29 Μαρτίου, 2013

Β΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Tή υπερμάχω στρατηγώ τά νικητήρια
ώς  λυτρωθείσα τών  δεινών ευχαριστήρια
αναγράφω σοι ή πόλις σου θεοτόκε αλλ΄ ώς
έχουσα τό κράτος απροσμάχητον έκ παντοίων
μέ κινδύνων ελευθέρωσον ίνα κράζω σοι
χαίρε νύμφη ανύμφευτε.
 
Εισαγωγή στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου

Ακάθιστος ύμνος επικράτησε να λέγεται ένας ύμνος «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του. Οι πιστοί έψαλλαν τον Ακάθιστο ύμνο όρθιοι, υπό τις συνθήκες που θεωρείται ότι εψάλη για πρώτη φορά, ενώ το εκκλησίασμα παρακολουθούσε όρθιο κατά την ακολουθία της γιορτής του Ευαγγελισμού, με την οποία συνδέθηκε ο ύμνος.

Ψάλλεται ενταγμένος στο λειτουργικό πλαίσιο της ακολουθίας του Μικρού Αποδείπνου, σε όλους τους Ιερούς Ναούς, τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε οίκος ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα), και είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας.

Θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας, η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και είναι εμπλουτισμένος από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ). Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

Κατά το έτος 626 μ. Χ., και ενώ ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος μαζί με το βυζαντινό στρατό είχε εκστρατεύσει κατά των Περσών, η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε αιφνίδια από τους Αβάρους. Οι Άβαροι απέρριψαν κάθε πρόταση εκεχειρίας και την 6η Αυγούστου κατέλαβαν την Παναγία των Βλαχερνών. Σε συνεργασία με τους Πέρσες ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, ενώ ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και ενθάρρυνε το λαό στην αντίσταση.

Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή επέμβαση, δημιούργησε τρικυμία και κατάστρεψε τον εχθρικό στόλο, ενώ οι αμυνόμενοι  προξένησαν τεράστιες απώλειες στους Αβάρους και τους Πέρσες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν άπρακτοι.

Στις 8 Αυγούστου, η Πόλη είχε σωθεί από τη μεγαλύτερη, ως τότε, απειλή της ιστορίας της. Ο λαός, θέλοντας να πανηγυρίσει τη σωτηρία του, την οποία απέδιδε σε συνδρομή της Θεοτόκου, συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Τότε, κατά την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλλε τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο»,  ευχαριστήρια ωδή προς την υπέρμαχο στρατηγό του Βυζαντινού κράτους, την Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τη υπερμάχω στρατηγώ».

Κατά την επικρατέστερη άποψη, δεν ήταν δυνατό να συνετέθη ο ύμνος σε μία νύκτα. Μάλλον είχε συντεθεί νωρίτερα και μάλιστα θεωρείται ότι ψαλλόταν στο συγκεκριμένο ναό, στην αγρυπνία της 15ης Αυγούστου κάθε χρόνου. Απλώς, εκείνη την ημέρα ο ύμνος εψάλη «ορθοστάδην», ενώ αντικαταστάθηκε το ως τότε προοίμιο («Το προσταχθέν μυστικώς λαβών έν γνώσει»), με το ως σήμερα χρησιμοποιούμενο «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια», το οποίο έδωσε τον δοξολογικό και εγκωμιαστικό τόνο, στον ως τότε διηγηματικό και δογματικό ύμνο.

Σύμφωνα, όμως, με άλλες ιστορικές πηγές, ο Ακάθιστος Ύμνος συνδέεται και με άλλα παρόμοια γεγονότα, όπως τις πολιορκίες και τη σωτηρία της Κωνσταντινούπολης επί των Αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου του Πωγωνάτου (673), Λέοντος του Ισαύρου (717-718) και Μιχαήλ Γ΄ (860). Δεδομένων των τότε ιστορικών συνθηκών (εικονομαχική έριδα, κλπ.),δεν θεωρείται απίθανο, η Παράδοση να έχει αλλοιώσει την ιστορική πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να καθίσταται πολύ δύσκολο να λεχθεί μετά βεβαιότητας ποιο ήταν το ιστορικό περιβάλλον της δημιουργίας του Ύμνου.

Σε όλη τη χειρόγραφη παράδοση, ο ύμνος φέρεται ως ανώνυμος, ενώ ο Συναξαριστής που τον συνδέει με τα γεγονότα του Αυγούστου του 626 δεν αναφέρει ούτε το χρόνο της σύνθεσής του, ούτε τον μελωδό του. Το περιεχόμενό του πάντως απηχεί τις δογματικές θέσεις της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που συνήλθε στην Έφεσο, στη βασιλική της Θεοτόκου, το 431 από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β΄.

Σε αυτήν συμμετείχαν 200 επίσκοποι, ανάμεσα στους οποίους ο Άγιος Κύριλλος Αλεξάνδρειας. Καταδίκασε τις διδαχές του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Νεστόριου, ο οποίος υπερτόνιζε την ανθρώπινη φύση του Ιησού έναντι της θείας, υποστηρίζοντας ότι η Μαρία γέννησε τον άνθρωπο Ιησού και όχι τον Θεό. Η Σύνοδος διακήρυξε ότι ο Ιησούς είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, με πλήρη ένωση των δύο φύσεων και απέδωσε επίσημα στην Παρθένο Μαρία τον τίτλο «Θεοτόκος». 

