09 Απριλίου, 2013

Ο ΑΙΡΕΤΙΖΩΝ ΜΑΞΙΜΟΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ

Ο φερόμενος ως μοναχός Μάξιμος Βαρβαρής παρότι έχει αποσκιρτήσει από την κανονική Εκκλησία της Ελλάδος με έγγραφό του το 2011 και σήμερα περιφέρεται σε κάποια από τις πολλές παρατάξεις των Παλαιοημερολογητών συνεχίζει, δυστυχώς, να ΚΑΤΑΣΚΑΝΔΑΛΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ με την ΑΙΡΕΤΙΚΗ εμμονή του ως δήθεν να «προβλέπει» πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού!!! μέσα από το βιβλίο του, το οποίο έχει απορρίψει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος!

Και μιλάμε για αίρεση, διότι ουδέποτε ΚΑΝΕΙΣ Άγιος της Εκκλησίας μας δεν έδωσε συγκεκριμένες ημερομηνίες και χρονολογίες, ενώ ο ίδιος ο Κύριος μας είπε να βλέπουμε τα Σημεία των Καιρών, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΚΡΙΒΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ!!!


Κι έρχεται ο Μάξιμος, με συνεχή παρουσία σε τηλεοπτικές εκπομπές, να το κάνει, ως άλλος Μάρτυρας του Ιεχωβά! Μάλιστα, μας λέει πως «Σχεδόν, την 25η πρός 26η Μαρτίου με το Παλαιό Εορτολόγιο, (7η πρός 8ηΑπριλίου με το Νέο Ημερ.), Σάββατο πρός Κυριακή μεσάνυκτα, του Σωτήριου έτους 2018 (κατά την ημέρα εκείνη θα έχουμε ΔΙΠΛΗ ΠΑΣΧΑΛΙΑ, δηλαδή Ευαγγελισμό και Πάσχα μαζί)  πρόκειται να γίνει η Δεύτερη Παρουσία του Κυρίου μας»!!!

Καταρχήν, υπενθυμίζουμε πως ο ίδιος έχει εκδώσει, εκτός από το βιβλίο για το 2018 κι ένα ακόμα με τίτλο «Ο Αντίχριστος ήλθεν, 1983 - 2013»: Μπορεί να μας πει, μιας και βρισκόμαστε ήδη στο 2013, ποιος είναι ο Αντίχριστος (που ήλθε!) και τι κάνει;

Ακολουθεί αναλυτική αναίρεση των κακοδοξιών του από την Ο.Ο.Δ.Ε:


Μια πλάνη, που δυστυχώς διαδίδεται από Ορθόδοξο μοναχό!

Δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο το να αναγκαζόμαστε να εκθέσουμε μια πλάνη ενός Ορθοδόξου; δήθεν μοναχού. Δυστυχώς όμως, κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο, και ο εχθρός συχνά πλανάει ακόμα και ανθρώπους μεταξύ των Χριστιανών. Συνηθισμένοι καθώς ήμασταν από τις Προτεσταντικές ψευδοπροφητείες περί του τέλους, κυρίως μεταξύ των Αντβεντιστικών ομάδων, εκπλαγήκαμε όταν είδαμε γνωστό μέχρι την Αποτείχισή του μοναχό, να διαδίδει μια εσχατολογική πλάνη, μάλιστα ακόμα και να κυκλοφορεί βιβλίο γι' αυτήν!

Θα προχωρήσουμε σε μια πολύ περιληπτική αναίρεση της πλάνης περί του δήθεν τέλους το 2018, ώστε να μη γίνει αυτό αιτία να σκανδαλισθούν κάποιοι Χριστιανοί, όταν ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΣ τον Μάξιμο, και σκανδαλίζοντας όσους τον πίστεψαν.Όπως στο παρελθόν διαψεύσθηκαν όλοι όσοι δεν έδωσαν σημασία στα λόγια του Κυρίου Ιησού Χριστού, και έσπευσαν να προβλέψουν το τέλος του κόσμου.

Ο κορμός του σκεπτικού της πλάνης αυτής

Δεν θα κάνουμε αναίρεση λέξη προς λέξη των λεπτομερειών του εν λόγω βιβλίου, γιατί δεν έχει νόημα. Αρκεί να δείξουμε τα αδύνατα σημεία του σκεπτικού που χρησιμοποιεί, αλλά και των παραδοχών που θεωρεί σίγουρες, ώστε να γίνει φανερό σε κάθε λογικό άνθρωπο, ότι εδώ έχουμε μία ακόμα περίπτωση πλάνης, που ο χρόνος θα τη διεψεύσει. Με λίγα λόγια, το εσφαλμένο σκεπτικό του Μάξιμου είναι το εξής:

7 χρόνια τιμωρήθηκε ο Ναβουχοδονόσορ, άρα 7 επί 365 = 2.555 χρόνια θα τιμωρηθεί ο Ισραήλ.

Έχουμε λοιπόν από το 605 π.Χ. έως 1948 =2555 χρόνια. Τότε τελείωσαν οι καιροί των εθνών καταπάτησης του Ισραήλ.

Επίσης 19 χρόνια έκανε ο Ναβουχοδονόσορ να πάρει την Ιερουσαλήμ, 19 και οι Εβραίοι να πάρουν πάλι τη γη τους: 1948+19=1967.

Από το 1948 ξεκινάει η τελευταία 70ετία του κόσμου, και στο μέσο αυτής, (1948+35 =1983), είχαμε τη γέννηση του Αντιχρίστου.

