03 Απριλίου, 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

«ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ»

Ποια πρέπει να είναι η φωνή της Εκκλησίας σε μια κοινωνία που μαστίζεται καθημερινά από αντιξοότητες; Πως μπορούν να έρθουν οι εκπρόσωποί της κοντά στους νέους; Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της σε σχέση με τα παιδιά και τον αθλητισμό;

Δίχως αμφιβολία τα παραπάνω ερωτήματα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούνται ρητορικά, καθώς μόνο ένας άνθρωπος του πνεύματος και ζώντας μέσα στους κόλπους της ελληνικής Εκκλησίας μπορεί να μας διαφωτίσει και να μας δώσει τις πιο κατάλληλες απαντήσεις.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος είναι ένας από αυτούς αφού με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σχέση της Εκκλησίας με την κοινωνία και την επιστήμη αλλά και ως αρωγός στο άνοιγμα της προς τα ΜΜΕ μίλησε αποκλειστικά στο minifootballnews.gr για την κοινωνική δράση της μητρόπολης Δημητριάδος και  Αλμυρού.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον άνθρωπο και αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, στον μύθο, όπως χαρακτήρισε, που επικρατεί σχετικά με την περιουσία της Εκκλησίας καθώς και στην μεγάλη του ποδοσφαιρική αγάπη τον ΑΣ Δημητριάς.

Ειδικά σήμερα σε αυτή την πολύ μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει την χώρα μας και την ελληνική οικογένεια ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η φωνή της Εκκλησίας στην κοινωνία;

«Η ελληνική Εκκλησία είναι ήδη η φωνή της κοινωνίας και λειτουργεί κυρίως ως ενοποιός δύναμη του ελληνικού λαού. Γνωρίζετε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, δηλαδή η Ορθόδοξη πίστη υπήρξε πάντοτε η μάνα αυτού του λαού. Αυτό έγινε φανερό μέσα στην χιλιετή ιστορία που συμπορεύεται η Ορθοδοξία με τον Ελληνισμό αλλά και στην Τουρκοκρατία που διέσωσε τη γλώσσα, την ιστορία, τη συνοχή και το πνεύμα της κοινότητας και βέβαια η Εκκλησία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων εδώ και περίπου 200 χρόνια.

Από τότε και μέχρι σήμερα παραμένει βέβαια ένας ουσιαστικός θεσμός, επιμένω πάντοτε ως ενοποιός δύναμη, διότι τι άλλο μπορεί να ενώνει αυτή τη στιγμή τους Έλληνες. Εξάλλου η ορθόδοξη πίστη είναι αυτή που φέρνει σε επαφή και τους Έλληνες της διασποράς. Άρα λοιπόν νομίζω πως η Εκκλησία έχει αυτό τον βασικό ρόλο να κρατήσει τη συνοχή του λαού. Από εκεί και πέρα ο ελληνικός λαός αντλεί δύναμη από την πίστη του και όταν υπάρχει μία ζωντανή όντως Εκκλησία ο λαός μπορεί να αντέξει, διότι όταν έχεις πίστη ξέρεις ότι μετά από το Γολγοθά υπάρχει πάντοτε και η Ανάσταση.

Αυτή τη στιγμή και παράλληλα μέσα σε αυτή την κρίση που έχει και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά η Εκκλησία έχει αναλάβει έναν τιτάνιο αγώνα, να μην υπάρχει άνθρωπος χωρίς ένα πιάτο φαγητό την ημέρα, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αστέγων, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για τους ανασφάλιστους. Με απλά πράγματα, δηλαδή, αλλά και με έναν τεράστιο πληθυσμό εθελοντών, διότι η Εκκλησία έχει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη δεξαμενή εθελοντών στην Ελλάδα. Έχουν δημιουργηθεί δομές ανάλογα βέβαια και με την περιοχή αλλά πάντως το καλό θα έλεγε κανείς έχει και αυτό τη δική του διάδοση.

Αυτή τη στιγμή όλοι αποδέχονται ότι τα συσσίτια, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά ιατρεία και γενικά οι κοινωνικές δομές σχεδόν έχουν περιέλθει εξ ολοκλήρου στα χέρια της Εκκλησίας. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η Εκκλησία ανταποκρίνεται και προσπαθεί από την άλλη να γκρεμίσει και μύθους όπως αυτός της δήθεν εκκλησιαστικής περιουσίας που δυστυχώς μας συνοδεύει όλα αυτά τα χρόνια στο ελληνικό κράτος. Το ότι πραγματικά είναι ένας μύθος είναι κάτι που το αποδεικνύει καθημερινά και ο νέος αρχιεπίσκοπος και πλέον και τα στοιχεία είναι καταλυτικά. Μπορώ με δύο λόγια να σας δώσω αυτά τα στοιχεία.

Το ελληνικό κράτος παρέλαβε το 96% της περιουσίας της Εκκλησίας από την απελευθέρωση μέχρι και σήμερα. Το 4% δεν ανήκει και αυτό εξ ολοκλήρου στην Εκκλησία, το 3% είναι δεσμευμένες εκτάσεις και έχουμε και πολλές περιπτώσεις όπου υπάρχουν δικαστικές τελεσίδικες αποφάσεις αλλά δεν εφαρμόζονται. Άρα η Εκκλησία διαχειρίζεται σχεδόν το 1% και χάρη σε αυτό δεν χρεοκόπησε, κάνει ένα κοινωνικό έργο που φτάνει σχεδόν πολλά εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, διατηρεί 7.000 κλίνες σε ιδρύματά της και εν πέσει περίπτωση κινητοποιεί και όλο αυτό τον κόσμο που σας είπα αυτή την περίοδο.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η κρίση τελικά θα φανερώσει πράγματα, θα γίνουν διαπιστώσεις και μακάρι να βγούμε όλοι ωφελημένοι από αυτή».

