06 Απριλίου, 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΝ


Την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις αναφορικά με τρέχοντα εκκλησιαστικά και κοινωνικά ζητήματα είχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος επισκέφθηκε την έδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής 

Το πρωί της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος  χοροστάτησε στην Ακολουθία της Γ Στάσης των Χαιρετισμών προς την   Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Bήμα, ενώ παρέστησαν, επίσης, Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, ο Πρέσβης Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη και πλήθος πιστών από την Πόλη και προσκυνητών από την Ελλάδα και άλλες χώρες Τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισαν στον ιστορικό Ιερό Ναό ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της περιοχής, Επίσκοπος Συνάδων  Διονύσιος και ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Βλαχερνών, Νίκος Καλαμάρης.

«Υποδεχόμαστε τον Μακαριώτατο με αδελφική στοργή και πολλή αγάπη»

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσφώνησε με εγκαρδιότητα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο καλωσορίζοντάς τον στην Κωνσταντινούπολη και ειδικότερα στο Ιερό Αγίασμα των Βλαχερνών. Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «δεν είναι σπάνιο πράγμα να έρχεται στην Πόλη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος καθώς έχει το ενδιαφέρον και τη μέριμνα να καλλιεργεί πάντοτε αρμονικές σχέσεις με τη Μεγάλη Εκκλησία και να συμπορεύεται μαζί της στα μείζονα θέματα της Ορθοδοξίας».

«Τον υποδεχόμαστε με αδελφική στοργή και πολλή αγάπη» είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος εξήρε τις κοινωνικές ευαισθησίες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου «και ιδιαίτερα το φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί για την ανακούφιση των ενδεών ανθρώπων στους δύσκολους καιρούς που διάγει η ελληνική κοινωνία». Αμέσως μετά έδωσε τον λόγο στον Αρχιεπίσκοπο προκειμένου να απευθυνθεί και να ευλογήσει το πολυάριθμο πλήθος των προσκυνητών από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες του Εξωτερικού που κατέκλυσαν το ιστορικό αυτό Αγίασμα της Παναγίας.

Αθηνών κ. Ιερώνυμος: «Επιδιώκουμε να είμαστε κοντά σας»

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το συνεχές ενδιαφέρον και την αγάπη του προς την Εκκλησία της Ελλάδος. «Πάντοτε με την αγάπη σας και το ενδιαφέρον σας, μας συγκινείτε. Μας συγκλονίζει περισσότερο η αγάπη σας και επειδή βλέπουμε μεν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεσθε, με τον οποίο διαποιμένετε, τον τρόπο με τον οποίο ενδιαφέρεσθε για όλα τα προβλήματά μας, τα προβλήματα της Ορθοδοξίας. 

Θέλουμε άλλη μια φορά να σας πούμε ότι αισθανόμαστε αυτή την αγάπη να συνεχίζεται να δυναμώνει και η εμπιστοσύνη ακόμη περισσότερο», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και συνέχισε: «Επιδιώκουμε να είμαστε όσο μπορούμε και επιτρέπουν οι δικές μας εργασίες, να είμαστε κοντά σας εδώ διότι πέρνουμε δύναμη αλλά και να έρχεσθε όσο μπορείτε περισσότερες φορές στην Ελλάδα γιατί θέλουμε να σας διαβεβαιώσω και μας ενισχύετε αλλά και τον κόσμο μας ενθαρρύνετε». Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που περνάει η Ελλάδα σήμερα.

«Τα μνημόνια είναι μια...απλή ασπιρίνη»

«Δεν είναι η δική μας η δύναμη, η εργασία όσο είναι αυτό το αίσθημα της αλληλεγγύης του λαού μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στα έργα της αγάπης της Εκκλησίας. «Όλο αυτό το έργο της αγάπης γίνεται από το λαό μας. Αφού υπάρχει αυτό το αίσθημα της αλληλεγγύης, εάν μπορέσουμε και κρατήσουμε και την ενότητα, Παναγιώτατε, τότε είμαι σίγουρος ότι ξανά πάλι θα βρούμε το δρόμο μας.

