04 Απριλίου, 2013

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕ.Σ.Ο.


Νέες ευκαιρίες στην μόρφωση προσφέρει το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας (ΚΕ.Σ.Ο.) Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στα μέλη των ευπαθών οικογενειών, που έχουν προστρέξει στο ΚΕΣΟ, στους Δημοσίους Υπαλλήλους, που θέλουν να επιμορφωθούν σε μια από τις 23 κατευθύνσεις προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Εξ αποστάσεως, E-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχει ολοκληρώσει από το 2010 μέχρι σήμερα:

•Δωρεάν Προγράμματα για Άνεργους.

•Δωρεάν Προγράμματα Επιχειρηματικότητας προγράμματα για άνεργες γυναίκες ηλικίας 25 έως 34 χρονών με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. (Από τους κύκλους αυτούς ωφελήθηκαν 498 γυναίκες).

•Δωρεάν Προγράμματα για Άτομα με Μειωμένη ή Καθόλου Όραση, που σχεδιάστηκαν με βάση τις απαιτήσεις και τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να παρακολουθούν με ευχαρίστηση και ευχρηστία τα προγράμματα. Λόγω της οικονομικής κρίσης το Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δίνει από την αρχή της λειτουργίας του ιδιαίτερη σημασία στην εκπτωτική πολιτική, που εφαρμόζεται σε ειδικές ομάδες εκπαιδευομένων (Άνεργοι, Πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, Οικονομικά Ασθενείς). Συγκεκριμένα, οι ομάδες που δικαιούνται έκπτωσης είναι οι ακόλουθες:

•Πολύτεκνοι και μέλη Πολύτεκνης Οικογένειας έκπτωση 20%

•Άτομα με ειδικές ανάγκες έκπτωση 20%

•Άνεργοι έκπτωση 25%
•Οικονομικά ασθενείς (εισόδημα < 12.000) έκπτωση 15%

Το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών(ΚΕΣΟ) ήρθε σε επικοινωνία με την Γραμματεία E-Learning και καλεί όσους ενδιαφέρονται να επιμορφωθούν σε κάποιο από τα προγράμματα, που παρέχει το E-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών να πληροφορηθούν για τις παραπάνω εκπτώσεις στην ιστοσελίδα του Προγράμματος: http://elearn.elke.uoa.gr/elearn/discount.html

Επιπλέον, το ΚΕΣΟ γνωστοποιεί ειδικά, για την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ανέργων, ότι το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται να διαθέσει το καλοκαίρι δωρεάν εξ αποστάσεως Εκπαιδευτικά Προγράμματα Επιμόρφωσης για συγκεκριμένο αριθμό ανέργων, που θα κάνουν αίτηση και θα επιλεγούν μέσω κλήρωσης.

Η σχετική ενέργεια και οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθούν μέχρι το καλοκαίρι από την ιστοσελίδα του Προγράμματος:
 http://elearn.elke.uoa.gr/elearn/index.php.




H A.M. O ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΕΤΕΛΕΣΕ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ


Ετελέσθη την Δευτέρα, 1η Απριλίου 2013, στο κοιμητήριο του Τατοΐου επιμνημόσυνη δέηση για τους αείμνηστους Βασιλείς Παύλο και Φρειδερίκη καθώς και τρισάγιο στη μνήμη των Βασιλέων Γεωργίου Α', με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του, και Γεωργίου Β', ο οποίος απεβίωσε την 1η Απριλίου 1947.

Ο τέως Βασιλεύς Κωνσταντίνος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Άννα-Μαρία, ενώ στο μνημόσυνο μετείχαν συνεργάτες των αειμνήστων Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης.

Λόγω της επετείου των 100 ετών από τον θάνατο του Βασιλέως Γεωργίου Α', το Τρισάγιο τέλεσε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συμπαραστατουμένων και από τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα.



Η ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΛΗ!

Υπό το άγχος της αυστηρής επιθεώρησης της τρόικας και υπό το δυσβάσταχτο βάρος της κυπριακής κρίσης, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης συσκέπτονται σήμερα με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, αναζητώντας μεθόδους διασφάλισης των εσόδων του Προϋπολογισμού. Στο 10μηνο, περίπου, που έχει μεσολαβήσει από τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός έχει πετύχει, στηριζόμενος στις τεράστιες θυσίες των πολιτών, να σταθεροποιήσει την κατάσταση στο εσωτερικό και να αποκαταστήσει, σε σημαντικό βαθμό, την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Το θετικό ισοζύγιο, για πρώτη φορά από το Μνημόνιο του Μαΐου 2010, πιστώνεται και στη στήριξη των δύο άλλων κομμάτων που αποδέχονται τη χρησιμότητα του κυβερνητικού κορμού με στελέχη της Ν.Δ.

