20 Απριλίου, 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ( Ε΄ ΜΕΡΟΣ)


Γαλιλαία (Ε΄ ΜΕΡΟΣ)

Προχωρώντας πιο ψηλά ακόμα, εκεί στο χώρο που ονομάζεται μικρά Γαλιλαία, εκεί ο τόπος είναι Άγιος! Εκεί ο Κύριος με τους μαθητές που πολλές φορές συναντήθηκαν,  κυρίως μετά την Ανάστασή Του! Δροσερό το περιβάλλον, με πολλά δέντρα, στη σκιά τών οποίων ξεκουράζεται ο προσκυνητής από την κούραση. Μπαίνοντας στο ναό και εκεί πρώτος τόπος που συναντούμε είναι το σημείο όπου εμφανίστηκε ο Κύριος στούς δέκα μαθητές Του μετά την Ανάστασή του,  ο Ναός είναι τεράστιος, Πίσω από την Αγία Τράπεζα ένας Σταυρός μαρτυρεί ένα φοβερό θαύμα.  Όταν κάποτε κάηκε κάποιος Ναός, ο  Σταυρός αυτός, πού ήταν μέσα στο Ναό, κάηκε μεν, αλλά περιμετρικά γύρω από τό Σώμα του Εσταυρωμένου! Κράτησε εντελώς καθαρό από τη φωτιά το σώμα του Κυρίου!!! 

Στο υπόγειο του Ναού,  βρίσκονται οι τάφοι των πατριαρχών των Ιεροσολύμων. Βγαίνοντας από το ναό εκεί απ έξω... άλλος ιερός χώρος.  Είναι ο χώρος εκείνος όπου είδαν οι μαθητές ξαφνικά τον Κύριο μπροστά τους και τον νόμισαν φάντασμα. Ο Κύριος όμως τους καθησύχασε από το φόβο τους, όταν πήρε και έφαγε κηρήθρα και ψαρί ψητό, για να τους δείξει ότι δεν είναι φάντασμα.  Σε κάποια μικρή απόσταση υπάρχει ένας άλλος ναός,  όπου ονομάζεται "Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο".  Ο Ναός αυτός είναι αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο.  Κάποτε, εκεί πού στέκει ο Ναός αυτός, τότε παλαιά ήταν ο χώρος προσευχής της Υπεραγίας Θεοτόκου, τα χρόνια εκείνα τα οποία έζησε αφού ο κύριος είχε φύγει από τον κόσμο αυτό.

Εκεί στο χώρο αυτό, τρείς μέρες πριν πεθάνει,  η Θεοτόκος παίρνει το μήνυμα από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, ότι σε τρείς ημέρες θα φύγει από τον κόσμο αυτό.  Αφού μοίρασε τα υπάρχοντά της τα λιγοστά, στις γνωστές και φίλες της, έφυγε από κει κι όπως προείπαμε πήγε στο σπίτι του Ευαγγελιστού Ιωάννου όπου και εκεί πέθανε.  Συνεχίζοντας ακόμα πιο ψηλά συναντάμε το σημείο, όπου ο Κύριος αναλήφθηκε από τη γη προς τον ουρανό.  Εκεί που άφησε το τελευταίο του ίχνος επάνω στη γη.  Δυστυχώς ο χώρος αυτός βρίσκεται σήμερα στην κατοχή των μουσουλμάνων,  πληρώνοντας ένα μικρό εισιτήριο μπαίνετε μέσα να προσκυνήσετε.

Φεύγοντας περνάμε ακριβώς απέναντι από το προσκύνημα, όπου εκεί ευρίσκεται το ορθόδοξο προσκύνημα της Αναλήψεως. Ο χώρος αυτός είναι ο μαρτυρικός.  Οχι διότι πέθανε κάποιος μαρτυρικά, αλλά διότι, ο ίδιος ο Ναός και το Μοναστήρι, δέχτηκαν τη βία των Εβραίων! Εκεί πριν από λίγα χρόνια οι Εβραίοι γκρέμισαν τό Ναό και το Μοναστήρι και σήμερα αναδομούνται και τα δύο εκ θεμελίων. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει Ρωσσικό Μοναστήρι όπου τιμάται και η Ανάληψις του Κυρίου, αλλά εκεί υπάρχει καί ο τόπος της πρώτης ευρέσεως της Τιμίας κεφαλής του Προδρόμου!

