27 Μαρτίου, 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΤ ΚΑΙ ΤΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" ΤΗΣ Ι.Α.Α.


Οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι για τη λήψη υποτροφίας από το ΑΙΤ και τη φιλανθρωπική εταιρεία "Αποστολή".

Οικονομική κατάσταση του υποψηφίου Προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος    ή   δήλωση του νόμου 1599/86 επικυρωμένη από την εφορία, για τους μη έχοντες την υποχρέωση φορολογικής δήλωσης.

Οικογενειακή κατάσταση του υποψηφίου.  

Προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.

Αναπηρία του υποψηφίου με την προσκόμιση γνωματεύσεων αρμοδίων Επιτροπών και προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.

Αναπηρία γονέων -  αδελφών του υποψήφιου.

Η αναπηρία γονέων με την προσκόμιση γνωματεύσεων αρμοδίων Επιτροπών & προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης του ατόμου που έχει την αναπηρία.

Η αναπηρία αδελφού με την προσκόμιση γνωματεύσεων αρμοδίων Επιτροπών & προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης του ατόμου που έχει την αναπηρία.

Μονογονεϊκή οικογένεια

Προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.

Προστάτης οικογένειας  

Προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης και  ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Πολυτεκνική ιδιότητα

Προσκόμιση πιστοποιητικού από  αρμόδιο και αναγνωρισμένο φορέα και κατάθεση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.

Κάτοικος ακριτικών περιοχών Υπηρεσιακή βεβαίωση  του Δήμου της περιοχής του.

Κοινωνικά Επιτεύγματα - Διακρίσεις. Βεβαίωση αναγνωρισμένου φορέα.

Στρατιωτική θητεία  όταν ο ενδιαφερόμενος κατά τη διάρκεια υποβολής της αίτησης υποτροφίας υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία / προσκόμιση υπηρεσιακού εγγράφου από την μονάδα του.

*Θα εκτιμηθεί εάν παραθέσει ο ενδιαφερόμενος συστατική επιστολή.

Υποτροφίες από το ΑΙΤ στην "Αποστολή" για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 Υποτροφίες από το μη - κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας ATHENS INFORMATION TECHNOLOGY (AIT) στην «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.

Το μη - κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (AIT), παρέχει στη Μ.Κ.Ο. «Αποστολή»,  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για ακόμη μία φορά δύο πλήρεις υποτροφίες σε Έλληνες για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει ήτοι: MSc in Information και   Telecommunications Technologies και MSc in Management of Business Innovation και Technology.

Το κόστος συνολικά των υποτροφιών στα ανωτέρω προγράμματα ανέρχεται στις 17.500 Ευρώ. To AIT είναι μη - κερδοσκοπικό, ανεξάρτητο ινστιτούτο τεχνολογίας που συνδυάζει κορυφαίο εκπαιδευτικό προσωπικό και συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρείες, διεθνή ερευνητικά κέντρα και κορυφαία πανεπιστήμια ώστε να προσφέρει διεθνούς επιπέδου εκπαίδευση και προηγμένη έρευνα σε καινοτόμες τεχνολογίες.

H επιλογή των φοιτητών θα γίνει σύμφωνα με ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια. Τα ακαδημαϊκά κριτήρια είναι δεδομένα για κάθε πρόγραμμα και η αξιολόγηση των υποψηφίων πραγματοποιείται από την ακαδημαϊκή επιτροπή του Athens Information Technology.

Η ΜΚΟ «Αποστολή» θα εξετάσει τα κοινωνικά κριτήρια των υποψηφίων ενδιαφερομένων και θα κάνει τις πρέπουσες υποδείξεις οι οποίες θεωρούνται δεδομένες και ευπρόσδεκτες από το ΑΙΤ.

Η αίτηση του κάθε υποψηφίου θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΑΙΤ www.ait.gr (από 20-03-2013 έως 30-08-2013) και τα κοινωνικά κριτήρια θα ανακοινωθούν από τις ιστοσελίδες  της «Αποστολής» και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σημείωση: Τα πιστοποιητικά κοινωνικών κριτηρίων  πρέπει οπωσδήποτε να  βρίσκονται σε ισχύ κατά την καθορισμένη περίοδο υποβολής αιτήσεων χορήγησης υποτροφίας όπως επίσης να είναι πρωτότυπα ή επικυρωμένα φωτοαντίγραφα από αρμόδια αρχή.




ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΑΠΑΣ «Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΕΤΡΟΥ;»


ΤΟ 2002, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ έγραψε στον επίσκοπο του Λίμπουργκ στη Γερμανία μια επιστολή με την οποία ανέτρεπε κάποια απόφαση του επισκόπου όσον αφορά τις εκτρώσεις. Ο πάπας εισήγαγε την οδηγία του δηλώνοντας υπεύθυνος για «την ευημερία και την ενότητα όλων των επιμέρους εκκλησιών, σε αρμονία με το θέλημα του Ιησού Χριστού». Ισχυρίστηκε ότι είχε την εξουσία να ανατρέψει την απόφαση του επισκόπου επειδή, ως πάπας, θεωρείται «ο διάδοχος του Αγίου Πέτρου».

