01 Απριλίου, 2013

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ


Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ένα εκ των τεσσάρων Πανεπιστημιακών Θεολογικών Τμημάτων, ερευνά πολυπρισματικά το φαινόμενο της θρησκείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη της Ορθοδοξίας, στο παρελθόν και το παρόν, παράγει σχετική γνώση και προσφέρει αντίστοιχη εκπαίδευση σύμφωνα με τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες για πανεπιστημιακά ιδρύματα σταθερές.

Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό για το Μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα νέα πιλοτικά Αναλυτικά Προγράμματα του Μαθήματος των Θρησκευτικών (Δημοτικού και Γυμνασίου) και τις αλλαγές που επέρχονται στην ελληνική κοινωνία, το Τμήμα Θεολογίας έκρινε σκόπιμο μετά από εξαντλητική συζήτηση του θέματος να επικαιροποιήσει παλαιότερη σχετική απόφασή του και να διατυπώσει επιγραμματικά τις απόψεις του.

Το Τμήμα Θεολογίας θεωρεί ότι:

1.Το Μάθημα των Θρησκευτικών περιλαμβάνει ιστορικά και σύγχρονα πολιτισμικά δεδομένα, τα οποία αφορούν τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, που αποτελεί βασικό στοιχείο της παράδοσης του τόπου μας. Επίσης το Μάθημα των Θρησκευτικών περικλείει τον Χριστιανισμό στο σύνολό του και αναφέρεται ιδιαίτερα στις άλλες χριστιανικές ομολογίες, που υπάρχουν στην Ευρώπη. Τέλος, δίνει βασικές πληροφορίες για τα μεγάλα θρησκεύματα του κόσμου.

2.Το Μάθημα των Θρησκευτικών προσφέρεται σύμφωνα με τις αρχές των επιστημών της Θεολογίας, της Παιδαγωγικής, της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας και υπάγεται στις ίδιες επιστημονικές αρχές που διέπουν όλα ανεξαιρέτως τα υπόλοιπα σχολικά μαθήματα και υπόκειται στους ίδιους κανόνες που ισχύουν γι' αυτά.

Ως εκ τούτου και το Μάθημα των Θρησκευτικών εντάσσεται στα Προγράμματα Σπουδών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία διαμορφώνονται υπό την ευθύνη και εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα παραπάνω υποδεικνύουν και τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το Μάθημα των Θρησκευτικών για όλους τους μαθητές. Το Ελληνικό κράτος είναι υποχρεωμένο εκ του Συντάγματος να παρέχει παιδεία ισότιμα σε όλους τους πολίτες του.

3.Το Μάθημα των Θρησκευτικών καλύπτει, όπως και όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα που συγκροτούν τα Αναλυτικά Προγράμματα της Εκπαίδευσης, τις τρεις μαθησιακές περιοχές, τη γνωστική, τη συναισθηματική και την ψυχοκινητική. Είναι δηλαδή μάθημα παιδείας, γνώσης και καλλιέργειας ήθους, βοηθά τους μαθητές και τις μαθήτριες αφ' ενός να προσλάβουν την προσφερόμενη γνώση και να τη μεταφέρουν στη σημερινή πραγματικότητα, και αφετέρου να κατανοήσουν το ρόλο της θρησκευτικής διάστασης σε επιμέρους θέματα της ζωής, καθώς και στο πώς αυτή επέδρασε και μπορεί να επιδρά στη διαμόρφωση του πολιτισμού.

Το Μάθημα τον Θρησκευτικών συμβάλλει ακόμη αποφασιστικά στο να αναπτύξουν οι μαθητές και μαθήτριες ικανότητες και δεξιότητες, να καλλιεργήσουν αξίες και στάσεις ζωής, να εγκλιματιστούν στην ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα που ζουν και να αναπτύξουν ικανότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και συλλογικών πρωτοβουλιών. 

Αγκαλιάζοντας ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου γίνεται γέφυρα γνήσιας επικοινωνίας του μαθητή με τον «άλλον» και μέσο υπέρβασης κάθε είδους μισαλλοδοξίας και φανατισμού, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην καλλιέργεια ενός ειρηνικού και οικουμενικού πνεύματος.

Επίσης, το Μάθημα των Θρησκευτικών δεν αποσκοπεί σε αναγκαστική διαμόρφωση χριστιανικής συμπεριφοράς και προσωπικής ευσέβειας. Όπως η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και των αρχαίων ελληνικών κειμένων που διδάσκονται στα σχολεία δεν υποχρεώνει τον μαθητή να ασπαστεί τις απόψεις που αναπτύσσονται εκεί για διάφορα ζητήματα, έτσι και η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών δεν υποχρεώνει τον μαθητή να ενστερνιστεί άκριτα τις θέσεις που διατυπώνονται στο εν λόγω μάθημα.

