11 Μαρτίου, 2013

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: ''ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ''


Ομιλία με θέμα «Εκκλησία Παιδαγωγούσα» έκανε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος επισκέφθηκε την Αστυνομική Ακαδημία και Σχολή Εθνικής Ασφαλείας στην Αμυγδαλέζα. Ο Μακαριώτατος έφτασε στη σχολή, όπου τον υποδέχθηκε ο οικείος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. Ο Μακαριώτατος έγινε θερμά δεκτός στο Διοικητήριο της Σχολής από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκο Δένδια και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο.

Ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στους απόφοιτους αστυνομικούς, αναφέρθηκε στην περίεργη, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά λόγω της οικονομικής κρίσης.  "Η χώρα μας", είπε, "βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Όμως θα την ξεπεράσουμε, διότι έχουμε εμπειρία σε κρίσεις από το 1821". Αναφερόμενος σε όσους στηλιτεύουν τη δήθεν "σιωπή" της Εκκλησίας, σημείωσε: «Η διοικούσα Εκκλησία κάνει έναν μεγάλο αγώνα, χωρίς να θέλει να φαίνεται».

«Όταν περνάμε κρίσεις πρέπει να θωρακίζουμε την ψυχή μας γιατί αλλιώς θα λυγίσουμε, γι αυτό χρειαζόμαστε αρχές και αξίες οι οποίες όμως δεν αγοράζονται» πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος. «Το εγώ όταν ξεφεύγει από τον προορισμό του, γίνεται πηγή κακών» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ ευχήθηκε στους νέους καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο της προστασίας του πολίτη.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΩΝ


Οι καρδινάλιοι της Καθολικής Εκκλησίας ψήφισαν σήμερα υπέρ του τερματισμού των προπαρασκευαστικών τους συναντήσεων ενόψει του κογκλάβιου που αρχίζει αύριο για την εκλογή του νέου Πάπα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι. Συνολικά 152 καρδινάλιοι μετείχαν στην συνάντηση που έγινε σήμερα το πρωί, μεταξύ των οποίων και οι 115 που έχουν το δικαίωμα να μετάσχουν στο κογκλάβιο που θα εκλέξει τον νέο Ποντίφικα. Καθώς το κογκλάβιο αρχίζει αύριο το απόγευμα, οι καρδινάλιοι συμφώνησαν νωρίτερα να μην παραταθεί ως σήμερα το απόγευμα η γενική τους συνέλευση.

Αυτή η γενική συνέλευση των καρδιναλίων αποτελούσε την τελευταία ευκαιρία που είχαν οι λεγόμενοι «πρίγκιπες της Εκκλησίας» να συζητήσουν τα κύρια ζητήματα που θα αντιμετωπίσει ο νέος Πάπας, προτού συγκεντρωθούν στην περίφημη Καπέλα Σιξτίνα για να εκλέξουν τον νέο προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Λομπάρντι δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι αναμένει ένα «σύντομο κογκλάβιο». "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από τους 115 καρδινάλιους που (θα εκλέξουν τον νέο Πάπα), δεν είναι πολλοί αυτοί που χρειάζεται να ανησυχούν για το ποιο όνομα θα πρέπει να επιλέξουν», σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν πολλά ονόματα.

Οι 115 καρδινάλιοι που θα εκλέξουν τον νέο Πάπα θα προσέλθουν αύριο στις 17:30 ώρα Ελλάδος στην Καπέλα Σιξτίνα και λίγο μετά θα πραγματοποιήσουν μια αρχική ψηφοφορία. Αν κανένας δεν κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων από την πρώτη ψηφοφορία, οι καρδινάλιοι στη συνέχεια θα πραγματοποιούν έως και τέσσερις ψηφοφορίες την ημέρα — δύο το πρωί και δύο το απόγευμα  έως ότου εκλέξουν τον νέο Ποντίφικα.  Η μέση διάρκεια των τελευταίων εννέα κογκλαβίων ήταν περίπου τρεις ημέρες, ενώ κανένα δεν έχει ξεπεράσει τις πέντε ημέρες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ π. ΑΒΒΑΚΟΥΜ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΞΑΠΑΤΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ

«Οι χρυσαυγίτες περνούν την άποψη ότι πιστεύουν στον Χριστό, όμως πρόκειται για μια αίρεση με ναζιστικές καταβολές που θεωρεί ότι ο Χριστός είναι ενσάρκωση του θείου Φοίβου. Ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί ούτε για τα «πιστεύω» του κόμματος ούτε για τις πραγματικές του προθέσεις».