Σύμφωνα με το Ρωμαιοκαθολικισμό, «ο Χριστός κατέστησε τον Άγιο Πέτρο αρχηγό όλων των αποστόλων». Η Καθολική Εκκλησία διατείνεται περαιτέρω πως «ο Χριστός όρισε ότι ο Πέτρος πρέπει να έχει εσαεί διαδόχους στα πρωτεία του, και ότι αυτοί είναι οι επίσκοποι της Ρώμης». Νέα Καθολική Εγκυκλοπαίδεια (New Catholic Encyclopedia, 2003), Τόμος 11, σελίδες 495, 496.

Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί είναι σοβαροί. Έχετε εξακριβώσει εσείς οι ίδιοι την εγκυρότητά τους; Εξετάστε τις απαντήσεις σε τρεις ερωτήσεις: (1) Υποστηρίζει η Αγία Γραφή ότι ο Πέτρος ήταν ο πρώτος πάπας; (2) Τι λέει η ιστορία για την προέλευση της παπικής διαδοχής; (3) Υποστηρίζει η διαγωγή και οι διδασκαλίες των παπών τον ισχυρισμό τους ότι είναι διάδοχοι του Πέτρου;

Ήταν ο Πέτρος ο Πρώτος Πάπας;

Για να αποδείξουν ότι η εκκλησία είναι θεμελιωμένη στον Πέτρο, οι Καθολικοί επικαλούνται από μακρού τα λόγια του Ιησού στο εδάφιο Ματθαίος 16:18: «Εσύ είσαι ο Πέτρος, και πάνω σε αυτόν το βράχο θα οικοδομήσω την εκκλησία μου». Μάλιστα, αυτά τα λόγια είναι χαραγμένα στη λατινική στο εσωτερικό του τρούλου της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Ο Αυγουστίνος, πολυσέβαστος Πατέρας της Εκκλησίας, πίστευε κάποτε ότι η εκκλησία ήταν οικοδομημένη στον Πέτρο. Προς το τέλος, όμως, της ζωής του, άλλαξε γνώμη για το τι σήμαιναν τα λόγια του Ιησού. Σε ένα σύγγραμμα γνωστό ως Αναθεωρήσεις (Retractationes), υποστήριξε ότι η Χριστιανική εκκλησία ήταν οικοδομημένη στον Χριστό, όχι στον Πέτρο.*

Ομολογουμένως, ο απόστολος Πέτρος αποτελεί κεντρικό χαρακτήρα των Ευαγγελίων. Ο Ιησούς ξεχώρισε τρεις αποστόλους του—τον Ιωάννη, τον Ιάκωβο και τον Πέτρο—προκειμένου να παραστούν μαζί του σε κάποιες ιδιαίτερες περιστάσεις. (Μάρκος 5:37, 38· 9:2· 14:33) Εμπιστεύτηκε στον Πέτρο «τα κλειδιά της βασιλείας των ουρανών» με τα οποία εκείνος άνοιξε το δρόμο για τη Βασιλεία—κατ’ αρχάς στους Ιουδαίους και στους προσήλυτους, κατόπιν στους Σαμαρείτες και τέλος στους Εθνικούς. (Ματθαίος 16:19· Πράξεις 2:5, 41· 8:1417· 10:45) Επειδή ο Πέτρος ήταν εκδηλωτικός, μερικές φορές μιλούσε ως εκπρόσωπος όλων των αποστόλων. (Πράξεις 1:15· 2:14) Αλλά σημαίνουν τα παραπάνω ότι ήταν η κεφαλή της πρώτης εκκλησίας;

Ο απόστολος Παύλος έγραψε όντως ότι στον Πέτρο είχε ανατεθεί να είναι «απόστολος στους περιτμημένους». (Γαλάτες 2:8) Ωστόσο, με βάση τα συμφραζόμενα, δεν εννοούσε ότι ο Πέτρος κατηύθυνε την εκκλησία. Τα σχόλιά του σχετίζονταν με το ρόλο που έπαιζε ο Πέτρος όσον αφορά το κήρυγμα στους Ιουδαίους.

Μολονότι ανατέθηκαν μεγάλες ευθύνες στον Πέτρο, πουθενά στη Γραφή δεν τον βρίσκουμε να ισχυρίζεται ότι ήταν η κεφαλή της εκκλησίας και ότι, υπό αυτή την ιδιότητα, έπαιρνε αποφάσεις εκ μέρους όλων των μαθητών. Σε μια επιστολή του, χαρακτήρισε τον εαυτό του “απόστολο” και “πρεσβύτερο”—τίποτα περισσότερο.—1 Πέτρου 1:1· 5:1.

