17 Απριλίου, 2013

ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Τον θεμέλιο λίθο στο Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι Βοιωτίας έθεσε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. 

Παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Θηβών καί Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Ιλίου, Αχαρνών καί Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, οι Επίσκοποι Νεοχωρίου κ. Παύλος, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Καραγκούνης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κλέαρχος Περγαντάς, ο Δήμαρχος Τανάγρας, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Γενικός Διευθυντής της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Κωστής Δήμτσας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής, τοπικών συλλόγων και φορέων, κληρικοί και λαϊκοί.

"Όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε ένα όμορφο κέντρο αγάπης και αλληλεγγύης" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος μετά την τέλεση του αγιασμού και πρόσθεσε, "είναι σημαντική η σημερινή μέρα, διότι αποδεικνύει τα οφέλη της συνεργασίας, οι προσπάθειές μας από την αρχή μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος είναι προσπάθειες φορέων που συνεργάστηκαν. Εδώ σε αυτόν τον χώρο με τη βοήθεια του θεού πρόκειται να χτιστεί ένα κέντρο, ένα σπίτι αγάπης που θα αγκαλιάζει τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι αγωνίστηκαν και κουράστηκαν, και εδώ θα ξεκουραστούν και θα φύγουν από τη ζωή αξιοπρεπώς". Ευχαρίστησε, ωστόσο ο Μακαριώτατος όλους όσοι συνεργάστηκαν για αυτήν την προσπάθεια, ενώ αναφέρθηκε στη δομή, στις εγκαταστάσεις και στους σκοπούς του έργου, αλλά και στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος τόνισε "η σημερινή μέρα είναι μια ανάσα στις δύσκολες μέρες που διανύουμε. Γνωρίζουμε Μακαριώτατε την ευαισθησία σας προς τον άνθρωπο και μάλιστα προς την τρίτη ηλικία. Εξάλλου, κάθε άνθρωπος, όπως κι αν έζησε δικαιούται να ζήσει τα τελευταία του χρόνια με αξιοπρέπεια". Για την αξία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, αλλά και της δημιουργίας του έργου μίλησαν οι αρμόδιοι υφυπουργοί, εκπρόσωποι της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το Κέντρο, συνολικής δυναμικότητας 64 κλινών και συνολικού εμβαδού 4.600 τ.μ., θα αποτελέσει μία πολυδύναμη μονάδα φροντίδας και ολοκληρωμένης υποστήριξης για τους ηλικιωμένους στην περιφέρεια. Δημιουργείται σε χώρο ιδιοκτησίας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος παραχωρήθηκε από την Ι. Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Οι υπηρεσίες του Κέντρου θα παρέχονται χωρίς χρέωση, διευκολύνοντας τις οικονομικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Στους φιλοξενούμενους του Κέντρου θα παρέχονται: φιλοξενία, εστίαση, δημιουργική απασχόληση, εργοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής. Ο συνολικός χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 27 μήνες.


Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΝΩΝ


Ο Μέγας Κανών, που συνέθεσε ο Άγιος Ανδρέας ο Ιεροσολυμίτης, αρχιεπίσκοπος Κρήτης και ένας από τους πιο εξέχοντες εκπροσώπους της εκκλησιαστικής ποιήσεώς μας, είναι ένας από τους πιο υπέροχους και περισσότερο γνωστούς ύμνους οτό εκκλησιαστικό πλήρωμα. Ψάλλεται τμηματικά τις τέσσερις πρώτες ημέρες της Καθαράς Εβδομάδος και ολόκληρος την Πέμπτη της Ε’ εβδομάδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αποτελεί ένα εγερτήριο σάλπισμα που αποβλέπει στό να φέρη τον άνθρωπο σε συναίσθηση της αμαρτωλότητός του και να τον οδηγήση μέσα από τη συντριβή και τη μετάνοια κοντά στό Θεό.

Ο Μέγας Κανών αποκαλείται έτσι, διότι έχει πλήθος πολύ τροπαρίων και είναι εκτενέστερος όλων των άλλων Κανόνων της Ορθοδόξου Υμνογραφίας. Ενώ δηλαδή οι άλλοι Κανόνες έχουν συνήθως τρία-τέσσερα τροπάρια σε κάθε ωδήν, αυτός έχει άνω των 20 τροπαρίων σε κάθε ωδήν. Η Β’ μάλιστα ωδή έχει 41 τροπάρια! Συνολικώς ο Κανών έχει 11 ειρμούς και 250 τροπάρια Ο Μέγας Κανών είναι ύμνος βαθύτατης συντριβής και συγκλονιστικής μετανοίας.