Ποιο ήταν το κίνητρό σας να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;

Εντυπωσιάστηκα από τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα που δέχθηκα το τελευταίο διάστημα από ανθρώπους απλούς, οι οποίοι μου έλεγαν ότι δέχονται πιέσεις να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή. Οι πιέσεις προέρχονται και από κληρικούς. Εξοργίστηκα και κατάλαβα ότι ο κόσμος είναι παγιδευμένος γιατί δεν γίνεται πνευματική καθοδήγηση από τους ιερείς. Αργότερα αντιλήφθηκα ότι και οι αρχιερείς είναι σε ένα βαθμό μοιρασμένοι και χωρίζονται σε εκείνους που είναι αδιάφοροι με τη Χρυσή Αυγή, σε εκείνους που είναι εναντίον και σε αυτούς που είναι υπέρ ή την ανέχονται. Τότε πήρα την απόφαση να τοποθετηθώ.

Ποιος είναι ο λόγος που η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί - όπως γράφετε στο βιβλίο σας  την Εκκλησία ως δεξαμενή άντλησης ψηφοφόρων;

Είναι απλό. Οι χρυσαυγίτες προσεγγίζουν με ύπουλο τρόπο τον κόσμο, που αυτή τη στιγμή υποφέρει. Περνούν στους πολίτες την άποψη ότι πιστεύουν στον Χριστό. Όμως πρόκειται για μια αίρεση με ναζιστικές καταβολές που θεωρεί ότι ο Χριστός είναι ενσάρκωση του θεού Φοίβου. Ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί ούτε για τα «πιστεύω» του κόμματος ούτε για τις πραγματικές προθέσεις. Εγώ τους άθεους τους σέβομαι. Τους χρυσαυγίτες όμως όχι.

Με ποιο τρόπο η Εκκλησία και η Πολιτεία μπορούν κατά την άποψή σας να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε αυτή την υπόθεση;

Πιστεύω ότι αρχικά πρέπει να συγκροτήσουμε και να σταθεροποιήσουμε τη συλλογικότητά μας ως έθνος. Η Εκκλησία να αποκηρύξει επίσημα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Χρυσής Αυγής ως αίρεσης ή σέχτας. Οι λαοί δεν διαλύθηκαν ποτέ για οικονομικούς λόγους, αλλά κατέρρευσαν ή αφανίστηκαν όταν έχασαν την ψυχή τους. Φτώχεια και ανέχεια είχαμε και το 1940 και τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό δεν εμπόδισε να βγουν τεράστια αναστήματα πνευματικότητας όπως Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Σεφέρης. Η δικτατορία δεν εμφανίστηκε λόγω οικονομικών δεινών, αλλά γιατί είχαν δημιουργηθεί ρωγμές στο πολιτικοκοινωνικό μας στάτους.

Πώς μπορεί να απομονωθεί το ναζιστικό ρεύμα;

Με τη διαφώτιση του λαού. Οχι με θεσμικές παρεμβάσεις γιατί αυτές θα λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ. Οι χρυσαυγίτες θα το εκμεταλλευτούν και θα μεταμφιεστούν ως υπερασπιστές της νομιμότητας.

Τον ρόλο της διαφώτισης προτείνετε να τον αναλάβουν οι ιερείς;

Η Εκκλησία έχει τον σημαντικότερο ρόλο, αλλά θεωρώ ότι και τα αριστερά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίρροπες δυνάμεις. Κυρίως προς τη νεολαία που είναι η εύκολη λεία και στρέφεται προς τη Χρυσή Αυγή αναζητώντας τρόπους να διοχετεύσει την ορμή της και να εκδηλώσει την οργή της.
---------------------------
Η Συνέντευξη παραχωρήθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 2/3/2013 στην Δημοσιογράφο κ. Αφροδίτη Καριμάλη.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Μία κωφάλαλη γυναίκα έχει ανέβει στο «Πεντάκυκλο», το γλυπτό ύψους 15 μέτρων που βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας και απειλεί να αυτοκτονήσει. Επιτόπου βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα, ενώ έχει τοποθετηθεί ειδικό στρώμα στο έδαφος για την περίπτωση που η γυναίκα πραγματοποιήσει την απειλή της.