Επομένως, η χρονολογία σύγκλησής της, το 431, αποτελεί μία σταθερή ημερομηνία, καθώς είναι σίγουρο ότι ο ύμνος δεν είχε συντεθεί νωρίτερα. Από την άλλοι, κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι από το περιεχόμενό του συνάγεται ότι ο ύμνος αναφέρεται σε κοινό εορτασμό του Ευαγγελισμού και των Χριστουγέννων, εορτές οι οποίες χωρίστηκαν κατά τη βασιλεία του Ιουστινιανού (527-565), πράγμα που, αν ισχύει, αφενός σημαίνει ότι ο ύμνος γράφτηκε το αργότερο επί Ιουστινιανού, αφετέρου ενισχύει την άποψη ότι προϋπήρχε των γεγονότων του 626.

Η παράδοση, όμως, αποδίδει τον Ακάθιστο ύμνο στο μεγάλο βυζαντινό υμνογράφο του 6ου αιώνα, Ρωμανό τον Μελωδό. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν πολλοί ερευνητές, οι οποίοι θεωρούν ότι οι εκφράσεις του ύμνου, η γενικότερη ποιητική του αρτιότητα και δογματική του πληρότητα δεν μπορούν παρά να οδηγούν στον Ρωμανό. Ακόμη, σε κώδικα του 13ου αιώνα υπάρχει μεταγενέστερη σημείωση, του 16ου αιώνα, η οποία αναφέρει τον Ρωμανό ως ποιητή του ύμνου.

Όμως, η άποψη αυτή αντικρούεται από πολλούς μελετητές, που βρίσκουν στη δομή, στο ύφος και το περιεχόμενό του πολλά στοιχεία μετά την εποχή του Ρωμανού. Κατά μία άποψη, ο ύμνος ψάλθηκε καλοκαίρι, στη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και μάλλον αργότερα μεταφέρθηκε στο Σάββατο της Ε΄ εβδομάδος των νηστειών, ίσως από τους εικονόφιλους μοναχούς του Στουδίου.

Έτσι πλησίασε τη γιορτή του Ευαγγελισμού. Είναι, δε, ενδεχόμενο σε αυτή τη μεταφορά, και πάλι για λόγους σχετικούς με την Εικονομαχία, να αλλοιώθηκε και το ιστορικό του Συναξαριστή, και από το 728, που αυτοκράτορας ήταν ο εικονομάχος Λέων Γ΄ Ίσαυρος, να μεταφέρθηκε στο 626, στα χρόνια του Ηρακλείου, ο οποίος πολεμούσε τους Πέρσες για να επανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό.

Επιπλέον υπάρχουν και άλλες δύο εκδοχές για το πρόσωπο του μελωδού του Ακάθιστου Ύμνου. Η μία εκδοχή αναφέρει το όνομα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Α΄ (715-730), ο οποίος έζησε τα γεγονότα της θαυμαστής λύτρωσης της Κωνσταντινούπολης από την πολιορκία της από τους Άραβες το 718, επί Αυτοκράτορος Λέοντος του Ισαύρου.

Η εκδοχή αυτή βασίζεται στο γεγονός, ότι μία λατινική μετάφραση του ύμνου, η οποία έγινε γύρω στο 800 από τον επίσκοπο Βενετίας Χριστόφορο, τον αναφέρει ως δημιουργό του ύμνου.

Η άλλη εκδοχή που υποστηρίζεται βασίζεται σε μια παλαιά αχρονολόγητη εικόνα του Ευαγγελισμού στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου της ονομαστής μονής του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα, όπου εικονίζεται και ένας μοναχός, ο οποίος κρατάει ένα ειλητάριο που γράφει «Άγγελος πρωτοστάτης ουρανόθεν επέμφθη» (αρχή του α΄ οίκου του Ακάθιστου ύμνου).

Στο κεφάλι του μοναχού αυτού γράφει «ο άγιος Κοσμάς». Πρόκειται για τον Κοσμά τον Μελωδό, ο οποίος έζησε και αυτός τα γεγονότα του 718, καθώς απεβίωσε το 752 ή 754. Άλλες, λιγότερο πιθανές απόψεις θεωρούν ως μελωδό του ύμνου τον Πατριάρχη Σέργιο, τον ιερό Φώτιο, τον Απολινάριο τον Αλεξανδρέα, τον Μητροπολίτη Νικομήδειας Γεώργιο Σικελιώτη,  τον Γεώργιο Πισίδη, και άλλους, που έζησαν από τον Ζ΄ μέχρι τον Θ΄ αιώνα.

Βέβαιο, είναι πάντως, ότι οι ειρμοί του Κανόνα του Ακάθιστου Ύμνου είναι έργο του Ιωάννου Δαμασκηνού (676-749), ενώ τα τροπάρια του Ιωσήφ Ξένου του Υμνογράφου. Γενικό θέμα του ύμνου είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ο οποίος πηγάζει από την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας και περιγράφει τα ιστορικά γεγονότα, αλλά προχωρεί και σε θεολογική και δογματική ανάλυσή τους.

Ο πρώτοι δώδεκα οίκοι του (Α-Μ) αποτελούν το ιστορικό μέρος. Εκεί εξιστορούνται τα γεγονότα από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μέχρι την Υπαπαντή, ακολουθώντας τη διήγηση του Ευαγγελιστή Λουκά. Αναφέρεται ο Ευαγγελισμός (Α, Β, Γ, Δ), η επίσκεψη της εγκύου Παρθένου στην Ελισάβετ (Ε), οι αμφιβολίες του Ιωσήφ (Ζ), η προσκύνηση των ποιμένων (Η) και των Μάγων (Θ, Ι, Κ), η Υπαπαντή (Μ) και η φυγή στην Αίγυπτο (Λ), η οποία είναι η μόνη που έχει ως πηγή το απόκρυφο πρωτευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου.