Ο κ. Κουβέλης, με πείρα από τη συγκυβέρνηση του 1989 και με την εξαίρεση ορισμένων υπεκφυγών κατά την ψήφιση νομοσχεδίων, δεν σαγηνεύεται από την εξουσία και αποδεικνύει την ικανότητα επιβίωσής του δίπλα στον (τέως ορμητικό) ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ο κ. Βενιζέλος εξακολουθεί να διψά για εξουσία. Χωρίς να αρκείται στη (διατηρούμενη) ΠΑΣΟΚική κυριαρχία στον κρατικό μηχανισμό και χωρίς να συνειδητοποιεί ότι, λόγω των λαθών του ιδίου και του κόμματός του, είναι -για τα καλά- καταδικασμένος κάπου μεταξύ τέταρτης και πέμπτης θέσης στη λαϊκή απήχηση.

Όμως ήρθε η ώρα οι κυβερνητικοί εταίροι να αποδεχθούν, κατά τη σημερινή σύσκεψη, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει επείγοντα ζητήματα εθνικής στρατηγικής. Δεν μιλάμε πλέον μόνο για το ευρώ! Η χώρα έχει εισέλθει σε έναν νέο ιστορικό κύκλο και η πρόσθετη ευθύνη των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη είναι να ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις των καιρών. Γιατί, λες και χρειαζόταν απόδειξη ότι οι κρίσιμες διπλωματικές και - ο μη γένοιτο - ένοπλες μάχες διεξάγονται, ανά τους αιώνες, για τις βασικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, η Τουρκία απειλεί, ανοιχτά πια, για τα ενεργειακά κοιτάσματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Η εκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών ξεφεύγει από τις ευφάνταστες θεωρίες, εξελίσσεται σε σκληρή, χειροπιαστή πολιτική πραγματικότητα και αναδεικνύεται σε εθνική μάχη. Για ένα ανώτερο βιοτικό επίπεδο και για μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης, καθώς (όσο κι αν χρειάζονται ακόμα αρκετά χρόνια) βρισκόμαστε ενώπιον μιας μοναδικής ευκαιρίας ανασυγκρότησης και προόδου. Διανύοντας ήδη την τέταρτη δεκαετία εντός της Ε.Ε. και ανεξάρτητα από την κρίση του ευρώ, η Ελλάδα χρειαζόταν, έτσι κι αλλιώς, να κάνει το επόμενο εθνικό άλμα!

Η πορεία θα είναι εύκολη; Ασφαλώς όχι, καθώς η Αγκυρα ήταν δεδομένο ότι θα προκαλούσε εμπόδια στην άσκηση των ελλαδικών και κυπριακών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες. Η αξιοποίηση θα είναι γρήγορη; Και πάλι όχι, αφού ούτε τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα έχουν ακόμα συμβάλει σε οριστικά συμπεράσματα για τις ακριβείς συντεταγμένες, το βάθος και, κυρίως, το κόστος εμπορικής αξιοποίησης των φημολογούμενων ποσοτήτων υδρογονανθράκων. Και μόνο η ένταση όμως των τουρκικών αντιδράσεων, πριν καν εκτιμηθούν τα μελλοντικά κέρδη, αποδεικνύει το μέγεθος της εθνικής ευκαιρίας.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στοιχεία από την επεξεργασία 2,5 εκατ. αρχείων για πρόσωπα και κινήσεις υπεράκτιων εταιρειών φέρνουν (οffshore) στη δημοσιότητα «Τα Νέα», στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ), με τη συνεργασία 160 δημοσιογράφων σε 60 χώρες του πλανήτη.

Μπλόκο στο κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου έβαλε δικαστήριο της Λευκωσίας δικαιώνοντας κινέζο επιχειρηματία, ο οποίος ζήτησε την προστασία της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με Τα Νέα.

