10 Απριλίου, 2013

ΣΕΡΑΦΕΙΜ Α΄ (ΤΙΚΑΣ) ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (+10/4/1998)

Συμπληρώνονται σήμερα 16 χρόνια από την κοίμηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού  Σεραφείμ.  Με την ευκαιρία αυτή ας θυμηθούμε τι είχε πει στην Συνέντευξή του στην Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 30 Σεπτεμβρίου 1991 για τη  συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

- Πως βγήκατε στο βουνό Μακαριώτατε ;

-Το 1942, με χειροτόνησε ο Δαμασκηνός..., μου έδωσε το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου και με τοποθέτησε και πάλι ως Εφημέριο, ως Εφημερεύο- ντα Ιεροκήρυκα ακριβέστερα, στον Άγιο Λουκά Πατησίων. Εκεί, κατά το διάστημα που ήμουν διάκονος ακόμη, είχα αναπτύξει μια δράση, ας την πω εθνική.

Αναλογιζόμενος την πείνα και τη δυστυχία που είχε τότε η πατρίδα μας, ίδρυσα εκεί κάτι συσσίτια, στο προαύλιο του Ναού, σ' έναν κήπο. Όταν εμείς δεν είχαμε να φάμε, εγώ τάιζα 600 παιδιά. Στα κηρύγματά μου (...) ήμουν λιγάκι λαύρος κατά των κατακτητών και πολλές φορές κατά των εκτρεπομένων Ελλήνων ή Ελληνίδων, συμπραττόντων με τους κατακτητάς .

Κινδύνευσε τότε και η ζωή μου ακόμη. Είχε έλθει στα αυτιά μου ότι « αυτός θα το φάει το κεφάλι του!» Όπως φαίνεται με παρακολουθούσε κι η οργάνωση του Ε.Δ.Ε.Σ. και μια μέρα με πλησίασαν και με βολιδοσκόπησαν, αν θέλω να βγω στο βουνό, στις αντάρτικες ομάδες του Ε.Δ.Ε.Σ. του Ζέρβα.

Με προθυμία δέχθηκα και μυήθηκα μάλιστα από τον βιομήχανο που είχε εργοστάσια, Ευθύμιο Μπάρδη και τον δικηγόρο Ματσούκα στο κατάστημα του Μπάρδη .

- Θυμάστε την αναχώρησή σας;

-Πήγα στο βουνό, σαράντα τρία η υπόθεση αυτή (...), δια μέσου Πατρών πέρασα στο Κρυονέρι με μια πνίχτρα , δεν θυμούμαι και τα' όνομά της, ένα καραβάκι τέλος πάντων, του οποίου η ασφάλεια δεν ήταν και τόσο μεγάλη. Από εκεί με το τρενάκι έφθασα στο Αγρίνιο, βέβαια συστημένος πού θα πήγαινα, πού θα κατέλυα. Κατόπιν οδηγήθηκα έξω από το Αγρίνιο με τα πόδια, για να εξηγούμεθα, όδευα προς Ήπειρο παρακαλώ. Με τα πόδια.

Στο δρόμο συνάντησα κι άλλους που πήγαιναν για αντάρτικο. Αξιωματικοί και λοιποί. Δεν θυμάμαι αν ήταν κι ο Λιλαίος τότε, ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας σήμερα. Δεν θυμάμαι αν ήταν στην πορεία εκείνη κι αυτός. Περάσαμε τα χωριά του Αγρινίου και φθάσαμε στα Τζουμέρκα εν τέλει, στο στρατηγείο του Ζέρβα. Ο ίδιος μάλιστα ήταν σε περιοδεία εκείνες τις μέρες.

- Κληρικοί, Μακαριώτατε , είχαν πάει με το ΕΑΜ;

-Από την άλλη πλευρά ήταν δύο Μητροπολίτες. Ο Ηλείας Αντώνιος και Κοζάνης Ιωακείμ. Αυτοί ήσαν με το ΕΑΜ. Ο Άρης Βελουχιώτης είχε και άλλους κληρικούς. Τον Ηγούμενο...

-Της Μονής Αγάθωνος, τον Γερμανό;

Ναι! Αυτός ο Γερμανός ήταν γνωστός ως καπετάν Ανυπόμονος. Επίσημα όμως εγώ ήμουν εκείνος πού αντιπροσώπευα την Εκκλησία της Ελλάδος στην Εθνική Αντίσταση. Αντιλαμβάνεσαι, μάχες από εδώ, μάχες από εκεί. Εναντίον των Γερμανών, εναντίον των Ιταλών και δυστυχώς, αυτό ήταν το άσχημο, και εναντίον των κομμουνιστών. Ενώ εμείς πολεμούσαμε τούς Γερμανούς,... μια ωραία πρωία μας επιτέθησαν κι οι κομμουνιστές στα υψώματα της Καλεντίνης και είμεθα μεταξύ δύο πυρών.