Τι Λέει η Ιστορία για την Προέλευση του Παπισμού;

Πότε και πώς, λοιπόν, γεννήθηκε η ιδέα του παπισμού; Η αντίληψη ότι είναι αποδεκτό το να επιζητεί κάποιος εξοχότητα επί των ομοπίστων του άρχισε να εδραιώνεται ενόσω ζούσαν ακόμη οι απόστολοι. Πώς έβλεπαν εκείνοι αυτόν τον τρόπο σκέψης;

Ο ίδιος ο απόστολος Πέτρος είπε στους άντρες που ηγούνταν στην εκκλησία να μην “καταδυναστεύουν εκείνους που είναι κληρονομιά του Θεού”. Αντίθετα, έπρεπε να περιζωστούν με ταπεινοφροσύνη ο ένας προς τον άλλον. (1 Πέτρου 5:15) Ο απόστολος Παύλος προειδοποίησε ότι, μέσα από την εκκλησία, θα σηκώνονταν άντρες που θα “έλεγαν διεστραμμένα πράγματα για να παρασύρουν τους μαθητές πίσω τους”. (Πράξεις 20:30)

Στα τέλη του πρώτου αιώνα Κ.Χ., ο απόστολος Ιωάννης έγραψε μια επιστολή στην οποία κατέκρινε με δριμύτητα έναν μαθητή ονόματι Διοτρεφή. Γιατί τον επιτίμησε; Ένας λόγος ήταν ότι αυτός “ήθελε να έχει την πρώτη θέση” στην εκκλησία. (3 Ιωάννη 9) Τέτοιου είδους συμβουλές από τους αποστόλους λειτουργούσαν ως ανασταλτικός παράγοντας, μπαίνοντας για κάποιο διάστημα εμπόδιο στις φιλοδοξίες όσων επιζητούσαν εξοχότητα.2 Θεσσαλονικείς 2:38.

Λίγο μετά το θάνατο του τελευταίου αποστόλου, διάφορα άτομα άρχισαν να αποκτούν περισσότερη εξοχότητα. Η Ιστορία της Χριστιανοσύνης, Έκδοση Κέμπριτζ (The Cambridge History of Christianity) λέει: «Πριν από τα μέσα του δεύτερου αιώνα, πιθανότατα δεν υπήρχε επίσκοπος στη Ρώμη που να ενεργεί ως “μονάρχης”». Γύρω στον τρίτο αιώνα, ο επίσκοπος της Ρώμης αυτοαναγορεύτηκε σε ύψιστη εξουσία, τουλάχιστον όσον αφορά κάποια τμήματα της εκκλησίας.* Μερικοί, για να εδραιώσουν τον ισχυρισμό ότι ο επίσκοπος της Ρώμης διαθέτει ανώτερη εξουσία, έχουν συντάξει έναν κατάλογο διαδόχων του Πέτρου.

Εντούτοις, αυτός δεν υποστηρίζει τον παραπάνω ισχυρισμό. Γιατί; Κατ’ αρχάς, κάποια ονόματα δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ο κατάλογος στηρίζεται σε σαθρό θεμέλιο. Πώς συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ακόμη και αν ο Πέτρος πράγματι κήρυξε στη Ρώμη, όπως υποδηλώνουν κάποια εξωβιβλικά κείμενα του πρώτου και του δεύτερου αιώνα, τίποτα δεν αποδεικνύει ότι ήταν η κεφαλή της εκκλησίας εκεί.

Ενδεικτικό αυτού του γεγονότος είναι το ότι ο απόστολος Παύλος, στην επιστολή του προς τους Ρωμαίους, συμπεριέλαβε έναν εκτενή κατάλογο των Χριστιανών της Ρώμης, στον οποίο, όμως, δεν ανέφερε καθόλου τον Πέτρο. (Ρωμαίους 16:123) Αν ο Πέτρος ήταν η κεφαλή της εκκλησίας, υπήρχε περίπτωση να τον παραβλέψει ή να τον περιφρονήσει;

Προσέξτε επίσης πως, την ίδια περίπου εποχή στην οποία ο Πέτρος έγραψε την πρώτη θεόπνευστη επιστολή του, ο Παύλος έγραψε μια δεύτερη επιστολή προς τον Τιμόθεο. Σε αυτήν, έκανε ξεκάθαρα λόγο για τη Ρώμη, αλλά όχι για τον Πέτρο. Μάλιστα, έγραψε έξι επιστολές από τη Ρώμη, χωρίς να αναφέρει σε καμία τον Πέτρο.

Γύρω στα 30 χρόνια αφότου ο Παύλος έγραψε τις επιστολές του, ο απόστολος Ιωάννης έγραψε τρεις επιστολές και το βιβλίο της Αποκάλυψης. Πουθενά σε αυτά τα συγγράμματα δεν είπε ότι η εκκλησία της Ρώμης ήταν η πιο εξέχουσα και δεν ανέφερε τίποτα για κάποιον ηγέτη της εκκλησίας ο οποίος κατείχε το ύπατο αξίωμα ως υποτιθέμενος διάδοχος του Πέτρου.

Ούτε η Γραφή ούτε τα ιστορικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι ο Πέτρος αυτοαναγορεύτηκε σε πρώτο επίσκοπο της εκκλησίας της Ρώμης. Υποστηρίζει η Διαγωγή και οι Διδασκαλίες των Παπών τον Ισχυρισμό Τους; Δικαιολογημένα θα αναμέναμε από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι «ο διάδοχος του Αγίου Πέτρου» και «ο Βικάριος (Αντιπρόσωπος) του Χριστού» να ακολουθεί τη διαγωγή και τις διδασκαλίες τόσο του Πέτρου όσο και του Χριστού.

