11 Απριλίου, 2013

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας άναψε σήμερα η ελληνική Βουλή. Σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε πριν λίγο, τα ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κρήτης και όλα τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (ιδρύματα, μητροπόλεις, μοναστήρια, ενορίες κ.ά.) νοούνται πια ως ιδιωτικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλα τα παραπάνω Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. της Εκκλησίας θα μπορούν να επιταχύνουν τις στρατηγικές τους επενδύσεις στα ακίνητα που τους ανήκουν και θα μπορούν να παρακάμψουν τυχόν εμπόδια και γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αξιοποίησή τους.

Τα ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κρήτης εντάσσονται στο προνομιακό καθεστώς που δημιούργησε ο Ν. 3894/10 και έτσι, για παράδειγμα, σε περιοχές με εγκεκριμένα σχέδια πόλης θα έχουν το δικαίωμα να παρεκκλίνουν από τους περιορισμούς και τους όρους δόμησης (να υπερβούν συντελεστές δόμησης, όρια κάλυψης και ύψους κ.λπ.). Το κείμενο της παρ. 4 του άρθρου 5, όπως ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή αναφέρει:

"Για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3894/2010, όπως ισχύει, ακίνητα που ανήκουν στα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 590/1977 (Α΄ 146) καθώς και σε λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της Εκκλησίας της Ελλάδας ή της Εκκλησίας της Κρήτης, νοούνται ως ιδιωτικά ακίνητα. Φορέας πραγματοποίησης της επένδυσης, κατά την έννοια του παρόντος νόμου, δύναται να είναι και η Εκκλησία της Ελλάδας, ενεργούσα δια της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), ή η Εκκλησία της Κρήτης στα όρια της αρμοδιότητάς τους."


ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ, τέλεσε χθες το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αθηνών Αρχιμ. π. Μάξιμο Παπαγιάννη.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ  κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ

Οι μουσουλμάνοι στην Αττική δεν ξεπερνούν συνολικά τους 150.000 επί 4.500.000 κατοίκων. Οι νόμιμοι μουσουλμάνοι μετανάστες ήταν 32.000 το 2010, 28.000 το 2012 και η τάση μείωσης συνεχίζεται λόγω της ύφεσης. Η μεγαλύτερη ομάδα μουσουλμάνων κατοίκων της Αθήνας που έχουν ελληνική υπηκοότητα είναι αραβικής καταγωγής. Τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία βρίσκονται, σχεδόν όλα, σε αραβικές χώρες.

Είναι παράλογο από τη μια να επιδιώκουμε επενδύσεις και συμμαχίες με τις αραβικές χώρες και από την άλλη να ταυτίζουμε το Ισλάμ με την Τουρκία, τη στιγμή που η γλώσσα του Ισλάμ είναι τα αραβικά. Είναι αυτοκαταστροφικό να μιλάμε με τρόπο προσβλητικό για μια θρησκεία ενός δισεκατομμυρίου πιστών σε 184 χώρες επειδή οι Τούρκοι διέπραξαν τη γενοκτονία εναντίον των χριστιανών ορθοδόξων σε Πόντο και Μικρά Ασία.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι κατέκτησαν και τους Άραβες, που επαναστάτησαν το 1916 κάνοντας το αποφασιστικό βήμα για την ελευθερία τους. Οι Ιρανοί (Πέρσες), αναμφισβήτητα πιστοί μουσουλμάνοι, επί 3 αιώνες υπερασπίζονταν την πατρίδα και την πίστη τους (σιίτες) εναντίον των Τούρκων με την πρώτη σύγκρουση το 1514 και τελευταία το 1821.

Το επιχείρημα «πρώτα να γίνει η Αγία Σοφία εκκλησία και μετά να φτιάξουμε τζαμί στην Αθήνα» είναι πολύ επικίνδυνο για ένα έθνος που θέλει να στηρίζει την Ορθοδοξία σε μια Μέση Ανατολή, όπου το συντηρητικό Ισλάμ είναι ανερχόμενη δύναμη. Εκείνοι που συνδέουν την Τουρκία με το τέμενος της Αθήνας παίζουν άθελά τους το παιχνίδι των τουρκομουσουλμανικών αδελφοτήτων, της μεγαλύτερης απειλής. Η τελευταία χώρα στον κόσμο που επιθυμεί να χτιστεί τέμενος στην Αθήνα είναι η Τουρκία.

