική αγάπη καί τήν αλληλεγγύη στόν πόνο των συνανθρώπων μας καί προσδοκά ένα καλύτερο αύριο. Ή οικουμένη μοιάζει νά γεύεται κάτι άπό τήν πικρία της Μεγάλης Εβδομάδος των Παθών.

Σήμερα,   δοκιμάζουμε   όλοι  τίς   συνέπειες   των   αλαζονικών επιλογών τών αρχόντων του κόσμου τούτου, πού θεωρούν ότι τά «αργύρια» αξίζουν περισσότερο άπό τούς ανθρώπους. Ό σύγχρονος κόσμος διεμόρφωσε τή ζωή του, τίς αξίες του καί τίς προτεραιότητες  του  σάν  νά  μήν υπάρχει Θεός.  Καί τά αποτελέσματα δηλητηριάζουν τόν βίο μας καί ευτελίζουν τό ανθρώπινο πρόσωπο.

Όμως, ή Όρθόδοξη Εκκλησία συνέχισε καί συνεχίζει νά διαλαλεί, μέ λόγια καί μέ έργα, ότι ή φθορά, ή παρακμή καί ό θάνατος δέν μπορούν νά νικήσουν τή ζωή. Ή ελπίδα των χριστιανών, όταν τά βάσανα πλημμυρίζουν τή ζωή μας, καί ή βεβαιότητα ότι ή ζωή στό τέλος νικά τόν θάνατο, βρίσκεται στό γεγονός της Αναστάσεως.

Ή ελπίδα μας είναι ό Αναστημένος Χριστός. Αυτός, που τον αναγνωρίζουμε ώς βασιλέα τής Δόξης όταν πεθαίνει επί του Σταυρού υπέρ πάντων ημών. Αυτός πού άπό αγάπη γιά εμάς έλαβε δούλου μορφή, μοιράστηκε τούς πόνους καί τίς θλίψεις μας, υπέστη τό μαρτύριο του σταυρικού θανάτου καί κατήλθε «εν τοις κατωτάτοις τής γής» - Αλλά συνέτριψε τίς πύλες του Άδη καί «τριήμερος εξανέστη τον τάφου».

Ό Χριστός είναι ή ελπίδα καί τό αγαλλίαμά μας. Διότι νίκησε τόν θάνατο καί προσέφερε σέ όλους τή δυνατότητα τής αναστάσεως «πεπτωκότα τόν Αδάμ παγγενή αναστήσας, ώς Φιλάνθρωπος».Ή Ανάσταση του Χριστού είναι τό μεγαλύτερο καί τό σημαντικότερο γεγονός τής παγκόσμιας Ιστορίας. Νυν καί αεί καί εις τούς αιώνας τών αιώνων. Χριστός Ανέστη αδελφοί μου καί καμιά θλίψη δέν μπορεί νά σκιάσει τή χαρά μας.

Από άκρου εις άκρον τής Οικουμένης ή φύσις αγάλλεται καί χαίρει καί τό τραγούδι τής νίκης κατά του θανάτου ηχεί παντού. «Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας». Ανέστη Χριστός καί τό ανέσπερο φως τής Αναστάσεως εξαφανίζει κάθε σκιά φωταγωγώντας τήν Οικουμένη. «Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε καί γή καί τά καταχθόνια».

Οί θλίψεις καί οί δοκιμασίες θά συνεχίσουν τήν προσπάθεια νά επιβληθούν στή ζωή μας. Όμως μήν απελπίζεστε. «Ιδού γάρ ήλθε δια του Σταυρού χαρά έν όλω τω κόσμω». Ανέστη Χριστός καί τίποτα δέν είναι πιά όπως πρίν. Οί πύλες του Άδη έχουν συντριβεί καί ή απόσταση μεταξύ ουρανού καί γής έχει καταργηθεί. Καί όσοι ακόμα πιστεύουν, ότι τά «αργύρια» μπορούν νά εξαγοράσουν ή νά υποδουλώσουν τήν ελπίδα «πλανώνται πλάνην οικτράν».

Αδελφοί μου,

Χριστός ανέστη καί ζωή πολιτεύεται.

Στίς δύσκολες ήμερες πού περνά ό τόπος μας, μήν χάνετε τό κουράγιο σας. Οί κοσμικές εξουσίες θά προσπαθούν πάντοτε νά διαφεντεύουν τήν πίστη καί τήν ελευθερία τών ανθρώπων. Καί πάντοτε θά έχει παρήγορη καί λυτρωτική ή φωνή του νικητή του θανάτου καί αρχηγού τής ζωής ημών: Σέ αυτόν τόν κόσμο θά έχετε θλίψεις, άλλά μήν δειλιάζετε «θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τόν κόσμον».

Ας διατηρήσουμε λοιπόν τό κουράγιο καί τήν ελπίδα μας γνωρίζοντας ότι καί τώρα όπως καί πάντα ό Παντοδύναμος καί Ελεήμων Θεός είναι μαζί μας καί τηρεί τίς υποσχέσεις Του πρός τόν Λαό Του. Είμαστε βέβαιοι γι' αυτό, διότι «Αναστάς ό Ιησούς άπό τον τάφον καθώς προείπε, έδωκεν ήμιν τήν αιώνιον ζωήν και μέγα έλεος».

