25 Απριλίου, 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ «ΘΡΙΛΕΡ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

Ουδεμία «απτή απόδειξη» υπάρχει ακόμη πως πράγματι οι δύο μητροπολίτες που είχαν απαχθεί στη Συρία απελευθερώθηκαν, παραδέχθηκε σήμερα η οργάνωση Œuvre d'Orient ('Έργο της Ανατολής'), κάτι το οποίο θέτει εν αμφιβόλω τις πληροφορίες που είχε δημοσιοποιήσει η ίδια χθες.Στο μεταξύ, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σήμερα έκκληση για την άμεση απελευθέρωση των δύο ανώτερων κληρικών και για την διακοπή της «αιματοχυσίας» στη Συρία.

«Χθες βράδυ, έφθασε σε εμάς μια πληροφορία του ελληνορθόδοξου πατριαρχείου η οποία θέτει εν αμφιβόλω πως απελευθερώθηκαν οι δύο μητροπολίτες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η κα Κατρίν Μπομόν, εκπρόσωπος αυτής της οργάνωσης αρωγής προς τους χριστιανούς στην Μέση Ανατολή. Χθες το απόγευμα, η ίδια οργάνωση είχε κάνει λόγο περί απελευθέρωσης των δύο ανδρών μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) και είχε αναφέρει πως μετέβησαν σε μια εκκλησία στο Χαλέπι (βόρεια Συρία) — αυτή του Προφήτη Ηλία.

«Δεν έχουμε δυστυχώς ουδεμία απτή απόδειξη για την απελευθέρωση (των μητροπολιτών). Η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη, και δεν γνωρίζουμε ακόμα από ποιον απήχθησαν», εξήγησε η κα Μπομόν. Ο Ζαν Κλεμάν Ζανμπάρ, αρχιεπίσκοπος της Μελχιτικής εκκλησίας στο Χαλέπι, διέψευσε και αυτός μιλώντας στο Asianews, ένα καθολικό πρακτορείο ειδήσεων ειδικευμένο στην Ασία, την είδηση ότι οι δύο κληρικοί έχουν απελευθερωθεί. Η συριακή ελληνορθόδοξη επισκοπή στο Χαλέπι επίσης δεν έχει καμιά είδηση σχετικά με τους δύο απαχθέντες μητροπολίτες, σύμφωνα με έναν ιερέα ο οποίος λειτουργεί εκεί, τον Γασάν Ουάρντ.

«Δεν είχαμε καμιά επαφή με» τον Γιοχάνα Ιμπραχίμ, Συρορθόδοξο μητροπολίτη στο Χαλέπι και τον κ. Παύλο, ελληνορθόδοξο μητροπολίτη στην ίδια πόλη, είπε ο ιερωμένος, σημειώνοντας πως οι προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους συνεχίζονται. Οι δύο ιερωμένοι είχαν απαχθεί τη Δευτέρα στην Καφρ Ντάελ, κοντά στο Χαλέπι, ενώ λάμβαναν μέρος σε μια αποστολή ανθρωπιστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τις εκκλησίες τους.

Στο μεταξύ, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε σήμερα να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο ανώτεροι κληρικοί και απηύθυνε έκκληση να «σταματήσει η αιματοχυσία» και να «εξευρεθεί μια διευθέτηση το ταχύτερο για (τον τερματισμό) της κρίσης» στη χώρα. Ο Αργεντινός προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας σημείωσε ότι κυκλοφορούν «αντιφατικές ειδήσεις» για την τύχη των δύο μητροπολιτών, και ευχήθηκε «να επιστρέψουν το ταχύτερο στα ποίμνια τους».


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ (Ι΄ ΜΕΡΟΣ)


Το όρος Θαβώρ. (Ι΄ ΜΕΡΟΣ)

Στο όρος αυτό όλοι θυμόμαστε τη θαυμαστή Μεταμόρφωση του Κυρίου μας. Ο Κύριος, αφού είχε παραλάβει μαζί Του τρεις μαθητές Του - τους Αποστόλους Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο - ανέβηκε στο όρος και εκεί με μεγάλη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια«...μετεμορφώθη έμπροσθεν αυτών...». Στην κορυφή του όρους αυτού βρίσκεται το ομώνυμο μοναστήρι. Μέχρι κάποιο σημείο φτάνεις με λεωφορείο. Το μοναστήρι βρίσκεται αρκετά ψηλά και η διαδρομή της ανάβασης είναι πολύ γραφική.

Καθώς ανεβαίνουμε παρατηρούμε το τοπίο με τις απέραντες και τις πολύ προσεγμένες καλλιέργειες ενώ ακριβώς κάτω από το όρος απλωνόταν ένα χωριό με το όνομα Θαβωρία. Απέναντί μας αντικρίζαμε τη Ναζαρέτ. Φτάνοντας στην Ιερά Μονή, προχωρούμε στο προαύλιο του μοναστηριού το οποίο είναι αρκετά μεγάλο, με όμορφα λουλούδια και με εκπληκτική θέα προς τα κάτω,  κατευθυνόμαστε προς το ναό,  όπου συναντούμε  τις ιερές εικόνες με τη Μεταμόρφωση του Κυρίου μας.  

Εκεί υπάρχει ο λίθος στον οποίο πάτησε ο Κύριος και μετεμορφώθη και ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού προς προσκύνηση. Το ακριβές σημείο στο οποίο βρισκόταν ο Κύριος τη στιγμή της Μεταμόρφωσης βρίσκεται μέσα στο Ιερό Βήμα, εκεί που είναι τοποθετημένη η Αγία Τράπεζα. Για να μπορούν, όμως, όλοι οι προσκυνητές να έχουν πρόσβαση και να προσκυνούν, έχουν τοποθετήσει το λίθο έξω από το Ιερό Βήμα, μέσα στο ναό.