Αυτό που πραγματικά θέλει είναι η «δωρεάν» επαναλειτουργία ενός παλιού οθωμανικού τζαμιού διότι έτσι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει εμμέσως την ηγέτιδα θέση της Τουρκίας στο Ισλάμ. Τουλάχιστον 8 εκατομμύρια Έλληνες ζουν σε όλο τον κόσμο. Είναι παντού μειονότητες. Οι ορθόδοξοι χριστιανοί, επίσης, είμαστε μια μειονότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν εμείς οι Έλληνες έχουμε την ικανότητα να «δρούμε τοπικά σκεπτόμενοι παγκόσμια» ή αν εξακολουθούμε να παραμένουμε προσκολλημένοι στις αντιλήψεις της Ελλάδας της Ταράτσας (τα σύνορα της Ελλάδας πριν από το 1881). Στην ασφάλεια μιας χώρας που το να μην είσαι ορθόδοξος χριστιανός είναι η εξαίρεση, είναι πολύ εύκολο να ξεχνάμε ότι σχεδόν σε όλο τον άλλο κόσμο είμαστε μειονότητα.

Για μια χώρα σαν τη δική μας, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα της θρησκευτικής ελευθερίας ταυτίζεται με την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός για τη χωροθεσία (Ελαιώνας), τον τρόπο λειτουργίας και σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων του τεμένους των Αθηνών.

Κατασκευάζεται ένας συνήθης χώρος προσευχής με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία της Αθήνας σε μια περιοχή όπου δεν επιτρέπεται η οικιστική ανάπτυξη. Το κτίριο θα είναι ενταγμένο αρμονικά στο περιβάλλον και θα περιβάλλεται από έναν ανοιχτό χώρο πρασίνου, ελεύθερα επισκέψιμο για όλους τους πολίτες. ένας χώρος που εδώ και δεκαετίες ήταν απροσπέλαστος στους Αθηναίους αποδίδεται και πάλι στην πόλη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δραματοποιούμε το ζήτημα.

Άφησα για το τέλος το ερώτημα «γιατί να πληρώσει το κράτος». Όποιος πληρώνει είναι ο νοικοκύρης. Το Ισλάμ δεν έχει κλήρο και ιεραρχία όπως οι χριστιανικές εκκλησίες. Γι' αυτό και το επίσημο τέμενος των Αθηνών πρέπει να ανήκει στο κράτος, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμιάς μορφής παραχώρηση κυριαρχίας και εδάφους σε ξένη δύναμη ή ιδιώτη. Το τέμενος δεν είναι η λύση του προβλήματος αλλά χωρίς αυτό δεν θα υπάρξει η ενδεδειγμένη λύση.

Μετά την κατασκευή του, ευκτήριοι οίκοι για τους μουσουλμάνους θα λειτουργούν μόνο αν πάρουν νόμιμη άδεια. Έτσι θα τερματιστεί η σημερινή επικίνδυνη κατάσταση με την παράνομη λειτουργία δεκάδων ευκτηρίων οίκων ως «τζαμιά» με άγνωστους ιμάμηδες και ανώνυμες χρηματοδοτήσεις.

ΥΓ: Στον Ελαιώνα υπήρχε χωματερή μέχρι το 1960 και είναι τραγικά επιβαρημένος από τη λειτουργία ρυπογόνων εγκαταστάσεων. Είναι η «πίσω αυλή» της Αθήνας, το κόστος της οποίας πληρώνουν γειτονικοί δήμοι, όπως το Αιγάλεω. Η Πολιτεία επί έτη προσπαθεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση ώστε ο Ελαιώνας να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου και ήπιων μορφών ανάπτυξης για όλους τους όμορους δήμους. Το τέμενος είναι ένα από τα έργα, χάρη στα οποία το όραμα αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Μελέτη του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων άρχισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει τους λόγους για τους οποίους είναι χρονοβόρα η έκδοση οριστικών αποφάσεων από τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Το ζητούμενο είναι να προωθηθούν διαδικασίες εξπρές για να εξεταστούν οι 3.900 υφιστάμενες υποθέσεις, με στόχο η απομάκρυνση 2.000 επίορκων έως τον Ιούνιο και πιθανώς άλλων 5.000 έως τα τέλη του έτους.