Συγκεντρωμένοι έξω από το τμήμα επειγόντων περιστατικών βρίσκονται από τις 8 το πρωί γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής. Για την Πέμπτη προγραμματίζουν στάση εργασίας από τις 8 έως τις 11 το πρωί.
  
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα για τη διάσωση του ενιαίου νομίσματος, αλλά το τίμημα είναι υψηλό, καθώς καταγράφεται αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο στις χώρες του χρεωμένου νότου, αλλά και σε αυτές του δανειστή βορρά. Ειδικότερα, στην Ελλάδα η μεταστροφή είναι ολοκληρωτική: το 2007 το 63% των πολιτών δήλωνε ότι εμπιστεύεται την ΕΕ, ενώ σήμερα το 81% δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται. Η κρίση εμφάνισε δαίμονες που η Ευρώπη νόμιζε ότι είχε θάψει, παρατηρεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παράταση για το 2014 πήραν οι απολύσεις στο Δημόσιο μετά την κατάθεση στην τρόικα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενός αναλυτικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσωπικού, σύμφωνα με Τα Νέα. Το σχέδιο αναμένεται να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα έχουν σήμερα, Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στα ύψη παραμένει η ακρίβεια παρά την πτώση του πληθωρισμού σε μηδενικά επίπεδα (0,1%) τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας ρεκόρ 45 ετών. Ωστόσο, ενώ τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν μειωθεί κατά 30% την τελευταία διετία και η ανεργία εκτοξεύτηκε ήδη πάνω από 26%, οι τιμές σε πολλά βασικά αγαθά για το καλάθι της νοικοκυράς εξακολουθούν να είναι ακλόνητες, σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, καταγράφονται και αυξήσεις.

Κόσμος

Αποδέχθηκε ο Ενρίκε Καπρίλες την πρόταση της αντιπολίτευσης να τεθεί υποψήφιος για την προεδρία της Βενεζουέλας στις κάλπες που προέκυψαν με το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, αντιμετωπίζοντας τον Νικόλας Μαδούρο -εκλεκτό του εκλιπόντος ηγέτη και φαβορί για τις εκλογές της 14ης Απριλίου. Η εκλογική μάχη ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους, με τον Καπρίλες, που είχε αντιμετωπίσει τον Τσάβες στις εκλογές του Οκτωβρίου, να κατηγορεί την κυβέρνηση για «πολιτική εκμετάλλευση της σορού του προέδρου» και τον Μαδούρο να τον αποκαλεί «ηττημένο που έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό ενός φασίστα».

Τη δική τους πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης από το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» πρόκειται να παρουσιάσουν στον ιταλό πρόεδρο οι επικεφαλής των βουλευτών και γερουσιαστών με τον Μπέπε Γκρίλο, με τον ίδιο να κλείνει την πόρτα σε στήριξη στο PD του Μπερσάνι.

Αναζωπύρωση εχθρικών συναισθημάτων εντός της Ευρώπης και απομάκρυνση από το όραμα ευρωπαϊκής ενοποίησης εξαιτίας της κρίσης βλέπει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σημείο μάλιστα να πιστεύει ότι «μπορεί πλέον και να σφάλλει όποιος θεωρεί πως έχει απομακρυνθεί το ερώτημα ειρήνης και πολέμου στη γηραιά ήπειρο». Η επίθεση ορισμένων γερμανών πολιτικών στην Ελλάδα, οι σβάστικες στην Αθήνα κατά την επίσκεψη Μέρκελ, και η αντιγερμανική ρητορική στην ιταλική προεκλογική περίοδο «έβγαλαν στην επιφάνεια συναισθήματα που θα πίστευε κανείς ότι είχαν εκλείψει», λέει.
  
Νεκρός βρέθηκε στη φυλακή Τίχαρ στο Νέο Δελχί ο οδηγός του λεωφορείου στο οποίο επέβαινε η νεαρή Ινδή, η οποία έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και στη συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά της. Ο Ραμ Σιν βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του. Ήταν ένας από τους πέντε άνδρες που κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για τον βιασμό και τη δολοφονία της 23χρονης φοιτήτριας.

Στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου - σε μία σουίτα 200 τμ με αίθουσα συνεδριάσεων, κουζίνα και υδρομασάζ - παραμένει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς οι γιατροί (και κυρίως οι δικηγόροι του) επιμένουν ότι ο Καβαλιέρε δεν δύναται να παραστεί τη Δευτέρα στην κρίσιμη δικάσιμο για το σκάνδαλο Ρούμπιγκεϊτ. Ο ασθενής Μπερλουσκόνι καλεί τους υποστηρικτές του να μην διαδηλώσουν έξω από το δικαστικό μέγαρο στο Μιλάνο...