Μετά τη κατάληψη Ιερουσαλήμ ο Ναβουχοδονόσορ τιμωρήθηκε με επτά χρόνια τρέλας, μετά από 16 χρόνια.

Άρα η τιμωρία του Ισραήλ με τον Αντίχριστο αρχίζει 16 χρόνια μετά από το 1967, δηλαδή το 1983. Τα τελευταία 70 χρόνια χωρίζονται στον Χριστό και στον Αντίχριστο. 33,5χρόνια έζησε στη γη ο Χριστός, και το υπόλοιπο των 70 ετών, ή 36,5 θα είναι η διάρκεια ζωής του Αντιχρίστου.

Άρα, 1983 + 36,5 μείον ένα, (για να συμπεριλάβουμε το 1983) = 2018, δηλαδή τέλος Αντιχρίστου. Τα παραπάνω, είναι με λίγα λόγια, ο κορμός του σκεπτικού του Μάξιμου, από το οποίο σκεπτικό βγάζει το πλανεμένο συμπέρασμα ότι το τέλους του κόσμου θα έρθει το 2018!!! Ήδη ο προσεκτικός και με γνώσεις του ζητήματος αναγνώστης, έχει αντιληφθεί τα λάθη της παραπάνω σκέψης. Αλλά ακόμα και κάποιος που δεν γνωρίζει τα ζητήματα αυτά, είναι εύκολο να διακρίνει την αυθαιρεσία και τα λογικά άλματα των παραπάνω συλλογισμών. Ας τα δούμε λοιπόν αυτά πιο προσεκτικά: 

Οι αυθαιρεσίες της πλάνης του 2018

Ξεκινάμε από την αρχή του ανωτέρω συλλογισμού, αριθμώντας τα σφάλματα του σκεπτικού του Μάξιμου, για να δείξουμε πόσο λάθος είναι αυτή η θεωρία:

Αρχίζουμε από την πρώτη φράση του ανωτέρω συλλογισμού: 

 "7 χρόνια τιμωρήθηκε ο Ναβουχοδονόσορ, άρα 7 επί 365 = 2.555 χρόνια θα τιμωρηθεί ο Ισραήλ".
  
Όμως: 

1. Ο Ναβουχοδονόσορ ΔΕΝ τρελάθηκε για 7 χρόνια! 

Ο Μάξιμος ξεκινάει με τη βεβαιότητα ότι ο Ναβουχοδονόσορας τιμωρήθηκε 7 χρόνια με τρέλα, ώστε μετά να χρησιμοποιήσει αυτόν τον αριθμό στους υπολογισμούς του. Όμως, όπως είναι ΓΝΩΣΤΟ από τα ιστορικά στοιχεία, ο Ναβουχοδονόσορ, ΔΕΝ τρελάθηκε για 7 χρόνια. Η Αγία Γραφή μιλάει για 7 ΚΑΙΡΟΥΣ, και όχι 7 χρόνια. Η αποδοχή ότι οι 7 καιροί σημαίνουν 7 χρόνια, είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ, και ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Το ζήτημα αυτό, έχει αναλυθεί εκτενώς και επαρκώς, στο βιβλίο: "Οι Καιροί των Εθνών αναθεωρημένοι" του Καρλ Όλοφ Γιόνσον, ο οποίος είναι η μεγαλύτερη αυθεντία για το εν λόγω ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορείτε να βρείτε όλα τα στοιχεία, για το ότι ο Ναβουχοδονόσορ ΔΕΝ τρελάθηκε για 7 χρόνια, στην εξής διεύθυνση: ../../paratir/biblia/kte1//P4.htm 

2. Η σύνδεση της τιμωρίας του Ναβουχοδονόσορα με την τιμωρία του Ισραήλ, είναι αυθαίρετη και αναπόδεικτη. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στην Αγία Γραφή, που να συνδέει με ατράνταχτα στοιχεία, τον Ισραήλ των Εσχάτων ημέρων, με τον Ναβουχοδονόσορα. Στο ανωτέρω βιβλίο, μπορείτε να δείτε, με πόσων ειδών διαφορετικές σχετικές αυθαιρεσίες, έχουν συνδέσει τον Ναβουχοδονόσορα και την τρέλα του οι διάφοροι εσχατολόγοι ανά τους αιώνες! Θα μπορούσε κάποιος εντελώς αυθαίρετα να συνδέσει επίσης τον Ναβουχοδονόσορα με τον ίδιο τον Αντίχριστο, με μια αποστατημένη Εκκλησία, με κάποιο αντιχριστιανικό έθνος, με τον Ισραήλ σε περασμένες εποχές, κλπ. Η φαντασία οργιάζει! Πάντα όμως χωρίς αποδείξεις. Το "άρα" λοιπόν της φράσης, ΔΕΝ συνεπάγεται κατ' ανάγκην, αλλά κατ' αυθαιρεσίαν. 

3. Αυθαίρετη η χρήση του κανόνα: "Μία ημέρα για ένα έτος". Το να χρησιμοποιηθούν οι 365 ημέρες του κάθε έτους από τα 7 υποτιθέμενα έτη του Ναβουχοδονόσορα, ως ξεχωριστά έτη, αποτελεί επίσης αυθαιρεσία. Στα σχετικά κεφάλαια του ανωτέρω βιβλίου, με τους τίτλους: Ο κανόνας μιας ημέρας αντί ενός έτους και: Ο "κανόνας" εφαρμοζόμενος στους "Καιρούς των Εθνών", μπορείτε να δείτε πόσο αυθαίρετος είναι αυτός ο ισχυρισμός, και σε πόσους διαφορετικούς εσχατολογικούς (και αποτυχημένους) υπολογισμούς έχει χρησιμοποιηθεί, εδώ και 2000 χρόνια! 

