15 Απριλίου, 2013

ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στην αίθουσα της εκδήλωσης συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ενώ τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίος. Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε με μουσική παράσταση από τη Χορωδία του Συλλόγου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων.

Την εκδήλωση συντόνιζε και παρουσίαζε ο καθηγούμενος της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουλουριώτης, ενώ την διατριβή παρουσίασαν ο Ομ. Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Γόνης, ο Ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Παλιούρας και ο Αναπλ. Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Σέμογλου.

Τα μαρτύρια των Αγίων μας δυναμώνουν" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Μέγαρα για την παρουσίαση της έκδοσης της διδακτορικής διατριβής "Αυτοκεφαλοφόροι Άγιοι Μάρτυρες και Κεφαλοφόροι Αγίων Μαρτύρων στην Ορθόδοξη Τέχνη" του κ. Αλεξίου Ορφανού.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος, ο Δήμος Μεγάρων-Νέας Περάμου και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μεγάρων.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη φιλία και στη γνωριμία του με τον κ. Ορφανό και τόνισε "θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρόσκληση, αλλά και την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτό το πνευματικό συμπόσιο και να ακούσω τις τόσο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Είμαι συγκινημένος γιατί αυτήν την βραδιά παρουσιάζεται ο κόπος του αγαπητού μου εν Χριστώ αδελφού σε ένα θέμα που αγάπησε σαν θέμα, αλλά και σαν εκκλησιαστική τέχνη. Η εκκλησιαστική τέχνη" πρόσθεσε ο Μακαριώτατος "δε μπορεί να είναι αποκομμένη από την εκκλησιαστική ζωή.

Άλλωστε ό,τι εκκλησιαστικό είναι μακριά από την εκκλησιαστική ζωή, γίνεται αίρεση. Αν τα προτερήματά μας τα κρατήσουμε για τον εαυτό μας και δεν τα ενώσουμε να τα προσφέρουμε για το κοινό καλό, τότε αυτό είναι αίρεση. Για παράδειγμα, ο κ. Ορφανός εναποθέτει το έργο του, τον κόπο του, την μελέτη του στην Αγία Τράπεζα, για να εκκλησιοποιηθεί και δεν την κρατάει για τον εαυτό του".

Αναφέρθηκε, επίσης ο Αρχιεπίσκοπος στην τέχνη των Μοναστηριών τονίζοντας πως "η Εκκλησία έχει ορισμένο τόπο για κάθε αγιογραφία. Έχει, εξάλλου δογματική σημασία η κάθε εικόνα, ψηλά βρίσκεται ο Παντοκράτορας, μετά η Παναγία στην κόγχη, γιατί συνδέει τον ουρανό με τη γη, γύρω οι σκηνές με τη ζωή του Κυρίου και μετά οι μάρτυρες και οι Άγιοι. Βλέπουμε, λοιπόν, πολλά μαρτύρια. Στις δύσκολες ώρες, στους πειρασμούς, πρέπει να δυναμώσει η ψυχή και η καρδιά, για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες της ζωής.

 Ο κόσμος, λοιπόν, βλέποντας τα μαρτύρια μέσα στην Εκκλησία, παίρνει δύναμη. Αυτήν την δύσκολη εποχή, αλλά και σε κάθε δύσκολη περίοδο τα μαρτύρια μας εμπνέουν, τα μαρτύρια μας δυναμώνουν, τα μαρτύρια μας καθοδηγούν"

ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΗΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΦΗΣ


Προβληματισμό σε στελέχη της Εκκλησίας αλλά και σε πολλούς πιστούς δημιουργεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα νομοθετική ρύθμιση σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που ασχολείται με τη δυνατότητα επιλογής εν ζωή για τον τύπο της τελετής της κηδείας και για την ταφή ή αποτέφρωση. Το νομοσχέδιο (με τίτλο «Ενέχυρο – ποινική συνδιαλλαγή σε εγκλήματα εις βάρος του Δημοσίου. Σύσταση ειδικού προανακριτικού σώματος. Θέματα αστικής ευθύνης του τύπου και άλλες διατάξεις») έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Πέμπτη 4 Απριλίου έως την Πέμπτη 11 Απριλίου μέσω του Διαδικτυακού Τόπου Διαβουλεύσεων www.opengov.gr  http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=4627