Μέσα στο ναό επίσης υπάρχει, και μια εικόνα της Παναγίας μας με τον Κύριο ως βρέφος στην αγκαλιά της και η οποία είναι θαυματουργή. Ο ναός μέσα είναι πολύ κατανυκτικός με όμορφο τέμπλο και εντυπωσιακές αγιογραφίες. Επίσης θα δείτε εικόνα  με τη φωτεινή νεφέλη που εμφανίζεται κάθε χρόνο, την ημέρα της μεγάλης εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πάνω από το μοναστήρι. Πολλοί προσκυνητές ομολογούν και γίνονται αυτόπτοι μάρτυρες του συγκεκριμένου θαύματος την ημέρα εκείνη.

Στο προαύλιο του μοναστηριού, παρατηρεί κανείς μια μεγάλη εικόνα της Μεταμόρφωσης περικυκλωμένη με όμορφα λουλούδια και ένα μικρό καντηλάκι να κρέμεται μπροστά της.

Ναζαρέτ.

Σ΄ αυτό το μέρος μεγάλωσε η Υπεραγία Θεοτόκος και στο σημείο που είναι η Ιερά Μονή υπήρξε το σπίτι, όπου διέμενε η Παναγία μας. Το μοναστήρι δεν είναι πολύ μεγάλο και ο ναός είναι αρκετά μικρός. Φτάνοντας στο μοναστήρι και εισερχόμενοι στο εσωτερικό του ναού για να προσκυνήσουμε στον ιερό χώρο, προχωρούμε και κατεβαίνουμε κάποιες σκάλες που οδηγούν σε μια πηγή. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτή είναι η πηγή που η Παναγία κατέβαινε και έπαιρνε νερό.

Σ΄ αυτό το σημείο, πάνω από την πηγή,  υπάρχει μια μεγάλη και πολύ ωραία εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο Κύριος σ΄ αυτή την εικόνα εικονίζεται ολόσωμος στην κοιλία της Αγίας Μητέρας Του, ενώ δίπλα της είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ που της αναγγέλει το χαρμόσυνο μήνυμα, στο σημείο αυτό υπάρχει πηγή με Άγίασμα. Επίσης, δίπλα στην πηγή, βρίσκεται και η σκάλα του σπιτιού της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα και προστατεύεται.

Κανά της Γαλιλαίας.

Σ΄ αυτό το μέρος ο Κύριος έκανε το πρώτο Του θαύμα. Εκεί ο Κύριος, προσκαλεσμένος σ΄ ένα γάμο, μετέτρεψε το νερό σε κρασί. Το κρασί στο τραπέζι του γάμου είχε τελειώσει και ο Κύριος τους προέτρεψε να Του φέρουν τις υδρίες γεμάτες με νερό έως πάνω. Τότε το ευλόγησε και το νερό έγινε κρασί. Φτάνοντας στο σημείο που βρίσκεται το μοναστήρι, είναι ένα όμορφο μοναστήρι με ωραίους, διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους.

Όμορφα φυτά διακοσμούν τον προαύλιο χώρο. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται μέχρι σήμερα δύο από τις έξι υδρίες τις οποίες είχαν γεμίσει μέχρι πάνω με νερό, το οποίο ευλόγησε ο Κύριος και έγινε κρασί. Η μία βρίσκεται  στη δεξιά μεριά του ναού και η άλλη στην αριστερή πλευρά. Προστατεύονται προφυλάσσονται μέσα σε μεγάλες γυάλινες κατασκευές, για να διατηρούνται και να μπορούν οι προσκυνητές να παίρνουν ευλογία.

Στο ναό υπάρχει και μια εικόνα του Αγίου Σίμωνα του Ζηλωτή, ο οποίος ήταν ο γαμπρός στο γάμο και αργότερα έγινε Άγιος της Εκκλησίας μας.   

Καπερναούμ

Στην Καπερναούμ οι κάτοικοι είχαν δει μεγάλα θαυμαστά γεγονότα από τον Κύριο. Όμως, δεν πίστεψαν και δε μετενόησαν. Γι΄ αυτό ο Κύριος είχε προφητέψει την πλήρη καταστροφή και τον αφανισμό της πόλης. Η εκπλήρωση, λοιπόν, αυτής της προφητείας έχει αφήσει τα σημάδια της μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας, συναντούμε στις άκρες του δρόμου καμμένες πέτρες. Είναι τα μόνα σημάδια που έχουν απομείνει από εκείνη την αμετανόητη πόλη. Η Καπερναούμ, όπως είχε προφητέψει ο Κύριος, καταστράφηκε και από εκείνη δεν έμεινε τίποτα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ούτε οι ανασκαφές των αρχαιολόγων στην περιοχή δεν έφεραν στην επιφάνεια κανένα στοιχείο και κανένα εύρημα από την πόλη αυτή. Αυτό μας δείχνει ότι τα Άγια λόγια του Κυρίου μας δεν διαψεύδονται ποτέ και όλα επαληθεύονται επακριβώς. Οι καμμένες αυτές πέτρες που υπάρχουν εκεί είναι η απόδειξη της πλήρους καταστροφής της Καπερναούμ. Φτάνοντας στο μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων, το μοναστήρι είναι πολύ γραφικό, καθώς βρίσκεται δίπλα στην Τιβεριάδα.

Τον εξωτερικό χώρο του μοναστηριού στολίζουν όμορφα και μεγάλα δέντρα, τα οποία προσφέρουν στους προσκυνητές δροσιά και σκιά. Επίσης, κοντά στην ακτή της Τιβεριάδας, βρίσκεται ένα μεγάλο τραπέζι με δύο μεγάλους πάγκους, σε σκιερό μέρος, κατάλληλο για την ξεκούραση των προσκυνητών. Σ΄ έναν τοίχο στο ναό υπάρχει μια πολύ μεγάλη αγιογραφία, η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος από πάνω μέχρι κάτω. Σ΄ αυτή την αγιογραφία εικονίζεται η Δευτέρα Παρουσία. Ο Κύριος στη μέση, δίπλα η Παναγία Μητέρα Του και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.