Μετά από μακρύ προσυνεδριακό διάλογο που έφερε στο προσκήνιο διαφωνίες για τη φυσιογνωμία και τη γραμμή του κόμματος, αρχίζει την Πέμπτη το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ με την εισήγηση της γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής, Αλέκας Παπαρήγα. Οι εργασίες, στην έδρα του κόμματος στον Περισσό, διαρκούν έως την Κυριακή, οπότε και εκλέγεται η νέα Κεντρική Επιτροπή και η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

Αυτόφωρο για τους βασανιστές ζώων και μήνυση χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ -που ισχύει για τις άλλες περιπτώσεις μηνύσεων- αφού πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα, ζητεί με ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου προστασίας των ζώων ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης ανοίγοντας ομπρέλα προστασίας στους τετράποδους αδέσποτους και μη.

Επίσημη πρόσκληση να καταθέσει αυτοπροσώπως στην Προανακριτική Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη θα σταλεί στον Γιώργο Παπανδρέου. Χθες, Τρίτη, ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε τετρασέλιδο υπόμνημα με το οποίο παραδέχεται πως είχε μια αρχική ενημέρωση ότι η λίστα βρισκόταν στην κατοχή της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο τονίζει στη συνέχεια δεν είχε περαιτέρω ενημέρωση «για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με τη λίστα».

Τρία ακόμη άτομα καταδικάσθηκαν σήμερα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου για δύο ξεχωριστές περιπτώσεις που αφορούσαν στην είσπραξη παράνομων συντάξεων πεθαμένων συγγενικών τους προσώπων από το ΙΚΑ.

Κόσμος

Η οργάνωση Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) κατηγόρησε την συριακή Πολεμική Αεροπορία ότι βομβαρδίζει νοσοκομεία, καταστήματα και άλλους στόχους, σκοτώνοντας χιλιάδες άμαχους. Η οργάνωση έκανε έκκληση να σταματήσουν οι φονικές επιδρομές εναντίον πολιτών, τις οποίες χαρακτήρισε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες σε πόλεις των ΗΠΑ, ζητώντας υπηκοότητα για τους εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα χωρίς χαρτιά. Οι συντονισμένες διαμαρτυρίες έχουν ως στόχο να πιέσουν το Κογκρέσο να αναλάβει δράση, την ώρα που η Γερουσία συζητά ένα νομοσχέδιο που αφορά μεταρρυθμίσεις στο μεταναστευτικό.

Σε υψηλή επαγρύπνηση παραμένουν Νότιος Κορέα και ΗΠΑ για πυραυλικές δοκιμές της Βορείου Κορέας, καθώς η Πιόνγιανγκ τιμά την επέτειο της επίσημης ανάληψης της εξουσίας από τον Κιμ Γιονγκ-Ουν (σε εορτασμούς που τονίζουν τη συνέχεια της «δυναστείας» των Κιμ). Δεν διαπιστώνει η Σεούλ περαιτέρω κινήσεις από το Βορρά την Πέμπτη για επικείμενη εκτόξευση των τουλάχιστον πέντε πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που έχει μεταφέρει στα ανατολικά· η κορεατική κρίση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών υπουργών Εξωτερικών από την G8 στο Λονδίνο.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την επέκταση των ελέγχων που θα πρέπει να γίνονται πριν από την πώληση όπλων στους επίδοξους αγοραστές τους, ένα μέτρο που προωθούσε ο πρόεδρος Ομπάμα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, έγινε γνωστό από πηγή του Δημοκρατικού κόμματος.