4. Για τι είδους έτη μιλάμε; Εδώ επίσης, εντάσσεται και η αυθαιρεσία, ότι ΔΕΝ τεκμηριώνεται το είδος των ετών. Πώς γνωρίζουμε για παράδειγμα, ότι δεν μιλάμε για Σεληνιακά έτη της εποχής εκείνης;  Ως εδώ, στην πρώτη κιόλας φράση, εντοπίσαμε τέσσερα διαφορετικά σφάλματα και λογικά άλματα. Ας προχωρήσουμε στη δεύτερη φράση: 

"Έχουμε λοιπόν από το 605 π.Χ. έως 1948 =2555 χρόνια. Τότε τελείωσαν οι καιροί των εθνών καταπάτησης του Ισραήλ".

Όμως: 

5. Γιατί θα πρέπει να ξεκινήσει ο υπολογισμός από το 605 π.Χ.; Με ποια βάση δηλώνεται, ότι τότε ξεκίνησαν οι Καιροί των Εθνών; Για να ξεκινήσει η αρχή των Καιρών των Εθνών το 605 π.Χ., θα πρέπει η χρονολογία αυτή να είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ από όλες τις άλλες σχετικές χρονολογίες της περιόδου εκείνης. Όμως τα ντοκουμέντα δείχνουν, ότι ΔΕΝ ήταν. Υπήρξαν ακόμα σημαντικότερες χρονολογίες απ' αυτήν, στην ίδια εκείνη χρονική περίοδο, όπως μπορεί να δει κανείς, στις σχετικές μας μελέτες, όπως για παράδειγμα στη διεύθυνση:http://www.oodegr.com/oode/istoria/israil1/ierus1.htm,

Εκεί μπορεί ο καθένας να δει το εξής: Ήδη από το 609 π.Χ. ο Ισραήλ γίνεται υποτελής στα έθνη, και συγκεκριμένα στον Φαραώ Νεχαώ. Το 605 π.Χ. ο Φαραώ νικιέται από τον Ναβουχοδονόσορα, και η υποτέλεια του Ισραήλ αλλάζει χέρια, μπαίνοντας υπό την εξουσία του Ναβουχοδονόσορα.  Με απλά λόγια, ήδη 4 χρόνια ΠΡΙΝ από το 605 π.Χ., ο Ισραήλ ήταν υποτελής στα έθνη, και με αυτό το σκεπτικό, θα μπορούσαμε κάλλιστα να ξεκινήσουμε το μέτρημα των Καιρών των Εθνών από το 609 π.Χ.! 

Επιπλέον, στο διάστημα 602 - 598, ο Ισραήλ βρίσκεται εκτός εξουσίας εθνών, γιατί επαναστατεί ο Ισραήλ στον Ναβουχοδονόσορα. Γιατί λοιπόν να μην ξεκινήσουμε το μέτρημα από την επανεμφάνιση της εξουσίας αυτής, το 589 π.Χ.;

Ή γιατί να μην ξεκινήσουμε από την πολιορκία της Ιερουσαλήμ το 589 π.Χ., μια και ΤΟΤΕ ξεκίνησε και η οργή του Θεού εναντίον της, με βάση τα εδάφια Ιερεμίας 21/κα΄ 2,4 - 7;: ... ο βασιλεύς τής Βαβυλώνος ήγειρε πόλεμον καθ' ημών...

Ούτω λέγει Κύριος:... ιδού εγώ στρέφω εις τα οπίσω τα όπλα τού πολέμου τα εν ταις χερσίν υμών, με τα οποία σεις πολεμείτε κατά τού βασιλέως τής Βαβυλώνος και τών Χαλδαίων οίτινες σας πολιορκούσιν έξωθεν τών τειχών... θέλω πολεμήσει εναντίον σας με... θυμόν, και με αγανάκτησιν, και με οργήν μεγάλην.... θέλω παραδώσει Σεδεκίαν... και τον λαόν, και τους εναπολειφθέντας εν τη πόλει ταύτη... εις χείρας τού Ναβ/ρος βασιλέως τής Βαβυλώνας...".

Ή, ακόμα χειρότερα, γιατί να μην ξεκινήσουν οι Καιροί των Εθνών δύο χρόνια ακόμα αργότερα, από την Ερήμωση της Ιερουσαλήμ, το 587 π.Χ. εφ' όσον ως τότε κατοικείτο; (Β΄ Βασιλέων 25/κε΄ 1 - 8: ΄΄Και εν τω 9ο έτει τής βασιλείας αυτού (τού Σεδεκία)..., ήλθε Ναβ/ορ ο βασιλεύς τής Βαβυλώνος ...και ωκοδόμησαν περιτειχίσματα εναντίον αυτής κύκλω. Και η πόλις επολιορκείτο μέχρι τού 11ου έτους τού βασιλέως Σεδεκίου (Δηλαδή 2 έτη)... και εξεπορθήθει η πόλις...΄΄). 

