15 Μαρτίου, 2013

ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ Α΄



Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Αγιότατο Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο. Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:

"Παρακαλώ, δεχθείτε τας ειλικρινείς και θερμάς μου συγχαρητηρίους προσρήσεις, επί τη αναρρήσει Υμών εις τον Αποστολικόν θρόνον της Ρώμης, ευχόμενος υγείαν και δύναμιν εις το υψηλόν και ευθυνοφόρον έργον Υμών."

Μετά της εν Χριστώ Ιησού αγάπης,




ΚΑΤΗΧΗΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Μ. ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
 ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

ΠΑΝΤΙ ΤΩ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΧΑΡΙΣ ΕΙΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ 
ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΡ HΜΩΝ ΔΕ ΕΥΧΗ ΕΥΛΟΓΙΑ  ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΙΣ

 Αριθμ. Πρωτ. 240

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
 
Οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι Θείοι Πατέρες εθέσπισαν όπως της μεγάλης εορτής της Αναστάσεως του Κυρίου προηγήται περίοδος ασκήσεως και πνευματικής καθάρσεως, διαρκείας τεσσαράκοντα ημερών.

 Η άσκησις πραγματοποιείται και δια του περιορισμού των τροφών, δηλονότι της νηστείας, αλλά κυρίως δια της αποχής από το κακόν.   

Τονίζει χαρακτηριστικώς ο ιερός υμνογράφος ότι αληθής και ευπρόσδεκτος από τον Θεόν νηστεία είναι η των κακών αλλοτρίωσις, η εγκράτεια γλώσσης, η θυμού αποχή,ο χωρισμός από των κακών επιθυμιών, της καταλαλιάς, του ψεύδους και της επιορκίας, η επανόρθωσις της αδικίας, η δίωξις του εμπαθούς λογισμού, η θερμη εξομολόγησις, ο καθαρμός της συνειδήσεως,"ης ουδέν εν κόσμω βιαιότερον", η εγκράτεια από "παθών βλαβερών, από φθόνου και μίσους, από πάσης κακίας", η αποφυγή της "εκτροπής του νοός", η ομολογία των εσφαλμένων· ότι "εγγύς επί θύραις ο Κριτής εστιν", ο ετάζων καρδίας και νεφρούς, "ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών" (Μεγας Κανών Αγίου Ανδρέου Κρήτης).

Η σωματική άσκησις σκοπόν έχει την κάθαρσιν του νου και την προσήλωσιν αυτού εις την αγάπην του Κυρίου και Θεού ημών Ιησού Χριστού. Ταυτοχρόνως, και εις την αγάπην των συνανθρώπων μας, η οποία και αποτελεί την απόδειξιν ότι είμεθα μαθηταί του Αγαπώντος αυτούς. Η αγάπη μας πρέπει να είναι έμπρακτος και να συνεπάγεται δι  ημάς κάποιαν θυσίαν υπέρ αυτών. Διότι αγάπη άνευ προσφοράς των αναγκαίων υλικών και πνευματικών αγαθών εις τον αγαπώμενον είναι  κ ε ν ό ς  λόγος. Ιδίως κατά την παρούσαν εποχήν της μεγάλης ηθικής και οικονομικής κρίσεως οφείλομεν, όσοι έχομεν την δυνατότητα, να προσφέρωμεν μετά ιλαρότητος, αγάπης και σεβασμού προς τον συνάνθρωπον την βοήθειάν μας προς αυτόν. 

Τοτε μόνον η χαρά μας επί τη Αναστάσει του Κυρίου θα είναι πλουσία, όταν και η προσφορά μας προς τούς αδελφούς Αυτού, τούς ελαχίστους, τούς συνανθρώπους μας, είναι πλουσία. "Ο αγαπών τον πλησίον ως εαυτόν ουδέν περισσότερον κέκτηται του πλησίον· [...] όσον ουν πλεονάζεις τω πλούτω, τοσούτον ελλείπεις τη αγάπη", διδάσκει το αψευδές πατερικόν στόμα (Μεγάλου Βασιλείου, Προς τούς πλουτούντας, P.G. 31,281Β). Ο κόσμος νομίζει, ατυχώς, ότι η χαρά συμπορεύεται προς το  λ α μ β ά ν ε ι ν  και  κ α τ έ χ ε ι ν  πλούτον, δόξαν, αξιώματα και άλλας απολαύσεις.