Ο άνθρωπος που αισθάνεται το βάρος της αμαρτίας, που γεύεται την πικρία της μακρυά από τον Θεό ζωής, που κατανοεί τις τραγικές διαστάσεις της αλλοτριώσεως της ανθρώπινης φύσεως στην πτώση και την αποστασία της από τον Θεό, συντρίβεται. Κατανύσσεται. Αναστενάζει βαθειά και ξεσπά σε θρήνο γοερό. Ένα θρήνο όμως που σώζει, διότι ανοίγει τον δρόμο της μετανοίας. Τον δρόμο που επαναφέρει τήν ανθρώπινη ύπαρξη κοντά στον Θεό, την πηγή της αληθινής ζωής και τό πλήρωμα της άρρητης χαράς και ευφροσύνης. Για θρήνο και θρηνωδία κάνει λόγο ο ποιητής ήδη από τό πρώτο τροπάριο του Κανόνος του: “Πόθεν άρξομαι θρηνείν τάς του αθλίου μου βίου πράξεις; ποίαν απαρχήν επιθήσω Χριστέ, τη νυν θρηνωδία;”.

Ο Μέγας Κανών ψάλλεται σε ήχο πλάγιο του Β’. Είναι ήχος γλυκύς, κατανυκτικός και εκφραστικός ιδιαιτέρου του πένθους και της συντριβής της ψυχής, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται πολύ στην υμνογραφία της Μεγάλης Εβδομάδος. Ο γοργός μάλιστα ειρμολογικός ρυθμός του, στον οποίο ψάλλονται τα τροπάρια του Μεγάλου Κανόνος, πέρα από την κατάνυξη και τη συντριβή που μεταδίδει, εκφράζει και την ιερή ανησυχία της υπάρξεως να επιτύχη την εν Χριστώ απολύτρωσή της.

Μετανοείτε! κραυγάζει ανά πάσαν στιγμήν ο Μέγας Κανών. Όλο λοιπόν το πένθιμον και κατανυκτικόν περιεχόμενον του αριστουργήματος αυτού θα μπορούσε να συνοψισθή σε ένα από τα τροπάρια του, τo υπέροχο εκείνο: “Ψυχή μου, ψυχή μου, ανάστα τι καθεύδεις; το τέλος εγγίζει και μέλλεις θορυβείσθαι· ανάνηψον ουν ίνα φείσηταί σου Χριστός ο Θεός, ο πανταχού παρόν και τα πάντα πληρών”. Δηλαδή:  Ψυχή μου, ψυχή μου σήκω επάνω! Τι κοιμάσαι; Το τέλος της επιγείου ζωής πλησιάζει καί μέλλεις να υποστής μεγάλη ταραχή. Σύνελθε από τη μέθη σου δια να σε λυπηθή ο Χριστός και Θεός, ο Οποίος είναι πανταχού παρών και γεμίζει τα πάντα με την παρουσία Του.



ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ( Β΄ ΜΕΡΟΣ)


Ιεροσόλυμα (Β΄ ΜΕΡΟΣ)

Είναι περίπου μισή ώρα απόσταση από τη Βηθλεέμ με το λεωφορείο, και ιδιαιτέρως στην παλαιά πόλη, όπου υπάρχουν τα προσκυνήματα όλων των τόπων αλλά και όλων των εποχών,  του Παναγίου τάφου, του φρικτού Γολγοθά, του Πραιτωρίου και όσων άλλων ευρίσκονται μέσα στο χώρο αυτό.  Μπαίνοντας από την πύλη του Δαυϊδ προς την παλαιά πόλη και κυρίως το ναό της Αναστάσεως. Εκεί επιβεβαιώνεται ότι ο Χριστός μας είναι το κέντρον της ανθρωπότητος.  Πλησιάζοντας  προς την κεντρική πύλη του ναού και εκεί αριστερά μας στέκει η κολόνα, η χαραγμένη από Θείο χέρι. Εκεί, σύμφωνα με την ιστορία, το 1548 οι Αρμένιοι απαγόρευσαν στον Πατριάρχη των Ιεροσολύμων, τον μόνο δικαιούχο,  να μπει την ημέρα του μεγάλου Σαββάτου στον Πανάγιο τάφο για να πάρει το Άγιο φως. 

Ο Πατριάρχης πικραμένος, έφυγε και βγήκε εκεί έξω στην κεντρική πύλη του ναού και όταν πλησίασε η ώρα για να βγει το Άγιο φώς, για πρώτη φορά στα χρονικά, το Άγιο φώς βγήκε από την κολόνα που στεκόταν ο Πατριάρχης και όχι από τον Πανάγιο τάφο που ως συνήθως κάθε χρόνο βγαίνει.  Μέχρι σήμερα η κολόνα αυτή υπάρχει σκισμένη όπως είπαμε πιο πάνω από θείο χέρι, γρανιτένια. Τότε το 1548 δηλαδή, ο μουσουλμάνος ιμάμης οποίος ήταν έτοιμος να απαγγείλει την προσευχή των μουσουλμάνων, μόλις είδε το φοβερό αυτό θαύμα ομολόγησε την πίστη του στον αληθινό Θεό, τό Θεό των ορθοδόξων.  Οι  άλλοι μουσουλμάνοι, έτρεξαν και ανέβηκαν εκεί επάνω στο μιναρέ που βρισκόταν, και τον γκρέμισαν κάτω.