Πιστεύουμε ότι τα ανωτέρω, είναι ενδεικτικά του πόσο αυθαίρετες είναι τέτοιου είδους χρονολογικές αφετηρίες υποτιθέμενων προφητειών για το τέλος! Και το πώς έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί τέτοιες αφετηρίες, μπορείτε να το δείτε στα κεφάλαια του ανωτέρω βιβλίου: Ο "κανόνας" εφαρμοζόμενος στους "Καιρούς των Εθνών"Τζων Ακουίλα ΜπράουνΟι «Καιροί των Εθνών» στην κίνηση Μίλλερ,Νέλσον Χ. ΜπάρμπουρΚάρολος Τέιζ ΡώσσελΕφαρμογές των 1260 ημερών - ετών,Εφαρμογές των 2.520 (ή 2.450) ετών

6. Γιατί πρέπει να τελειώσουν οι Καιροί των Εθνών το 1948; Το ότι οι Ισραηλινοί έγιναν κράτος τον καιρό εκείνο, ΔΕΝ σημαίνει ότι οι Καιροί των Εθνών τελείωσαν τότε! Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είπε σαφώς: "και Ιερουσαλήμ έσται πατουμένη υπό εθνών άχρι ου πληρωθώσιν καιροί εθνών" (Λουκάς 21/κα: 24). Στην πραγματικότητα, όχι μόνο ΔΕΝ έπαψε να καταπατείται η Ιερουσαλήμ το 1948 από τα Έθνη, αλλά ΑΚΟΜΑ το Ισραήλ ΔΕΝ έχει εξουσία επί του σημαντικότερου μέρους της Ιερουσαλήμ, δηλαδή επί του σημείου που ήταν κάποτε ο Ναός του αληθινού Θεού, ενώ σήμερα εκεί βρίσκεται το Ισλαμικό Τέμενος του Ομάρ! Αν λοιπόν οι Καιροί των Εθνών έληξαν το 1948 που λέει ο Μάξιμος, ο Κύριος Ιησούς Χριστός έλεγε ψέματα! Με άλλα λόγια, αν ο Μάξιμος έχει δίκιο, ο Ιησούς Χριστός ήταν ψευδοπροφήτης!

Επόμενη φράση:

"Επίσης 19 χρόνια έκανε ο Ναβουχοδονόσορ να πάρει την Ιερουσαλήμ, 19 και οι Εβραίοι να πάρουν πάλι τη γη τους: 1948+19=1967".

Όμως:

7. Ο Ναβουχοδονόσορας ΔΕΝ έκανε 19 χρόνια να πάρει την Ιερουσαλήμ, αλλά να την καταστρέψει! Συγκεκριμένα, την πήρε ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ ΤΟΥ, όπως μπορείτε να δείτε στους εξής λεπτομερείς πίνακες:

http://www.oodegr.com/oode/istoria/israil1/ABCD.htm Άρα, αν θέλει ο Μάξιμος να κάνει παραλληλισμό, πρέπει να υποθέσει ότι το 1967 οι Εβραίοι ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ τη γη τους!!!

8. Τα χρόνια είναι 18 και όχι 19. Στην πραγματικότητα όμως, ακόμα και αν λογαριάζαμε τα χρόνια αυτά του Ναβουχοδονόσορα, ΔΕΝ είναι 19, αλλά 18, όπως μπορεί να δει ο καθένας στον ανωτέρω πίνακα!!!

Επόμενη πρόταση:

"Από το 1948 ξεκινάει η τελευταία 70ετία του κόσμου, και στο μέσο αυτής, (1948+35 =1983), είχαμε τη γέννηση του Αντιχρίστου"

Όμως:

9. Είναι αυθαίρετη η 70ετία. Πέραν του ότι, όπως δείξαμε το 1948 ΔΕΝ βγαίνει με τίποτα, είναι αυθαίρετο να μετατρέψουμε την 7ετία του Αντιχρίστου σε... 70ετία! Δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά στους Θεόπνευστους συγγραφείς των προφητειών αυτών, που να δικαιολογεί μια τέτοια εφαρμογή των ετών. Μάλιστα, σχετικές προφητείες που χωρίζουν την 7ετία του Αντιχρίστου σε ημέρες, δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιες εφαρμογές δεκαετιών! (π.χ. Αποκάλυψις 12/ιβ: 6, όπου σπάει τη μισή επταετία σε ημέρες!).

10. Είναι αυθαίρετη η εφαρμογή των ετών στη γέννηση του Αντιχρίστου. Μια συνεπής εφαρμογή προφητείας, θα είχε σχέση με την ΕΜΦΑΝΙΣΗ του Αντιχρίστου, και όχι με τη γέννησή του, η οποία δεν έχει την παραμικρή ιστορική σημασία. Στην Αγία Γραφή δεν έχουμε καμία σχετική προφητεία, που να εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο!

Επόμενη πρόταση:

"Μετά τη κατάληψη Ιερουσαλήμ ο Ναβουχοδονόσορ τιμωρήθηκε με επτά χρόνια τρέλας, μετά από 16 χρόνια. Άρα η τιμωρία του Ισραήλ με τον Αντίχριστο αρχίζει 16 χρόνια μετά από το 1967, δηλαδή το 1983"

Όμως:

11. Δεν υπάρχει όπως είδαμε, κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό αυτόν, πέραν του ότι δεν υπήρξαν καν αυτά τα 7 χρόνια!

12. Μετά τις ανωτέρω υποδείξεις σφαλμάτων, η συσχέτιση των 16 ετών και του 1983 στερείται κάθε βάσεως και λογικής.

