14 Απριλίου, 2013

Δ΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΛΙΜΑΚΟΣ)


Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας πιθανότατα γεννήθηκε το 523 μ.Χ. στη Συρία. Ήταν γιος πλούσιας και ευσεβούς οικογένειας. Σε νεαρή ηλικία, παρακολούθησε ανώτερο κύκλο μορφώσεως, ώστε να διακρίνεται ανάμεσα στους συνομήλικούς του. Εκείνος όμως, ενδιαφερόταν περισσότερο για την προσευχή, τις θεολογικές μελέτες, την συγγραφική εργασία και την άσκηση. Πήγε στο Όρος Σινά, κοντά στον φημισμένο αναχωρητή Μαρτύριο, ο οποίος καθοδήγησε πνευματικά τον νεαρό Ιωάννη. Μετά από τέσσερα χρόνια άσκησης, εκάρη μοναχός ενώ η φήμη των αρετών και της σοφίας του είχε ευρύτερα διαδοθεί. Γι' αυτό πολλοί μοναχοί και λαϊκοί, αλλά και αξιωματούχοι έρχονταν στη Μονή για να ζητήσουν τη συμβουλή του. Είχε και το χάρισμα της θαυματουργίας. Λόγω της διαβίωσής του στην Ιερά Μονή Σινά ονομάζεται και Σιναΐτης.

Μετά το θάνατο του ηγούμενου της Μονής και κατόπιν απαιτήσεως των αδελφών δέχθηκε να γίνει Ηγούμενος της ιεράς Μονής Σινά για μερικά χρόνια. Η νοσταλγία, όμως, της ερημικής ζωής, έκανε τον Ιωάννη να αποσυρθεί πάλι στην έρημο και να αφοσιωθεί πάλι στις μελέτες του. Εκοιμήθη εν ειρήνη περί το 606 μ.Χ. και άφησε δύο σπουδαιότατα συγγράμματα, την «Κλίμακα» και τον «Λόγον προς τον Ποιμένα». Η «Κλίμακα» περιλαμβάνει τριάντα λόγους περί αρετής, όπου ο καθένας λόγος περιλαμβάνει και μια αρετή, ξεκινώντας από τις πιο πρακτικές και ανεβαίνοντας σαν σκαλοπάτια κατέληξε στις θεωρητικά υψηλές. Στη πνευματική ζωή έχουμε βαθμίδες χαμηλές και υψηλές, καταστάσεις κατώτερες και ανώτερες. Γι' αυτό και το σύγγραμμα ονομάζεται Κλίμακα των αρετών. Στο έργο του αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει συστηματικά τις ιδέες του για την κοινοβιακή κυρίως, αλλά και για την ερημική ζωή, ταξινομώντας αυτές κατά τρόπο που δείχνει πορεία προς την ηθική τελείωση.

Είναι γραμμένο σε κομψή ελληνική γλώσσα, καλοδουλεμένη με χάρη και μελωδικότητα. Έχει διαύγεια, γλαφυρότητα, παραστατικότητα και παρουσιάζει πλούτο εκφράσεως, καλαισθησία και ευγένεια. Στη διακόσμηση του λόγου με εικόνες και παρομοιώσεις ο ιερός συγγραφέας είναι απαράμιλλος. Πάσης φύσεως σχήματα λόγου αναδύονται καθώς και ωραίες και επιτυχημένες προσωποποιήσεις. Από την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής το σύγγραμμά του διαβάζεται σε όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια. Επειδή είναι παγκόσμιο κειμήλιο αναλύσεως όλων των παθών και των αρετών, η Εκκλησία τιμά ιδιαίτερα σε αυτή τη πνευματική περίοδο τον συγγραφέα άγιο Ιωάννη της Κλίμακας και το προτείνει για ανάγνωσμα. Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Μαρτίου και την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Μερικοί λόγοι του, από την Κλίμακα:

1)Η ταπεινοφροσύνη είναι ουράνιος ανεμοστρόβιλος που μπορεί να ανεβάσει την ψυχή από την άβυσσο της αμαρτίας στα ύψη του ουρανού.

2)Μητέρα της πηγής είναι η άβυσσος των υδάτων πηγή δε της διακρίσεως η ταπείνωσις.