Ο μέχρι σήμερα νόμος 3448/2006 (άρθρο 35) προέβλεπε ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να αποτεφρωθεί είτε εάν είχε δηλώσει την επιθυμία του αυτή ενόσω ζούσε, είτε εάν δηλωθεί σχετική επιθυμία, μετά τον θάνατό του, από τους υπάρχοντες συγγενείς του έως και 4ου βαθμού κατά σειρά τάξεως (δηλ. από τους γονείς/παιδιά είτε, αν δεν υπάρχουν, από τα αδέλφια είτε, αν δεν υπάρχουν, από τους αδελφούς γονέων, είτε, αν δεν υπάρχουν, από τα πρώτα εξαδέλφια).

Όριο στην έκφραση αυτής της επιθυμίας των συγγενών ήταν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του νεκρού να επέτρεπαν την μετά θάνατον αποτέφρωσή του. Με την προτεινόμενη νέα ρύθμιση στο νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης προβλέπεται πλέον ότι κάθε άνθρωπος θα μπορεί να δηλώσει σε συμβολαιογράφο όχι απλώς την επιθυμία του να αποτεφρωθεί, αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί αρκετά παραπέρα λέγοντας :

«1.Η επιλογή του τύπου κηδείας, του τόπου ταφής ή της διαδικασίας αποτέφρωσης αντί της ταφής, είναι δικαίωμα του προσώπου.
  
2.Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφ’ όσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωσή του ενώπιον συμβολαιογράφου, να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ταφής του. Με τη δήλωσή του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη, που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία, με σχετική δήλωσή τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έγγραφο, αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.

Εφ’ όσον τηρηθεί ο κατά τα ανωτέρω τύπος και η διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη, τα αρμόδια όργανα ή υπηρεσίες, που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στην διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία, ακόμα και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού.

4.Αν τα πρόσωπα που εκτελούν την επιθυμία του θανόντος παρεμποδίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίησή της, μπορούν να ζητήσουν την συνδρομή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών της περιφέρειας όπου φυλάσσεται ο νεκρός.» Με το δεδομένο ότι η νέα ρύθμιση δίνει δικαίωμα να ορίσει ο ενδιαφερόμενος και τον τύπο της τελετής της κηδείας του, αλλά και να επιλέξει μεταξύ ταφής και αποτέφρωσης δεν μπορούν παρά να προκύπτουν αρκετά ερωτήματα :

α.γιατί η παραπάνω ρύθμιση περιορίζει την υποχρέωση σεβασμού της επιθυμίας του ενδιαφερόμενου μόνο σε σχέση με τους «κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη» και όχι σε σχέση και με τους κανόνες και την παράδοση της Εκκλησίας, τον τύπο κηδείας ή/και ταφής της οποίας επέλεξε; Κατά το Σύνταγμα το εσωτερικό καθεστώς αυτοδιοίκησης κάθε Εκκλησίας δεν πρέπει να γίνεται σεβαστό από τον νομοθέτη;

β. εάν ενδιαφερόμενος ορίσει να εκτελεσθεί από θρησκευτικό λειτουργό της Εκκλησίας της Ελλάδος τύπος κηδείας, ο οποίος όμως αντίκειται στους Ιερούς Κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τότε, παρόλα αυτά, θα γίνεται υποχρεωτικά σεβαστός από «τα αρμόδια όργανα ή υπηρεσίες, που επιμελούνται της ταφής του νεκρού»;

γ. ή εάν ο νεκρός είχε ορίσει να κηδευθεί κατά τους τύπους και κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και ακολούθως να αποτεφρωθεί, θα ισχύει και εδώ ότι εφ’ όσον τηρήθηκε ο συμβολαιογραφικός τύπος και η επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη, τότε «τα αρμόδια όργανα ή υπηρεσίες, που επιμελούνται της ταφής του νεκρού» μεταξύ των οποίων και οι λειτουργοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας (η οποία μάλιστα στη χώρα μας είναι, ας μη λησμονείται, και νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου)θα «οφείλουν να συμμορφώνονται στην διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία»; 

