14 Μαρτίου, 2013

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ


"Είμαι εδώ για να υπενθυμίζω και να εικονίζω τον τρόπο υπάρξεως της αγάπης και της ελευθερίας" τόνισε στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη έγινε στο ηρώο της πόλης από τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γεώργιο Πετρίδη και τον τοποτηρητή της Μητρόπολης Μαρωνείας Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 

Παρόντες ήταν, ωστόσο, οι Μητροπολίτες Κυδωνιών Αθηναγόρας ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου και Ειρηνουπόλεως και Σεϋχελών Δημήτριος ως εκπρόσωπος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας πολλοί Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, και  ο υπ. Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, τοπικών φορέων, κληρικοί και λαϊκοί.Ο Δήμαρχος καλωσορίζοντας τον νέο Μητροπολίτη τόνισε "στη δύσκολη εποχή που διανύουμε αναζητούμε τον παρηγορητικό λόγο της Εκκλησίας. Χρειαζόμαστε έναν Ιεράρχη που με αγάπη θα συνδράμει στην πρόοδο του τόπου". 

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, αλλά και όλους όσοι βρίσκονταν εκεί για την θερμή αυτή υποδοχή και τόνισε πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους. Στη συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής. Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ ανέγνωσε την εγκύκλιο της Συνόδου και το προεδρικό Διάταγμα, ενώ αμέσως μετά τελέσθηκε η Ακολουθία της Ενθρονίσεως.Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας απηύθυνε χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου, ενώ τον καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ως τοποτηρητής της Μητρόπολης Μαρωνείας. 

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Άρης Γιαννακίδης και ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής π. Δημήτριος Βασιλειάδης. Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων τόνισε "συχνά η λεγόμενη κοινή γνώμη, επηρεασμένη από το Δυτικό χρησιμοθηρικό πνεύμα απαιτεί κοινωνικό ή άλλο έργο και κρίνει ένα επίσκοπο με κριτήρια κοινωνιολογικά και κοσμικά. Με βάση όχι τι είναι, τι σημαίνει ένας επίσκοπος, αλλά με βάσει τι θα κάνει. 

Ο Επίσκοπος είναι εικόνα του Χριστού. Είμαι εδώ απεσταλμένος για να υπενθυμίζω μυστηριακά την παρουσία του Χριστού. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος του Επισκόπου είναι να παραπέμπει στον τρόπο ύπαρξης και ζωής του Χριστού. 

Ο Επίσκοπος καλείται διαρκώς να παραπέμπει, να υπαινίσσεται, να δίδει μαρτυρία για τον τρόπο υπάρξεως του Χριστού με βάση τον οποίο κάθε ον υπάρχει και ζει μόνο όταν σχετίζεται και συνδέεται με ένα άλλο. Και όπως ο Χριστός προσδιορίζεται πρωταρχικά από τον θεό πατέρα, αλλά με την ενανθρώπησή του δεν νοείται πλέον και χωρίς την ανθρώπινη φύση, έτσι και ο Επίσκοπος ενώ λαμβάνει ταυτότητα από τον Χριστό, τον οποίο και εικονίζει, εντούτοις είναι αδιανόητο να νοηθεί χωρίς τους πρεσβυτέρους και χωρίς τον πιστό λαό. 

Η αποστολή του είναι να μεταφέρει στο λαό το θέλημα του Θεού" και συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος "ο Επίσκοπος ως εικόνα Θεού έχει την ευθύνη να καλεί τον λαό που ο Θεός του εμπιστεύθηκε να μένει μακριά από απολυτοποιήσεις και κατά ένα μυστηριακό τρόπο όταν αυτό συμβαίνει, δηλαδή ο λαός να υπακούει και να μην προσκολλάται στα κτιστά, όπως ο Αβραάμ, τότε ο Θεός χαρίζει στους πιστούς πολλαπλάσια". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης υπογράμμισε "δεν υπάρχει στην Εκκλησία, τίποτε το ατομικό. 