Ο αείμνηστος Χριστόδουλος χρησιμοποιούσε μία γλώσσα και μία τακτική απέναντι στους νέους που δεν μπορεί κανείς να την ξεχάσει. Πολλοί ήταν αυτοί που τον κατηγόρησαν και του έκαναν κριτική. Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα αυτό; Συμβαίνει το ίδιο και στις μέρες μας; Μπορεί η εκκλησία με την γλώσσα να έρθει κοντά στους νέους ανθρώπους;

«Ο αείμνηστος Χριστόδουλος ήταν ένας άνθρωπος ταλαντούχος. Είχε από τον Θεό μοναδικά χαρίσματα που δεν μπορεί κανείς να τα συναντήσει σε κάθε άνθρωπο. Είχε μια εξαιρετική ευχέρεια επικοινωνίας με όλους τους ανθρώπους αλλά φυσικά με τους νέους αυτό γινόταν πιο εκφραστικό και πολύ πιο έντονο και δυνατό. Επομένως, πρόκειται για μία μοναδική περίπτωση.

Όντως κινητοποίησε τις ψυχές των νέων με το περίφημο «Ζητώ συγγνώμη από την γενιά μου» και νομίζω ότι ήταν ένα προφητικό συγγνώμη. Ταυτόχρονα είχε αυτό το επικοινωνιακό χάρισμα να μιλάει τη γλώσσα των παιδιών και ακόμη και μέσα από το ανέκδοτο να διδάσκει πολλές φορές. Αυτό όμως αποτελούσε δικό του ιδιαίτερο χάρισμα, όντως υπήρξε μεγάλος αρχιεπίσκοπος και δυστυχώς ο Θεός μας τον στέρησε σε μια κρίσιμη εποχή.

Εντούτοις, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ακόμα και τον σημερινό αρχιεπίσκοπο, επειδή πολλές φορές πέφτουμε στη παγίδα της συγκρίσεως, αλλά ο καθένας έχει το δικό του τάλαντο και το δικό του χαρακτήρα. Θα έλεγα ότι σε μία τόσο κρίσιμη εποχή είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, που δεν προβάλλεται πολύ αλλά που έχει τον δικό του τρόπο να είναι αποτελεσματικός. Για την Εκκλησία μας είναι εξίσου σημαντικός. Σίγουρα στην εποχή μας λείπουν τα πρότυπα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε διότι οι νέοι θέλουν πρότυπα».

Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της Εκκλησίας σε σχέση με το παιδί, τη ψυχαγωγία του και τον αθλητισμό;         

«Η Εκκλησία είναι μία κοινότητα ανθρώπων και για εμένα το σπουδαιότερο γεγονός είναι αυτό που συμβαίνει σε μία ενορία που ξεκινάει από τη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια γίνεται τροφή για τους φτωχούς, κατήχηση για τα παιδιά και θα έλεγε κανείς κλίμα μιας δεύτερης μεγάλης οικογένειας. Δεν ξέρω αν το κατορθώνουμε πάντοτε αλλά όσα παιδιά ζουν μέσα σε αυτή την εμπειρία της Εκκλησίας νοιώθουν πραγματικά τι σημαίνει αγάπη του Θεού.

Βρίσκουν την αλήθεια και το νόημα στη ζωή και μπορούν να απαντήσουν στα υπαρξιακά τους προβλήματα. Θα μου πείτε αυτό συμβαίνει στην πλειοψηφία των παιδιών; Όχι δεν πάντοτε γιατί έχουμε να κάνουμε με μία οικογένεια στην Ελλάδα που πολλές φορές ξεχάστηκε μέσα από την εκκοσμίκευση και τον πλουτισμό. Έχουμε να κάνουμε με αντίξοες συνθήκες, με ένα σχολείο που πολλές φορές χάνει τον πραγματικό του σκοπό και χαρακτήρα και παλεύουμε θα έλεγε κανείς με μια κατάσταση που διαμορφώθηκε από τον λεγόμενο δυτικό πολιτισμό που οδηγεί τα παιδιά σε μία υπεραπασχόληση, δήθεν για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους.

Έτσι αυτή η κατάσταση στερεί τη δυνατότητα σε ένα παιδί να προσφέρει χρόνο όπου θα συναντήσει ανθρώπους όχι για να εκμεταλλευτεί αλλά για να μοιραστεί, για να συζητήσει να διαλεχθεί. Υπάρχουν όμως τέτοιες κοινότητες στην Ελλάδα, ενορίες ζωντανές, μητροπόλεις, επισκοπές που εκεί τα παιδία όντως βρίσκουν τον εαυτό τους συναντούν τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη σαν Εκκλησία, αυτό είναι σίγουρο. Ελπίζουμε προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε».

Είναι γνωστός ο ρόλος της μητρόπολης Δημητριάδος στα αθλητικά δρώμενα με τη δημιουργία ενός σωματείου, του ΑΣ Δημητριάς, που ασχολείται με μία κοινωνία αθιγγάνων και τα παιδιά τους που συντηρούνται από αυτή. Τι κάνει σε κοινωνικό έργο η μητρόπολη Δημητριάδος σε σχέση με την σημερινή κρίση;

«Η δημιουργία της ομάδας ήταν μια καλή και αγαθή συγκυρία. Ο Θεός φέρνει πράγματα. Ομολογώ ότι δεν το είχα προβλέψει, ούτε είχα σκεφτεί πως θα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά η απόκτηση ενός γηπέδου 5Χ5 στην περιοχή των αθιγγάνων μας έδωσε αμέσως την εικόνα ότι τα παιδιά αυτά είχαν στέρηση. Έτσι είπαμε να κάνουμε κάτι σοβαρό μαζί τους και όχι απλώς να τα κοροϊδέψουμε.