Μέχρι σήμερα θεωρείται ο μάρτυς της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Αφού περάσουμε την κεντρική πόρτα του Ναού, μπροστά μας ευρίσκεται ο τόπος της Αποκαθήλωσης. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Γολγοθά και είναι το πρώτο σημείο που συναντά ο προσκυνητής του ναού της Αναστάσεως . Η πλάκα, διακοσμημένη κατάλληλα, στην οποία πέφτουν και προσκυνούν όλοι όσοι μπαίνουν στο ναό, δείχνει το σημείο που ακούμπησαν το σώμα του Κυρίου κατεβάζοντάς το από το Σταυρό.  Προχωρώντας προς τα αριστερά του ναού και εκεί συναντάμε μπροστά μας το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου φτάνοντας μπροστά στην πύλη του Πανάγιου Τάφου  εκεί μπροστά στον τάφο του Χριστού. Με την παρότρυνση του πορτάρη του Παναγίου τάφου περνάμε στο βάθος εκεί που είναι ο τάφος του Χριστού.

Στη συνέχεια,  και βγαίνοντας από τον Πανάγιο και Ζωοδόχο τάφο του Κυρίου μας,  περνάμε σε άλλο μεγάλο προσκύνημα. Το δεύτερο κατά σειράν σε αξία και μεγαλοπρέπεια,  το φρικτό Γολγοθά,  εκεί που σταυρώθηκε ο αναμάρτητος Κύριος, προχωρώντας φτάνουμε κάτω από την Αγία Τράπεζα που είναι ο συγκεκριμένος χώρος που πότισε  με αίμα εκείνες τις πέτρες του Γολγοθά για να ξεπλύνει και τα δικά μας κρίματα.  Προχωρώντας και ακριβώς κάτω από τον λόφο του Γολγοθά, συναντάμε κι’ άλλο συγκλονιστικό προσκύνημα, εκεί συναντάμε τον τόπο που κατά την παράδοση βρέθηκε το κρανίο του πρωτοπλάστου Αδάμ. Εκεί του πέφτοντας στο αίμα του Χριστού, ξέπλενε κατ αυτό τον τρόπο τις αμαρτίες όλου του ανθρώπινου γένους. 

Πιό μέσα ακόμα, εκεί στον ίδιο χώρο, είναι το θησαυροφυλάκιο του Ναού της Αναστάσεως! Και οι θησαυροί;  Τα Ιερά λείψανα των Αγίων της πίστεώς μας.  Ένα δωμάτιο γεμάτο ιερές λάρνακες με οστά Αγίων και μαρτύρων της πίστεώς μας τα οποία αναδίδουν οσμή ευωδίας πνευματικής, το προσκύνημα αυτό είναι ιδιαιτέρως χαριτωμένο. Προχωρώντας στο επόμενο προσκύνημα και κατεβαίνοντας πολλά σκαλιά φτάνουμε εκεί που ο ζήλος και η πίστη της Αγίας Ελένης έφεραν στο φως του κόσμου τον Τίμιο Σταυρό! Φτάνουμε στο σημείο εκείνο που η Αγία εκείνη βασίλισσα του Βυζαντίου ,  χρηματοδοτεί τους εργάτες, πιστεύοντας ακράδαντα ότι εκεί σε κείνο το σημείο βρίσκεται θαμμένος ο τίμιος Σταυρός, συνεχίζοντας  φτάνουμε εκεί που ο Εκατόνταρχος στέκει έκπληκτος από τα γεγονότα της Σταυρώσεως, και ομολογεί λέγοντας "αληθώς Θεού Υιός ήν Ούτος.

Περπατώντας αργά στον απέραντο Ναό της Αναστάσεως,  φτάνουμε στην προσωρινή φυλακή του Κυρίου μας. Εκεί υπάρχουν δύο τρύπες επάνω σε μια πλάκα κι η πλάκα αυτή χρησιμεύει σαν κάθισμα. Στην πλάκα αυτή κράτησαν τον Κύριο καθισμένο, με τα πόδια Του μέσα στις τρύπες και δεμένα από το κάτω μέρος. Έτσι ήταν οι φυλακές τότε.  Για να μην πρόκειται να δραπετεύσει ο κρατούμενος τον έδεναν κατ αυτό τον τρόπο.  Έτσι έδεσαν και τον Κύριο τη λίγη ώρα που χρειάστηκε για να φτιάξουν το Σταυρό.   Συνεχίζοντας φτάνουμε εκεί που σήμερα έχουν το προσκύνημα οι καθολικοί.  Είναι το σημείο που ευθύς μετά την Ανάσταση του ο Κύριος, συνήντησε τη Μαρία τη Μαγδαληνή.  Το προσκύνημα ονομάζεται "μη μου άπτου". Όπως δηλαδή ακριβώς είπε τότε ο κύριος στη Μαρία τη Μαγδαληνή όταν αυτή, από τη χαρά της έσπευσε να αγκαλιάσει τα πόδια του Χριστού.  Προχωρώντας μπαίνουμε μέσα σε δύο τάφους.  Δύο τάφοι ακριβώς πίσω από τον τάφο του Χριστού.  Δύο τάφοι ο ένας του Ιωσήφ κι ο άλλος του Νικοδήμου.