Νεκρά θάλασσα.

Η νεκρά θάλασσα είναι γνωστή σε όλους για τα ιδιαίτερα στοιχεία που περιέχει, εξαιτίας των οποίων, κανένας μικροοργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει σ΄ αυτή. Σε αυτό άλλωστε το γεγονός οφείλεται και το όνομά της, το νερό της είναι πολύ σημαντικό για πολλούς καθώς έχει ιαματικές ιδιότητες. Την ερυθρά θάλασσα, την οποία συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη και μας θυμίζει την διάβασή της από τους Ισραηλίτες μετά την έξοδό τους από την Αίγυπτο. Το τοπίο γύρω μας είναι πολύ γραφικό. Μετά από πολύωρη διαδρομή θα φτάσουμε στο Εϊλάτ προς το ενυδρείο που αξίζει κανείς να θαυμάσει. Το περίφημο αυτό ενυδρείο είναι  πολύ γνωστό ανά τον κόσμο και προσελκύει πλήθος κόσμου από διάφορα μέρη.

Το ενυδρείο χωρίζεται σε διάφορες αίθουσες, η καθεμία από τις οποίες έχει και από ένα θέμα. Στην πρώτη θα δούμε διάφορα ζώα της θάλασσας μέσα σε σύγχρονα ενυδρεία. Ψάρια πολλών ειδών, μικρά, μεγάλα και με διάφορους χρωματισμούς. Παράξενα ψάρια, πολλά από τα οποία θα δούμε για πρώτη φορά και θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του προσκυνητή. Τα χρώματά τους είναι άξια θαυμασμού ενώ, παρατηρούμε και πολλά σπάνια είδη ψαριών το καθένα με τη δική του ιδιαιτερότητα. Για την καλύτερη ενημέρωση υπάρχουν καρτέλες με το όνομα και το είδος του κάθε ψαριού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν και τα πολλά φυτά της θάλασσας, τα οποία προσδίδουν μια ξεχωριστή ομορφιά μέσα στα ενυδρεία.

Επίσης, κοράλλια με έντονα χρώματα, κοχύλια διαφόρων σχημάτων και πλούσιες, πολύχρωμες ανεμώνες, επίσης θα συναντήσουμε τα άλλα μεγάλα ενυδρεία τα οποία “φιλοξενούν” καρχαρίες και μεγάλα ψάρια, παρατηρώντας τα, διακρίνει κανείς τη δυναμικότητά τους αλλά και την επιβλητικότητά τους. Προχωρώντας στην αίθουσα των ερπετών για τα οποία μπορεί κανείς να βρει χρήσιμες πληροφορίες για την σπανιότητά τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Πιο πέρα θα αντικρίσουμε διάφορα είδη χελωνών, οι οποίες απολαμβάνουν την τροφή τους που οι φροντιστές τους με ιδιαίτερη περιποίηση τους παρέχουν. Μετά από όλα αυτά, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν άλλο χώρο όπου θα δείτε τα ζώα και τα φυτά της θάλασσας στο φυσικό τους περιβάλλον.

Κατεβαίνοντας  αρκετά σκαλιά κάτω από την επιφάνεια της ερυθράς θάλασσας και εκεί με μεγάλο θαυμασμό θα δείτε πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων φυτών στο βυθό της θάλασσας. Η θέα είναι εκπληκτική, βλέποντας αγέλη μικροσκοπικών ψαριών να κολυμπούν και να “ταξιδεύουν” στο βυθό της θάλασσας. Άλλα πάλι ψάρια ξετρυπώνουν από τα πολύχρωμα κοράλλια, τα οποία αποτελούν το σπίτι τους ή το καταφύγιό τους. Ψάρια μικρά, μεγάλα, πολύχρωμα, με ιδιαίτερους χρωματισμούς και ποικίλα σχέδια. Την ομορφιά όλων αυτών έρχεται να συμπληρώσει το φυσικό φως του ηλίου, οι ακτίνες του οποίου φτάνουν μέχρι το βυθό και τον φωτίζουν.