"Ουδέν γαρ αχρηστότερον ανδρός ουκ ειδότος φιλείν"· και "όταν ίδης τινά δεόμενον θεραπείας η σωματικής, η ψυχικής, μη λέγε προς εαυτόν∙ Τινος ένεκεν ο δείνα και ο δείνα αυτόν ουκ εθεράπευσεν; αλλ' απάλλαξον της αρρωστίας, και μη απαίτει εκείνους ευθύνας της αμελείας. [...] Άν γαρ επιστάξης αυτώ καθάπερ έλαιον του λόγου την διδασκαλίαν, αν καταδήσης τη προσηνεία, αν θεραπεύσης τη καρτερία, θησαυρού παντός ευπορώτερόν σε ούτος εργάσεται" (Ιερού Χρυσοστόμου, Εις Β´ Κορινθίους ΚΖ´ και κατά Ιουδαίων Η´, P.G.61, 586-587 και 48, 932-933).  Η αλήθεια είναι ότι η χαρά και η ικανοποίησις από την προσφοράν αγάπης και υλικών αγαθών προς τον συνάνθρωπον είναι ασυγκρίτως μεγαλυτέρα. 

Η συνήθης κοινωνική αντίληψις, η οποία και διδάσκεται εις τούς νέους ως η πλέον συμφέρουσα  δι  αυτούς οδός, είναι η πλεονεξία και απληστία. Αι ιδέαι όμως αύται, όταν επικρατήσουν, δημιουργούν κοινωνικάς διαταράξεις, και τελικώς βλάπτουν και αυτούς οι οποίοι αποκτούν υπέρμετρα αγαθά επί ζημία των υπολοίπων. Ο αναπόφευκτος κοινωνικός διαχωρισμός πρέπει να εξομαλύνεται εκουσίως δια της προσφοράς των εχόντων προς τούς μη έχοντας, ως ο Κύριος ημών διδάσκει αναφέρων ενδεικτικώς: "ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι" (Λουκ. γ ,11). Μόνον δια της αισθήσεως της ενότητος ημών προς όλους τούς συνανθρώπους μας, και μάλιστα τούς αδυνάτους, θα διανύσωμεν την περίοδον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής θεαρέστως και θα έχωμεν την ευλογίαν του Χριστού. 

Κατά το τρέχον έτος, το οποίον ανεκηρύξαμεν Έτος Πανανθρωπίνης Αλληλεγγύης, πρέπει, εν όψει και της σοβαράς παγκοσμίου οικονομικής κρίσεως, να δείξωμεν όλοι περισσότερον ενδιαφέρον δια την ανακούφισιν των στερουμένων στοιχειωδών αγαθών αδελφών μας.

Κατ΄  αυτόν τον τρόπον θα διανύσωμεν  το "ενώπιον ημών στάδιον των αρετών" θεαρέστως και εν πνευματική προόδω, θα "απολαύσωμεν του δηναρίου", "θα δεχθώμεν το δίκαιον όφλημα" και θα εορτάσωμεν με πληρότητα χαράς την Αγίαν Ανάστασιν του Κυρίου,  καθ  ην αληθώς "ζωη πολιτεύεται",  του Οποίου η Χάρις και το πλούσιον Έλεος είησαν μετά πάντων υμών.

 Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή ,βιγ´

Ο Κωνσταντινουπόλεως
διάπυρος προς Θεόν ευχέτης πάντων υμών

REUTERS: ΑΡΓΟΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και τα έσοδα από τυχόν πωλήσεις τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό μη δημοφιλών περικοπών δαπανών ή αυξήσεων φόρων, «εάν η πολιτική ήταν κάτι το απλό».