Χριστός Ανέστη
Αληθώς Ανέστη ό Κύριος.


ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΜΒΩΝΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Γράφει ο κ. Γιώργος Φερδής

Με το χθεσινό κήρυγμα, Κυριακή των Βαΐων, συμπληρώθηκαν 10 χρόνια εκφωνήσεως του θείου κηρύγματος στον πρώτο άμβωνα της χώρας από τον Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου, ιεροκήρυκα της Αρχιεπισκοπής και Διευθυντή  του Ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄. Το κήρυγμα του π. Χρυσοστόμου, το οποίο μεταδίδεται κάθε Κυριακή από την κρατική τηλεόραση, έχουν την δυνατότητα να το βλέπουν χιλιάδες άνθρωποι και κυρίως από το εξωτερικό μέσω δορυφόρου δίνοντας χαρά και κουράγιο στους Έλληνες της διασποράς.

Η ομιλία του, εδώ και χρόνια χαρακτηρίζεται, ως κήρυγμα, χριστοκεντρικό, θεολογικό, πατερικό, μεστό νοημάτων και εύκολα κατανοητό, αφού άλλωστε το κήρυγμα είναι η πιο άμεση επικοινωνία μεταξύ κλήρου και λαού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχει μεγάλη και θετική ανταπόκριση για τον προσεγμένο και συνετό λόγο, ιδιαίτερα από τον Ελληνισμό του εξωτερικού. Τέλος να πούμε ότι θα αποτελούσε έναν πολιτιστικό θησαυρό η έκδοση των κηρυγμάτων που θα ήταν πολύ χρήσιμο εργαλείο για κάθε Έλληνα Χριστιανό.


ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΡΟΥ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

Δυσφορία και σκεπτικισμός επικρατεί στην Εκκλησία, μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης του Μητροπολίτη Σύρου για συμμετοχή της Εκκλησίας στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας μέσω του συνόλου της ακίνητης περιουσίας της. Σε μια εποχή που η Εκκλησία αντιμετωπίζει τρομακτικά οικονομικά προβλήματα, σε βαθμό τέτοιο που στο πρόσφατο παρελθόν κινδύνευσε ακόμη και η μισθοδοσία του προσωπικού της Ι. Συνόδου, η ιδέα ενός τέτοιας κλίμακας οικονομικού ανοίγματος, έχει αν μη τι άλλο προκαλέσει σκεπτικισμό. 

Στην Εκκλησία ακόμη γίνονται προσπάθειες να επουλωθούν οι «πληγές» από παλαιότερους δανεισμούς, προκειμένου να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, αλλά και από αστοχίες που στέρησαν από την Εκκλησία τεράστια οφέλη. Είναι ενδεικτικό πως άνθρωποι οι οποίοι διαχειρίστηκαν το μετοχικό κεφάλαιο της Εκκλησίας στην Εθνική δεν πούλησαν σε περιόδους που η μετοχή ξεπερνούσε τα 47 ευρώ (τότε τα κέρδη της Εκκλησίας θα ξεπερνούσαν το 100%) προτιμώντας να το πράξουν όταν η τιμή έφτασε τα 22 ευρώ, με κέρδη σχεδόν άνευ σημασίας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

Οι περισσότεροι από τους Μητροπολίτες με τους οποίους επικοινώνησε και σήμερα το dogma.gr προσπάθησαν, στην πλειονότητα τους, είτε να αποφύγουν τη συζήτηση για το θέμα λέγοντας «θα τη διαβάσω και αν τεθεί θέμα στην Ι. Σύνοδο θα τοποθετηθώ εκεί» είτε να «ερμηνεύσουν» τον Μητροπολίτη Σύρου προσπαθώντας να διαβάσουν «πίσω» από τις γραμμές τις επιστολής τον τελικό στόχο. 

Συνειρμούς για το παρασκήνιο πίσω από την πρόταση εγείρουν και ορισμένοι από τους υποστηρικτές της. Ανθρώπους που στο παρελθόν αναμίχθηκαν με τα οικονομικά της Εκκλησίας αφήνοντας όχι τις καλύτερες των εντυπώσεων στο Μέγαρο της Μονής Πετράκη. Ιεράρχης που δεν θέλησε να τοποθετηθεί επωνύμως αναρωτήθηκε αν ορισμένοι προσπαθούν να θέσουν εαυτούς υποψηφίους για τις θέσεις που θα προέκυπταν (βάση της πρότασης) στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η δημοσιοποίηση της πρότασης αυτής χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης στην Εκκλησία που αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  

Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ρωτήθηκαν από το dogma.gr για το αν η πρόταση του Μητροπολίτη Σύρου συζητηθεί σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις της Δ.Ι.Σ. Η απάντηση που δίνουν είναι πως δεν υπάρχει κάποια σχετική απόφαση, ακόμη. Άλλες πηγές ωστόσο επίσης κοντά στον Αρχιεπίσκοπο θεωρούν απίθανη μια τέτοια εξέλιξη.

Σε δεύτερο επίπεδο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως η δημοσιοποίηση της πρότασης του Μητροπολίτη Σύρου φέρνει σε δύσκολη θέση την ηγεσία της Εκκλησίας, αφού ο Μητροπολίτης εμφανίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ έτοιμος να θέσει στην υπηρεσία του κράτους την εκκλησιαστική περιουσία κάτι το οποίο θα «πιστωθεί» ακόμη κι αν η πρόταση αυτή δεν συζητηθεί καν σε επίσημο επίπεδο, κάτι το οποίο είναι και το πιθανότερο.

«Ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιεραρχία, δεν είμαστε λιγότερο Έλληνες από τον οποιοδήποτε άλλο Ιεράρχη και έχουμε την ίδια αγωνία για την διατήρηση του ελληνικού χαρακτήρα της Ε.Τ.Ε.» σημείωσε δεικτικά Ιεράρχης που θεωρεί πως όλη η υπόθεση είναι «πυροτέχνημα».  Όπως πάντως είπε στο dogma.gr, άνθρωπος που ασχολείται στενά με τα εκκλησιαστικά θέματα «Εάν ο Μητροπολίτης Σύρου, δεν ήταν από τους συμπαθείς της Ιεραρχίας οι αντιδράσεις που θα υπήρχαν θα ήταν αρκετά σκληρές».

Αντιδράσεις "κύκλων" προκαλεί η πρόταση
του Μητροπολίτη Σύρου για την ΕΤΕ

Τη δυσαρέσκεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά και συνοδικών παραγόντων φαίνεται πως προκάλεσε η πρόταση που υπέβαλε προς τη ΔΙΣ, για την στήριξη της Εθνικής Τραπέζης, ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια εκκλησιαστικών κύκλων που φιλοξενούνται σε ρεπορτάζ κυριακάτικων εφημερίδων και σχεδόν με παρόμοιο τρόπο αναφέρονται στην πρόταση του κ. Δωροθέου την οποία μάλλον θεωρούν ανέφικτη. Ως προς τον ίδιο τον Μητροπολίτη κάποια δημοσιεύματα αφήνουν να εννοηθεί ότι παρασύρθηκε ενώ σε άλλα, εκκλησιαστικές πηγές κάνουν λόγο για λαϊκισμό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στο οποίο αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Καταγράφεται δε η αγωνία των στελεχών του Συνοδικού Μεγάρου της Μονής Πετράκη ιδιαιτέρως ως προς το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας στην οποία είναι μέτοχος η Εκκλησία με ποσοστό σήμερα – περίπου 1,5%. Αφού γίνεται αναφορά και στην πρόταση που υπέβαλε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος φιλοξενείται σχόλιο που αποδίδεται από εκκλησιαστικούς παράγοντες στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Κύκλοι της Εκκλησίας της Ελλάδος μεταφέρουν στην “Κ” σχόλιο του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου προς στενούς συνεργάτες του με αφορμή την πρωτοβουλία Δωροθέου ότι “όλες οι προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες. Και οι δημιουργικές, αλλά και οι λαϊκίστικες και οι ανέφικτες”», αναφέρεται στο ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδας που υπογράφει ο δημοσιογράφος Ηλίας Γ. Μπέλλος. «Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση Δωροθέου θα τεθεί υπ' όψιν της Ιεράς Συνόδου και εάν αυτή κρίνει, θα συζητηθεί. 

Πάντως, άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν πλήρως τις ισορροπίες, αλλά και τα οικονομικό της Εκκλησίας, θεωρούν ότι οι πιθανότητες μιας τέτοιας έκτασης συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής είναι πρακτικώς μηδενικές», σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ της Καθημερινής.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τραγωδία με τουλάχιστον δύο νεκρούς και οκτώ αγνοούμενους σημειώθηκε στις νοτιοδυτικές ακτές της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη. Φορτηγό πλοίο βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με άλλο φορτηγό. Στην περιοχή είναι σε εξέλιξη εκτεταμένες έρευνες από πλωτά σκάφη του λιμενικού, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ένα αεροσκάφος C-130 και ελικόπτερο. Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ.Μουσουρούλης, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανθρώπινο λάθος.

Θέσεις μάχης ετοιμάζονται να πάρουν οι καθηγητές που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις, αντιδρώντας στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως από την επόμενη σχολική χρονιά. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν συνελεύσεις των κατά τόπους ΕΛΜΕ. Αγωνιούν μαθητές και γονείς.

Στον ανακριτή θα οδηγηθεί αύριο, Μ.Τρίτη, για να απολογηθεί ο 31χρονος που συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου για τη δολοφονική επίθεση στην Πάτρα, όπου έπεσε νεκρός από σφαίρες ένας 38χρονος και τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητό του.

«Παρά τη δύσκολη συγκυρία εμείς θα αποδείξουμε το greek success story» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια. «Παρά τις κασσάνδρες που διαψεύσθηκαν, η κυβέρνηση βγήκε πιο ενισχυμένη» συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς. 

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο Πάνος Καμμένος τις πληροφορίες περί κατοχής σκάφους αναψυχής, το οποίο είναι δηλωμένο σε offshore εταιρεία. Σε δήλωσή του κάνει λόγο για συκοφαντίες από τη ΝΔ και προειδοποιεί ότι «όσοι αναπαράγουν μετά τη διάψευση τη λάσπη, θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Κόσμος

Βομβιστικές επιθέσεις σε ανοικτές αγορές σε δύο σιιτικές περιοχές στο Ιράκ στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 11 άτομα. Οι επιθέσεις έγιναν με παγιδευμένα οχήματα.