Ο τάφος του Αγίου Λαζάρου.

Ο τάφος του Αγίου βρίσκεται στη Βηθανία. Εκεί ο Κύριός μας ανέστησε τον αγαπημένο Του φίλο Λάζαρο, ενώ εκείνος ήταν ήδη “τετραήμερος” νεκρός.  Κατεβαίνοντας ακριβώς στο σημείο που είναι ο τάφος του Αγίου, ο χώρος είναι πολύ μικρός και στενός και γι΄ αυτό μπαίνει ένας - ένας. Προχωρώντας φτάνουμε στο μοναστήρι των αδελφών Μάρθας και Μαρίας.. 

Η συνέχεια αύριο.





ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αθώος κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ο έκπτωτος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση, μετά από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων και περιφερειακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας δασκάλων, καθηγητών και γονέων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός κενών στην Ειδική Αγωγή και να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας των εκπαιδευτικών, οι οποίοι παραμένουν εδώ και μια δεκαετία αναπληρωτές.

Αλλαγές στον Κανονισμό, με τις οποίες εναρμονίζεται η Βουλή στην ισχύουσα αναλογία «1 προς 5» για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής. Με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν, η Βουλή υποχρεούται να δημοσιεύει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όλες τις προσλήψεις με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, ενώ ορίζεται ότι ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων ορίζεται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής.

Αλλαντικά από μοσχαρίσιο κρέας, τα οποία είχαν βρεθεί θετικά σε DNA αλόγου και έχουν αποσυρθεί από την αγορά, περιείχαν και το κτηνιατρικό φάρμακο φαινυλοβουταζόνη, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΦΕΤ.

Εκατόν ογδόντα έξι προϊόντα από 22 κατηγορίες της διατροφικής αλυσίδας, καθώς και προϊόντα οικιακής χρήσης, που αναδείχθηκαν μέσω του ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου του Δήμου Παλλήνης, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της 6ης διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου τα δύο τελευταία χρόνια.

Κόσμος

Κατάμαυρος καπνός από το Μοντετσιτόριο Μέγαρο και στην τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, καθώς μετά τον Φράνκο Μαρίνι και ο δεύτερος υποψήφιος της Κεντροαριστεράς Ρομάνο Πρόντι «κάηκε» από τις εσωτερικές διαιρέσεις στη συμμαχία. Εκατό βουλευτές της κεντροαριστεράς έσπασαν την κομματική γραμμή και ο Πρόντι δεν εξελέγη ούτε καν με την απλή πλειοψηφία του τέταρτου γύρου. Μπερλουσκονική δεξιά και Λέγκα απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Βατερλώ» για τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, σοκ και χάος στο Δημοκρατικό Κόμμα...

Με το ποσοστό ανεργίας στο 35,86% και έξι στα 100 παιδιά να ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, η αυτόνομη περιοχή της Ανδαλουσίας, που πλήττεται βάναυσα από την κρίση με το κοινωνικό ρήγμα βαθαίνει ανησυχητικά, ετοιμάζεται να εγκρίνει νομοθέτημα που θα εγγυάται πως όλα τα παιδιά θα μπορούν να έχουν τρία γεύματα την ημέρα.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή έξω από νοσοκομείο στο Νέο Δελχί όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ένα πεντάχρονο κορίτσι, το οποίο βιάστηκε επανειλημμένως από γείτονα της οικογένειάς του, στην ινδική πρωτεύουσα. Η είδηση προκάλεσε αποτροπιασμό και αναβίωσε τις ανησυχίες για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών στην Ινδία.

Πρωτοφανούς κλίμακας επιχείρηση για τον εντοπισμό του δεύτερου δράστη της επίθεσης στο Μαραθώνιο της Βοστώνης βρίσκεται επί ώρες σε εξέλιξη στην πόλη: η αστυνομία αναζητά νεαρό άνδρα τσετσενικής καταγωγής που διαφεύγει μετά από καταδίωξη. Νεκρός είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του καταζητούμενου. Μεγάλο μέρος της Βοστώνης έχει «νεκρώσει». Οι πολίτες καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους· δεν κυκλοφορούν μέσα μεταφοράς. Εννέα χιλιάδες αστυνομικοί αναζητούν τον ύποπτο βομβιστή. Το χρονικό των εξελίξεων...

Κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων τους με τη Μόσχα αλλά και μέσω των τρομοκρατικών επιθέσεων που είχαν οργανώσει στο εξωτερικό -κατά βάση στην περιοχή του Καυκάσου- οι Τσετσένοι είχαν κάνει όλο τον κόσμο να μιλά για αυτούς· είναι όμως η πρώτη φορά που θεωρούνται βασικοί ύποπτοι για μία τέτοιας κλίμακας τρομοκρατική ενέργεια στη Δύση.

Οικονομία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έπρεπε να προσπαθήσει να περιορίσει την ποσότητα της διαθέσιμης ρευστότητας στην ευρωζώνη, αν και αναγνώρισε παράλληλα την «επισφαλή» οικονομική κατάσταση ορισμένων χωρών της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ «είναι απολύτως ανεξάρτητη» απάντησε ο Μάριο Ντράγκι.

Οι τιμές του πετρελαίου και οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές εμφάνισαν την Παρασκευή σημάδια ανάκαμψης, μετά τη «βουτιά» που κατέγραψαν στη διάρκεια της εβδομάδας, έπειτα από τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Στη καθιέρωση συμβουλίου υπουργών των τριών χωρών (Ελλάδα-Ιταλία-Αλβανία) για την υποστήριξη και προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, κατέληξε η συνάντηση στη Ρώμη του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, με την Ιταλίδα υφυπουργό Εξωτερικών Μάρτα Ντασσού και τους Αλβανούς υφυπουργούς Εξωτερικών Έντι Χάρξι και Εμπορίου, Έννο Μπόζντο.

Αθλητισμός

Ποδοσφαιρική δράση σε Αγγλία και Ιταλία. Μεγάλες μάχες για τα Ευρωπαϊκά εισιτήρια αλλά και για τον υποβιβασμό και στα δύο πρωταθλήματα το Σαββατοκύριακο. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια της Λίβερπουλ με την Τσέλσι, της Τότεναμ με την Μάντσεστερ Σίτι στην primer league αλλά και τον Γιουβέντους -Μίλαν στο campionato.

Με επιστολή της στην ΕΠΟ η ΠΑΕ ΑΕΚ η ζητά να μάθει με ποιόν επικοινώνησε ο διαιτητής της αναμέτρησης, Σταύρος Τριτσώνης, πριν πάρει την απόφαση για οριστική διακοπή του παιχνιδιού με τον Πανθρακικό. Έτσι στόχος της «Ένωσης» να γίνει άρση απορρήτου στο τηλέφωνο του διαιτητή.

O Γιάννης Βονόρτας έκανε ένα απολογισμό στην εφετινή σεζόν, δηλώνοντας πως πρόκειται για μια από τις χειρότερες στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Παράλληλα μίλησε για το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν κόντρα στην Βέροια, ενώ αναφέρθηκε και στην επόμενη ημέρα στο «πράσινο» στρατόπεδο και το μέλλον του στην ομάδα.


ΜΙΣΘΟΥΣ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ ΘΕΛΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ

Δεν σκοπεύει να παραδώσει την εξουσία στα μισά της επόμενης θητείας, εάν εκλεγεί, ούτε προτίθεται να διαπραγματευτεί το θέμα του κατώτατου μισθού, το οποίο αποτελεί κόκκινο πανί για την ίδια και την κυβέρνησή της. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην «Bild» ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αν επανεκλεγεί, ενώ επιτέθηκε στις θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών του SPD για επιβολή φόρου στους πλουσίους, αύξηση στον φόρο κληρονομιάς και εθνικό κατώτατο μισθό. Η ίδια επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να ισχύουν ανά κλάδο και ανά περιοχή, αναγνωρίζοντας τις όποιες ιδιαιτερότητες.

