08 Απριλίου, 2013

ΟΙ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ

Οι ύβρεις, οι χειροδικίες, τα σεξιστικά σχόλια και οι βαρύτατες -επί προσωπικού- προσβολές που εκτοξεύονται εκατέρωθεν στην Προανακριτική Επιτροπή για την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» δεν είναι το αίτιο της παρακμής της μεταπολιτευτικής ζωής αλλά η ύστατη συνέπειά της. Η ηθική σήψη πλήττει τα σπλάχνα της πατρίδας μας εδώ και δεκαετίες και οι εκδηλώσεις ασχήμιας εντός του Κοινοβουλίου είναι ένα από τα συμπτώματα, τίποτα περισσότερο. Η κοσμιότητα και οι φιλοφρονήσεις εντός του ναού της δημοκρατίας φαίνεται ότι τελείωσαν - μαζί με τα δισεκατομμύρια που κατασπατάλησαν όσοι αντήλλασσαν λεκτικές θωπείες.

Φυσικά και είναι καταδικαστέα ως απεχθή, απρεπή και άθλια όσα έλαβαν και λαμβάνουν χώρα εντός του ναού της δημοκρατίας μας. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί η υποκρισία μερικών από εκείνους που δείχνουν να εκπλήσσονται από τα τεκταινόμενα. Όταν γίνονταν σημεία και τέρατα στην αίθουσα της Ολομέλειας, τα οποία επηρέαζαν αρνητικά τις ζωές των πολιτών της χώρας, εκείνοι σιωπούσαν. Όταν ψηφιζόταν το Μνημόνιο, εκχωρούνταν εθνική κυριαρχία και καταλυόταν το αυτεξούσιο των Ελλήνων -κανονικό πραξικόπημα, δηλαδή- οι «εκπλαγέντες» δεν καυτηρίασαν την προδοσία με την ένταση που αποδοκιμάζουν τις ακρότητες μελών της Προανακριτικής Επιτροπής.

Όταν απονέμονταν έκτακτες εξουσίες στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον τότε υπουργό Οικονομικών και αρχιτέκτονα του σκανδάλου της «λίστας Λαγκάρντ», δεν εξημάνησαν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι φαρισαίοι. Όταν ξέσπασε και συγκαλύφθηκε το τεράστιο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και εξαϋλώθηκαν οι κόποι των Ελλήνων με τις σπατάλες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αυτοί που καμώνονται τους «ευαίσθητους» περί τους θεσμούς δεν ξιφούλκησαν εναντίον των εγκληματιών του λευκού κολάρου. Ούτε όταν έβγαιναν λάδι -εκ των προτέρων- οι επίορκοι υπουργοί (με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών του κ. Βενιζέλου) δεν αντιληφθήκαμε τους προαναφερθέντες να πνέουν μένεα εναντίον του πολύφερνου πολιτικού και σημερινού ηγετίσκου του θνήσκοντος ΠΑΣΟΚ.

Μακάρι η θεραπεία του ελληνικού προβλήματος να εναπέκειτο στην πολιτική απομόνωση των βουλευτών των οποίων η συμπεριφορά παραπέμπει σε χαμαιτυπείο ή πτέρυγα ψυχιατρικού ιδρύματος. Δεν είναι, όμως, αυτό το μείζον. Εκείνο που προέχει είναι η πλήρης αναδιάταξη του τοπίου και η σκληρή τιμωρία των πρωταγωνιστών της Μεταπολίτευσης, που λειτούργησαν καιροσκοπικά και ιδιοτελώς και δεν άφησαν λίθον επί λίθου στην ταλαίπωρη χώρα μας. Με τη λέξη «πρωταγωνιστές» δεν νοούνται μόνον οι βουλευτές, οι υπουργοί και οι διοικητές των οργανισμών αλλά και οι κρατικοδίαιτοι αεριτζήδες επιχειρηματίες, οι «διαμορφωτές άποψης» και οι ανήκοντες στην πνευματική ελίτ, που κατάντησαν ουραγοί μιας φαύλης εξουσίας. Ο σεβασμός στους θεσμούς και στο πολίτευμα είναι αδύνατον να πηγάσει μόνον από τους... καλούς τρόπους. Δεν χρειάζεται μόνο ο τύπος αλλά και η ουσία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Δεν κινδυνεύουν οι αποταμιεύσεις των καταθετών στην Εθνική και στη Eurobank, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Σχετική διαβεβαίωση παρείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