Ανησυχία προκαλεί στη Βραζιλία η διεξαγωγή του Μουντιάλ ποδοσφαίρου, κυρίως σε σχέση με τους χιλιάδες άστεγους των πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Οργανώσεις μιλούν για «κοινωνική εκκαθάριση», ώστε όλα να είναι λαμπερά και ασφαλή, και σπεύδουν να συναντηθούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης, ζητώντας εξηγήσεις.

Σε βαλίτσες, σάκους, ακόμη και πλαστικές σακούλες, παραδίδονταν «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» από την CIA στο γραφείο του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, όχι μόνο τα έφτανε σε δυσθεώρητα ύψη η ποσότητα των «αόρατων χρημάτων» αλλά στο τέλος δεν κατάφερναν να αγοράζουν την επιρροή που ήθελε η CIA και κατέληγαν να τροφοδοτούν τη διαφθορά και τοπικούς πολέμαρχους.

Μάχες ξέσπασαν εκ νέου στο Μπαρζέχ της Δαμασκού το βράδυ της Κυριακής, κοντά στο συγκρότημα που συνδέεται με το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Οι αντικαθεστωτικοί θεωρείται ότι δεν έχουν τα μέσα να καταλάβουν τη μονάδα, η οποία για αυτό χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για επιθέσεις. Οι αναφορές των δυτικών χωρών στο ζήτημα του χημικού οπλοστασίου, και της ενδεχόμενης χρήσης του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, έχουν αρχίσει να πληθύνονται.

Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος άσκησαν την Κυριακή πιέσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την ανάληψη δράσης στον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτεθούν στις συριακές αεροπορικές βάσεις με πυραύλους. Ωστόσο, οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι η Αμερική δεν θα πρέπει να στείλει χερσαίες δυνάμεις.

Οικονομία

Η Coca-Cola HBC AG ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι από τις 8.00 π.μ., ώρα Αγγλίας (10 ώρα Ελλάδος) 355.023.939 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 6,70 ελβετικών φράγκων (CHF) έκαστη, θα εισαχθούν στην premium κατηγορία της Επίσημης Αγοράς της UK Listing Authority και προς διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά κινητών αξιών του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, υπό το σύμβολο «CCH». Η Credit Suisse Securities (Europe) Limited και η J.P. Morgan Cazenove ορίστηκαν από κοινού ως «corporate brokers».

Το αργότερο έως τη Μεγάλη Τετάρτη θα καταβληθεί στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα το Δώρο του Πάσχα. Τη Μ.Δευτέρα θα καταβληθούν οι συντάξεις στους δικαιούχους του ΙΚΑ-ETAM, ενώ οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ θα καταβληθούν τη Μ.Τρίτη, όπως και το δώρο Πάσχα στους ανέργους και η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας στις δικαιούχους. Τη Μ.Πέμπτη θα πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας και τα επιδόματα των μακροχρόνια ανέργων.

Πτώση πωλήσεων και κερδών κατέγραψε ο Όμιλος Frigoglass SAIC στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η εταιρεία οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου ευθυγραμμίζονται με το επιχειρηματικό πλάνο και η υλοποίηση των έργων στρατηγικής προτεραιότητας συνεχίζεται απρόσκοπτα, με στόχο τη σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων κατά τις χρήσεις 2013 και 2014.

Αθλητισμός

Ακόμη ένα βήμα προς την κατάκτηση του Championnat έκανε το βράδυ της Κυριακής η Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς επικράτησε με 1-0 εκτός έδρας της Εβιάν. Μάλιστα, οι Παριζιάνοι ολοκλήρωσαν τον αγώνα με εννιά παίκτες (!), καθώς αποβλήθηκαν οι Βεράτι στο 80’ και Μπέκαμ στο 90+3’.Αντίθετα, η Λιόν έμεινε στο 1-1 στην έδρα της με τη Σεντ Ετιέν. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 20' με τον Ζουμά, για να ισοφαρίσουν οι «Λιονέ» στο 54ο λεπτό με τον Γκουρκίφ. Η Νις επικράτησε άνετα της ουραγού Τρουά με 3-1 και παρέμεινε σε «τροχιά» Ευρώπης.

Σημαντικό βήμα για μία θέση στο νέο Champions League, έκανε απόψε η Σοσιεδάδ, καθώς επικράτησε της Βαλένθια με 4-2 και παρέμεινε στην 4η προνομιούχο θέση της κατάταξης. Σε τροχιά Ευρώπης έμεινε και η Μάλαγα, καθώς επικράτησε της Χετάφε με 2-1 και παρέμεινε στην 6η θέση της κατάταξης μαζί με την Βαλένθια, που έχει έναν αγώνα λιγότερο.