        ΤΑ ΠΑΘΗ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΣΤΕΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.
        ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑ!!

Τα πάθη συνδέονται στενά μεταξύ τους. Είναι μία αλυσίδα. Το ένα. προέρχεται από τι άλλο. Ό αγ. Ιωάννης της Κλίμακας πολλές φορές χρησιμοποιεί τους όρους μητέρες των παθών και θυγατέρες των παθών. Την υπερηφάνεια λ,χ, ακολουθεί πολλές φορές ή πορνεία και την οίηση ή πλάνη. Ό μικρόψυχος καί δειλός άνθρωπος πάσχει από δύο πάθη: την φιλοσωματία καί την ολιγοψυχία, Ή φιλοσωματία είναι σημείο της απιστίας, καί ή ολιγοπιστία μητέρα της κολάσεως που γεννά την ακηδία. Πολλές φορές το ένα πάθος δίνει τόπο στο άλλο,

Στην Κλίμακα του ό αγ. Ιωάννης ο Σιναΐτης αναφέρει το έξης:

Είδα κάποιον μοναχό πού μέσα στην εκκλησία πολεμήθηκε από τον δαίμονα της ακηδίας πού τον έριξε στον ύπνο. Ξαφνικά βλέπω τον δαίμονα της κενοδοξίας να διώχνειτον δαίμονα της ακηδίας καί να στέλνει τον μοναχό στο ψαλτήριο. Καί ενώ πρώτα νύσταζε, τώρα ήταν καλλίφωνος. Και απόρησα καί είπα" Ποιος δαίμονας είναι δυνατότερος; Πολλές φορές ακόμη και ή συναναστροφή με εμπαθή άνθρωπο μπορεί να μας οδήγηση στην εμπάθεια. Γι* αυτό καί τονίζουν οι Πατέρες; " Κρείσσον λέοντι συνοικείν ή άνθρώπω υπερηφάνω". Ύπερηφάνω μη συνοίκησης δια να μην άφαιρεθη από πάνω σου ή ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Ή αλληλεγγύη μεταξύ των παθών είναι μεγάλη.

Άλλα και ό αριθμός των παθών αρκετά μεγάλος. Ό όσιος Πέτρος ό Δαμασκηνός αναφέρει στην Φιλοκαλλία 275 περίπου πάθη. Τα κυριώτερα όμως, αι ρίζες όλων των παθών είναι

α) φιληδονία,

β) ή φιλοδοξία καί

γ)ή φιλαργυρία. Φιλαυτία, γαστριμαργία, πορνεία. Ή φιληδονία προέρχεται από την φιλαυτία, ή όποια αποτελεί απαρχή όλων των παθών. Φιλαυτία είναι ή υπερβολική αγάπη του εαυτού μας. Όταν ό άνθρωπος δε σκέπτεται το Θεό, αλλά μόνο τον εαυτό του, τότε γίνεται φίλαυτος.

Το πρώτο πάθος πού προέρχεται από την φιλαυτία είναι ή γαστριμαργία. Γαστριμαργία είναι ή άλογη χρήση τροφής. Ή ύπερπλησμονή της γαστρός με αποτέλεσμα ό νους να μένη αργός. Διότι"παχεϊα γαστήρ λεπτόν νόαν ου τίκτει". Γιατί; Διότι ή γαστριμαργία προκαλεί ζάλη στο κεφάλι καί βάρος στο σώμα μαζί με ατονία. Έτσι ό άνθρωπος εγκαταλείπει το πνευματικό του έργο, επειδή έρχεται σε αυτόν ή οκνηρία. Ακολουθεί ή πνευματική σκότωσις και πνευματική ψυχρότητα της διανοίας, ό μετεωρισμός των λογισμών καί ή ταραχή την ώρα της προσευχής. Τα μέλη του σώματος παραλύουν καί ό άνθρωπος βρίσκεται "πεπλησμένος χαυνώσεως". Ό νους γίνεται αδιάκριτος καί περιέρχεται "όλην την γην". Φαντασίες αισχρές καί άτοπες εικόνες μολύνουν ακόμη και το σώμα στον ύπνο. Οι πονηροί λογισμοί βρίσκονται στο αποκορύφωμα τους. Έτσι μπορεί κανείς να καταλάβη τον λόγο για τον όποιον ό άγ. Ιωάννης της Κλίμακος μετά τον λόγο για την γαστριμαργία τοποθετεί τον περί πορνείας λόγο.