Δημιουργήσαμε τον αθλητικό σύλλογο, κατ’ αρχήν λέγαμε ότι θα προορίζονταν για τα παιδιά των κατηχητικών, τελικά αποδείχθηκε χρήσιμος για τα παιδιά των ρομά. Ξεκίνησε πρώτα η ακαδημία με τα μικρά παιδάκια, στη συνέχεια όμως ήρθαν οι πατεράδες αυτών των παιδιών που είναι νεότατοι, διότι γνωρίζετε ότι οι ρομά δημιουργούν πολύ νωρίς οικογένεια, και μας είπαν ότι εμάς μας στερούν αυτά τα γήπεδα, δεν μας θέλουν κοντά τους. Όταν τους ρώτησα τι ζητάτε μου απάντησαν μία ομάδα.

Τότε έμαθα και εγώ τι σημαίνει να δημιουργείς μία ποδοσφαιρική ομάδα και έτσι όντως σήμερα χαίρομαι διότι είναι μία ξεχωριστή εμπειρία για εμένα. Δημιουργήσαμε την ομάδα και ο σύλλογος πλέον έχει καθιερωθεί στο Βόλο. Τα νέα αυτά παιδιά, που είναι και οικογενειάρχες στην πλειοψηφία τους, εντάχθηκαν σε ένα σύνολο για πρώτη φορά, πειθάρχησαν, έμαθαν κανόνες, έγιναν αποδεκτοί όχι με ευκολία πάντοτε αλλά σίγουρα αυτή τη στιγμή η κοινότητα των ρομά στο Βόλο έχει μια ιδιαίτερη χαρά ότι κέρδισε ένα κύπελλο και ανέβηκε και κατηγορία. Απέκτησε φιλάθλους που μαθαίνουν και αυτοί να πειθαρχούν και λειτουργούμε πλέον καταλυτικά δημιουργώντας νομίζω ένα πολύ καλό προηγούμενο στην Ελλάδα.

Πλέον ο υπόλοιπος κόσμος δεν ξεχωρίζει τους ρομά, τους σέβεται διότι παίζουν καλή μπάλα και έχουν και αυτοί πολλά να μάθουν ακόμη. Είναι όμως όντως μία καινοτομία και πιστεύω πως θα έπρεπε και το ελληνικό κράτος να δει τη σχέση αθλητισμού και ρομά, γιατί μέσα από αυτό θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά πράγματα σε αυτή την ιδιαίτερη κοινότητα. Σε ότι αφορά το φιλανθρωπικό έργο της μητρόπολης μπορώ να σας δώσω έναν μόνο αριθμό για να μπορέσετε να καταλάβετε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία.

Φτάσαμε να προσφέρουμε 2033 μερίδες φαγητό την ημέρα σε 27 σημεία στη Μαγνησία, με αποτέλεσμα να μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν μπορεί να έχει ένα πιάτο φαγητό την ημέρα. Ελπίζουμε να αυξήσουμε τα σημεία διότι αυτό απορροφάει καλύτερα την ανάγκη, δημιουργούμε μεγαλύτερες προϋποθέσεις για ετοιμασία φαγητού, δηλαδή η μητρόπολη παραλαμβάνει τους εξοπλισμούς. Δόξα το Θεό όμως έχουμε στεγάσει τους πρώτους αστέγους αλλά και σε συνεργασία και με τον δήμο πλέον και αυτό το ζήτημα έχει λυθεί.

Έχουμε το κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό ιατρείο και γενικά δεν υπάρχει εγκαταλελειμμένος άνθρωπος στη Μαγνησία. Δεν είναι μόνο έργο του επισκόπου είναι έργο όλου του λαού. Οι εθελοντές ετοιμάζουν φαγητό, οι άνθρωποι προσφέρουν τα υλικά εμείς μόνο συντονίζουμε και εγγυόμαστε τη χρηστή διαχείριση, κάτι που πλέον έχει δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Πολλές φορές γίνεται και ανέκδοτο αφού μερικοί λένε «έλα καημένε δεν πειράζει θα πάμε στο δεσπότη να φάμε».

Δεν θα ήθελα να υπάρχουν τέτοια ανέκδοτα αλλά δείχνει πως η κοινωνία σιγά σιγά μαθαίνει να μοιράζεται, να συμμετέχει στα κοινά και όταν βρει ανθρώπους που χρηστά θα διαχειριστούν, νομίζω ότι τότε εμπιστεύεται και λειτουργεί τελικά η αλληλεγγύη».

Ως άνθρωπος της Εκκλησίας, ως μητροπολίτης Δημητριάδος και ως προσωπικότητα τί είναι αυτό που δεν έχετε καταφέρει ακόμα να πετύχετε, το έχετε σαν όραμα και θα θέλατε να υλοποιήσετε κάποια στιγμή στο μέλλον;

«Μάλλον δεν ξέρω να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, διότι είμαι ένας άνθρωπος που δεν ονειρεύομαι ανέφικτα πράγματα αλλά όντως αγωνίζομαι να δημιουργώ προϋποθέσεις κυρίως για να εκφράζονται οι άνθρωποι με ελευθερία, με ήθος και να βρίσκουν διεξόδους. Αυτός είναι και ο ρόλος μου όταν παρουσιάζομαι στα μέσα, όταν λειτουργώ ως επίσκοπος πιστεύοντας ότι έργο μου είναι η ενότητα των ανθρώπων και η δυνατότητα να βλέπουν την αλήθεια να την, να την βιώνουν, να αποκτούν την ουσιαστική ελευθερία της ψυχής και του πνεύματος και βεβαίως να διασφαλίζεται και η πορεία της μέσα σε μια κοινωνία με αξιοπρέπεια.

Θα μπορούσα να καταγράψω πολλά οράματα αλλά σήμερα για εμένα ισχύει αυτό που είπα και στην αρχή, να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον λαό μας ενωμένο, διότι ο διχασμός ήταν και παραμένει ο μεγάλος μας κίνδυνος. Οι Έλληνες θαυματουργούμε όταν είμαστε ενωμένοι και χάνουμε το δίκιο μας όταν διχαζόμαστε. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουμε πάντα ηγέτες οι οποίοι θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις ο λαός να γνωρίζει απόλυτα την αλήθεια και να αποφασίζει ή γιατί έχουμε ένα ελάττωμα σαν λαός να λειτουργούμε πολλές φορές εγωιστικά.

Σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι πρέπει να ωριμάσουμε όλοι, και αν γίνουν λάθη ενωμένοι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και να τα διορθώσουμε. Διχασμένοι θα χάσουμε και το ελάχιστο δίκιο. Ολοκληρώνοντας να προσθέσω πως για εμένα η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι καθαρά πνευματική αλλά ταυτόχρονα είμαστε και σε μία γεωπολιτική εξέλιξη των πραγμάτων που μας φέρνει στο μάτι του κυκλώνα.

Και η Ευρώπη θα αλλάξει και η Μεσόγειος θα αλλάξει και θα είναι τραγικό η Ελλάδα που βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων πέρα από την οικονομική της ένδεια να έχει και διχασμό η αδράνεια. Άρα για εμένα σημαντικό έργο παραμένει η ενότητα σε ότι μας αφορά στον πνευματικό τομέα, αλλά και όπου αλλού χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Πολλοί στις μέρες μας βλέπουν κάπως απόμακρα την εκκλησιά, τους εκπροσώπους της και κυρίως τους μητροπολίτες και τον αρχιεπίσκοπο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η τέχνη και η διασκέδαση είναι μία κουλτούρα του ελληνικού λαού. Εσείς τι σχέση έχετε με την διασκέδαση και την ψυχαγωγία;

«Όλοι οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας έχουμε μεγαλώσει μέσα σε αυτή την κοινωνία και επίσης πρέπει να σας πω ότι και αυτή η δήθεν απομάκρυνση από τον επίσκοπο είναι ένας μύθος. Η Εκκλησία έχει ένα μοναδικό προνόμιο να αναδεικνύει «πρίγκιπες», δηλαδή επισκόπους από τις πλέον πιο φτωχές οικογένειες της Ελλάδος. Και μπορώ να σας φέρω συγκεκριμένα παραδείγματα. Ο σημερινός μητροπολίτης της Σάμου είναι το μοναχοπαίδι της πιο φτωχής οικογένειας, ο σημερινός μητροπολίτης Ύδρας είναι παιδί από πολύτεκνη οικογένεια που έζησε πάμπτωχα.

Είναι πάρα πολλά αυτά τα παραδείγματα που δείχνουν ότι μέσα στην Εκκλησία δεν υπάρχει αυτό που στην πολιτική λέμε οικογενειοκρατία. Άρα είμαστε παιδιά του λαού, βεβαίως μεγαλώνουμε πάρα πολλές φορές σε ένα εκκλησιαστικό περιβάλλον αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι  στερούμεθα αυτά που οι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα στη ζωή. Νομίζω λοιπόν πως είμαστε και εμείς άνθρωποι.

Όντως ο λαός πολλές φορές μας τοποθετεί ψηλά επειδή μας βλέπει πολλές φορές πάνω στο θρόνο ή να φέρουμε άμφια που θυμίζουν μία άλλη εποχή. Έχουν και αυτά το συμβολισμό τους εγώ δεν δέχομαι ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα τα απλοποιήσουμε όλα, όμως η νεότερη γενιά των επισκόπων νομίζω πως αλλάζει εντελώς αυτό το κλίμα. Και αν επισκεφτείτε σήμερα επαρχίες θα δείτε ότι οι επίσκοποι είναι πολύ κοντά στο λαό».

Παίξατε ποτέ ποδόσφαιρο ή όχι;

«Έπαιξα αλλά πάντα τερματοφύλακας διότι ήταν πάντα το πιο ξεκούραστο (γέλια)».

Γνωρίζετε κάποιους ποδοσφαιριστές; Έχετε ιδιαίτερη συμπάθεια σε κάποιον;

«Όχι αλλά έχω γύρω μου ανθρώπους που ασχολούνται με όλα αυτά και μαθαίνω κι εγώ σιγά σιγά. Οπωσδήποτε δεν ασχολούμαι ειδικά, έμαθα όμως το χώρο του ποδοσφαίρου, τουλάχιστον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου χάρη στην ομάδα τη Δημητριάδας. 

Ομολογώ ότι ορισμένα πράγματα τα άκουγα ή τα διάβαζα στις εφημερίδες. Τώρα τα ζω και από κοντά και έχει όντως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

Πηγαίνετε στο γήπεδο; Παρακολουθείτε από κοντά την ομάδα; Κάποιο περιστατικό που συνέβη;

«Με κάλεσαν να πάω να παρακολουθήσω έναν συγκεκριμένο αγώνα. Φαίνεται πως οι δικοί μου πίστευαν ότι θα νικήσουν οπωσδήποτε. Τελικά με την παρουσία μου το αποτέλεσμα ήταν ισοπαλία. Εγώ χάρηκα ιδιαίτερα για αυτό διότι δεν ήθελα να φανεί ότι υποστηρίζω μία ομάδα που μόνο νικάει. Στο τέλος λοιπόν είπα ελάτε όλοι μαζί να βγάλουμε μία φωτογραφία.

Δεν υπήρχε φωτογραφική μηχανή οπότε προσέφερα το τηλέφωνό μου το οποίο είναι καλό στις φωτογραφίες. Βγήκε η φωτογραφία και μετά χωρίς κανείς να το αντιληφθεί την έστειλα σε μία εφημερίδα για να το δημοσιεύσει. Βέβαια δεν το ξέρει κανείς πως η εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφία που είχε τραβηχτεί με το τηλέφωνο του δεσπότη».