Τέλος στα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα περί δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, μετά την εμπλοκή στο θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ζήτημα με τον Αντώνη Μανιτάκη, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

«Ναι» στην ανέγερση τεμένους στον Ελαιώνα και στη νομιμοποίηση ενός ή δύο συμπληρωματικών τεμένων που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι σε δημοτικά διαμερίσματα της πρωτεύουσας λέει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Όπως υπάρχουν χριστιανικοί ναοί σε όλο τον κόσμο γιατί να μην έχουμε τέμενος στη χώρα μας;» διερωτήθηκε.

Φάρσα αποδείχθηκε ότι ήταν τελικά τα απειλητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα δικαστήρια του Πειραιά που έγιναν λίγο μετά τις 9 το πρωί στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Ποντίκι. Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί και εκκενώθηκε το κτίριο.

Απάντηση στα περί προειδοποιήσεων του Γ.Στουρνάρα στην τρόικα ότι εάν θέλουν άλλα μέτρα, ας πάρουν τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και ας τα δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα, δίνει με άρθρο του σήμερα, Δευτέρα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον πρωθυπουργό να πει «όχι» στην τρόικα για να σταματήσει αυτή η αδιέξοδη πολιτική και να αρχίσει επαφές με τους ηγέτες του Νότου για τη διαμόρφωση συμμαχιών με στόχο την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη. «Αλλιώς νόημα δεν έχει. Ας μας παραδώσει τα κλειδιά από τώρα» τονίζει.

Κόσμος

Το Βελιγράδι απέρριψε την πρόταση, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λύση στο θέμα του Κοσόβου, και ζήτησε την «επίεγουσα και άμεση» επανέναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών για να επιτευχθεί συμφωνία. Η πρόταση, ανέφερε ο σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός, «δεν αναγνωρίζει τα βασικά μας συμφέροντα και δεν πρέπει να υπογραφεί.

Tην αναστολή της λειτουργίας του Καεσόνγκ, της βιομηχανικής ζωνής που διαχειρίζονται από κοινού Σεούλ και Πιόνγιανγκ, και την ανάκληση όλων των Βορειοκορεατών που εργάζονται σε αυτό ανακοίνωσε ο Βορράς κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Νωρίτερα, αντικρουόμενες αναφορές έρχονταν από τη Νότιο Κορέα για το εάν η Πιόνγιανγκ προετοιμάζει νέα πυρηνική δοκιμή.

Η τήρηση των στόχων του πορτογαλικού μνημονίου θεωρείται προϋπόθεση για να δοθεί παράταση στα δάνεια στήριξης προς τη Λισαβόνα, ξεκαθαρίζει η Κομισιόν προειδοποιώντας πως η δικαστική απόφαση σε βάρος τμήματος των πορτογαλικών μέτρων δεν μπορεί να εκτροχιάσει το πακέτο λιτότητας. Μέτρα για τήρηση των πορτογαλικών στόχων ζήτησε και το Βερολίνο. Ήδη την Κυριακή, ο πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέες περικοπές ενώ το Eurogroup αναμένεται να ασχοληθεί με το ζήτημα στη συνάντησή του την Παρασκευή.

Σχεδόν δύο μήνες μετά τις ιταλικές εκλογές, το πρώτο αλλά μη αυτοδύναμο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) εμφανίζεται διχασμένο για την έσχατη λύση της «συνεργασίας με τον Διάβολο», δηλαδή το μπερλουσκονικό PdL. Παρά την επιμονή του Μπερσάνι να απορρίπτει συνεργασία με την κεντροδεξιά, κορυφαία στελέχη του PD -με πρώτο τον Ματέο Ρέντσι, που έχει ήδη αμφισβητήσει ανοικτά τον αρχηγό του κόμματος- βγαίνουν μπροστά λέγοντας πως οι περιστάσεις δεν πρέπει να αποκλείουν μεγάλο συνασπισμό.