«Η ανάπτυξη της οικονομίας μας δεν είναι όσο ισχυρή πιστεύουν πολλοί και αυτό θα την έθετε σε κίνδυνο». Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας διαπραγμάτευσης κατώτατου μισθού ανά κλάδο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός είναι η αιτία της ανεργίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς, όπως είπε, «σε πολλές χώρες οι μισθοί δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγικότητα». Με την ανεργία στο 6,9% τον Μάρτιο, η Γερμανία βιώνει τα χαμηλότερα επίπεδα από την επανένωση το 1990. Δεν έχει κατώτατο μισθό βάσει συλλογικής σύμβασης, αλλά οι κοινωνικοί εταίροι έχουν την ευκαιρία να τον καθορίσουν ανά περιοχή και τομέα.

Η απόρριψη

Στις αρχές Μαρτίου, η Bundesrat, η οποία αντιπροσωπεύει τις δεκαέξι ομοσπονδίες, είχε ψηφίσει υπέρ ενός ελάχιστου ωρομισθίου 8,50 ευρώ. Η Bundestag, η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, όπου τα κόμματα του συντηρητικού και φιλελεύθερου συνασπισμού έχουν την πλειοψηφία, δεν έχει ακόμη εξετάσει το νομοσχέδιο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα το απορρίψει.

Die Zeit: Γερμανικό πάρτι όταν οι άλλοι Ευρωπαίοι πεινάνε

Πόσα κερδίζει η Γερμανία από την κρίση; Το θέμα επαναφέρει, με αφορμή την ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση του πακέτου στήριξης της Κύπρου, η «Die Zeit». «Οι κρυφοί κερδισμένοι της κρίσης» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, η οποία παρατηρεί: «Λέγεται ότι η Γερμανία πληρώνει για τους άλλους, ωστόσο η πραγματικότητα είναι κάπως πιο πολύπλοκη». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη μείωση του κόστους δανεισμού στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης που πλήττει τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και εξηγεί ότι «η Γερμανία έλκει ως ένας τεράστιος μαγνήτης κεφάλαια από όλο τον κόσμο». Η χώρα αυτή είναι για τους επενδυτές μία από τις λίγες περιοχές όπου οι αποταμιεύσεις είναι ασφαλείς. Και αυτό το κεφάλαιο γεμίζει τα κρατικά ταμεία, αναθερμαίνει την οικονομία και δίνει τη δυνατότητα στους Γερμανούς να αγοράζουν ακίνητα. Την ώρα που η νότια Ευρώπη βυθίζεται στην κρίση, οι Γερμανοί ποτέ δεν περνούσαν καλύτερα όσο σήμερα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ.


ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

Τη Χαλκιδική τη γνωρίζουμε από την υπέροχη φύση, τον λαϊκό πολιτισμό και τους ανθρώπους της. Οι κάτοικοί της είναι σκληροτράχηλοι, άνθρωποι του κόπου και του μόχθου, μέχρι να αναπτυχθεί ο τουρισμός και να αλλάξουν κι αυτοί, όπως άλλαξε και μεταβλήθηκε με τις δεκαετίες, κατά περίπτωση, η ελληνική κοινωνία. Η Χαλκιδική απασχολεί τους τελευταίους μήνες την ελληνική κοινή γνώμη για το θέμα των μεταλλείων και της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Η κοινή γνώμη είναι και πάλι διχασμένη, αφού άλλοι είναι υπέρμαχοι της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χρυσού, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, και άλλοι σ’ αυτήν βλέπουν την απόλυτη καταστροφή.

Δεν θα υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες της υπόθεσης, αφού το θέμα του άρθρου μας είναι άλλο. Αυτό που θα πούμε όμως είναι ότι κινητήριος μοχλός αυτής της διχαστικής διαμάχης, από τη μια πλευρά, είναι τα ελληνικά και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν το δικαίωμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της περιοχής και, από την άλλη, μέρος της τοπικής κοινωνίας που ανησυχεί για την καταστροφή του περιβάλλοντος, η οποία συνεπικουρείται από οργανωμένες ομάδες ατόμων, που δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος, ευαισθησία που φθάνει μέχρι τα όρια της επαναστατικής γυμναστικής, που την είδαμε να εκτυλίσσεται στις οθόνες των τηλεοράσεων επί μήνες στην Κερατέα.