δ. με λίγα λόγια ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να συνδυάζει επιλογές τύπου κηδείας και ταφής; και οι επιθυμίες του, που περιλαμβάνονται σε ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο, θα είναι υποχρεωτικές για τα εμπλεκόμενα όργανα και υπηρεσίες, ακόμα και εάν έχουν διατυπωθεί κατά περιεχόμενο, που αντίκειται στους κανόνες και την παράδοση της Εκκλησίας, της οποίας επέλεξε τον τύπο κηδείας ή ταφής;

ε. αφού ο ενδιαφερόμενος μπορεί επίσης να επιλέξει ακόμα και τον τόπο ταφής, αρκεί να μην αντίκειται στους κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη, καταργείται πλέον ως υποχρεωτικός τόπος ταφής αυτός που προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία περί κοιμητηρίων, και μπορεί ο τόπος ταφής να ορισθεί οπουδήποτε, αρκεί απλώς να μην αντίκειται στους κανόνες υγιεινής και δημόσιας τάξης;  Πάντως παρ’ ότι η νομοθετική διάταξη λόγω της ευρύτατης διατύπωσής της άπτεται πλέον και των ενδιαφερόντων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ως προς τα ζητήματα τύπου κηδείας), αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών (ως προς τον τόπο ταφής) δεν φαίνεται τα συναρμόδια Υπουργεία να έχουν επιληφθεί του θέματος, ούτε να έχει ζητηθεί σχετικά η προηγούμενη άποψη της Ιεράς Συνόδου. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Νέα σελίδα επιδιώκει να γυρίσει το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την αποχώρηση της τρόικας, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ετοιμάζεται ώστε να θέσει άμεσα το ζήτημα της αλλαγής προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί το μεσημέρι της Τρίτης κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να μιλήσει για την νέα αρχή που πρέπει να κάνει το κόμμα.

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία για αύριο, Τρίτη 16 Απριλίου, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), ζητώντας για άλλη μία φορά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου υπουργείου Ναυτιλίας για την «ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».

Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή του συνεδρίου έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ηγεσία να ξεπερνά - προς το παρόν τουλάχιστον - μία ευθεία σύγκρουση με την Αριστερή Πλατφόρμα. Στη συνεδρίαση της ΚΕ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το κείμενο της πολιτικής απόφασης για την πολιτική του κόμματος το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα απορρίφθηκαν οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας για τα ζητήματα του ευρώ και των συνεργασιών.

Από τέσσερις βασικές «πηγές» θα προέλθουν οι «αναγκαστικές αποχωρήσεις» από τον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα έως το τέλος του 2014, για τις οποίες συμφώνησαν το Σάββατο οι κυβερνητικοί εταίροι στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Για τις «αναγκαστικές αποχωρήσεις» θα ισχύσει ο κανόνας 1:1 (μία νέα πρόσληψη για κάθε αποχώρηση), ενώ το όλο θέμα των απολύσεων αποσυνδέεται από εκείνο της κινητικότητας.

Τη γραμμή της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία αποχώρησε από το τιμόνι του ΚΚΕ μετά από 22 χρόνια, θα ακολουθήσει ο νέος γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Μερικοί, μάλιστα, βλέπουν να ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο οι τόνοι κατά της Κουμουνδούρου, καθώς ο κ. Κουτσούμπας είναι γνωστός για τις σκληρές τοποθετήσεις του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Η απερχόμενη γενική γραμματέας θα συνεχίσει να δίνει τις μάχες εντός Κοινοβουλίου ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Κόσμος

Οι μεγάλες περικοπές στην Ευρώπη, πέρα από τις επιπτώσεις στο οικονομικό επίπεδο των πολιτών, συνιστούν παράλληλα και ένα πείραμα πάνω στην υγεία των ανθρώπων με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον, όπως υποστηρίζει το «New Scientist».

Eπισκέψεις στο Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την πΓΔΜ πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον, αφήνοντας ανοικτό το πρόγραμμά της και για άλλες επισκέψεις -κυρίως τη Σερβία, μετά τις άκαρπες συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσόβου. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η έκθεση για το εάν θα ανοίξουν οι ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία και την πΓΔΜ.