Ποια η σχέση σας με τον Τύπο και γενικότερα με τα ΜΜΕ;

«Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τα μέσα από τη νεανική μου ηλικία. Την περίοδο της Χούντας είχα ασχοληθεί με ερασιτεχνικό ραδιοφωνικό σταθμό αλλά θρησκευτικού περιεχομένου. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε την πειραϊκή Εκκλησία, όπως λέγεται, το πρώτο θρησκευτικό ραδιόφωνο σταθμό στην Ελλάδα, στον Πειραιά και είχα και τη χαρά να ξεκινήσω και στην τηλεόραση μια πρώτη εκπομπή στο New Channel «Αλήθειας και Ζωής» και στη συνέχεια το γνωστό «Αρχονταρίκι» το οποίο διαρκεί εδώ και περίπου 20 χρόνια στην ΕΤ 1.

Έτσι ερασιτεχνικά πέρα από την ιερατική μου διακονία έχω και την δημοσιογραφική μου παρουσία».   
----------------------------      
 Η Συνέντευξη παραχωρήθηκε στον κ. Σταύρο Ιωαννάτο για την Ιστοσελίδα minifootballnews.gr                    

ΑΦΟΥ ΦΤΩΧΥΝΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ

Ενα ρίγος διαπέρασε τη σπονδυλική στήλη σχεδόν κάθε Ελληνα που έτυχε να διαβάσει την Πέμπτη ένα από τα άρθρα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» που αναφερόταν στα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ στην εφημερίδα Το Εθνος. Το δυσάρεστο συναίσθημα άρχιζε με την ανάγνωση του τίτλου του άρθρου αυτού της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας: «Αποθέματα αερίου και κυπριακή απομόνωση».

Εκείνο όμως που αποτελούσε πραγματική μαχαιριά από πολιτική σκοπιά ήταν ο υπότιτλος: «Καθώς φθίνουν οι ελπίδες για ενεργειακό κέντρο, κλήση από την ΕΕ για τουρκική λύση». Το σοκ είναι τρομερό: «Κλήση από την ΕΕ για τουρκική λύση»! Δεν έχει σημασία πόσο ακριβές είναι αυτό, το ουσιώδες είναι ότι προδίδει την αμερικανική επιθυμία και θέση για την επόμενη φάση στην Κύπρο. «Το φόρτωμα της Κύπρου με τόσο πολύ χρέος μπορεί να είναι ένας έμμεσος τρόπος για την ΕΕ να σπρώξει τους Ελληνοκύπριους σε κάποιο είδος επίλυσης του κυπριακού προβλήματος», δηλώνει στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» η διευθύντρια κάποιας εταιρείας συμβούλων στη Λευκωσία.

«Οι βουλευτές της ΕΕ θεωρούν και αυτοί την απεγνωσμένη ανάγκη της Κύπρου για μετρητά ως μοχλό διευθέτησης (του Κυπριακού) με την Τουρκία», τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, η οποία από την αρχή κιόλας της ανάλυσής της συνδέει ευθέως την οικονομική καταβαράθρωση του νησιού με τον εκβιασμό της Λευκωσίας προκειμένου να αποδεχθεί λύση στο Κυπριακό που θα υπαγορεύσει η Τουρκία. «Με την οικονομία της κουρέλια, η Κύπρος χρειάζεται να αξιοποιήσει επειγόντως τα αποθέματα του φυσικού της αερίου.

Το άνοιγμα όμως αυτής της κάνουλας θα υποχρεώσει το πιο ανατολικό μέλος της ΕΕ να κάνει τις σκληρές επιλογές που επί πολύ καιρό απεχθάνεται να κάνει» ισχυρίζονται με αλαζονική βεβαιότητα οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και εξηγούν γιατί: «Τη Δευτέρα (σ.σ. 25 Μαρτίου) η Κύπρος υποχρεώθηκε να συρρικνώσει έναν τραπεζικό τομέα που θα μπορούσε να έχει βοηθήσει να διοχετευθούν κεφάλαια για την κατασκευή ζωτικής ενεργειακής υποδομής... Το μειωμένο ανάστημα της Κύπρου ''καθιστά απίθανο έναν νέο ενεργειακό μεσογειακό διάδρομο Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας ή την πολιτική συμπαράταξή τους'' δήλωσε ο Μάικλ Λι, εκ των κορυφαίων συμβούλων του Γερμανικού Ιδρύματος Μάρσαλ των ΗΠΑ», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Μετά από όλα αυτά, καταλήγει σε ένα άκρως απεχθές, αλλά ταυτόχρονα πολύ αποκαλυπτικό συμπέρασμα για τις πραγματικές προθέσεις του Λευκού Οίκου: «Με τη βομβαρδισμένη της οικονομία, ο στόχος της κατασκευής εργοστασίου υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο φαίνεται τώρα ως μια οικονομική πρόκληση που είναι αδύνατον να υπερνικηθεί, αφήνοντας στην Κύπρο ελάχιστες δυνατότητες επιλογής πέραν της κατασκευής αγωγού που να διοχετεύει αέριο στην Τουρκία»! Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι τώρα που η Κύπρος φτώχυνε, μετά την ολέθρια επιβολή του γερμανικού μνημονιακού ζυγού, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εκχωρήσει στην Τουρκία τα κατεχόμενα εδάφη της και να διοχετεύσει επίσης το φυσικό της αέριο στους Τούρκους κατακτητές!!

Εύλογο είναι το συμπέρασμα μετά από όλα αυτά ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν πίσω από τις δηλώσεις που είχε κάνει μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στις τουρκικές εφημερίδες «Σταρ» και «Χαμπέρτουρκ» ο υπουργός Εξωτερικών της Αγκυρας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έθεσε εκ νέου το θέμα της διχοτόμησης της Κύπρου με πρόσχημα την αξιοποίηση των φυσικών πόρων του νησιού και συγκεκριμένα του φυσικού αερίου: «Εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι τής ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει πως ο Βορράς ανήκει στους Βόρειους (Κύπριους), τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν μέσα στην ΕΕ!», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το κακό είναι ότι δυστυχώς τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Αμερικανοί γνωρίζουν άριστα ότι τολμούν να κάνουν αυτά τα πράγματα επειδή ο προ μηνός εκλεγείς Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ανενδοίαστος ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν το 2004, δεν έχει ουσιαστικά καμιά αντίρρηση στην υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων. Αντιθέτως, ενδεχομένως να αδημονεί να πάρει εκδίκηση από τους Κύπριους ψηφοφόρους για το συντριπτικό «Οχι» του 2004 στο σχέδιο Ανάν, το οποίο τον είχε εκμηδενίσει πολιτικά για οκτώ χρόνια.