«Η πολιτική είναι αρκετά σχετική επειδή μπορεί να υπάρξει σημαντική δημόσια αντίδραση. Προωθώντας μια τέτοια ημερήσια διάταξη, ακόμα και όταν οι αγορές είναι καλές, δεν είναι κατ' ανάγκην ελκυστική πολιτικά», δήλωσε μια οικονομική πηγή με εμπειρία στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Ελλάδα, η οποία έχει συμπεριλάβει τις ιδιωτικοποιήσεις στις προσπάθειες για επανεκκίνηση της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσει πρόβλημα με την εξεύρεση αγοραστών.

Τον Οκτώβριο, μείωσε το ποσό που είχε θέσει ως στόχο να λάβει από τις ιδιωτικοποιήσεις στα 11 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, από 19 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015, πολύ κάτω του αρχικού στόχου των 50 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής εισπράξει περίπου 2 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις, αλλά τα σχέδιά της έχουν «βαλτώσει» από τις καθυστερήσεις και δεν έχει ακόμα υπογράψει οποιαδήποτε σημαντική συμφωνία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ίδια πηγή επικαλείται το παράδειγμα της Βουλγαρίας για να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη χώρα, η οποία βρίσκεται βυθισμένη σε πολιτική κρίση και το Μάιο θα πάει σε εκλογές, τη Δευτέρα παρέτεινε την προθεσμία πώλησης μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου της, μετά από δημόσια πίεση για να σταματήσει τη διαπραγμάτευση και επανεξετάζει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως αναφέρεται, οι περισσότερες ενέργειες σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ευρώπη έχουν βρεθεί στο στόχαστρο τον τελευταίο χρόνο, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, οι οποίες συμφώνησαν σε ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ακόμη και για τις κυβερνήσεις που είναι πιο άνετες με τις ιδιωτικοποιήσεις, προστίθεται, ο χρόνος που απαιτείται για την προετοιμασία μιας εταιρείας και το οικονομικό σκηνικό σε όλη την Ευρώπη θα είναι πιο δύσκολο να προβούν σε πωλήσεις κρατικών επιχειρήσεων.

Ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν βελτιωθεί, πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες συνεχίζουν να υποχωρούν, και ενώ υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από αγοραστές, οι τραπεζίτες αναμένουν ότι οι περισσότεροι επενδυτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ότι ο οικονομικός κύκλος έχει γυρίσει.

Τον Νοέμβριο, η ιδιωτικοποίηση της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων στην Ιταλία απέτυχε να προσελκύσει οποιεσδήποτε προσφορές, ενώ αργότερα τον ίδιο μήνα μια εξαγγελθείσα χρηματοδότηση του ιταλικού φορέα διαχείρισης του αερολιμένα (SEA) ματαιώθηκε λόγω έλλειψης ζήτησης.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ένα δίκτυο αλληλεγγύης που σκοπό έχει να διευκολύνει την επικοινωνία όλων των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και να κάνει εύκολα προσβάσιμες στον καθένα τις δομές αυτές έχει δημιουργηθεί στο Διαδίκτυο. Η ανοιχτή συλλογικότητα «Αλληλεγγύη για όλους», μέσα από το www.solidarity4all.gr, δεν είναι παρά ένας χάρτης με όλες τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Νέο σύστημα εκλογών στην Αυτοδιοίκηση προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ενιαίου ψηφοδελτίου, που «απελευθερώνει την Αυτοδιοίκηση από κομματικές εξαρτήσεις και τοπικές διαπλοκές» και «δίνει βήμα σε αξιόλογες προσωπικότητες». Για την καταδίκη του Β.Παπαγεωργόπουλου λέει ότι «θα μπορούσαν να έχουν προσμετρηθεί σημαντικά και κοινώς παραδεκτά ελαφρυντικά στοιχεία» και πως «στην πολιτική, στη Δικαιοσύνη και στη διοίκηση οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς να επηρεάζονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα».