Δύο αυτοσχέδια μαχαίρια, μία λάμα, τρία κινητά τηλέφωνα και τέσσερις φορτιστές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μετά από έρευνα που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στις φυλακές Γρεβενών. Οι έρευνες συνεχίζονται σε κελιά και κοινόχρηστους χώρους των φυλακών, όπου μία εβδομάδα πριν είχαν εντοπιστεί και είχαν κατασχεθεί τρία αυτοσχέδια μαχαίρια, τέσσερις φορτιστές κινητών τηλεφώνων, ένα USB και ένα hands- free.

Συνεχίζονται μέχρι και την Παρασκευή οι οκτάωρες στάσεις εργασίας από τις 16:00 έως τα μεσάνυχτα, που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Αμαξοστοιχιών ΟΣΕ και το Σωματείο Εργαζομένων Προαστιακού. Λόγω των στάσεων εργασίας γίνονται ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (τρένα, προαστιακός).

Μετά το πρόγραμμα άμεσων απολύσεων και παύσης της μισθοδοσίας των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιστρατεύει ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη με την τρόικα για το ζήτημα των απομακρύνσεων προσωπικού. Αναζητά τους κοπανατζήδες, προκειμένου να τους θέσει σε αργία. Ήδη, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έχουν αρχίσει αιφνιδιαστικές εφόδους σε δημόσιες υπηρεσίες.

Κόσμος

To Koνέκτικατ, η πολιτεία του μακελειού στο σχολείο του Νιούταουν το Δεκέμβριο, έγινε η τρίτη αμερικανική Πολιτεία που υιοθετεί σημαντικά αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή στον απόηχο της τραγωδίας: Οι βουλευτές του Κονέκτικατ υπερψήφισαν, μετά από μακρά νυχτερινή συνεδρίαση, αυστηρότερους περιορισμούς στο είδος του οπλισμού που μπορούν να κατέχουν πολίτες και στενότερους ελέγχους, με αυστηρότερα κριτήρια, για τους κατόχους.

Τελική έγκριση για χρήση πυρηνικών έδωσε η Πιόνγιανγκ στον στρατό της Βορείου Κορέας ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν την αντιπυραυλική τους άμυνα στην περιοχή του Ειρηνικού. Θερμό παραμένει το «μέτωπο» στη βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ βόρεια των ενδοκορεατικών συνόρων, με τις νοτιοκορεατικές εταιρείες να βλέπουν τη Βόρειο Κορέα να προτίθεται να κλείσει πλήρως την περιοχή -κάτι πάντως που η Νότιος Κορέα διαψεύδει.

Τους τουλάχιστον 54 νεκρούς φτάνει ο νεότερος απολογισμός των καταστροφικών ξαφνικών πλημμυρών στην περιφέρεια του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, με τα περισσότερα θύματα να βρήκαν τον θάνατο παγιδευμένοι στα αυτοκίνητά τους ή εξαιτίας ηλεκτροπληξίας. Η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε τριήμερο πένθος και μέτρα ασφαλείας στις πληγείσες περιοχές ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος για πλιάτσικο.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής φέρεται να είναι πρόθυμος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ισραηλινή Haaretz, να παγώσει για κάποιο καιρό το αίτημα για συμμετοχή της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ ως πλήρες μέλος, ώστε «να δώσει μία ευκαιρία στις ΗΠΑ να διαμεσολαβήσουν» για επανέναρξη του διαλόγου. Στο ίδιο πλαίσιο, η Παλαιστινιακή Αρχή φέρεται να αναβάλλει επίσης ανάλογο αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Άλλο ένα βήμα προς την κλιμάκωση της κρίσης φαίνεται ότι κάνει η Βόρειος Κορέα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατός έχει την τελική έγκριση για τη χρήση πυρηνικών. «Αληθινός και σαφής ο κίνδυνος από τη Πιονγιάνγκ», επιμένουν οι ΗΠΑ που ενισχύουν την αντιπυραυλική τους άμυνα στην περιοχή του Ειρηνικού. Σε πολεμικό τόνο η ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ...

Οικονομία

Αρκετές παγίδες για εκατομμύρια φορολογούμενους κρύβει η νέα φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα δηλωθούν εφέτος με 10 σημαντικές αλλαγές. Το νέο έντυπο της εφορίας κρύβει σημαντικές λεπτομέρειες, τις οποίες ο φορολογούμενος πρέπει να γνωρίζει, ώστε να μην οδηγηθεί από λάθος σε πρόσθετη φορολογία.

