21 Μαρτίου, 2013

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΠΑΠ ΠΑΡΕΣΤΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Η ΕΛΕΠΑΠ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, γιόρτασε εχθές τα 75 χρόνια λειτουργίας της, τα 75 χρόνια προσφοράς στο Παιδί και Ενήλικα με Αναπηρία και την Οικογένειά του, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, του Ιδρύματος Ωνάση. 

Την επετειακή εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ Ιερώνυμος.

Στην εκδήλωση, φόρο τιμής, σε όλους όσους όλα αυτά τα χρόνια έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν για τη στήριξη του δύσκολου έργου της αποκατάστασης και κοινωνικής ένταξης παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία, παρουσιάστηκε η μακρόχρονη πορεία του Ιδρύματος, τα επιστημονικά επιτεύγματα, τα πρωτοπόρα καινοτόμα προγράμματα και οι στόχοι της, για την εξασφάλιση μιας ισότιμης διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία.

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της βραδιάς, τα παιδιά, έδωσαν τα «βραβεία ζωής» στους μεγάλους ευεργέτες, χορηγούς και δωρητές, που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τα προγράμματα που παρακολουθούν και τους δίνουν τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίζουν. Όλη η οικογένεια της ΕΛΕΠΑΠ, γονείς, παιδιά, απόφοιτοι, εθελοντές, ιατροί, προσωπικό, μέλη, διεύθυνση και διοίκηση ήταν εκεί, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη δύναμη της αγάπης, τη δύναμη της ανθρώπινης προσφοράς και αλληλεγγύης.




ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ


Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αντιοχείας επισκέφθηκε χθες το πρωΐ, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Οι Ιεράρχες του Πατριαρχείου Αντιοχείας ενημέρωσαν τον Μακαριώτατο για τις θέσεις τους στη διαφορά που έχει προκύψει με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μετά την εκλογή από το τελευταίο του "Αρχιεπισκόπου Κατάρ κ. Μακαρίου" σε μία περιοχή που θεωρείται "κανονικό" έδαφος της Εκκλησίας της Αντιόχειας.

Η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αντιοχείας συνεχίζει τις επαφές της με τους επικεφαλής των Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών στο πλαίσιο της ενημέρωσής τους για το θέμα.

Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξει τις επόμενες ημέρες και συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι για το θέμα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

ΤΑΥΡΟΣ ΣΕ ΥΑΛΟΠΩΛΕΙΟ Ο ΜΕΤΒΕΝΤΕΦ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ

Πώς ο Μεντβέντεφ παρομοίασε την Ε.Ε. στο θέμα της Κύπρου
 
Η απόφαση για κούρεμα τού θύμισε, είπε, πολιτικές της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες είχαν κλέψει τις οικονομίες των Ρώσων πολιτών. Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ άσκησε χθες κριτική στον τρόπο χειρισμού της χρηματοοικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Κύπρος από την Ε.Ε., παρομοιάζοντάς την «ως ταύρο σε υαλοπωλείο».

Αναφέρθηκε, επίσης, σε πιθανότητα ακύρωσης της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας που έχει συνάψει με την Κύπρο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Μια μέρα πριν από την επίσκεψη των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μόσχα, ο κ. Μεντβέντεφ είπε ότι το τέλος σε τραπεζικές καταθέσεις που προτάθηκε από την Ε.Ε. ως η προϋπόθεση για διάσωση και που απορρίφθηκε από την Κύπρο τού υπενθύμισε πολιτικές της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες είχαν κλέψει τις οικονομίες των Ρώσων πολιτών.  «Ως τώρα, οι δράσεις τις Ε.Ε., της Κομισιόν και της Κυβέρνησης της Κύπρου για την επίλυση του προβλήματος μού θυμίζουν δυστυχώς της δράσεις ενός ταύρου σε υαλοπωλείο», ανέφερε σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ.