Επόμενη πρόταση: "Τα τελευταία 70 χρόνια χωρίζονται στον Χριστό και στον Αντίχριστο. 33,5χρόνια έζησε στη γη ο Χριστός, και το υπόλοιπο των 70 ετών, ή 36,5 θα είναι η διάρκεια ζωής του Αντιχρίστου."

Όμως:

13. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να γίνει αυτή η υπόθεση, του διαχωρισμού 70 ετών που μοιράζονται στον Χριστό και στον Αντίχριστο. Όχι μόνο επειδή όπως δείξαμε ΔΕΝ υπάρχει θέμα 70 ετών, αλλά επίσης επειδή δεν τίθεται ζήτημα σχέσης Χριστού και Αντιχρίστου!

Επόμενη πρόταση: "Άρα, 1983 + 36,5 μείον ένα, (για να συμπεριλάβουμε το 1983) = 2018, δηλαδή τέλος Αντιχρίστου"

Όμως:

14. Γιατί άραγε πρέπει να αφαιρέσουμε ένα έτος; Αν το αφαιρέσουμε, παύει να διαιρείται σωστά το νούμερο 70 με τα χρόνια του Χριστού και του Αντιχρίστου!

Επιλεγόμενα

Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές, για κάθε λογικό άνθρωπο, ότι οι συλλογισμοί του Μαξίμου για το δήθεν τέλος του 2018, είναι διάτρητοι από χρονολογικά λάθη, λογικά άλματα και αυθαίρετους συλλογισμούς. Και είδαμε ένα χονδρικό παράδειγμα 14 βασικών σφαλμάτων, στον σκελετό του σκεπτικού του. Ακόμα και οι Προτεστάντες, που στερούνται της Ορθόδοξης βάσης, σπανίως έκαναν τόσα σφάλματα σε έναν εσχατολογικό υπολογισμό του τέλους! Εκπλήσσει λοιπόν το μέγεθος της αυθαιρεσίας του Μάξιμου.

Ελπίζουμε με πολλή αγάπη, ο Μάξιμος να καταλάβει το λάθος του, και εγκαίρως να αναθεωρήσει και να απορρίψει τις απαράδεκτα εσφαλμένες αυτές θέσεις, ΠΡΙΝ γίνει αιτία να σκανδαλισθούν τυχόν αστήρικτοι και αφελείς. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά τι είπε ο Κύριος για όποιον σκανδαλίσει "έναν των ελαχίστων τούτων"!!!

Ανεξαρτήτως όμως του τι θα κάνει ο Μάξιμος, ο κάθε Χριστιανός, πρέπει να μην ξεχνάει τα λόγια του Κυρίου, όταν συναντά σχετικούς εσχατολόγους, που υπολογίζουν τον καιρό του τέλους: "Βλέπετε, μη πλανηθείτε· επειδή, πολλοί θά ρθουν στο όνομά μου, λέγοντας, ότι: Εγώ είμαι· και ο καιρός πλησίασε. Μη τους ακολουθήσετε!" (Λουκάς 21/κα: 8).
-----------------------------------------
Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ
ΜΑΞΙΜΟΥ ΒΑΡΒΑΡΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Ο Αντίχριστος ήλθεν 1983-2013»

Αποφάσεις της τρίτης Συνεδρίας της Δ.Ι.Σ.

Για το μήνα Δεκέμβριο 2007.

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 12.12.2007, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Δεκέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, προεδρεύοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Δ.Ι.Σ.:

Α.………..
Β.………..
Γ.………..
Δ. Η Δ.Ι.Σ. κατόπιν σχετικών Γνωμοδοτήσεων των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και επί των Αιρέσεων, σχετικά με το εκδοθέν βιβλίο του φερομένου ως μοναχού κ. Μαξίμου Βαρβαρή, με τον τίτλο: «Ο Αντίχριστος ήλθεν 1983-2013 », ενημερώνει ότι το εν λόγω βιβλίο γέμει κακοδοξιών, δεν εκφράζει την Ορθόδοξη Θεολογία και Πίστη και συνιστά στους πιστούς να είναι προσεκτικοί σε κείμενα και λόγους που δεν στηρίζονται στην Αγία Γραφή και την Παράδοση της Εκκλησίας μας. Επί των κανονικών προβλημάτων σχετικά με την αποπομπή του ανωτέρω από την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, η Δ.Ι.Σ. απεφάνθη ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ορθώς έπραξε.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου
-----------------------------------------
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Κ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ
† Αρχιεπισκόπου Αθηνών

....... Κατά τον ΣΤ' ιερόν Κανόνα της Β' Οικουμεν. Συνόδου αιρετικοί και σχισματικοί θεωρούνται μόνον οι υπό της Εκκλησίας ως τοιούτοι αποκηρυττόμενοι. «Αιρετικούς δε λέγομεν, τους τε πάλαι της Εκκλησίας αποκηρυχθέντας και τους μετά ταύτα υφ' ημών αναθεματισθέντας προς δε τούτοις και τους την πίστιν μεν την υγιή προσποιουμένους ομολογείν, αποσχίσαντας δε και αντισυναγόντας τοις κανονικοίς ημών Επισκόποις.

Έπειτα δε και ει τινες των από της Εκκλησίας επί αιτίαις τισί προκατεγνωσμένοι είεν και αποβεβλημένοι ή ακοινώνητοι...». Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης εν τη ερμηνεία του Γ' Αποστολικού Κανόνος παρατηρεί, ότι δεν θεωρείται αναθεματισμένος ο υποπεσών εις παράπτωμα πριν ή εκδοθή η σχετική απόφασις .