Οι τελευταίοι δώδεκα (Ν-Ω) αποτελούν το θεολογικό ή δογματικό μέρος, στο οποίο ο μελωδός αναλύει τις βαθύτερες θεολογικές και δογματικές προεκτάσεις της Ενανθρώπισης του Κυρίου και το σκοπό της, που είναι η σωτηρία των πιστών. Ο μελωδός βάζει στο στόμα του αρχαγγέλου, του εμβρύου Προδρόμου, των ποιμένων, των μάγων και των πιστών τα 144 συνολικά «Χαίρε», τους Χαιρετισμούς προς τη Θεοτόκο, που αποτελούν ποιητικό εμπλουτισμό του χαιρετισμού του Γαβριήλ(«Χαίρε Κεχαριτωμένη»), που αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς (Λουκ. α΄ 28).

Στα μοναστήρια, αλλά και στη σημερινή ενορία και παλαιότερα κατά τα διάφορα Τυπικά, υπάρχουν και άλλα λειτουργικά πλαίσια για την ψαλμωδία του ύμνου. Η ακολουθία του όρθρου, του εσπερινού, της παννυχίδος ή μιας ιδιόρρυθμης Θεομητορικής Κωνσταντινουπολιτικής ακολουθίας, την πρεσβεία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, σε ένα ορισμένο σημείο της κοινής ακολουθίας γίνεται μια παρεμβολή. Ψάλλεται ο κανών της Θεοτόκου και ολόκληρο ή τμηματικά το κοντάκιο και οι οίκοι του Ακαθίστου.

Ο Ακάθιστος Ύμνος συνδέθηκε με τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, προφανώς, εξ αιτίας ενός άλλου καθαρώς λειτουργικού λόγου. Μέσα στην περίοδο της Νηστείας εμπίπτει πάντοτε η μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Είναι η μόνη μεγάλη γιορτή, που λόγω του πένθιμου χαρακτήρα της Τεσσαρακοστής, στερείται προεορτίων και μεθεορτίων.

Αυτήν ακριβώς την έλλειψη έρχεται να καλύψει η ψαλμωδία του Ακαθίστου, τμηματικά κατά τα απόδειπνα των Παρασκευών και ολόκληρος κατά το Σάββατο της Ε΄ εβδομάδας. 

Το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο είναι μέρες που μαζί με την Κυριακή είναι οι μόνες μέρες των εβδομάδων των Νηστειών, κατά τις οποίες επιτρέπεται ο γιορτασμός χαρμόσυνων γεγονότων, και στις οποίες, μετατίθενται οι γιορτές της εβδομάδας. 

Σύμφωνα με ορισμένα Τυπικά, ο Ακάθιστος Ύμνος ψαλλόταν πέντε μέρες πριν τη γιορτή του Ευαγγελισμού και κατά άλλα τον όρθρο της μέρας της γιορτής. 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΝΕΤ


Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ 28/3/2013, η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος δήλωσε ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο είναι ζοφερότατη και υπάρχει μια γενική απαισιοδοξία»  και επισήμανε ότι «αν καταρρεύσει η Τράπεζα Κύπρου τότε θα καταρρεύσει το σύστημα της Μεγαλονήσου και ο λαός θα δεινοπαθήσει και θα συρρικνωθούν τα πάντα. Θα πάμε 100 χρόνια πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ανέφερε δε ότι «τα πράγματα είναι χειρότερα από το '74», γιατί - όπως είπε - «τότε υπήρχε αλληλοβοήθεια, είχαν κοπεί οι μισθοί στο 50%, κάτι που δεν το δέχονται τώρα οι πολίτες, όμως αν τα πράγματα συνεχίσουν να είναι αρνητικά τότε θα καταλήξουν στο 1/2 οι μισθοί, «είτε μας αρέσει είτε όχι».

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η Ε.Ε ήθελε να τιμωρήσει την Κύπρο, χωρίς όμως να γνωρίζει το λόγο, όπως είπε, ενώ καταλόγισε ότι ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση της Κύπρου αλλά και στους τραπεζίτες. Μάλιστα τόνισε ότι μεγάλη ευθύνη φέρει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Για το άνοιγμα των Τραπεζών ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Κύπριοι θα δείξουν πατριωτισμό και δεν θα τρέξουν να πάρουν τις καταθέσεις τους, κάτι που πιστεύει ότι θα κάνουν και οι ξένοι καταθέτες. Επίσης, ανέφερε ότι έχει προσκαλέσει σε γεύμα εργασίας Ρώσους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν off shore εταιρείες, ώστε να μην φύγουν από τη μεγαλόνησο. 

 Ερωτηθείς για πιθανή έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει στο απώτερο μέλλον, σημειώνοντας πως η Ευρωζώνη θα διαλυθεί εάν οι εταίροι δεν αλλάξουν συμπεριφορά.   Για τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης στο Eurogroup, δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών φάνηκε απροετοίμαστο και αμελέτητο. 

Τέλος ερωτηθείς για την απόφασή του να διαθέσει την εκκλησιαστική περιουσία στο κράτος, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι η περιουσία ανήκει στο λαό, γιατί η εκκλησία είναι ο λαός, ενώ διευκρίνισε ότι μιλά για την περιουσία της Αρχιεπισκοπής.