Στη βάση αυτή ο ειδικά καταρτισμένος δάσκαλος ή καθηγητής μπορεί να μεταδώσει μέσω του Μαθήματος των Θρησκευτικών στους μαθητές και τις μαθήτριες πλούτο γνώσεων, εμπνέοντάς τους ταυτόχρονα όραμα ζωής, πνεύμα αγάπης, ελευθερίας και πολιτισμό. Οριοθετώντας την ουσία και τον ρόλο του Μαθήματος των Θρησκευτικών με βάση τα παραπάνω, κρίνεται απαραίτητο να επισημανθεί ότι θα πρέπει να παραμεριστούν από τη συζήτηση χαρακτηρισμοί, όπως «ομολογιακό μάθημα» και «θρησκειολογικό μάθημα», που είναι σημασιολογικά αρνητικά φορτισμένοι και δεν συμβάλλουν στον καλόπιστο διάλογο, αλλά χρησιμοποιούνται ως μέσα αντιπαράθεσης.

4.Η υπάρχουσα πρόταση νέου Αναλυτικού Προγράμματος κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ενδεχόμενες αστοχίες μπορούν να διορθωθούν, με καλόπιστο και δημιουργικό διάλογο. Το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. με το εξειδικευμένο προσωπικό του είναι στη διάθεση του Υπουργείου για οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί αναγκαία.

5.Τέλος, το Μάθημα των Θρησκευτικών, όπως και τα άλλα διδασκόμενα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μαθήματα, είναι μάθημα υψηλών προδιαγραφών και απαιτεί εξειδικευμένη γνώση των διδασκόντων. Εξυπακούεται λοιπόν ότι το εν λόγω μάθημα πρέπει να διδάσκεται από τους θεολόγους καθηγητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από ειδικά καταρτισμένους δασκάλους.

Την εξειδικευμένη αυτή γνώση παρέχουν μόνον τα τέσσερα Θεολογικά Τμήματα των Θεολογικών Σχολών του ΕΚΠΑ και του Α.Π.Θ. Σε αυτά η Ελληνική Πολιτεία εμπιστεύτηκε την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και αυτά αξιολογεί συνεχώς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ» ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ.


Σας ξάφνιασε η απόφαση του Κονκλάβιου από τη στιγμή που με βάση τα προγνωστικά ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α' δεν ήταν στα φαβορί;

Η απόφαση του Κονκλαβίου δε με ξάφνιασε καθόλου, διότι γνωρίζω ότι οι εκλέκτορες Καρδινάλιοι δε σκέπτονται όπως οι δημοσιογράφοι και τα Γραφεία στοιχημάτων, αλλά με τη συνείδησή τους και την αγάπη τους για την Εκκλησία. Η Εκκλησία πιστεύει ότι στο Κονκλάβιο δεν έχουν ενεργό ρόλο μόνο οι εκλέκτορες αλλά και το Άγιο Πνεύμα το οποίο ενεργεί και φωτίζει το νου και την καρδιά τους για να ψηφίσουν τον άνθρωπο, που ο Θεός έχει επιλέξει.

Πιστεύετε ότι η επιλογή περιλαμβάνει κριτήρια και μη θρησκευτικά με βάση τη φημολογία περί εκλογής Πάπα ακόμη και από την Αφρική;

Η επιλογή είναι πάντοτε εκκλησιαστική και ακριβώς γι' αυτό το λόγο θα μπορούσε ο Πάπας να προέρχεται από όλες τις Ηπείρους. Ο επίσκοπος Ρώμης είναι και ο Πάπας της Μίας Καθολικής Εκκλησίας. Η ελεύθερη εκλογή λοιπόν ενός Πάπα από κάθε τόπο της γης επιβεβαιώνει την καθολικότητα της Εκκλησίας. Η Καθολική Εκκλησία δεν είναι μια εθνική, φυλετική, δυτική ή ανατολική είναι πάντα και με όλη τη σημασία της λέξης καθολική.

Τι πιστεύετε ότι θα φέρει στην Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α' στη διάρκεια της ποιμαντορίας του;

Ένα νέο πνεύμα, αυτό που δηλώνει και το όνομα που διάλεξε. Θα φέρει προπάντων περισσότερη ταπεινότητα και απλότητα στην Εκκλησία. Ήδη οι πρώτες του πράξεις φανερώνουν μια συνέπεια λόγων και έργων.

Το γεγονός ότι προέρχεται από το τάγμα των Ιησουϊτών θα παίξει κάποιο ρόλο κι εάν ναι σε ποιο βαθμό;

Το ότι προέρχεται από το Μοναχικό Τάγμα των Ιησουϊτών Πατέρων δε θα παίξει κανένα ρόλο. Οι εκλέκτορες Καρδινάλιοι δεν επέλεξαν ένα μοναχικό τάγμα και συγκεκριμένα των Πατέρων Ιησουϊτών, αλλά ένα πρόσωπο, μια προσωπικότητα που εκφράζει την απλότητα και την ταπεινότητα.