 Για παράδειγμα, δεχόταν ο Πέτρος να τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης από τους ομοπίστους του; Όχι. Αρνήθηκε κάθε ιδιαίτερη εκδήλωση ευλάβειας προς το πρόσωπό του. (Πράξεις 10:25, 26) Τι θα λεχθεί για τον Ιησού; Εκείνος είπε ότι ήρθε για να υπηρετήσει τους άλλους, όχι για να τον υπηρετήσουν. (Ματθαίος 20:28) Αντίθετα, τι υπόμνημα έχουν δημιουργήσει οι πάπες; Απορρίπτουν άραγε την εξοχότητα, αρνούνται τους τίτλους μεγαλειότητας και αποφεύγουν τις κραυγαλέες επιδείξεις πλούτου και δύναμης;

Τόσο ο Πέτρος όσο και ο Χριστός ήταν ηθικά ακέραιοι άνθρωποι που προήγαν την ειρήνη. Συγκρίνετε το υπόμνημά τους με τα όσα λέει το Καθολικό εγκυκλοπαιδικό έργο Λεξικό για τη Θεολογία και την Εκκλησία (Lexikon für Theologie und Kirche) σχετικά με τον Πάπα Λέοντα Ι΄: «Ο Λέων Ι΄ εμπλεκόταν σε πολιτικές, συνήθως δε και νεποτιστικές, συναλλαγές και ήταν παραδομένος σε άμετρες κοσμικές απολαύσεις. Ως εκ τούτου, παραμελούσε τα επιτακτικά καθήκοντα πνευματικής φύσης».

Ο Καρλ Άμον, Καθολικός ιερέας και καθηγητής εκκλησιαστικής ιστορίας, λέει ότι επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τον Πάπα Αλέξανδρο ΣΤ΄ φανερώνουν «τρομερή ασυνειδησία, κατάχρηση εξουσίας, σιμωνία και ανηθικότητα».Τι θα λεχθεί για τις διδασκαλίες των παπών; Τι προκύπτει από τη σύγκρισή τους με τις διδασκαλίες του Πέτρου και του Χριστού; Ο Πέτρος δεν πίστευε ότι όλοι οι καλοί άνθρωποι πηγαίνουν στον ουρανό. Αναφερόμενος στον καλό Βασιλιά Δαβίδ, είπε ξεκάθαρα: «Ο Δαβίδ δεν ανέβηκε στους ουρανούς». (Πράξεις 2:34)

Ούτε δίδαξε ότι πρέπει να βαφτίζονται τα νήπια. Απεναντίας, δίδαξε ότι το βάφτισμα είναι ένα βήμα το οποίο ο πιστός κάνει συνειδητά.—1 Πέτρου 3:21. Ο Ιησούς δίδαξε ότι κανένας μαθητής του δεν πρέπει να προσπαθεί να είναι πιο εξέχων από οποιονδήποτε άλλον. «Αν κάποιος θέλει να είναι πρώτος», είπε ο Ιησούς, «πρέπει να είναι τελευταίος από όλους και διάκονος όλων». (Μάρκος 9:35) Λίγο πριν από το θάνατό του, έδωσε στους ακολούθους του την εξής σαφή οδηγία: «Μην αποκληθείτε Ραββί, γιατί ένας είναι ο δάσκαλός σας, ενώ όλοι εσείς είστε αδελφοί.

Επιπλέον, μην αποκαλέσετε κανέναν πατέρα σας πάνω στη γη, γιατί ένας είναι ο Πατέρας σας, ο Ουράνιος. Ούτε να αποκληθείτε “ηγέτες”, γιατί Ηγέτης σας είναι ένας, ο Χριστός». (Ματθαίος 23:1, 810) Θεωρείτε ότι οι πάπες έχουν ενεργήσει σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Πέτρου και του Χριστού; Μερικοί λένε ότι η παπική διαδοχή διατηρείται έστω και αν ο κάτοχος του αξιώματος δεν διάγει Χριστιανική ζωή. Βρίσκετε λογικό αυτό το επιχείρημα;

Ο Ιησούς δήλωσε: «Κάθε καλό δέντρο παράγει καλούς καρπούς, αλλά κάθε σάπιο δέντρο παράγει άχρηστους καρπούς· ένα καλό δέντρο δεν μπορεί να κάνει άχρηστους καρπούς, ούτε ένα σάπιο δέντρο μπορεί να παράγει καλούς καρπούς». Με βάση τα στοιχεία, νομίζετε ότι ο Πέτρος ή ο Χριστός θα ήθελαν να τους συσχετίζουν με τους καρπούς που έχουν παραγάγει οι πάπες;—Ματθαίος 7:17, 18, 2123.

(Υποσημειώσεις)

Η συνομιλία του Ιησού με τον Πέτρο είχε ως θέμα τον προσδιορισμό του Χριστού και του ρόλου του, όχι το ρόλο που θα έπαιζε ο Πέτρος. (Ματθαίος 16:1317) Ο ίδιος ο Πέτρος ανέφερε μεταγενέστερα ότι ο Ιησούς ήταν η πέτρα πάνω στην οποία είχε οικοδομηθεί η εκκλησία. (1 Πέτρου 2:48) Ο απόστολος Παύλος επιβεβαίωσε ότι η «θεμέλια ακρογωνιαία πέτρα» της Χριστιανικής εκκλησίας ήταν ο Ιησούς, όχι ο Πέτρος. Εφεσίους 2:20.

