26 Μαρτίου, 2013

ΕΚΑΤΟ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΧΑΣΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!


Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, δήλωσε ότι πρέπει να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τα τραγικά αδιέξοδα της κυπριακής οικονομίας, πολιτικοί και τραπεζίτες, να κάτσουν στο σκαμνί, όπως είπε χαρακτηριστικά και κάποιοι να πάνε και φυλακή. Ο κ. Χρυσόστομος υποστήριξε ακόμη ότι η Κύπρος πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ, ενώ για τα χρήματα που χάνει από το "κούρεμα" (περίπου 100.000.000 ευρώ) η Εκκλησία της Κύπρου, είπε "θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε".

Εξάλλου, σε άλλη συνέντευξή του, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αισθάνεται προδομένος από τους συνεργάτες του γιατί πήγαν «αδιάβαστοι και απροετοίμαστοι» στο Eurogroup. Ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι είχε συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος του ομολόγησε ότι νοιώθει πολύ προδομένος «από τους "δικούς του" και από το υπουργείο Οικονομικών και από την Κεντρική Τράπεζα γιατί πήγαν αμελέτητοι (στις Βρυξέλλες)».


ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ


Τα ξημερώματα της Τρίτης έφυγε από τη ζωή ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Tις τελευταίες ημέρες δεν είχε επαφή με το περιβάλλον και η κατάσταση της υγείας του είχε επιβαρυνθεί σημαντικά.

Η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδος θα τελεστεί την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στον Ι. Ναό Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου.Τοποτηρητής της Μητρόπολης ανέλαβε ο Μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος. Λίγα λόγια για τον μακαριστό Μητροπολίτη Αργολίδος:

Ο κατά κόσμο Δαμιανός Παχής γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής το 1932,όπου παρακολούθησε τα εγκύκλια  και γυμνασιακά μαθήματα. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου  Αθηνών το 1959. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1959 και Πρεσβύτερος στις 19 Απριλίου 1960. 

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Άρτας. Στις 18 Νοεμβρίου 1985 εξελέγη Μητροπολίτης Αργολίδος στην θέση που είχε μέχρι τότε ο προκάτοχός του μακαριστός Χρυσόστομος Δεληγιανόπουλος.


ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΙΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Στις γνωστές αξιώσεις σε σχέση με την Κύπρο επανέρχεται η Τουρκία, με αφορμή τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, που είναι κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο.Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «η ιδέα ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση σε Tαμείο Aλληλεγγύης ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή δανεισμού που θα μπορούσε να συζητηθεί στα πλαίσια της σημερινής οικονομικής κρίσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων - συνιδιοκτητών του νησιού- είναι μια επικίνδυνη έκφανση της φαντασίωσης ως του μόνου ιδιοκτήτη του νησιού και μπορεί να οδηγήσει σε νέα κρίση στην περιοχή».

«Οι απόψεις των Τουρκοκυπρίων έχουν εκφραστεί με τη δήλωση της 21ης Μαρτίου 2013 και η Τουρκία τις συμμερίζεται», προσθέτει η ανακοίνωση και επαναλαμβάνει ότι η τουρκική πλευρά «είναι προσηλωμένη τόσο στην υπεράσπιση δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στη δική της υφαλοκρηπίδα, όσο και στη διατήρηση της στήριξης της τουρκοκυπριακής πλευράς». «Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει απευθύνει δύο εκκλήσεις στους ελληνοκύπριους στην ελληνοκυπριακή πλευρά για μια δίκαιη διανομή των φυσικών πόρων, στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 29 Σεπτεμβρίου 2012, στις οποίες ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει μέχρι στιγμής ωστόσο ανταποκριθεί θετικά. 