Με ρύζι, πατάτες και όσπρια σιτίζονται περισσότερο οι Έλληνες, καθώς η κρίση έχει βάλει «μαχαίρι» σε πιο ακριβά είδη διατροφής, όπως είναι το κρέας και τα ψάρια. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας «Διατροφή και Οικονομική Κρίση», σύμφωνα με τα οποία πάνω από τα μισά νοικοκυριά (55,1%) έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους. Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί περισσότερο λόγω κόστους είναι το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) και το αλκοόλ (48,8%).

Διατηρεί την πρώτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ και αυξάνει ελαφρά τη διαφορά του με τη ΝΔ, στη μία ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue. Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, με μικρές απώλειες. Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ξανά της ΝΔ, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς «ψηφίζεται» ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στην δημοφιλία, καθώς βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Φώτη Κουβέλη. Την ίδια ώρα, όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει αρνητική γνώμη για το ευρώ και την ΕΕ.

Κανονικά πραγματοποιούνται από το πρωί της Παρασκευής τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την εξασθένηση των ανέμων. Κλειστό το Ρίο-Αντίρριο.

Κόσμος

Την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την σταθερότητα στο Λίβανο ενώπιον του μαινόμενου συριακού εμφυλίου, και ιδιαίτερα των «επανειλημμένων επεισοδίων» στα σύνορα, υπογράμμισαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μία σπάνια επίδειξη ομοψυχίας σε σχέση με τη Δαμασκό. Ο Λίβανος είχε κοντέψει να παρασυρθεί στη δίνη της συριακής κρίσης μετά το μακελείο της βομβιστικής επίθεσης του Οκτωβρίου στη Βηρυτό, υπόβαθρο της οποίας ήταν η διαμάχη στη Δαμασκό.

Ένα κάποιο πολιτικό περιθώριο για «διασταλτική ερμηνεία» των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας απέσπασαν Ιταλία και Γαλλία στη Σύνοδο Κορυφής, με τα συμπεράσματα των «27» να επισημαίνουν ότι το ήδη υπάρχον πλαίσιο επιτρέπει «παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις» μαζί με μείωση των ελλειμμάτων. Η Γερμανία απέφυγε την ανοικτή σύγκρουση με το Παρίσι, επαναλαμβάνοντας πως δεν βλέπει αντίθεση μεταξύ της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των δομικών μεταρρυθμίσεων και της ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Η προεδρία της Γαλλίας δεν ήταν ποτέ εύκολη, αλλά η πορεία της γαλλικής οικονομίας, οι ακόμη ανεκπλήρωτες ελπίδες των ψηφοφόρων, η διακριτική «δυσφορία» άλλων ευρωπαϊκών ηγεσιών για την πορεία των δημοσιονομικών και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη γαλλική αγορά εργασίας έχουν προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στον Φρανσουά Ολάντ. Δέκα μήνες μετά τις εκλογές, η δημοτικότητά του έχει πέσει με τον ταχύτερο ρυθμό για νεοεκλεγέντα πρόεδρο, την οποία δεν πρέπει να βοήθησε η εικόνα απομάκρυνσης από τους αστυνομικούς πολιτών που τον «γιούχαραν» σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ντιζόν.

Βουλή και Γερουσία, τα δύο ισότιμα Σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου που πρέπει να υπερβούν τον κατακερματισμό των δυνάμεων στους γερουσιαστές, συνεδριάζουν την Παρασκευή στη Ρώμη στο ξεκίνημα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ενώ ο πολιτικός γρίφος παραμένει άλυτος. Τα δύο Σώματα καλούνται να εκλέξουν τα προεδρεία τους, διαδικασία που - ενδεχομένως - δώσει κάποια σημάδια για τις πιθανότητες που υπάρχουν για σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς νέα προσφυγή στις κάλπες.