Τόσο ο Ιησούς όσο και οι απόστολοι προειδοποίησαν ότι η Χριστιανική εκκλησία θα κατακλυζόταν από άτομα που θα δίδασκαν αποστατικά δόγματα. (Ματθαίος 13:2430, 3643· 2 Τιμόθεο 4:3· 2 Πέτρου 2:1· 1 Ιωάννη 2:18)
 ------------------------------
Θα επανέλθουμε πιο εμπεριστατωμένα.


ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο OΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκε ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ως επίτιμος πρέσβης της Γερμανίας. Ο Ότο Ρεχάγκελ έφτασε χθες το μεσημέρι στην Αρχιεπισκοπή συνοδευόμενος από τον Γερμανό ομοσπονδιακό υφυπουργό Εργασίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ και τον σύμβουλο του, Κρίστοφ Σουμάχερ. Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον κ. Ρεχάγκελ και τη συνοδεία του λέγοντας "εύχομαι η διαμονή σας να είναι καλή και καρποφόρα".

Ο κ. Φούχτελ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την συνάντηση, ενώ ο κ. Σουμάχερ επισήμανε "προσπαθούμε να στεριώσουμε ένα πνεύμα συνεργασίας, που πρέπει, εξάλλου, να υπάρχει και μεταξύ των Εκκλησιών" και επισήμανε "άλλωστε, Μακαριώτατε, στην τελευταία μας συνάντηση αναφερθήκατε στην αξία και τη σημασία της συνεργασίας". Ο κ. Σουμάχερ, μίλησε επίσης, και για το σημαντικό κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού "ΑΠΟΣΤΟΛΗ", ενώ αναφέρθηκε στον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στην Παιανία, ανάμεσα στους Νέους της ομάδας του Παναθηναϊκού και τους φιλοξενούμενους του Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων «Εστία – Στοίχημα Ζωής», με προπονητή της ομάδας του Ξενώνα τον κ. Ρεχάγκελ. Ο Μακαριώτατος τόνισε πως η Αρχιεπισκοπή βρίσκεται πάντα στο πλευρό των νέων ανθρώπων και αναφέρθηκε στο κέντρο φιλοξενίας που θα δημιουργηθεί από την "Αποστολή" στην περιοχή του Ταύρου, όπου θα παρέχεται σε μαθητές δωρεάν φαγητό, αλλά και ενισχυτική διδασκαλία από έμπειρους καθηγητές.














ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: EΠΙΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΔΟΕ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥΣ "ΣΤΟΧΟΥΣ"


Mε φορολογικές επιδρομές του ρωσικου ΣΔΟΕ σε γερμανικά ιδρύματα και φιλογερμανικές ΜΚΟ που εδρεύουν στην Ρωσία, αντέδρασε κατ' αρχήν σήμερα η Μόσχα κατά της Γερμανίας για τις κινήσεις της στην Κύπρο και την κατάσχεση μεγάλου ποσοστού ρωσικών καταθέσεων που επέβαλε το Βερολίνο στο Eurogroup. Ένας εκπρόσωπος του FES από το Βερολίνο είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι "Τα γραφεία του ιδρύματος στη Μόσχα δέχτηκαν σήμερα άλλη μια επίσκεψη των φορολογικών επιθεωρητών. Αναμένουμε ότι μετά από αυτούς τους ελέγχους θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε πλήρως τις δραστηριότητές μας στη Ρωσική Ομοσπονδία", αναφέρεται σε άλλη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ράινχαρντ Κρουμ. Εφοριακοί και εισαγγελείς ερεύνησαν επίσης σήμερα τα γραφεία της οργάνωσης Memorial, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Χθες Δευτέρα είχαν ερευνηθεί και τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα.

To Bερολίνο το "έτσουξε" η κίνηση και αντέδρασε σε υψηλό επίπεδο, αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια: Στην Μόσχα πολλά θυματα της γερμανικής κατάσχεσης στην Κύπρο, θα ήθελαν να δουν τις ρωσικές μεραρχίες να ξαναμπαίνουν στο Βερολίνο... Όλα δείχνουν ότι μεταξύ των δύο χωρών ξεκινά οικονομικός πόλεμος χωρίς έλεος. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε τον δεύτερο τη τάξει της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο και τους επέδωσε διάβημα  για τις ενέργειες των ρωσικών φορολογικών αρχών. "Η παρακώλυση της δραστηριότητας των γερμανικών ιδρυμάτων μπορεί να προκαλέσει χρόνια ζημιά στις διμερείς σχέσεις. Το αποσαφηνίσαμε αυτό στη ρωσική πλευρά", είπε ένας Γερμανός διπλωμάτης που μίλησε στο περιοδικό Spiegel.