Γι΄ αυτό παίρνουμε δύναμη εδώ που ερχόμαστε και σας παρακαλούμε να προσεύχεσθε, και όσο μπορείτε περισσότερο να ενδιαφέρεσθε για μας. Κάνοντας παραλληλισμό με τους ύμνους της ημέρας είπε ότι  «μέσα μας όλοι μας έχουμε και την Εύα και την Παναγία. Κάθε φορά που ξεκόβουμε από το Θεό για να κάνουμε αυτό που θέλουμε το δικό μας το πληρώνουμε στη συνέχεια...Πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια ότι τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο τον δρόμο της Εύας τον γνωρίσαμε.  

Η απληστία, ο εγωισμός  η αλαζονεία ήταν αυτά που υπήρχαν και δυστυχώς ακόμη υπάρχουν στην πατρίδα μας. Εάν δεν το καταλάβουμε αυτό και δεν φύγουμε από την κατάσταση της αποστασίας και να αγκαλιάσουμε την νέα κτίση, όπως απόψε την ψάλαμε, θα αργήσουμε να βρούμε θεραπεία. Όλα τα άλλα που λέγονται για νέα προγράμματα, για νέες συμβάσεις, για μνημόνια, για υπογραφές, για συμβόλαια όλα αυτά είναι μια ασπιρίνη. Και όταν έχουμε αρρώστια η ασπιρίνη βοηθάει για λίγο αλλά ξανάρχεται η αρρώστια.

Αν δε γυρίσουμε σε αυτό που είπε ο Κύριος, να αλλάξουμε μυαλό, μετάνοια, να αλλάξουμε πορεία, να δούμε τί πρέπει και πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε θα είναι πολύ δύσκολα τα χρόνια που ακολουθούν. 

ΚΑΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ


Εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου από την Εκκλησία στην Πεντέλη θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή κάτοικοι της περιοχής. Όπως υποστηρίζουν, με το τελευταίο επενδυτικό πολυνομοσχέδιο, η Εκκλησία μετατρέπεται σε «στρατηγικό επενδυτή», χωρίς περιβαλλοντικές ή πολεοδομικές δεσμεύσεις. Από την πλευρά της η Εκκλησία υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι το σχέδιο για δημιουργία φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη έχει εγκαταλειφθεί.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας οργανώνεται από επιτροπή κατοίκων της Πεντέλης και έχει προγραμματιστεί για τις 11.30 π.μ. της Κυριακής, στην πλατεία Νέας Πεντέλης.«Με το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο, η Εκκλησία μετατρέπεται σε “στρατηγικό επενδυτή”», λέει ο κ. Αντώνης Γιάννενας, μέλος της επιτροπής κατοίκων.

«Οι δυνατότητες που της δίνει το νομοσχέδιο είναι πολλές: να παρακάμπτει την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία και, αν υπάρχουν ανυπέρβλητα νομικά εμπόδια, να υλοποιεί την επένδυσή της σε “ανάλογη έκταση”. Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Εκκλησία πρόκειται να εκμεταλλευτεί τις νέες διατάξεις προκειμένου να δημιουργήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πεντέλη. Κι επειδή η έκταση είναι διακατεχόμενη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος προ διετίας, μπορεί να τους δοθεί το ελεύθερο να χρησιμοποιήσουν άλλη έκταση στην Πεντέλη».

Από πλευράς της, η Εκκλησία θεωρεί τις εκτιμήσεις αυτές λανθασμένες.

«Δεν υπάρχει πλέον κανένα ζήτημα δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη», λέει ο διευθυντής επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης, αποκλείοντας κατηγορηματικά την ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου της Εκκλησίας για την Πεντέλη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, τα ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή στην Εκκλησία της Κρήτης και σε όλα τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (ιδρύματα, μονές, ενορίες, μητροπόλεις κ.λπ.) νοούνται ως ιδιωτικά. 

Εντασσόμενα στο προνομιακό καθεστώς που δημιούργησε ο ν.3894/10 για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων, τα ακίνητα της Εκκλησίας αποκτούν προνομιακή μεταχείριση: για παράδειγμα, σε περιοχές με εγκεκριμένα σχέδια πόλης θα έχουν το δικαίωμα να παρεκκλίνουν από τους περιορισμούς και τους όρους δόμησης (να υπερβούν συντελεστές δόμησης, όρια κάλυψης και ύψους κ.λπ.).