 Διότι νομίζω, λέγει, ή πρώτη είναι μητέρα της δεύτερης. Καθώς λοιπόν το σύννεφο σκεπάζει το φως της σελήνης, έτσι καί οι ατμοί της χορτασμένης κοιλίας, οι αναθυμιάσεις των φαγητών καί των ποτών διώχνουν από την ψυχή την σοφία του Θεού. Καί όπως ή ομίχλη σκοτίζει την ατμόσφαιρα, έτσι καί ή γαστριμαργία τον φιλόθεο νου. Και όταν κανείς δεν έχει καθαρό νου, δεν μπορεί να ασχοληθεί με πνευματικά πράγματα. Όπως ακριβώς είναι λάθος μία πόρνη να ομιλεί περί σωφροσύνης. Καί όπως από τη νηστεία προέρχεται ή σωφροσύνη, έτσι από τη γαστριμαργία προέρχεται ή πορνεία καί οι διάφορες σαρκικές κινήσεις.

Από αυτές μολύνονται οι λογισμοί καί από την εμπαθή πύρωση των μελών του σώματος χάνεται ή σωφροσύνη. Εμπαθείς είναι οι κινήσεις πού δημιουργούνται στον άνθρωπο, όταν αυτός συναρπάζεται από τα αισθητά πράγματα, από τα πολλά φαγητά και ποτά, τα άπρεπη θεάματα, τα όποια ανάβουν την φλόγα των σαρκικών επιθυμιών.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Νέος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εκλέχθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 19ου Συνεδρίου του κόμματος και την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από τις 11 το πρωί της Κυριακής από τον Πειραιά μέχρι τη Νέα Σμύρνη λόγω ποδηλατοδρομίας που συνδιοργανώνουν οι δήμοι Πειραιά, Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης και η Ένωση Αρμενίων Αθλητών και Προσκόπων Ελλάδος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 98η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η κόρη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, αγόρασε τον Σκορπιό, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται την εταιρεία επενδύσεων του Ρώσου μεγιστάνα. Την είδηση επιβεβαιώνει και η ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes, το οποίο αναφέρει ότι αγοραστής είναι επισήμως εταιρεία του ομίλου του, η οποία ενήργησε για τα συμφέροντα της κόρης του Γεκατερίνα.

Στο πλαίσιο απομάκρυνσης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ώς το τέλος του 2014 φαίνεται πως κατέληξαν οι αρχηγοί στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου με την συμμετοχή Μανιτάκη. Με την αξιολόγηση, την κινητικότητα, τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών, αλλά και εθελούσια έξοδο οι περισσότερες αποχωρήσεις. Επείγον να τελειώσει η διαπραγμάτευση, είπε ο Βενιζέλος, δεν κόβουμε κεφάλια γενικώς και αορίστως, είπε ο Κουβέλης.

Άνεργος ήταν τελικά ο άνδρας περίπου 50 ετών που αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών και οδηγών στη διασταύρωση των οδών Αναπαύσεως και λεωφ. Πεντέλης στα Βριλήσσια. Ασθενοφόρο παρέλαβε τον άνδρα και τον μετέφερε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Κόσμος

Τα πάρτι και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ καλά κρατούν στη Βρετανία: στο Λονδίνο – και μάλιστα στην κεντρική πλατεία Τραφάλγκαρ μερικές χιλιάδες άτομα έδωσαν ραντεβού για να γιορτάσουν το τέλος της πρώην πρωθυπουργού οι πολιτικές της οποίας σημάδεψαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη χώρα και τους πολίτες της.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ υπέβαλε την παραίτηση του στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος και την έκανε δεκτή. Πληροφορίες φέρνουν τους δύο άνδρες να διαφωνούν για θέματα εσωτερικής πολιτικής. Η παραίτηση φέρνει πολιτική αναταραχή στην Παλαιστινιακή Αρχή σε μια περίοδο κατά την οποία γίνεται άλλη μία προσπάθεια για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Το αίτημά του, για τον άμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή εναλλακτικά για επιστροφή στις κάλπες, επανέλαβε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το Μπάρι το κόμμα του, ο «Λαός της Ελευθερίας», οργάνωσε μαζική συγκέντρωση. Ο Καβαλιέρε εξαπέλυσε επίθεση κατά του δικαστικού σώματος, ένα 'αγαπημένο' και διαχρονικό του στόχο και κατηγόρησε την κεντροαριστερά ότι θα ήθελε να μονοπωλήσει όλα τα μεγάλα θεσμικά αξιώματα της Ιταλίας.