Ο Νταβούτογλου πάντως στηρίζει πολλά σε αυτόν: «Η εκλογή Αναστασιάδη αναπτέρωσε τις ελπίδες!», δήλωσε χωρίς περιστροφές στην ίδια συνέντευξη που πρότεινε τη διχοτόμηση της Κύπρου.





ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Έκρηξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα σε κέντρο διασκέδασης στο 18ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, στη γέφυρα Βαρυμπόμπης στην Κηφισιά. Την ώρα της έκρηξης το κέντρο είχε κλείσει, γι' αυτό και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ωστόσο προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο κατάστημα, κυρίως εξωτερικά αλλά και στο εσωτερικό.

Μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, όπως αρσενικό, μόλυβδος και ψευδάργυρος, εντοπίστηκαν στα νερά της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής. Βάσει μετρήσεων που έγιναν στα νερά που εκβάλλουν στον Στρυμονικό σε κοντινή απόσταση από ιχθυοκαλλιέργειες και μυδοκαλλιέργειες, εντοπίστηκε, μεταξύ άλλων, αρσενικό 49.000 φορές πάνω από τις προβλεπόμενες τιμές.

Στον προβλήτα του λιμανιού του Ηρακλείου προσέκρουσε ελαφρά τα ξημερώματα της Τετάρτης λόγω των ισχυρών ανέμων, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Φαιστός Παλάς», χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός. Το πλοίο έδεσε με τη βοήθεια ρυμουλκού και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια επιβάτες και οχήματα. Στο «Φαιστός» επέβαιναν συνολικά 715 επιβάτες 107 φορτηγά, 74 οχήματα και 15 δίκυκλα.

Την πλήρη διακοπή της μισθοδοσίας όσων δημοσίων υπαλλήλων διώκονται για κακουργηματικές πράξεις, έως ότου τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους, προωθεί η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση. Η νομοθετική ρύθμιση, που εκτιμάται ότι αφορά περίπου 2.000 υπαλλήλους, θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Με διαφορετική γραμμή πλεύσης, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα, εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Αφορμή των προστριβών είναι το χαράτσι για τα ακίνητα, με τη ΔΗΜΑΡ να θέτει «βέτο» στην χρονική παράταση της επιβολής του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να σηκώσει βάρη που δεν το αναλογούν, υπαινισσόμενο ότι θα καταψηφίσει τη σχετική ρύθμιση. Εάν αυτή έρθει στη Βουλή βεβαίως, καθώς το Μαξίμου φαίνεται ότι θα επιλέξει και πάλι τη λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κόσμος

Σε ισχύ έχουν ξεκινήσει να τίθενται οι πιο εκτεταμμένες «παρεμβάσεις» στο βρετανικό σύστημα πρόνοιας των τελευταίων δεκαετιών, με περικοπές σε σχεδόν κάθε είδους παροχή αλλά και έντονες αντιδράσεις. Στόχος των αλλαγών είναι η εξοικονόμηση 4,5 δισ. λιρών από τον βρετανικό προϋπολογισμό στην επόμενη διετία.

Κλιμακώνοντας την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, η Βόρειος Κορέα απέκλεισε την πρόσβαση στη βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ -το μοναδικό απτό σημάδι συνεργασίας με τη Νότιο Κορέα. Όσοι Νοτιοκορεάτες είχαν μείνει το βράδυ στο Καεσόνγκ θα μπορέσουν να επιστρέψουν. Όλα τα ενδεχόμενα, «ακόμη και, στο χειρότερο σενάριο, την στρατιωτική δράση» εξετάζει η Νότιος Κορέα.

Η αποτυχία στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ενώσεων των δασκάλων και των δημοτικών αρχών για το ωράριο εργασίας στα σχολεία οδήγησε σε πρωτοφανές λοκ-άουτ, με τον αποκλεισμό χιλιάδων δασκάλων από τις τάξεις. Αιτία της σύγκρουσης είναι η επιδίωξη των δημοτικών αρχών να καθορίζουν τον χρόνο που θα βρίσκονται στην τάξη οι δάσκαλοι, στο πλαίσιο μεταρρύθμισης στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, απορρίπτοντας το αίτημα των δασκάλων για πλαφόν 25 ωρών στην τάξη την εβδομάδα (και τον υπόλοιπο χρόνο για προετοιμασία).

Αποκλείστηκε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Βερολίνου και η γύρω περιοχή μετά τον εντοπισμό βόμβας 100 κιλών από την εποχή του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πυροσβεστική και η αστυνομία δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πώς θα χειριστούν το περιστατικό.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες, υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου -εξέλιξη που θεωρείται σίγουρο ότι θα πλήξει σημαντικά την ενταξιακή πορεία του Βελιγραδίου. Μετά τη μαραθώνια 12ωρη συνάντηση, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον είπε πως το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι «στενό αλλά πολύ βαθύ», αφήνοντας μόνο ένα μικρό περιθώριο για κάποια συμφωνία μετά την επιστροφή των αντιπροσωπειών σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Οικονομία

Τρία είναι τα σενάρια που θα εξετάσει η κυβέρνηση με την τρόικα, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ (150 εκατ. ευρώ το 2013 και 450 εκατ. ευρώ το 2014) που άνοιξε στον ΟΑΕΕ λόγω της ακύρωσης του μέτρου της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων. Ένα από τα σενάρια είναι η οριζόντια μείωση κατά 40 ώς 50 ευρώ στη βασική σύνταξη των 220 ευρώ που χορηγεί το ταμείο μόνο στους συνταξιούχους που προέρχονται και συνταξιοδοτούνται από το πρώην ΤΕΒΕ.