Γύρω - γύρω καθισμένοι οι Άγιοι Απόστολοι και Άγγελοι, ενώ στην ίδια αγιογραφία φαίνεται και ο διαχωρισμός των ψυχών, όπως ακριβώς είχε προείπει ο Κύριος.  Σ΄ αυτό το μέρος, στην Καπερναούμ, είχαν γίνει και τα παρακάτω θαύματα. Πρώτον, η κατάπαυση της μεγάλης τρικυμίας από τον Κύριό μας. Ο Κύριος με τους μαθητές Του έπλεαν στην Τιβεριάδα όταν, ξαφνικά, ξέσπασε μεγάλη τρικυμία. Οι μαθητές αμέσως φοβήθηκαν και ταράχτηκαν. Έντρομοι ξύπνησαν το Διδάσκαλό τους, ο Οποίος είχε αποκοιμηθεί καθισμένος στο πλοιάριο.

Εκείνος, τότε, επετίμησε τους μαθητές Του γιατί, ενώ, βρισκόταν κοντά τους, εκείνοι έδειξαν ολιγοπιστία και τους κυρίευσε ο φόβος. Αμέσως, με το λόγο Του, διατάζει τη θάλασσα να ηρεμήσει και εκείνη υπάκουσε στον Εξουσιαστή των πάντων, σταμάτησαν οι άνεμοι και επικράτησε γαλήνη. Αυτό το γεγονός το συναντούμε σε μια πολύ ωραία αγιογραφία στο εσωτερικό του ναού της μονής, στην οποία φαίνεται  ο Κύριος με τους μαθητές Του ευρισκόμενοι στο μέσο της τρικυμισμένης θάλασσας. Το δεύτερο θαύμα του Κυρίου στην περιοχή αυτή είναι ο χορτασμός των τετρακισχιλίων.

Είχαν μαζευτεί πλήθος κόσμου δίπλα Του με διάφορες ασθένειες και προβλήματα. Ο Κύριος, που είναι Πατέρας όλων, τους θεράπευσε και έτσι όλοι θαύμαζαν τα γεγονότα και δόξαζαν το Θεό. Ο πολυεύσπλαχνος Κύριος, όμως, τους λυπήθηκε, καθώς τα πλήθη είχαν μείνει κοντά Του τρεις ημέρες νηστικοί. Έτσι, απευθυνόμενος στους μαθητές Του, ρώτησε τι τρόφιμα είχαν. Η απάντηση των μαθητών ήταν επτά άρτοι και λίγα ψάρια, τα οποία δεν έφταναν για όλους τους παρευρισκόμενους. Τότε ο Κύριος, αφού ευχαρίστησε τον Ουράνιο Πατέρα, έκοψε τους άρτους και τα ψάρια σε κομμάτια, τα έδωσε στους μαθητές Του και εκείνοι τα μοίρασαν στα πλήθη.

Και από κείνα, με θαυμαστό τρόπο, έφαγαν και χόρτασαν τέσσερις χιλιάδες άνδρες, χωρίς να υπολογίζονται οι γυναίκες και τα παιδιά. Κι όχι μόνο χόρτασε τόσος λαός, αλλά περίσσεψαν επτά μεγάλα κοφίνια γεμάτα από εκείνα τα τρόφιμα.  Η αγιογραφία του χορτασμού των τετρακισχιλίων μέσα στο ναό που βρισκόμαστε μας θυμίζει το θαύμα του Χριστού που έγινε εκεί και μας διδάσκει, εκτός των άλλων, και την Πρόνοια του Κυρίου για κάθε ψυχή. Τρίτο θαυμαστό γεγονός είναι η θεραπεία του παραλυτικού. Ευρισκόμενος ο Κύριος στην Καπερναούμ, Του έφεραν έναν παράλυτο, που ήταν κατάκοιτος στο κρεβάτι.

Ο μακρόθυμος Κύριος είδε την πίστη τόσο του ίδιου του παράλυτου όσο και αυτών που τον έφεραν και απευθυνόμενος στον παραλυτικό, του είπε ότι οι αμαρτίες του έχουν συγχωρεθεί. Σαν απάντηση, όμως, στις πονηρές σκέψεις των Γραμματέων και των Φαρισαίων, τις οποίες ο Κύριος γνώριζε ως Παντογνώστης,  είπε κατόπιν στον παραλυτικό να σηκωθεί, να πάρει το κρεβάτι του και να πάει σπίτι του. Έτσι κι έγινε μετά από το λόγο αυτό του Χριστού.

Το παραπάνω θαύμα του Κυρίου στην Καπερναούμ εικονίζεται σε μια από τις όμορφες αγιογραφίες που διακοσμούν το εσωτερικό της Μονής των Αγίων Αποστόλων.

Η συνέχεια αύριο.




Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΣΟ

Σε Πασχαλινή εκδήλωση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, που διοργάνωσε το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο παραβρέθηκε χθες το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Πανοσ. Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πανοσ. Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη και τον Γενικό Διευθυντή Ποιμαντικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Επικοινωνίας Πρωτ. Αδαμάντιο Αυγουστίδη. Τους υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος του ΚΕΣΟ Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γεν. Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η κ. Μαίρη Πίνη, διευθύντρια του ΚΕΣΟ, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης κληρικοί και λαϊκοί.

Η κ. Πίνη καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και τους παρευρισκόμενους, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα της εποχής, στις οικονομικές δυσκολίες, στην ανεργία και παρουσίασε το έργο του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής λέγοντας "τον Φεβρουάριο του 2012 Μακαριώτατε, διορίσατε στο ΚΕΣΟ πλήρες ΔΣ και μας συστήσατε να σταθούμε δίπλα στον πάσχοντα άνθρωπο και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αυτό ακριβώς κάναμε. Μέχρι σήμερα έχουμε συμπαρασταθεί σε περισσότερες από 1200 οικογένειες". Παρουσίασε επίσης η κ. Πίνη τις δραστηριότητες του ΚΕΣΟ, αλλά και τις συνεργασίες με το γενικό φιλόπτωχο ταμείο και το ίδρυμα ποιμαντικής επιμόρφωσης. 