Μετά από συναρπαστικό αγώνα, η Μίλαν νίκησε την Κατάνια με 4-2 και έπειτα από 34 αγωνιστικές, παρέμεινε στην 3η θέση του Campionato που ισοδυναμεί με συμμετοχή στο νέο Champions League. Στην τρίτη θέση της βαθμολογίας ανέβηκε η Φιορεντίνα μετά το εμφατικό 3-0 στο στάδιο «Μαράσι» επί της Σαμπντόρια. Εντυπωσιακή και η Ρόμα στο «Ολίμπικο», συνέτριψε 4-0 τη Σιένα με χατ-τρικ του Οσβάλντο και «σκαρφάλωσε» στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας προσπερνώντας την Ουντινέζε, ενώ το «δράμα» της Ίντερ συνεχίζεται, με τους «νερατζούρι» να χάνουν ακόμη ένα παιχνίδι, αυτή τη φορά από την Παλέρμο. Η Γιουβέντους πήρε το ντέρμπι του Τορίνο (2-0) και την επόμενη αγωνιστική είναι πολύ πιθανό να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος.


ΕΥΡΩΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ…

Ας δούμε την εικόνα: μετρήσεις κοινής γνώμης που, η μία μετά την άλλη, που δείχνουν τον ευρωσκεπτικισμό να εκτοξεύεται στο κόκκινο σε σειρά από χώρες. Και μάλιστα, όχι πια απλώς σε σχέση με το ευρώ, αλλά με την ίδια την Ευρώπη και σε χώρες μεγάλες, όχι αναγκαστικά υπό κρίση. Πρωτοφανείς επίσημες γερμανικές τοποθετήσεις σε ανώτατο επίπεδο κατά της ενιαίας εγγύησης καταθέσεων στην ευρωζώνη, αλλά και αντίστοιχες ταυτόχρονες δηλώσεις για επιμονή στην πολιτική του ακριβού ευρώ και τον αποκλεισμό τυπώματος χρήματος, το οποίο ζητά πια ακόμα και το ΔΝΤ.  Επικλήσεις προς το Βερολίνο, από άλλες πρωτεύουσες, για να πείσει εμπράκτως ότι δεν χτίζει μία γερμανική Ευρώπη. Και μέσα σε όλα αυτά, ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης, ο   δρ Konrad, όχι μόνον βλέπει το ευρώ θνησιγενές, αλλά προσδιορίζει και το χρόνο του θανάτου του: δήλωσε σε συνέντευξή του ότι βλέπει ως χρόνο επιβίωσης του ευρώ τη μία πενταετία από σήμερα…

Μάλιστα, με το νέο κόμμα για την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ να καταγράφει ήδη δημοσκοπικά ποσοστά της τάξεως του οριακού για τη Βουλή 5%, η γερμανική πολιτική δείχνει να σκληραίνει ακόμα περισσότερο από τώρα, καθώς οι δυνητικοί ψηφοφόροι του νέου αυτού κόμματος προέρχονται κυρίως είτε από εκείνους της Μέρκελ είτε από εκείνους των κυβερνητικών εταίρων της. Μπορεί η κυβέρνηση να καθησυχάζει τον εαυτό της με τη θεωρία περί επερχόμενης γερμανικής χαλάρωσης, αλλά αυτή είναι απλώς μια απόλυτη φενάκη που αν την αναφέρουν και μόνον στους Γερμανούς, θα τους περάσουν για τρελούς: ο θλιβερός Μπαρόζο που τόλμησε να ψελλίσει προχθές κάτι για τα όρια της λιτότητας, αντιμετωπίστηκε ιταμά με άμεση ανακοίνωση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Μόλις άνοιξε το στόμα του, τα πραγματικά αφεντικά του έκοψαν αμέσως το βήχα.

Την ίδια στιγμή, με το «καλημέρα», ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας επιτέθηκε στη λιτότητα: θα λέει τα ίδια και όταν θα γίνει πρωθυπουργός; Ισως ναι, ίσως όχι. Πάντως, και στη μία και στην άλλη εκδοχή, η αποσταθεροποίηση θα επιταθεί: αν τα γυρίσει και προσπαθήσει να πάει με τα νερά του Βερολίνου η πίεση μέσα στη χώρα του θα καταστεί ασφυκτική. Κι αν δεν τα γυρίσει, η Γερμανία θα τον θέσει και τον ίδιο και την Ιταλία στο στόχαστρο.Η ηρεμία στην Ευρώπη δεν πρόκειται πλέον να αποκατασταθεί και αυτό είναι πασιφανές για όποιον δεν θέλει να ζει με μύθους. Νέα ισορροπία είναι απλώς αδύνατον να βρεθεί εντός του υφιστάμενου πλαισίου, το οποίο, αντί να χαλαρώνει, αντιθέτως, διαρκώς γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό. Η εμπιστοσύνη έχει καταρρεύσει πλήρως και σε όλα τα επίπεδα, οι διαιρέσεις έχουν γίνει πολύ πιο ισχυρές από τις συνθέσεις, οι εθνικές πολιτικές έχουν υποκαταστήσει πλήρως την κοινή ευρωπαική λογική του παρελθόντος και το μόνο που μένει είναι να δούμε με τι κόστος θα έρθει, τελικά, η μεγάλη κατάρρευση…

Εν μέσω όλων αυτών, στην Αθήνα, η κυβέρνηση βλέπει μία άλλου είδους έξοδο: από την κρίση. Ή βλέπει πολύ μπροστά, ή δεν βλέπει μπροστά της. Πράγματι, βρισκόμαστε στην τροχιά εξόδιου ακολουθίας, αλλά όχι αυτής. Αντίθετα, ερχόμαστε όλο και εγγύτερα στην πορεία εξόδου από την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει κάτι αληθινά κοινό σε αυτό το επιθετικό νόμισμα και, κυρίως, ότι μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο σήμερα: το δικό μας Πάσχα πλησιάζει, αλλά, όπως όλα δείχνουν, μια πιο αργόσυρτη εξόδιος ακολουθία εξελίσσεται για το «κοινό» νόμισμα, στη δυνατότητα επιβίωσης του οποίου πιστεύουν κάθε μέρα όλο και λιγότεροι στην Ευρώπη.