Η διπλή φορολογία

Ο κ. Μεντβέντεφ αναφέρθηκε και στην πιθανότητα ακύρωσης της συνθήκης για την αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο κρατών, κάτι που θα έκανε την Κύπρο λιγότερο ελκυστική για πλούσιους Ρώσους. «Δεν ξέρω αν χρειαζόμαστε αυτήν τη συνθήκη σε αυτήν την περίπτωση», είπε, προσθέτοντας ότι «μπορεί να προκύψει θέμα ακύρωσής της, οπότε, επαναλαμβάνω: πρέπει να προχωρήσουν με πολλή προσοχή». Το προτεινόμενο τέλος, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, έχει «καθαρά χαρακτήρα δήμευσης, απαλλοτρίωσης» και δεν «έχει απολύτως κανένα προηγούμενο». «Μπορώ μόνο να το συγκρίνω με κάποιες από τις αποφάσεις που πάρθηκαν… από τις Σοβιετικές Αρχές, που δεν ελάμβαναν υπόψη τις οικονομίες του λαού».

Δεν βλέπει κίνδυνο για τις ΗΠΑ ο Μπερνάνκι

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε χθες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ παρακολουθεί την κρίση στην Κύπρο, αλλά προς το παρόν δεν βλέπει να υπάρχει κίνδυνος για τις ΗΠΑ.  «Αυτήν τη στιγμή δεν βλέπουμε μεγάλο κίνδυνο για το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ ή την οικονομία των ΗΠΑ», από την Κύπρο, ανέφερε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου.  «Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και δυσκολίες» για την Κύπρο, ωστόσο δεν νομίζω ότι οι επιπτώσεις ήταν τεράστιες για τις αγορές στο σύνολό τους», κατέληξε.

Επιμένει το ΔΝΤ σε κούρεμα

Το ΔΝΤ αποφεύγει να προβεί σε σχόλια για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ωστόσο πηγές εκτός «Ταμείου» στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι μετά από μία φάση αδιεξόδου -όπως την αποκαλούν- αναμένουν ότι θα ξεκινήσει πάλι συζήτηση και για το πακέτο της συμφωνίας και για την εφαρμογή του. Τονίζουν, πάντως, ότι οι θέσεις του ΔΝΤ για «κούρεμα» των καταθέσεων μόνο άνω των 100.000 ευρώ, μέχρι να καλυφθεί το ποσό των 5,8 δις παραμένουν, το ίδιο και η φιλοσοφία για πολύ μεγάλη σμίκρυνση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν απαντήσεις γιατί αφού έχει απορριφθεί το πακέτο, παραμένει στη Λευκωσία το κλιμάκιο του ΔΝΤ, που έχει εντολή να συζητήσει μόνο τεχνικά ζητήματα κι όχι πολιτικά. Πάντως, αν υπάρξει συμφωνία, οι τεχνικές συζητήσεις της Τρόικας με τις κυπριακές Αρχές θα διαρκέσουν περί τις 10 μέρες και μέχρι την εκταμίευση της δόσης θα απαιτηθεί ένας μήνας.  Οι ίδιες πηγές, επίσης, δεν θέλουν να σχολιάσουν τις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για εξασφάλιση δανεισμού και λύσεων εκτός Τρόικας, ανέφεραν πάντως ότι η κάλυψη των τραπεζών μέσω του ELA τερματίζεται στις 28 Μαρτίου.

Λύση βιωσιμότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι η Λευκωσία πρέπει να παρουσιάσει μια λύση, η οποία να εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους της, το οποίο αναμένεται ότι θα φτάσει το 2020 στο 100% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το Σάββατο. «Έγκειται πλέον στις κυπριακές Αρχές να παρουσιάσουν μια λύση, η οποία να σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαϊγί, εκπρόσωπος της Κομισιόν.  «Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, της Κύπρου περιλαμβανομένης», πρόσθεσε.

- Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε, τέλος, στο Reuters ότι μετά την απόρριψη του κυπριακού Κοινοβουλίου, αναμένει τις αντιπροτάσεις της κυπριακής Κυβέρνησης.