Σε διπλωματικό κλοιό, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να βρίσκεται στην Ιαπωνία έχοντας περάσει ήδη από την Κίνα και τη Νότιο Κορέα για να ενισχύσει το μέτωπο εναντίον της, γιορτάζει η Πιόνγιανγκ τα 101α γενέθλια του «Αιώνιου Ηγέτη» Κιμ Ιλ-Σουνγκ. Οι τόνοι στην κορεατική χερσόνησο δεν έχουν πέσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες ενώ η Σεούλ παραμένει σε επιφυλακή για πυραυλικές δοκιμές από τον Βορρά.

Με 50,76% επικράτησε ο Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, έναντι 49,07% του αντιπάλου του Ενρίκε Καπρίλες. «Δεν θέλουμε βία, θέλουμε ειρήνη» είπε ο Μαδούρο μετά το αποτέλεσμα, δηλώνοντας ανοικτός στο αίτημα της αντιπολίτευσης να επανεξεταστεί το αποτέλεσμα. Δεν αναγνωρίζει τη νίκη Μαδούρο ο Καπρίλες, λέγοντας πως θα περιμένει μέχρι την πλήρη εξέταση των των εκλογικών αποτελεσμάτων και πως θέλει «να μετρηθεί ξανά κάθε ψήφος».

Ένα μήνα μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, οι πολίτες της Βενεζουέλας ψηφίζουν την Κυριακή για να εκλέξουν το διάδοχο του. Η εκλογική διαδικασία είναι μια μονομαχία μεταξύ του «κληρονόμου» του Τσάβες, Νικολά Μαδούρο και του ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες. Σχεδόν 150.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είναι επιφορτισμένα για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας στα χιλιάδες εκλογικά κέντρα της χώρας, τα σύνορα της οποίας έχουν κλείσει από την αρχή της εβδομάδας.

Οικονομία

Ανάσα σε χιλιάδες μικροοφειλέτες του Δημοσίου που είναι αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει δύο βασικές παρεμβάσεις: θα προβλέπεται ότι δεν θα ασκείται ποινική δίωξη για οφειλές έως 10.000 ευρώ και θα χαρακτηρίζει ως μη εισπράξιμες αρχικές οφειλές έως 200 ευρώ, περιλαμβανομένων και των προσαυξήσεων.

Αυστηρές θα είναι από σήμερα, Δευτέρα, οι κυρώσεις για τους οδηγούς που κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα. Με την ψήφιση σχετικού νόμου γίνεται πλέον δυνατή η αξιοποίηση της διασταύρωσης των στοιχείων που διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών και του αρχείου ασφαλισμένων οχημάτων των ασφαλιστικών εταιρειών.

Έως την Τρίτη αναμένεται να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας θα έχει την τελική σύσκεψη με την τρόικα, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και εν συνεχεία αναμένεται το ανακοινωθέν της τρόικας. Τι προβλέπει η συμφωνία επί των βασικών ζητημάτων.

Αθλητισμός

Από ένα γκολ και ένα βαθμό, 1-1, μοιράστηκαν Μίλαν και Νάπολι στο γήπεδο της πρώτης σε ένα επεισοδιακό ντέρμπι για την 32η αγωνιστική του campionato. Χωρίς νικητή έληξε η αναμέτρηση της Παλέρμο με την Μπολόνια στη Σικελία, καθώς οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 5ο λεπτό με τον Ίλιτσιτς, ενώ οι «ροσομπλού» ισοφάρισαν στο 17΄ με τον Γκαμπιαντίνι. Με νίκη συνέχισε η Ρόμα επιβλήθηκε 2-1 της Κάλιαρι στην Τεργέστη για την 32η αγωνιστική του καμπιονάτο. Τοροσίδης και Ταχτσίδης ήταν στην αποστολή των «τζαλορόσι», αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Η Ουντινέζε επιβλήθηκε 3-0 εκτός έδρας της Πάρμα, με την οποία ο Νίνης αγωνίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο.