Κατά τον ιερόν Χρυσόστομον του δικαιώματος του κηρύττειν τινα αναθεματισμένον «το κοινόν των Αποστόλων μόνον ηξίωται, και οι κατά πάσαν ακρίβειαν τούτων ως αληθείς γεγονότες διάδοχοι, πλήρεις χάριτος και δυνάμεως.

Και μην εκείνοι την εντολήν ακριβώς φυλάξαντες, ως τον οφθαλμόν τον δεξιόν εξορύττοντες, ούτω τους αιρετικούς έξω της εκκλησίας απέβαλον ..: Όθεν και εν τούτω ως και πάσαν ακρίβειαν έχοντες, τας μεν αιρέσεις διήλεγχον και απέβαλλον ...»,

Η Εκκλησία, κατά ταύτα, έχει το δικαίωμα να κηρύττη τινά σχισματικόν, αποφαινομένη περί τούτου εν Συνόδω. Τούτ' αυτό ισχύει και περί συγκεκριμένης τοπικής Εκκλησίας αποσχιζομένης, δι' ωρισμένους λόγους, εκ του κορμού των αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Οι εν Ελλάδι παλαιοημερολογίται όμως, χωρίς να αποτελώσι ιδίαν Εκκλησίαν, τούτο μεν κατέκριναν ως σχισματικήν την Εκκλησίαν της Ελλάδος, αυτοπροαιρέτως και άνευ άλλου τινός διακηρύξαντες τούτο, τούτο δε απέσχισαν εαυτούς της Εκκλησίας τούτης, παύσαντες να πειθαρχώσιν εις τα κελεύσματα αυτής, και, αυτονομηθέντες, παρά πάντα ί. Κανόνα, αυτοανεκηρύχθησαν εις « Εκκλησίαν» και δη και την μόνην επί γης γνησίαν και ακραιφνώς ορθόδοξον, εις ουδέν λογιζόμενοι την έλλειψιν πάσης αρμοδιότητος και δικαιοδοσίας αυτών επ' αυτής.....

Απάντηση στήν αιρετική Παλαιοημερολογίτικη θεωρία τού Μάξιμου, περί τής αυτόματης απώλειας τής Ιερωσύνης.









ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αμηχανία στον κυβερνητικό συνασπισμό και εκνευρισμό στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα προκαλεί το μπλόκο της τρόικας στη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank, το οποίο άνοιξε κι έναν νέο κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους και επικεντρώνονται στα υπόλοιπα θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Πάντως, αιχμές για τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου άφησε το ΠΑΣΟΚ και το θέμα αναμένεται να τεθεί κατά τη συνάντηση του Ευ.Βενιζέλου με την τρόικα το πρωί της Τρίτης.

Ένα χώρο και συγκεκριμένα ένα στρατόπεδο εντός του Ν.Αττικής, που θα μετατραπεί σε χώρο κράτησης κατηγορουμένων για οικονομικά αδικήματα αναζητά η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο Αντώνης Ρουπακιώτης «αυτό είναι κάτι που θα γίνει άμεσα, δεν είναι κάτι που το λέμε για να το πούμε».

Την ώρα που εκατοντάδες μετανάστες πραγματοποιούν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη κράτησή τους στα κέντρα κράτησης, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προαναγγέλλεται η λειτουργία και νέων στρατοπέδων στην Ήπειρο και νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να διπλασιαστεί η δυνατότητα κράτησης μεταναστών στις 10.000.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 βαθμών σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Νεάπολης Λακωνίας στις 06:36 το πρωί της Τρίτης. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ακόμη και μέχρι την Αθήνα. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

Ανακοινώσεις σχετικά με την παρουσία εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, την Κυριακή, εξέδωσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ.

Κόσμος

Στο «κόκκινο» η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο. Εν μέσω φημών ότι η Πιονγιάνγκ ετοιμάζεται για πυραυλική δοκιμή ή για μία ακόμα πυρηνική δοκιμή, η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε τους ξένους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Νότιο Κορέα. Εν τω μεταξύ, οι 53.000 βορειοκορεάτες εργαζόμενοι της Καεσόνγκ δεν εμφανίστηκαν την Τρίτη στη δουλειά τους στη βιομηχανική ζώνη που λειτουργεί από κοινού με την Νότιο Κορέα. Πρόκειται για την πρώτη φορά διακοπής λειτουργίας της ζώνης από τότε που ξεκίνησε το 2004.

Η πορτογαλική κυβέρνηση τελεί μεταξύ της αγωνιώδους προσπάθειας να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα αντισταθμίζουν εκείνα που απορρίφθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο και της έντονης πίεσης της αντιπολίτευσης: Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απορρίπτουν το ενδεχόμενο νέων εκλογών ενώ ο πρωθυπουργός προετοιμάζει τους Πορτογάλους για οδυνηρές περικοπές στην Υγεία και στην Παιδεία. Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο «σηκώνει τα μανίκια» για την εμβόλιμη άφιξη της τρόικας, ενώ η Λισαβόνα ελπίζει ότι δεν θα συναντήσει προβλήματα στο Eurogroup για την παράταση της αποπληρωμής του δανείου στήριξης.

Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για την ανάγκη να ψηφιστεί στο Κογκρέσο η νομοθεσία για την οπλοκατοχή. Ο αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον μαζί με μέλη των οικογενειών των θυμάτων που σκοτώθηκαν στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ.