Στην πρώτη του προσευχή ο Φραγκίσκος ο Α' μίλησε για μία ανάγκη της Εκκλησίας να γίνει πιο ταπεινή. Αυτό σημαίνει ότι είχε χάσει το δρόμο της;

Η Εκκλησία δεν είναι μια «ελίτ αγίων» αλλά μία «κοινότητα αμαρτωλών» ανθρώπων που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Θείας Ευσπλαχνίας. Το να ζητά ο νέος Πάπας από την Εκκλησία να γίνει πιο ταπεινή σημαίνει ότι η Εκκλησία χρειάζεται περισσότερη ταπεινοσύνη από αυτήν που μέχρι σήμερα διαθέτει. Η Εκκλησία οφείλει συνεχώς να βελτιώνει τις αρετές της και προπάντων την ταπεινότητα και την απλότητα που είναι και τα χαρακτηριστικά του Θείου Ιδρυτή, «ο οποίος αν και ήταν Θεός πήρε μορφή δούλου, γενόμενος άνθρωπος, σε όλα όμοιος προς εμάς εκτός της αμαρτίας (Φιλιπ.2,6)

Η επιλογή του συγκεκριμένου Ποντίφικα μπορεί να βοηθήσει στην ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Καθολικούς και Ορθόδοξους;

Ναι, διότι πιστεύω πως για να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο Αδελφών Εκκλησιών Καθολικής και Ορθοδόξου χρειάζεται η αρετή της ταπεινοσύνης και από τις δυο μεριές. Σήμερα αυτή η αρετή είναι το ιδιαίτερο χάρισμα του Πάπα Φραγκίσκου. Την ίδια αυτή αρετή διαθέτει και ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Έχω μάλιστα προσωπική εμπειρία από επίσκεψη μου στο Φανάρι.

Εξ άλλου τι άλλο μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι, την ημέρα της Θείας Λειτουργίας που τέλεσε ο Πάπας Φραγκίσκος για την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν παρών για πρώτη φορά μετά το 1054 και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος;

Είμαι λοιπόν βέβαιος ότι θα βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο αδελφών Εκκλησιών Καθολικής και Ορθοδόξου. Δεν νομίζω πως είναι μόνο τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα η Εκκλησίας κατέχει τρία Α. Τον Πάπα Φραγκίσκο τον Α, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Α και τον Αρχηγό της τον Ιησού Χριστό που είναι το Α και Ω.

Ποιες είναι οι ανάγκες σήμερα του ποιμνίου στις οποίες η Εκκλησία πρέπει να στραφεί;

Η Εκκλησία σήμερα πρέπει να πλησιάσει όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης και να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στους μικρούς, απλούς και ταπεινούς. Να αγκαλιάσει αυτούς που αγκάλιασε πρώτος ο Χριστός. Να συμμεριστεί τα προβλήματά τους και τις ανάγκες τους, να λύσει τα προβλήματα και να ικανοποιήσει τις ανάγκες με γνώμονα όμως το Ευαγγέλιο του Χριστού. Αυτός είναι ο αδιαπραγμάτευτος καταστατικός χάρτης της.

Η Εκκλησία οφείλει καθημερινά να εξαγνίζεται και να πλησιάσει περισσότερο το Χριστό. Να βοηθήσει όλη την ανθρωπότητα να αναζητήσει και να βρει τον αληθινό Θεό. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία ηθική κρίση. Αυτή έχει συνέπειες όχι μόνο στην πνευματική μας ζωή, αλλά και στην κοινωνική. Ακόμη και η οικονομική κρίση είναι επακόλουθο αυτής της ηθικής κρίσης. Η Εκκλησία με συγκεκριμένες πράξεις πρέπει να βοηθήσει τον άνθρωπο να βιώσει τις ευαγγελικές αρχές.

Πρέπει να αντιληφθεί ότι ο Θεός είναι αγάπη και «δεν κουράζεται να συγχωρεί», όπως είπε πρόσφατα ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο Θεός δεν είναι μακριά μας, είναι ανάμεσά μας. Είναι παρών κοντά μας στο πρόσωπο του διαφορετικού από μας ανθρώπου, του κάθε συνανθρώπου μας που για τους Χριστιανούς πρέπει να γίνεται ο πλησίον. Στο πρόσωπο των κάθε λογής φτωχών, των ανήμπορων, των προσφύγων, των μεταναστών, των ξεριζωμένων από την πατρίδα τους, των κάθε λογής ασθενών.

Μήπως η Εκκλησία (Καθολική και Ορθόδοξη) έχει γίνει περισσότερο κοσμική απ' όσο οφείλει να είναι;

Πολλές φορές φαίνεται πράγματι ότι η Εκκλησία είναι περισσότερο κοσμική απ΄ όσο οφείλει να είναι. Λέω φαίνεται γιατί υπάρχει η Εκκλησία που ζει την πνευματικότητα της, αλλά δυστυχώς δεν κινεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Για σκεφθείτε τα τόσα Μοναχικά Τάγματα με τις χιλιάδες μοναχούς και μοναχές που πίσω από ένα άβατο προσεύχονται για την Εκκλησία και την κοινωνία και στηρίζουν το έργο της Εκκλησίας. Σίγουρα πιο εύκολα γίνεται αντιληπτό το κοσμικό της πρόσωπο από το πνευματικό της. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η Εκκλησία έχει γίνει περισσότερο κοσμική.