Σε όλο αυτό το σκηνικό η Πολιτεία ήταν περίπου απούσα και όταν αποφάσισε να εμπλακεί, αυτό έγινε άλλοτε με μη πειστικό και άλλοτε με καταστροφικό, πάντως και στις δυο περιπτώσεις με αναποτελεσματικό, τρόπο, με αποτέλεσμα το πεδίο να αφεθεί ελεύθερο στους «γυμναστές» της επανάστασης, που οδήγησε στη στρατιωτικού -και μάλιστα καταδρομικού- τύπου επιχείρηση εναντίον του εργοταξίου στις Σκουριές και στη συνέχεια στις συλλήψεις των φερόμενων ως εκ των δραστών της επίθεσης, με το κάψιμο και τη λεηλασία του αστυνομικού τμήματος, τον αποκλεισμό της γραφικής κωμόπολης της Ιερισσού, τις διαδηλώσεις σε Πολύγυρο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα κλπ.

Για να γραφτεί το άρθρο αυτό δεν έχει προηγηθεί ρεπορτάζ, αστυνομικό ή πολιτικό. Απλά έγινε προσεκτική μελέτη των δεδομένων που υπάρχουν και έχουν δημοσιοποιηθεί, και συζητήσεις με ορισμένους φίλους από την περιοχή. Αυτό που προκύπτει, λοιπόν, είναι ότι οι επαγγελματίες του είδους, και εννοούμε τους επαναστάτες του καναπέ, έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους και τώρα απολαμβάνουν τους «καρπούς» του αγώνα τους! Μόνο που κάποιοι άνθρωποι οδηγούνται στην καταστροφή και εννοούμε τους συλληφθέντες για συμμετοχή στην επίθεση, που, όπως φαίνεται από την ανάλυση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και της «κίνησης» των κινητών, δύσκολα θα αποδείξουν ότι το άλλοθι που επικαλούνται είναι αληθινό. 

Αν είναι έτσι, ούτε στην περίπτωσή τους θα ισχύσει η «άγνοια νόμου» και φυσικά δεν θα τους σώσουν οι «επαναστατικές» πράξεις των συγχωριανών τους. Με άλλα λόγια, πήραν τα όπλα και τον νόμο στα χέρια τους και τώρα έρχεται ο λογαριασμός. Και θα είναι μόνοι στη φυλακή - όσοι τιμωρηθούν για πολλά χρόνια. Οι άλλοι, οι επιτήδειοι, που τους εξώθησαν σε αυτήν την πράξη, θα είναι στα σπίτια με τις οικογένειές τους, κάποιοι άλλοι στα τηλεπαράθυρα και ορισμένοι στις ζεστές πολυθρόνες της Βουλής, για να υπερασπίζονται τα «συμφέροντα» των αφελών εκ του ασφαλούς. Όπως προαναφέραμε, οι ευθύνες της Πολιτείας επικεντρώνονται στο γεγονός ότι τα όργανά της άφησαν το πεδίο ελεύθερο στους επιτηδείους, για να οδηγηθούμε σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση κατάλυσης της νομιμότητας και του κράτους.

Όμως ευθύνες έχουν και οι κάτοικοι της Ιερισσού, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν μια λαϊκή συνέλευση και να μιλήσουν ελεύθερα, με γνώμονα τη λογική και το μέλλον των ιδίων και των παιδιών τους, χωρίς τους «καθοδηγητές» που τους οδήγησαν στην κατάσταση που είναι σήμερα. Εκεί, αν ανταλλάξουν ελεύθερα απόψεις, είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει η λογική και θα ξανασκεφθούν όσα έπραξαν, όσα πράττουν και όσα θα πράξουν. Το κυριότερο, να αποφασίσουν πώς θα συμπαρασταθούν σε αυτούς που θα σαπίσουν στη φυλακή. Γιατί την επίθεση στις Σκουριές δεν την έκαναν εξωγήινοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία των κινητών τηλεφώνων των φερόμενων ως δραστών!!!