Οικονομία

Δημοσιονομικές αποκλίσεις που σε ετήσια βάση ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ αποκαλύπτουν για το 2013 οι προβολές της τρόικας, και για τον λόγω αυτό έχει ζητηθεί από τα υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου να καθαρίσουν προτάσεις δημοσιονομικής εξοικονόμησης. Είναι ενδεικτικό πως τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013 που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα θα αποτυπώνουν τη σημαντική υστέρηση στο σκέλος των εσόδων. Μπορεί η συγκράτηση των δαπανών να μην αποκαλύπτει πλήρως το εισπρακτικό πρόβλημα, αλλά αυτό αναμένεται να καταδειχθεί εμφανέστερα στο προσεχές διάστημα.

Μεγάλο βάρος προσθέτουν καθημερινά στις τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δυσχεραίνοντας τη κεφαλαιακή θέση των πιστωτικών ιδρυμάτων σε μια περίοδο που οι συστημικές τράπεζες προετοιμάζονται για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η διόγκωση των επισφαλειών επιβαρύνει την ήδη αρνητική καθαρή θέση των τραπεζών, οι οποίες έχουν θέσει το ζήτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί τρόπος διαχείρισής του προβλήματος, το οποίο γεννά πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Την παράταση της επιβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το 2013 ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση, καθώς θεωρεί πως δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων από το Σεπτέμβριο 2013.

Αθλητισμός

Νίκη-τίτλου πέτυχε ουσιαστικά η Γιουβέντους με 1-0 στις καθυστερήσεις επί της Κατάνια χάρη σε γκολ που πέτυχε ο Τζακερίνι στο 91'. Η «Γηραία Κυρία» ξέφυγε πλέον με εννέα βαθμούς από τη Νάπολι, η οποία ηττήθηκε με 2-0 από την Κιέβο στη Βερόνα, δείχνοντας ότι παραιτηθεί από οποιαδήποτε προσπάθεια κατάκτησης του scudetto. Η Φιορεντίνα έδειξε τα δόντια της σε ένα από τα κρισιμότερα ματς για την συνέχεια, καθώς πήγε στο Ολίμπικο και με επιβλητική εμφάνιση κέρδισε 2-0 την Λάτσιο.

Λιόν και Μαρσέιγ έμειναν στο 0-0 στο «Ζερλάν» στο ντέρμπι της 28ης αγωνιστικής της Λιγκ 1 και έκαναν το καλύτερο... δώρο στην Παρί, που ξέφυγε στην κορυφή. Η πρωτοπόρος άφησε πίσω της με 4 βαθμούς διαφορά τους «λιονέ» και με 7 τους Μαρσεγέζους.
  
Με δύο γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο (61', 71' πέναλτι), η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε 2-1 τη Θέλτα στο «Μπαλαΐδος» του Βίγκο για την 27η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος και σε συνδυασμό με την ήττα της συμπολίτισσας, Ατλέτικο με 1-0 από την Σοσιεδάδ μέσα στο «Βιθέντε Καλντερόν», η «βασίλισσα» ανέβηκε έπειτα από αρκετό καιρό στην 2η θέση. Η Βαλένθια έχασε έδαφος στη διεκδίκηση της προνομιούχου τέταρτης θέσης, καθώς έχασε στην έδρα της Αθλέτικ Μπιλμπάο με 1-0.



ΑΛΛΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜOΣ ΚΙ AΛΛΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜOΣ

Ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε μετάβαση. Από τη μια, το φιλελεύθερο μοντέλο της διαρκούς ανάπτυξης του Μπ. Ομπάμα και, από την άλλη, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της διαρκούς και συνεχόμενης λιτότητας του κεντροευρωπαϊκού πυρήνα. Ο νεοφιλελευθερισμός ορίζει ξανά το οντολογικό του είναι. Γι’ αυτό και εντάσσει στον ιδεολογικό του πυρήνα ανθρώπους από όλο το φάσμα της πολιτικής, που ξεκινά από την Ακρα Δεξιά και φτάνει μέχρι και στις νεοαναθεωρητικές αριστερές ιδεολογίες. Το νεοφιλελεύθερο πρόταγμα στοχεύει στην αναδιανομή του πλούτου υπέρ ολίγων, που θεωρούν εαυτούς εκτός κοινωνικής κλίμακας. Αντιθέτως, το φιλελεύθερο παράδειγμα προσεγγίζει τις κοινωνικές διαστρωματώσεις ισορροπημένα, αναγνωρίζει την εθνοκρατική συγκρότηση του διεθνούς συστήματος, ενώ, αντίθετα, ο νεοφιλελευθερισμός προνοεί για κορπορατικά ολοκληρώματα, εμμένει στην απόδοση ενός θεσμικού πλαισίου που θα εφαρμόζει και θα προασπίζει τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας μεταξύ όλων των πολιτών και θα περιορίζει την παρέμβαση του κράτους στην ελεύθερη βούληση και δραστηριοποίησή τους, δίχως όμως να ακυρώνει τις οργανωμένες συλλογικότητες.

