13 Απριλίου, 2013

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη σύμβαση - πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και την ελληνική νομοθεσία. Η Εκκλησία της Ελλάδος, μέσω της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της μονής Πεντέλης, έχει μελετήσει ενδελεχώς σε συνεργασία και με τις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αλλά και με στρατηγικούς επενδυτές από το εξωτερικό την πιθανότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 300 MWστην περιοχή της Πεντέλης και συγκεκριμένα σε έκταση 21 χιλιάδων στρεμμάτων που ανήκουν ιδιοκτησιακά στη μονή Πεντέλης.

Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα κατατέθηκε τροπολογία στη βουλή η οποία έδινε τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σε έκταση 3.500 στρεμμάτων από την Εκκλησία της Ελλάδος στην Πεντέλη, αφού προηγηθεί αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων με έξοδα της Εκκλησίας στο Πεντελικόν Όρος, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος με το σκεπτικό ότι δεν είναι ώριμη η επένδυση, ενώ δεν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη.


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Δ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

Στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου στο Ίλιον τέλεσε χθες την Ακολουθία της τέταρτης στάσης των Χαιρετισμών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Για το πρόσωπο της Θεοτόκου μίλησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, λέγοντας χαρακτηριστικά "μας δείχνει η Παναγία την τέλεια πίστη, την ταπεινοφροσύνη και την υπακοή στο Θείο θέλημα", ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του με μία φράση που είπε ο Μακαριώτατος στους προηγούμενους χαιρετισμούς "η Παναγία σφόγγισε τα δάκρυα της Εύας κι αν εμείς αμαρτάνουμε έρχεται η Παναγία και σφογγίζει τα δάκρυά μας".

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην ενορία του Αγίου Φανουρίου και μιλώντας για τους ιερείς του Ναού τόνισε "η λέξη παπάς σημαίνει πατέρας κι ο γονιός ενδιαφέρεται πάντοτε για το μέλλον των παιδιών του και φροντίζει να προκόψουν. Έτσι και οι ιερείς ενδιαφέρονται για το μέλλον των πνευματικών τους παιδιών, προσεύχονται για αυτά και είναι κι αυτό ένα μεγάλο διακόνημα. Στην Εκκλησία δεν υπάρχει εγωισμός".

Αναφερόμενος στις δυσκολίες της εποχής ο Μακαριώτατος τόνισε "βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσης, αλλά δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες αρκεί να ενισχύουμε την ψυχή μας, να την ενδυναμώνουμε, άλλωστε αν γυρίσουμε πίσω θα δούμε πως έχουμε ζήσει χειρότερες καταστάσεις, προβλήματα, πολέμους, κατοχή κι όμως όλα τα ξεπεράσαμε. Ενωμένοι και με τη βοήθεια της Παναγίας θα ξεπεράσουμε και σήμερα κάθε κρίση".


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα εκφράζει ο Κ.Καραμανλής, σε συζητήσεις με συνεργάτες του, που επικαλείται εβδομαδιαία εφημερίδα. Παράλληλα, αποκλείει επιστροφή με οποιονδήποτε «ηγετικό ρόλο», ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπονόμευε ποτέ τον Αντώνη Σαμαρά και δηλώνει ότι δεν ξεχνά τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σχεδόν ισόπαλα εμφανίζονται τα κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται το Σάββατο. Σε μέτρηση της Pulse RC ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,5% (20% έναντι 19,5% της ΝΔ), ενώ σε δημοσκόπηση της εταιρείας Metrisi το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσπά ποσοστό 21,5% έναντι 21,1% που καταλαμβάνει η Νέα Δημοκρατία. Τρίτο κόμμα και στις δύο έρευνες αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή.

Στις ομοιότητες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε πολιτική εκπομπή με μεγάλη τηλεθέαση του αμερικανικού δικτύου MSNBC. «Ο Ομπάμα κι εγώ παραλάβαμε οικονομίες-κουρέλια», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Να περάσουν μία νύχτα στο δρόμο καλεί τους πολίτες η «Κλίμακα» που διοργανώνει για όγδοη συνεχή χρονιά από τις 6:00 το απόγευμα της Παρασκευής έως τις 8:00 το πρωί του Σαββάτου στην πλατεία Κλαυθμώνος βραδιά «Sleep Out». Πρόκειται για μία εκδήλωση συμβολικής συμπαράστασης στους αστέγους που πραγματοποιείται μαζί με τους αστέγους.