"Υλοποιήσαμε την τακτική, που διδάξατε εσείς Μακαριωτατε στους συνεργάτες σας και στους κληρικούς ως εκπαιδευτικός και στη συνέχεια ως Ιερωμένος", υπογράμμισε η κυρία Πίνη και πρόσθεσε "για κάποιες δράσεις μας, όπως οι επισκέψεις στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα και οι φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα για τη συγκέντρωση υλικού ενεργοποιήσαμε διευθυντές δασκάλους και μαθητές δημοτικών σχολείων." 

Αναφέρθηκε, εξάλλου η κ. Πίνη και σε νέες συνεργασίες που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία της επισήμανε "δε μπορούμε να σηκώσουμε φωνή και να αρθρώσουμε το ανάστημα στους μεγάλους αυτής της χώρας ή στους κρατούντες της Ευρώπης. Το μόνο που μπορούμε να σας υποσχεθούμε όλοι οι άνθρωποι του ΚΕΣΟ και του ΓΦΤ είναι ότι προσπαθούμε να στηρίξουμε την ελπίδα και την αντοχή των μελών των οικογενειών, που μας εμπιστεύονται με ειλικρινή σεβασμό στην αξία του κάθε ανθρώπινου προσώπου. Να αγωνιστούμε στο μέτρο που μας αναλογεί, με ταπεινότητα και χωρίς υπερφίαλα επικοινωνιακά τεχνάσματα για τη δίκαιη υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, για μια ουσιαστική υποστήριξη των οικογενειών και αλληλεγγύη μέσα στην κοινωνία μας".

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν και διοργάνωσαν την εκδήλωση, αλλά και τις οικογένειας που παραβρέθηκαν και αναφέρθηκε στη σημασία συνεργασίας για τη στήριξη των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα τονίζοντας πως "είμαστε όλοι σαν μια οικογένεια. Μια οικογένεια έχει χαρές, λύπες και δυσκολίες, Χρειάζεται όμως τα μέλη της να μοιράζονται χαρά και λύπη. Καλούμαστε να βλέπουμε τον άλλο άνθρωπο ως αδελφό μας και όχι ως εξάρτημα. Ο άνθρωπος σε πολλές περιόδους της ιστορίας αντιμετωπίζονταν ως ένα αντικείμενο εκμεταλλεύσιμο. Υπάρχει όμως και η άλλη τοποθέτηση, η Χριστιανική, που μας λέει ότι ο άλλος είναι εικόνα Θεού, είναι αδελφός μας, επομένως είμαστε υποχρεωμένοι τη χαρά, τη λύπη και τα προβλήματα να τα αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί". 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μακαριώτατος υπογράμμισε "χρειάζεται να αγαπάει ο ένας τον άλλο, να είμαστε ενωμένοι και όπου φαίνεται έρημος τόπος να μπορούμε να κάνουμε οάσεις, ώστε αυτός που περπατάει στην έρημο να μπορεί να βρει ίσκιο, νερό και να ξεκουραστεί. Είναι δύσκολο να κάνουμε την γη παράδεισο, αλλά μπορούμε να εμποδίσουμε να γίνει κόλαση. Αυτή είναι η αποστολή μας". Ο Αρχιεπίσκοπος ολοκλήρωσε την ομιλία του ζητώντας από τα παιδιά να μην απελπίζονται, να μην χάνουν το κέφι τους και οι μεγαλύτεροι να γιγαντώνουν την ψυχή τους, "εξάλλου, όταν η ψυχή είναι δυνατή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες".

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη συνεργασία της Εκκλησίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επισήμανε πως "όλες οι ζωντανές δυνάμεις της πόλης με πρώτη την Εκκλησία έχουνε δώσει στο Δήμο το σπίτι τους και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον κόσμο".




Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ

Με μια κίνηση καθόλου συνηθισμένη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, όπως ανακοίνωσε η Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου, ολόκληρη την ερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, ο Πατριάρχης δεν θα βρίσκεται στον Πατριαρχικό Ναό στην Κωνσταντινούπολη, αλλά στους Ναούς της Ίμβρου κοντά στους λιγοστούς εναπομείναντες χριστιανούς. Πρόκειται για μια κίνηση με ιδιαίτερα μεγάλη συμβολική αξία και εξαιρετικά σπάνια, αφού είναι η πρώτη φορά που το πατριαρχικό πρωτόκολλο αλλάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΑΣ ΙΕΡΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ
ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2013 ΕΝ ΙΜΒΡΩ

Σαββάτο του Λαζάρου, 27 Απριλίου 2013 

-Πατριαρχική Χοροστασία εν τω Ι. Ναώ Αγίας Βαρβάρας Ευλαμπίου. ώρα 9-11 

-Μέγας Εσπερινός. Πατριαρχική χοροστασία, εν τω Ιερώ Ναώ Αγίας Μαρίνης Κάστρου ώρα 17.00 

Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2013 

-Πατριαρχική Χοροστασία κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν εν τω Ιερώ Ναώ Αγίας Μαρίνης Σχοινουδίου. ώρα 9-11 

-Ακολουθία του Νυμφίου: Πατριαρχική Χοροστασία εν τω Ι. Ναώ Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγριδίων. ώρα 17.00 

Μ. Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 

-Πατριαρχική Χοροστασία κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν των Προηγιασμένων εν τω Ι. Ναώ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας. ώρα 9-11 

-Ακολουθία του Νυμφίου: Πατριαρχική Χοροστασία εν τω Ι. Ναώ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλυκέος. ώρα 17.00 

Μ. Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 

-Πατριαρχική Χοροστασία κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν των Προηγιασμένων εν Αγίοις Θεοδώροις. ώρα 9-11 

-Ακολουθία του Νυμφίου: Πατριαρχική Χοροστασία εν Αγίοις Θεοδώροις. ώρα 17.00 

ΜΤετάρτη, 1η Μαΐου 2013 

-Πατριαρχική Χοροστασία κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν των Προηγιασμένων εν τω Ι. Ναώ Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγριδίων. ώρα 9-11 

-Ακολουθία του Ευχελαίου: Πατριαρχική Χοροστασία εν τω Ι. Ναώ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας. ώρα 16.00 

Μ. Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013 

-Πατριαρχική Χοροστασία κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν του Μ. Βασιλείου εν Αγίοις Θεοδώροις. ώρα 9-11 