Επισήμανε δε ότι η περιουσία είναι ιερότατη και πως είναι θεματοφύλακές της, γι΄αυτό και θα είναι πολύ προσεκτικοί στο πως και με ποιον τρόπο θα εκμεταλλευθεί.

ΛΙΣΤΑ - ΦΩΤΙΑ: ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΑΡΙΣΑΝ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ


Η λίστα - "ντροπής" με εταιρίες, πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους που δανείστηκαν χρήματα από κυπριακές τράπεζες. Από 2.000 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ τα ποσά που διαγράφτηκαν. Στην Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής η λίστα. Αναλυτικά όλα τα ονόματα Τράπεζες που έσυραν στον γκρεμό την κυπριακή οικονομία διέγραφαν συστηματικά δάνεια, τα οποία είχαν χορηγήσει σε κομματικά στελέχη και σε παράγοντες της δημόσιας διοίκησης. Η λίστα που δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά η εφημερίδα "Το Έθνος" έχει παραδοθεί ήδη στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πλέον αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα, ηθικό αλλά και με προφανείς σοβαρότατες ποινικές διαστάσεις το εν λόγω θέμα, αλλά και η λίστα - φωτιά. 

Ήδη έχουν παραδοθεί στην Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλή οι λίστες με τα ονόματα πολιτικών προσώπων από όλα τα κόμματα (εκτός ΕΔΕΚ και Οικολόγων) που πέτυχαν τη διαγραφή σημαντικών οφειλών τους από τις τράπεζες και θα πρέπει τώρα να αποδείξουν το πώς και το γιατί της ειδικής αυτής μεταχείρισης που είχαν από τα διορισμένα από την ίδια την πολιτική ηγεσία Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, ώστε να μην πλανάται η "οσμή" χρηματισμού των πολιτικών με την ταυτόχρονη κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Οι λίστες αυτές αποτελούν την άκρη του νήματος για τη διερεύνηση του οργίου της ρεμούλας και της διαφθοράς, που συνέβαλε με δραματικό τρόπο στη σημερινή καταστροφή.

Αναλυτικά τα ονόματα της λίστας:

* Ξενοδοχειακή εταιρία που όπως αναφέρει το έγγραφο είναι συνδεόμενη με ΑΚΕΛ - ΠΕΟ. Διαγραφή δανείου, ύψους 2.813.000 ευρώ.

* Στην Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, από δάνειο, ύψους 554.000 ευρώ, χαρίστηκε το υπόλοιπο 193.000 ευρώ και αυτό τον Μάιο του 2012.

* Εταιρία N.M.G. που σύμφωνα με έγγραφο  συνδέεται με το κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΕΛ, Ν.Κ., η οποία από δάνειο που έχει λάβει ύψους 1.830.000 ευρώ είδε να χαρίζονται τα 111.000 ευρώ με ημερομηνίες αναφοράς τον Μάτριο 2007 και Ιανουάριο του 2008.

* Γνωστός βουλευτής του ΔΗΣΥ Π.Π. από δάνειο 168.000 ευρώ, αποπλήρωσε μόνο τα 67.000 ευρώ και τα 101.000 ευρώ διαγράφηκαν από την τράπεζα το 2009.

* Εταιρία At/Ltd. που συνδέεται με τον Σ.Σ. βουλευτή του ΔΗΣΥ, από δάνειο 61.000 ευρώ, φαίνεται να έχει διαγραφεί ποσό των 11.000 ευρώ τον Αύγουστο του 2010.

* Εταιρία Cy. Ind. Ltd. που ανήκει στον ΑΧ.Κ., αδερφό του πρώην υπουργού του ΔΗΣΥ Μ.Κ. μεγάλης πολιτικής οικογένειας του νησιού, που από δάνειο 1.595.000 ευρώ, αποπλήρωσε μόνο τις 310.000 ευρώ και τον Μάιο του 2011 διαγράφηκαν τα 1.285.000 ευρώ.

* Ο Π.Γ. γιος πρώην υπουργού του ΑΚΛΕ αρκέστηκε στη διαγραφή μόλις 2.000 ευρώ από δάνειο 5.000 ευρώ, τον Μάιο του 2012.

* Στην πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Σοφ. Χ. από δάνειο ύψους 58.000 ευρώ, διαγράφτηκε τον Απρίλιο του 2007, το ποσό των 26.000 ευρώ.

* Ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, ΕΥ.Σ. από δάνειο 84.000 ευρώ είδε να διαγράφονται τα 16.000 ευρώ, τον Ιούλιο του 2008.

* Στον πρώην δήμαρχο μεγάλης κυπριακής πόλης που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ Α.Μ. από δάνειο 105.000 ευρώ, τον Νοέμβριο του 2008 διαγράφτηκαν τα 17.000 ευρώ.

* Στην εταιρία M.TH.Group της Λ.Π. νύφης βουλευτού του ΔΗΚΟ Α.Κ. από δάνειο 625.000 ευρώ διαγράφτηκαν τα 330.000 ευρώ τον Αύγουστο του 2009.
* Στην εταιρία Xen & Co της Μ.Ξ συγγενούς μέλους του ΔΣ της Τράπεζας από δάνειο 839.000 ευρώ διαγράφτηκαν τα 237.000 ευρώ.
* Η εταιρία που φέρει το όνομα του ιδιοκτήτης της, πρώην υπουργού, προέδρου κόμματος και στελέχους του ΔΗΣΥ Τ.Χ. του οποίου διαγράφτηκαν τα 339.000 ευρώ από το δάνειο των 708.000 ευρώ που είχε πάρει.
Στην Ελληνική Τράπεζα εμφανίζεται:

* Η εταιρία Τ. Trading Co Ltd του Ν.Κ. βουλευτή μικρού κόμματος που με τη σύζυγο κατέχουν το 80% και 20% της εταιρίας, της οποίας από δάνειο 1.654.000 ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2008 διαγράφτηκαν τα 534.000 ευρώ.
Στη Λαϊκή τράπεζα:

* Ο Αρ. Γ. πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ γραμματέας σε τουριστική εταιρία, είδε να διαγράφεται το 2012 το ποσό των 39.000 ευρώ.