Το σχέδιο που προανήγγειλε για «επανεξέταση» της σχέσης του Λονδίνου με την ΕΕ, το οποίο και σκοπεύει να θέσει τελικά σε δημοψήφισμα, αναμένεται να τεθεί στην κορυφή των συναντήσεων του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτήν την εβδομάδα. Ο βρετανός πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Δευτέρα τη Μαδρίτη και συναντάται με τον Μαριάνο Ραχόι, ενώ αργότερα φεύγει για το Παρίσι για να συναντήσει τον Φρανσουά Ολάντ. Την Παρασκευή, στην ατζέντα του έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Οικονομία

Στους λόγους που οδήγησαν την Κύπρο στο μηχανισμό στήριξης αναφέρθηκε σήμερα Δευτέρα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Πανίκος Δημητριάδης μιλώντας στην κυπριακή Βουλή. Αποκάλυψε ότι έως τις 4 Μαρτίου 2013 η Κύπρος θεωρούσε πως επρόκειτο να λάβει χρηματοδότηση 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ θα δίνονταν στις τράπεζες.

Την Τρίτη 23 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των εταιρειών που διακρίθηκαν στην έρευνα Βest Workplaces 2013 για την επιλογή των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η έρευνα διοργανώθηκε από το Great Place to Work® Institute Hellas για 11ησυνεχή χρονιά και η αξιολόγηση των εταιρειών έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Εφαρμοσμένης Ερευνας της ALBA Graduate Business School. Στα πλαίσια της έρευνας αξιολογήθηκαν και βραβεύθηκαν τρεις κατηγορίες εταιρειών ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους: η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τις 10 καλύτερες εταιρείες με περισσότερους από 250 εργαζομένους, η δεύτερη τις 10 με 50-250 εργαζομένους και η τρίτη 5 εταιρείες με 20-49 εργαζομένους.

Παραιτήθηκε από την προεδρεία της Γενικής Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ο Δ. Ασημακόπουλος. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι μετά από 4 εκλογικές διαδικασίες και 10 χρόνια παραμονής στη θέση του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ - κορυφαίας οργάνωσης των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα – ο κ. Ασημακόπουλος θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να δοθεί η δυνατότητα και ευκαιρία και σε άλλους, της νεότερης γενιάς, να προσφέρουν προσδίδοντας και μια νέα και πιο φρέσκια δυναμική.

Αθλητισμός

Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ σε συνέντευξή του στην Πορτογαλία υποστήριξε ότι ακόμα δεν κατανόησε τον λόγο που έφυγε από τον Ολυμπιακό, από τη στιγμή που ήταν αήττητος στο πρωτάθλημα και είχε αξιοπρεπή ευρωπαϊκή παρουσία.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν εκείνος που είχε φέρει τον Όσκαρ Γκονζάλες στον Ολυμπιακό, ζητώντας μάλιστα (τότε) μετ΄ επιτάσεως την απόκτησή του. Ο πρώην άσος των «ερυθρολεύκων» ήταν όμως εκείνος που παραλίγο να «σκοτώσει» τη νυν ομάδα του Ισπανού τεχνικού, καθώς ισοφάρισε στο 71ο λεπτό το αυτογκόλ που είχε σημειώσει εις βάρος της Βαγιαδολίδ ο Μπαλεντσιάγα από το 39'.

Επίδειξη δύναμης έκανε η Λιλ, που συνέτριψε με 5-0 τη Λοριάν στην αναμέτρηση με την οποία έκλεισε η αυλαία της 31ης αγωνιστικής στο Championnat. Νωρίτερα, την Κυριακή, η Ρεμς έκανε άλμα παραμονής επικρατώντας της Λιόν με 1-0, ενώ με το ίδιο σκορ επιβλήθηκε η Σεντ Ετιέν της Εβιάν και έφτασε τους «λιονέ» στην τρίτη θέση. Το τέρμα που έκρινε το αποτέλεσμα σημείωσε στο 78ο λεπτό ο Αμουμά.


Η ΣΧΕΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΗ!

Ερμηνεύοντας έναν λανθασμένο χειρισμό μεν, όχι περισσότερο από μια κίνηση αβροφροσύνης δε, εκ μέρους του Ισραηλινού πρωθυπουργού που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ, Έλληνες αναλυτές σχηματίζουν νοητά με τα χείλη τους ένα θριαμβικό «εμείς σας τα λέγαμε», επιμένοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στις εποχές της τριτοκοσμικής πολιτικής της δεκαετίας του '80, όταν κάθε λογής «προοδευτικός» με μαντίλα ή δίχως μαντίλα, με το Κοράνι ανά χείρας, με το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο ή με το πράσινο του Καντάφι, με το στρατιωτικό πηλήκιο γιαρουζελσκικής τεχνοτροπίας, ή απλώς κρατώντας αγκαζέ τη «μάνα του ρουμανικού λαού» Ελενα Τσαουσέσκου περιδιάβαινε την Αθήνα και κατέληγε σε «προοδευτικές διακοπές» στις καμπάνες στην Ελούντα!