Μια νέα λέξη, ο «θατσερισμός» μπαίνει τη δεκαετία του '80 στο λεξιλόγιο των Βρετανών. Η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει στη μνήμη ως «Σιδηρά Κυρία» που αναδιοργάνωσε τη χώρα, ακολουθώντας μια αδιάλλακτη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική που δίχασε και διχάζει ακόμη. Ποιο ήταν το «πολιτικό φαινόμενο» Μάργκαρετ Θάτσερ. Οι δηλώσεις της που έμειναν στην ιστορία.

Το πολιτικό θάρρος που απαιτήθηκε για τον ιστορικό συμβιβασμό του 1976 μεταξύ Χριστιανοδημοκρατίας και Κομμουνιστικού Κόμματος υπενθυμίζει ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, καλώντας την μπερλουσκονική δεξιά και την Κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να βρουν σημεία σύγκλισης για κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα εγκαλεί τον Μπέπε Γκρίλο «για στείρο φανατισμό και ηθικολογίες». Και η έκκληση δείχνει να αποδίδει καρπούς. «Ο αξιότιμος κύριος Μπερσάνι δέχτηκε επιτέλους να με συναντήσει» ανακοίνωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι...

Οικονομία

Σε δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου αξίας 1 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει σήμερα Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Συνολικά ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να αντλήσει από την έκδοση 1,6 δισ. ευρώ.Σημειώνεται πως στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δανείσθηκε με χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο.Κατά τη εν λόγω δημοπρασία σημειώθηκε οριακή αποκλιμάκωση στην απόδοση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων, καθώς η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,25% έναντι 4,27% που είχε διαμορφωθεί κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στις 5 Φεβρουαρίου.

Πώληση του συνολικού πακέτου μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (74,27%) σε δύο φάσεις είναι το τελικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ που θα παρουσιαστεί εντός των προσεχών ημερών στην κυβέρνηση μαζί με το μοντέλο αξιοποίησης και των άλλων μεγάλων λιμανιών της χώρας. Στην ουσία με την έναρξη του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΘ, που τοποθετείται τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ανοίγει το παιχνίδι για την απόκτηση των μεγάλων λιμανιών της χώρας, όπου φυσικά το νούμερο ένα φιλέτο είναι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, με την κινεζική Cosco να έχει εδώ και καιρό δηλώσει ότι θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Το ζήτημα του τραπεζικού απορρήτου έρχεται, με πιέσεις από τη Γερμανία και την «ώθηση» της Κομισιόν, στο τραπέζι του Eurogroup την Παρασκευή στο Δουβλίνο. Από τα δύο τελευταία «οχυρά», το Λουξεμβούργο έχει ήδη δείξει την πρόθεσή του να προσχωρήσει στο ισχύον διευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής στοιχείων ενώ η Αυστρία εμφανίζεται να κρατά διαφορετική στάση: Η μεν υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ δεσμεύεται ότι θα «παλέψει σαν λέαινα» για να υπερασπιστεί το τραπεζικό απόρρητο, αλλά ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν λέει πως η Βιέννη είναι «πρόθυμη για συνομιλία».

Αθλητισμός

Χάνει το πρωτάθλημα, κέρδισε όμως τις εντυπώσεις η Μάντσεστερ Σίτι με τη νίκη της 2-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στο «Ολντ Τράφορντ».

Εννέα ημέρες πριν την πρώτη αναμέτρησή τους για τον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας, Ρόμα και Λάτσιο μοιράστηκαν τους βαθμούς στο ντέρμπι της Ρώμης, που έληξε ισόπαλο 1-1. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε περιοχή της «αιώνιας» πόλης πριν την έναρξη του ματς.

Φανερά εκνευρισμένος ήταν ο Έβαλντ Λίνεν μετά την ήττα της ΑΕΚ από τον ΠΑΣ στα Γιάννενα και δεν δίστασε να μιλήσει για απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων από τους παίκτες του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των προηγουμένων ημερών, κάνοντας ακόμα και λόγο για ντροπή για την ΑΕΚ.


WALL STREET JOURNAL: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η εφημερίδα Wall Street Journal εκτιμά ότι είμαστε πολύ κοντά στο ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου καθώς βλέπει τη μεγαλύτερη εξάπλωση πυρηνικών όπλων από την εποχή της ανακάλυψης της ατομικής βόμβας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν το 2009 ανέλαβε ο Ομπάμα, υποσχέθηκε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά και ξεκίνησε να διαπραγματεύεται με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Τέσσερα χρόνια μετά, η Βόρεια Κορέα απειλεί τις ΗΠΑ με πυρηνικό πλήγμα, το Ιράν ετοιμάζει το πυρηνικό του οπλοστάσιο και «ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας επικίνδυνης νέας εποχής εξάπλωσης των πυρηνικών».

Το δημοσίευμα παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικό εξοπλισμό αλλά και πώς αυτές είναι «σε επιφυλακή» για να τον χρησιμοποιήσουν. Οι συνομιλίες, σύμφωνα με τη WSJ, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατέρρευσαν και η Βόρεια Κορέα φημολογείται πως θα κάνει και νέα δοκιμή μέσα στη βδομάδα. Το 66% των Νοτιοκορεατών, επιθυμεί να αναπτύξει η χώρα τους πυρηνικό οπλοστάσιο, ενώ η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει την κατασκευή 16 αντιδραστήρων. Βεβαίως η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου δεν προορίζεται για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατασκευάζουν μια πυρηνική μονάδα λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράν.