Προσπάθεια να κλείσει το επίμαχο θέμα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο θα καταβληθεί το μεσημέρι του Σαββάτου σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Το ζήτημα του Δημοσίου αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό ανοιχτό θέμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς στα υπόλοιπα θέματα οι συζητήσεις έχουν εν πολλοίς καταλήξει ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Κόσμος

Στον τάφο του Ούγκο Τσάβες προσευχήθηκε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βενεζουέλα για να στηρίξει τον κυβερνητικό υποψήφιο Νικολάς Μαδούρο. Η δόξα του αργεντινού ποδοσφαίρου κάλεσε τους πολίτες «να συνεχίσουν την κληρονομιά» του Τσάβες, ψηφίζοντας μαζικά την Κυριακή τον Μαδούρο.

O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε το Σάββατο στο Πεκίνο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην ανατολική Ασία. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν οι πρόσφατες πολεμικές ιαχές της Βορείου Κορέας και ο Τζον Κέρι θα προσπαθήσει να πείσει την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει η Πιονγιάνγκ τις «αποσταθεροποιητικές κινήσεις».

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το σεισμό μεγέθους 6 βαθμών που σημειώθηκε το Σάββατο κοντά στο Κόμπε της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, παρατηρήθηκε μικρή άνοδος της στάθμης της θάλασσας αλλά δεν υπήρξε συναγερμός για τσουνάμι.

Στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων θα ρίξουν το βάρος οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες στο συνέδριό τους την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να κλείσουν την ψαλίδα που τους χωρίζει από τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που οι ίδιοι έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της δημοτικότητάς τους μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου τους για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι τα έσοδα του για το 2012 ανέρχονταν στα 600.000 δολάρια, ποσό για το οποίο φορολογήθηκε σε ομοσπονδιακό επίπεδο με συντελεστή 18,4%, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, υπενθυμίζοντας ότι επιθυμία του προέδρου είναι να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής στο 30% για τους πιο εύπορους Αμερικανούς.

Οικονομία

Αίσια έκβαση είχαν οι συνομιλίες στη Λευκωσία για την εφαρμογή σχεδίου διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών. Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων συμφωνήθηκαν βελτιώσεις επί του αρχικού σχεδίου που αφορούν και στα τρία ζητήματα που απασχολούσαν το προσωπικό: τη μορφή των περικοπών στους μισθούς, τη διασφάλιση του ταμείου πρόνοιας και τις αποζημιώσεις για τους 490 -και όχι 560- υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν.

Τη διενέργεια δημοπρασίας Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων (λήξεως 19 Ιουλίου 2013) του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250.000 ευρώ, την Τρίτη 16 Απριλίου 2013 ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν την Παρασκευή οι αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μετά από μία εβδομάδα σημαντικών κερδών.

Αθλητισμός

Στο Μιλάνο διεξάγεται το βράδυ της Κυριακής (21:45) το σπουδαιότερο παιχνίδι της 32ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το ιταλικό πρωτάθλημα. Η 3η της βαθμολογίας Μίλαν υποδέχεται τη δεύτερη Νάπολι, με τις δύο ομάδες να παλεύουν για την απευθείας έξοδο στους ομίλους του Champions League, κι ενώ τις χωρίζει απόσταση τεσσάρων βαθμών. Ξεχωρίζει το ντέρμπι Σάλκε - Λεβερκούζεν στη Bundesliga, όπως και το Λιλ - Μαρσέιγ στη Γαλλία. Χωρίς clasico σε Ισπανία και Αγγλία.

Η οικογένεια Μπερλουσκόνι δεν θα πωλήσει ποτέ τη Μίλαν, όπως δήλωσε η Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι, διευθύντρια του συλλόγου και κόρη του ιδιοκτήτη και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο. «Ο πατέρας μου έχει διδάξει όλους μας κάτι: ότι η Μίλαν έχει θέση στην καρδιά μας» τόνισε χαρακτηριστικά η Μπάρμπαρα στην εφημερίδα «Γκαζέτα ντέλο Σπορτ».

Να τα δώσουν όλα στο Καραϊσκάκη, ώστε να κερδίσουν τον Ολυμπιακό και να προσφέρουν έτσι μια χαρά στον κόσμο του Παναθηναϊκού, είναι ο στόχος των «πρασίνων», σύμφωνα με τον αρχηγό της ομάδας Γιούρκα Σεϊταρίδη που μίλησε στην κάμερα της nova, εν όψει του κυριακάτικου «αιώνιου» ντέρμπι στο Φάληρο.