Επιτρέψτε μου να διαφοροποιηθώ από αυτού του είδους τις προσεγγίσεις και να υποστηρίξω τη θέση ότι οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις δεν έχουν δομηθεί πάνω στο πρόσκαιρο «ο εχθρός του εχθρού μου φίλος μου» αλλά σε στέρεες και ρεαλιστικές προοπτικές του παρόντος και του μέλλοντος. Για λόγους που έχουν να κάνουν με τις ορθολογικές πολιτικές αναγκαιότητες προστασίας των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας τη δεκαετία του ’50, στόχος που κατέρρευσε εξαιτίας της νασερικής ακαμψίας, και ιδεολογισμών - τριτοκοσμικών ανορθολογισμών ενός sui generis βαλκανομπααθισμού ala Greca τη δεκαετία του '80, οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις πέρασαν μια μακρά περίοδο ψύχους.

Τα τελευταία χρόνια όμως, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπανδρέου και στη συνέχεια της κυβέρνησης Σαμαρά, τα δύο κράτη περνούν μια περίοδο αποδοτικών στρατηγικών σχέσεων που δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες δομικής ενδυνάμωσής τους. Κι αυτή είναι μια ουσιαστική στρατηγική σχέση που περνά μέσα από την εγνωσμένη επιλογή ανάδειξης όλων αυτών που ενώνουν Ελλάδα και Ισραήλ. Δύο κράτη που τοποθετούνται υπέρ της διατήρησης του περιφερειακού status quo, σε αντίθεση με την Τουρκία που έχει εκφράσει ανοικτά τις αναθεωρητικές στοχεύσεις της, με βαρύνοντα ιστορικό και πολιτισμικό φορτίο που τα καθιστά σημαντικούς δρώντες στο επίπεδο της ήπιας ισχύος, αμφότερα με μεγάλη και ισχυρή διασπορά ανά τον πλανήτη και με ισχυρή δυνατότητα παρέμβασης, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς - θύματα στο σφαγείο του ιστορικού ανορθολογισμού χθες, με κοινές στοχεύσεις και σχεδιασμούς στο επίπεδο της ενεργειακής ατζέντας σήμερα.

Ο ισχυρός αυτός δεσμός δεν υφίσταται μόνο σε επίπεδο κορυφής αλλά και κοινωνικού πυρήνα. Ο καθένας θα μπορούσε να το κατανοήσει στην πορεία της 16ης Μαρτίου που διοργανώθηκε από την ισραηλίτικη κοινότητα Θεσσαλονίκης στη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων της πόλης που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Μια πολυάριθμη ένωση ανθρώπων πραγματοποιήσαμε την πορεία από το κέντρο της πόλης προς τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό για να τιμήσουμε τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε ολοκληρωτική ιδεολογία, ναζιστική, φασιστική, κεμαλική, ερυθροχμερική κ.ά., και για να δηλώσουμε με την παρουσία μας ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ δεν είναι ευκαιριακή αλλά μια ορθολογική στρατηγική επιλογή με βάθος και ουσία.

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ αποτελούν τις ακροτελεύτιες δυτικές νησίδες που εισχωρούν σε ένα φουρτουνιασμένο ισλαμικό αρχιπέλαγος, ιδίως μετά την Αραβική Ανοιξη που συνεχίζει να παράγει συνθήκες βαρυχειμωνιάς στο εσωτερικό του αραβικού κόσμου. Και οι δεσμοί αυτοί στο εσωτερικό του στρατηγικού τριγώνου οφείλουν να ενισχυθούν περαιτέρω, γιατί οι ημέρες που ανοίγονται εμπρός μας θα είναι ακόμα πιο έντονες σε κραδασμούς αλλά και ευκαιρίες. Αρκεί οι χειρισμοί να είναι ορθολογικοί και να μην υπάρχουν κωλυσιεργίες.