Ο πόλεμος εμαίνετο... Ο στρατηγός Ζέρβας ενόμισε ότι ήμουν ό κατάλληλος για να μεταφέρω κάτι έγγραφα. Και τα μεν έγγραφα έφθασαν στην Αθήνα, όπου τα έστειλα, εγώ όμως έμεινα αμανάτι στην Άρτα, διότι προδόθηκα . Στην Καλεντίνη , θυμάμαι, ξημερωθήκαμε. Μ' ένα σύνδεσμο που μου έδωσε ο Ζέρβας (...). Τότε δόθηκε σήμα ότι ανέβαιναν Γερμανοί.

•  Κάποτε, φθάσατε στην Άρτα...

• Οι άνθρωποι τρυπώσανε στους λόφους. Εγώ, λοιπόν, πήρα τον δρόμο για τον προορισμό μου. Ολομόναχος. Τόσο μυαλό είχα φαίνεται! Είχα κουράγιο όμως. Έφθασα στήν Άρτα, αφού διανυκτέρευσα σ' ένα χωριό άλλο, όπου είχε ο ΕΔΕΣ "σύνδεσμο". Καλή του ώρα, ήταν διερμηνεύς στην Κομαντατούρ , πρέπει να ζει, τον λέγανε Λάμπρο Λάμπρου. Ήταν τότε υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας στην Άρτα. Έμεινα το βράδυ στο σπίτι ενός δικηγόρου Παπαβησσαρίωνος , για να οδηγηθώ το πρωί στην Άρτα.

Ήμουν χωρίς ταυτότητα. Δεν είχα ταυτότητα θεωρημένη. Ο "σύνδεσμος" με βοήθησε και πέρασα από το φυλάκιο των Γερμανών στη γέφυρα. Κατευθύνθηκα αμέσως στη Μητρόπολη, στο Δεσπότη, στον αείμνηστο Άρτας και προκάτοχο μου στη Μητρόπολη αυτή Σπυρίδωνα, ο οποίος μάλιστα είχε εκφράσει στον Αρχιεπίσκοπο την επιθυμία να τον διαδεχθώ όταν πεθάνει.

Αμέσως ενήργησε ή Μητρόπολις να βγει η άδεια μεταβάσεως μου στην Αθήνα. Αλλά φαίνεται ότι προδόθηκα. Τον πρώτο πού είδα μέσα στην πόλη από χιλιάδες κατοίκους ήταν ένας χασάπης, γνωστός στην Άρτα. Χαιρετηθήκαμε. "Καλημέρα! Καλημέρα!" Αχ, λέω μέσα μου, κάηκα. Κακός οιωνός. Φαίνεται ότι με πρόδωσαν στους Γερμανούς κι οι Γερμανοί, ενώ τούς πήγα όλα τα χαρτιά, δεν μου έδιναν άδεια. Μου απαγόρευσαν την έξοδο...

- Τελικά, τα καταφέρατε...

-Εν πάση περιπτώσει κι η οργάνωση ενήργησε και μου έστειλε χαρτιά από την Αθήνα ότι "μεταβαίνω εις Άρταν μετ' επιστροφής". Έτσι, ένα πρωί τα βάζω στην τσέπη... κι ανεβαίνω σ' ένα φορτηγό αυτοκίνητο, ένα γκαζοζέν, που μετέφερε πορτοκάλια. Μπήκα μέσα και είπα "Ό θεός βοηθός!" Το έσκασα από εκεί κι ήρθα στην Αθήνα. Μόλις έφθασα εδώ, οι Γερμανοί άρχισαν να ενοχλούν τον Δεσπότη στην Άρτα, άλλοι πήγαιναν στον Αρχιερατικό Επίτροπο και με ζήταγαν.

Έρχεται κάτω ο Δεσπότης και μου λέγει: "Φυλάξου! Θα σε πιάσουν οι Γερμανοί και θα σε σκοτώσουν". Τότε έβαλα κάτι τζάμια γυαλιά και πήγαινα στην Σύνοδο. Τα βράδια όμως άλλαζα σπίτια, άλλοτε κοιμόμουν εδώ κι άλλοτε εκεί, ώσπου ξεκουμπίστηκαν...".
---------------------
Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, (1913 - 1998) κατά κόσμον Βησσαρίων Τίκας του Χρήστου, διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος από το 1974 μέχρι το 1998.