Η φιλελεύθερη προσέγγιση, όπως εφαρμόζεται σήμερα στις ΗΠΑ, λαμβάνει ειδική μέριμνα για την ενίσχυση της συλλογικής λειτουργίας του κοινωνικού συνόλου, παράγει ανάπτυξη μέσω της κρατικής ενίσχυσης, αλλά και ενός ευέλικτου θεσμικού και φορολογικού πλαισίου που ευνοεί την επιχειρηματικότητα -κυρίως των νέων- και την αριστεία σε όλους τους τομείς της πρωτογενούς οικονομικής παραγωγής, στην παιδεία, στον πολιτισμό και στις νέες τεχνολογίες. Το πολιτικό μοντέλο του Μπαράκ Ομπάμα δείχνει να κατανοεί αυτό που οι κεντροευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν ξεχάσει: ότι κεντρικοί συντελεστές εξέλιξης του κάθε κράτους είναι οι πολίτες του που, αναλόγως της αντιμετώπισης που λαμβάνουν από την Πολιτεία, μπορεί να εξελιχθούν σε κεντρικούς παράγοντες κοινωνικής ειρήνης, ευμάρειας, ανάπτυξης και ευοίωνων προοπτικών ή να καταστούν εργαλεία αστάθειας και δομικών αναταράξεων στον πυρήνα της ενδοκρατικής συγκρότησης.

Πριν από λίγες ημέρες εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιριών συναντήθηκαν με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησαν τη μείωση των μισθών στα επίπεδα των 300 ευρώ με πρόσχημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Το ratio αυτού του είδους της νεοφιλελεύθερης «παραίνεσης» επαναφέρει από το παρελθόν μια αδιέξοδη προσέγγιση περί των εργασιακών σχέσεων που ο δυτικός κόσμος εγκατέλειψε οριστικά στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, ενώ είναι έκδηλος ο ιδεοληπτικός εγκλωβισμός υπέρ μιας ανισοβαρούς αναδιανομής του πλούτου εναντίον της μεσαίας τάξης, που αποτελεί πάντοτε τον κομβικό πυλώνα ορθολογισμού στις πολιτικές εξελίξεις του δυτικού οικοδομήματος. Η απλουστευτική μονομέρεια της παραπάνω θέσης είναι τόσο έκδηλη, αφού δεν δίνει την παραμικρή σημασία σε άλλες μορφές προνοιών, που κι αυτές διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα και προκρίνουν μια ισορροπημένη φιλελεύθερη θέση, όπως ένα αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, ένα εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό [highly trained blue collars] υψηλής εκπαίδευσης και αποδοτικότητας, υιοθέτηση των νέων τεχνολογικών τάσεων που βρίσκονται στο μεταίχμιο της Γ΄ Βιομηχανικής Επανάστασης κ.λπ.

Πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο στον πολίτη ότι ο φιλελευθερισμός ως ιδεολογικοπολιτικό σύστημα δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Γιατί, αντίθετα με την αντιουμανιστική και λαγνοαριθμητική νεοφιλελεύθερη θέση, ο φιλελευθερισμός προκρίνει την κεντρική αριστοτελική θεώρηση, ότι βασικός ρόλος της πολιτικής είναι η διαρκής βελτίωση των όρων του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου και της προάσπισης του δικαιώματός του στην ευτυχία. Οπου ο νεοφιλελευθερισμός βλέπει αριθμούς ο φιλελευθερισμός αναγνωρίζει ευκαιρίες συλλογικής αρμονίας και ευτυχίας για τον άνθρωπο, από τον άνθρωπο, με τον άνθρωπο.

Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ...