LE MONDE: ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, «ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΜΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ»

Η Γερμανία εκμεταλλεύεται την ισχυρή οικονομία της για να εδραιώσει την παρουσία της στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο, το εμπόριο είναι ο κινητήρας μιας διπλωματίας που εξακολουθεί να φοβάται τις στρατιωτικές επεμβάσεις, μια στάση η οποία παραμένει δημοφιλής στον γερμανικό λαό, γράφει ο Frédéric Lemaître στην Le Monde. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται στο Ανόβερο της Γερμανίας στις 7 και 8 Απριλίου, όπου, μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ, θα εγκαινιάσει μια μεγάλη βιομηχανική έκθεση, που φέτος έχει επίτιμο καλεσμένο τη Ρωσία. Οι αστέρες της ρωσικής οικονομίας έχουν, βέβαια, κρατήσει τις θέσεις τους.

Το 2012, η καγκελάριος έκανε τις ίδιες ετοιμασίες για τον πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, όταν το Πεκίνο ήταν στο επίκεντρο της έκθεσης εκείνο το έτος. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς η γερμανική διπλωματία τροφοδοτεί τη γερμανική οικονομία, και αντίστροφα. Στη Γερμανία, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων δεν θεωρούνται απλώς συνέπεια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά αυτοσκοπός. Ένα εμπορικό σήμα είναι αντικείμενο υπερηφάνειας -για την αριστερά και το συνδικαλιστικό κίνημα επίσης.

Είναι επίσης μια ασφάλεια ενάντια στην δημογραφική παρακμή, καθώς η επένδυση των εμπορικών πλεονασμάτων θα βοηθήσει εν μέρει στην κάλυψη των κοινωνικών δαπανών της Γερμανίας στο μέλλον. Σε μια χώρα που, για πολλές δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν τόλμησε να διεκδικήσει κάποιο ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον – «θα έπρεπε να έχουμε τα ίδια συμφέροντα με τους συμμάχους και τους γείτονές μας», λέει ένας διπλωμάτης – το εμπόριο είναι μια ιδανική πύλη προς τον κόσμο.

Στριμωγμένο δρομολόγιο

Και η Άνγκελα Μέρκελ κάνει αυτό το ταξίδι. Από το 2007, η καγκελάριος έχει κάνει περισσότερα από 274 ταξίδια στο εξωτερικό: 168 στην Ευρώπη, 59 στην Ασία, 29 στη Βόρεια Αμερική, 11 στην Αφρική και επτά στη Λατινική Αμερική. Ακόμα και η Μολδαβία είχε την τιμή μιας επίσκεψης. Σε αυτή τη γεμάτη διαδρομή, η Κίνα κατέχει μια ιδιαίτερη θέση. Κατά τα τελευταία έξι χρόνια, η καγκελάριος έχει κάνει περισσότερες από έξι μακρές επίσημες επισκέψεις εκεί, μεταξύ των οποίων δύο το 2012, περνώντας χρόνο τόσο στο Πεκίνο όσο και στις επαρχίες.

Είναι σαφές ότι αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Κατά τα τελευταία 10 χρόνια το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει εκτοξευθεί από 36 δις στα 144 δις ευρώ, με την Κίνα να γίνεται ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας (μετά τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες), με τη Γερμανία να δημοσιεύει έξι εμπορικά πλεονάσματα. Ένα άλλο παράδειγμα της γερμανικής προσέγγισης: η σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία εκτείνεται πολύ πέρα από την απλή οικονομική. Το καταφύγιο της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένας από τους πυλώνες της γερμανικής διπλωματίας.

Τους τελευταίους μήνες το Βερολίνο έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει τους προνομιακούς δεσμούς του με την Ουάσιγκτον για να αναζωπυρώσει με δραματικό τρόπο τη διαπραγμάτευση μιας Συνθήκης για το Ελεύθερο Εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην επίσκεψή του στο Βερολίνο την 1η Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως από την νέα διοίκηση Ομπάμα, για την πρωτοβουλία.