Ο ΚΡΟΤΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Είναι πιθανό ότι μια μέρα η μικρή Κύπρος θα μνημονεύεται ως το σημείο όπου το εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης άρχισε να καταρρέει. Είναι νωρίς να γνωρίζει κανείς πού θα οδηγήσει αυτή η περιπέτεια, αλλά μέσα στις τελευταίες εβδομάδες είδαμε φαινόμενα διάλυσης που λίγους μήνες πριν κανείς δεν θα φανταζόταν και που σήμερα οδηγούν τα γεγονότα. Η βάναυση διάλυση της κυπριακής οικονομίας, η αποκάλυψη ότι οι ηγέτες με επιρροή στην Ευρώπη δεν λογαριάζουν το κοινωνικό και πολιτικό κόστος των αποφάσεών τους, πυροδότησαν μια σειρά αντιδράσεων που κλονίζουν την ιδέα του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ζούμε στιγμές σαν αυτές που έχουμε δει στο σινεμά, όταν τρεις ή περισσότεροι ηθοποιοί σημαδεύουν ο ένας τον άλλον με όπλα, σε μια ισορροπία τρόμου, γνωρίζοντας ότι εάν ένας πυροβολήσει, θα γίνει μακελειό όπου κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα επιζήσει. Ετσι, κανείς δεν έχει κίνητρο να πυροβολήσει. Όταν, όμως, ακουστεί ο πρώτος κρότος, τότε όλοι πρέπει να πατήσουν τη σκανδάλη, ώστε να έχουν την ελάχιστη ελπίδα να γλιτώσουν. Στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων χωρών, κανείς δεν πυροβόλησε. Στην Κύπρο, όμως, είτε από απερισκεψία είτε από κυνισμό, οι ταγοί της Ευρώπης ήθελαν να δείξουν ότι δεν μπλοφάρουν, διαχειρίστηκαν με σκληρότητα μια κατάσταση που απαιτούσε ευαισθησία και διπλωματία.

Οι συνέπειες είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα. Οι άμεσοι χειρισμοί της υπόθεσης από την τρόικα υπονόμευσαν την έννοια της αλληλεγγύης και της ισότητας μεταξύ εταίρων (εάν συγκρίνουμε τις περιπτώσεις Ιρλανδίας και Κύπρου), αλλά και της ασφάλειας των τραπεζικών καταθέσεων σε όλη την Ευρωζώνη. Οι σημερινοί ηγέτες της Ε.Ε. έδειξαν, επίσης, ότι η απειρία δεν εμποδίζει την επιβολή του δογματισμού. Την Τετάρτη, έκθεση της Επιτροπής αποκάλυψε «μακροοικονομικές ανισορροπίες» σε 13 χώρες-μέλη της Ε.Ε. (εκτός αυτών που ήδη βρίσκονται σε μηχανισμό στήριξης). Επιβεβαίωσε ότι λίγες χώρες θα γλιτώσουν από τις συνέπειες της κρίσης και ενέτεινε τον φόβο για τα οικονομικά μέτρα που θα επιβληθούν και για τις πολιτικές συνέπειές τους.

Η ανασφάλεια, η έλλειψη δημιουργικών επιλογών και η σιγουριά ότι έρχονται μεγάλες δυσκολίες εξάπτουν τα πάθη μεταξύ των εταίρων. Οι μικρές χώρες γνωρίζουν πλέον ότι όταν οι μεγάλες στραφούν εναντίον τους, δεν λογαριάζουν τίποτα (έτσι, το πλούσιο Λουξεμβούργο έσπευσε να συμμορφωθεί με την απαίτηση για μεγαλύτερη διαφάνεια στο τραπεζικό του σύστημα). Αλλά και οι ισχυρές άρχισαν τις εχθροπραξίες: η Γαλλία κατηγορεί την Αυστρία ότι κρύβει στοιχεία αλλοδαπών καταθετών στις τράπεζες της, ενώ η Αυστρία κατηγορεί τη Βρετανία ως παράδεισο για φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Πριν από λίγες μέρες, οι ΗΠΑ παρότρυναν τη Γερμανία να χαλαρώσει τα ηνία της λιτότητας, προκαλώντας την οργή του Βερολίνου. Κάθε μέρα εντείνονται οι διαφορές και η ανασφάλεια.

Ο κρότος που ακούστηκε στην Κύπρο ταράζει όλη την Ευρώπη. Εάν οι ηγέτες της δεν σπεύσουν να επιβεβαιώσουν ότι θα την προστατέψουν, ότι θα προστατέψουν τους πολίτες, τότε η Ενωση θα παραδοθεί στο μίσος και τον αλληλοσπαραγμό.


ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ: «Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΟΡΕΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙ ΠΥΡΑΥΛΟ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗ»

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε επίσημα ότι διατηρεί αμφιβολίες για την «εγκυρότητα» της πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας, αναφέροντας ότι η τελευταία μάλλον δεν έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή, ισχυρισμό στον οποίο είχαν προβεί προηγουμένως οι αξιολογήσεις των υπηρεσιών στρατιωτικών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμύνης της Νότιας Κορέας Kim Min-Seok δήλωσε σχετικά: “Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει τρεις πυρηνικές δοκιμές, αλλά είναι ακόμη αμφίβολο το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει μία πυρηνική κεφαλή μικρού μεγέθους η οποία μπορεί να ενσωματωθεί σε πύραυλο.”

Πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων προς τον ουρανό στη Βόρεια Κορέα

Μια ή δύο πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων Musudan μεσαίου βεληνεκούς έχουν στραφεί προς τον ουρανό στην Βόρεια Κορέα, γεγονός που μπορεί να σημαίνει μια επικείμενη εκτόξευση, μετέδωσαν το πρωί της Πέμπτης τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Πάντως τα ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα διευκρινίζουν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να είναι μια απάτη. Η Βόρεια Κορέα έχει μεταφέρει σιδηροδρομικώς στην αρχή της εβδομάδας δύο πυραύλους Musudan και τους έχει εγκαταστήσει σε κινητές πλατφόρμες εκτόξευσης.

Οι πύραυλοι αυτοί έχουν θεωρητικά βεληνεκές 3.000 χιλιόμετρα και μπορούν να πλήξουν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Επίσης αν έχουν μικρό φορτίο είναι πιθανόν να φτάσουν και τα 4.000 χιλιόμετρα και να πλήξουν το Γκουάμ, ένα νησί στον Ειρηνικό όπου βρίσκονται αμερικανικές βάσεις με 6.000 στρατιώτες. Ιαπωνία, ΗΠΑ και Νότια Κορέα βρίσκονται σε συναγερμό εξαιτίας της απειλής που αποτελούν οι εμπρηστικές δηλώσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος και οι προκλήσεις του απέναντι στην διεθνή κοινότητα, οι οποίες πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες. 

Η εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου είναι πιθανή μέχρι τις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ο οποίος πέθανε το 1994. Η εκτόξευση όμως μπορεί να συμπέσει και με την επίσκεψη αύριο Παρασκευή στην Σεούλ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.




ΡΩΣΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών  Μαξίμ Σοκόλοφ εξέφρασε σήμερα το αρχικό ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός, «εκφράστηκε η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να πάρουμε το ενημερωτικό δελτίο για την επικείμενη διαδικασία διαγωνισμού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Είναι μια διαδικασία για την οποία έχουμε προκαταρκτικό ενδιαφέρον». Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, λέγοντας πως είναι «πολύ νωρίς να αναφερθούμε σ’ αυτή τη διαδικασία. Να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός πρώτα και μετά θα δούμε το ενδιαφέρον μας».

Ο Κωστής Χατζηδάκης επί του θέματος επεσήμανε πως έγινε μια πρώτη συζήτηση με τη ρωσική πλευρά. Αυτή την περίοδο κάνουμε μια συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους. Πρόκειται για μια προκαταρκτική διαδικασία αφού ο διαγωνισμός είναι τον Ιούνιο. Τέλος, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν, πρώτον, να διευρυνθεί ο αριθμός των διμερών αδειών των επαγγελματιών αυτοκινητιστών από 1.000 σε 3.500 και δεύτερον να συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας για τη διεύρυνση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δυο χωρών, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από τη μια χώρα στην άλλη.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1924: Ιδρύεται από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης η ΑΕΚ (Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης).

1970: Ο Μίκης Θεοδωράκης απελευθερώνεται και φεύγει για το Παρίσι, όπου τον περιμένουν η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Γαβράς.

2003: Η τραγωδία των Τεμπών όπου 21 μαθητές χάνουν τη ζωή τους.

Γεννήσεις

1906: Samuel Beckett, Ιρλανδός συγγραφέας που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969.

1926: Έλλη Λαμπέτη, ηθοποιός.

1947: Θάνος Μικρούτσικος, συνθέτης.

Θάνατοι

1936: Κωνσταντίνος Δεμερτζής, νομικός πανεπιστημιακός καθηγητής και πολιτικός.