-Θεία Λειτουργία εν τω Ι. Ναώ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου καί Τενέδου κ. Κυρίλλου. ώρα 9-11 

- Πατριαρχική Χοροστασία κατά τήν Ακολουθίαν των Παθών εν τω Ι. Ναώ Κοιμήσεως τς Θεοτόκου Παναγίας. ώρα 17.00 

Μ. Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013 

-Πατριαρχική Χοροστασία κατά τήν Ακολουθίαν της Αποκαθηλώσεως εν τω Ι. Ναώ Αγίας Βαρβάρας Ευλαμπίου. ώρα 10.00 

-Πατριαρχική Χοροστασία κατά τήν Ακολουθίαν του Επιταφίου Θρήνου εν Αγίοις Θεοδώροις. ώρα 18.00 

-Χοροστασία του Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου κατά την Άκολουθίαν του Επιταφίου Θρήνου εν τω Ι. Ναώ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλυκέος. ώρα 18.00 

Μ. Σάββατον, 4 Μαΐου 2013 

-Πατριαρχική Χοροστασία κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν του Μ. Βασιλείου εν τω Ι. Ναώ Αγίας Μαρίνης Σχοινουδίου. ώρα 9-11 

-Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τήν νύκτα της Αναστάσεως εν Αγίοις Θεοδώροις. ώρα 23.00 – 02.00 

-Θεία Λειτουργία τήν νύκτα της Αναστάσεως εν τω Ι. Ναώ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου καί Τενέδου κ. Κυρίλλου. ώρα 23.00 - 02.00 

ΠΑΣΧΑ, 5 Μαΐου 2013 

-Πατριαρχική Χοροστασία κατά τόν Εσπερινόν της Αναστάσεως (Δεύτερη Ανάσταση) εν τω Ι. Ναώ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας. ώρα 11.00 

-Χοροστασία του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου κατά τόν Εσπερινόν της Αναστάσεως (Δεύτερη Ανάσταση) εν τω Ι. Ναώ Αγίας Μαρίνης Σχοινουδίου. ώρα 16.00 

-Χοροστασία του Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου κατά τον Εσπερινόν της Αναστάσεως (Δεύτερη Ανάσταση), εν τω Ι. Ναώ Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγριδίων. ώρα 18.00 




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συνεδριάζει στις 18:30 το απόγευμα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το Υπουργικό Συμβούλιο. Κυρίαρχο αναμένεται να είναι το θέμα του πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατίθεται εντός της ημέρας στη Βουλή και στόχος είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Λόγω της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου αναβάλλεται η τακτική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Την πρώτη του επίσκεψη στην Πορτογαλία θα πραγματοποιήσει σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων. Ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην πορεία και θα πραγματοποιήσει ομιλία σε δημόσια εκδήλωση, ενώ θα κάνει επίσης μια σειρά συναντήσεων και επαφών με κόμματα και θεσμικούς φορείς της Πορτογαλίας.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την κρίση που παρατηρήθηκε στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων τα τελευταία 24ωρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα κάνει κοινή εμφάνιση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού το πρωί της Πέμπτης.

Το απόγευμα της Πέμπτης θα κληθεί να καταθέσει για τρίτη φορά στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης. Παράταση μέχρι τις 17 Ιουνίου των εργασιών της Προανακριτικής αποφάσισαν να ζητήσουν τα μέλη της, καθώς σήμερα, Πέμπτη λήγει τυπικά η προθεσμία που είχαν.

Στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί ώς τις 4 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, λόγω της Γενικής Συνέλευσής τους.

Κόσμος

Τα αναπόφευκτα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών διαδικασιών για πρόληψη τρομοκρατικών χτυπημάτων αναδεικνύει η ακρόαση επιτροπής του Κογκρέσου για το ζήτημα της επίθεσης στη Βοστώνη. ΠΛηροφορίες υποστηρίζουν πως εκτός από το FBI, και η CIA είχε βάλει στο στόχαστρό της τον Τάμερλαν Τσαρνάεφ, τον νεκρό πλέον ύποπτο της υπόθεσης, αλλά η επίθεση δεν απετράπη.

Χαοτική κατάσταση επικρατεί στα ερείπια του οκταόροφου κτιρίου που στέγαζε εργοστάσιο υφασμάτων στο Μπαγκλαντές, με επιζώντες να ακούγονται να ζητούν βοήθεια ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 161 -και δεν αποκλείεται να αυξηθεί. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως είχαν διστάσει να μπουν στο κτίριο εξαιτίας των ρωγμών· ξεχωριστές διαδικασίες εναντίον του ιδιοκτήτη του κτιρίου, εκτός των επιχειρηματιών, σχεδιάζει να κινήσει η αστυνομία.

Σε αντιπαράθεση υψηλών τόνων έχουν επιδοθεί η νέα κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα μετά την οριακή επικράτηση του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές: Ο ηττημένος Καπρίλες κατηγορεί την κυβέρνηση για «κλοπή» της προεδρίας και στελέχη της παράταξής του μιλούν για διωγμούς δημόσιων υπαλλήλων που ψήφισαν την αντιπολίτευση, ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί το αντίπαλο στρατόπεδο πως η μετεκλογική βία αποδεικνύει ότι η αντιπολίτευση σχεδίαζε πραξικόπημα μετά την ήττα της.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έφθασε στην Κίνα την Πέμπτη για διήμερη επίσημη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες για τη διμερή συνεργασία. Συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, ο Ολάντ αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες για πώληση Airbus και γαλλικής πυρηνικής τεχνολογίας.

Στις διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Ενρίκο Λέτα στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον στην Ιταλία καθώς κεντροαριστερά και κεντροδεξιά έχουν σε γενικές γραμμές συμφωνήσει να τη στηρίξουν. Αναμενόμενη η αποχή του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο, εξάλλου, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν του απηύθυνε σχετική πρόσκληση.

Οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα Πέμπτη στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι κανείς δεν είναι αντίθετος με την ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά οι προσπάθειες για δημοσιονομική ανάταξη πρέπει να συνεχισθούν, σε απάντηση των σχολίων που διατυπώθηκαν αυτήν την εβδομάδα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ της άμβλυνσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη.