Και έτσι, για την προώθηση της γερμανικής βιομηχανίας, η Άνγκελα Μέρκελ δεν δίστασε να παρακάμψει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τη διαπραγμάτευση και να ξεκινήσει μια νέα διαμάχη με τη Γαλλία, η οποία είναι πολύ πιο προσεκτική σχετικά με μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Η Μέρκελ δεν δίστασε επίσης να γυρίσει την πλάτη της στην πολυμέρεια, τον ακρογωνιαίο λίθο της γερμανικής διπλωματίας. Ένα άλλο θέμα προκαλεί ένα είδος ιερής συμμαχίας στη Γερμανία: η πρόσβαση σε πρώτες ύλες.

Το ζήτημα είναι σοβαρό, διότι χωρίς πρώτες ύλες ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής βιομηχανίας θα αναγκαζόταν να σταματήσει. Αποτέλεσμα: το Φεβρουάριο του 2012, κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, η Άνγκελα Μέρκελ έστρωσε το κόκκινο χαλί για τον πρόεδρο του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, και υπέγραψε μαζί του μια συμφωνία που επιτρέπει στις γερμανικές εταιρείες να ψάξουν και να εξορύξουν σπάνια ορυκτά στην πλούσια σε ουράνιο χώρα. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτυρήθηκαν για τη συμφωνία, ενώ οι εργοδότες την χειροκρότησαν.

Παρεμπιπτόντως, φήμες ανέφεραν ότι ο δικτάτορας του Καζακστάν, ενώ βρισκόταν στη Γερμανία, υποβλήθηκε σε θεραπεία σε μια κλινική του Αμβούργου.

Αύξηση του διπλωματικού ρόλου

Έχοντας γίνει διακριτικά η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, η Γερμανία ποντάρει επίσης στην επιτυχία των υποβρυχίων της για το ισραηλινό ναυτικό και των τανκς, τα οποία η Σαουδική Αραβία και η Αλγερία ελπίζουν να αποκτήσουν σε αρκετές εκατοντάδες, για να παίξει έναν διπλωματικό ρόλο στον αραβικό κόσμο και στη Μέση Ανατολή. Επίσης, δεν διστάζει να σπεύσει να εκμεταλλευτεί την εχθρότητα ορισμένων χωρών προς τη Γαλλία, όπως αποκαλύφθηκε από την έντονη παρουσία της Γαλλίας στο Μαγκρέμπ.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει, εξάλλου, καταρρίψει ένα ταμπού: η καγκελάριος δεν σκέφτεται δύο φορές την πώληση όπλων σε φιλικές χώρες, ακόμη και σε ζώνες συγκρούσεων. Ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει ένα βραχυπρόθεσμο «δόγμα Μέρκελ», η πλειοψηφία – και κάποιοι εμπειρογνώμονες – βλέπουν τις ενέργειές της ως την επισημοποίηση μιας πολιτικής που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον Σοσιαλδημοκράτη προκάτοχο της Μέρκελ.

Παρόλο που η Γερμανία συμμετέχει σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες (συμπεριλαμβανομένων και 4.500 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, 730 στο Κοσσυφοπέδιο, 320 στο Κέρας της Αφρικής, 300 στην Τουρκία, 150 στο Λίβανο και, πιο πρόσφατα, 330 στο Μάλι και τη Σενεγάλη), η αποστολή στρατιωτών στο εξωτερικό παραμένει ένα αντιλαϊκό μέτρο. Και έτσι, για κάθε καγκελάριο, είναι ένα βήμα γεμάτο πολιτικούς κινδύνους.

Σχολιάζοντας την αναταραχή που δημιουργήθηκε στη χώρα από μια τηλεοπτική σειρά που πυροδότησε μια τεράστια συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή των απλών Γερμανών σε ναζιστικά εγκλήματα, το Der Spiegel στις 25 Μαρτίου είχε τίτλο: «Ο πόλεμος και οι Γερμανοί: το αιώνιο τραύμα». Εξ ου και η αποχή της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, όταν, το 2011, ο ΟΗΕ αποφάσισε να στηρίξει την επέμβαση στη Λιβύη. Εξ ου και η ελάχιστη συμμετοχή της στο Μάλι. Εξ ου και η επιθυμία της να μην εμπλακεί στη Συρία.

Τις περισσότερες φορές, οι αναλυτές (και ο Τύπος) επικρίνουν αυτή την επιφυλακτικότητα της Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών της, Γκίντο Βεστερβέλε – αλλά η γερμανική κοινή γνώμη την εγκρίνει.