Στις αναπτυγμένες αγορές διατηρήθηκε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών μετά την αξιολόγηση του οίκου FTSE. Ωστόσο, ο FTSE διατήρησε την Ελλάδα υπό παρακολούθηση για πιθανό υποβιβασμό (watch list) από το καθεστώς των αναπτυγμένων αγρών σε αυτό των αναδυόμενων αγορών. Η δε ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της επόμενης αναθεώρησης θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο του 2013.

Ταχεία ανάπτυξη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ σηματοδοτεί το γεγονός ότι οι εργοδότες σπεύδουν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις για τον νέο γύρο των πολυπόθητων αδειών εργασίας για ξένους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης.

Αθλητισμός

Συνομιλία είχε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ, με τον Κώστα Μήτρογλου, ύστερα από την έντονη δυσαρέσκεια που έδειξε ο δεύτερος ύστερα από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, για την μικρή συμμετοχή του.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ κινδυνεύει να χάσει τους Πετρόπουλο και Μητρόπουλο εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που περνά η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ.

Ο Λιονέλ Μέσι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου στον αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Παρί Σεν Ζερμέν. Αν και ήθελε να παίξει και στο β' μέρος το ιατρικό τιμ έβαλε του το απαγόρευσε καθώς οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για κάκωση και απουσία από τους αγωνιστικούς χώρους για τρεις εβδομάδες περίπου.


ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η παγκόσμια οικονομική κρίση εξελίσσεται διαρκώς. Έχουν περάσει έξι χρόνια από το 2007 - από τότε, δηλαδή, που έσκασε η φούσκα του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού τομέα - και δεν λέει να κοπάσει. Δίνει συνεχώς νέα γεγονότα δοκιμάζοντας τις οικονομικές, τις κοινωνικές και τις πολιτικές αντοχές χωρών και πολυεθνικών ενώσεων, όπως της Ευρωπαϊκής. Πρώτοι ήταν οι Αμερικανοί που επλήγησαν χάνοντας σπίτια, δουλειές και εισοδήματα. Ακολούθησαν η πτώχευση της Ισλανδίας, η τραπεζική φούσκα της Ιρλανδίας, το ελληνικό δράμα, η πορτογαλική κάμψη, η ισπανική υποχώρηση και η ιταλική περιπλοκή. Στην παρούσα φάση η κρίση χρέους ξαναπήρε τραπεζική μορφή και έπληξε καίρια την Κύπρο ισοπεδώνοντας το τραπεζικό σύστημα και θέτοντας υπό αίρεση όλο το οικονομικό μοντέλο του νησιού. Η Κύπρος μετά τη θεραπεία-σοκ που της επιβλήθηκε είναι βέβαιον ότι θα περιπέσει σε βαθιά ύφεση.

Η βιαιότητα και το βάρος της μεταβολής μπορούν να την οδηγήσουν ακόμη και εκτός ευρωζώνης. Η κατάρρευση της Κύπρου και όλα όσα τη συνόδευσαν - ιδιαιτέρως οι μεγάλες απώλειες για τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών άνω των 100.000 ευρώ - μετέφεραν κύματα ανασφάλειας και ανησυχίας τόσο στην Αθήνα όσο και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αυτή την ώρα όλοι στην Ευρώπη, ακόμη και οι Γερμανοί, φοβούνται, παρά τις πολλές καθησυχαστικές δηλώσεις, μήπως χάσουν τις αποταμιεύσεις τους. Της πανευρωπαϊκής ανασφάλειας θα ακολουθήσουν πολιτικές και άλλες συγκρούσεις στην ευρωζώνη. Ήδη οι στριμωγμένοι Γάλλοι ένιωσαν την ανάγκη κάτι να πουν διά του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, οι Λουξεμβούργιοι ανησυχούν σφόδρα, οι Σλοβένοι φοβούνται μήπως έχουν την τύχη της Κύπρου κ.ο.κ. Η σύνοδος του Ιουνίου δεν θα είναι η καλύτερη για την Ευρώπη. Από πολλούς προβλέπεται θυελλώδης. Η ιδέα να πιεσθεί η Γερμανία πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

Την ίδια στιγμή η γεωπολιτική σκακιέρα κινείται. Η Συρία παραμένει χαίνουσα πληγή, η Τουρκία αναζητεί εσωτερική ειρήνευση με τους  Κούρδους, τα βρίσκει με το Ισραήλ, θέλει μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου και του Αιγαίου, οι ΗΠΑ παίζουν ρόλο ειρηνοποιού στη Μέση Ανατολή, οι Ρώσοι κατεβαίνουν ξανά στη Μεσόγειο, οι Κινέζοι διεκδικούν ολοένα και περισσότερες πύλες εισόδου στην Ευρώπη, χτίζουν στενότερες σχέσεις με τους Ρώσους, όλα μαζί φανερώνουν πρωτοφανή κινητικότητα. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο κόσμος οδεύει προς αναδιάταξη δυνάμεων και συμφερόντων. Η κίνηση, η μεταβολή, η αναδιάταξη θεωρείται σχεδόν νομοτελειακή. Ιστορικά οι μεγάλες οικονομικές κρίσεις αποτέλεσαν αφετηρία σημαντικών πολιτικών και γεωπολιτικών αλλαγών.