Ο ατομισμός είναι ξένος προς τη ζωή της Εκκλησίας. Όλα συνδέονται με Κάποιον ή με κάτι, στο οποίο παραπέμπουν και από το οποίο εξαρτώνται. Εάν όλοι κατανοήσουμε και συναισθανθούμε το πόσο σημαντική και απαραίτητη είναι η παρουσία του άλλου για να ζήσουμε τότε ο κόσμος αλλάζει. Αν πιστέψουμε, αν δεχτούμε ότι ο άλλος δεν είναι η κόλαση μου, αλλά η ευλογία στην ζωή μου, υπάρχει ελπίδα. Αν ο άλλος είναι ευλογία τότε δεν θα μπορώ να είμαι ήσυχος όταν ο διπλανός μου υποφέρει, πονάει, διψάει, πεινάει".Επισήμανε, επίσης, ο Σεβασμιώτατος "είμαι εδώ για να υπενθυμίζω και να εικονίζω αυτόν τον νέο τρόπο υπάρξεως, τον οποίο εδώ και είκοσι αιώνες ο Χριστός μας παρέδωσε. Τον τρόπο υπάρξεως της αγάπης και της ελευθερίας. Η αποστολή αυτή δεν είναι καθόλου ασήμαντη, αρκεί να σκεφτείτε ότι ο ατομισμός έχει διαβρώσει σε μεγάλο βαθμό τις υπάρξεις μας.

 Ο ατομισμός είναι η αιτία της όποιας κρίσης ζούμε πνευματικής και διαπροσωπικής και ο οποίος ατομισμός εκδηλώνεται κυρίως στην οικονομική κρίση των ημερών μας"."Η Εκκλησία αφαιρεί τα προσωπεία και εξαγιάζει τα άτομα. Δημιουργεί ήθος και όχι ηθική. Το ήθος της απορρέει από την εμπράγματη και λειτουργική βίωση του δόγματος. Η Εκκλησία παράγει αληθινό πολιτισμό. Είναι "εν τω κόσμω", χωρίς να υιοθετεί τα σχήματα του κόσμου, χωρίς να συσχηματίζεται, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να μεταμορφώσει τον κόσμο "εν Χριστώ Ιησού", δεν θα μπορέσει να αναγγείλει πειστικά την αναίρεση του θανάτου και της φθοράς. Γι' αυτό τον λόγο όταν αναφερόμαστε στην Εκκλησία δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε κοινωνιολογικά και κοσμικά. 

Η δύναμη της Εκκλησίας πηγάζει από έναν τάφο. Την Ανάσταση του Χριστού καμιά στρατιωτική φρουρά δεν κατόρθωσε να εμποδίσει."Πρόσθεσε επίσης ο Μητροπολίτης "είναι αυτονόητο ότι καλούμε να εργασθώ για την ευλογημένη ενότητα. Ενότητα πίστεως και αγάπης, η οποία σημαίνεται κατά πρώτον από την αδιάρρηκτη σχέση της τοπικής Εκκλησίας προς την Κωνσταντινουπολίτιδα Εκκλησία, αναπόσπαστο πνευματικό τέκνο, της οποίας υπάρχει". 

Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο νέος Μητροπολίτης λέγοντας "ανήλθα σε τούτη την Καθέδρα με αίσθηση δέους και θα προσπαθώ να θυμάμαι, τα λόγια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που μας τα επικαιροποίησε ο Μακαριώτατος κατά την ενθρόνισή του στην Καθέδρα των Αθηνών αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να ανέρχομαι σ'αυτήν δηλαδή ως "ο θρόνος τούτος να είναι ο τάφος μου".


Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ Α΄ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ

Στις 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ενθρόνισης του 266ου Πάπα, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Βατικανού Καρδινάλιο Φ. Λομπάρντι. Ο Καρδινάλιος Λομπάρντι ανέφερε ακόμη ότι στην ενθρόνιση, αναμένονται 160 αντιπροσωπείες εκκλησιαστικές και πολιτικές. Ο νέος Πάπας μέσα στην εβδομάδα θα έχει συνάντηση με όλους τους Καρδινάλιους, ενώ την Κυριακή θα τελέσει την πρώτη λειτουργία.

ΟΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ «ΚΙΝΗΣΕΙΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ – ΙΣΡΑΗΛ

Η συγκυρία των συνομιλιών Σαμαρά - Ερντογάν, της ανάληψης προεδρικών καθηκόντων από τον Ν. Αναστασιάδη και της πραγματοποίησης ναυτικών γυμνασίων Ελλάδας - ΗΠΑ - Ισραήλ επαναφέρει στην επικαιρότητα τη συνεργασία της Αθήνας και της Λευκωσίας με το Τελ Αβίβ, καθώς και το ερώτημα των νέων ισορροπιών στη ΝΑ Μεσόγειο. Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα και επιθυμώντας να στερήσουν την Τουρκία από οποιαδήποτε αφορμή προβοκάτσιας, έχουν τονίσει (κι έχουν τηρήσει) από το 2010 την αρχή ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ είναι αυτόνομη και δεν στρέφεται κατά τρίτων.  

Αν και παραμένει αμφίβολο τι αντιλαμβάνονται (ή τι θέλουν να αντιληφθούν) οι σημερινοί νεοϊσλαμιστές ηγέτες της Αγκυρας, το γεγονός είναι ότι η σχέση Αθήνας - Τελ Αβίβ έχει αποδειχτεί αμοιβαία ωφέλιμη και δεν πρόκειται να βλάψει την Τουρκία, παρά μόνον αν η ίδια προκαλέσει περιττές αναστατώσεις. Ωστόσο, η (επιβεβλημένη και χρησιμότατη) ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ δεν είναι ανέφελη, καθώς επηρεάζεται από κρίσιμους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.

Στο εσωτερικό, το προφανές πρόβλημα εντοπίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει τις ιδεολογικές και διπλωματικές περιπλανήσεις του χωρίς να συνειδητοποιεί την κρισιμότητα της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τη μία μέρα ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να κλέψει λίγη λάμψη από την κληρονομιά της (σαφούς και ακομπλεξάριστης) δυτικόστροφης εξωτερικής πολιτικής του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την άλλη μέρα ενθουσιάζεται που βρίσκεται δίπλα στον δικτάτορα Ραούλ Κάστρο (στην εξουσία, μαζί με τον Φιντέλ, επί 54 χρόνια!) και στον Ιρανό Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, που έχει ορκιστεί δημοσίως να αφανίσει το Ισραήλ με τη χρήση πυρηνικών. Η εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ότι ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι μηδενικής αξιοπιστίας, αποτελεί κακέκτυπο των παρόμοιων διατυπώσεων της δεκαετίας του ’80 και, κυρίως, δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει τις φιλικές, πολιτισμένες σχέσεις με όλα τα κράτη, όπως το Ισραήλ και η Τουρκία, ή τις εξαρτά από το εσωτερικό παιχνίδι των συνιστωσών της με τους διάφορους στολίσκους που αποπειρώνται, συχνά πυκνά, να καταπλεύσουν στη Γάζα; Στο εξωτερικό μέτωπο, η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ δεν περιορίζεται στα θέματα αμυντικής συνεργασίας, αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές σε μείζονα ενεργειακά ζητήματα. Η Αθήνα είναι λογικό να προσδοκά το επόμενο βήμα του Τελ Αβίβ ως προς τις αγορές και τον τρόπο που θα εξαχθεί το ισραηλινό φυσικό αέριο. 

Οι διαθέσιμες πληροφορίες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει μεν λάβει τη στρατηγική απόφαση υγροποίησης του φυσικού αερίου του (αντί της εξαγωγής, μέσω αγωγού, που θα προκαλούσε ποικίλα προβλήματα ως προς την ανάμειξη γειτονικών κρατών), αλλά δεν έχει διευκρινιστεί κάτι εξίσου σημαντικό: η υγροποίηση θα γίνεται σε παράκτια μονάδα στο Ισραήλ, σε πλωτή εξέδρα εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ ή σε χερσαίες εγκαταστάσεις σε τρίτη χώρα, δηλαδή στην Κύπρο; Η άμεση επίλυση παρόμοιων εκκρεμοτήτων θα προσέφερε οικονομικό όφελος στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο Ισραήλ, επιβραβεύοντας έμπρακτα την υφιστάμενη πολιτική και αμυντική συνεργασία.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στο Λονδίνο θα βρίσκεται την Πέμπτη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για να μιλήσει σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE με θέμα «Ο τρόπος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση». Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη της σκιώδους κυβέρνησης του Εργατικού κόμματος της Βρετανίας, με κινήματα και σωματεία συνδικάτων, ενώ θα μιλήσει και σε εκδήλωση της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Λονδίνου.