Τουρκία και Αίγυπτος έχουν ανακοινώσει ότι αν το Ιράν δεν σταματήσει το πρόγραμμά του θα αναγκαστούν να κατασκευάσουν και αυτές πυρηνικά.


ΝΕΟ «ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Μείωση των κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ κατά 2%-3% ζητάει η τρόικα, για να αντιμετωπιστεί η κατάρρευση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία. Η πρόταση για νέα περικοπή στις συντάξεις έγινε από τα τεχνικά κλιμάκια και, αν τελικά υλοποιηθεί, θα επηρεάσει το 60% των συντάξεων, αφού περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη, κάτω από αυτό το όριο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και του ΙΚΑ, ενώ αρκετοί είναι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που αποχώρησαν από την εργασία τους με ευνοϊκούς όρους στο παρελθόν (π.χ. 15ετία, 25ετία και ανήλικο παιδί) και κινδυνεύουν τώρα να υποστούν άλλη μια μείωση στο μηνιαίο τους εισόδημα.

Το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να αποφύγει τον σκόπελο και επιχειρεί να διασκεδάσει τα πράγματα. Κατά πληροφορίες, έχει ζητηθεί ως και αναλογιστική μελέτη για να διαπιστωθεί το πρακτικό δημοσιονομικό όφελος από τη συγκεκριμένη περικοπή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου γνωρίζει καλά ότι ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει τεράστια κοινωνική κατακραυγή και επιδιώκει να το αποφύγει, αλλά η τρόικα φαίνεται ότι πιέζει για την εφαρμογή του. Άλλωστε, είναι τόσο έντονο πια το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, που οι δανειστές της χώρας επιλέγουν να ακολουθήσουν την «εύκολη λύση» της περικοπής των συντάξεων για ακόμη μία φορά...

Τα τεχνικά κλιμάκια επισημαίνουν ότι στις χαμηλές συντάξεις η συμμετοχή του κράτους είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου των συνταξιούχων. Άρα, με τη «λογιστική» λογική των τεχνοκρατών της τρόικας, πρέπει να υπάρξει περικοπή και αυτών των συντάξεων για να αντέξει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και να μην καταρρεύσει, υπό το βάρος της βαθιάς ύφεσης για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Σημειώνεται ότι με βάση το τρίτο Μνημόνιο υπήρξε μείωση όλων των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) που αθροιστικά υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ. Η μείωση κυμάνθηκε από 5% έως 20%, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων αυτών. Ειδικότερα, 5% μείωση υπήρξε για συντάξεις των 1.000-1.500 ευρώ, 10% μείωση για συντάξεις των 1.501-2.000 ευρώ, 15% μείωση για συντάξεις των 2.001-3.000 ευρώ και 20% περικοπή για τις συντάξεις εκείνες που υπερβαίνουν τα 3.001 ευρώ, μεικτές αποδοχές.




Η ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσεται το νέο ευρωσκεπτικιστικό κίνημα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) για την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς αναμένεται ότι θα στερήσει αρκετές ψήφους από την κυβερνητική συμμαχία, ακόμη κι αν δεν καταφέρει να εισέλθει στην ομοσπονδιακή Βουλή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Infratest dimap, που δημοσίευσε η κυριακάτικη «Welt», το 24% των Γερμανών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ψηφίσει στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου το νέο κόμμα που υποστηρίζει την επιστροφή στο μάρκο.

Το AfD, σύμφωνα με την έρευνα, συγκεντρώνει ελαφρώς μεγαλύτερη υποστήριξη στην ανατολική Γερμανία (27%) έναντι της δυτικής Γερμανίας (23%) και στις γυναίκες (27%) έναντι των ανδρών (21%). Ο επικεφαλής της έρευνας, Ρίχαρντ Χίλμερ, τονίζει ότι η συνέχιση της οικονομικής κρίσης θα ενισχύσει τη δυναμική του AfD, ενώ επισημαίνει ότι αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση των εκλογών θα είναι το εάν οι πολίτες θα διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στην καγκελάριο Μέρκελ και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή αν θα υπάρξουν αμφιβολίες για τους χειρισμούς τους όσον αφορά την οικονομική κρίση.

Οι περισσότεροι ευρωσκεπτικιστές γερμανοί ψηφοφόροι, πάντως, εντάσσονται προς το παρόν στα δύο κυβερνητικά κόμματα. Αυτοί που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι οι Φιλελεύθεροι (FDP). Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 46% των ψηφοφόρων τους δηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει το νέο κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν το AfD δεν καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 5% σε ομοσπονδιακό επίπεδο ώστε να μπει στην Μπούντεσταγκ, θα έχει καταφέρει καίριο πλήγμα στη Μέρκελ, που θα χάσει τον «προφανή» εταίρο της και θα αναγκαστεί να στραφεί αλλού για σύναψη κυβερνητικής συμμαχίας.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1870: Λαμβάνει χώρα η Σφαγή του Δήλεσι.

Γεννήσεις

1821: Charles Baudelaire, Γάλλος συμβολιστής ποιητής.

1926: Hugh Hefner, Αμερικανός εκδότης, ιδρυτής της αυτοκρατορίας του Playboy.

Θάνατοι

1626: Francis Bacon, πολιτικός φιλόσοφος βρετανικής καταγωγής.

2000: Άκης Πάνου, λαϊκός μουσικοσυνθέτης.