Ο ένας από τους δύο κρυφούς μαθητές ο Ιωσήφ,  έδωσε στον Κύριο τον τάφο που είχε για τον εαυτό του.  Σύμφωνα δε με την παράδοση αγόρασε στη συνέχεια άλλο τάφο κοντά στον τάφο του Χριστού, εκεί δηλαδή ακριβώς που μπαίνουν οι προσκυνηταί. Εκεί, ακριβώς δίπλα και ο τάφος του Νικοδήμου, του άλλου κρυφού μαθητού του Χριστού και Μυροφόρου. Επόμενο προσκύνημα είναι ο ορθόδοξος ναός της Αναστάσεως του Κυρίου.  Είναι ο Ναός ακριβώς απέναντι από την πόρτα του Παναγίου Τάφου.  Εκεί μέσα γίνονται οι περισσότερες θείες λειτουργίες.  Εκεί λειτουργεί την Ανάσταση ο Πατριάρχης.  Εκεί λειτουργείται όμως και κάθε Κυριακή.

Πραιτώριο

Προχωρώντας, έξω πλέον από το ναό της Αναστάσεως,  και μέσα στα στενά σοκάκια της παλαιάς πόλης, συναντούμε το Πραιτώριο.  Είναι εκεί που κάποτε στεκόταν ο Πιλάτος και ρωτούσε τους Εβραίους αν θα ήθελαν να ελευθερωθεί ο Κύριος ή ο Βαρραβάς.  Είναι το σημείο εκείνο, ο χώρος εκείνος, που ο Πιλάτος ένιψε τα χέρια του, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την αθωότητά του Κυρίου.  Είναι το μέρος εκείνο που ο Κύριος εσιώπα και δεν απαντούσε στις τόσες κατηγορίες που του απηύθυναν οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι.  Έχοντας στο νου του ο προσκυνητής όλα αυτά τα γεγονότα βαδίζοντας φθάνει στο χώρο αυτόν. Μιά μικρή σκαλίτσα  οδηγεί στον υπόγειο χώρο, εκεί που είναι και παραμένει μέχρι σήμερα, η φυλακή του Κυρίου μας αλλά και οι φυλακές των ληστών του Βαρραβά και των δύο ληστών που σταυρώθηκαν ο ένας το δεξιά του Χριστού και ο άλλος αριστερά του.

Δεν μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο μυαλό ότι ο Κύριος βρέθηκε σε κείνους τους τόπους,  δικασμένος σαν κακούργος μέσα στις πιο τρομερές και φρικτές φυλακές των Ιεροσολύμων.  Μέσα σε μια φυλακή που και μέχρι σήμερα δεν μπορεί να σταθεί άνθρωπος πάνω από πέντε έως δέκα λεπτά.  Βέβαια για τους ορθόδοξους ο χώρος αυτός έχει μεγάλη ευλογία και παρηγοριά.  Μπαίνοντας σε αυτόν το χώρο αισθάνεται ο προσκυνητής  ότι πήγε να παρηγορήσει το Χριστό στη δύσκολη εκείνη στιγμή.  Αισθάνεσαι εκείνο που ακούμε το βράδυ της Κυριακής των Βαίων.  "Συμπορευθώμεν αυτώ και συσταυροθώμεν και νεκρωθώμεν δι’ Αυτόν ταις του βίου ηδοναίς".  Συνεχίζοντας την πορεία ο προσκυνητής, βρίσκεται μπροστά στην "Πύλη".  Ποια είναι η "Πύλη";  Εκεί σε ένα ρωσσικό μοναστήρι υπάρχει μια "Πύλη" από την οποίαν τότε περνούσαν οι κατάδικοι.  Μια πύλη που  περνώντας ο κατάδικος, εάν έστω και ένας εφώναζε ότι ο κατάδικος είναι αθώος, τότε η υπόθεσή του ερευνάτο ξανά και εκρίνετο με πολύ επιείκεια. 

Είναι η πύλη από την οποία πέρασε και ο Κύριος,  πλην όμως κανείς δεν φώναξε τη λέξη "αθώος".  Τα μάτια και πάλι γεμίζουν δάκρυα, βλέποντας την πύλη εκείνη.  Ο μόνος Άγιος,  ο Πανάγιος Θεός,  ο μόνος αναμάρτητος,  δεν έχει την παραμικρή υπεράσπιση από κανέναν άνθρωπο.  Οι μαθητές του τον έχουν εγκαταλείψει! Ο κόσμος,  όχλος,  όλοι ευεργετημένοι από Αυτόν,  δεν βρίσκει καμιά λέξη συμπαράστασης.  Ένοχος για όλους.  Μόνο η Παναγία μητέρα του,  ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής,  και κάποιες Μυροφόρες γυναίκες είναι εκεί για να συμπαρασταθούν στον Κύριό μας.  Προχωρώντας θα συναντήσουμε  ένα άλλο σημαντικό προσκύνημα,  είναι το μοναστήρι της μεγάλης Παναγίας. Εκεί υπάρχει μια εικόνα και κατά την παράδοση εκεί στεκόταν η Υπεραγία Θεοτόκος και έβλεπε το Σταυρικό θάνατο του γιού της. 