Σε 3.522 σχολεία της χώρας θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα δωρεάν φρούτων και φρουτοσαλάτας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, το πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω κοινοτικών πόρων, απευθύνεται σε 364.665 μαθητές.

Δωρεά πετρελαίου, ποσότητας έως 40 τόνων, προς το Δήμο Αθηναίων πραγματοποιεί ο διεθνής οργανισμός Open Society Foundations του Τζορτζ Σόρος. Με τη δωρεά αυτή θα καλυφθούν ανάγκες θέρμανσης κοινωνικών δομών του δήμου, μεταξύ των οποίων βρεφονηπιακοί σταθμοί, λέσχες φιλίας κ.ά. Αντίστοιχη προσφορά είχε γίνει και στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζουν για σήμερα, Πέμπτη, σπουδαστές από σχολές και τμήματα των ΤΕΙ, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά». Από νωρίς το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν στο Μαρούσι σπουδαστές από διάφορες πόλεις, ενώ αργότερα φοιτητές και καθηγητές της Φιλοσοφικής θα φτάσουν στο Σύνταγμα όπου έχουν προγραμματίσει πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις.

Περισσότερο χώρο στο καλάθι των καταναλωτών καταλαμβάνουν πλέον τα ελληνικά προϊόντα που κερδίζουν συνεχώς έδαφος, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες εμπιστεύονται την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Το 57,86% θεωρεί πως τα ελληνικά προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας, ενώ οι 6 στους 10 θεωρούν ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι καλύτερα σε ποιότητα από τα εισαγόμενα.

Κόσμος

Οι δύσκολες και χρονοβόρες διαβουλεύσεις στο Ισραήλ μεταξύ των κομμάτων που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, και η χώρα οδεύει στην τρίτη κυβέρνηση υπό τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Στο νέο σχήμα θα συμμετέχουν το Λικούντ-Μπεϊτένου, το κεντρώο Γες Ατίντ, το ακροδεξιό κόμμα Εβραϊκού Οίκου και ο σχηματισμός υπό την πρώην ΥΠΕΞ Τζίπι Λίβνι.

Με πανηγυρισμούς υποδέχθηκαν οι Καθολικοί ανά τον κόσμο, και ιδιαίτερα η νότια Αμερική, το habemus Papam, αλλά ο Φραγκίσκος ο Α' (μέχρι πρότινος καρδινάλιος Μπεργκόλιο) έβλεπε λίγο πιο μπροστά όταν, στα πρώτα του λόγια, ζήτησε την στήριξη των πιστών με τις προσευχές του: Ο νέος Πάπας έχει ενώπιόν του το δύσκολο έργο της αναμόρφωσης της πανίσχυρης γραφειοκρατίας του Βατικανού, της επισκευής της εικόνας της Καθολικής Εκκλησίας από τα σκάνδαλα της παιδεραστίας ενώ -όπως κάθε φορά- καλείται να στηρίξει την πίστη σε περιοχές που χάνει έδαφος.

Στην προεδρία της Κίνας εξέλεξε, όπως αναμενόταν, τον Σι Τζινπίνγκ το Κοινοβούλιο της χώρας επικυρώνοντας και επίσημα την άνοδο της νέας ηγεσίας στο Πεκίνο. Μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ΚΚΚ, ο Σι Τζινπίνγκ παίρνει έτσι και τον τελευταίο τίτλο που είχε ο προκάτοχός του Χου Ζιντάο και καλείται να ηγηθεί του Πεκίνου για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Λευκός καπνός στην Καπέλα Σιστίνα, έκρηξη χαράς και κατάνυξη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο 76χρονος ιταλικής καταγωγής αργεντινός καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος πνευματικός πατέρας των σχεδόν 1,2 δισεκατομμυρίων καθολικών ανά τον κόσμο. Και το όνομα αυτού Φραγκίσκος Α'. «Προσευχηθείτε να με ευλογήσει ο Κύριος» κάλεσε ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας τους πιστούς, λέγοντας πως οι αδελφοί καρδινάλιοι «με βρήκαν στο 'τέλος' του κόσμου»...