Συνεκτική εξωτερική πολιτική;

Αφθονία του εμπορίου, προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιορισμός σε σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών: προσθέτουν όλα αυτά σε μια συνεκτική εξωτερική πολιτική; «Όχι» απαντά μάλλον με βεβαιότητα ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών στην Bundestag και υπουργός Εξωτερικών από το 2005 ως το 2009. Η κρίση αυτή είναι «υπερβολική», σύμφωνα με τον Έμπερχαρντ Σαντσνάιντερ, έναν από τους ηγέτες του Ιδρύματος DGAP (Γερμανική ένωση για την εξωτερική πολιτική). Γι ‘αυτόν, η Γερμανία «προσαρμόζεται στον μεταβαλλόμενο κόσμο», αν και εξακολουθεί να αγωνίζεται για να αναλάβει τον ρόλο της ως δύναμη στον κόσμο, ιδίως σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αποχή της Γερμανίας από την ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη μπορεί να μεταφραστεί ως έλλειψη θάρρους της τέταρτης οικονομικής δύναμης στον κόσμο, αλλά και ως ένδειξη μιας σχετικής αυτονομίας που έχει αρχίσει να ασκεί έναντι των δύο βασικών συμμάχων της: της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Η απροθυμία της Γερμανίας να στείλει στρατεύματα σε εμπόλεμες ζώνες δεν θα πρέπει, ως εκ τούτου, να κάνει κανέναν να υποτιμήσει τη δύναμη της διπλωματίας της, ακόμη και αν οι ίδιοι οι Γερμανοί είναι μερικές φορές απρόθυμοι να παραδεχτούν την καθοριστική επιρροή της και να βγάλουν συμπεράσματα.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι βέβαιη ότι θα υπάρξει διαφάνεια και ενημέρωση, τόσο της γερμανικής όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τη δίκη για την υπόθεση δολοφονιών ενός Έλληνα, οκτώ Τούρκων και μίας Γερμανίδας από νεοναζιστική οργάνωση στη Γερμανία. Η δίκη θα αρχίσει στις 17 Απριλίου χωρίς την παρουσία ξένων δημοσιογράφων αφού τις περίπου 50 θέσεις του Τύπου κατέλαβαν με σειρά προτεραιότητας Γερμανοί δημοσιογράφοι.

Ανέβηκαν το απόγευμα της Παρασκευής οι τόνοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ιδιαίτερα μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα φέρεται να απορρίπτει εξ ολοκλήρου και το νέο σχέδιο του Αντώνη Μανιτάκη. Το σχέδιο συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα αποτελεί ένα από τα κύρια «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, που συνεχίστηκε την Παρασκευή χωρίς τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ξεκίνησε την Παρασκευή η αποκομιδή απορριμμάτων από γειτονιές της Τρίπολης για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συγκεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στην πόλη.

Να επιστρέψει στο αρχικό του επάγγελμα, την οδοντιατρική, το οποίο άσκησε για λίγο πριν να μεταπηδήσει στην πολιτική, επιθυμεί ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αναλαμβάνοντας το ρόλο οδοντιάτρου στις φυλακές Διαβατών, στις οποίες είναι έγκλειστος από τις 27 Φεβρουαρίου μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί από την έκρηξη τροφοδοτικού ηλεκτρονικού υπολογιστή στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου την ώρα που οι μικροί μαθητές βρίσκονταν στην τάξη τους. Τραυματίστηκαν πολύ ελαφριά τρία παιδιά που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Κόσμος

Αδυνατώντας να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης, ένας 62χρονος Ιταλός και η συνταξιούχος σύζυγός του έβαλαν τέλος στη ζωή τους αφού αντιμετώπιζαν τόσα οικονομικά προβλήματα που πλέον δεν μπορούσαν να πληρώσουν το σπίτι τους. Άνεργος ο άνδρας, με σύνταξη 500 ευρώ η γυναίκα. Αυτοκτόνησε και ο αδελφός της γυναίκας, όταν έμαθε την τραγική είδηση.