Κυρώσεις αντιμετωπίζει καθηγητής γυμνασίου στο Όλμπανι της πολιτείας της Νέας Υόρκης για την έμπνευση του να βάλει εργασία στους μαθητές του, στην οποία θα επιχειρηματολογούσαν ότι «οι εβραίοι ευθύνονται για τα προβλήματα της ναζιστικής Γερμανίας».

Την αντίθεσή του σε μια λύση συγκυβέρνησης με την κεντροδεξιά επανέλαβε ο επικεφαλής της κεντροαριστερής παράταξης, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, σε συγκέντρωση «κατά της φτώχειας και για μια κυβέρνηση πραγματικής αλλαγής» που οργάνωσε το Δημοκρατικό Κόμμα στη Ρώμη. «Δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της χώρας», τόνισε ο Μπερσάνι και πρόσθεσε ότι δεν θα ενδώσει στις πιέσεις του Μπερλουσκόνι.

Οικονομία

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει ήδη στείλει επιστολές σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και ευρωπαϊκούς θεσμούς, ζητώντας έκτακτη βοήθεια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης. Η έγκριση της δανειακής σύμβασης για την Κύπρο θέτει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει από το 2011, δήλωσε ο ίδιος.

Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο υπήρξε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με βάση πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο από παράγοντες που παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις. Εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία - κυρίως όσον αφορά στο Δημόσιο στην υπό εξέλιξη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, τότε «ανοίγει» ο δρόμος για τα 2,8 δισ. ευρώ.

Οι μέτοχοι, κατόπιν οι επενδυτές και έπειτα οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα διασώζουν από το 2015 τις τράπεζες, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να χρησιμεύει μόνο ως ύστατη λύση, επισημαίνει ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung.

Αθλητισμός

Η Βαγιαδολίδ επικράτησε εντός έδρας 2-1 της Χετάφε, σε αναμέτρηση για την 31η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Σπουδαίο «διπλό» για τη Λα Κορούνια, η οποία πέρασε νικηφόρα με 4-0 από την έδρα της Λεβάντε και βγήκε από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Το μεγάλο ντέρμπι στο «Καραϊσκάκη» μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού κλέβει την παράσταση από το πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Αντιθέτως, καθοριστικό είναι για τον Άρη το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, όπως και για την ΑΕΚ ο «τελικός» με τον Πανθρακικό, με τον Τραϊανό Δέλλα στον πάγκο της για πρώτη φορά. «Μάχες ζωής» και για Βέροια, ΟΦΗ...

Βαθιά βαθμολογική ανάσα στην έδρα της Πεσκάρα πήρε η Σιένα, η οποία επικράτησε 3-2, «κρατώντας» τους γηπεδούχους στο «βυθό» της βαθμολογίας.


"ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ" ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ: "ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΟΤΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ"

"Oι Γερμανοί θέλουν να αρπάξουν οτιδήποτε πολύτιμο υπάρχει στην Ελλάδα, επιβάλλοντας συνθήκες οικονομικής σκλαβιάς και ψυχολογική πίεση στους Έλληνες. Πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτό". Με αυτά τα λόγια ο κορυφαίος Αμερικανός φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι, μιλώντας στο Δουβλίνο, κατήγγειλε διεθνώς την πολιτική και οικονομική κατοχή που έχει επιβάλλει το Βερολίνο στην χώρα μας , αλλά και γενικότερα απέναντι στον ευρωπαϊκό νότο. Μιλώντας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα RDS, Ο Ν. Τσόμσκι πρότεινε "Τη δημιουργία μετώπου Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας προκειμένου ο Νότος να βάλει ένα φρένο στις απάνθρωπες διεκδικήσεις του Βορρά", ενώ υπογράμμισε πως "Τώρα είναι η ευκαιρία να γίνει κάτι τέτοιο, που οι λαοί εξεγείρονται κατά των Γερμανών, κάτι που τους επιτρέπει να διεκδικήσουν αυτά που τους έχει αρπάξει το Βερολίνο...Επίσης αναφέρθηκε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε ζητήσει τη στήριξη της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, όπως έγινε με την Δυτική Γερμανία του 1953, όταν η Δύση αποφάσισε να τη βοηθήσει, τη στιγμή που κατέρρεε, χαρακτηρίζοντάς το «Σωστό». 