* Ο Αν. Γ πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ τον Ιούνιο του 2011 διέγραψε οφειλή 71.000 ευρώ

* Ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Σοφ. Χ. το Σεπτέμβριο του 2010 έτυχε διαγραφής 54.000 ευρώ.

* Εταιρία, της οποίας μέτοχος είναι κατά 51%, κορυφαίος Κύπριος πολιτικός με θητεία σε ανώτατα αξιώματα εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή ποσού 5.8 εκατ. δολαρίων, με επίσημη ημερομηνία του "deal" το 2014.

* Στην Π.Α. πρώην σύζυγο του κορυφαίου υπηρεσιακού στελέχους του ΥΠΕΞ Ν.Α. διαγράφτηκε τον Ιούνιο του 2010 οφειλή 18.500 ευρώ.

* Σε εταιρία που ανήκει στον εν ενεργεία πρέσβη Ν.Π. διαγράφτηκε το 2012 το ποσό των 14.500 ευρώ.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στις 11 το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος εκ μέρους της ΜΚΟ «Αποστολή» και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για την συνδρομή της Εκκλησίας στη σίτιση 2.000 μαθητών.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στην ευρύτερη δράση συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για την ενίσχυση και στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας υπουργείου Παιδείας και Αρχιεπισκοπής, η ΜΚΟ «Αποστολή» θα αναλάβει τη χορήγηση 2.000 πακέτων με τρόφιμα για ισάριθμες οικογένειες στις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες με τη σειρά τους θα τις διανείμουν στις δικαιούχες οικογένειες.




ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ «ΠΑΡΕΙ» Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ «ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ» ΜΕ ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ.

Το “ανατολίτικο παζάρι” της Τουρκίας με το Ισραήλ θα κρατήσει πολύ, αν και η βιωσιμότητα της “αναγεννημένης” συμμαχίας είναι υπό συζήτηση. Η Άγκυρα θέλει να κερδίσει πολλά και γρήγορα και αυτό ίσως αποδειχτεί αυτοκαταστροφικό.  Ελπίζοντας ότι οι συγκυρίες και τα δεδομένα στην περιοχή θα την καθιστούν απαραίτητη σε βάθος χρόνου, ειδικά για την υπόθεση της Συρίας και του Ιράν, η Τουρκία θα “παίξει” δυνατά για να κερδίσει εθνικά.

Και τα ενδιαφέροντά της στρέφονται προς το Αιγαίο και την νοτιοαντολική Μεσόγειο. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, το Καστελόριζο. Το νησί αυτό είναι που “καίει” την Τουρκία. Και τώρα που έλαβε θέση “εκ δεξιών” του Ομπάμα και ισχύ διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να πετύχει το στόχο του που δεν είναι άλλος από το να “σβήσει” από το χάρτη το Καστελόριζο. Για να κυριολεκτούμε να “σβήσει” όσα κυριαρχικά δικαιώματα αποκομίζει η Ελλάδα από το νησί.

Το Καστελόριζο αποτελούσε επιχειρησιακό “άγχος” για την στρατιωτική εποχή ακόμη και την περίοδο που ο ελληνο-ισραηλινός άξονας δεν είχε τον “ανταγωνισμό” του τουρκο-ισραηλινού. Κάποιοι υπερβολικοί, άλλοι γραφικοί και κάποιοι άλλοι που είχαν άλλες -επιχειρηματικές- σκέψεις στο μυαλό τους είχαν επαναπαυθεί στην “ισραηλινή στρατιωτική ομπρέλα” που θα μας “προστάτευε” από τους Τούρκους. Γι΄ αυτό και δεν δόθηκε καμία απολύτως σημασία -αν εξαιρέσουμε τους στρατιωτικούς- στα μηνύματα που έφθαναν και έδειχναν καθαρά ότι όσο εμείς …απολαμβάναμε την “ισραηλινή προστασία” που κανείς δεν μας είχε εξασφαλίσει, οι Τούρκοι δούλευαν μεθοδικά και αθόρυβα.

Τώρα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός, νευρικότητα

αμηχανία και μεγάλη ανησυχία. Η Τουρκία έχει αρχίσει να ανεβάζει τους τόνους για θέματα που έχουν να κάνουν με τις έρευνες αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και είναι θέμα χρόνου το ζήτημα του Καστελόριζου να μας απασχολήσει. Κάποιοι που γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση που επικρατεί δεν μασάνε τα λόγια του και έλεγαν στο Onalert “ότι είναι προτιμότερο αυτό το θέμα να τεθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, όσο είμαστε ακόμη ικανοί να έχουμε ισχυρή ,υπολογίσιμη και αποτρεπτική παρουσία σε όποια αναμέτρηση, θέλουν να μας σύρουν.Όσο η οικονομική κρίση κατατρώει τις “σάρκες” των Ενόπλων Δυνάμεων , τα πράγματα θα χειροτερεύουν”.