Η οικονομική κρίση (που αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία για τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων», ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επαναλαμβάνει ότι «ο μόνος τρόπος να αξιοποιηθούν οι φυσικοί πόροι του νησιού πριν από τον τελικό διακανονισμό μπορεί να προκύψει από μια συμφωνία μέσα στα πλαίσια της πρότασης που έκανε η τουρκοκυπριακή πλευρά το 2011 και το 2012, υπό τη αιγίδα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Αθηνών, εξασφαλίζοντας έτσι τη σαφή συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διανομή των φυσικών πόρων» και συμπληρώνει:

«Οι δυο ιδρυτικοί λαοί του νησιού πρέπει από κοινού να αποφασίσουν τι είδους μέλλον θέλουν και με τη συμμετοχή των μητέρων πατρίδων να ιδρύσουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να χαθεί. Η τουρκική πλευρά περιμένει να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις μέσα σε ένα πνεύμα κοινής ευμάρειας και ασφάλειας. Δεν θα θέλαμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε να οδηγήσει σε κάποια κρίση, πιστεύουμε ειλικρινά ότι πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για μια νέα αρχή για την ειρήνη και τη μόνιμη λύση». «Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν ποτέ μειοψηφία σε ένα ελληνοτουρκικό κράτος. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει αυτό. 

Ωστόσο, η Τουρκία θα σεβαστεί τις προτιμήσεις των δύο λαών του νησιού. Οι προτιμήσεις αυτές μπορεί να οδηγούν στη δημιουργία μιας νέας συνεργασίας- οι παράμετροι της οποίας είναι πολύ καλά γνωστοί. Αλλά αν οι Ελληνοκύπριοι συμπεριφερθούν μονομερώς σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους στο νότιο τμήμα του νησιού και αν δεν θέλουν μια συνεταιρική σχέση με τους Τουρκοκύπριους, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργεία λύσης δύο κρατών», σημειώνει, τέλος, η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και καταλήγει:

«Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στο νησί. Το όραμα της Τουρκίας για το νησί και την ανατολική Μεσόγειο είναι ένα όραμα κοινής ευμάρειας σταθερότητας και ασφάλειας. Τα οικονομικά προβλήματα, όπως και οι πολιτικές συγκρούσεις μπορούν να ξεπεραστούν με τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας ειρήνης και συνεργασίας στο νησί».



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

«Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά» δηλώνει σε συνέντευξή του στα Νέα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης: «Η Ελλάδα με την κυβέρνηση Σαμαρά έκανε μεγάλα βήματα προόδου. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτή την πορεία».

Ανακούφιση για τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου στο Eurogroup, αλλά και προβληματισμός για τις συνέπειες της κυπριακής κρίσης στην ελληνική οικονομία καταγράφονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός φέρεται να διαμηνύει ότι «η χώρα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση των δικών της δεσμεύσεων». Από την πλευρά της, η Λευκωσία δηλώνει ικανοποιημένη από τη στάση της Ελλάδας, αλλά όχι πολύ πειστικά...

Μεγαλύτερη συμμετοχή αναμένεται να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για πολλά φάρμακα. Από σήμερα, Τρίτη, που τίθεται σε ισχύ η νέα λίστα φαρμάκων, η αποζημίωση του Ταμείου θα καθορίζεται με βάση την ασφαλιστική τιμή η οποία έχει υπολογιστεί για κάθε κατηγορία φαρμάκων.

Με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, θα συναντηθεί εντός της ημέρας ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας, Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος βρίσκεται από την Δευτέρα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της βελτίωσης των ελληνογερμανικών σχέσεων. Ο Ρεχάγκελ θα έχει παραχωρήσει μέχρι την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου, ενώ θα παραστεί και σε διάφορες εκδηλώσεις υπέρ της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, θα γίνει δεκτός, στις 2 το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Κύπρο και την απόφαση του Eurogroup. Στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα και την Αλέκα Παπαρήγα.

Κόσμος

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θέτει τις μονάδες της με συστήματα μεγάλου βεληνεκούς σε «θέση μάχης» με στόχο αμερικανικές βάσεις μέχρι τη Χαβάη και το Γκουάμ. Από την πλευρά της, η Σεούλ ανέφερε πως δεν έχει ενδείξεις επικείμενης στρατιωτικής δράσης από την Πιόνγκγιανγκ. Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε όλες τις πλευρές στην κορεατική χερσόνησο η Κίνα.