Οι κάτοικοι στην επαρχία και δη στα νησιά των Κυκλάδων πόσο κοντά είναι σήμερα στην Εκκλησία;

Το θέμα δεν είναι να είναι κοντά στην Εκκλησία αλλά να αισθάνονται ότι είναι Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν είναι ο επίσκοπος, οι ιερείς, οι μοναχοί και οι μοναχές, αλλά όλοι οι βαπτισμένοι. Για να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας αυτό, οφείλουμε πρώτοι εμείς οι επίσκοποι και οι ιερείς να βοηθήσουμε με την κατήχηση και με το κήρυγμά μας, αλλά προπάντων με την όλη συμπεριφορά μας.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας μέσα από τους διαφόρους θεσμούς της να αισθάνονται ενεργά μέλη και να εκφράζονται. Να μη χρησιμοποιούνται μόνο για να υπηρετούν την Εκκλησία, αλλά να την συνυπηρετούν μαζί με τον κλήρο. Μαζί να ακολουθούν τα βήματα του Χριστού, ο οποίος μας ερμηνεύει τις Γραφές και μας καίει από αγάπη τις καρδιές για να αγαπάμε το Θεό και τον πλησίον.

Ακούγονται πολλές φήμες σχετικά με την παιδεραστία στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Θεωρείται ότι είναι σύμπτωμα της εποχής ή απλώς μεγιστοποιείται λόγω της εμπλοκής ιερέων;

Τα όσα γράφουν τα ΜΜΕ για την παιδεραστία στους κόλπους της Εκκλησίας δεν είναι γεγονότα σημερινά, αλλά τα περισσότερα είναι περασμένων εποχών που σήμερα σκοπίμως έρχονται στην επιφάνεια για να πληγεί το κύρος της Εκκλησίας. Κάθε φορά που η Εκκλησία έχει κάποια επιτυχία στην αποστολή, το πονηρό πνεύμα αντιδρά και οι σκοτεινές δυνάμεις προσπαθούν να την πλήξουν. Όμως ο Κύριος μας βεβαίωσε πως «δε θα την κατανικήσουν οι δυνάμεις του Άδη» (Ματθ. 16, 18) Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι και σήμερα δεν υπάρχουν κάποια σκάνδαλα αυτού του είδους.

Όμως δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι αυτό συμβαίνει με την πλειονότητα του κλήρου: Είναι παραπλανητικό και άδικο. Γιατί τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται και με τη ζωή των αγίων ιερέων της Εκκλησίας; Γιατί αποσιωπούν τα παραδείγματα τόσων και τόσων ιερέων, μοναχών και μοναζουσών που δίνουν καθημερινά μαρτυρία της ολοκληρωτικής αφιερωμένης ζωής τους στο Θεό και στον άνθρωπο;

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αρχιεπισκοπή Νάξου – Τήνου  Άνδρου - Μυκόνου (και των άλλων νησιών) και πως μπορούν να λυθούν;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αρχιεπισκοπή μας είναι η έλλειψη νέων ιερέων. Παρόλο που προβλέπεται μέσα στο 2013 να έχουμε δύο χειροτονίες ιερέων, δεν παύει να παραμένει το μεγάλο μας πρόβλημα. Η άφιξη στη Χώρα μας μεγάλου αριθμού μεταναστών μας δημιούργησε αρκετά νέα ποιμαντικά προβλήματα. Από λίγες δεκάδες Καθολικών που ζούσαν στην Ελλάδα σήμερα υπολογίζουμε ότι είναι τουλάχιστον 300.000. Οι δυνάμεις μας δεν επαρκούν για να υπηρετήσουμε όλους αυτούς τους Καθολικούς Χριστιανούς, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε κάθε πόλη της Ελλάδος.

Το γεγονός ότι κατοικούν σε πολλές πόλεις και χωριά που δεν υπάρχουν Ναοί μας για να τους εξυπηρετήσουμε, είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Κάθε φορά που αποταθήκαμε στους αδελφούς μας Αρχιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας για να μας διαθέσουν ένα Ναό για την πνευματική εξυπηρέτηση των μεταναστών Καθολικών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, υπήρξαν αρνήσεις. Θα γνωρίζετε πιστεύω ότι η Καθολική Εκκλησία στην Ευρώπη, ακόμη και στη Ρώμη, έχει προσφέρει εκατοντάδες Καθολικούς Ναούς για την εξυπηρέτηση των εκεί Ορθοδόξων Χριστιανών. Η αμοιβαιότητα δε βλάπτει κανένα!

Το έργο της αναστήλωσης της Μονής Ουρσουλινών έχει ολοκληρωθεί. Πώς θα αξιοποιηθεί από εδώ και πέρα;

Το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπολείπεται ο εξοπλισμός και η επίπλωση τα οποία αποτελούν σημαντικό κόστος. Μέχρι τώρα όλο το οικονομικό βάρος το έχει σηκώσει η Αρχιεπισκοπή μας. Όμως λυγίσαμε, δεν αντέχουμε περισσότερο. Αναζητούμε ευεργέτες άτομα και θεσμούς. Περιμένουμε! Τώρα σκεπτόμαστε να διαθέσουμε κάποιους χώρους προς ενοικίαση για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας του νέου αυτού Ποιμαντικού-Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου. Ακόμη και η λειτουργία του ανελκυστήρα, που πολύ σύντομα θα φανεί τι προσέφερε στο Κάστρο και σε όλη τη Νάξο, χρειάζεται μία σχετική δαπάνη.