Η άποψη έχει λογική αν και θα είναι προτιμότερο να αναζητηθούν εγκαίρως τρόποι και μέθοδοι που θα εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα καταλάβει ότι όποια συμμαχία κι αν έχει, όσο “χρήσιμη” κι αν αισθάνεται δεν πρέπει να ξεχνά ότι υπάρχουν κανόνες, δίκαιο και κυρίως “κόκκινες γραμμές”. Το μήνυμα σ΄ όσους μας “πίεζαν” το τελευταίο διάστημα να μην κάνουμε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ, πρέπει να σταλεί πίσω με την απάντηση ότι “ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται”! Και γι΄ αυτό δεν το ‘χει σε τίποτα να προκαλέσει “φουρτούνα” μεγάλη σε μια περιοχή που όλοι λογικά επιθυμούν “μπουνάτσα”. H απάντηση πρέπει να είναι επαρκώς πειστική.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κι άλλος ένας έχει τραυματιστεί σοβαρά, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Καπανδριτίου. Νεκρός είναι ο οδηγός ενός δίκυκλου που παρασύρθηκε από νταλίκα. Ο οδηγός της νταλίκας έχασε τον έλεγχο του οχήματος όταν σε αυτό προσέκρουσε ένα ΙΧ. Κλειστός ο παράδρομος της εθνικής.

Στην αποκάλυψη ότι οι κυπριακές τράπεζες διέγραφαν αφειδώς δάνεια που είχαν λάβει πολιτικοί από τα τρία μεγάλα κόμματα (εκτός ΕΔΕΚ και Οικολόγων), συγγενικά τους πρόσωπα -μέσω εταιριών-, καθώς και στελέχη της δημοσιας διοίκησης προχωρά την Παρασκευή η εφημερίδα Έθνος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι λίστες των ονομάτων βρίσκονται στα χέρια των μελών της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής.

Σημεία συνεννόησης φαίνεται ότι αναζητούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι συναντήθηκαν μυστικά το μεσημέρι της Τετάρτης στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στο ραντεβού Βενιζέλου και Κουβέλη συζητήθηκαν όλα τα «ανοιχτά θέματα», ο καλύτερος συντονισμός τους εντός της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η Κεντροαριστερά και οι σχέσεις των δύο κομμάτων.

Μετά τις εξελίξεις σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, οι κυβερνητικοί εταίροι αισθάνονται δικαιωμένοι για τους χειρισμούς τους και εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, φαίνεται πως εξετάζουν θετικά πλέον την πρόταση να συζητηθεί το ζήτημα της Κύπρου σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, εκτιμώντας ότι θα καταφέρουν πλήγμα εναντίον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός εξερράγη στις 23:41 το βράδυ της Πέμπτης έξω από την οικία Κεδίκογλου, στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη στο λόφο του Στρέφη. Οι δράστες τοποθέτησαν ένα γκαζάκι στην εξωτερική είσοδο του σπιτιού και από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Η οικία Κεδίκογλου είχε γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης και τον Ιανουάριο.

Κόσμος

Με ψυχρότητα υποδέχτηκαν τα γαλλικά ΜΜΕ την εφ'όλης της ύλης συνέντευξη του Φρανσουά Ολάντ, η οποία δόθηκε με το βλέμμα στη φθίνουσα δημοτικότητα του γάλλου προέδρου και με κεντρικά σημεία την οικονομία και την επαναφορά του φόρου 75% για τα υψηλά εισοδήματα με διαφορετική μορφή (μετά το δικαστικό μπλόκο στην πρώτη απόπειρα). «Πολλές προθέσεις, λίγες λεπτομέρειες» είδε η Monde, «μέχρι τώρα όλα πάνε στραβά, αλλά εμπρός για το 2015!» γράφει η Liberation.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κορεατική χερσόνησο: Η Βόρειος Κορέα έθεσε σε ετοιμότητα τα πυραυλικά της συστήματα για χτυπήματα στο νότο και σε αμερικανικές βάσεις στον Ειρηνικό ενώ οι ΗΠΑ απογείωσαν δύο «αόρατα» μαχητικά πάνω από τη Νότιο Κορέα στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεών τους με τη Σεούλ.

Δύο διαφορετικά εξώφυλλα, το ένα με ζευγάρι ανδρών και το άλλο με ζευγάρι γυναικών που φιλιούνται, θα έχει στο προσεχές του τεύχος του Time, διακηρύσσοντας ότι, παρότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκκρεμεί, η κοινωνία κάνει πλέον αποδεκτό των γάμο των ομοφυλόφιλων.

Σε υπεράσπιση του ως τώρα έργου του προχώρησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία ότι η μάλλον μέτρια κατάσταση για την χώρα θα βελτιωθεί σύντομα. Προειδοποίησε δε ότι η επιμονή στη λιτότητα θα καταδικάσει την Ευρώπη σε έκρηξη.. Έχοντας να αντιμετωπίσει από τα μικρότερα ποσοστά δημοφιλίας ο Ολάντ πιέζεται από τα μακροοικονομικά μεγέθη με την ανάπτυξη καθηλωμένη και την ανεργία να ανεβαίνει συνεχώς...

Για πρώτη φορά στα χρονικά ο Πάπας Φραγκίσκος έπλυνε τα πόδια γυναικών κατά την Τελετή του Ιερού Νιπτήρος, που έλαβε χώρα στις φυλακές ανηλίκων του Καζάλ ντελ Μάρμο στη Ρώμη τη Μεγάλη Πέμπτη των καθολικών. Ανάμεσα στους 12 νεαρούς κρατούμενους (που συμβολίζουν τους Αποστόλους) των οποίων τα πόδια έπλυνε ο ποντίφικας βρίσκονταν για πρώτη φορά δύο γυναίκες -μία Ιταλίδα καθολική και μία σερβικής καταγωγής μουσουλμάνα.