Η προτομή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ Τίκα, του μακροβιότερου Αρχιεπισκόπου της  Ελλαδικής Εκκλησίας κοσμεί από την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012  τον προαύλιο χώρο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου τη εμπνεύσει του νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β΄!

Ο Μακαριστός γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1913 στο χωριό Αρτεσιανό του νομού Καρδίτσας. Αφού ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του αρχικά στην Ιερατική Σχολή Άρτης (4 έτη), ολοκληρώνοντας στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου (1 έτος), όπου εκεί είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον τότε Μητροπολίτη Κορινθίας και μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών και αντιβασιλέα Δαμασκηνό, γράφτηκε στη συνέχεια κατόπιν εξετάσεων, το 1936 στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1940 με βαθμό «λίαν καλώς».

Δευτεροετής φοιτητής της Θεολογικής Σχολής, εκάρη μοναχός στη Ιερά Μονή Πεντέλης το 1938. Την επομένη μέρα της κουράς του, χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Κορινθίας Δαμασκηνό όπου τοποθετήθηκε εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στο Νέο Ηράκλειο.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1949, επί πρωθυπουργίας του Α. Διομήδη και αρχιερατείας του αρχιεπισκόπου Αθηνών Σπυρίδωνα εξελέγη μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης, όπου και ανέπτυξε αξιόλογη δραστηριότητα ποιμαντορικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, όπως ίδρυση νέων ναών, αποκατάσταση ζημιών παλαιοτέρων, ίδρυση γηροκομείου, οικοτροφείου απόρων μαθητών, παιδικό σταθμό, κατηχητικά σχολεία, φιλόπτωχα ταμεία και άλλες διακονίες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην ανακαίνιση του μητροπολιτικού μεγάρου, το έργο του αυτό εκτιμώμενο ανάλογα τον ανέδειξε στη συνέχεια άξιο για την μετάθεσή του στην Ιερά  Μητρόπολην  Ιωαννίνων.

Στις 11 Μαρτίου του 1958, επί υπηρεσιακής πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου και αρχιερατείας του αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεοκλήτου Β΄, μετατέθηκε στη μητρόπολη Ιωαννίνων, όπου και ανέπτυξε ευρύτερη εκκλησιαστική δράση, εθνική, κοινωνική και φιλανθρωπική.

Στις 12 Ιανουαρίου 1974, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Ως προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισκέφθηκε τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αντιοχείας, Μόσχας, Σόφιας και Βελιγραδίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ ήταν επίτιμος διδάκτορας σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Στις 29 Μαΐου 1997 του απονεμήθηκε για τα 60 χρόνια υπηρεσίας του και προσφοράς του στην Εκκλησία και τη χώρα ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής, ανώτατη διάκριση που δίδεται συνήθως σε αρχηγούς κρατών.

Επίσης είχε τιμηθεί, από τον Βασιλέα Παύλο με Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και Πολεμικό Σταυρό Α΄ τάξεως, καθώς και με Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, Αναμνηστικό Μετάλλιο Αντιστάσεως 1941-1945 και με διάφορα άλλα διπλώματα και παράσημα ξένων χωρών και Πατριαρχείων.

Ήταν Πρόεδρος του Δ.Σ της Σιβιτανιδείου Σχολής, υπήρξε ο ιεράρχης με τη μεγαλύτερη θητεία, 24 χρόνια, στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όρκισε έξι Προέδρους Δημοκρατίας και πολλούς πρωθυπουργούς.

Ήταν μόνιμος κάτοικος Ψυχικού.