Από τις 23 Νοεμβρίου συμφωνήθηκε κούρεμα;

Χθεσινό ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του «Σκάι», ανέφερε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέθεσε έγγραφο στη γερμανική Βουλή, σύμφωνα με το οποίο τα μέτρα που λήφθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Euorgoup για την Κύπρο, είχαν συμφωνηθεί από τις 23 Νοεμβρίου με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, με βάση το έγγραφο, συμφωνήθηκε η μείωση του τραπεζικού τομέα μέχρι το 2018 και συνεισφορά των καταθετών για να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας. Η συμφωνία των δανειστών με τον Πρόεδρο Χριστόφια προνοούσε, δηλαδή, συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου έως το 2018 και συμμετοχή των μετόχων, των καταθετών και των ομολογιούχων των κυπριακών τραπεζών στη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, με εφάπαξ εισφορά.

Ο τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, πάντως, τοποθετήθηκε επί του ζητήματος και διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέθηκε σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων τέτοιο θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τις πληροφορίες διέψευσε κατηγορηματικά με δηλώσεις του στο Sigmalive, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, τονίζοντας ότι πρόκειται για τεράστιο ψέμα και μεγάλη προβοκάτσια, η οποία γίνεται σε χρόνο που εξυπηρετεί τους εμπνευστές της.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στην κυπριακή κρίση υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος στον Νίκο Αναστασιάδη στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τετάρτη. Η κυπριακή πλευρά χαρακτηρίζει γόνιμη και εποικοδομητική τη συνομιλία και η γαλλική προεδρία τονίζει ότι η επίτευξη συμφωνίας σύντομα είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο σχέδιο διάσωσης και με την τρόικα να έχει απορρίψει αρκετές εναλλακτικές λύσεις, η Λευκωσία φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα Σχέδιο Β', το οποίο θα τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών το πρωί της Πέμπτης στη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη. Το σχέδιο φαίνεται να περιλαμβάνει ηπιότερο κούρεμα καταθέσεων, σε συνδυασμό με τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου διάσωσης. Η κυπριακή Βουλή αναμένεται να κληθεί να αποφανθεί επί του σχεδίου εντός της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, καθώς η ΕΕ φαίνεται να δίνει περιθώριο έως τη Δευτέρα.

Ενημερωτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία σήμερα, Πέμπτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να προχωρήσουν σε δράσεις κατά των ρατσιστικών διακρίσεων σε συνεργασία με γονείς και τους αρμόδιους φορείς των δήμων. Συναυλία στις 5 το απόγευμα στην Ομόνοια οργανώνουν όλοι οι φορείς που υποστηρίζουν τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών.

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες θα προχωρήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών από το Σάββατο 23 Μαρτίου ώς τη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι ζητούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και καταγγέλλουν τη διοίκηση ότι πρόκειται να προβεί σε νέες περικοπές στους μισθούς τους.

Εκτός αστυνομικού σώματος έθεσε το πειθαρχικό συμβούλιο της Αστυνομίας τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον Βασίλη Σαραλιώτη, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβριο του 2008.

Κόσμος

Για πλήγμα δύο ρουκετών από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ μιλά η ισραηλινή αστυνομία το πρωί της Πέμπτης, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να φτάσει στη Δυτική Όχθη κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ανέλαβε και επίσημα τη σκυτάλη επιχειρώντας να βγάλει την Ιταλία από το μετεκλογικό χάος. Οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης, που είχαν ξεκινήσει την Τετάρτη με επαφές Ναπολιτάνο με τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας, κορυφώνονται την Πέμπτη οπότε και περνά τις πύλες του Κυρηνάλιου Μεγάρου ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι για να ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στην σκιά της κυπριακής κρίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο πραγματοποιεί την Πέμπτη επίσημη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην από καιρό προγραμματισμένη διήμερη επίσκεψή της στη Μόσχα. Το ζήτημα της Κύπρου αναμένεται, φυσικά, να «εκτοξευτεί» στην κορυφή της ατζέντας των επαφών των αξιωματούχων από τις δύο πλευρές. Μόλις την Τετάρτη, υπενθυμίζεται, ο ρώσος πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει την ΕΕ πως συμπεριφέρεται «σαν ταύρος σε υαλοπωλείο» αναφορικά με τη Λευκωσία.