Η πρώην πορνοστάρ Τσιτσιολίνα πρόκειται να είναι υποψήφια στις δημοτικές εκλογές στην ιταλική πρωτεύουσα που θα διεξαχθούν την 26η και 27η Μαΐου, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η Τσιτσιολίνα, κατά κόσμον Ιλόνα Στάλερ, θα είναι υποψήφια με το μικρό Ιταλικό Φιλελεύθερο Κόμμα, του οποίου δηλώνει ότι συμμερίζεται τις αξίες και τις προσπάθειες για πλήρη ισότητα όλων των πολιτών.

Οικονομία

Την υπογραφή των συμβάσεων για μία σειρά σημαντικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ -τα οποία μαζί με αυτά που ήδη εκτελούνται θα ολοκληρώσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας- προγραμματίζει η ΕΡΓΟΣΕ έως τις αρχές Ιουνίου.

Τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται προ δύσκολου διλήμματος εν όψει της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίσης: Πρέπει Εάν πάρουν μέρος στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, θα επιβαρύνουν την ήδη προβληματική οικονομική τους κατάσταση, αλλά εάν μείνουν απ' έξω θα δουν περαιτέρω αποδυνάμωση του χαρτοφυλακίου τους, με απαξίωση των τοποθετήσεων που ήδη έχουν στις τράπεζες. Η διοίκηση του ΙΚΑ εμφανίζεται να μην έχει αποφασίσει ακόμη για τις κινήσεις της.

Κανονικά στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, που αναμένεται να έχουν απαρτία στις 29 και 30 Απριλίου, θα απευθυνθούν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank αντίστοιχα, με στόχο να συγκεντρώσουν από την αγορά το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Αυτό αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο τραπεζών, στα οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΤΧΣ το οποίο ενέκρινε τη διαδικασία.

Αθλητισμός

Η Μπαρτσελόνα καρδιοχτύπησε στο Καμπ Νου αφού η Παρί Σεν Ζερμέν προηγήθηκε στο σκορ με τον Παστόρε, αλλά το γκολ του Πέδρο χάρισε το 1-1 και την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League για τους Μπλαουγκράνα. Εκεί θα βρίσκεται και η Μπάγερν Μονάχου που νίκησε τη Γιουβέντους και στην Ιταλία με το ίδιο σκορ, 2-0 και πέρασε επιβλητικά στους «4» του θεσμού. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπορούσια Ντόρμουντ οι ομάδες που πέρασαν από την Τρίτη στα ημιτελικά.

Τρομερά πράγματα στην Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη Πανιωνίου, με περίπου 100 κουκουλοφόρους να παίρνουν στο κυνήγι τον πρώην πρόεδρο της ομάδας, Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος εμφανίστηκε με... συνοδεία 30 ανδρών και μίλησε για περίπου 10 λεπτά!

Την Τρίτη τα σενάρια ήθελαν τον Σέρζε Κόσμι να είναι υποψήφιος για την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ και την Τετάρτη, ανέφεραν ότι ο Ιβάν Σαβίδης θέλει να ντύσει στα ασπρόμαυρα τον Νικολά Ανελκά. Το απόγευμα της Τετάρτης, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, προχώρησε σε επίσημη διάψευση των σεναρίων αυτών, μέσω της σελίδας της ομάδας στο Facebook.


ΟΙ ΚΛΕΙΔΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ


Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με την αγανακτισμένη δήλωση προς την τρόικα «πάρτε τα κλειδιά και δώστε τα στον Τσίπρα», πρόσφερε στον ΣΥΡΙΖΑ μια θεόσταλτη ευκαιρία ανάκαμψης μετά το βατερλό του στην Κύπρο. Όμως ο κ. Στουρνάρας δεν δικαιούται να παραδίδει τα «κλειδιά» ούτε στην τρόικα ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν είναι εκλεγμένος και γιατί υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει ένα πρόγραμμα ισορροπίας μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και του παραλογισμού των αριστερών συνιστωσών. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται σαν κλειδοκράτορας, χωρίς συμβόλαιο, χωρίς κυριότητα. Αν παραδίδει εύκολα τα κλειδιά της ελεύθερης οικονομίας, δεν ισχύει το ίδιο για όσους στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση ως τελευταία ευκαιρία σωτηρίας.