Αυτή δεν αφορά μόνο στη λειτουργία του, αλλά και στο άτομο το οποίο θα πρέπει να προσληφθεί, για να συνοδεύει όσους τον χρησιμοποιούν. Ήδη ετοιμάζουμε το πρόγραμμα λειτουργίας του έργου που θα πρέπει κατά το φετινό καλοκαίρι να προσφέρει τις πρώτες υπηρεσίες του. Θα δώσουμε τη δυνατότητα επίσκεψης της πινακοθήκης, του μουσειακού χώρου, της βιβλιοθήκης και θα φιλοξενήσουμε τους πρώτους επισκέπτες μας.

Πώς κρίνετε την πρόταση που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου να προσκληθεί στη Σύρο ο νέος Πάπας και τι σημαίνει αυτό για το νησί;

Τη βρίσκω να ικανοποιεί το συναίσθημα της μεγάλης πλειονότητας των κατοίκων της Σύρου. Πιστεύω επίσης ότι ικανοποιεί και το συναίσθημα όλων των νησιών των Κυκλάδων όπου συμβιώνουν από αιώνες οι δύο Εκκλησίες Καθολική και Ορθόδοξη και αποτελούν υπόδειγμα προς μίμηση. Ελπίζω η πρόσκληση, αν τελικά γίνει, να μη σταλεί προς τον αρχηγό του κρατιδίου του Βατικανού, αλλά στον Επίσκοπο και Πάπα Ρώμης.

Αυτή είναι η πρώτη ιδιότητά του και αυτήν προβάλει από την πρώτη ημέρα της εκλογής του ο Πάπας Φραγκίσκος .Θα μπορούσε να συνδυαστεί με την επίσημη πρόσκληση που του έχει γίνει από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλο να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα. Να προβλεφθεί στο πρόγραμμα και μία επίσκεψη στη Σύρο, όπως σκεπτόμαστε να κάνουμε κι εμείς για την Τήνο, ως Αρχιεπισκοπή και Μητρόπολη παντός Αιγαίου. Δεν ξέρω, αν γνωρίζετε ότι, το νησί της Σύρου αποκαλείται και «νησί του Πάπα». Αυτό κάνει την πρόταση και ελκυστική.

Βέβαια δεν είναι εύκολο μια τέτοια πρόταση, αν τελικά μετατραπεί σε επίσημη πρόσκληση, να ικανοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Καταλαβαίνετε πόσες χιλιάδες παρόμοιες προτάσεις ήδη θα έχουν γίνει και πόσες θα γίνουν ακόμη αυτές τις πρώτες ημέρες.  Καθώς όμως ο Πάπας Φραγκίσκος είναι τόσο απλός και ταπεινός, δεν ξέρω με ποια σειρά θα θελήσει να ικανοποιήσει τις πολλές προσκλήσεις για επίσκεψη. Δε θα μου έκανε εντύπωση αν ξεκινούσε από τις πιο απλές!

Για μένα η ολοκλήρωση των εργασιών της ριζικής ανακαίνισης του ιστορικού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στον οικισμό της Άνω Σύρου και τα προβλεπόμενα εγκαίνια μέσα στο 2014 θα μπορούσε να αποτελέσει μια όμορφη ευκαιρία να επισκεφτεί ο Πάπας Φραγκίσκος «το νησί του» και μαζί με τον Επίσκοπο της Σύρου Φραγκίσκο να εγκαινιάσουν τον ανακαινισμένο Καθεδρικό Ναό.

Αυτό σίγουρα θα χαροποιήσει και το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, ο οποίος έχει δώσει δείγματα χριστιανικής συνεργασίας με την Καθολική Εκκλησία. Μια τέτοια λοιπόν πρόταση δε μπορεί παρά όταν μετατραπεί από το Δήμο της Σύρου ή κάποιο άλλο Δήμο των Κυκλάδων σε πρόσκληση να μην είναι μόνο επιθυμητή αλλά γιατί όχι και εν καιρώ εφικτή!

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα εκπλήξει και θα καταπλήξει τη χριστιανοσύνη και την ανθρωπότητα γενικότερα. Τα πρώτα δείγματα ήδη τα είδαμε. Θα δούμε και άλλα πολλά!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε στις 8 το πρωί της Δευτέρας σε υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Σόλωνος 93 στα Εξάρχεια. Δύο άγνωστοι με την απειλή πιστολιών και αφού πυροβόλησαν μια φορά στον αέρα για εκφοβισμό, άρπαξαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό και διέφυγαν.

Σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ καλούνται το βράδυ της Δευτέρας ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, προκειμένου να αποσαφηνιστούν αντιφατικά σημεία που προέκυψαν από τις καταθέσεις τους.