Απεβίωσε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου 1998.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Επιμένει στις απαιτήσεις της για την απομάκρυνση 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και συνολικά 20.000 έως το τέλος του 2014 η τρόικα. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στη συνάντηση της τρόικας με τον Γ. Στουρνάρα, το μεσημέρι της Τετάρτης και ο Αντ. Μανιτάκης δεσμεύθηκε να στείλει νέο σχεδιασμό με χρονοδιαγράμματα για την απομάκρυνση των επίορκων, καθώς και τα οργανογράμματα των δημοσίων φορέων προκειμένου να συζητηθούν στη συνάντηση.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Κantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, σε συνεργασία με το Megaron Plus διοργανώνουν την Πέμπτη ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Ανταγωνιστικότητα και Εξωστρέφεια: Προϋποθέσεις για την Οικονομική Ανάπτυξη»

Ένταση επικρατεί από τις 03:30 στην Ιερισσό, μετά τη σύλληψη δύο κατοίκων που θεωρούνται ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής. Οι αστυνομικοί έσπασαν τις πόρτες των σπιτιών για να προχωρήσουν στις συλλήψεις και οι κάτοικοι εισέβαλαν στο -άδειο- αστυνομικό τμήμα, όπου προκάλεσαν ζημιές. Αυτήν την ώρα οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πολυγύρου. Τι λέει η αστυνομία και ο Ν.Δένδιας για την επιχείρηση.

Την πεποίθησή του ότι ο «κυρίαρχος εκβιασμός» από την πλευρά των Γερμανών «μπορεί να αντιστραφεί» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, παραδέχτηκε ωστόσο ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο επιστροφής της χώρας στη δραχμή. «Αλλά πότε δεν υπάρχει κόστος ή τίμημα όταν πάει κάποιος να δώσει μια μάχη;» αναρωτήθηκε.

Τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο «Μεταξά», το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σημειώνοντας ότι καλύπτεται μόνο το 54% των οργανικών θέσεων νοσηλευτών και το 47% των εργαζομένων υποχρεωτικής.

Κόσμος

Φτωχότερα εμφανίζονται τα νοικοκυριά στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, σε σύγκριση με τη λεγόμενη περιφέρεια, σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ με στοιχεία που ως επί το πλείστον χρονολογούνται στο 2010. Τα στοιχεία της μελέτης ωστόσο πρέπει να προσεγγιστούν με προσοχή, καθώς, μεταξύ άλλων, σημαντικό ρόλο παίζει η ιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας -πράγμα στο οποίο η Γερμανία κατατάσσεται στο χαμηλότερο άκρο της λίστας, ενώ αρκετές χώρες του Νότου βρίσκονται στις υψηλές θέσεις.

Ένα βήμα πριν από τον πόλεμο φαίνεται πως βρίσκεται η Κορεατική Χερσόνησος. Την Τετάρτη η Νότιος Κορέα αύξησε το επίπεδο συναγερμού επιτήρησης, εν μέσω ενδείξεων ότι η Βόρειος Κορέα ετοιμάζεται για νέα εκτόξευση πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς. Παράλληλα, έκλεισε συνοριακό πέρασμα με την Κίνα για τους τουρίστες.

Στην Κούβα βρέθηκε ένα ζευγάρι Αμερικανών που είχε απαγάγει τα παιδιά του, όταν έχασε την επιμέλειά τους. Η κυβέρνηση της Κούβας είπε ότι οι δύο αμερικανοί πολίτες θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Ο Τζόσουα και η Καρίν Χάκεν απήγαγαν τα δύο ανήλικα παιδιά τους, ηλικίας 3 και 5 ετών, από το σπίτι της γιαγιάς τους, η οποία είχε την επιμέλεια.

Η ομοσπονδιακή δίκη του γαμπρού του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος κατηγορείται για συνωμοσία σε εγκληματικές πράξεις κατά Αμερικανών πολιτών, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο στο Μανχάταν, ανακοινώθηκε την Τρίτη από το αρμόδιο δικαστήριο.

Ειδική συνεδρίαση, αφιερωμένη στην πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, που απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών θα πραγματοποιηθεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές και ο βρετανός πρωθυπουργός θα αποτίσουν φόρο τιμής στη Μ.Θάτσερ, η οποία παραμένει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για πολλούς Βρετανούς.

Οικονομία

Το «πράσινο φως» για την οριζόντια μείωση των συντελεστών του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) κατά 15% αναμένεται να δώσουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να κλειδώσει η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, στη μεσημεριανή (12 μ.μ.) συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Το τελικό σενάριο προβλέπει την αποπληρωμή οφειλών σε περίπου 48 δόσεις αντί για 36 δόσεις.

Σε συμβιβασμό για άνοιγμα μικρών και μεγάλων καταστημάτων 10 Κυριακές τον χρόνο φαίνεται να οδεύει η κυβέρνηση, ενώ στις συζητήσεις με την τρόικα εξετάζονται και αλλαγές στις προβλέψεις γαι τις εκπτώσεις και τις προσφορές.