Σε διαπραγματεύσεις με τη κυβέρνηση για την απόκτηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ βρίσκονται οι ρωσικές εταιρείες Gazprom και Sintez αντίστοιχα. Ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ομίλου της ΔΕΠΑ έχει μπει στην τελική ευθεία, καθώς η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών εκπνέει στις 10 Μαΐου.

Στην κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς για τον ΟΠΑΠ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα, Πέμπτη, η Emma Delta. Η αρχική προσφορά της Emma Delta ήταν στα 622 εκατ. ευρώ, ενώ το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει θέσει ως κατώτατο όριο τα 650 εκατ. ευρώ που είναι η αποτίμηση του ανεξάρτητου οίκου Duff & Phelps. Έτσι, η Emma Delta καλείται να βελτιώσει την προσφορά της κατά 28 εκατ. ευρώ, κάτι που αναμένεται και να πράξει.

Αθλητισμός

Ένα 24ωρο μετά την επιβλητική τεσσάρα της Μπάγερν κόντρα στη Μπαρτσελόνα, ήταν η σειρά της Ντόρτμουντ για να καθηλώσει το ισπανικό ποδόσφαιρο, διασύροντας τη Ρεάλ Μαδρίτης με το βαρύ 4-1 μέσα στο «Βεστφάλεν», στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό του Champions League. Μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος πέτυχε και τα τέσσερα τέρματα (8', 50', 55', 67' πεν. ) του γερμανικού θριάμβου. Στο 43' ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε ισοφαρίσει για τους Μαδριλένους, αλλά στη συνέχεια το γήπεδο έγειρε και... υποκλίθηκε στον ταλέντο του Πολωνού στράικερ.

«Ζωντανή» στη διεκδίκηση μιας θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ έμενε η Σεντ Ετιέν, που επικράτησε 4-2 της Αζαξιό στο πλαίσιο της 33η αγωνιστικής του «σαμπιονά».Και τα δύο γκολ των ηττημένων σημείωσε ο Αντριαν Μούτου που έφτασε τα 10 και στα 34 του χρόνια πλέον διανύει μία εξαιρετική σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να προετοιμάζεται για τον «αγώνα της χρονιάς» με αντίπαλο τον Αστέρα, αφού το Σάββατο θα τον αντιμετωπίσει στη ρεβάνς των ημιτελικών του Κυπέλλου στην Τρίπολη, αυτό, όμως, δεν εμπόδισε την ΠΑΕ, να τηρήσει το «φερ πλέι» και να στείλει ευχές ταχείας ανάρρωσης στον άτυχο ποδοσφαιριστή των Αρκάδων, Λαουτάρο Φορμίκα. Ο Αργεντινός αμυντικός είχε έναν απροσδόκητο ατύχημα σε εκδρομή του στο Ναύπλιο και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή.

ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ

Το υπόβαθρο της ελληνικής ΑΟΖ δεν είναι ούτε οικονομικό ούτε επενδυτικό αλλά ανθρώπινο. Αν ασχολούμαστε με το θέμα της ΑΟΖ δεν είναι για κάποια θέση, για κάποια υπηρεσία ή κάποιον θεσμό. Αδιαφορούμε για όλα αυτά γιατί ο μοναδικός μας στόχος είναι η πατρίδα μας.Αν αυτή είχε ήδη ΑΟΖ δεν θα κάναμε καμιά προσπάθεια ανάδειξής της.

Το θέμα είναι ότι η ελληνική πραγματικότητα είναι απλώς απαράδεκτη για το λαό μας. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να υποφέρει τόσο πολύ και τόσο καιρό, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ΑΟΖ δίχως καμιά ουσιαστική δυσκολία. Αυτό που δεν αποδεχόμαστε είναι να καταπιέζεται ο λαός μας, να νομίζει ότι δεν έχει προοπτικές για το μέλλον, ενώ θα μπορούσαμε ήδη να αξιοποιήσουμε την ΑΟΖ μας.Ξέρουμε ότι όλο το πλαίσιο είναι έτοιμο και καθυστερούμε άσκοπα λόγω κομματικών διαδικασιών που δεν έχουν καμιά σχέση με το εθνικό μας θέμα.

Είναι απάνθρωπο για τους νέους μας να τους αφήνουμε μόνους τους και να συνεχίζουν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμιά θέση γι’ αυτούς σε αυτήν την κοινωνία.Έχουμε βέβαια και τους ραγιάδες σε διάφορα επίπεδα που φοβούνται ακόμα και τη σκιά τους, τόσο είναι ανίκανοι.Και ο λαός μας περιμένει την ΑΟΖ χωρίς να ξέρει για ποιο λόγο, διότι ουσιαστικά δεν υπάρχει καμιά σοβαρή ενημέρωση ενώ θα έπρεπε ήδη να μιλάμε για στρατηγικό σχεδιασμό ακόμα και στις περιφέρειες.Δεν πρόκειται λοιπόν να χτυπήσουμε καμιά πόρτα όσο και να μην το πιστεύουν μερικοί, διότι δεν έχουμε καμιά ανάγκη σε αυτόν τον τομέα.Μόνο οι γενοκτονίες μας απασχολούν.

Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες για την Ανθρωπότητα.Το θέμα της ΑΟΖ είναι δίκαιο και γι’ αυτό παλεύουμε για τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ και των οριοθετήσεών της.Κι αν οι θεσμοί είναι αυτοί που καθυστερούν τη διαδικασία, τότε θα είμαστε ενάντια σε αυτούς. Πιστεύουμε μόνο και μόνο στις αξίες μας, αυτές που δημιούργησαν το λαό μας.Αν οι αρχές συμβαδίζουν με αυτές τις αξίες χαιρόμαστε να τις υπηρετούμε αν όμως δεν τις ακολουθούν τότε θα μας βρουν από την άλλη πλευρά.Η δικαιοσύνη μπορεί να είναι τυφλή αλλά δεν έχει το δικαίωμα να είναι άδικη. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να έχει την ΑΟΖ και να την αξιοποιεί με όποιον τρόπο θέλει αρκεί αν γίνεται με σεβασμό προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Κατά συνέπεια κανένα εμπόδιο δεν πρόκειται να μας σταματήσει σε αυτόν τον αγώνα, διότι δεν θέλουμε άλλο να βλέπουμε το λαό μας να υποφέρει άδικα. Αν στα κέντρα αποφάσεων υπάρχουν μόνο προσκυνημένοι τότε θα ακολουθήσουμε τη τακτική του Κολοκοτρώνη κι ας μας αφήσουν ήσυχους πια.Αν υπάρχουν ραγιάδες θα έχουν και αυτοί ένα κομμάτι για τα κοκαλάκια τους κι όσον αφορά σε αυτούς που διεκδικούν τα πάντα για την προώθηση της ΑΟΖ θα δεχτούμε πολλούς πατεράδες και παππούδες, σημασία έχει να γίνει κι όλα τα άλλα ας τα απολαύσουν όσοι θέλουν, αυτό μας αφήνει παντελώς αδιάφορους.

Η Ελλάδα θα έχει και αυτή ΑΟΖ, αυτός είναι ο στόχος μας.





ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ Η ΔΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗ!

Η Δύση μέσα από την πνευματική παρακμή της εκτρέφει τους θύτες της. Τρεις βασικούς πυλώνες έχει ο πολιτισμός της Ευρώπης και του «τέκνου» της, της Βόρειας Αμερικής. Την Αθήνα, τη Ρώμη και τον χριστιανισμό. Ακόμη και η ανεκτικότητα στις άλλες θρησκείες, σε αυτούς τους τρεις πνευματικούς πυλώνες έχει την ηθική και φιλοσοφική βάση της. Η ισλαμική τρομοκρατία είναι ένα αρπακτικό θηρίο, που μυρίζει τη σήψη, την έκπτωση των αξιών μας, την αποπνευματικοποίηση της Δύσης. Οι ΗΠΑ, ως η μεγαλύτερη δύναμη του δυτικού κόσμου, με τη μεγαλύτερη επίδραση στη ζωή και στα συμφέροντα των μουσουλμανικών χωρών, είναι ο κύριος στόχος της ισλαμικής επιθετικότητας, χωρίς να υπολείπονται σε κίνδυνο οι άλλες χώρες της «άπιστης» Δύσης.

Από τη μια ο άκρατος υλισμός και η κυριαρχία της αγοράς, η υποχώρηση των ανθρωπιστικών σπουδών και της χριστιανικής ταυτότητας των δυτικών χωρών και από την άλλη η «πολιτική ορθότητα», το παραμορφωμένο και προβληματικό παιδί της μαρξιστικής επίδρασης στις φιλελεύθερες κοινωνίες μας, αυτή η ωχρά σπειροχαίτη του δημόσιου λόγου, δημιουργούν χώρο και δέλεαρ μαχητικής επέκτασης του ριζοσπαστικού ισλάμ. Οι δράστες στη Βοστόνη ήταν μετανάστες, όμως στο Λιντς της Αγγλίας και στη Γαλλία, σε διάφορες επιθέσεις, οι δράστες δεν ήταν παρά home boys. Παιδιά γεννημένα και αναθρεμμένα στις κοινωνίες που αργότερα έστρεψαν εναντίον τους τα όπλα.

Ο άνθρωπος πάντοτε θέλει να στρέφει το βλέμμα του σε απάτητες κορυφές, σε κάτι υπερβατικό, μεγαλύτερο και ηθικότερο από την υλική πραγματικότητα και τα προβλήματά της. Γιατί ο άνθρωπος είναι κατεξοχήν υπερβατικό ον. Πιστεύει σε ιδέες, Θεό, σύμβολα, κινητοποιείται και αγωνίζεται γι’ αυτά. Δεν του αρκεί να τρώει, να αναπαράγεται και να κοπρίζει. Τουλάχιστον όχι πάντα και όχι οι πάντες.Όσο η Δύση ήταν οχυρωμένη πίσω από τα κυκλώπεια τείχη της πνευματικής και ηθικής κληρονομιάς της Ελλάδας, της Ρώμης και του χριστιανισμού, η ισλαμική επιθετικότητα συντριβόταν μπροστά σε αυτές τις άπαρτες επάλξεις, που κανείς πρωτόγονος μανιχαϊσμός δεν μπορεί να νικήσει.

Σήμερα ομάδες τυφλών από μίσος φανατικών μπαίνουν από τις κερκόπορτες της άρνησης της ίδιας μας της ψυχής και κάθε τόσο βυθίζουν στο αίμα αθώους. Προσφέρουν δε ένα δελεαστικό «πακέτο» ολοκληρωτικής λύσης των πνευματικών και υλικών αδιεξόδων των καταφρονεμένων ή των ανήσυχων ψυχών.Είναι τόσο σάπιες οι κοινωνίες μας, που μέσα στην ίδια τη Δύση βρίσκονται απολογητές της ισλαμικής τρομοκρατίας ή ακόμη και επιχαίροντες. Διεστραμμένοι «προοδευτικοί», που θεωρούν τους φονιάδες του τζιχάντ ως «αντιιμπεριαλιστές αγωνιστές». Δεν καταλαβαίνουν ότι θα έρθει και η δική τους ώρα, ότι είναι αλληλέγγυοι σε κάποιους, από τους οποίους θεωρούνται απλώς «χρήσιμοι ηλίθιοι». Πολίτες μη μουσουλμάνοι, δήθεν διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, ιστολόγοι και εν γένει δημοσιολογούντες, προδότες των εθνών τους, της πνευματικής, φιλοσοφικής και ηθικής κληρονομιάς αιώνων. Πνευματικοί δωσίλογοι, που γίνονται πολιτικά μειοδότες στη βαρβαρότητα.