Τέσσερις δημοσιογράφοι, νυν και πρώην, του βρετανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Mirror συνελήφθησαν την Πέμπτη το Λονδίνο για παράνομες υποκλοπές τηλεφωνικών μηνυμάτων, στο πλαίσιο ενός μεγάλου σκανδάλου το οποίο ξεκίνησε από τον ανταγωνιστικό όμιλο μέσων ενημέρωσης του Ρούπερτ Μέρντοκ.

Οικονομία

Καθολικές απώλειες από την επένδυση τους σε ομόλογο της ολλανδικής τράπεζας SNS Reaal έχουν υποστεί περίπου 30 Έλληνες επενδυτές οι οποίοι έχασαν σχεδόν 3 εκατ. ευρώ. Ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της SNS είχε διατεθεί στην Ελλάδα από την βρετανική τράπεζα HSBC σε Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, χωρίς ωστόσο – όπως υποστηρίζουν- να ενημερωθούν από την τράπεζα ότι το χρεόγραφο αυτό είναι μειωμένης εξασφάλισης.

Τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα προχωρήσει κανονικά αρχής γενομένης με τους διαγωνισμούς για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ παρέσχε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Γιάννης Εμίρης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Ο κ. Εμίρης τόνισε πως το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει μέχρι τα τέλη Απριλίου να λάβει δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ, ιδιωτικοποιήσεις που θα καλύψουν τα 2,3 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα να αντλήσει εφέτος από τις αποκρατικοποιήσεις (σύμφωνα με πληροφορίες για τον ΟΠΑΠ η νέα ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών είναι η 17η Απριλίου και για την ΔΕΠΑ η 29η Απριλίου).

Στη διευκρίνιση ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος της Fairfax Holdings που αφορούσε στη συμμετοχή με 1,5 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας παρέμεινε σε αρχικό στάδιο προχώρησε σήμερα Παρασκευή η Διοίκηση της Εθνικής. Απαντώντας σε νεώτερη ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Εθνική Τράπεζα διευκρίνισε ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος της Fairfax Holdings αφορούσε τη συμμετοχή της μέχρι του ποσού του 1.5 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. «Η προαναφερθείσα εκδήλωση ενδιαφέροντος παρέμεινε σε αρχικό στάδιο μια που απαιτούσε επί μέρους μεταβολές επί του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών οι οποίες, ούτως ή άλλως, εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Τράπεζας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αθλητισμός

Η υπερπροσπάθεια που έκανε η Ίντερ για την ανατροπή ξεχώρισε στις ρεβάνς της φάσης των «16» του Europa League, όμως, η Τότεναμ ήταν αυτή που πήρε την πρόκριση, παρά τη νίκη των «νερατζούρι» με 4-1. Μαζί με τους «Πετεινούς», και άλλες δύο βρετανικές, η Τσέλσι και η Νιούκαστλ πέρασαν στους «8» της διοργάνωσης. Οι υπόλοιπες των προημιτελικών είναι Ρουμπίν, Βασιλεία, Φενέρμπαχτσε, Μπενφίκα και Λάτσιο.

Μεγάλο κίνητρο θεωρεί ο Μίτσελ το ότι ο Ολυμπιακός έχει να αντιμετωπίσει πολλές κλειστές άμυνες στα ματς που απομένουν αλλά και το ότι θα πρέπει παράλληλα να προετοιμάζεται για τον έτερο στόχο του, που είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου. Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» μίλησε για το επερχόμενο ματς με την Κέρκυρα (17/3) αλλά και για την κλήρωση της προημιτελικής φάσης του Champions League, αποκαλύπτοντας ότι δεν θέλει να βγει σε αυτή τη φάση μια μονομαχία Ρεάλ-Μπαρτσελόνα για να μην... στενοχωρηθούν από τώρα οι Καταλανοί.