Εκείνη την ώρα που σταυρωνόταν ο Χριστός, η Παναγία έβγαλε κραυγή θρήνου και πικρίας. Από τη μεγάλη κραυγή πήρε και το όνομα μεγάλη Παναγιά. Στον ίδιο χώρο μετά από χρόνια ασκήθηκε και αγωνίστηκε μια από τις μεγαλύτερες ασκήτριες της Εκκλησίας μας, η Οσία Μελάνη.  Μέχρι σήμερα υπάρχει κάτω, πολύ χαμηλά από το έδαφος το ασκητήριο της Αγίας και η αλυσίδα με την οποίαν ήταν δεμένη όλη της τη ζωή! Εκεί στο χώρο του μοναστηριού είναι και ο τάφος της, ο οποίος είναι πηγή χαρισμάτων του Θεού. Το επόμενο προσκύνημα είναι στην Παναγία σαιντανάγια.  Είναι ένα μοναστήρι όπου φυλάσσεται μια εικόνα . Είναι η εικόνα της γιαγιάς της Παναγίας! Όπως και η Παναγία μας, έχει το όνομα  Μαρία. Εκεί υπάρχει κι άλλη μια εικόνα που έχει τέσσερις μορφές! Τον Κύριο, την Παναγία, τη μητέρα της Παναγίας την Αγία Άννα και τη γιαγιά της Παναγίας την Αγία Μαρία. 

Εκεί η ηγουμένη της Μονής αφού διηγηθεί το ιστορικό της Μονής στους προσκυνητάς, με πολλή ευγένεια τους ξεναγεί στούς χώρους του Ναού και της Μονής. Συνεχίζοντας εκεί κοντά, δίπλα στο πραιτώριο,  είναι το λιθόστρωτο είναι εκεί που κάθονταν οι στρατιώτες και έπαιζαν ζάρια.  Είναι εκεί που έπαιξαν στα ζάρια το χιτώνα του Χριστού ποιός  θα τον πάρει.  Σήμερα είναι καθολικό μοναστήρι αλλά αυτό δεν παύει να θυμίζει ότι είναι και αυτός ένας από τους αγιασμένους χώρους που πέρασε ο Χριστός και τον αγίασε με τά πανάχραντα πόδια του. Ακόμα πιο δίπλα εκεί που κάποτε βρισκόταν η κολυμβήθρα της Βηθεσδά,  εκεί που κάποτε γινόταν το φοβερό εκείνο θαύμα,  εκεί που κάθε τόσο κατέβαινε άγγελος Κυρίου και έμπαινε μέσα στην κολυμβήθρα και αγίαζε τα νερά και στη συνέχεια όποιος ασθενής έπεφτε μέσα, έβρισκε την υγεία του από οποιαδήποτε ασθένεια και άν έπασχε. 

Εκεί κάποτε πήγε και ο Κύριος και βρήκε τον παράλυτο κατάκοιτο, τριάντα οχτώ ολόκληρα χρόνια βρισκόταν ξαπλωμένος μη έχοντας κανέναν να τον βοηθήσει.  Εκεί ο Κύριος τον θεράπευσε! Του έδωσε εντολή να πάρει το κρεββάτι του και να πάει στό σπίτι του.  Εκεί σήμερα υπάρχουν τα ερείπια της κολυμβήθρας εκείνης και διακρίνει κανείς και τις στοές  και όποια άλλη λεπτομέρεια μας αναφέρει το ιερό Ευαγγέλιο.  Προχωρώντας λίγο πιο κάτω συναντάμε ένα σπίτι, ένα σπίτι που τότε ήταν το σπίτι των Αγίων Ιωακείμ και Άννης,  ένα σπίτι ιστορικό  αλλά και πραγματικό κειμήλιο,  εκεί μέσα σε αυτό το σπίτι που σήμερα δεν δείχνει κάτι το αξιόλογο, εκεί μέσα γεννήθηκε η Υπεραγία  Θεοτόκος.

Εκεί, κατεβαίνοντας πολλά σκαλιά, κάτω από τό έδαφος, φτάνουμε μπροστά στούς ιερούς οικείους χώρους! Στο σημείο που έμενε η Αγία αυτή οικογένεια, άλλά κι εκεί που γεννήθηκε η Παναγία μας η μητέρα του Θεού.


Η συνέχεια αύριο




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Επί της αρχής υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται και η υπερψήφισή του επί των άρθρων. Σε σημεία αιχμής αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, η τροπολογία για δρομολόγηση «πλοίου ασφαλείας» κατά τη διάρκεια των απεργιών της ΠΝΟ και το άρθρο 19 για την υπό προϋποθέσεις υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας των κατωτέρων πληρωμάτων στα ποντοπόρα πλοία και τα σκάφη αναψυχής. Σκληρή κόντρα Μουσουρούλη-Παπαδημούλη στη Βουλή.

Έως το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 4.000 υπάλληλοι και στη διάρκεια του 2014 θα γίνουν οι υπόλοιπες 11.000 απολύσεις, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Αντ.Μανιτάκης τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε ανθρωποθυσίες» και εξήγησε από που θα βρεθούν οι προς αποχώρηση δημόσιοι υπάλληλοι.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα, Τετάρτη τα δημόσια νοσοκομεία, μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για 24ωρη απεργία και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για εξάωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 9 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι. Συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή.