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ ΕΩΣ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ «ΜΙΔΕΣ»

Φανταστείτε ότι είστε ληστής. Οχι ένας οποιοσδήποτε ληστής, αλλά αυτός που θέλει να κλέψει τον χρυσό όλου του κόσμου και να τον κρύψει σε έναν κύβο! Πόσο μεγάλος θα ήταν αυτός ο κύβος; Ο χαρακτήρας, βγαλμένος από σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το ερώτημα, πρακτικό, που τίθεται χωρίς να υπάρχει μια σαφής απάντηση. Πόσος είναι, λοιπόν, ο χρυσός όλου του κόσμου, τα αποθέματα του «βασιλιά των μετάλλων», που αποτελεί το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών, μικρών και μεγάλων; Ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ υποστηρίζει ότι ο χρυσός, αυτός που έχει εξορυχθεί και φυλάσσεται στις τράπεζες, μπορεί στην κυριολεξία να μπει σε έναν κύβο με ακμή 20 μέτρα.

Μόνο αυτός, λοιπόν, είναι ο χρυσός που υπάρχει; Και εάν ναι, πώς το γνωρίζουμε; Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Τhompson Reuters για το πολύτιμο αυτό μέταλλο, τα αποθέματα χρυσού σε όλον τον κόσμο είναι 171.300 τόνοι. Θα μπορούσαν δηλαδή, να καλύψουν το στάδιο Γουίμπλετον και να υψωθούν περίπου δέκα μέτρα πάνω από το έδαφος. Δεν συμφωνούν, όμως, όλοι με αυτές τις μετρήσεις. Ουσιαστικά, κανείς δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια πόσος χρυσός υπάρχει. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 155.244 τόνους έως 2.500.000 τόνους! Ένα εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί οι αποκλίσεις είναι τόσο μεγάλες.

Μια από τις απαντήσεις τη δίνει η ίδια η Ιστορία. Ο Τίμοθι Γκριν, ιστορικός που έχει ασχοληθεί με τον χρυσό, λέει ότι ένας από τους λόγους που οι μετρήσεις, αλλά και οι εκτιμήσεις είναι τόσο διαφορετικές δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η εξόρυξη χρυσού έχει παρελθόν 6.000 ετών. Χιλιάδες χρόνια προ Χριστού οι άνθρωποι εξόρυσσαν χρυσό σε τεράστιες ποσότητες. Τα πρώτα χρυσά νομίσματα, τα οποία συνέδεσαν για πάντα τον χρυσό με τα χρήματα, εκδόθηκαν μετά το 700 π.Χ. περίπου, ωστόσο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Φοίνικες και οι Κινέζοι έστελναν αιχμάλωτους πολέμου, σκλάβους και εγκληματίες να δουλεύουν σε χρυσωρυχεία.

Παρότι ο χρυσός δεν είχε καμία νομισματική αξία, ήταν ακόμα και τότε περιζήτητος. Το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού στην Ιστορία, «ο χρυσός της Τροίας», έγινε στην σημερινή Τουρκία το 2.450 π.Χ. Μέχρι το 3000 π.Χ. οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήδη χρησιμοποιούσαν χρυσό για να κατασκευάσουν σαρκοφάγους, η περίφημη σαρκοφάγος του Τουταγχαμών και η μάσκα του είναι κατασκευασμένες από ατόφιο χρυσό και χρονολογούνται από το 1223 π.Χ.

Η πρώτη πραγματική νομισματική μονάδα, νομίσματα από ασήμι και χρυσό, εκδόθηκαν το 564 π.Χ από τον βασιλιά Κροίσο της Λυδίας. Ο Κροίσος, του οποίου το όνομα έγινε συνώνυμο του πλούτου, αρχικά χρησιμοποίησε ένα ακατέργαστο νόμισμα φτιαγμένο από χρυσό και ασήμι, πριν αναπτύξει έναν πρώιμο τρόπο διύλισης του χρυσού με τη χρήση αλατιού για να αφαιρεί το ασήμι από τον χρυσό. Ετσι κατάφερε να εκδίδει χρυσά νομίσματα που είχαν ενιαία περιεκτικότητα σε χρυσό. Το 546 π.Χ. ο βασιλιάς Κροίσος αιχμαλωτίστηκε από τους Πέρσες οι οποίοι υιοθέτησαν το χρυσό ως κύριο μέταλλο για τα δικά τους νομίσματα. Από εκείνη τη στιγμή η πρακτική χρήσης του χρυσού ως νομισματική μονάδα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κάποιοι πολιτισμοί, όπως οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, αρχικά προτίμησαν το ασήμι για τα νομίσματα και κρατούσαν φυλαγμένο τον χρυσό, ωστόσο σταδιακά κατά τις επόμενες εκατονταετίες τα χρυσά νομίσματα επικράτησαν των ασημένιων και από τις αρχαίες φυλές Κελτών της Βρετανίας μέχρι τους Ιωνες εδώ στην Ελλάδα όλοι χρησιμοποιούσαν αρχικά χρυσά νομίσματα, σφραγισμένα και χαραγμένα με το χέρι ως νομισματικές μονάδες, που τους διευκόλυναν στο εσωτερικό εμπόριο, αλλά και σε εκείνο με τους γειτονικούς πολιτισμούς.