Αθλητισμός

Τον Νικολά Ανελκά, που μένει ελεύθερος το καλοκαίρι από τη Γιουβέντους θέλει να φέρει στον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης. Ο μεγαλομέτοχος του «δικεφάλου του Βορρά» έχει δώσει τη σχετική εντολή για να υπάρξει εντοπισμός περιπτώσεων που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να απασχολήσουν τον ΠΑΟΚ κι ήδη βρέθηκε ο πρώτος εκλεκτός.

Σε ένα ματς για καρδιακούς, η Ντόρμουντ έκανε την μεγάλη ανατροπή στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα και πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League, επικρατώντας με 3-2 επί της Μάλαγα που προηγήθηκε δυο φορές στο Βεστφάλεν (0-0 το πρώτο ματς στην Ισπανία). Στα ημιτελικά και η Ρεάλ που καρδιοχτύπησε στο δεύτερο ημίχρονο, αφού προηγήθηκε στην Τουρκία της Γαλατάσαραϊ, αλλά οι γηπεδούχοι απάντησαν με τρία τέρματα και έβαλαν φωτιά στο ματς. Τελικά η Βασίλισσα πήρε την πρόκριση χάνοντας 3-2, αφού στο πρώτο ματς στη Μαδρίτη είχε νικήσει με 3-0.

Με τον Τραϊανό Δέλλα στον πάγκο της και άμεσο συνεργάτη του τον Άκη Ζήκο, θα ολοκληρώσει τη σεζόν η ΑΕΚ, καθώς αργά το βράδυ της Τρίτης, οι δύο πρώην «κιτρινόμαυροι» παίκτες αποδέχτηκαν την πρόταση της διοίκησης για να διαδεχτούν τον Έβαλντ Λίνεν. Οι δυο τους «λύγισαν» κυριολεκτικά από την ασφυκτική πίεση των παραγόντων της «Ένωσης» για να βοηθήσουν στην πιο κρίσιμη στιγμή στην Ιστορία του συλλόγου και έτσι κάμφθηκαν οι όποιες αμφιβολίες τους. «Πιάνουν δουλειά» την Τετάρτη εν όψει του Κυριακάτικου «τελικού» με τον Πανθρακικό στο ΟΑΚΑ.


5+1 ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ!

Εάν ήταν ποδοσφαιρικός αγώνας η συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα είχε έναν τίτλο από αυτόν που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί αθλητικογράφοι για να περιγράψουν την κατάσταση: Πανωλεθρίαμβος. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα! Και αυτό γιατί οι τροϊκανοί, αν και έπαιζαν εκτός έδρας, κατάφεραν να μετατρέψουν την προαναγγελθείσα νίκη του κ. Στουρνάρα και της παρέας του σε ολίγον από... βατερλό.

Οσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιβεβαιώνουν ότι κάθε φορά που διακόπτονται οι συνομιλίες αποχωρεί η τρόικα και όταν επιστρέφει συλλαμβάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απροετοίμαστο, αδιάβαστο και χωρίς εναλλακτικές προτάσεις και σχέδιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών συνέχιζε να ζει στην εικονική του πραγματικότητα μιλώντας για «εντυπωσιακή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» το σκηνικό ήταν φορτωμένο ήδη με μαύρα σύννεφα. Η ανάγνωση των σημείων της ατζέντας και των αποτελεσμάτων που ήρθαν μετά τις «διαπραγματεύσεις» είναι ενδεικτική.

1. Δημόσιο - απολύσεις

Το θέμα λίγο έλειψε να δημιουργήσει μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση, μετά τη σύγκρουση Μανιτάκη - Στουρνάρα για τους χειρισμούς στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο. Τελικά η τρόικα απέρριψε το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι «αποχωρήσεις», όπως αποκαλεί τις απολύσεις η τρόικα, θα ξεκινήσουν και θα φτάσουν περίπου τις 25.000 ως το τέλος του 2014. Εκείνο που κέρδισε η κυβέρνηση είναι να προσλαμβάνει έναν νέο εργαζόμενο μέσω ΑΣΕΠ για κάθε «επίορκο» (περίπου 2.000) που θα φεύγει.

2. Χαράτσι

Το χαράτσι (έστω και με άλλο όνομα) στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ παραμένει μειωμένο, όμως κατά 15% απ' ό,τι όλα δείχνουν, αλλά όχι όπως το ήθελαν στην κυβέρνηση. Η τρόικα φαίνεται ότι «πάγωσε» το αφορολόγητο «ειδικών κατηγοριών» και δέχτηκε τη μείωση μόνο με τον όρο ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ποσόν που έχει προϋπολογιστεί (οπότε ας ετοιμαστούμε για επιδρομές σε οικόπεδα, εκτός σχεδίου, αγροτεμάχια κ.λπ.).