Άγνωστοι γάζωσαν με πυρά την είσοδο νυχτερινού κέντρου στην Πάτρα περίπου στις 03:30 την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας υπάλληλος του κλαμπ, να τραυματιστεί σοβαρά ένας δεύτερος υπάλληλος και ελαφρύτερα ένας τρίτος. Πηγές της αστυνομίας κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ κυκλωμάτων της νύχτας.

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ανοίγει η ΑΔΕΔΥ για τις αποχωρήσεις από τον δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης από σήμερα, Τετάρτη, οπότε προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:30 το μεσημέρι. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχει κηρυχθεί στάση εργασίας από τις 12:00 ώς τη λήξη του ωραρίου στην Αττική.

Κόσμος

Αποστάσεις από τις βίαιες διαδηλώσεις, που σημειώθηκαν στο Καράκας μετά την επίσημη ανακήρυξη της νίκης του Νικολά Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας, κρατά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες και κατηγορεί για τα επεισόδια τον συνεχιστή του Τσάβες. Μάλιστα ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, διαδήλωση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε σχέδια να «διεισδύσει» σε αυτή, να δημιουργήσει προβλήματα και στη συνέχεια να κατηγορήσει τον ίδιο. Την Παρασκευή η ορκωμοσία του Μαδούρο.

Οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να εξιχνιάσουν την επίθεση στη Βοστώνη, η πόλη περνά από το σοκ στην οργή και στις ΗΠΑ η φωτογραφία ενός από των τριών νεκρών κοντεύει να γίνει σύμβολο: Ο οκτάχρονος Μάρτιν Ρίτσαρντ έφτασε να αντιπροσωπεύει για τους Αμερικανούς τον κίνδυνο από την τυφλή βία που φαινόταν να είχε απομακρυνθεί ενώ ο θρήνος περισσεύει για τις δύο νεαρές κοπέλες που έχασαν επίσης τη ζωή τους επειδή απλά συμμετείχαν σε μία γιορτή. Φρίκη προκαλεί η ιδέα ότι αρκετοί από τους 176 τραυματίες έχουν ακρωτηριαστεί.

Εκρήξεις σημειώθηκαν στο θέρετρο Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ το πρωί της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να ηχήσουν οι σειρήνες. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση με ρουκέτες, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Τίτλοι τέλους για την πιο εμβληματική προσωπικότητα που κυβέρνησε τη Βρετανία από την εποχή του Τσόρτσιλ: Η Μάργκαρετ Θάτσερ κηδεύεται την Τετάρτη στο Λονδίνο με στρατιωτικές τιμές, σε μία τελετή κλειστή στο κοινό και με υψηλούς προσκεκλημένους στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου. Η στρατιωτική πομπή θα περάσει από μεγάλο μέρος της πόλης υπό ισχυρά αστυνομικά μέτρα, ενώ η Σκότλαντ Γιαρντ αναμένει ορισμένες μικρές διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης.

Εμποτισμένη με ρικίνη βρέθηκε από τις αμερικανικές αρχές μια επιστολή που είχε αποδέχτη τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Ρότζερ Ουίκερ. Το δηλητήριο εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας του καθημερινού ταχυδρομείου των γερουσιαστών, σε ένα ξεχωριστό κτίριο του Καπιτωλίου.

Οικονομία

Η Γερμανία θα επιστρέψει σε πλεονασματικό προϋπολογισμό το 2016, χάρη στη σταθερή ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αναφέρεται σε κυβερνητικό έγγραφο, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη τροποποίηση της ισχύουσας λογιστικής νομοθεσίας, με στόχο να βελτιωθεί η διαφάνεια των δραστηριοτήτων ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων (με περισσότερους από 500 εργαζομένους) σε ό,τι αφορά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το Σεπτέμβριο του 2013 θα είναι σε πλήρη λειτουργία ο επιλιμένιος σταθμός φόρτωσης αυτοκινήτων στο Car-Terminal του ΟΛΠ, στο χώρο Γ2 του εμπορικού λιμένα στο Νέο Ικόνιο, όπως κατέληξε η σύσκεψη που έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ, παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του, Γιώργου Ανωμερίτη, του διευθύνοντος σύμβουλου της ΕΡΓΟΣΕ, Κώστα Σπηλιόπουλου, και διευθυντικών στελεχών των δύο εταιρειών.

Αθλητισμός

Το... τραίνο της Μπάγερν Μονάχου έχει μπει στις ράγες και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να το σταματήσει. Οι Βαυαροί συνέτριψαν με 6-1την Βόλσφμπουργκ στον ημιτελικό του Κυπέλλου Γερμανίας και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό έπειτα από μια... πολύ καλή προπόνηση. Τα τρία πρώτα γκολ πέτυχαν οι Μάντζουκιτς (15΄), Ρόμπεν (35΄), Σακίρι (50΄) και ακολούθησε χατ-τρικ μέσα σε έξι λεπτά (80΄,83΄, 86΄) από τον Μάριο Γκόμεζ που είχε μπει ως αλλαγή στο 77΄! Σκόρερ των φιλοξενούμενων ήταν ο Ντιέγκο στο 45΄.