Με σταθερά βήματα και παρά την έντονη αμυντική προεργασία στον περίγυρό της, η Βόρειος Κορέα κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τη Νότιο Κορέα, και κατ’επέκταση τις ΗΠΑ, με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα: όπως διεμήνυσε στους (μάλλον λίγους) διπλωμάτες στο έδαφός της δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους σε περίπτωση σύρραξης και τους κάλεσε να εξετάσουν την περίπτωση εγκαταλείψουν τη χώρα για δική τους προστασία.

Πυρά κατά της καγκελαρίου Μέρκελ εξαπέλυσε ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέερ Στάινμπρουκ, λέγοντας ότι με την επιμονή της στη δημοσιονομική λιτότητα παρασέρνει τις χώρες της νότιας Ευρώπης σε φαύλο κύκλο, καθώς οδηγεί σε υψηλή ανεργία και χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.

Σχεδόν 4.000 Ρομά αναγκάστηκαν από την αρχή της χρονιάς να εγκαταλείψουν την τοποθεσία όπου ζούσαν στην Γαλλία, εκ των οποίων περίπου 1.000 έπειτα από πυρκαγιές ή επιθέσεις στους καταυλισμούς τους, δείχνει μελέτη στην οποία καταγγέλλεται η «ριζοσπαστικοποίηση της απόρριψης» της πληθυσμιακής αυτής ομάδας.

Οικονομία

Με μικρή πτώση έκλεισαν οι αγορές στις ΗΠΑ, πολύ μεγαλύτερη όμως ήταν η υποχώρηση στην Ευρώπη την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν εξαιτίας των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ο Standard & Poor's επιβεβαίωσε ότι διατηρεί το κρατικό αξιόχρεο της Βρετανίας στο τριπλό Α, την μέγιστη δυνατή βαθμίδα, αλλά με αρνητική προοπτική. Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι το ενδεχόμενο να σημειωθεί μια επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας ή να υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμισή της.

Η κυπριακή τραπεζική κρίση μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της Μόσχας υποστήριξε την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενθαρρύνοντας τους Ρώσους να επενδύσουν στη χώρα τους, αφού, όπως είπε, η περιπέτεια της Κύπρου κατέδειξε την «αστάθεια» των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. «Όσο περισσότερο 'κουρεύετε' τους ξένους καταθέτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών σας, τόσο το καλύτερο για εμάς» είπε σε συνέντευξη στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, παραμονές της επίσκεψής του σε Γερμανία και Ολλανδία.

Αθλητισμός

«Ζωντανή» στο παιχνίδι του τίτλου διατηρήθηκε η Μαρσέιγ, η οποία με το γκολ του Ζινιάκ λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, επικράτησε 1-0 της Μπορντό. Η Χοφενχάιμ επιβλήθηκε άνετα στην έδρα της επί της Φορτούνα Ντίσελντορφ με 3-0, αλλά εξακολουθεί να ψάχνει ένα θαύμα για να παραμείνει στην κατηγορία.

Με απουσίες και χωρίς επιλογή για άλλο αποτέλεσμα, πέρα από τη νίκη, με δεδομένη τη δυσχερή βαθμολογική θέση του, θα παραταχθεί ο Αρης το Σάββατο απέναντι στον Ατρόμητο στο γήπεδο του Περιστερίου. Πριν την έναρξη της προπόνησης, στις εγκαταστάσεις του Νέου Ρυσίου βρέθηκαν και μίλησαν σε παίκτες και τεχνική ηγεσία οι νέοι διοικούντες την ΠΑΕ.

Το ντέρμπι της Ρώμης δεσπόζει στο πρόγραμμα της 31ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο το ιταλικό πρωτάθλημα. Η Ρόμα υποδέχεται τη Δευτέρα -ως τυπικά γηπεδούχος- τη Λάτσιο στο «Ολίμπικο». Παράλληλα σε ένα όχι καθοριστικό ματς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται τη Μάντσεστερ Σίτι στην 32η αγωνιστική της premier league.




FRANKFURTER ZEITUNG: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΥΒΕΡΝΙΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα-φωτιά της γερμανικής εφημερίδας, μέσω της Τρόικα το ΔΝΤ συμβάλλει στην αμερικανοποίηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη. Παράλληλα, ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της Ευρωζώνης κυβερνιέται ή συγκυβερνιέται από ένα τρίο, το οποίο αποκαλείται Τρόικα και είναι παιδί της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα. Τρία χρόνια μετά την αρχή της κρίσης η Τρόικα έχει εισβάλει και σε άλλες χώρες, όπως Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος, ενώ το ΔΝΤ αναμιγνύεται και στην Ισπανία.