Το ζήτημα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών φτάνει στο αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο την Τρίτη, εξετάζοντας τη νομιμότητα της απαγόρευσης του γκέι γάμου στην Καλιφόρνια -με την περίφημη «Πρόταση 8»- και το προηγούμενο DOMA. Το δικαστήριο δεν αναμένεται να αποφανθεί πριν τον Ιούνιο και το διαθέσιμο εύρος των κινήσεών του αφήνει ανοικτά τα περισσότερα ενδεχόμενα στη σημασία που θα έχει η όποια ετυμηγορία.

Οι «κακοί Γερμανοί» είναι εικόνα που έχει αρχίσει να επανεμφανίζεται στον ευρωπαϊκό Νότο με αφορμή την στάση του Βερολίνου στην κρίση χρέους: «Είναι σαν σχολική τάξη, όταν κάποιος έχει καλύτερα αποτελέσματα, όσοι αντιμετωπίζουν λίγο μεγαλύτερες δυσκολίες αρχίζουν λίγο να ζηλεύουν» είναι η εξήγηση που δίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρά ταύτα, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, οι υπόλοιπες χώρες «γνωρίζουν ότι η Γερμανία αναλαμβάνει τις ευθύνες της, και περιμένει και από τους υπόλοιπους να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

Ο θάνατος του ρώσου ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην έπαυλή του στο Λονδίνο, οφείλεται σε απαγχονισμό, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. Η νεκροψία στη σορό του Μπερεζόφκσι δεν οδήγησε στο συμπέρασμα ότι προηγήθηκε πάλη και από την έρευνα στο σπίτι δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής κάτι που να αντικρούει την υπόθεση περί αυτοκτονίας.

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην ΠΓΔΜ διεξήχθη ομαλά, χωρίς σοβαρά επεισόδια, ωστόσο σημειώθηκαν αρκετές παρατυπίες, εκτίμησε η αποστολή του ΟΑΣΕ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, Γκερτ Χίνρικ Άρενς, υπήρξαν περιπτώσεις εκφοβισμού ψηφοφόρων, διπλοψηφίες και παραβιάσεις της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Οικονομία

Διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των τεχνικών πτυχών της συμφωνίας με το Eurogroup θα έχουν σήμερα, Τρίτη, στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου οι επικεφαλής της τρόικας Μάρτεν Φέρβεϊ (Κομισιόν), Ισαμπέλ φον Κέπεν Μέρτες (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) με την ηγεσία του υπουργείου. Στις σημερινές συζητήσεις αναμένεται να τεθεί και το τελικό ποσό του κουρέματος των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου.

Αναστέλλεται μέχρι και την Τετάρτη η διαπραγμάτευση των τιμών των εισηγμένων εταιρειών στην κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το Χρηματιστηριο Αξιών Κύπρου.

Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς περνούν πλέον οι καταθέσεις και τα δάνεια των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις συναλλαγές. Όπως αναφέρουν μάλιστα τραπεζικά στελέχη, με την απόκτηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που είχε προκύψει με τις επιταγές και με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας.

Αθλητισμός

Μπορεί όλος ο κόσμος να δίνει προκριματικούς αγώνες για το Μουντιάλ του 2014, όμως, η διοργανώτρια χώρα, Βραζιλία έπαιξε φιλικό αγώνα με τη Ρωσία στο ουδέτερο έδαφος του Λονδίνου και τη... γλίτωσε με ισοπαλία στο 90' μέσα στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Τους αντιπάλους της στην τελική φάση του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου κάτω των 20 ετών, που θα διεξαχθεί στην Τουρκία (21 Ιουνίου-13 Ιουλίου), έμαθε την Δευτέρα η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Νέων, από την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κληρώθηκε στον 4ο όμιλο, στο πλαίσιο του οποίου θα αντιμετωπίσει το Μεξικό, την Παραγουάη και μια ομάδα από την Αφρική.

Στις προπονήσεις επέστρεψαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Παιανία οι παίκτες του Παναθηναϊκού, μετά από το κυριακάτικο ρεπό που τους είχε δώσει ο Φάμπρι. «Απόντες» από το κανονικό πρόγραμμα ήταν οι Πίντο και Μαυρίας στον Παναθηναϊκό. Ο Πορτογάλος υποφέρει από ένα χτύπημα από το ντέρμπι της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ και ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, μαζί με τους Ταμπάκη και Σεϊταρίδη, ενώ ο Μαυρίας που αγωνίστηκε με την Εθνική Νέων έκανε αποκατάσταση.


ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΑΡΑΙ


Ο μεγάλος θρίαμβος της «σωτηρίας» της Κύπρου έγινε ακριβώς τα ξημερώματα της μεγάλης εθνικής εορτής, της επετείου της επανάστασης του 1821. Τι επέτειος και αυτή ! Η αλήθεια είναι ότι την 25 Μαρτίου του 1821, οι Rumlar έκαναν μια μεγάλη «ανταρσία» κατά της οθωμανικής «νομιμότητας», isyan αναφέρεται στην Τουρκία και με «προδοτικό» τρόπο πολέμησαν κατά των «ευεργετών» τους που επί αιώνες τους «προστάτεψαν» και τους «πρόσφεραν»… τόση αγάπη και ευτυχία. Έτσι οι προδότες Rumlar, έγιναν βρωμεροί Yunan. Αλλά επειδή οι τύψεις της προδοσίας δεν σταμάτησαν ποτέ, μετά από τόσα χρόνια από την φοβερή αυτή προδοτική ανταρσία, αποφάσισαν μετανοιωμένοι να…. βλέπουν όλη την μέρα τουρκικά σήριαλ και να στάζουν τα σάλια τους από την τουρκολαγνεία, όπως εκείνος ο Μπουτάρ-αγάς της Selanik, που λαχταρά να ξαναφορέσουν όλοι οι δημότες του το τούρκικο φέσι.

Αλλά εκεί που οι βρωμεροί Yunanlar έδωσαν τα ρέστα τους, είναι στον περίφημο και αρχιγκομενιάρη μας Σουλεϊμάν, δείχνοντας έτσι την παραδειγματική τους μεταμέλεια προς… το οθωμανικό δίκαιο. Οι γενίτσαροι είχαν πάλι τα πρωτεία και στην πρωτεύουσα των βρωμερών Yunan κυβερνούσαν οι συνάδελφοι των Rum-πορνείων, όχι της Κωνσταντινούπολης, αλλά της İstanbul μας, όπως πολύ ωραία παρουσιάστηκε στο σήριαλ, Ustura Kemal και σε πολλές τουρκικές κινηματογραφικές ταινίες, όπου η Μαρία, η Ελένη και η Χρυσούλα, υπηρετούσαν με τον καλύτερο τρόπο τον… υπερήφανο οθωμανικό ανδρισμό, (;;;), μας. Μερικοί όμως αμετανόητοι Yunan πίστευαν ότι μπορούσαν να σηκώσουν ξανά bayrak, με σύμμαχους τους ευρωπαίους εταίρους. Έτσι άρχισαν πάλι να το παίζουν çeteler, για νέα isyan, λέγοντας πως το ευρώ θα τους κάνει ανίκητους και ότι θα λυγίσουν την μεγάλη και ένδοξη Τουρκία. Ποια ; Την Τουρκία του μεγάλου μας Ερντογάν πασά. Αυτό όμως για άλλη μια φορά τους βγήκε ξινό. Οι χαιβάνηδες δεν κατάλαβαν ότι οι εταίροι τους θα τους ξέσκιζαν σαν εταίρες.

Δεν κατάλαβαν τίποτα και άρχισαν να μιλούν συνέχεια για διάφορα νούμερα και για νέους θησαυρούς που ανακάλυψαν στην Akdeniz και στο Ege. Δεν κατάλαβαν τα γιουνανάκια ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι όταν είδαν πως στην Αθήνα κυβερνούσαν οι εταίρες τους, θα τους έπαιρναν και τα …. Αυτοί πίστεψαν ότι με τις παρελάσεις και τις φανφάρες τους θα δείξουν ότι κάτι αξίζουν. Α ρε hayvanlar! Τώρα που οι εταίροι τους μεταχειρίστηκαν σαν εταίρες, ας φάνε και τις παρελάσεις τους και ας γλύφουν τα μπαϊράκια τους στα μπαλκόνια, παρηγοριά για κάθε πικραμένο. Αλλά και αυτή η Κύπρος τι θράσος ! Πίστεψαν ότι οι εταίροι θα τους δώσουν κάποιο γερό ξεροκόμματο. Με ξένα κόλλυβα μπαϊράμι. Λιγουρευτήκαν το «λάδι» της Akdeniz οι αθεόφοβοι. Δεν κατάλαβαν ότι με αρχηγούς τις ετέρες τους που διέπρεψαν και στην Οθωμανική αυτοκρατορία, με γενιτσάρους που ήθελαν να ξεσκίσουν κάθε τι το γιουνάνικο, δεν θα έκαναν ποτέ σεφτέ. 