Ο Αλέξης θα πάει στην κηδεία του Τσάβες. Αυτός και η Ρένα του Ακη έχουν επαινέσει τον αποβιώσαντα ηγέτη της «μπολιβαρικής επανάστασης». Αραγε τι κοινό βρίσκουν ο καταληψίας του λυκείου του και το «προοδευτικό» ντεκαπάζ με τον αναμφισβήτητα φλογερό, έστω και αμφιλεγόμενο για μερικούς Λατινοαμερικάνο ηγέτη; Ο populismo, ο λαϊκισμός στην κατά τον Σολάνας «μεγάλη ημιτελή πατρίδα», στη Λατινική Αμερική του Μπολιβάρ, του Χοσέ Μαρτί, του Καρντένας, του Περόν, του Αρμπενθ, του Τσε, του Φιντέλ και του Τσάβεζ είναι πολιτικό ρεύμα, ουδόλως κακόφημο όπως στην Ευρώπη. Υπάρχουν κόμματα που υπερήφανα φέρουν την επωνυμία «λαϊκιστικό» σε σειρά χωρών από το Μεξικό και κάτω. Ολοι αυτοί οι ηγέτες, μαρξίζοντες ή μη, από τον Jeffe Maximo, τον μαρξιστή Φιντέλ, ως τον Χουάν Περόν, και των δυο περιόδων, τον οπαδό της «δικαιοκρατίας», του justicialismo, έχουν ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό: είναι φλογεροί κι αδιαπραγμάτευτοι εθνικιστές. 

Συχνά προέρχονται από τον στρατό, όπως ο Περόν, ο Αρμπενθ στη Γουατεμάλα, οι κινηματίες αξιωματικοί που στη δεκαετία του ‘60 έκαναν την αγροτική μεταρρύθμιση στο Περού, ο Τσάβες κ.λπ. Ο ίδιος ο μεγάλος ήρωας όλης της Λατινικής Αμερικής, που στέκεται για τους λαούς της ένα σκαλί κάτω απ’ τον Χριστό, ο libertador, ο ελευθερωτής Σιμόν Μπολιβάρ, ήταν στρατιωτικός. Το καταστατικό των sandinistas ξεκινούσε με τη φράση «somos nacionalistas…», είμαστε εθνικιστές. Το σύνθημα που γεμίζει τους τοίχους στην Κούβα και το υιοθέτησε κι ο Τσάβες είναι «patria o muerte», πατρίδα ή θάνατος. Σε αυτήν τη χορεία των εθνικιστών λαϊκιστών ηγετών ανήκει κι ο Βενεζουελιανός αξιωματικός των αλεξιπτωτιστών, ο Ούγκο Τσάβες. Αυτό το κράμα εθνικισμού, λαϊκισμού και machismo διαπερνά όλη τη Λατινική Αμερική, με ή χωρίς μαρξιστικό επίχρισμα. Η κολωνακιώτικη ή εξαρχειώτικη Αριστερά των βαρεμένων διεθνιστικών συνιστωσών δεν θέλει να ξέρει, π.χ., για τη macho περιφρόνηση, την αντιπάθεια του Τσε και του Φιντέλ για τους ομοφυλόφιλους.

Ο κομαντάντε Τσε Γκεβάρα αμέσως μετά τη νίκη του κινήματος της 29ης Ιουλίου μάζευε τις «αδερφές» σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για «αναμόρφωση», μαζί με τους χαφιέδες και τους μισθοφόρους του Μπατίστα. Παρά όμως την «επαναστατική θέρμη» του κομαντάντε, δεν το ‘κοψαν το χούι. Κιχ δεν βγάζουν οι εγχώριοι αριστεριστές μας γι' αυτήν τη μη «πολιτικά ορθή» στάση του Αργεντίνου επαναστάτη. Εάν Ελληνας χρησιμοποιήσει το 1/10 της φρασεολογίας, των συνθημάτων και των πρακτικών που χρησιμοποιούσαν ο Τσάβες και το κίνημά του ή χρησιμοποιούν ακόμη οι Κουβανοί, σύσσωμη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ/Βίλα Αμαλία (Σόρος) κι οι τρελοσυνιστώσες, με αφρούς στο στόμα, θα τους καθύβριζαν ως χρυσαυγίτες, ναζί, ρατσιστές και άλλα ωραία, από αυτά που επιφυλάσσουν η «Αυγή» και οι διαδικτυακές συνεργαζόμενες πατσαβούρες της, σε όποιον δεν υποκλίνεται στις ιδεοληψίες τους. 