Η Λιόν νίκησε 3-1 την Τουλούζ στο «Ζερλάν» σε αναμέτρηση για την 32η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. Οι «λιονέ» προηγήθηκαν στο 8ο λεπτό με τον Γκρενιέ, η Τουλούζ ισοφάρισε με τον Μπεν Γεντέρ στο 28', ενώ οι γηπεδούχοι πήραν το «τρίποντο» με τα τέρματα των Κονέ (49') και Γκομί (63'). «Λευκή» ισοπαλία για Λιλ και Μαρσέϊγ, στην αναμέτρηση με την οποία «έπεσε» η αυλαία της 32ης αγωνιστικής του σαμπιονά. Η Μαρσέϊγ παρέμεινε στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 58 βαθμούς, ενώ η Λιλ είναι 6η με 53 βαθμούς.

Την προέλασή της προς την τέταρτη θέση και το Champions League της επόμενης περιόδου συνεχίζει ακάθεκτη η Ρεάλ Σοσιεδάδ. Η ομάδα του Σαν Σεμπαστιάν νίκησε εκτός έδρας 2-0 τη Ράγιο Βαγεκάνο, στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, και αποσπάστηκε τέσσερις βαθμούς από τη Βαλένθια.Ένα... ήρεμο βράδυ πέρασε η Μπαρτσελόνα, καθώς επικράτησε 3-0 της Σαραγόσα στο «Ρομαρέδα». Με δύο γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο (2΄ & 68΄) και ένα από τον Ιγκουάιν (76΄), η Ρεάλ Μαδρίτης πέρασε νικηφόρα, 3-0, από τη χώρα των Βάσκων και το γήπεδο της Αθλέτικ Μπιλμπάο.




ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ Ο ΑΛΑΖΟΝΑΣ ΣΟΙΜΠΛΕ ΤΡΕΜΕΙ - ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ!

Μπορεί το Βερολίνο να «το παίζει» παγερά αδιάφορο και να απορρίπτει κάθε συζήτηση για αποζημιώσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχεί για τις συνέπειες ενδεχόμενου αιτήματος. Σφοδρή ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «καμία ελπίδα» στο θέμα και «το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό».

«Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση, θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς σχετικώς με τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτή την πορεία» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που χαρακτήρισε ανεύθυνες τις δηλώσεις περί διεκδίκησης αποζημιώσεων. Πίσω όμως από το προληπτικό «άδειασμα» της Αθήνας, κυριαρχεί ο γυμνός φόβος. Κι αυτός οφείλεται σε τρεις παράγοντες.

- Ο πρώτος είναι ότι τυχόν αξιώσεις για αποζημιώσεις θα ανέτρεπαν την ευρωπαϊκή ατζέντα σε μια στιγμή που το Βερολίνο θέλει να επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις στην επιτυχία των προγραμμάτων σταθερότητας και λιτότητας.

- Ο δεύτερος είναι ότι οι αξιώσεις θα άνοιγαν αυτόματα την όρεξη και πολλών άλλων χωρών, καθώς, όπως είχε πει και πράσινος πολιτικός η Γερμανία ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με 53 χώρες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αν εξαναγκαζόταν σε πληρωμές, αυτό θα ήταν η αιώνια χρεοκοπία της.

- Και ο τρίτος παράγοντας είναι η «συνεπής» ασυνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης. Οι γερμανοί πολιτικοί, έχοντας πλήρη εικόνα της αδυναμίας της, σουφρώνουν με περιφρόνηση τα χείλη τους όταν μιλούν για αυτήν, από την άλλη όμως δεν αισθάνονται ποτέ σίγουροι μαζί της.

Αποτέλεσμα είναι να έχουν διαμορφωθεί δύο αντιθετικοί πόλοι στη Γερμανία. Ο ένας εκπροσωπείται από την Αριστερά και τάσσεται υπέρ της χωρίς όρους αναγνώρισης των ελληνικών αξιώσεων και της καταβολής «λογικών» αποζημιώσεων.

Ο άλλος, που είναι και ισχυρότερος, στον οποίο συμμετέχουν τόσο τα κυβερνητικά κόμματα όσο και εκείνα της αντιπολίτευσης, θεωρεί το ζήτημα νομικά αστήρικτο και πολιτικά λήξαν και θέλει να το παρακάμψει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Το ζήτημα, όπως αναγνωρίζουν πολλοί γερμανοί πολιτικοί υπάρχει. Κι αυτό δίνει στον φόβο τους ρεαλιστικό υπόστρωμα.