Όταν ξεκίνησε η κρίση, το ελληνικό χρέος ήταν λίγο μεγαλύτερο από το 120% του ΑΕΠ. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, κινείται κοντά στα επίπεδα του 190%, ενώ, το ίδιο το ΑΕΠ να έχει υποστεί συρρίκνωση κατά περίπου 25%... Οι υποστηρικτές, όψιμοι ή μη, του ελληνικού προγράμματος, θεωρούν αυτή την τροχιά προγραμματισμένη και δήθεν ελεγχόμενη. Η παραδοχή τους είναι εντελώς αυθαίρετη, αλλά είναι ενδεδυμένη του «κύρους» των «τεχνοκρατών» των δανειστών, κύρος το οποίο έχει πολλαπλά καταρρεύσει με, πέρα από όλα τα άλλα, πλήθος αμφισβητήσεων της επιστημονικής του επάρκειας. Άλλωστε  ουδείς ανεξάρτητος επιφανής διεθνής οικονομολόγος έχει στηρίξει αυτό το πρόγραμμα: αντιθέτως, ανάμεσα σε όσους έχουν τοποθετηθεί σχετικά, σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ειδικοί επιστήμονες στον κόσμο έχουν τοποθετηθεί εναντίον του.

Στην Αθήνα βλέπουν όμως διάφορα μεταφυσικά: τάσεις μείωσης της ανεργίας, φως στα τούνελ, την «ανάπτυξη» να έρχεται… Αλλά το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι βλέπουν μεταστροφή της γερμανικής πολιτικής μετά τις εκλογές στη χώρα. Δεν υπάρχει πιο ψευδής, αυθαίρετη και εξωπραγματική «υπόθεση εργασίας» από αυτή. Αντιθέτως, όλα συγκλίνουν στην πεποίθηση ότι η γερμανική πολιτική θα σκληρύνει πιο πολύ μετά τις εκλογές. Και αυτή  είναι και η βεβαιότητα μέσα στην ίδια τη Γερμανία, όπου τέτοιου είδους «συζήτηση» ούτε καν υφίσταται – αντίθετα, λέγεται σε όλους τους τόνους διαρκώς το αντίθετο κι εμείς κάνουμε ότι δεν το ακούμε...


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ (Ν΄ ΜΕΡΟΣ)


Κατασκηνώσεις βεδουίνων (Ν΄ ΜΕΡΟΣ)

Σ΄ αυτό το σημείο της ερήμου  έχουν στήσει μεγάλες σκηνές οι βεδουίνοι, όπου κάνουν στάση για ξεκούραση οι επισκέπτες και οι ταξιδιώτες της ερήμου. Οι σκηνές είναι στημένες ακριβώς κάτω από τεράστια βράχια, μεγάλου ύψους, όπου είναι σκεπασμένες με υφασμάτινο κάλυμμα, φτιαγμένο από μαλλί γίδας. Στην εμπρόσθια μεριά των σκηνών, οι βεδουίνοι έχουν  χτίσει μια πέτρινη μάντρα. Εκτός από τις σκηνές τους, οι οποίες είναι αρκετά μεγάλες, στον εξωτερικό χώρο πάνω στην άμμο έχουν τοποθετήσει υπαίθρια καθίσματα και τραπεζάκια που δίνουν μια πάρα πολύ όμορφη εικόνα κατά την άφιξη των ταξιδιωτών στο μέρος αυτό.

Βέβαια, δεν είναι εφικτό να καθίσει κανείς στα εξωτερικά αυτά καθίσματα για πολύ ώρα, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας και της αφόρητης ζέστης που έχει σε όλη την έρημο. Στα βράχια που υπάρχουν δίπλα από τις σκηνές αυτές, παρατηρούμε λαξευμένες ανθρώπινες μορφές. Άνθρωποι που, πιθανόν, κατοικούσαν σ΄ αυτή την περιοχή πριν από πολλά χρόνια, είχαν σμιλεύσει πρόσωπα ανθρώπων με περίτεχνο και πρωτότυπο τρόπο για την εποχή εκείνη, ίσως, αυτά τα πρόσωπα να αποτελούσαν γι΄ αυτούς τους ανθρώπους τις θεότητές τους, τις οποίες λάτρευαν.

Η σκηνή του βεδουΐνου  είναι πολύ μεγάλη κατά μήκος  και εκεί υποδέχονται όλους τους ταξιδιώτες που σταματούσαν εκεί. Γύρω - γύρω από τη σκηνή υπάρχουν πολλά καθίσματα στρωμμένα με όμορφα καλύμματα, ενώ μπροστά από αυτά τα καθίσματα είχαν τοποθετήσει τραπεζάκια για τους επισκέπτες. Στο κέντρο της σκηνής υπάρχει μια εστία με φωτιά, όπου καίνε λιγοστά ξύλα. Εκεί τοποθετούν τα μαγειρικά τους σκεύη που τα χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν το φαγητό τους και διατηρούν ζεστό το ρόφημά τους. Σε ένα τραπέζι μέσα στη σκηνή, οι βεδουίνοι έχουν τοποθετήσει κάποια εμπορεύματα, γιά την απαραίτητη κερδοφόρα εκμετάλλευση.