Σειρά μέτρων που αγγίζουν μισθούς, φορολογίες, ωφελήματα, συντάξεις, υγεία, ακίνητη περιουσία, όριο αφυπηρέτησης, ιδιωτικοποιήσεις και περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα και δη το Συνεργατισμό, περιλαμβάνεται στο τελικό μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, στην Κύπρο, με στόχο τη συνέχιση της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόλ Τόμσεν, Ματθίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Η συνάντηση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί ωστόσο αναβλήθηκε για μερικές ώρες. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θεωρούν πως τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε η επεξεργασία των ζητημάτων που είχαν ζητήσει τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα στα μέσα Μαρτίου και εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξελιχθούν ομαλά.

Αθλητισμός

Την επιθυμία του Παναθηναϊκού να φορέσει εκ νέου τα πράσινα εξέφρασε ο Γιάννης Αλαφούζος στον Γιώργο Καραγκούνη. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο πρόεδρος των «πρασίνων» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διεθνή παίκτη.

Η Ρεάλ μετέτρεψε σε μονόλογο τον προημιτελικό του Champions League με τη Γαλατάσαραϊ στο «Μπερναμπέου» και κερδίζοντας με το επιβλητικό 3-0 (9' K. Ρονάλντο, 29' Μπενζεμά, 73' Ιγκουαΐν), δεν αφήνει περιθώρια ανατροπής του σκηνικού στη ρεβάνς της Πόλης. Στο άλλο ματς της βραδιάς, η Ντόρτμουντ ήταν καλύτερη και έχασε τις ευκαιρίες για να φύγει ακόμα και νικήτρια από τη Μάλαγα, αλλά το τελικό 0-0, άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς ανάμεσα στους Ισπανούς και τους Γερμανούς που έχουν τον επαναληπτικό στην έδρα τους.

Η Ίντερ πέρασε με νίκη από το στάδιο «Μαράσι» της Γένοβας, επικρατώντας της Σαμπντόρια με 2-0 στη μεταξύ τους εξ αναβολής αναμέτρηση για την 29η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος. Η ομάδα του Αντρέα Στραματσόνι είχε για πρωταγωνιστή τον Ροντρίγκο Σεμπάστιαν Παλάσιο, ο οποίος σημείωσε και τα δύο γκολ των «νερατζούρι» σκοράροντας στο φινάλε κάθε ημιχρόνου, καθώς έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του στο 43ο διπλό και διπλασίασε στις καθυστερήσεις.


ΕΩΣ ΚΑΙ 600 ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ

Σε έκθεση που συνέταξε το Διεθνές Κέντρο Μελετών για τη Ριζοσπαστικοποίηση (ICSR) του Κινγκ’ς Κόλετζ του Λονδίνου, αποκαλύπτεται, ότι ως και «600 Ευρωπαίοι» έχουν ενταχθεί στη συριακή εξέγερση για να πολεμήσουν κατά των κυβερνητικών δυνάμεων. «Ένας αριθμός μεταξύ 140 με 600 Ευρωπαίων έχουν μεταβεί στη Συρία από τις αρχές του 2011, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7 με 11% των ξένων μαχητών», επισημαίνεται στην έκθεση. 

Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε «450 διαφορετικές πηγές, που προέρχονται από αραβικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και στις ενημερώσεις για τους θανάτους ‘μαρτύρων’ που παραθέτουν οι ιστοσελίδες των τζιχαντιστών». Η διαφορά στην εκτίμηση (140 με 600) οφείλεται στην ερμηνεία των πηγών: ο χαμηλός αριθμός βασίζεται στα επιβεβαιωμένα στοιχεία, ο υψηλότερος στις κυβερνητικές εκτιμήσεις και στα δεδομένα των μέσων ενημέρωσης. Στην έκθεση, ο συνολικός αριθμός των ξένων μαχητών εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 2.000 έως 5.500.

Οι Ευρωπαίοι μαχητές προέρχονται από 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία (30 έως 92 μαχητές), η Γερμανία (από τρεις έως 40), η Βρετανία (28 έως 132), η Ιρλανδία (26), το Βέλγιο (14 έως 85), η Δανία (τρεις έως 78) και η Ολλανδία (από πέντε έως 107). Η Ισπανία, η Σουηδία, το Κόσοβο, η Φινλανδία, η Βουλγαρία, η Αυστρία και η Αλβανία κατονομάζονται επίσης στην έκθεση, όμως ο αριθμός των μαχητών που προέρχονται από αυτές είναι κατώτερος των δέκα. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, «μεταξύ 70 και 441 Ευρωπαίων βρίσκονται ακόμη στη Συρία», γεγονός απο το οποίο «τεκμαίρεται ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων που έχουν μεταβεί εκεί εξακολουθούν και πολεμούν», προσθέτει το ICSR.