Η αγωνία στην ασφυκτικά γεμάτη πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό πήρε τέλος το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο πολυπόθητος λευκός καπνός βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα. «Habemus Papam!». Πανηγυρισμοί και συγκίνηση για την εκλογή του νέου ποντίφικα. Ο Αργεντινός Χόρχε Μπεργκόλιο στην Καθέδρα του Βατικανού.

Οικονομία

Με στόχο το κυπριακό πακέτο διάσωσης να διαμορφωθεί κοντά στα 10 δισ. ευρώ συνέρχεται αύριο το Eurogroup στις Βρυξέλλες για να εξετάσει το περίγραμμα του κυπριακού προγράμματος οικονομικής στήριξης. Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει ήδη αποσαφηνίσει πως στόχος είναι μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις να μειωθεί το κόστος στήριξης της Κύπρου από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμού από τα 17 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ.

Αναβολή για τις αρχές Απριλίου δόθηκε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς η συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ήταν άκαρπη, αφήνοντας σε εκκρεμότητα δύο δόσεις συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, το μεγαλύτερο αγκάθι που εμπόδισε τη λήψη απόφασης ήταν η κινητικότητα και οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τα θέματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και του χαρατσιού της ΔΕΗ. Σε λίγη ώρα αναμένεται κοινό ανακοινωθέν της τρόικας για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση.

Η Εθνική Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB)σκοπεύει να επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητά της για την υπεράσπιση του φράγκου, καθώς η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει αστάθεια στη ζώνη του ευρώ ενισχύει τη ζήτηση του νομίσματος ως μια δικλίδα ασφαλείας, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Αθλητισμός

Η Αρσεναλ... πάγωσε δύο φορές το χιονισμένο Μόναχο με γκολ του Ζιρού μόλις στο 3ο λεπτό και του Κοσιενλί στο 86', όμως, οι Γερμανοί παρά την ήττα τους με 2-0, πήραν την πρόκριση στους «8» του Champions League, αφού είχαν νικήσει 3-1 μέσα στο Λονδίνο. Και αν στην «Αλιάνζ Αρίνα» οι «Κανονιέρηδες» δεν κατάφεραν να φτάσουν στην ανατροπή, αυτό το πέτυχε η Μάλαγα στο «Λα Ροσαλέδα» που επικράτησε με 2-0 απέναντι στην Πόρτο χάρη στα γκολ των Ίσκο στο 43' και Σάντα Κρουζ στο 77', για να αποκλείσει τους «Δράκους» που είχαν νικήσει 1-0 στην Πορτογαλία, αλλά αυτό δεν τους έφτασε.

Σε απόσταση τριών βαθμών από την κορυφή βρίσκεται ο Απόλλωνας Σμύρνης, ο οποίος επικράτησε 1-0 στη Δράμα της τοπικής Δόξας στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής της Β' Εθνικής κατηγορίας (Football League), αφού ο πρωτοπόρος Εργοτέλης άφησε δύο βαθμούς στο Καυτανζόγλειο και μάλιστα στο 95ο λεπτό, όταν και δέχτηκε την ισοφάριση σε 1-1 από τον Ηρακλή. Τρίτη συνεχόμενη ισοπαλία χωρίς τέρματα (0-0) για την Λάρισα, η οποία δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το… στραβοπάτημα του Ηρακλή Ψαχνών και να βρεθεί στις θέσεις που οδηγούν απ’ ευθείας στην Super League.

Χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερη δυσκολία και χωρίς να χρειαστεί να... φορτσάρει, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε με 2-0 (Ολυμπιακός - ΠΑΣ 2-0) απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα και έχοντας πάρει σκορ πρόκρισης από το πρώτο ματς, οι «ερυθρόλευκοι» απλά σφράγισαν την παρουσία τους στην τετράδα του Κυπέλλου Ελλάδας. Στα ημιτελικά πέρασε και ο Πανθρακικός, ο οποίος νίκησε για δεύτερη φορά τη Βέροια (Πανθρακικός - Βέροια 1-0). Η συνέχεια την Πέμπτη, με τον Αστέρα Τρίπολης να φιλοξενεί τον Πλατανιά, έχοντας ως πλεονέκτημα την νίκη 2-1 που πέτυχε στην Κρήτη.


ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ/Βίλα Αμαλίας (Σόρος) έχει μια ψωραλέα στρατιά κουκουλοφόρων. Αλλους στους δρόμους και στις καταλήψεις, άλλους στο διαδίκτυο και σε μερικά ΜΜΕ. Εκτός από τους γνωστούς μπαχαλάκηδες προβοκάτορες, με τους οποίους χορεύει καντρίλιες η Κουμουνδούρου, εκτός από τους τρομοκράτες με τους οποίους είναι μεσοτοιχία και που με τόσο πάθος αγωνιά για τους μώλωπες μετά τη σύλληψή τους, έχει και τα φασιστοειδή του στην αχανή και δυσώδη ζούγκλα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ιστολογίων. Μια φλώρικη και θρασύδειλη Κου Κλουξ Κλαν που μολύνει τον δημόσιο λόγο. Με χαβαλετζίδικα ή «επαναστατικά» ψευδώνυμα, από καμιά δεκαριά ο καθένας, μοιράζουν ύβρεις, απειλές, συκοφαντίες. Τρολάρουν, κοινώς, αναλαμβάνουν εκστρατείες παρενόχλησης, δυσφήμησης, διασποράς ψευδών ειδήσεων με αναρτήσεις τερατολογιών, μοίρασμα «πιστοποιητικών πολιτικών φρονημάτων», με λυσσώδεις επιθέσεις, καλυπτόμενοι πάντοτε πίσω από την ανωνυμία.

Δημιουργούν κλίμα με τις παντόφλες και το φραπόγαλο πίσω από το πληκτρολόγιο. Πες πες, κάτι θα μείνει στους ανόητους που πιστεύουν ό,τι διαβάζουν, που καταπίνουν αμάσητες τις ανοησίες και τις «ταμπέλες» που μοιράζουν αφειδώς οι ψευτοπροοδευτικοί φασίστες της ανακυκλωμένης αριστεράς του φουά γκρα. Φραγκάτοι πολυτελείς τουρίστες παριστάνουν τους αναξιοπαθούντες και αγωνιούντες για το πόπολο. 

Τεμπελχανεία περιωπής ψυχοπονάνε, τάχα, τους ανέργους, τους αστέγους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Μεταξύ κρουασάν, βόλτας και μπαρότσαρκας σκορπάνε απειλές για «Μελιγαλάδες» και ακύρωση της…συμφωνίας της Βάρκιζας, χύνουν χολή στο κοινωνικό σώμα, ελεεινολογούν την κυβέρνηση, συκοφαντούν στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τυπώνουν εξώφυλλα με έμμεσες ή άμεσες απειλές, ακόμη και κατά του πρωθυπουργού. Χαμηλής στάθμης «ιδεολόγοι» που χλεύαζαν τους νεκρούς της ΜΑΡΦΙΝ, αλλά που τώρα ξέρουμε τ’ όνομά τους, κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι και ανέγγιχτοι από τον νόμο. Είναι αφιονισμένοι, γιατί για πρώτη φορά δεν έχουν απέναντί τους μια ενοχική, αμήχανη Κεντροδεξιά. Τρελαίνονται βλέποντας τα ράκη των ιδεών τους να σκορπίζουν στον άνεμο και την ψευτοαριστοκρατική κομπορρημοσύνη τους να αμφισβητείται, να γκρεμίζεται ο δήθεν προοδευτικός μανδύας τους και να αποκαλύπτεται το προκατακλυσμιαίο και ολοκληρωτικό αδιέξοδο των αποτυχημένων στα μήκη και τα πλάτη της γης ιδεών τους. Είχαν την αυθαίρετη εξουσία να ονοματίζουν ανθρώπους και πράγματα, και τώρα τη χάνουν.