Στη Λατινική Αμερική η Αριστερά, κατά κανόνα, είναι βαθιά πατριωτική, εθνικιστική και… macho, με τρόπο που θα σόκαρε έναν Ευρωπαίο και τα «νούμερα», που εδώ υποδύονται τους «ομολόγους» της.Κι όταν επιτίθεμαι στους ημετέρους της διαταραγμένης κολωνακιώτικης κι εξαρχειώτικης Αριστεράς, δεν αναφέρομαι στο ΚΚΕ, στους λίγους σοβαρούς διανοουμένους που βρίσκεις με το ντουφέκι, δεν αναφέρομαι στον Λαφαζάνη ή στον Αλαβάνο, που λένε καθαρές κουβέντες. Διαφωνείς, αλλά τους σέβεσαι. Δεν αναφέρομαι καν στη συγκυριακή βάση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ/Βίλα Αμαλία (Σόρος). Αγανακτισμένοι απλοί άνθρωποι είναι. Αναφέρομαι πάντα στην τυχοδιωκτική «Τσίπρας Α.Ε.», την ομάδα των αδίστακτων στελεχών που δεν πιστεύουν σε τίποτα απολύτως. Αναφέρομαι στον, κατά δήλωσή του, βυσματία κοπανατζή και «σκονάκια», που πάει να αποτίσει φόρο τιμής σ’ έναν λοκατζή εθνικιστή στη Βενεζουέλα! 

Τι κοινό έχετε, ρε Αλέξη; Από δυο πόδια και δυο χέρια; Απλά πράγματα, αδέρφια. Στη Λατινική Αμερική, η Αριστερά είναι συνήθως πατριωτική  εθνικιστική, χριστιανική (!). Στην Ελλάδα, η ντεμέκ Αριστερά του Αλέξη είναι πατριδοκτόνα.  Θαυμάζουν τον πατριωτισμό, τον φλογερό εθνικισμό, αλλά των… άλλων. Εδώ γουστάρουν αποδόμηση, χαζοχαρούμενο γενιτσαρικό διεθνισμό. Νέτο σκέτο. Για την εθνική ταυτότητα, δεν το συζητάμε. Και τώρα που το θυμήθηκα, συχνά ο Ούγκο Τσάβες ξεκινούσε τις παρεμβάσεις του κάνοντας τον σταυρό του με τον τρόπο των πιστών καθολικών. Συχνές οι αναφορές του στην πίστη του στον Χριστό. Λοιπόν, ρε Αλέξη, για πες μας και γι’ αυτό, για πες…



ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ «ΒΕΤΟ»

Η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι το πρόγραμμα της τρόικας είναι ανεφάρμοστο και στηρίζεται σε λογιστικές υποθέσεις, οι οποίες δεν έχουν την παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας στην... πραγματική ζωή. Ωστόσο, αποδέχεται με μισή καρδιά τα τελεσίγραφα των γραφειοκρατών υπαλλήλων των δανειστών μας, επειδή κυριαρχείται από ένα απολύτως αντιπαραγωγικό συναίσθημα: τον φόβο. Ως δικαιολογία για την υπακοή στον φόβο χρησιμοποιείται η λέξη «υπευθυνότητα». Όμως, άπαντες γνωρίζουμε ότι η πιο ανεύθυνη πράξη όλων είναι η συμμόρφωση με την παράνοια. Από την άλλη, η τρόικα επιμένει στα άθλια σχεδιάσματά της με μία εντελώς παρεξηγήσιμη εμμονή. Θεωρεί ότι αν δοκιμάσει να λύσει πολλές φορές την ίδια εξίσωση με τον ίδιο εσφαλμένο τρόπο, θα οδηγηθούμε στο ορθό αποτέλεσμα! Επιμένουν να απωθούν την ιδέα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Επιμένουν στις διαφωνίες τους για την ελάφρυνση του βάρους των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με τα «κόκκινα» δάνεια. Επιμένουν στην άρνησή τους για αύξηση του αριθμού των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι υπάλληλοι των «δάνειων δυνάμεων» επιθυμούν να συνεχίζεται η ποινική δίωξη των οφειλετών ακόμα και μετά τη ρύθμιση ή την αποπληρωμή του χρέους προς το Δημόσιο! Πλήρης απώλεια της επαφής με το περιβάλλον και τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες ή πιστή εκτέλεση προγράμματος διάλυσης της κοινωνίας; Λίγο ενδιαφέρει η απάντηση εκείνους που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Αυτό που πραγματικά απασχολεί τον λαό είναι η στάση που πρέπει να ακολουθήσει η εκλεγμένη κυβέρνηση. Οι αποφάσεις της μας επηρεάζουν όλους. Γι' αυτό πρέπει με κάθε επισημότητα και με τρόπο στιβαρό να δοθεί στους τροϊκανούς το μήνυμα ότι εξαντλήθηκαν όλα τα όρια της αντοχής των Ελλήνων και της ανοχής προς τις αξιώσεις τους. Εως τώρα, η πολιτική του εξευμενισμού του «θηρίου» έχει οδηγήσει σε άπιαστα ρεκόρ ανεργίας, ύφεσης και αυτοκτονιών.