Έχοντας εμπειρίες από τις εποχές «παχέων αγελάδων» της περιόδου Σημίτη, ο κ. Στουρνάρας πλανάται ότι οι απειλές περί «κλειδιών» έχουν διαπραγματευτική αξία. Ίσως είχαν, όταν οι ισχυροί της Ευρώπης ήθελαν τη συμφωνία ένταξης στην ΟΝΕ το 1998, όταν ανταγωνίζονταν για τα συμβόλαια δισεκατομμυρίων των υποβρυχίων, μαχητικών και αρμάτων μάχης από το 1999 έως το 2003, όταν στήριζαν την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. το 2003 (ταυτόχρονα με τον πόλεμο στο Ιράκ) και όταν ήθελαν μερίδια της πίτας από τους (πρώτους μετά την 11η Σεπτεμβρίου) Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οι απειλές είχαν ακόμη αξία κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2010, όταν ο Γ. Παπανδρέου δεν διαπραγματεύτηκε πριν από το Μνημόνιο, και στο μεσοδιάστημα των εκλογών Μαΐου - Ιουνίου 2012.

Σήμερα οι απειλές περί «κλειδιών» (πέρα από τη γραφικότητα πρωτο-προβολής τους από τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο) δεν έχουν διαπραγματευτική σημασία. Στους μεσαίους τεχνοκράτες της τρόικας είναι αδιάφορο αν συνομιλούν με την τρικομματική κυβέρνηση ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, όλα εξαρτώνται, αφενός, από την ισχύ της πολιτικής συμφωνίας, που πέτυχε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στο διάστημα Αυγούστου - Νοεμβρίου 2012 με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, και, αφετέρου, από την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, αν και διαθέτει λαϊκή και θεσμική νομιμοποίηση, ομοιάζει με τον κ. Στουρνάρα. Είναι, επίσης, κλειδοκράτορας, χωρίς συμβόλαιο κυριότητας. Γιατί είναι ο μόνος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ε.Ε. που δεν μπορεί να συνομιλήσει με τους ομολόγους του ή με κυβερνήσεις.

Αποτελεί κοινό μυστικό στη διπλωματική κοινότητα της Αθήνας πόσο κόστισε στον κ. Τσίπρα τον περασμένο Αύγουστο η άρνηση συναντήσεων από τους Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ρομπάι. Παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο συνέβη στις επισκέψεις Μέρκελ και Ολάντ. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αλλάξει το κλίμα, συναντώντας τον Β. Σόιμπλε άνευ αποτελέσματος, συνομιλώντας ανούσια με τον (χαμηλόβαθμο) αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ε. Ρούμπιν και επιμένοντας στη ρωσική χρηματοδότηση της Κύπρου που η Μόσχα είχε δημόσια απορρίψει την προηγουμένη! Επομένως, όταν ο κ. Τσίπρας ζητεί τώρα τα «κλειδιά», δείχνει διαπραγματευτική αντίληψη κατώτερη και από του κ. Στουρνάρα. Τι μπορεί να κάνει με τα «κλειδιά»;


Ε.Κ.Τ.: ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ


Τρεις φορές πλουσιότεροι είναι, κατά μέσον όρον, οι πολίτες της Κύπρου από τους Γερμανούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΚΤ, οι πολίτες των κρατών με αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ «απολαμβάνουν λιγότερο πλούτο» από εκείνους στην περιφέρεια, αν και οι ίδιοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερο βάρος στα προγράμματα διάσωσης των εταίρων τους. Όπως σημειώνουν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχει και η εξαίρεση του Λουξεμβούργου, που έχει τα... πρωτεία με μέση περιουσία των πολιτών στα 397.800 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου 2008-2010, η μέση περιουσία των πολιτών στην Κύπρο 266.900 ευρώ και στην Μάλτα 215.900 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για την Γερμανία ήταν 51.000 ευρώ, για την Ολλανδία 103.600 ευρώ και για την Φινλανδία 85.500 ευρώ. Από τις χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης, μόνο οι πολίτες στην Ελλάδα (101.900 ευρώ) και στην Πορτογαλία (75.200 ευρώ) κατείχαν λιγότερο πλούτο από τις χώρες με ΑΑΑ. Οι πολίτες στην Ισπανία και στην Ιταλία εμφανίζονται σημαντικά πλουσιότεροι, με 182.700 και 173.500 ευρώ αντίστοιχα.