Μέτωπο κατά της Γερμανίας για το χρέος προς την Ελλάδα

Στη δημιουργία πρωτόγνωρου μετώπου στην Ελλάδα με την προσδοκία διεκδίκησης διά της νομικής οδού «όσων μας χρωστούν οι Γερμανοί» από τον Πόλεμο, καθώς και στην αντίδραση, με προφανή διάθεση απαξίωσης των ελληνικών συμφερόντων, του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οδήγησε το δημοσίευμα του Βήματος για την απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Το καινούριο στοιχείο είναι ότι στην απόρρητη έκθεση αναφέρεται ρητά ότι η Γερμανία πήρε από την Ελλάδα 13,5 εκατομμύρια χρυσές λίρες με τη δέσμευση ότι «θα τα επιστρέψει μετά το τέλος του πολέμου». Το ποσό αυτό δεν επιστράφηκε ποτέ ενώ στα 79 χρόνια που έχουν περάσει οι τόκοι έχουν εκτοξεύσει την οφειλή στα 60-70 δισ. ευρώ.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας για την ύπαρξη της έκθεσης των 80 σελίδων η οποία παραδόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα στον υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος και την προώθησε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, δημιούργησε ένα μεγάλο διεθνές ζήτημα.

Το πρώτο μέσο που αναμετέδωσε την είδηση ήταν η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», εμπλουτίζοντας μάλιστα το ρεπορτάζ με στοιχεία από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, για να ακολουθήσουν τα βρετανικά μέσα, με ιδιαίτερη έμφαση από τη συντηρητική «The Daily Telegraph», η οποία αφιέρωσε στην ιστοσελίδα της εκτενές ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα φτάνει τα 162 δισ. ευρώ: 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. ευρώ (σ.σ. τόσο το υπολογίζουν οι γερμανοί) για το κατοχικό δάνειο που αναγκάστηκε να δώσει η ελληνική κυβέρνηση την περίοδο 1942 – 1944.

Μετά το «Der Spiegel», που αναδημοσίευσε το άρθρο, την Τρίτη και η «The Daily Telegraph» δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση κείμενο του Αμπροζ Εβανς-Πρίτσαρντ με τίτλο «Μεγάλες πολεμικές απαιτήσεις από την Ελλάδα κατά της Γερμανίας εκρήγνυνται σαν ωρολογιακή βόμβα», στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στις πληροφορίες που έφερε στο φως «Το Βήμα» για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εξετάζει κατ’ εντολή του υπουργείου Οικονομικών πιθανή αξίωση καταβολής αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Το άρθρο φιγουράρει μάλιστα ανάμεσα στα δέκα πιο αναγνωσμένα κείμενα της εφημερίδας, ενώ έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον του κοινού, αφού κατέχει την πρώτη θέση των περισσότερο σχολιασμένων δημοσιευμάτων με πάνω από 1.200 σχόλια αναγνωστών, τα περισσότερα επικριτικά για τους Γερμανούς, αλλά και πολλά καυστικά σχόλια για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Το άρθρο της «The Daily Telegraph» σχολιάζει τη χρονική στιγμή κατά την οποία η ελληνική Πολιτεία επέλεξε να ρίξει φως στο συγκεκριμένo θέμα, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η «έκθεση θα εκληφθεί από τους γερμανούς αξιωματούχους ως μία μορφή ηθικού εκβιασμού, καθώς συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από την τρόικα».

Οι διαστάσεις του θέματος προκάλεσαν όπως είδαμε και νωρίτερα την αντίδραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συσχετισμός ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Με το μέτωπο κατά Σόιμπλε τάχθηκε όμως και το ΠΑΣΟΚ το οποίο δια της εκπροσώπου του, Φώφης Γεννηματά δήλωσε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της και ότι η ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία, εργάζεται συστηματικά και θα ασκήσει τα δικαιώματά της όποτε το κρίνει αυτή.