Επιπρόσθετα άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του Μάριο Ντράγκι και επιτέθηκε στις κυβερνήσεις της ΕΕ, λέγοντας πως είναι επόμενο να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της Ένωσης, με τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται, καθώς οδηγούν στην καταστροφή. Τέλος μιλώντας για την Ιρλανδία είπε: «Η πολιτική εδώ είναι να αθωώνουμε τους εγκληματίες και να αφήνουμε όλο το βάρος στους φορολογούμενους», αναφερόμενος στην μετακύλιση του τραπεζικού χρέους (εκεί οι τράπεζες πτώχευσαν σε αντίθεση με την Κύπρο που ΤΙΣ πτώχευσαν)..Ο Νόαμ Τσόμσκυ είναι παγκοσμίως γνωστός ως πολιτικός ακτιβιστής, συγγραφέας και καθηγητής της γλωσσολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπου άρχισε να διδάσκει το 1955. Ο Τσόμσκυ έχει γράψει και διδάξει πλατιά πάνω στη γλωσσολογία, τη φιλοσοφία και την πολιτική. Ανάμεσα στα έργα του είναι και τα εξής: "Εξουσίες και προοπτικές","Νέα και παλιά παγκόσμια τάξη","Αποτρέποντας τη δημοκρατία","Κατασκευάζοντας τη συναίνεση" (με τον Ε.Σ. Χέρμαν), "Έτος 501: Η κατάκτηση συνεχίζεται","Τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους", "Ο νέος στρατιωτικός ανθρωπισμός", "Νέοι ορίζοντες στη μελέτη της γλώσσας και της νόησης", "Τρομοκρατικά κράτη" και "Μια νέα γενιά χαράζει τα όρια". Οι προσπάθειες του Τσόμσκυ για μεγαλύτερη δημοκρατία τιμώνται παγκόσμια από κινήματα ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης


ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ


Έντονη κινητικότητα υπάρχει όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και γεωστρατηγικό επίπεδο. Η άρνηση του Κρεμλίνου να συμβαδίσει με τις επιταγές της παγκοσμιοποίησης (υψηλή φορολογία, αποβιομηχανοποίηση, συγκέντρωση δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου κ.α.), αναγκάζει το ΝΑΤΟ να σχεδιάζει την περίπτωση στρατιωτικής αντιμετώπισης της Ρωσίας. Το θέμα είναι πως η πολεμική τεχνολογία των Ρώσων είναι πολύ ανεπτυγμένη. Συνεπώς η Ρωσία, αν και αποτελεί μειοψηφία στους συσχετισμούς δυνάμεων του πλανήτη, δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση αμελητέα δύναμη από τα στρατιωτικά επιτελεία της Δύσης. Με απλά και προσεκτικά βήματα το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι Η.Π.Α., προσπαθεί να περικυκλώσει την Ρωσία, με αφορμή δήθεν απειλές άλλων χωρών εναντίον της παγκόσμιας ειρήνης. Ξεκινάμε από την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, για την οποία εκφράζει έντονες αντιρρήσεις η Μόσχα. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι θα αποτελέσει μια γραμμή άμυνας των Ευρωπαίων συμμάχων της από πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Πρόσφατα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, επιβεβαίωσε την αμετάβλητη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας στην Ευρώπη στο έδαφος της Πολωνίας και της Ρουμανίας μέχρι το 2018. Στην Τουρκία εγκαταστάθηκαν, μετά από υποτιθέμενη «παράκληση» της Άγκυρας για προστασία από την Συρία, αντιπυραυλικά συστήματα Ρatriot. Θεωρώ ότι στόχο έχουν ενδεχόμενη κάθοδο της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή (διαβάστε εδώ). Πέραν τούτου το ΝΑΤΟ έχει σκοπό να παρέμβει αποφασιστικά στην συγκεκριμένη περιοχή, προκειμένου να λυθούν τα φλέγοντα ζητήματα, με πρώτο το Παλαιστινιακό, για να προχωρήσει η Εύρω-Μεσογειακή Ένωση ή όποιο άλλο σχέδιο έχουν κατά νου. Στην περιοχή του Ειρηνικού, η Ιαπωνία εγκατέστησε κι αυτή Patriot με δικαιολογία την απειλή από την Βόρεια Κορέα, ενώ οι Η.Π.Α. για τον ίδιο λόγο, όπως ισχυρίζονται, σχεδιάζουν να αναπτύξουν συστοιχία πυραύλων THAAD (αντιπυραυλική άμυνα) στο νησί του Γκουάμ, που βρίσκεται στην Ωκεανία στα τρία τέταρτα της απόστασης μεταξύ Χαβάης και Φιλιππίνων. 