Εως το 1492, τη χρονιά που ο Κολόμβος ταξίδεψε στην Αμερική, εκτιμάται ότι είχαν εξορυχθεί περίπου 12.780 τόνοι χρυσού. Πολλοί, όπως ο Τζέιμς Τερκ, ιδρυτής του Gold Money, διαφωνούν και πιστεύουν ότι έως το 1492 είχαν εξορυχθεί μόλις 297 τόνοι χρυσού. Ο ίδιος εκτιμά ότι η συνολική ποσότητα χρυσού σε όλο τον κόσμο δεν ξεπερνά τους 155.244 τόνους, δηλαδή 16.056 τόνοι λιγότεροι από την εκτίμηση του GFMS του Τhomson Reuters. Σε δολάρια αυτή η ποσότητα μεταφράζεται σε περίπου 1 τρισ. δολ.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι και οι δύο εκτιμήσεις είναι ανακριβείς. Κι αυτό φαίνεται λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το φέρετρο του Φαραώ Τουταγχαμών έγινε από 1,5 τόνο χρυσό. H Ζαν Σκόιλς της εταιρίας επενδύσεων χρυσού The Real Asset Company παραθέτει ένα ακόμη επιχείρημα. Κανείς δεν γνωρίζει πόσος χρυσός εξορύσσεται στην Κίνα, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Κολομβία, τα παράνομα χρυσωρυχεία είναι big business. Οι ειδικοί του Gold Standard Institute πιστεύουν ότι εάν ανοίξουν οι θυρίδες στις τράπεζες, τα χρηματοκιβώτια αλλά και οι μπιζουτιέρες, θα λάμψουν 2.500.000 τόνοι χρυσού!

Ποιος λοιπόν έχει δίκιο; Κανείς δεν γνωρίζει… Τα καλά νέα είναι ότι ο χρυσός δεν τελειώνει, τουλάχιστον όχι σύντομα. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη 52.000.000 τόνοι χρυσού στο υπέδαφος ανά τον κόσμο. Τα κακά νέα είναι ότι έχει αρχίσει να αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τον χρυσό. Μέχρι σήμερα ο χρυσός δεν χανόταν ποτέ. Ανακυκλωνόταν. Σε ένα χρυσό ρολόι ενδεχομένως ένα ψήγμα χρυσού να είχε εξορυχθεί από τους Ρωμαίους! Ο τρόπος όμως που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία της τεχνολογίας είναι διαφορετικός. Σύμφωνα με το Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, το 12,5% της σημερινής παραγωγής χρυσού καταλήγει στον συγκεκριμένο κλάδο της αγοράς για να χρησιμοποιηθεί σε μικροσκοπικά κομμάτια που είναι ασύμφορο να ανακυκλωθούν. Για πρώτη φορά ο κόσμος καταναλώνει το πολύτιμο αυτό μέταλλο.

Ρεκόρ όλων των εποχών

Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται στο top των αποδόσεων κάθε 25 με 30 χρόνια, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής αστάθειας. Αρχής γενομένης από το κραχ του 1929, ο χρυσός πήγε από τα 20,63 στα 34,69 δολάρια ανά ουγκιά το 1934, σημειώνοντας άνοδο 68,1%.

Ο δεύτερος κύκλος ανόδου ήταν από το 1968 έως τον Ιανουάριο του 1980, με την τιμή να πηγαίνει από τα 35,20 δολάρια στα 850, σημειώνοντας άνοδο κατά 2.315%. Έκτοτε πήρε την κάτω βόλτα, έχασε το 70% της αξίας του και παρέμεινε στην αφάνεια για πολλά χρόνια.