Την πεποίθηση ότι το μέλλον του Παναθηναϊκού εξαρτάται από τους ίδιους τους «πράσινους» εξέφρασε ο Φάμπρι. Ο τεχνικός της ομάδας του «τριφυλλιού» τόνισε ότι η ομάδα του θα παλέψει για το «διπλό» απέναντι στον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Τούμπας και αποκάλυψε ότι δεν επηρεάζεται από την προπονητολογία καθώς έχει επιλέξει να ζει «για το παρόν».






«ΑΤΤΙΛΑΣ 3» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι ανήκουστο, αλλά συμβαίνει. Η Κύπρος, μετά την Ελλάδα, κινδυνεύει με απώλεια της εθνική κυριαρχίας της και ταυτόχρονη «γερμανοποίησή της». Σε αντίθεση με την Ελλάδα, το πρόβλημα για τη Λευκωσία δεν ξεκινά από το δημόσιο χρέος αλλά από τις τράπεζες. Προσομοιάζει με αυτόν τον τρόπο με τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου προβάλλουν μια θεώρηση πραγμάτων από την πλευρά του Βερολίνου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στη «διάσωση» της Κύπρου, εντάσσοντας τις κυπριακές τράπεζες στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών.

Το πλήρες Βατερλό, δηλαδή, με δεδομένο ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μόνον ως επιτυχημένη δεν μπορεί να θεωρηθεί και ταυτόχρονα έχει το επιπλέον μειονέκτημα ότι σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες του Νότου, η ανακεφαλαιοποίηση αυτών των ιδιωτικών εταιρειών συνεχίζει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, άρα τους φορολογουμένους.

Βεβαίως και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην ελληνική πλευρά για την «παγίδευση» της κυπριακής οικονομίας στο ελληνικό «βέρτιγκο», με τις ενέργειες και πολύ περισσότερο τις εθνικές παραλείψεις της κυβέρνησης Παπαδήμου και της Τραπέζης της Ελλάδος σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα και το «κούρεμα», αλλά η λύση δεν μπορεί να είναι η συνολική οικονομική καταστροφή του εθνικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου. Στην ουσία, μιλάμε για έναν Αττίλα 3, οικονομικού χαρακτήρα αυτήν τη φορά. Η αφετηρία της επιχείρησης κατάληψης της ελεύθερης ζώνης του νησιού βρίσκεται στη στρατηγική των κυβερνήσεων Σημίτη στην Ελλάδα.

Οταν ενέπλεξαν τους Κυπρίους με καθεστώς θεσμικών offshore εντός της Μεσογείου στο τραπεζικό σύστημα, κάτι παρόμοιο με το καθεστώς του Λίχτενσταϊν και της Ελβετίας τότε, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη ζώνη του ευρώ. Η Κύπρος, σαφώς ισχυρή στον οικονομικό τομέα παρά το πρόβλημα κατοχής στο βόρειο τμήμα από την Τουρκία, ήταν γνωστό ότι φιλοξενούσε κεφάλαια ρωσικά και αραβικά σημαντικά, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει, μαζί με το ειδικό καθεστώς που τη χαρακτήριζε εντός του ευρώ.