Οικονομία

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχει μια «πραγματική πιθανότητα» να βγει η Κύπρος από την Ευρωζώνη μετά την αμφιλεγόμενη χρηματοπιστωτική διάσωσή της.

Αναστέλλεται με προσωρινό διάταγμα του Ανώτατου Δικαστηρίου η απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, με την οποία ακυρώνονται μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος είχε καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Την απάντηση της τρόικας αν δέχεται ή όχι το νέο σχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο περιμένει το οικονομικό επιτελείο, που συνεδρίασε την Πέμπτη επί 4,5 ώρες υπό τον Αντ.Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος πιθανότατα θα βρεθεί και την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών, έθεσε τον στόχο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για όλα τα θέματα ώς τις 12 Απριλίου. Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το χαράτσι της ΔΕΗ.

Αθλητισμός

Τις υπογραφές όλων των ποδοσφαιριστών για διακανονισμό των οφειλών, πλην δυο ξένων, έχουν συγκεντρώσει στον Παναθηναϊκό χωρίς όμως αυτό να ανησυχεί την ΠΑΕ, αφού όλοι θεωρούν ότι την Παρασκευή θα έχει κλείσει θετικά ο φάκελος της UEFA. Το απόγευμα της Πέμπτης, οι «πράσινοι» απέδειξαν ότι για άλλη μι αφορά βάζουν πλάτη, αφού πήραν ένα μέρος των οφειλών αντί να εξοφληθούν.

Για όλα τα θέματα που απασχόλησαν τον ΠΑΟΚ το αμέσως προηγούμενο διάστημα μίλησε ο Γιώργος Δώνης στην κάμερα της nova. Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω της απομάκρυνσης του Γκαρσία, την αναπροσαρμογή του συμβολαίου του, τους στόχους του «Δικεφάλου» και φυσικά το ντέρμπι που ακολουθεί με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

Στη συνεδρίαση της ΕΠΟ την Παρασκευή θα συζητήσει το θέμα των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ, καθώς στη διάρκεια του σημερινού διοικητικού συμβουλίου δεν πάρθηκε κάποια απόφαση. Η πρόταση που κατατέθηκε στη διάρκεια του συμβουλίου για την ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων που θα κρίνει ποια ομάδα θα παίξει στα προκριματικά του Champions League και ποιες στο Europa League, δεν βρήκε σύμφωνες κάποιες ΠΑΕ (ΠΑΟΚ, Ατρόμητος), οπότε από τη στιγμή που δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση και από τις 16 ΠΑΕ, όπως ορίζει το καταστατικό, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ΕΠΟ.


Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΥΘΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ


Ένας από τους πλέον κλασικούς διεθνοπολιτικούς μύθους αφορά τον 39ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης το 2002, Τζέιμς Ερλ «Τζίμι» Κάρτερ. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις ψήφους της ελληνικής ομογένειας, ο Κάρτερ μοίραζε αφειδώς υποσχέσεις ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του θα λύσει το Κυπριακό και θα θέσει τέλος στην κατοχή του βόρειου τμήματος της νήσου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Το μέγεθος της ταύτισης του πολιτικού με τον ομογενειακό αλλά και μητροπολιτικό Ελληνισμό ήταν τόσο μεγάλο, που την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, το 1977, οι καμπάνες στη Μεγαλόνησο χτυπούσαν χαρμόσυνα! Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που υποσχόταν ο Κάρτερ, μιας και η διεθνής πολιτική επιβάλλει ένα άλλο πλαίσιο αντιμετώπισης των αδήριτων πραγματικοτήτων, που εκπορεύονται όχι από τον ιδεαλιστικό βολονταρισμό αλλά από το συστημικό γίγνεσθαι.

Σήμερα ο νέος μύθος που αναδύεται στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι μετά τις εκλογές του φθινοπώρου στη Γερμανία και την επανεκλογή της καγκελαρίου Μέρκελ ο καλός Θεός θα λυπηθεί την πτωχή πλην τιμία Ελλάδα και πλέον η τελευταία τριετία θα μοιάζει με μακρινό δυσάρεστο όνειρο! Πόθεν προκύπτει η θέση αυτή; Μάλλον από την ίδια μεταφυσική αφετηρία με αυτήν περί της οριστικής επίλυσης του Κυπριακού από τον Κάρτερ! Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε τα τελευταία χρόνια ο Νότος από τις Βρυξέλλες, με πρώτη την Ελλάδα και τελευταίο παράδειγμα την Κύπρο, διαμορφώνει μια πραγματικότητα που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής.

Καμία από τις Μεγάλες Δυνάμεις του ευρωπαϊκού χώρου δεν έχει την οικονομική ισχύ να αντιστρέψει τη σημερινή κατάσταση στον Νότο. Ούτε βέβαια πολύ περισσότερο έχουν τη νομιμοποίηση στο εσωτερικό τους να χαλαρώσουν τους όρους των δανειακών συμβάσεων, καθιστώντας ουσιαστικά τα δάνεια που έδωσαν στα κράτη του Νότου επισφαλή λόγω της διεύρυνσης της χρονικής τους διάρκειας. Κάποτε οι Ελληνες καπεταναίοι είχαν τα μάτια τους στραμμένα στον Βορρά αναμένοντας τη σωτηρία από το «ξανθό γένος». Σήμερα το σύνολο του Νότου ζει και αναπνέει με ορίζοντα την επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών. Γιατί όμως η Γερμανία να διασώσει τον Νότο; Η κρίση έχει προσφέρει τη δυνατότητα στη Γερμανία να επανακάμψει ως η κεντρική οικονομική δύναμη στον ευρωπαϊκό χώρο. Κι αυτό είναι εντυπωσιακό, αν αναλογισθούμε ότι το 2003 η Γερμανία ήταν ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης λόγω των δυσχερειών σύγκλισης μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού τομέα.