Με δοξολογίες και άλλες εκδηλώσεις ο Ελληνισμός της Κύπρου τιμά σήμερα, Δευτέρα, την 60ή επέτειο από την έναρξη του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας, που είχε αίτημα την ένωση με την Ελλάδα.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ένοπλων ληστών, κατά την καταδίωξη των οποίων τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα μια 25χρονη κοπέλα στα Ίσθμια της Κορινθίας. Ένας εκ των δραστών είναι δραπέτης των φυλακών Τρικάλων. Εξονυχιστικά εξετάζεται από ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ. το τζιπ που χρησιμοποίησαν οι κακοποιοί. Η άτυχη 25χρονη που είχε δώσει στο παρελθόν μάχη για τη ζωή της, νικώντας τη λευχαιμία, κηδεύεται στις 6 το απόγευμα.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης εντοπίζει το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενο αιφνιδιασμούς και μονομερείς πρωτοβουλίες και όπως υποστηρίζει η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με αποτελεσματικότερο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος καθώς και με ανασχηματισμό. Χρονικά, δε, ο ανασχηματισμός τοποθετείται εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψη της τρόικας. Το ζήτημα δεν αποκλείται να θέσει ο Ευ.Βενιζέλος κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη.

Κόσμος

Τέσσερις ιδιωτικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα στη Μιανμάρ για πρώτη φορά έπειτα από μισό αιώνα, σε μία συμβολική κίνηση για τη φιλελευθεροποίηση του τομέα των μέσων ενημέρωσης που εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες εφαρμόζει εδώ και δύο χρόνια η ηγεσία της χώρας.

Το Ινδικό Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε την απόπειρα της Novartis να κατοχυρώσει ως ευρεσιτεχνία νέα έκδοση του Glivec, υπάρχοντος φαρμάκου της για την καταπολέμηση της λευχαιμίας, κρίνοντας πως η «ανανέωση» δεν ήταν σημαντική. Η απόφαση έχει μεγάλη σημασία για την τεράστια ινδική βιομηχανία γενόσημων φαρμάκων, καθώς δημιουργεί προηγούμενο βάσει του οποίου οι ευρεσιτεχνίες δεν θα μπορούν, ουσιαστικά, να «παρατείνονται» βάσει μικρών τροποποιήσεων στο φάρμακο.

Περισσότερα από 35.000 άτομα θα υποδεχτούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η οικογένειά του στον κήπο του Λευκού Οίκου για την ετήσια παραδοσιακή αναβίωση της γιορτής των αυγών του Πάσχα. Άνθρωποι από κάθε μία από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να συμμετάσχουν στην ημέρα της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, ένα γεγονός που διαρκεί περισσότερο από ένα αιώνα.

«Αόρατα» μαχητικά F22 στέλνει η Ουάσινγκτον στις κοινές ασκήσεις αμερικανικού και νοτιοκορεατικού στρατού, λίγες ημέρες μετά την έντονη αντίδραση της Βορείου Κορέας στην προηγούμενη ανάπτυξη αμερικανικών stealth. Στην αναφορά της Πιόνγκγιανγκ πως βρίσκεται σε «κατάσταση πολέμου» με τη Νότιο Κορέα, η Σεούλ προειδοποιεί πως θα δώσει «ισχυρή απάντηση εάν δεχθεί πρόκληση».

Η κατάσταση της υγείας του Νέλσον Μαντέλα βελτιώθηκε περαιτέρω, ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα την Κυριακή, καθώς ο 94χρονος ηγέτης πέρασε την τέταρτη συνεχή ημέρα στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται με πνευμονία. Από την προεδρία εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί τους νοτιοαφρικανούς πολίτες που προσευχήθηκαν για τον Μαντέλα στις εκκλησίες της χώρας, ανήμερα του Πάσχα, καθώς και ηγέτες ανά τον κόσμο για τις ευχές που έστειλαν για ταχεία ανάρρωση.

Οικονομία

Καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να καταθέσουν σήμερα Δευτέρα Έλληνες επενδυτές, πελάτες του τομέα Private Banking της HSBC στην Αθήνα, οι οποίοι υπέστησαν καθολικές ζημιές από την επένδυσή τους σε ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της ολλανδικής τράπεζας SNS Reaal.

Ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων με τους επενδυτές να αποκομίζουν τα ισχυρά κέρδη που καταγράφηκαν το τελευταίο τρίμηνο. Οι πιέσεις αποδίδονται στη μη επιβεβαίωση των προσδοκιών ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα ανακοινώσει επιθετικά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να στηρίξει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ακόμη, ο δείκτης Tankan στην Ιαπωνία έδειξε μικρότερη από την αναμενόμενη βελτίωση της εμπιστοσύνης των μεγάλων μεταποιητικών εταιρειών της χώρας στο πρώτο τρίμηνο 2013.

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών λόγω της αργίας της Δευτέρας του Πάσχα των Καθολικών. Η προσοχή των επενδυτών την τρέχουσα εβδομάδα στρέφεται στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και στις γενικές συνελεύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αθλητισμός

Ο Γιάννης Βονόρτας επελέγη να καθίσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού ως το τέλος της σεζόν, καθώς γνωρίζει την ομάδα καλά από τη θητεία του ως συνεργάτης του Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο Γιάννης Αλαφούζος του ζήτησε στα εναπομείναντα ματς να παρουσιάσει η ομάδα μία αξιοπρεπή εικόνα. Παράλληλα, σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος των «πρασίνων» θα περάσει από την Παιανία για να μιλήσει στους παίκτες για την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και να τους δώσει το σύνθημα για τη συνέχεια.