Μετά την ένσταση για αντικανονική διακοπή του αγώνα, η ΑΕΚ ετοιμάζεται να καταθέσει και μήνυση στον διαιτητή Τριτσώνη για παράβαση καθήκοντος. «Η ΑΕΚ θα προστατέψει με κάθε μέσο την Ιστορία της» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΑΕ.

Την ευκαιρία να κάνει σημαντικό βήμα για την έξοδό της στο Champions League έχασε η Άρσεναλ. Σε εξ αναβολής αναμέτρηση της πρέμιερ λιγκ οι«κανονιέρηδες» παραχώρησαν «λευκή» ισοπαλία (0-0) στην Έβερτον και νιώθουν την "ανάσα" της Τσέλσι και της Τότεναμ που έχουν αγώνες λιγότερους.


ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Τον θεμέλιο λίθο στο Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι Βοιωτίας θα θέσει στις 5 μ.μ. σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Το Κέντρο, συνολικής δυναμικότητας 64 κλινών και συνολικού εμβαδού 4.600 τ.μ., θα αποτελέσει μία πολυδύναμη μονάδα φροντίδας και ολοκληρωμένης υποστήριξης για τους ηλικιωμένους στην περιφέρεια. Δημιουργείται σε χώρο ιδιοκτησίας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος παραχωρήθηκε από την Ι. Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου θα παρέχονται χωρίς χρέωση, διευκολύνοντας τις οικονομικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Στους φιλοξενούμενους του Κέντρου θα παρέχονται: φιλοξενία, εστίαση, δημιουργική απασχόληση, εργοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής. Ο συνολικός χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 27 μήνες.

«ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ»

Απάντηση-χαστούκι για όσα ο ανιστόρητος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ισχυρίστηκε, ότι δηλαδή η Γερμανία δεν χρωστά ούτε σεντ στην Ελλάδα, δίνει η απόρρητη έκθεση που συνέταξε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου. Το κείμενο-ντοκουμέντο θωρακίζει με μια σειρά νομικά επιχειρήματα τη χώρα μας για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Από κοντά ο πρώην υπουργός, καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, ενισχύοντας τα νομικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, τονίζει ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής του κατοχικού δανείου ούτε και θέμα παραίτησης από ελληνικής πλευράς, καθώς έχει συναφθεί με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο. Στην έκθεση πάντως είναι εντυπωσιακό το πώς καταγράφεται ο τρόπος που το Γ΄ Ράιχ άδειασε τα ελληνικά ταμεία στην Κατοχή αλλά και το ότι ακόμη και ο Χίτλερ είχε παραδεχτεί το χρέος που το καθεστώς Μέρκελ δεν αναγνωρίζει.

Στο πόρισμα της επιτροπής αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ελληνική κυβέρνηση το 1942 κατέβαλε στις δύο δυνάμεις Κατοχής και σε ίσο μερίδιο για έξοδα κατοχής το ποσό των 1,5 δισ. δραχμών, που έφτασε τα 8 δισ. λίγους μήνες αργότερα.

Στις 2/12/1942 υπογράφηκε ανάμεσα στις τρεις κυβερνήσεις (Γερμανίας, Ιταλίας και Ελλάδας) συμφωνία που αναφέρει ότι ο δανεισμός σταματά την 1η Απριλίου 1943, οπότε και αρχίζει η άτοκη επιστροφή τους. Το συνολικό ύψος του δανείου που καταβλήθηκε από την Ελλάδα στις δυνάμεις κατοχής, μέσω της ΤτΕ, αναγράφεται στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ έτους 1947, όπου φέρεται ότι ανήλθε, καθ’ όσον αφορά τη Γερμανία, στο ποσόν των 1.530.033.302.528.819 δραχμών, το οποίο αντιστοιχεί προς USD 215.662.040,54 του τέλους 1944. Ο Αλτενμπουργκ τον Ιούλιο του 1964, με έγγραφό του στο γερμανικό ΥΠΕΞ, υπολογίζει τη δανειακή οφειλή της Γερμανίας προς την Ελλάδα σε 200.000.000 χρυσά μάρκα.

Πράγματι, το Γ΄ Ράιχ, από τον Απρίλιο του 1943, άρχισε να επιστρέφει το κατοχικό δάνειο. Εως τον Σεπτέμβριο του 1944 κατέβαλε κάποιες εξοφλητικές δόσεις. Αυτές που αρνήθηκαν και αρνούνται ακόμη να εκπληρώσουν προς την Ελλάδα τις δανειακές υποχρεώσεις είναι οι μεταπολεμικές γερμανικές κυβερνήσεις, παρότι ο Γερμανός καγκελάριος Ερχαρτ με δήλωσή του το έτος 1964 δεσμεύτηκε για την επιστροφή του υπόλοιπου ποσού του δανείου μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Η έκθεση, τέλος, καταλήγει στους τρόπους που η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τα οφειλόμενα, τονίζοντας ότι μπορεί να γίνει είτε μέσω διπλωματικών χειρισμών είτε με προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953 ή με προσφυγή της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εσχατη, προς έρευνα, δυνατότητα της Ελλάδος για δικαιοδοτική επίλυση της διαφοράς από το κατοχικό δάνειο είναι η προσφυγή της κατά της Γερμανίας στα εσωτερικά (ελληνικά) δικαστήρια.


ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ: 868 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΧΥ 79 ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ 4700 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2009


Η σημερινή επιθετική ενέργεια της τουρκικής Αεροπορίας με την υπέρπτηση των τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-4E πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων αν και αποτέλεσε το πρώτο σοβαρό επεισόδιο για το 2013 προκαλεί προβληματισμό στα ελληνικά επιτελεία καθώς δείχνουν να επιβεβαιώνονται οι φόβοι τους για αιφνίδια κλιμάκωση της κατάστασης από την τουρκική πλευρά στο Αιγαίο. Αυτό γιατί πάντα η τουρκική επιθετικότητα έχει την τάση να αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι κάτι που μπορεί να επαναληφθεί και φέτος. Οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από Εθνικό έδαφος είναι μια πάγια τακτική της τουρκικής Αεροπορίας και φυσικά οπ χρόνος που αυτή εκδηλώνεται δεν είναι τυχαίος. Η Τουρκία ακολουθεί τη γνώριμη τακτική του «καρότου και του μαστίγιου».

Αφού πρώτα εκδηλώνουν μια υποτιθέμενη προσπάθεια για συνεργασία σε διάφορους τομείς μεταξύ αυτών και η ενέργεια, στη συνέχεια προχωρούν σε ουσιαστική αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με υπέρπτήσεις  γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να πάρουν απάντηση ανάλογη της πρόκλησης στην οποία προχωρούν. Εάν κοιτάξουμε από το 2009 μέχρι και σήμερα θα δούμε ότι οι συνολικές υπερπτήσεις Εθνικού εδάφους από την τουρκική Αεροπορία φτάνουν στον εκπληκτικό αριθμό των 79! Δηλαδή τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξε 79 φορές πάνω από ελληνικό έδαφος μέσα στην τελευταία 5ετία χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη που θα κάτσει το νούμερο αυτό καθώς το 2013 δεν έχει τελειώσει. Από αυτές οι 51 είχαν σημειωθεί το 2009, οι 20 το 2010, οι 4 το 2011, οι 3 το 2012 και μια μετράμε ήδη φέτος. Εκεί όμως που οι αριθμοί αλλά και η όποια εθνική κυριαρχία έχει απομείνει σε αυτόν τον τόπο χάνει εντελώς τη σημασία της είναι στις παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ).

Εδώ τα νούμερα είναι εντελώς απογοητευτικά. Από το 2009 μέχρι σήμερα τουρκικά πολεμικά σκάφη πραγματοποίησαν 868(!) παραβιάσεις των ΕΧΥ διαπλέοντας τις περισσότερες φορές όλο το Αιγαίο φτάνοντας μέχρι έξω από το Σούνιο. Πιο συγκεκριμένα το 2009 είχαμε 90 παραβιάσεις, το 2010 133, το 2011 206, το 2012 389 και φέτος μετράμε ήδη 50 εκ των οποίων 37 τον Ιανουάριο και 13 τον Φεβρουάριο. Έτσι με 79 υπερπτήσεις Εθνικού εδάφους, 868 παραβιάσεις των ΕΧΥ – χωρίς στα νούμερα αυτά να συνυπολογίζονται οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου – οι οποίες ξεπερνούν τις 4700(!) – από το 2009 μέχρι και σήμερα η Τουρκία δίνει το στίγμα της  στο Αιγαίο σε αντίθεση με μια ανήμπορη ηττοπαθή και φοβισμένη Ελλάδα η οποία δεν μπορεί να ασκήσει ούτε τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ;


Απάντηση στην σκέψη για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθεί να δώσει η Τουρκία. Ο Υπουργός Οικονομικών της, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, πρόκειται να συναντηθεί με στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας και του Τουρκο-Αμερικανικού Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να τους ενημερώσει για το τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα.

Η Άγκυρα θεωρεί πως μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, θα τη ζημιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στον εμπορικό τομέα. Για το λόγο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει την πίεση (lobbying) στις ΗΠΑ, ζητώντας να υπάρξει αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ αυτής και της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Περαιτέρω λεπτομέρειες για το ζήτημα θα αποφασιστούν πριν την σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1937: Ο Duffy Duck κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο.

1961: Το βραβείο Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού στον Μάνο Χατζιδάκι για τα «Παιδιά του Πειραιά» το οποίο και συμπεριλήφθηκε στην ταινία του Ζυλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή».

1967: Οι Rolling Stones για πρώτη φορά στην Αθήνα. Η συναυλία γίνεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και έχει άδοξο τέλος.

Γεννήσεις

1863: Κωνσταντίνος Καβάφης, ποιητής.

1935: Θόδωρος Αγγελόπουλος, διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης.

1957: Africa Bambaataa, Αμερικανός μουσικός πρωτοπόρος του hip-hop ρεύματος.

Θάνατοι

1790: Βενιαμίν Φραγκλίνος, Αμερικανός εφευρέτης πολιτικός και διπλωμάτης.

2003: Γιάννης Λάτσης, εφοπλιστής.