Σήμερα η Γερμανία δανείζεται με μηδενικό επιτόκιο, δανείζει στον Νότο με μικρό επιτόκιο, αλλά την ίδια στιγμή έχει προνομιακή θέση στις στρατηγικές αποφάσεις οικονομικού, πολιτικού αλλά και ιδεολογικοκοινωνικού χαρακτήρα στο εσωτερικό των κρατών το νότιου άξονα, ενώ αποτελεί πόλο έλξης όλων των νέων επιστημόνων του Νότου κερδίζοντας από το brain-drain, αφού διευρύνει το επιστημονικό της δυναμικό δίχως να χρειαστεί να ξοδεύει περισσότερα κεφάλαια για την ανάπτυξη των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης. Η Γερμανία είναι ο σύγχρονος Μινώταυρος. Μόνο που αντί να εξολοθρεύει τους νέους του Νότου μέσα στον λαβύρινθο τους εντάσσει αρμονικά στη δυναμική της οικονομία, προσφέροντάς τους μια καλύτερη ζωή από αυτή που αφήνουν πίσω τους και αυξάνοντας ταυτοχρόνως τα φορτία ισχύος της.

Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τη Γερμανία γι’ αυτό. Το γερμανικό κράτος έχει την ηθική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες του να αυξάνει την ευημερία τους και να ισχυροποιεί τις δομές λειτουργίας. Ταυτοχρόνως όμως είναι, αν μη τι άλλο, ανορθολογικό κάποιος να αναμένει από ένα κράτος, το οποιοδήποτε και όχι ασφαλώς μόνο τη Γερμανία, να θέσει από μόνο του τέλος σε αυτή τη διαδικασία της διαρκούς ενδυνάμωσης. Κι αυτό ασφαλώς ισχύει και στην περίπτωση των γερμανικών εκλογών, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση της επόμενης ημέρας στο φθινοπωρινό Βερολίνο.


Η ΚΥΠΡΟΣ «ΑΝΑΒΕΙ» ΤΟ ΦΙΤΙΛΙ!

Η Κύπρος ανάβει το φιτίλι και στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο του Μνημονίου, με την ύφεση παντοδύναμη και χωρίς ελπίδες να αναταχθεί σύντομα η πραγματική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προχθές έκανε λόγο για διαχειρίσιμες επιπτώσεις από την Κύπρο, τις οποίες, όπως είπε, πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει. Στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο τρέμουν μια «κρίση εμπιστοσύνης» που θα μπορούσε να μεταδοθεί και στις εγχώριες τράπεζες, ως αποτέλεσμα του «κυπριακού ιού» που δημιούργησαν το «κούρεμα» των καταθέσεων και η διάλυση του πιστωτικού συστήματος της Κύπρου που αποφάσισε το Eurogroup.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, η οποία έφυγε εσπευσμένα στα μέσα Μαρτίου, παρατείνοντας την αγωνία για τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ - δηλαδή τα 2,8 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από την υπερδόση του περασμένου Δεκεμβρίου (αλλά δεν τα έχει εισπράξει ακόμα) και τα 6 δισ. ευρώ που αφορούν τις δόσεις του πρώτου τριμήνου του 2013. Για τα 2,8 δισ. ευρώ, προαπαιτούμενα είναι η αλλαγή των τιμών των φαρμάκων (που έχει ήδη ξεκινήσει), αλλά και η συμφωνία στο κρίσιμο ζήτημα των νέων οργανογραμμάτων, της αξιολόγησης του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων και του καθορισμού των υποχρεωτικών αποχωρήσεων έως το 2014.

Εάν η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για τα θέματα αυτά, τότε το Eurogroup που θα συνεδριάσει στην Ιρλανδία στις 12 Απριλίου ενδεχομένως θα εγκρίνει την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Για τα 6 δισ. ευρώ των δόσεων του α΄ τρίμηνου του 2013 η κατάσταση είναι περισσότερο περίπλοκη. Απαιτείται νέα αναθεώρηση του Μνημονίου, αφού προηγουμένως η Αθήνα «πείσει» την τρόικα ότι έχει πετύχει μια σειρά από στόχους στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, των τραπεζών και των φορολογικών εσόδων.

Όπως προαναφέραμε, η τρόικα έφυγε από την Αθήνα στις 14 Μαρτίου χωρίς να ολοκληρώσει την τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Αιτίες της εμπλοκής ήταν το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, το αίτημα της τριμερούς για την επιβολή του φόρου στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) και πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το 2013, αλλά και οι διαφαινόμενες αποκλίσεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1896: Ο Σπύρος Λούης κάνει χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, κόβοντας το νήμα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

1993: Αρχίζει η δίκη του Γιώργου Κοσκωτά και άλλων 26 ατόμων.

Γεννήσεις

1553: Βιτσέντζος Κορνάρος, Κρητικός ποιητής.

1870: Παύλος Μελάς, στρατιωτικός και από τους οργανωτές του Μακεδονικού Αγώνα.

Θάνατοι

2005: Μίλτος Σαχτούρης, ποιητής.