Σημαντικό βήμα για την παραμονή της έκανε η Οσασούνα, καθώς στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής στην Primera Division, επικράτησε 3-1 στην έδρα της Βαγιαδολίδ. Σε τροχιά εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ παραμένει η Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ισοπαλία μεταξύ Ατλέτικο Μαδρίτης και Βαλένθια.

Με γκολ του Ζινιάκ στο 15', η Μαρσέιγ πέρασε νικηφόρα 1-0 από την έδρα της Νις για την 30ή αγωνιστική του σαμπιονά και ανέβηκε στη δεύτερη θέση και έμεινε μόνη μετά την ήττα της Λιόν από τη Σοσό. Εκτός έδρας νίκη και για τη Λιλ με 2-1 επί της Μπρεστ.


ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΤΑΜΑΡ

Το υπουργείο Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ ανακοίνωσε, την έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ, λιγότερα από 100 χιλιόμετρα ανατολικά των ακτών της Χάιφας. Λίγες ώρες αργότερα, οι πρώτες ποσότητες έφθασαν στον τερματικό σταθμό του Ασντόντ. «Σήμερα αρχίζει η πορεία προς την ανεξαρτησία του Ισραήλ σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο», δήλωσε ο ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Ιτσχάκ Τσούβα, ιδιοκτήτης της Delek, ενός από τους ομίλους που διαχειρίζονται το κοίτασμα. «Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα για την ισραηλινή οικονομία και για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής.»

Το κοίτασμα Ταμάρ ανακαλύφθηκε το 2009 και εκτιμάται ότι περιέχει 240 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το Ισραήλ «ποντάρει» επίσης στο κοίτασμα Λεβιάθαν, που υπολογίζεται ότι περιέχει σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα και η εκμετάλλευση του οποίου αναμένεται να αρχίσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι σήμερα εξαρτώνται κυρίως από εισαγωγές, ευελπιστούν ότι τα δύο κοιτάσματα θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών για δεκαετίες, επιτρέποντας ενδεχομένως στη χώρα να μετατραπεί σε εξαγωγέα.
 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Ha’aretz, το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Ταμάρ θα διοχετεύεται αρχικά σε μία εξέδρα παραγωγής, περίπου 25 χιλιόμετρα ανοιχτά του λιμανιού του Ασκελόν και θα καταλήγει στο Ασντόντ. Μετά τη διεξαγωγή δοκιμών και αναλύσεων, η διαχειρίστρια Noble Energy θα αρχίσει, εκτός απροόπτου, να παρέχει φυσικό αέριο στους καταναλωτές. Την περασμένη εβδομάδα, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι η εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής για την κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης καθώς και σε μείωση των τιμολογίων. Ο ίδιος ο υπουργός, ωστόσο, παραδέχθηκε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ότι τα τιμολόγια θα αυξηθούν κατά 6% τον Απρίλιο. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση.



ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΤΡΕΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ Η ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΕΙΛΗ;

Να πάρουν σοβαρά οι ΗΠΑ τις απειλές της Κορέας; Πρόκειται για έναν «τρελό» που απλά θέλει να προκαλεί; Πώς θα αντιδρούσε η Αμερική αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν έθετε σε εφαρμογή το δολοφονικό σχέδιό του και εξαπέλυε πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο αμερικανικός Τύπος, ο οποίος ασχολείται με τις απειλές της Βορείου Κορέας, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις στον αμερικανικό λαό που δεν πιστεύει ότι ο νεαρός ηγέτης θα κάνει πραγματικότητα τα σκοτεινά πλάνα του.

Ο αρθρογράφος των Financial Times Γκίντεον Ράχμαν σε κείμενό του με τίτλο «Παίρνοντας στα σοβαρά τις απειλές της Βορείου Κορέας», αναφέρεται στις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με την Βόρειο Κορέα. «Η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, γλιστράει στη δίνη ενός φαύλου κύκλου», δήλωσε ο Λαβρόφ, θέλοντας να τονίσει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί τελικά να χτυπήσει τους στόχους του αν το αποφασίσει.

«Θα μπορούσαμε να απορρίψουμε το σχόλιο του υπουργού ως μέρος της ρωσικής κριτικής απέναντι στις ΗΠΑ, όμως θα μπορούσαμε να πάρουμε στα σοβαρά αυτά που λέει ο Λαβρόφ, ο οποίος δεν είναι άνθρωπος που πανικοβάλλεται εύκολα. Εγώ προτιμώ να κάνω το τελευταίο», σχολιάζει ο Ράχμαν. Συμπληρώνει, μάλιστα, πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη Δύση που βλέπουν ως αστείο την απειλή της Βορείου Κορέας, όμως, «αυτό θα μπορούσε να αποβεί τεράστιο σφάλμα».