 Με τυφλή οργή βλέπουν να αποκαλύπτεται το αποκρουστικό πρόσωπό τους, όλο και περισσότερους στην κοινωνία και στον δημόσιο λόγο να τους τρίβουν την αλήθεια στα μούτρα, να ανταποδίδουν τα πυρά και να απονέμουν δικαιοσύνη, να αμφισβητούν τις ανύπαρκτες περγαμηνές τους και την μπατιρισμένη «αυθεντία» τους. Χάνουν το απυρόβλητο, την ασυλία δεκαετιών και βλέπουν τις ευθύνες τους να αναδεικνύονται. Είναι οι ευθύνες αυτών που στελέχωσαν τους μηχανισμούς παρακμής και λεηλασίας της χώρας, που αφελλήνισαν την παιδεία, οι ευθύνες αυτών που έγιναν τα καλοπληρωμένα δουλικά των μπετατζήδων, προμηθευτών, καναλαρχών, με πλάκα τα αριστερά «γαλόνια» τους. Ακόμη και τώρα, εν όψει ιδιωτικοποιήσεων, κάνουν σέρβις σε συγκεκριμένα συμφέροντα με στοχευμένες «παρεμβάσεις». Δείτε ποιοι επιχειρηματίες απουσιάζουν παντελώς από τις αναφορές των «αγωνιστών» βουλευτών, στελεχών, των φυλλάδων και παραφυάδων τους και θα καταλάβετε. Εκτός όμως από τους κουκουλοφόρους, υπάρχουν και οι επώνυμοι.

Χλιδάτοι παλαιοδεξιοί παίρνουν 25 κολλαριστά χιλιαρικόπουλα τον μήνα για να χύνουν τα δάκρυά τους για τον χειμαζόμενο λαό. Οταν πηγαίνουν στη βίλα τους στην Κυανή Ακτή για weekend, τα σκουπίζουν για να μη στάξουν στην Ντομ Περινιόν. Ξεπεσμένοι άνκορμεν, που μετακινούνται με θωρακισμένο αυτοκίνητο και καμιά δεκαριά σωματοφύλακες, ωρύονται γι’ αυτούς που παίρνουν 500 ευρώ, ενώ αυτοί χρόνια τώρα παντελόνιασαν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων. Πότε, άραγε, στις πολυτελείς καριέρες τους κατήγγειλαν τον υπερδανεισμό της χώρας, πότε οργίστηκαν για τα ολυμπιακά έργα, κερασμένα απ’ τον λαό στα αφεντικά τους; Πότε ύψωσαν τη φωνή τους για τα καπέλα στις προμήθειες, στους εξοπλισμούς, για την ανομία των ισχυρών; Ποτέ. Πα-πα-πα, το παπί. Τώρα, βέβαια, υποχρεώνονται να γράφουν και editorials που θυμίζουν εκθέσεις κακού μαθητή της Τρίτης Γυμνασίου.

 Βλέπετε, η εφημερίδα έχει ένα πρόβλημα σε σχέση με το κανάλι: Δεν έχει κοντρόλ να σ' τα σφυρίζουν και είναι ριψοκίνδυνο να σ' τα γράψουν άλλοι. Θα βρομίσει η πιάτσα…Αφού, λοιπόν, υπηρέτησαν πιστά και σκυφτά το σύστημα της μεταπολιτευτικής παράγκας, σήμερα ποντάρουν τα ιδρωκοπημένα, από άλλους, φράγκα τους στο ενδεχόμενο της βασιλείας του βισματία, σκονάκια και πενθούντα τον βενεζουελιανό λοκατζή. Πουλάει φύλλα, τηλεθέαση και διαδικτυακά «χτυπήματα» το φιλολαϊκόν και οργισμένο του πράγματος. Ολοι μαζί αντάμα, οι βουλευτές και τα στελέχη, η Κου Κλουξ Κλαν του διαδικτύου και των δρόμων, οι επώνυμοι ανανήψαντες της καθεστωτικής χωρίς αρχές δημοσιογραφίας, κάτι καραδοκούντες επιχειρηματίες με τον γνωστό έναν και μοναδικό πελάτη, το κράτος. Ομορφος κόσμος, ηθικός και με ευρώ φτιαγμένος και αρκούντως εκνευρισμένος. Διότι δεν τους διαφεύγει η «λεπτομέρεια», τη νιώθουν στο πετσί τους: Αυτά που ξέρατε, παίδες, last year…