Η Μητρόπολη Φιλαδελφείας.

Υπάρχουν παλαιά εκκλησιαστικά σκεύη και όμορφες βυζαντινές εικόνες και εκπληκτικές ψηφιδωτές παραστάσεις. Επίσης,  μέσα σ΄ αυτό το χώρο υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι, πολύ κατανυκτικό, αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο. στο μικρό εκκλησάκι, συναντάτε  ωραίες βυζαντινές εικόνες της Παναγίας με τον Κύριο ως βρέφος στην αγκαλιά της και πολλές εικόνες Αγίων, καθώς και το ιερό λείψανο του Αγίου Νεκταρίου που υπάρχει στο ναό. Δίπλα από τη Μητρόπολη υπάρχει, επίσης, ένα Νηπιαγωγείο και ένα Γηροκομείο, τα οποία βρίσκονται υπό την καθοδήγηση και τη φροντίδα του Μητροπολίτου.

Γέρασα

μια σπουδαία αρχαία ελληνική πόλη στη Δεκάπολη των ελληνιστικών χρόνων. Τα θαυμάσια μνημεία που έχουν απομείνει από εκείνα τα χρόνια ζωντανεύουν το μακρινό παρελθόν της και προκαλούν το θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη. Πρώτοι έχτισαν την πόλη οι αρχαίοι Έλληνες, όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομά της. Η ίδρυση της αρχαίας αυτής πόλης συνδέεται με τον Μ. Αλέξανδρο. Στην πόλη έφτασαν αργότερα οι Ρωμαίοι και κατά τον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ., παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη της πόλης.

Η Γέρασα γνώρισε μεγάλη δύναμη και δόξα ενώ εμφανώς παρατηρεί κανείς τα σημάδια του αρχαίου ελληνικού και ελληνορωμαϊκού πολιτισμού. Είναι μια ζωντανή πόλη, όπου οι αρχαιολόγοι με τις ανασκαφές τους ανέσυραν από την άμμο που την είχε σκεπάσει, σημαντικά μνημεία που αποτελούν δείγματα του ελληνικού πνεύματος που κυριάρχησε στην περιοχή. Την εποχή εκείνη τον τόπο αυτό διέσχιζε ένα ποτάμι, ο Χρυσορροάς.

Η Γέρασα ήταν κομβικό σημείο στους εμπορικούς δρόμους της περιοχής και στο μέρος αυτό σταματούσαν όλα τα καραβάνια. Είναι μια εύφορη περιοχή, στην οποία παρατηρήθηκε σημαντική αγροτική παραγωγή.

Στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Γέρασα

Η έκταση της αρχαίας πόλης εκπλήσσει κάθε επισκέπτη και ο εξαιρετικός αυτός αρχαιολογικός χώρος μας μεταφέρει νοερά στα αρχαία χρόνια. Στην είσοδο του χώρου  θα συναντήσετε την επιβλητική αψίδα του θριάμβου, η οποία ανεγέρθηκε προς τιμήν του αυτοκράτορα Αδριανού. Περνώντας από αυτό το μεγαλόπρεπο μνημείο και περπατώντας, στη συνέχεια, κατά μήκος της πόλης απλώνονται  μπροστά σας τα θαυμάσια μνημεία της  ιστορικής πόλης. Κατόπιν, φτάνετε στην περίφημη οβάλ πλατεία, γύρω από την οποία παρατηρούμε κίονες, που είναι τοποθετημένοι με απόλυτα ακρίβεια περιμετρικά της πλατείας.

Συνεχίζοντας θα παρατηρήσετε κι άλλα εντυπωσιακά μνημεία, όπως τους αρχαίους ναούς του Δία και της Αρτέμιδος, λουτρά, συντριβάνια, και το Νυμφαίον, στο οποίο μπορεί κανείς να διακρίνει εμφανώς την ελληνική γραφή. Επίσης, διατηρούνται μέρη από τα τείχη της πόλης, προσόψεις σπιτιών και ναών, ενώ πολύ εντυπωσιακή είναι και  η οδός με την κιονοστοιχία. Χαρακτηριστικά είναι και τα δύο θέατρα χιλιάδων θέσεων που σώζονται μέχρι σήμερα, το ένα από τα οποία έχει πολύ καλή ακουστική.

Υπάρχει ένα κεντρικό σημείο, από το οποίο και ο παραμικρός ψίθυρος ακούγεται σε όλο το θέατρο.  Η διαπίστωση αυτή της ακουστικής του θεάτρου είναι μοναδική και εκπληκτική για όσους βρίσκονται μέσα στο χώρο. Προχωρώντας στον αρχαιολογικό χώρο, παρατηρείτε στο πέτρινο έδαφος, που βρίσκεται στην υπέροχη οδό με την κιονοστοιχία, τα αποτυπώματα από τους τροχούς των αρμάτων εκείνης της εποχής. Οι τρεις βυζαντινές εκκλησίες, που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο, μαρτυρούν την επιρροή που δέχτηκε η Γέρασα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Οι τρεις ναοί είναι των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού και του Αγίου Γεωργίου αντίστοιχα.