Με τη συμμετοχή των ταμείων στην Τρόικα, για πρώτη φορά τρίτες χώρες άρχισαν να έχουν άμεση επιρροή στην πολιτική σε τμήματα της ευρωζώνης. Μπορεί μεν η ανάμιξη του ΔΝΤ σε οικονομικές κρίσεις να είναι αναπόφευκτη, ωστόσο θα επισφραγίσει για πολλά χρόνια το σύνολο ης Νομισματικής Ενωσης. Ως μέτοχος της Τρόικα το ΔΝΤ εξάγει το σκεπτικό του στην Ευρώπη, το οποίο προσανατολίζεται στη ζήτηση. Αλλα είχαν υποσχεθεί στους Γερμανούς όμως, όταν σπρώχθηκαν να ενταχθούν στο ευρώ.

Η ΕΚΤ δεν έχει τίποτα κοινό με την Τρόικα

Εξ αρχής η Τρόικα ήταν ένα «ελαττωματικό κατασκεύασμα». Η ΕΚΤ δεν έχει τίποτα κοινό με την Τρόικα, δεδομένου ότι είναι υπεύθυνη για την πολιτική κυκλοφορίας του χρήματος. Για την ανάμιξή της στην οικονομική πολιτική δεν έχει νομιμοποίηση και κάθε ανάμιξή της έρχεται σε αντίθεση με την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Στην περίπτωση της Κύπρου ο δανεισμός της χώρας συνδυάστηκε με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Η πολιτική κυκλοφορίας του χρήματος γίνεται μοχλός, για να αναγκαστούν κάποιες χώρες να προβούν σε μεταρρυθμίσεις. Με αυτή την ενέργεια η πολιτική αυτή απώλεσε την αθωότητά της.

Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ με τη συμμετοχή του στην Τρόικα εισήλθε σε έναν άγνωστο για αυτό χώρο. Οταν ένα κράτος ταλανίζεται από οικονομική κρίση, τότε το ΔΝΤ έχει απέναντί του στη διαπραγμάτευση την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Στην ευρωζώνη όμως το ΔΝΤ δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις χώρες κρίσης, αλλά και τους συντρόφους από την Τρόικα. Ακόμα και εάν το ήθελε, δεν μπορεί να συστήσει σκληρή γραμμή, όπως έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη, επειδή πρέπει να έχει μια γραμμή σύμπλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

Αμερικανοποίηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη

Μετά από πολλά χρόνια θα αποδειχθεί, εάν η συμμετοχή του ΔΝΤ στην κρίση της ευρωζώνης έχει βοηθήσει πραγματικά. Πρώτα πρέπει να λήξει η κρίση χρέους. Κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης υπήρξαν προβλήματα στους κόλπους της Τρόικα, δεδομένου ότι το ΔΝΤ πέρασε τη δική του γραμμή, δηλαδή το κεϋνσιανό μοντέλο σκέψης, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον προσανατολισμό της Γερμανίας για σταθεροποίηση της οικονομίας. Έτσι το ΔΝΤ συμβάλλει στην αμερικανοποίηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Στις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και για την Κύπρο υπήρξε μεγάλη διχογνωμία στην τρόικα, επειδή το ΔΝΤ επεδίωκε περισσότερο ρεαλισμό όσον αφορά την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, απ' ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ΔΝΤ πιέζει ακόμα πιο πολύ, επειδή στο Διευθυντήριο αυξάνεται η δυσαρέσκεια όσον αφορά τη διάσωση του ευρώ. Οι χώρες που βρίσκονται σήμερα στο μεταίχμιο της οικονομικής ανάπτυξης υποπτεύονται μια ειδική μεταχείριση της Ευρώπης.

«Οσο λοιπόν συνεχίζει η κρίση του ευρώ, άλλο τόσο το ΔΝΤ παίζει με την υστεροφημία του. Κατά ειρωνικό τρόπο έδεσε τα χέρια του με τη συμμετοχή του στην Τρόικα, από την άλλη πλευρά όμως απέκτησε επιρροή μεγαλύτερη από τις δυνατότητές του» καταλήγει το δημοσίευμα.