Η ΤΡΟΙΚΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ


Τον Οκτώβριο του 2012 η Ελλάδα είχε σοκαριστεί από την απαίτηση της τρόικας να εκκενωθούν τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 150 κατοίκων. Την αποκάλυψη είχε κάνει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης σε ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά, ενώπιον της εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας. Επειδή ξεσηκώθηκε -δικαιολογημένα- σάλος, ο υπουργός υποχρεώθηκε σε διάψευση, αλλά η σκιά των προθέσεων των «δάνειων δυνάμεων» έμεινε.

Μέρα με τη μέρα τα λόγια και τα έργα των σκοτεινών υπαλλήλων των ξένων, που εξουσιάζουν την Ελλάδα χωρίς να έχουν ψηφιστεί από κανέναν, αποδεικνύουν το αληθές και το ακριβές των πρώτων αναφορών για την «εκκένωση» των μικρών νησιών. Τώρα, όπως... ψιθυρίζεται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η τρόικα αξιώνει να περικοπούν δραστικά (κατά περίπου 40.000.000 ευρώ) τα ετήσια κόστη των επιδοτούμενων μισθωμάτων που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στην ακτοπλοΐα, για να εξυπηρετούνται οι αποκαλούμενες «άγονες» γραμμές.

Ουσιαστικά, οι δανειστές απαιτούν από την πατρίδα μας να κόψει την επικοινωνία των μικρών νησιών με την υπόλοιπη επικράτεια. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτά τα νησιά θα «αποψιλωθούν» από τον πληθυσμό τους, ο οποίος θα μεταναστεύσει είτε σε μεγαλύτερα νησιά είτε στα αστικά κέντρα ή ακόμα και στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη αγαθά και να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες του.

Ως γνωστόν, τα νησιά που κατοικούνται και έχουν αυτόνομη οικονομική ζωή έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Τα ακατοίκητα δεν διατηρούν αυτά τα δικαιώματα. Η χώρα μας, μια προνομιακή περιοχή που κυριαρχείται από το θαλάσσιο στοιχείο, έχει μπει στο στόχαστρο εχθρικών δυνάμεων που στοχεύουν στη ραγδαία υποτίμηση της αξίας της, στον εξανδραποδισμό του λαού και στην εξαγορά των πρωτοτοκίων της έναντι πινακίου φακής. Το ζήτημα της διαχείρισης των χρημάτων των λεγόμενων «άγονων» γραμμών άπτεται της εθνικής ασφάλειας και ουδείς νομιμοποιείται να προβεί σε οποιαδήποτε περικοπή. Αν το κάνει, πρέπει να λογοδοτήσει.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1890: Το νησί Ellis – ανοιχτά του Manhattan – γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών προτού κυνηγήσουν το American dream. Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και μαθαίνουν αν θα τους επιτραπεί τελικά η είσοδος στις ΗΠΑ.

1996: Ο Παναθηναϊκός γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ. Στον δραματικό τελικό του Παρισιού νικά με 67-66 την Barcelona.

Γεννήσεις

1755: James Parkinson, Άγγλος γιατρός που περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων, η οποία και πήρε το όνομά του.

Θάνατοι

1985: Ενβέρ Χότζα, Αλβανός κομμουνιστής ηγέτης που κυβέρνησε από το 1944 έως τον θάνατό του.

2005: Ιάκωβος, πρώην Αρχιεπίσκοπος ΗΠΑ, που διέθετε πολιτικές αλλά και διπλωματικές ικανότητες.