Οι φορολογικές επιθεωρήσεις στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (KAS) και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ (FES) ότι εντάσσονται στα ρωσικά αντίποινα και ετοιμάζονται να αναστείλουν την δραστηριότητά τους (στην Ελλάδα αποτέλεσαν βασικούς άξονες της γερμανικής διείσδυσης και εν τέλει άλωσης της χώρας από την δεκαετία του '70 ακόμα). Η ομάδα προβληματισμού KAS συνδέεται με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ενώ το FES πρόσκειται στους Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι "Στόχος των ερευνών είναι να διαπιστωθεί αν οι οργανώσεις αυτές συμμορφώνονται με τη ρωσική νομοθεσία". Το CDU ανέφερε ότι οι ρωσικές αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τα γραφεία του KAS στην Αγία Πετρούπολη, μια ενέργεια που την χαρακτήρισε "εντελώς απαράδεκτη". Σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χέρμαν Γκρέχε ανέφερε "Καλούμε τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν αμέσως την παρέμβασή τους στο έργο του Ιδρύματος Κόνραντ Αντε

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Βαριά τα σύννεφα πάνω από τη σχέση της κυπριακής κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη Πανίκο Δημητριάδη, την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση περί ευθυνών για την κρίση. Την ύπαρξη προβλήματος στις σχέσεις του προέδρου της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, το πρωί της Τετάρτης. Ο ίδιος του απέδωσε ευθύνες εάν όντως «πέταξαν» καταθέσεις από τις κυπριακές τράπεζες από τις 15 Μαρτίου που παραμένουν κλειστές.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», όπως δείχνει συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) και ξεπερνά μόνον τις Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ονόματα και στοιχεία που αποδεικνύουν την καταλήστευση που στήθηκε σε βάρος της Λαϊκής Τράπεζας από ανθρώπους που βρίσκονταν εκ των έσω, δήλωσαν στη Βουλή ότι κατέχουν, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αντρέας Φιλίππου και τα μέλη του Μάριος Χατζηγιαννάκης και Νίκος Χατζηνικολάου, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία της τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο. Όταν κλήθηκαν, ωστόσο, να δώσουν τα ονόματα, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους και είπαν ότι το ρίσκο που καλούνται να αναλάβουν ότι πολύ μεγάλο.

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για την επανάληψη των συνομιλιών με την τρόικα μπαίνει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εξελίξεις με την Κύπρο. H ελληνική πλευρά αναμένει την τρόικα στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Απριλίου και ο στόχος είναι να κλείσουν όλα τα μέτωπα, ώστε στο Eurogroup της 12ης Απριλίου στην Ιρλανδία, να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ. «Δεν γυρίζουμε από την Ιρλανδία, χωρίς τη δόση» λέει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ποιές είναι οι εκκρεμότητες για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Ο γερμανός τεχνικός Ότο Ρεχάγκελ επέστρεψε στους πάγκους των γηπέδων και καθοδήγησε την ομάδα ανηλίκων μεταναστών της «Αποστολής» σε φιλικό παιχνίδι με τις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού.

Κόσμος

Στη Γερμανία έχει καταλήξει να στρέφεται η οργή διαδηλωτών σε όλο και περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και, σε μία διαδήλωση, η απόσταση από μία πολιτική αντίδραση μέχρι ένα χιτλερικό μουστάκι στην φωτογραφία της Μέρκελ είναι ένα πλακάτ δρόμος. Δυσανάλογη η αντίδραση, πιστεύει η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία περνά στην αντεπίθεση και κατηγορεί τα ευρωπαϊκά όργανα ότι δεν δείχνουν τη δέουσα αλληλεγγύη με το Βερολίνο επειδή δεν «υπερασπίζονται τη Γερμανία από τις άδικες κατηγορίες».

Η λύση α λα κυπριακά και το εάν αποτελεί «οδηγό» για μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις προκάλεσε μία σπάνια ανοικτή σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών ηγεσιών. Οι αρχικές δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ τον έβαλαν στο στόχαστρο κριτικής από την ΕΚΤ, η Γαλλία και η Ισπανία ακολούθησε και στη συζήτηση μπήκε και το Λουξεμβούργο, το οποίο έχει γενικότερες «αντιρρήσεις» για τα περί ορθών και λανθασμένων επιχειρηματικών προτύπων -ενώ στο τέλος τα νερά θόλωσε σημαίνων ευρωβουλευτής, που κάλεσε να ενσωματωθούν στη νομοθεσία παρεμβάσεις στις υψηλές καταθέσεις σε περιπτώσεις κατάρρευσης τραπεζών.

Η «Μυστική Υπηρεσία», το σώμα επιτετραμμένο με την ασφάλεια του αμερικανού πρόεδρου, θα διοικείται για πρώτη φορά στην ιστορία του από γυναίκα: Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να τοποθετήσει στην ηγεσία της σχετικά ανδροκρατούμενης υπηρεσίας την Τζούλια Πίρσον, μέχρι πρότινος επιτελάρχη, μετά τη συνταξιοδότηση του νυν επικεφαλής της. Η υπηρεσία μπει στο φως αρνητικής δημοσιότητας μετά τα «έκτροπα» σε ξενοδοχείο στην Κολομβία πέρυσι, με πρωταγωνιστές μέλη της και ιερόδουλες.

Τον Σουηδό Άκε Σέλστρομ όρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επικεφαλής έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα στον συριακό εμφύλιο. Η έρευνα είχε προαναγγελθεί μετά τις ανησυχητικές καταγγελίες για υποτιθέμενη χρήση του χημικού οπλοστασίου από τους αντικαθεστωτικούς σε χωριό βόρεια του Χαλεπίου (την ευθύνη της οποίας οι αντικαθεστωτικοί επιρρίπτουν στη Δαμασκό), ενώ Βρετανία και Γαλλία πίεζαν να γίνει έρευνα και για καταγγελίες σε βάρος του Άσαντ.