Το τρίτο ανοδικό κύμα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1999, από τα 252,80 δολάρια ανά ουγκιά στα 810 το 2008, καταγράφοντας άνοδο 220,4%. Σήμερα ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1.576 δολάρια ανά ουγκιά!

 Η παραγωγή της Ελβετίας

Λίγοι γνωρίζουν ίσως ότι τέσσερα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας χρυσού εδρεύουν στην Ελβετία, τρία εκ των οποίων στο ιταλόφωνο καντόνι Τιτσίνο, στον Νότο, στα σύνορα με την Ιταλία. Υπολογίζεται ότι τα δυο τρίτα του παγκόσμιου χρυσού επεξεργάζονται στην Ελβετία. «Υπάρχουν ιστορικοί λόγοι», λέει ο Ρομπέρτο Γκράσι από την εταιρία οικονομικών συμβούλων Fidinam, «οι μεγάλες ελβετικές τράπεζες ήταν ιδιοκτήτριες των εργοστασίων επεξεργασίας χρυσού. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων χρυσού που συσσωρεύτηκαν στη χώρα, οι ίδιες οι τράπεζες αποφάσισαν να φτιάξουν τις δικές τους μονάδες επεξεργασίας χρυσού, παράγοντας ράβδους». Και με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών η ζήτηση για τις αποταμιευτικά «ασφαλείς» ράβδους χρυσού έχει εξακοντιστεί στα ύψη.

Η παραγωγή ράβδων χρυσού ανθεί στην Ελβετία. Σε μια μονάδα επεξεργασίας, την Παμπ, παράγονται ράβδοι χρυσού βάρους 12,5 κιλών, άξιας 513.000 ευρώ εκάστη! Ο χρυσός είναι η επένδυση που αγοράζεις και βάζεις στην άκρη. Υπάρχει πάντα για έναν συγκεκριμένο λόγο, μια κρίση, μια περίπτωση ανάγκης, έναν πόλεμο, γενικά όταν υπάρχουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες κάπου», λέει ο Γκράσι. Και εκτιμά ότι «τα χρήματα δεν είναι πλέον ασφαλή, αλλά ο χρυσός θα υπάρχει πάντα, ανεξαρτήτως των μεταβολών στον πληθωρισμό ή στο νόμισμα της κάθε χώρας».


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

628: Ο βασιλιάς της Περσίας Σορόης και ο αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ηράκλειος συνάπτουν ειρήνη.

1820: Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και την οποία απέκτησαν οι Γάλλοι από τους κυρίαρχους του νησιού Οθωμανούς.

1896: Κηρύσσεται απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Οι φύλακες σκοτώνουν δυο απεργούς. Οι απεργοί σκοτώνουν τους φύλακες, ανατινάζουν τις αποθήκες και τα γραφεία, και αφοπλίζουν τους αστυνομικούς.

1963: Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.

1972: Ο Πολ Μακάρτνεϊ, μετά τη Ματωμένη Κυριακή στη Βόρειο Ιρλανδία, κυκλοφορεί το τραγούδι Give Ireland Back To The Irish. Το τραγούδι θα απαγορευτεί από το BBC.
1990: Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με ποσοστό 46,8% και 150 έδρες, στις τρίτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν μέσα σ' ένα χρόνο. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,6% και ο Συνασπισμός με 10,2%.

Γεννήσεις

563 π.Χ: Βούδας, θρησκευτικός ηγέτης, ιδρυτής του βουδισμού. (Θαν. 483 π.Χ.)  [Αποφθέγματα]

1798: Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός ποιητής της χώρας μας. (Θαν. 9/2/1857)

1949: Τζον Μάντεν, βρετανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. (Ερωτευμένος ΣαίξπηρΤο Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι)

Θάνατοι

1848: Γκαετάνο Ντονιτσέτι, ιταλός συνθέτης της όπερας. (Άννα ΜπολέναΤο ελιξίριο του έρωταΛουτσία Ντι Λαμερμούρ) (Γεν. 29/11/1797)

1973: Πάμπλο Πικάσο, ισπανός ζωγράφος. (Γεν. 25/10/1881)

1990: Απόστολος Καλδάρας, λαϊκός συνθέτης. (Γεν. 7/4/1922)