3. Ρυθμίσεις χρεών

Ηταν ένα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση πόνταρε πολλά για να μαζέψει, από τη μια, χρήματα (γιατί ήδη η «στάση πληρωμών» εξαιτίας της φτώχειας των φορολογουμένων έχει ρίξει έξω τα έσοδα) και, από την άλλη, για να εξωραΐσει το προφίλ της. Το παιχνίδι μεταξύ 48 και 36 δόσεων συνεχίζεται. Και εδώ η τρόικα κατάφερε να κάνει τα πράγματα δύσκολα για την κυβέρνηση και τους φορολογουμένους, μια και απαιτεί υποθήκες περιουσιακών στοιχείων.

4. Ναυάγιο στο deal Εθνικής - Eurobank

Εδώ η ήττα είναι συντριπτική σε όλα τα επίπεδα. Η συγχώνευση μετατράπηκε σε ναυάγιο (διαβάστε σχετικά και στις σελίδες 6-7), την ώρα που τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν «εκτεθεί» με δηλώσεις μετά τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει.

5. Κόκκινα δάνεια

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να έχουν μπλοκάρει με την στάση τους και τη ρύθμιση που το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να κάνει ως προς τους διακανονισμούς και τις διευθετήσεις για χιλιάδες νοικοκυριά μέσω της αλλαγής του νόμου Κατσέλη. Η τρόικα υπολογίζει ότι η ρύθμιση των δανείων την οποία προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης θα κοστίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ, την ώρα που το υπουργείο την έχει κοστολογήσει στο 1 δισ. ευρώ.

6. Προσδοκίες για εκταμίευση

Το βατερλό του υπεραισιόδοξου Στουρνάρα. Ως πριν από λίγες ημέρες δήλωνε πομπωδώς ότι στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα έχει γίνει εκταμίευση της διπλής δόσης των 8,8 δισ. ευρώ, μια και όλα θα είχαν τελειώσει πριν από το Eurogroup. Ετσι ισχυριζόταν! Τώρα φτάσαμε να μιλάμε για εκταμίευση από τα μέσα Μαΐου και βλέπουμε...


Η «ΟΜΟΛΟΓΙΑ» ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ


Η τάση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου να εκμεταλλευθεί τις ατυχείς οικονομικές συγκυρίες της Ελλάδος και της Κύπρου δεν είναι απλώς μία ευκαιριακή προσπάθεια της Άγκυρας. Τα νεοοθωμανικά και άλλα οράματα του Νταβούτογλου αναλύονται εκτενώς στο ογκώδες βιβλίο του με τίτλο «Στρατηγικό βάθος - Η διεθνής θέση της Τουρκίας», το οποίο εξέδωσε στην Ελλάδα ο εκδοτικός οίκος Ποιότητα. Η μετάφραση είναι του πανεπιστημιακού Ν. Ραπτόπουλου και η επιστημονική επιμέλεια του αείμνηστου τουρκολόγου καθηγητή Νεοκλή Σαρρή.

Θυμίζω, λοιπόν:

Στις σελίδες 440-485 (αλλά και σε άλλα σημεία) ο συγγραφεύς αναφέρεται ειδικότερα στα Βαλκάνια και μιλά ξεκάθαρα για την ανάγκη της Τουρκίας να περικυκλώσει την περιοχή χρησιμοποιώντας τις μουσουλμανικές χώρες και μειονότητες. Το μουσουλμανικό τόξο που πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία του νεοοθωμανισμού περιγράφεται αυτολεξεί στη σελίδα 477 ως εξής:«Η ζώνη που εξικνείται βορειοδυτικά και μέσω του άξονα Μπίχατς Κεντρική Βοσνία - Ανατολική Βοσνία - Σαντζάκ (σ.σ.: Νοτίου Σερβίας) Κόσοβο - Αλβανία Μακεδονία Κίρτζαλι (σ.σ.: Βουλγαρίας) - Δυτική Θράκη καταλήγει στην Ανατολική Θράκη, έχει από τη σκοπιά της Τουρκίας τον χαρακτήρα ζωτικής αρτηρίας για τη βαλκανική γεωπολιτική και τον γεωπολιτισμό της». 