Στην ίδια μελέτη υπογραμμίζεται πως δεν είναι όλοι οι ξένοι που πολεμούν στη Συρία ισλαμιστές και πως οι λόγοι που συχνά επιστρατεύονται για να δικαιολογήσουν την εκλογή τους αυτή είναι «οι φρικαλέες εικόνες του πολέμου», οι «ιστορίες που διηγούνται τις ωμότητες που διαπράττουν οι κυβερνητικές δυνάμεις» και η «εντύπωση μίας απουσίας υποστήριξης από την πλευρά των αραβικών και των δυτικών χωρών».

«Όλα τα ανταρτικά κινήματα στη Συρία δεν είναι τζιχαντιστές και όλες οι ομάδες των τζιχαντιστών δεν έχουν δεσμούς με την Αλ Κάιντα» και «μόνον ένας μικρός αριθμός εξ αυτών θεωρείται πιθανόν να συμμετάσχουν σε τρομοκρατικές πράξεις μετά την επιστροφή τους στην Ευρώπη», υποστηρίζει ο Άαρον. Γ. Ζέλιν, συντάκτης της έκθεσης. «Τούτου λεχθέντος, όμως, θα ήταν σφαλερό να συμπεράνει κανείς πως τα πρόσωπα που εκπαιδεύτηκαν και πολέμησαν στη Συρία δεν θα αποτελούσαν μία δυνητική απειλή» στο μέλλον, προσθέτει. Τον περασμένο μήνα, η Ολλανδία ανέβασε στο «υπαρκτό» το ενδεχόμενο και το επίπεδο κινδύνου μίας τρομοκρατικής επίθεσης, υποστηρίζοντας πως η απειλή αυτή προέρχεται κατά βάση από την επιστροφή των τζιχαντιστών που πολέμησαν στα μέτωπα της Συρίας.


ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΡΚΚ

Πρόβλημα έχει ανακύψει στο πως και με ποιους όρους θα αποχωρήσουν οι αντάρτες του ΡΚΚ για το βόρειο Ιράκ ύστερα από την κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε το κουρδικό εργατικό κόμμα, ύστερα και από την εντολή που έδωσε σχετικά ο ηγέτης του κόμματος Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η ηγεσία του PKK στο ορεινό βόρειο Ιράκ έχει αξιώσει  νομική προστασία για να προληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση εναντίον τους κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης αποχώρησής τους από το τουρκικό έδαφος. Ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση έχει απορρίψει το αίτημα.

Εάν υπήρχε συμφωνία το επόμενο βήμα θα ήταν η μετάβαση των ανταρτών του PKK από το τουρκικό έδαφος στις βάσεις τους στα βουνά του βορείου Ιράκ, αλλά οι αντάρτες δηλώνουν ότι μπορεί να είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις από τα τουρκικά στρατεύματα αν η τουρκική Βουλή δεν τους χορηγήσει νομική προστασία.

Αυτό γιατί υπάρχει το προηγούμενο του 1999 όταν εκατοντάδες αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την διάρκεια προηγούμενης αποχώρησής μετά την σύλληψη του Οτσαλάν και την καταδίκη του για προδοσία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι εγγυάται ο ίδιος πως δεν θα υπάρξει μια επανάληψη των συγκρούσεων αυτού του είδους, αλλά σημείωσε ότι αντιτίθεται σε ένα νομοθέτημα και ότι αντ'αυτού οι αντάρτες είναι αυτοί που θα πρέπει να αφοπλιστούν προτού αναχωρήσουν για το Ιράκ ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν μάχες με τις τουρκικές δυνάμεις.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1912: Το Θιβέτ γίνεται με την βία για πρώτη φορά επαρχία της Κίνας.

1919: Το Θωρηκτό Αβέρωφ εισέρχεται θριαμβευτικά στο λιμάνι της Σμύρνης. 50.000 το υποδέχονται στην προκυμαία.

1949: Δώδεκα έθνη υπογράφουν την Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ.

Γεννήσεις

1932: Andrei Tarkovsky, σημαντικός Ρώσος σκηνοθέτης.

Θάνατοι

1617: John Napier, Σκοτσέζος μαθηματικός που ανακάλυψε τους λογαρίθμους.

1968: Martin Luther King, Αμερικανός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.