Πόσο αξίζουν σήμερα οι 13,5 εκατομμύρια χρυσές λίρες

Η οφειλή της Γερμανίας από το «αναγκαστικό» δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Ελλάδα στα στρατεύματα κατοχής ήταν 13,5 εκατ. χρυσές λίρες που χαρακτηρίστηκαν «άτοκες πιστώσεις» με τη ρητή δέσμευση ότι θα επιστραφούν μετά το τέλος του πολέμου. Σήμερα, 79 χρόνια μετά, μαζί με τους τόκους, ανέρχεται σε 60-70 δισ. ευρώ.

«Δεν έχουν παραγραφεί οι ελληνικές αξιώσεις»

Την άποψη ότι δεν έχουν παραγραφεί οι ελληνικές αξιώσεις εκφράζει ο γερμανός καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Νόρμαν Πέεχ, ο οποίος τονίζει επίσης ότι η συμφωνία του Λονδίνου ήταν ένα είδος μορατόριουμ για τα γερμανικά χρέη που δεν αναίρεσε, απλώς ανέβαλε την αποπληρωμή τους. Θεωρεί ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διακηρύξει δημόσια ότι οι ελληνικές αξιώσεις είναι θεμιτές και ότι θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων με το Βερολίνο. Έτσι θα μπορούσε να παρακάμψει και τη χρονοβόρα δικαστική οδό.

«Το 1953 είχε συμφωνηθεί στο Λονδίνο να τεθούν στο “ψυγείο” τέτοιες αξιώσεις ως τη μέρα που θα συνομολογηθεί ένα Σύμφωνο Ειρήνης. Ένα τέτοιο Σύμφωνο δεν υπήρξε ονομαστικά, αλλά η γενική άποψη είναι ότι το Σύμφωνο 2+4 που υπογράφηκε το 1990 από τα δύο τότε γερμανικά κράτη και τις νικήτριες δυνάμεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Βρετανία, Γαλλία) υπέχει ακριβώς θέση Συμφώνου Ειρήνης. Από τότε “αποψύχθηκαν” πάλι οι αξιώσεις. Και δεδομένου ότι ως σήμερα έχουν περάσει μόλις 23 χρόνια, οι αξιώσεις διατηρούν πλήρως την επικαιρότητά τους», τονίζει ο κ. Πέεχ ενώ στο ερώτημα αν ο δρόμος για την έγερση αξιώσεων παραμένει ανοιχτός για την Ελλάδα, απαντά:

«Αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα. Όταν πρωτοτέθηκε το θέμα σε συνάρτηση με τις αξιώσεις των θυμάτων στο Δίστομο, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να εκτελέσει τη θετική για τα θύματα απόφαση του δικαστηρίου και να κατάσχει γερμανικά περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα. Το ίδιο έκανε για δεκαετίες σε πολιτικό επίπεδο και για τις άλλες αξιώσεις της. Ενδιάμεσα, τα ανώτατα διεθνή δικαστήρια απεφάνθησαν πως το γερμανικό κράτος, λόγω της αρχής της ετεροδικίας, δεν μπορεί να εγκληθεί από αλλοδαπούς. Ο δρόμος αυτός έχει κλείσει λοιπόν οριστικά για τα θύματα. Το πρόβλημα έγινε έτσι τώρα αποκλειστικά πολιτικό. Το ερώτημα είναι μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση θα τολμήσει υπό τις σημερινές συνθήκες να θέσει παρόμοια θέματα στο Βερολίνο». 


ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Στα πλαίσια της περιοδείας του στις χώρες της Ανατολικής Ασίας, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφτασε στη Ιαπωνία. Κύριο θέμα των συνομιλιών αποτελεί η Βόρεια Κορέα.   Ο Κερί έφτασε στο Τόκιο από το Πεκίνο, όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν να συνεργαστούν, ώστε να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι απειλές του Πιονγκγιάνγκ να πραγματοποιήσουν δοκιμές των πυραύλων τους, οδήγησαν στο γεγονός ότι στην Ιαπωνία εγκαταστάθηκαν οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Patriot. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δηλώνει ότι ο οποιοσδήποτε βορειοκορεάτικος πύραυλος, ο οποίος θα διεισδύσει στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας, θα καταρρίπτεται.