Άλλωστε, οι Ντέιβιντ Κανγκ και Βίκτορ Τσα, του περιοδικού Foreign Policy, σε εκτενές ρεπορτάζ τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πίσω από τα λόγια του διαδόχου του Κιμ Γιονγ Ιλ. «Η Βόρειος Κορέα είναι περισσότερο επικίνδυνη από όσο νομίζετε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι τρελός», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το αμερικανικό περιοδικό, εξηγεί πως η Βόρειος Κορέα σήμερα μπορεί να απειλήσει τη Νότιο Κορέα και μέρος της Ιαπωνίας με τους συμβατικούς πυραύλους και τον συμβατικό στρατό της. «Ο Βορράς μπορεί να εξαπολύσει 500.000 βλήματα πυροβολικού στη Σεούλ μέσα στην πρώτη ώρα μιας μάχης», γράφει το κείμενο. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι δύο συντάκτες, η σταθερότητα διήρκεσε επί εξήντα χρόνια γιατί η συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ, Νοτίου Κορέας και Ιαπωνίας, έκανε ξεκάθαρη στη Βόρειο Κορέα ότι αν επιτεθεί θα χάσει και τον πόλεμο και τη χώρα. 

«Για μισό αιώνα καμία από τις δύο πλευρές δεν πίστευε ότι θα υπήρχαν οφέλη αν ξεκινούσε ένας μεγάλος πόλεμος. Η ανησυχία, όμως, έγκειται στο ότι ο νέος ηγέτης της Βορείου Κορέας μπορεί να μη διατηρήσει την ίδια λογική, εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας του και της απειρίας του», εξηγούν οι Κανγκ και Τσα. Παράλληλα, ο Αμερικανός διπλωμάτης, Κρις Χιλ, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο κορεατικό ζήτημα, θέτει το ζήτημα ότι μπορεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν να μη θέλει στην πραγματικότητα πόλεμο, όμως ενδέχεται από ένα λάθος να πυροδοτηθεί η κατάσταση και να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η κορεατική χερσόνησος έχει δύο νέους ηγέτες. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο βόρειο τμήμα, θέλει να αποδείξει στους αξιωματικούς του στρατού του ότι δεν φοβάται και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, Παρκ Γκέουν-Χάι, στο νότιο τμήμα, δέχεται πιέσεις να εμφανιστεί πιο σκληρή. Με λίγα λόγια, η Δύση καλείται να είναι έτοιμη να απαντήσει αν τελικά το σενάριο της επίθεσης πάρει σάρκα και οστά. Σε αυστηρό τόνο η Telegraph αναφέρει πως «σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αγνοήσουν τις συχνές απειλές και προσβολές. Επιπλέον, κάτω από τη στρατιωτική παράνοια, κρύβεται μια άθλια τυραννία που υποδουλώνει και μπορεί να κατακρεουργήσει τους αντιπάλους του. Η Βόρειος Κορέα αξίζει καταδίκη, καθώς και γελοιοποίηση».



"ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΛΙΤΩΣΑΝ 21 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ"

Σοκ προκαλεί στην Κύπρο αποκάλυψη της εφημερίδας "Χαραυγή" με στοιχεία για εκροή καταθέσεων, πριν το Εurogroup της 15ης Μαρτίου, από εταιρεία που ανήκει σε συγγενείς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα  "Η εταιρεία Loutsios & Sons ltd ιδιοκτησίας του πατέρα του γαμπρού του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη", φέρεται σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Χαραυγή να έβγαλε από την Κύπρο μεγάλο χρηματικό ποσό που ξεπερνά τα 21 εκατ. ευρώ λίγο πριν την απόφαση για το κούρεμα!

Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της η εφημερίδα με τίτλο «Αμείλικτα ερωτήματα» παρουσιάζει το σχετικό έγγραφο από τη Λαϊκή Τράπεζα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρεις μέρες πριν το Εurogroup της 15ης Μαρτίου που αποφάσισε κούρεμα, η εν λόγω εταιρεία έσπασε 5 γραμμάτια στη Λαική αξίας 21 εκατομμυρίων και τα έστειλε στο Λονδίνο! Μετά τις δηλώσεις Σαρρή ότι η κυβέρνηση γνώριζε για το κούρεμα, δημιουργείται τεράστιο θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης, όπως αναφέρει η εφημερίδα ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η απάντηση από πλευράς του προεδρικού.

Πριν λίγες μέρες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, δήλωνε ότι έχει στα χέρια του στοιχεία με όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό λίγες μέρες πριν το πρώτο Eurogroup που αποφασίστηκε το κούρεμα. Όπως είπε "έχω ονόματα, ποσά και ημερομηνίες", ενώ πρόσθεσε ότι θα δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γ. Λιλλήκας ζήτησε άμεση έρευνα της υπόθεσης ενώ ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης κάνει λόγο για "προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού" από αυτούς που φέρουν "τις πραγματικές ευθύνες για τη χρεοκοπία".



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1924: Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλάκισης λόγω της συμμετοχής του στο «Πραξικόπημα της μπυραρίας». Για την ιστορία, ας αναφέρουμε πως, θα εκτίσει μόνο 5 μήνες.

1929: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους ο «Ανδαλουσιανός σκύλος» του Louis Bunuel.

Γεννήσεις

1902: Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια και σύντροφος του Κώστα Καρυωτάκη.

Θάνατοι

2006: Χρύσα Ρωμανού, εικαστική καλλιτέχνης της γενιάς του ’60, από τους σημαντικότερους εκφραστές του μοντερνισμού στην χώρα μας.