Ομως η στρατηγική Σημίτη ήταν η «άλωση» της Κύπρου από το ευρώ στον οικονομικό και τραπεζικό τομέα και ο έλεγχός της από την Αγγλία στον γεωπολιτικό. Την εποχή εκείνη, που οι Κύπριοι αρνήθηκαν με δημοψήφισμα τον διακανονισμό του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, αποδέχθηκαν σε εύχαρο κλίμα την ένταξή τους στην Ευρωπαική Ενωση, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο, όπως και πολλοί στην Ελλάδα, θωρακίζονταν τα συμφέροντα της Λευκωσίας. Ολες αυτές οι προσεγγίσεις αποδείχθηκαν απολύτως εσφαλμένες στο διπλωματικό επίπεδο, αφού η Ευρώπη και ο γερμανογαλλικός άξονας καθόλου δεν ενδιαφέρθηκαν για την επίλυση του Κυπριακού, παρά μόνο για τη διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων στο νησί. Ειδικά όταν η Κύπρος διεύρυνε την ισχύ της με τη συγκρότηση του άξονα με το Ισραήλ και τα πλούσια σε υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο «οικόπεδα στη θάλασσα». Ταυτόχρονα, διατήρησε την κάλυψή της από τον ρωσικό παράγοντα, χωρίς αυτό να έρχεται σε σύγκρουση με τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, αφού αμερικανικές εταιρίες εκτός από τις ισραηλινές ενεπλάκησαν από την αρχή στην αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Στην παρούσα φάση η εγκλωβισμένη με ελλείμματα Κύπρος έχει στοχοποιηθεί εξαιτίας των περίπου 35 δισ. ευρώ, που βρίσκονται στις σε κρίση τράπεζές της, από ρώσικα κεφάλαια. Κινδυνεύει οι τράπεζες της να χάσουν τα κεφάλαιά τους, πολλά από τα οποία μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται και σε ελληνικές τράπεζες που διατηρούν θυγατρικές στο νησί, με αποτέλεσμα μια συνολική επιπλέον κρίση στο τραπεζικό σύστημα και των δύο χωρών. Η λύση που θα πρέπει να μελετηθεί είναι η Ελλάδα να επιβαρυνθεί με μέρος του δημόσιου χρέους της Κύπρου, με τη Λευκωσία να εγκαταλείπει το ευρώ και να χρηματοδοτείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της από ρωσικά ιδρύματα ή τη Γουόλ, «ρυμουλκώντας» και τις ελληνικές τράπεζες σε δεύτερη φάση στην ενοποίηση του «εθνικού χώρου», με επόμενο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων και συνολική διεθνοποίηση εκτός του ελέγχου της ΕΚΤ.



ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

Σε ιστορικής σημασία συνέντευξή του στο Associated Press πριν από τρεις ημέρες, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και μέλος του γερμανικού SDP Μάρτιν Σουλτς δήλωσε το εξής: «Σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά». Η δήλωση του Γερμανού πολιτικού δείχνει το μέγεθος του αδιεξόδου που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή λειτουργία τα τελευταία χρόνια και που εδώ και καιρό έχει θιγεί από αυτή εδώ τη στήλη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η απώλεια μιας γενιάς σημαίνει την παραγωγή μιας μαύρης τρύπας στον κοινωνικό πυρήνα της Ευρώπης, με ορίζοντα 30ετίας και όχι μόνο. Η γενιά της απώλειας διαμορφώνεται πρωτογενώς από το φάσμα των ηλικιών 50-40-30-20. Δηλαδή μια ολόκληρη ανθρωποαλυσίδα στην απαρχή ή στην κορύφωση της παραγωγικής της ηλικίας. Η συνθήκη όμως αυτή δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες ηλικίες. Η κοινωνία, όπως έχουμε αναλύσει ξανά, λειτουργεί μέσα από την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων και κανένα κομμάτι της δεν μένει ανεπηρέαστο από μια διαστρεβλωτική συνθήκη που αναπτύσσεται στον πυρήνα της.

Αν η γενιά του τόξου της παραγωγικής ηλικίας είναι χαμένη, τότε αυτομάτως εισέρχεται σε διαδικασία αμφισβήτησης το ίδιο το κοινωνικό κράτος της Ευρώπης, αφού αυτό συντηρείται από την εργασία των παραπάνω ηλικιών. Αυτομάτως λοιπόν αμφισβητείται το δικαίωμα του ευ ζην των συνταξιούχων, αφού όλο το σύστημα συντάξεων, πρόνοιας κ.λπ. θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Αλλά και το ζην της επόμενης γενιάς θα πληγεί σε απόλυτο βαθμό, αφού οι γεννήσεις θα μειωθούν, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση θα περάσουν στη σφαίρα του προνομίου αντί του δικαιώματος που ισχύει σήμερα κ.λπ.

Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας λόγω του ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν και εφαρμόστηκαν από το 2009 μέχρι και σήμερα επέλεξαν την τελμάτωση, προκρίνοντας τη λογική της ύφεσης ως μέσο καθυστέρησης και όχι αποφασιστικής υπέρβασης των πλείστων δημοσιονομικών αλλά και τραπεζικών ζητημάτων που διαμόρφωναν μια ζοφερή πραγματικότητα για τον νότιο άξονα της Ενωσης. Δεν χωρά αμφιβολία, η δήλωση άλλωστε του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιστοποιεί ότι το ευρωπαϊκό αδιέξοδο, λόγω των κεντρικών επιλογών των Βρυξελλών, μεγεθύνεται καθημερινά και απειλεί να διαβρώσει τη λειτουργία της Ενωσης σε επίπεδο υποδομών, πολιτικοϊδεολογικών ρευμάτων, ασφάλειας και σταθερότητας για ένα πολύ μεγαλύτερο διάστημα από αυτό των 30 ετών, που αποτελεί τη συμβατική μονάδα μέτρησης μιας γενιάς.

Η δομική αγωνία που παράγει η δήλωση του Μάρτιν Σουλτς αναδεικνύει τη βαθιά γνώση του ότι από αυτή τη γενιά που χάνεται στον βωμό των λανθασμένων επιλογών της ύφεσης και της εσωτερικής υποτίμησης θα ξεπηδήσουν τα νέα ακραία τρομοκρατικά κινήματα, οι νέες χαοτικές δυνάμεις των πολιτικών άκρων και μια τεράστια λούμπεν δεξαμενή που, μην έχοντας κάτι να ελπίζει, να περιμένει ή έστω να διαφυλάξει, θα ριζοσπαστικοποιείται διαρκώς, λειτουργώντας ως ο υπέρτατος απορρυθμιστικός παράγοντας στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού χώρου.

Η Ευρώπη πέτυχε με την οικονομική, πολιτική αλλά και τεχνογνωσιακή παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ, αλλά και με σκληρή δουλειά των ίδιων δυνάμεών της, να καταστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα πεδίο κοινωνικής αρμονίας, ευημερίας, πολυπολιτισμικής ανεκτικότητας και ρεαλιστικής προοπτικής. Η δυτική Ευρώπη, μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, και στη συνέχεια το σύνολο του ευρωπαϊκού χώρου, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό πλαίσιο πολιτικών εφαρμογών και αναπτυξιακών μέτρων υπέρ των πολιτών της. 

Με την εμμονή όμως στην ύφεση και τη συνέχιση μιας αδιέξοδης πολιτικής για το σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου, η Ευρώπη εισέρχεται ξανά στα σκοτεινά μονοπάτια μιας sui generis τραγικότητας που χαρακτήρισε την ήπειρό μας τον 19ο και τον 20ό αιώνα και που επανέρχεται για να διεκδικήσει το ειδεχθές μερτικό της από το παρόν και το μέλλον της γηραιάς ηπείρου.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1892: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Liverpool.

1905: Οι επαναστάτες στην Κρήτη κηρύσσουν την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

Γεννήσεις

1884: Άγγελος Σικελιανός, ποιητής.

1943: David Cronenberg, σημαντικός σκηνοθέτης καναδικής καταγωγής.

1944: Sly Stone, Αμερικανός μουσικός από τις κορυφαίες και πιο επηρεαστικές προσωπικότητες της ευρύτερης «μαύρης» μουσικής.

Θάνατοι

1975: Αριστοτέλης Ωνάσης, Έλληνας μεγιστάνας.

2006: Γεώργιος Ράλλης, πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας και άφησε πίσω σημαντικό έργο.