Επίσης δεν μπορούν να αγνοηθούν η έντονη στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο, το νέο στρατιωτικό σύμφωνο συνεργασίας Σεούλ – Ουάσιγκτον, η πρόσφατη ανάπτυξη 2.500 Αμερικανών πεζοναυτών και αμερικανικών πλοίων και αεροπλάνων στην ναυτική βάση του Ντάργουιν στην Αυστραλία και τέλος οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Φιλιππίνων. Βλέπουμε λοιπόν ότι σιγά-σιγά η Ρωσία κυκλώνεται από παντού και κάπως πρέπει να αντιδράσει. Ο Πούτιν δεν έχει ξεχάσει ακόμα την πράξη του ΝΑΤΟ να τον προκαλέσει πολεμικά μέσω Γεωργίας. Σε περίπτωση σύρραξης, της οποίας την χρονική στιγμή κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει, η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει δυτικά τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Μπορεί στο οικονομικό κομμάτι το Κρεμλίνο να τα έχει βρει εν μέρει π.χ. με την Γερμανία αλλά σε στρατιωτικό επίπεδο η δυτική και κεντρική Ευρώπη παραμένει πιστή σύμμαχος των Η.Π.Α. Ας μην ξεχνάμε την «πρόθυμη» συμμετοχή Γερμανών και συμμάχων τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη πυραύλων Patriot στην Συρία.Ανατολικά βρίσκονται οι δυνάμεις της Ιαπωνίας και της Νότιου Κορέας, οι οποίες έχουν προβεί σε κοινά ναυτικά γυμνάσια με πλοία του αμερικανικού στόλου. ΝΑ της Ρωσίας υπάρχει η Κίνα, η οποία μέχρι στιγμής διατηρεί καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως θα αντιδράσει σε περίπτωση πολέμου. Στην Κεντρική Ασία τα επικίνδυνα παιχνίδια ισχύος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ ανεβάζουν το θερμόμετρο (Αρμενία, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν). Ενδεχόμενος απόλυτος έλεγχος της Συρίας αλλά και του Ιράν θα «ανεβάσει» τα αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας που οδηγεί στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και άρα κοντά στα σύνορα της. Η «Αρκούδα» αντιλαμβάνεται ότι περικυκλώνεται και βγάζει «νύχια». Η εντολή του Πούτιν για αυξημένη στρατολόγηση το επόμενο διάστημα, οι δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων για ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει απειλή χρησιμοποιώντας στρατιωτική ισχύ καθώς και η ξαφνική άσκηση-συναγερμός στην Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Τουρκία, δείχνουν πως το Κρεμλίνο είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή. Εξάλλου η Μόσχα έχει προειδοποιήσει για τις προαναφερθείσες περιοχές λόγω της έντονης ανάμειξης του δυτικού παράγοντα. 

Αυτά είναι εν τάχει τα τωρινά γεωστρατηγικά δεδομένα στον πλανήτη. Πάντα υπάρχουν βέβαια και οι αστάθμητοι παράγοντες. Συνήθως οι Ρώσοι για να προλάβουν καταστάσεις, χτυπούν πρώτοι. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο. Εντούτοις κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια το πότε και το που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι δύο σημερινοί πόλοι ισχύος. Το εναρκτήριο λάκτισμα θα μπορούσε για παράδειγμα να δοθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.