Ηλθε η κρίσιμη ώρα οι κάτοικοι της Χαλκιδικής να ξαναβρούν τον παλιό καλό εαυτό τους. Ποιος είναι αυτός; Ας ρωτήσουν τη Δημογεροντία, τους ηλικιωμένους, τους σοφούς της Ιερισσού, έναν θεσμό που κράτησε ζωντανό το ελληνικό γένος επί αιώνες και έβρισκε πάντα τον πιο σωστό και σώφρονα δρόμο σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις!



ΟΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΟΡΕΥΕΙ Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ

Όσα απάνθρωπα συνέβησαν στη Μανωλάδα με τους ατυχείς λαθρομετανάστες που δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από «εκπροσώπους» των «εργοδοτών» τους δεν τιμούν την κοινωνία, το κράτος και την περιοχή. Παραπέμπουν σε αιματηρές σκηνές από ταινίες για τον δουλοκτητικό αμερικανικό Νότο ή την αποικιοκρατούμενη Ινδία. Συν τοις άλλοις, περνούν στο εσωτερικό της χώρας και στη διεθνή κοινότητα τα χειρότερα δυνατά μηνύματα: ότι η χρεοκοπημένη Ελλάδα είναι ένας τόπος όπου βασιλεύει η κτηνωδία και ενθαρρύνεται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Για όλα τα παραπάνω βασικοί υπαίτιοι δεν είναι οι αυτουργοί των ένοπλων επιθέσεων, οι οποίοι πρέπει να τύχουν του δέοντος ποινικού κολασμού για τις πράξεις τους. Εκείνοι που φιλοτέχνησαν το πρόσωπο του τέρατος είναι οι ιθύνοντες που διαχειρίστηκαν τη μοίρα της χώρας την παρελθούσα εικοσαετία και άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους. Υπουργοί Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως που παρέλαβαν κράτος και παρέδωσαν ξέφραγο αμπέλι. Γενικοί γραμματείς υπουργείων, επιθεωρητές εργασίας και εφοριακοί που τάισαν το θηρίο της κερδοσκοπίας μέσω του δουλεμπορίου.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, «λειτουργοί» των ΜΜΕ, κυκλώματα δικηγόρων και πρόσωπα με απροσδιόριστες επαγγελματικές ιδιότητες που βοήθησαν πολύ στο ξεθεμέλιωμα της πατρίδας μας από την πλημμυρίδα της λαθρομετανάστευσης. Η λύση είναι τόσο απλή και τόσο εύκολη, ώστε να εντάσσονται αυτοδικαίως στη σπείρα των αποδομητών όλοι όσοι δεν την υλοποιούν. Η λύση, φυσικά, είναι η άνευ εξαιρέσεων, αστερίσκων και δικαιολογιών εφαρμογή των νόμων. Ακόμα και των πιο ατελών ή αμφισβητίσιμων.

Οι λαθρομετανάστες να απελαύνονται. Σε εκείνους που απασχολούν παρανόμως συνανθρώπους μας χωρίς χαρτιά να επιβληθούν οι προβλεπόμενες αστικές και ποινικές κυρώσεις. Τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που κωφεύουν ενώπιον της εκκωφαντικής πραγματικότητας να απολύονται και να περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο «πόθεν έσχες» και περιουσιακής κατάστασης. Οι πολιτικοί που συνήργησαν στη δημιουργία αυτού του χάους να αποδοκιμαστούν από τα κόμματα και τους εκλογείς. Αλήθεια, η Αστυνομία, η Εφορία και η Επιθεώρηση Εργασίας δεν γνώριζαν τι συμβαίνει στη Μανωλάδα; Προς τι η έκπληξη;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1914: Η σφαγή του Landlow: Η Εθνοφρουρά του Colorado ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Landlow, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.

1999: 13 μαθητές σκοτώνονται στο Λύκειο Columbine των ΗΠΑ ,όταν δύο συμμαθητές τους ανοίγουν πυρ με αυτόματα και χειροβομβίδες.

Γεννήσεις

1923: Tito Puente, Πορτορικάνος μουσικός της latin-jazz.

Θάνατοι

1912: Bram Stoker, Βρετανός συγγραφέας.

1959: Μανώλης Τριανταφυλλίδης, καταξιωμένος γλωσσολόγος.

1999: Νίκος Ρίζος, ηθοποιός.