Οι διάφορες παραφυάδες της ψευτοθρησκείας του μαρξισμού και η νεοφιλελεύθερη γιάπικη αγραμματοσύνη έσπρωξαν τις ανθρωπιστικές σπουδές όλο και πιο πολύ στο περιθώριο. Περιόρισαν όλο και πιο πολύ τις χριστιανικές εκκλησίες και το ηθικό πλαίσιο που θέτει η πνευματικότητα τους. Ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Θουκυδίδης, ο Χριστός και οι Απόστολοί του παραμερίστηκαν από τους αυτοχειριαζόμενους φωταδιστές, για να περάσουν τα ξόανα της αγοραίας εκκοσμίκευσης, δεξιά ή αριστερά.Η Δύση έχασε το πρόσωπό της, έχασε τις απαντήσεις στα πανάρχαια ερωτήματα.

Αυτή, με πρώτους τους Ελληνες, τα έθεσε πρώτη, αυτή είχε τις απαντήσεις και ακόμη τις έχει στους τρεις θεόρατους πυλώνες της πνευματικής κληρονομιάς της, όμως τους γύρισε την πλάτη. Αφησε το Ισλάμ και άλλες πρωτόγονες σέκτες ή την πρέζα να δίνουν ψεύτικες απαντήσεις στους ανθρώπους, να ποτίζουν με δηλητήριο αυτούς που πάντα θα διψούν για κάτι σπουδαιότερο από το καινούργιο μοντέλο της x αυτοκινητοβιομηχανίας ή γι’ αυτές που δεν πιστεύουν ότι θα βρουν το έτερον ήμισυ, επειδή λούστηκαν με το συγκεκριμένο σαμπουάν.

Ο δυτικός κόσμος είναι υπό πολιορκία, ενώ εχθροί υπάρχουν και εντός των τειχών. Αργά ή γρήγορα η Ευρώπη και η Β. Αμερική θα βρεθούν ενώπιον ενός ανελέητου διλήμματος. Ή θα αφεθούν με σπασμωδικές αντιδράσεις να αλωθούν από τον εχθρό ή θα ξανακάνουμε τις χώρες μας αυτό που ήταν πάντα: χριστιανικό οχυρό.Και αυτό προϋποθέτει την ολική επαναφορά των τριών αστείρευτων δυνάμεων. Την καθολική κυριαρχία τους ως βάσεων της πνευματικής συγκρότησης του δυτικού ανθρώπου στην Ευρώπη και την Αμερική. Η Ελλάδα, η Ρώμη και ο χριστιανισμός είναι οι αρχαίες αλλά και οι πλέον σύγχρονες απαντήσεις στα αδιέξοδα, είναι τα «πυρηνικά» όπλα της αποτροπής στην ισλαμική επιθετικότητα, την οποία οφείλουμε να υποτάξουμε και πάλι…


«ΜΟΝΑΧΙΚΟ» ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, από την πρώτη στιγμή που κινήθηκαν οι μηχανισμοί της Δικαιοσύνης για την υπόθεσή του, δεν έπαψε να υποστηρίζει ότι ουδέποτε αποφάσισε μόνος οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Διαρκώς ισχυριζόταν ότι η έγκριση για την αγορά αμυντικών συστημάτων ήταν υπόθεση συλλογική και το ΚΥΣΕΑ διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή τους. Αυτό, φυσικά, είναι ορθό. Είναι πρακτικά αδύνατον τόσοι πεπειραμένοι πολιτικοί, εξοικειωμένοι με τα πάσης φύσεως... τερτίπια, να «παρασυρθούν» από οποιονδήποτε συνάδελφό τους. Μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει ο ισχυρισμός ότι δαπανήθηκαν τόσα δισεκατομμύρια ευρώ στον βρόντο, επειδή ο «μάγος» Ακης Τσοχατζόπουλος με σαγηνευτικές ρητορείες παραπλάνησε τα σημαντικότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Σημίτη.

Ετι δε πρέπει να σημειωθεί ότι το δίκτυο πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της κάθε κυβέρνηση είναι εξαιρετικό και αποκλείει το ενδεχόμενο να προετοιμαζόταν και να εκτελείτο «λοβιτούρα» τέτοιων διαστάσεων, δίχως να το έχει υποπτευθεί κάποιος. Είναι αυτονόητο ότι, για να γίνει σωστή διερεύνηση της υπόθεσης, πρέπει να κληθούν να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ -με πρώτο και βασικότερο μάρτυρα τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Είναι αστείος ο ισχυρισμός ότι στη δίκη Τσοχατζόπουλου δεν εξετάζονται οι παραγγελίες των οπλικών συστημάτων, αλλά η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και η παθητική δωροδοκία υπουργού. Με τούτο το σόφισμα αποσυνδέεται το αίτιο από το αιτιατό και η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα έχει πολλές ατέλειες -με αποτέλεσμα να μην αποδοθεί δικαιοσύνη.

Πώς είναι δυνατόν να ριχθεί φως σε μια υπόθεση, αν δεν εντοπιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι σχέσεις συνενοχής μεταξύ των δραστών, τα κίνητρα και οι εντολείς των ενεργειών; Το δίκτυο των μιζών στις παραγγελίες των οπλικών συστημάτων είχε μόνο ως κορυφή μόνο τον Ακη Τσοχατζόπουλο; Δεν μπορεί να γίνει πιστευτό κάτι τέτοιο ούτε και από τους πιο ευήθεις παρατηρητές των εξελίξεων. Εν κατακλείδι: Αν δεν κληθούν να καταθέσουν άπαντες οι συμμετέχοντες στα επίμαχα ΚΥΣΕΑ, η δίκη θα καταλήξει σε κουκούλωμα.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1850: Ο ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters χρησιμοποιεί 40 ταχυδρομικά περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

1974: Η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» στην Πορτογαλία. Οι στρατιωτικοί εγκαθιδρύουν και πάλι την δημοκρατία μετά από μισό αιώνα δικτατορίας.

Γεννήσεις

1840: Piotr Ilyich Tchaikovsky, Ρώσος συνθέτης.

1874: Guglielmo Marconi, Ιταλός εφευρέτης του ασυρμάτου που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1909.

Θάνατοι

1744: Andres Celsius, Σουηδός αστρονόμος και δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης θερμοκρασίας.