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Ταϊβάν και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Οικονομία

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους ζητούν οι εργαζόμενοι στην πρώην Τράπεζα Κύπρου Ελλάδος. Σε ανακοίνωσή τους προς τους πελάτες της πρώην Τράπεζας Κύπρου Ελλάδος ξεκαθαρίζουν αφενός πως οι καταθέσεις και οι συναλλαγές στην Ελλάδα είναι πλήρως διασφαλισμένες αφετέρου σημειώνουν πως αναμένουν το ίδιο να ισχύσει και για τις 2.700 θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του ιδρύματος.

Αρνητική αναμένεται η μεσοπρόθεσμη τάση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ έως το 2015 σύμφωνα με την εκτίμηση της μεσοπρόθεσμης τάσης του ρυθμού μεταβολή του ΑΕΠ που κατήρτισε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Το 50% των συντάξιμων αποδοχών του θα λαμβάνει ο εργαζόμενος του Δημοσίου που θα συνταξιοδοτείται σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί σήμερα Τετάρτη στη Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εργαζόμενος που βγαίνει στη σύνταξη θα μπορεί να πάρει αμέσως, από τον πρώτο μήνα, το 50% της σύνταξής του μέχρις ότου εκκαθαριστεί το συνολικό ποσό.

Αθλητισμός

Ο Γιάννης Αλαφούζος σε συνέντευξή του έκανε έναν μίνι απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του ως πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος η... τυφλή εμπιστοσύνη στις επιλογές Φερέιρα και φυσικά ότι ο Γιώργος Καραγκούνης αποτέλεσε παρελθόν για τους «πράσινους». Αναφέρθηκε με όχι και τόσο κολακευτικά λόγια για τον «αιώνιο» αντίπαλο, Ολυμπιακό «μιλάμε για μία άρρωστη κατάσταση». Παράλληλα μίλησε και για τους Πατέρα, Βγενόπουλο και Βαρδινογιάννη...

Η Ισπανία νίκησε με 1-0 την Γαλλία μέσα στο Παρίσι με γκολ του Πέδρο και επέστρεψε στην κορυφή του 9ου ομίλου των προκριματικών της ευρωπαϊκής ζώνης για το Μουντιάλ 2014. Η Αγγλία προηγήθηκε με γκολ του Ρούνι μέσα στην Ποντγκόριτσα, όμως ο Νταμάνοβιτς έδωσε την ισοπαλία 1-1 στο Μαυροβούνιο και το διατήρησε την κορυφή του 8ου ομίλου. Ένα θαύμα θέλει η Τουρκία για να καταφέρει να δώσει το «παρών» στην Βραζιλία, καθώς έμεινε στο 1-1 με την Ουγγαρία στο «Σουκρού Σαράτσογλου». Η Πορτογαλία - χωρίς τον τιμωρημένο Κριστιάνο Ρονάλντο στη σύνθεσή της - νίκησε 2-0 το Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού και έφτασε τους 11 βαθμούς στον έκτο όμιλο.

Το ποσό του ενός εκατ. ευρώ έχουν συγκεντρώσει, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Ερασιτεχνικής Ανδρέας Ανατολιωτάκης, οι μικρομέτοχοι της ΑΕΚ δανειοδοτήσουν τις ανάγκες της «Ένωσης» και να αναλάβουν την ΠΑΕ με τη μορφή διοίκησης Πρωτοδικείου.


Η ΓΙΑΛΤΑ ΥΠΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ


Οι ηττημένοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν υπέστησαν τα επίχειρα του επεκτατισμού τους ως χιτλερικοί αλλά ως Γερμανοί. Το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας ήταν αναγκασμένο να καταβάλει πολεμικές επανορθώσεις σε όλες τις χώρες και τους λαούς που ρήμαξε (πλην των Ελλήνων) - και όχι μόνο όσοι στελέχωσαν το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα. Αν, αντί για συντριβή, προέκυπτε νίκη, ελάχιστοι Γερμανοί θα είχαν την τόλμη και την αυταπάρνηση να καταδικάσουν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και τις γενοκτονίες των Ελλήνων, των Ρώσων και των Σέρβων. Αντιθέτως, σε περίπτωση θριάμβου του Γ΄ Ράιχ, οι απόγονοι των ναζί θα απολάμβαναν δίχως ενοχές τα κλοπιμαία που εξασφάλισαν οι αγέλες της Βέρμαχτ και των Ες Ες.

Τώρα, οι ηττημένοι του Μεγάλου Πολέμου έχουν κάνει κουρελόχαρτο τη Συμφωνία της Γιάλτας και επεκτείνουν ανενόχλητοι την επιρροή τους -με το ατσάλι και τη φωτιά του... χρέους- στη γηραιά ήπειρο. Η αστραπιαία επίθεση στην Κύπρο ανέδειξε όλες τις παθογένειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των δυνάμεων πέριξ αυτής. Η Γαλλία, με τον πρόεδρό της κρυπτόμενο επί σειρά ημερών, αρχικά ανέχτηκε και ύστερα δικαιολόγησε την τευτονική βαρβαρότητα. Χαρακτηριστικά του πουρκουάδικου πνεύματος της γαλλικής ελίτ είναι όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πιερ Μοσκοβισί περί της κυπριακής οικονομίας, που κατ’ εκείνον «είναι μία οικονομία-καζίνο, η οποία βρίσκεται ενώπιον της πτώχευσης». Κοντολογίς, καλώς έπραξαν οι Γερμανοί, διότι διαφορετικά θα πλήρωναν τη διάσωση της Κύπρου οι Γάλλοι φορολογούμενοι!