Στην περίφημη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αναργύρων φαίνεται το εκπληκτικό ψηφιδωτό στο δάπεδο. Στο υπέροχο αυτό ψηφιδωτό διακρίνετε όμορφες παραστάσεις με ζωντανά χρώματα και επιγραφές με ελληνικά γράμματα. Όσον αφορά τους κίονες, παρατηρώντας τους από κοντά θα διακρίνετε ένα εξαιρετικό θέαμα. Τοποθετώντας ένα κουτάλι ανάμεσα στον κίονα και τη βάση, με αργές κινήσεις σπρώχνοντας τον κίονα όλοι θα παρατηρήσετε έκπληκτοι το κουτάλι να κινείται. Μ΄ αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι, παρά την ελαστικότητα των κιόνων, οι κίονες δεν πέφτουν με μια απλή κίνηση· εκτός, βέβαια, κι αν συμβεί κάτι πιο ισχυρό και δυνατό.

Η συνέχεια αύριο.








ΕΞΑΓΟΡΑ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΛΕΚΤΙΚΑ ΔΩΡΑ

«Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του» υποδεικνύει ως αναλγητικό στις θανατηφόρες ασθένειες η λαϊκή θυμοσοφία. Δεν είναι καινοτόμος η σκέψη, αλλά λειτουργεί αποτελεσματικά. Η ελπίδα λειτουργούσε σαν παρηγοριά στον άρρωστο και στα αλλεπάλληλα μνημόνια που ψήφισε η εκάστοτε πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής. Νοσογόνοι παράγοντες ήταν οι περικοπές και η περιστολή του κοινωνικού κράτους. Ο καλπασμός της ασθένειας παρουσιαζόταν ως «φάρμακο», παρόλο που πολλοί από τους υπερψηφίσαντες τα μνημόνια στο παρελθόν είχαν επισημάνει ότι αυτή η «κούρα» σκοτώνει τον «ασθενή».

Ο χρόνος απέδειξε, με αδιάσειστα επιχειρήματα, ότι όλοι όσοι απέρριπταν ασυζητητί τα γιατροσόφια της τρόικας είχαν απόλυτο δίκιο. Τώρα, στο «κλαμπ» των σκεπτικιστών της γερμανικής συνταγής έχουν προστεθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών και ουκ ολίγα στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αυτό δεν εμποδίζει τους οπαδούς των «λύσεων» του κ. Σόιμπλε και της κ. Μέρκελ να συνεχίσουν το έργο τους. Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή το περιβόητο «πολυνομοσχέδιο», το οποίο ουσιαστικά είναι το Μνημόνιο Νο 4. Η «δημοκρατία» στο σχετικό ρεπορτάζ επισήμανε: «Το Μνημόνιο 4 περνάει από τη Βουλή με πολυνομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με επαχθείς ορούς και πολλές παγίδες για τους φορολογουμένους.

Το πολυνομοσχέδιο θεσπίζει δύο ρυθμίσεις για χρέη προς την Εφορία, μία υστάτη με 48 δόσεις και μία πάγια με 12 δόσεις. Ομως οι ρυθμίσεις για χρέη προς την Εφορία δεν εξασφαλίζουν προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων!» Φαίνεται παράλογο, αλλά είναι απολύτως αληθές. Υπάρχει ο κίνδυνος για τον φορολογούμενο και ρύθμιση οφειλών να κάνει και να υποστεί κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, να μη λαμβάνει αποδεικτικό ενημερότητας και άλλα πολλά δυσάρεστα. Ταυτόχρονα αναμένονται και περικοπές (έως 35%) στις νέες συντάξεις του ΟΑΕΕ και... πολυμορφικό χαράτσι ακινήτων (ακόμα και στις οικοδομές) και απολύσεις συμβασιούχων που έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια! Κοντολογίς, η κατάσταση του λαϊκού εισοδήματος το 2013 είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί. Ομως, ένθεν κακείθεν ακούγονται πολλές διαπιστώσεις, αναλύσεις και διαβεβαιώσεις ότι οι «καλύτερες μέρες» δεν απέχουν πολύ...

Οι υποσχέσεις της ανάκαμψης και της ανάπτυξης είναι απολύτως έωλες και τοποθετημένες στο μέλλον, ενώ η επιδρομή στα εισοδήματα των νοικοκυριών είναι απτή και άμεση.Η εξαγορά χρόνου με λέξεις θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και θεμιτή για μια τρικομματική κυβέρνηση, η οποία σχοινοβατεί χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Κρίνεται, όμως, απαράδεκτη, αφού άπαντες γνωρίζουν ότι ο λαός δεν αντέχει άλλο... Ορισμένοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και νομίζουν ότι υπάρχει ακόμα «λίπος» να... καεί. Ας προσέξουν να μην καούν οι ίδιοι.



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεννήσεις

1899: Duke Ellington, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της jazz.

Θάνατοι

1930: Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια και σύντροφος του Κώστα Καρυωτάκη.

1980: Alfred Hitchcock, Βρετανός σκηνοθέτης που τον αποκαλούσαν «μετρ του σασπένς».