Νέα αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με φόντο τη Συρία: Η Ρωσία κατηγορεί τη Βρετανία και τη Γαλλία πως θέλουν να καθυστερήσουν έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για πιθανή χρήση χημικών όπλων στο Χαν αλ-Ασαάλ βόρεια του Χαλεπίου, ενώ Λονδίνο και Παρίσι ζητούν να ερευνηθεί και δεύτερο περιστατικό. Το συριακό καθεστώς αλλά και η συριακή αντιπολίτευση έχουν ζητήσει από τον ΟΗΕ να προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, κατηγορώντας η μία πλευρά την άλλη για το φερόμενο πλήγμα με χημικά όπλα στο Χαν αλ Ασαάλ.

Απειλή για πλήγματα σε αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία και στη νήσο του Γκουάμ εξαπέλυσε η Βόρεια Κορέα έπειτα από κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ για προετοιμασία επίθεσης, σε άλλο ένα σημάδι της αναζωπυρωθείσας έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Παράλληλα, η Νότια Κορέα υποστηρίζει ότι επίθεση χάκερ σε κανάλια και τράπεζές της προερχόταν από την Κίνα.

Οικονομία

Το συμβούλιο των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε σήμερα και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε. Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω ELA δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να τηρήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και είναι έτοιμη να αφήσει τις κυπριακές τράπεζες να αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αν η χώρα δεν συνεισφέρει σε ένα νέο πακέτο βοήθειας, υποστηρίζει στη σημερινή έκδοσή της η γερμανική οικονομική εφημερίδα "Der Handelsblatt".

«Στο παρελθόν επιλύσαμε μεγαλύτερα προβλήματα. Ελπίζω ότι και αυτή τη φορά θα βρεθεί λύση» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. προσθέτοντας ότι το ζήτημα της Κύπρου αφορά ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Αθλητισμός

Στοχεύοντας στον Γιώργο Δώνη, μικρή μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ βρέθηκε στην απογευματινή προπόνηση της ομάδας στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας την Τετάρτη. Ο τεχνικός του «δικεφάλου» του Βορρά, που θεωρείται υπεύθυνος για το διαζύγιο με τον Πάμπλο Γκαρσία, εισέπραξε και πάλι αποδοκιμασίες και προτροπές να παραιτηθεί, ενώ χρειάστηκε να φυγαδευτεί για να φύγει από την προπόνηση, με τους οπαδούς να χτυπούν και στη συνέχεια να ακολουθούν το αμάξι με το οποίο αποχώρησε! Βίντεο της ΠΑΕ για τον Πάμπλο Γκαρσία. Στήριξη Τσιτσιακόφ σε Δώνη, μήνυμα ενότητας από Κουμαλό.

Η ομάδα νέων του Ολυμπιακού ηττήθηκε 1-0 από την Άστον Βίλα για την προημιτελική φάση του NextGen Series και δεν κατάφερε να προκριθεί στο φάιναλ-4 της διοργάνωσης.

Την στήριξη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον Γιώργο Δώνη εξέφρασε ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ σε απάντηση του κακού κλίματος που έχει δημιουργηθεί με την αποχώρηση από την ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία και τις αποδοκιμασίες οπαδών κατά του προπονητή του «Δικεφάλου». Παράλληλα, προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα κατέβαλε ο ο Μπονγκανί Κουμάλο, ο οποίος με μήνυμα που έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook, ζήτησε πίστη στην ομάδα.