Ενώ σε πολλά σημεία παραδέχεται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα τουρκικά συμφέροντα είναι η δημιουργία ενός σερβοελληνικού συνασπισμού (σελ. 365) και ομολογεί ότι «ένας ενδεχόμενος σερβοελληνοβουλγαρικός συνασπισμός θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των πιέσεων επί της στρατηγικής ζώνης, ζωτικής αρτηρίας της Τουρκίας στην περιοχή, στη διάλυση της Μακεδονίας (σ.σ.: έτσι ονομάζει την ΠΓΔΜ) και στην κατάρρευση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Βοσνία και την Αλβανία» (σελ. 481-482). Όμως η ευρύτερη ανάλυση των απόψεών του δείχνει ότι πιστεύει ακράδαντα στον ρόλο των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων και της αμυντικής βιομηχανίας. Για την περίπτωση της Βοσνίας γράφει (σελ. 364-365) κάτι πολύ διδακτικό και για όσους συζητούν τον αφοπλισμό της Κύπρου: «Το σημαντικότερο στοιχείο που θα διασφαλίσει την ύπαρξη της Βοσνίας είναι... η έμπρακτη επιβεβαίωση της εν λόγω βούλησης δια της στρατιωτικής ισχύος.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας Ιστορίας κανένα έθνος δεν κατόρθωσε να εγγυηθεί την ανεξαρτησία του με τη συγκατάβαση και κηδεμονία άλλου έθνους»! Ο νεοοθωμανισμός στα Βαλκάνια θεμελιώνεται στις εξής κυρίαρχες απόψεις του Νταβούτογλου: 

1) Πρέπει η Τουρκία ή οι σύμμαχοί της να ελέγχουν τους άξονες των συγκοινωνιών και των ποτάμιων μεταφορών. 

2) Η οθωμανική κληρονομιά πρέπει να προβληθεί ως ιστορική ρίζα των βαλκανικών λαών και κυρίως των Αλβανών και Βοσνιομουσουλμάνων. 

3) Η Αλβανία θα παίξει τον ρόλο της συμμάχου, μέσω της οποίας η Τουρκία θα βρει διέξοδο προς την Αδριατική. 

4) Ο θρησκευτικός παράγοντας είναι απαραίτητο εργαλείο στρατηγικής σκέψης και διαμόρφωσης συμμαχιών.

Κατά τον Νταβούτογλου οι Γερμανοί επηρεάζουν τους καθολικούς Σλοβένους, Κροάτες και Ούγγρους, η ορθόδοξη Ρωσία επηρεάζει τους Σέρβους και προσεγγίζει Έλληνες, Βουλγάρους και Ρουμάνους, οι ΗΠΑ αναγκαστικά θα στηριχθούν στους Αλβανούς και Βοσνίους που είναι μουσουλμάνοι. Άρα ο νεοοθωμανισμός συμπίπτει -έστω πρόσκαιρα- με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. 

5) Οι μουσουλμανικές μειονότητες ανά τα Βαλκάνια πρέπει να αξιοποιηθούν ως εφαλτήρια προωθήσεως των τουρκικών συμφερόντων. Γράφει χαρακτηριστικά στη σελίδα 482: «Η Τουρκία [...] οφείλει να δώσει βάρος σε πολιτικές που περικυκλώνουν την περιοχή στο σύνολό της... 

Μπορεί να προταθεί επίσης μία συνεργασία για την εξασφάλιση των πολιτισμικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των εθνικών κοινοτήτων, που διαθέτουν διαφορετικές κουλτούρες στους κόλπους των βαλκανικών κρατών. Μία τέτοια συμφωνία μπορεί να διαμορφώσει ένα κατάλληλο έδαφος κυρίως για το Κόσοβο και τη Δυτική Θράκη».

Σημειώνω με ανησυχία τη σύνδεση Κοσόβου και ελληνικής Θράκης στο φάσμα των νεοοθωμανικών επιδιώξεων. Ο Νταβούτογλου μας έχει εγκαίρως προειδοποιήσει! Καλούμαστε να μην αδιαφορήσουμε και να προετοιμαζόμαστε αμυντικά, διπλωματικά και ψυχολογικά.