Η Ρωσία, ως συνήθως και κατά το πρότυπο των Ορλοφικών, ανέκρουσε πρύμναν την κρίσιμη στιγμή, διαψεύδοντας πανηγυρικά τους αφελείς που πιστεύουν στις κενολογίες περί «ξανθού γένους». Το Ισραήλ, συμπεριφερόμενο αναξιόπιστα και αυτοδιασυρόμενο με... συγγνώμες που ζήτησε από την Τουρκία, «ξέχασε» τη συμμαχία με την Κύπρο και διαλέγεται ανοιχτά με την κυβέρνηση Ερντογάν για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες. Οι ΗΠΑ ενθάρρυναν την τουρκοϊσραηλινή επαναπροσέγγιση και η Βρετανία παρακολουθεί ως θεατής τα τεκταινόμενα. Η συγκυρία, άκρως αρνητική για τα συμφέροντα του Ελληνισμού, ενώ οι Γερμανοί προελαύνουν...


ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Τρόμο σε ολόκληρη την ευρωζώνη προκαλούν οι χθεσινές δηλώσεις του Ολλανδού πρόεδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ότι η συμφωνία «κρεμάλα» για τους καταθέτες στην Κύπρο θα είναι το μοντέλο «διάσωσης» των τραπεζών από εδώ και στο εξής! Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαιώνουν ότι το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχες εφιαλτικές κινήσεις στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας επιχείρησε λίγο αργότερα να ανασκευάσει τις αρχικές δηλώσεις.

Όπως πολύ παραστατικά είχε εξηγήσει ο Ντάισελμπλουμ, «αυτό που κάναμε στην Κύπρο είναι αυτό που εγώ ονομάζω μείωση ρίσκου. Αν υπάρχει ρίσκο για μια τράπεζα, η πρώτη ερώτηση πρέπει να είναι τι θα κάνετε εσείς της τράπεζας γι’ αυτό. Τι μπορείτε να κάνετε για να την ανακεφαλαιοποιήσετε μόνοι σας; Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα μιλήσουμε με τους μετόχους και τους ομολογιούχους και θα τους ζητήσουμε να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Αν είναι αναγκαίο, και στους μη ασφαλισμένους καταθέτες». Ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε χτες με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η «εξαΰλωση καταθέσεων», την οποία αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για την περίπτωση Κύπρου, πρόκειται επί της ουσίας να καθιερωθεί στο εξής και για άλλες διασώσεις.

Οι χθεσινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ έχουν προκαλέσει σοκ στους πολίτες των «καταραμένων» χωρών της ευρωζώνης, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς αναρωτιούνται αν έρχεται η σειρά τους για να υποστούν τις... περιποιήσεις των εταίρων. Η Ελλάδα έως σήμερα έχει υποστεί δύο κουρέματα» και, όπως μας πληροφόρησε πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας, προετοιμάζεται και για ένα τρίτο, που θα αφορά μειώσεις επιτοκίων σε υφιστάμενα δάνεια. «Κούρεμα», υποτίθεται, γίνεται σε χρέη που η χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Στην Κύπρο όμως αντί για «κούρεμα» (μείωση των χρεών) επιλέχθηκε το «κούρεμα» των καταθέσεων για να χρηματοδοτηθούν τα χρέη.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει ένα Προϋπολογισμός που εκτελείται με μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα. Το κράτος έχει φτάσει στα όρια της «αρνητικής» λειτουργίας, από την οποία παράγονται τα περίφημα και πολυδιαφημισμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν συνεχιστεί όμως η ίδια κατάσταση, με την ύφεση να κινείται σε υψηλά επίπεδα, τότε τα ελλείμματα στον Προϋπολογισμό θα αρχίσουν να διογκώνουν το χρέος. Στην περίπτωση αυτή θα ακούσουμε το ΔΝΤ να λέει ότι απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση και τότε μπορεί να εμφανιστεί ο κ. Ντάισελμπλουμ με το ωραίο σχέδιό του «κουρέματος».


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


Γεγονότα

1821: Οι επαναστάτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη εισέρχονται στο Βουκουρέστι.

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα.

1952: Ο Sam Philips ιδρύει στο Memphis του Tennessee τη δισκογραφική εταιρεία Sun Records, από τα σπλάχνα της οποίας θα «γεννηθούν» αστέρια, όπως ο Elvis Presley, o Carl Perkins, o Jerry Lee Lewis και ο Johnny Cash.

1977: Δύο Boeing 747 συγκρούονται στον διάδρομο απογείωσης του αεροδρομίου της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά. Αυτό είναι το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, καθώς βρήκαν τραγικό θάνατο 583 άνθρωποι και μόλις 61 διασώθηκαν.

Θάνατοι

1968: Yuri Gagarin, κοσμοναύτης σοβιετικής καταγωγής. Ο πρώτος άνθρωπος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη γη.

2006: Stanislaw Lem, Πολωνός συγγραφέας επιστημονική φαντασίας.