Οπότε συσσωρεύθηκαν βουνά από χρέη οι χρεοκοπίες δεν αποφεύχθηκαν και τα συστήματα, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, είτε άλλαξαν είτε μεταρρυθμίστηκαν. Ακίνητα δεν έμειναν ποτέ. Ζούμε χωρίς αμφιβολία σε ταραγμένους αλλά και ενδιαφέροντες καιρούς. Αρκεί να μη διαλυθούμε ενδιαμέσως και δεν μπορέσουμε να επωφεληθούμε από την επερχόμενη αλλαγή.


ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤOΝ ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Ο γκρίζος λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου βλέποντας τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου προέβη σε δηλώσεις, που καταλήγουν με απειλή για οριστική διχοτόμηση της Μεγαλονήσου. Δεν με εκπλήσσει αυτή η στάση, διότι η Τουρκία πάντα επιτίθεται, διπλωματικά ή στρατιωτικά, όταν μυρίζεται αδυναμία του αντιπάλου. Άλλωστε ο κ. Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος» προειδοποιεί και προτείνει επικίνδυνες για τον Ελληνισμό δράσεις με έμφαση στην Κύπρο και τη Θράκη.

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μένουμε σε φραστικό επίπεδο διαμαρτυριών και απαντήσεων. Είναι καιρός να δείξουμε εμπράκτως ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, παρά τα οικονομικά μας προβλήματα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε τη γεωπολιτική, οικονομική και πολιτιστική μας εξαφάνιση από τον χάρτη ούτε θα δεχθούμε να υποταχθούμε στα νεοοθωμανικά σχέδια των Ερντογάν και Νταβούτογλου.

Προτείνω, λοιπόν, τα εξής:

Η προκλητικότητα Νταβούτογλου οφείλεται συν τοις άλλοις και σε μηνύματα ηττοπάθειας που στέλνουν κάποια πρόσωπα, ομάδες ή ιδιωτικά συμφέροντα από τη χώρα μας. Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η τουρκολαγνεία, που αποθρασύνει την Αγκυρα. Η κρατική μας τηλεόραση να γίνει αντίβαρο στα τουρκικά σίριαλ των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και να αρχίσει να προβάλλει σωστά ιστορικά ντοκιμαντέρ για την Τουρκοκρατία, το 1821, τη γενοκτονία των Μικρασιατών, Ποντίων και Αρμενίων, για τις καταστροφές και τα εγκλήματα του Αττίλα στην Κύπρο. Είναι απαράδεκτο να προβάλλεται στην Τουρκία ταινία που παραδέχεται την ύπαρξη κρυπτοχριστιανών στον Πόντο και στην ελληνική τηλεόραση να μην έχει προβληθεί ποτέ.

Να αποσυρθούν τα σχολικά βιβλία που καλλιεργούν εθνική μειονεξία και ηττοπάθεια στο πνεύμα του Πρωτοκόλλου Τζεμ - Γ. Παπανδρέου. Μπορούμε να διδάξουμε αφανάτιστα και με εθνική αξιοπρέπεια την Ιστορία μας. Κλασικό παράδειγμα, το νέο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, το οποίο δεν επαναλαμβάνει τον συνωστισμό της κυρίας Ρεπούση, αλλά αποδίδει την αλήθεια με σεβασμό στους ήρωες και τους μάρτυρες. Υπάρχουν βιβλία Νέων Ελληνικών και Ιστορίας που αποδομούν την εθνική συνείδηση και έχουν επανειλημμένως επισημανθεί.

Να αυξηθεί σε 12 μήνες η στρατιωτική θητεία. Το εννεάμηνο δεν επαρκεί για τις αμυντικές μας ανάγκες και το έχουν δηλώσει οι πιο ειδικοί, όπως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, ο ακαδημαϊκός και απόστρατος στρατηγός Δ. Σκαρβέλης και άλλοι. Θα είναι ένα καλό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Εθνική Αμυνα είναι για τους Ελληνες ιερή υποχρέωση.

Να επαναλειτουργήσει ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας - Κύπρου. Οι Τούρκοι μάς αντιμετωπίζουν ως ενιαίο έθνος και ως ενιαίο αντίπαλο από τον Εβρο ως και την Κύπρο. Ο Ελληνισμός σήμερα ειδικά πρέπει να είναι περισσότερο ενωμένος από κάθε άλλη περίοδο, διότι και οι κίνδυνοι είναι κοινοί και οι ευκαιρίες είναι κοινές (π.χ. ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου).

Να καταστήσουμε σαφές με δήλωσή μας στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν συζητούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση για το Καστελόριζο. Είναι ελληνικό έδαφος και θα υπολογισθεί ως σημείο μέτρησης της ελληνικής ΑΟΖ. Για συμβολικούς λόγους και για τόνωση του ηθικού των κατοίκων, να πυκνώσουν οι επισκέψεις πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών στο νησί και να φιλοξενούμε εκεί Ευρωπαίους διπλωμάτες και ευρωβουλευτές, που θα δέχονται την κατάλληλη ενημέρωση.

Να απομακρύνουμε, επιτέλους, τους Πομάκους από την τουρκική παιδεία που λαμβάνουν, χωρίς να το θέλουν, στη Θράκη. Να αλλάξει ριζικά η εκπαίδευση της μειονότητας ώστε να μαθαίνουν ότι είναι Ελληνες μουσουλμάνοι και όχι υποχείρια του τουρκικού προξενείου. Να διαμηνυθεί στον Τούρκο πρόξενο ότι και η παραμικρή ενέργειά του έξω από τα αυστηρώς διπλωματικά του καθήκοντα θα αποτελέσει αιτία απελάσεώς του, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η κατάργηση του προξενείου Κομοτηνής.

Εργα, λοιπόν, όχι μόνο λόγια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1896: Πραγματοποιείται η τελετή λήξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Γεννήσεις

1770: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης.

1924: Marlon Brando, Αμερικανός ηθοποιός.

Θάνατοι

1897: Johannes Brahms, Γερμανός συνθέτης του ρομαντικού ρεύματος.

1962: Μανώλης Καλοιμοίρης, Έλληνας μουσουργός.