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΡΟΙΚΑ» ΤΗΣ ΕΤΕ

Σφόδρα δυσαρεστημένο με την γκάφα της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας (Αλ. Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος, και Πέτρος Χριστοδούλου, αν. διευθύνων σύμβουλος) είναι το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι την περασμένη Κυριακή το βράδυ, όταν διαπιστώθηκε ότι η συγχώνευση που προετοιμαζόταν δεν προχωρά, κάποιος ανέφερε ότι ήρθε πλέον η ώρα να υπάρξουν παραιτήσεις... Λίγες ημέρες προτού η σχεδιαζόμενη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank τορπιλισθεί, ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς διαβεβαίωνε τους συμβούλους ότι όλα «περπατάνε» κανονικά, καθώς είχε διαβεβαιώσεις από ψηλά...

Τελικά, πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι ο Α. Τουρκολιάς, από τους στενούς «φίλους» του συγκροτήματος Αλαφούζου στο Φάληρο, είτε δεν είχε διαβεβαιώσεις είτε καταλάβαινε ό,τι ήθελε. Το 2000, όταν είχε συμβεί το ναυάγιο του «Σαμίνα», ο μακαρίτης σήμερα πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ. Εβερτ είχε κάνει μια ανακοίνωση αναφερόμενος στο ναυάγιο αλλά και στον ιδιοκτήτη όμιλο Minoan. Ειδικότερα σημείωνε: «Το τμήμα ναυτιλιακών εργασιών της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΕΤΕ) έχει χορηγήσει τα τελευταία δυόμισι χρόνια στον όμιλο Minoan δάνεια ύψους 85.000.000 δολαρίων. Το ποσόν αυτό αποτελεί το 8% των συνολικών χορηγήσεων της ΕΤΕ προς την υπερπόντια και ποντοπόρο ναυτιλία».

Διευθυντής των ναυτιλιακών εργασιών της ΕΤΕ, όπως εξηγούσε σε εκείνη την ανακοίνωση ο Μ. Εβερτ, είχε αναλάβει πριν από δύο χρόνια ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, προερχόμενος από την Τράπεζα Nova Scotia, ενώ ο αδελφός του Αναστάσιος Τουρκολιάς ήταν την ίδια περίοδο διευθυντικό στέλεχος της Minoan. Ειρήσθω εν παρόδω ότι ανιψιός του Αλέξανδρου Τουρκολιά είναι και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Την 1η Απριλίου και ενώ βούιζε ο τόπος ότι κάτι δεν πάει καλά, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Α. Τουρκολιάς, κληθείς να τοποθετηθεί στις πληροφορίες για αντιρρήσεις της τρόικας στη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω πληροφόρηση για καμία αντίδραση». Το βράδυ της ίδιας μέρας ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος ανέφερε για το ίδιο θέμα: «Ναι, η τρόικα έχει θέσει θέμα για τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank».

Ως την τελευταία στιγμή, λένε οι πληροφορίες, ο κ. Τουρκολιάς πίστευε ότι «θα τουμπάρει» τους εκπροσώπους της τρόικας και θα κερδίσει τη χρονική παράταση που επιθυμούσε. Τώρα στην αγορά προσπαθούν να καταλάβουν γιατί τους τελευταίους μήνες η διοίκηση της Εθνικής δεν αναζήτησε με μεγαλύτερη ζέση τους ιδιώτες επενδυτές ώστε να εξασφαλίσει την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου. Αν είχε κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, ίσως η τρόικα, όπως λένε, δεν μπορούσε να θέσει θέμα ανατροπής του αρχικού σχεδίου που προέβλεπε απορρόφηση της Eurobank.

Ενδεικτικές της ωριμότητας με την οποία αντιμετωπίζει τις νέες συνθήκες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας είναι και οι διαρροές (τώρα, που έχουν ανατραπεί τα πάντα) ότι διάφοροι εφοπλιστές είναι έτοιμοι να βάλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου! Με την ίδια ελαφρότητα κυκλοφορούν στην αγορά και φήμες σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι στην Εθνική βλέπουν με καλό μάτι το σχέδιο «λαϊκού καπιταλισμού» της Eurobank και σκέφτονται να προτείνουν στο προσωπικό να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, ώστε να μην πέσει η τράπεζα στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1821: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ ως αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.

Γεννήσεις

1847: Joseph Pulitzer, Αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης ουγγρικής καταγωγής, που με την διαθήκη του θεσμοθέτησε τα ομώνυμα δημοσιογραφικά βραβεία.

Θάνατοι

1919: Emiliano Zapata, Μεξικανός επαναστάτης που δολοφονήθηκε.

1954: August Lumiere, Γάλλος πρωτοπόρος του κινηματογράφου.

1979: Nino Rota, σπουδαίος Ιταλός συνθέτης και μόνιμος συνεργάτης του Federico Fellini.