Ε ρε hayvanlar Rumlar της Κύπρου! Λογαριάσατε χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν κατάλαβαν ότι ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, δηλαδή ο Ταϊπ πασάς, θα τους δώσει γερό μάθημα που θα το φυσούν και δεν θα κρυώνει ; Νόμισαν ότι με την ευρωπαϊκή εταιρεία θα πάνε μπροστά. Vay, vay, κούνια που τους κούναγε. Son güler iyi güler. Τώρα θα φάνε τον απόπατο τους για να μάθουν τι εστί βερίκοκο. Οι εταίροι της Ευρώπης και οι εταίρες των Αθηνών τους δούλεψαν μια χαρά. Τα χαστούκια έπεφταν βροχή και ο Μόσκοβας ήταν τόσο μακριά που ούτε με τα κιάλια δεν μπορούσαν να τον δουν. Τέτοιοι που είναι καλά να πάθουν!

H ΚΙΝΑ «ΒΡΥΧΑΤΑΙ»: «ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ»


O Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping προειδοποίησε ότι διαφωνεί κάθετα με την εμπλοκή ξένων χωρών στα εθνικά ζητήματα, κατά την διάρκεια διάλεξής του στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί να ερμηνευθεί και ως μία δήλωση ισχύος και πυγμής από τον νέο κινέζο Πρόεδρο, κατά των ιμπεριαλιστικών, επεκτατικών και αποσταθεροποιητικών κινήσεων των Η.Π.Α και του ευρύτερου σιωνιστικού άξονα, αλλά πιθανώς και του γερμανικού οικονομικού επεκτατισμού στην ευρωζώνη.

Ο Xi παρέδωσε ομιλία προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου μόλις μία μέρα αφότου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin: το ταξίδι του στη Ρωσία αποτέλεσε την πρώτη επίσκεψη σε χώρα του εξωτερικού από την στιγμή ανάληψής των καθηκόντων του, κάτι που σημαίνει πολλά για την ενίσχυση της σινορωσικής συμμαχίας. Ο Πρόεδρος της Κίνας κάλεσε στην επικράτηση της διεθνούς ισότητας τονίζοντας ότι κάθε χώρα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέγει το δικό της αναπτυξιακό μονοπάτι, δίχως την εμπλοκή ξένων δυνάμεων.

Ο Xi πρόσθεσε ότι οι ισχυρές Σινο-Ρωσικές σχέσεις λειτουργούν ως σημαντικός και αξιόπιστος εγγυητής της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν αποτελέσει πολύ ισχυρά αντίβαρα στην προσπάθεια των Η.Π.Α να επιτύχουν την πλήρη αποσταθεροποίηση της Συρίας, και στην απόπειρα της σιωνιστικής συμμαχίας να οικοδομήσει συναίνεση και νομιμοποίηση για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν.Σε μία ακόμη πράξη αλληλεγγύης και στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Κίνας έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Dmitry Medvedev.



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


Γεγονότα

1881: H Θεσσαλία προσαρτάται στην Ελλάδα.

1995: Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη Σένγκεν, με σκοπό την κατάργηση των ενδοσυνοριακών ελέγχων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεννήσεις

1904: Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε πρωθυπουργός και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Θάνατοι

1827: Ludwig van Beethoven, Γερμανός συνθέτης μουσικής από τους σημαντικότερους παγκοσμίως.

1940: Σπύρος Λούης, ολυμπιονίκης του μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.