Τίποτα δεν έχει πάει καλά με τα «ναι» που άκουσαν εκείνοι που «ελέγχουν» την... πρόοδο του βλακώδους προγράμματός τους. Είναι, δε, τόσο νηπιώδης η μεθοδολογία τους, ώστε το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι οι «χειριστές» τους να απολέσουν τα λεφτά που μας έχουν δανείσει, αφού πρώτα θα μας έχουν οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο κραχ και αιματηρές εσωτερικές συγκρούσεις. Ενα «βέτο» στην παραφροσύνη των αδίστακτων υπαλληλίσκων των δανειστών μας θα αποτελούσε μια μεγάλη, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας προσφορά στον ελληνικό λαό και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μόνο με την υπακοή στην κοινή λογική και την εξυπηρέτηση της κοινωνικής συνοχής θα μπορούσε η χώρα μας να ορθοποδήσει ξανά. Αλλιώς, ο φαύλος κύκλος της ύφεσης δεν θα σπάσει ποτέ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1702: Κυκλοφορεί η πρώτη αγγλική καθημερινή εφημερίδα, με το όνομα The Daily Courant.

1822: Ο Λυκούργος Λογοθέτης με 2.500 Σαμιώτες και ο Μπουρνιάς με 150 Χιώτες που ήταν στη Σάμο, αποβιβάζονται στη Χίο και πολιορκούν την εντός του φρουρίου τουρκική φρουρά.

1923: Τραγικό ναυάγιο σημειώνεται στο Σαρωνικό. Το επίτακτο ναυαγοσωστικό Αλέξανδρος Ζ βυθίζεται κοντά στην Ψυττάλεια, με αποτέλεσμα να πνιγούν περισσότεροι από 150 αξιωματικοί και ναύτες.

1938: Ο Χίτλερ εξαναγκάζει τον αιχμάλωτό του καγκελάριο της Αυστρίας Κουρτ Σούσνιγκ να παραιτηθεί, ενώ την ίδια νύχτα οι γερμανικές φάλαγγες κυριεύουν τη χώρα του, χωρίς να πέσει τουφεκιά.

1955: Φιλικός αγώνας διεξάγεται μεταξύ της ΑΕΚ και της ομάδας του Στρατού (1-1), με αφορμή τα εγκαίνια των έργων επέκτασης του σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Κανελλόπουλος θέτει το θεμέλιο λίθο, υποσχόμενος, παράλληλα, τη βοήθεια του κράτους για την τέλεση του έργου.

2004: Πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης προκαλεί το θάνατο 200 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1400. Πρόκειται για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία, όχι μόνο της Ισπανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Με αφορμή το γεγονός αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει να ανακηρύξει την 11η Μαρτίου ως «Ημέρα των θυμάτων της τρομοκρατίας».

Γεννήσεις

1544: Τορκουάτο Τάσο, ιταλός αναγεννησιακός ποιητής. (Θαν. 25/4/1595)

1921: Άστορ Πιατσόλα, αργεντινός συνθέτης του έντεχνου ταγκό και βιρτουόζος του μπαντονεόν. (Θαν. 4/7/1992)

1922: Κορνήλιος Καστοριάδης, φιλόσοφος, που αποδεχόταν τον Μαρξ και απέρριπτε το μαρξισμό. (Θαν. 26/12/1997)

Θάνατοι

1955: Αλεξάντερ Φλέμινγκ, σκοτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος, που μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία Φλέμινγκ, ανακάλυψε την πενικιλίνη. Για την επιτυχία του αυτή τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1945. (Γεν. 6/8/1881)

1958: Όλε Κρίστιανσεν, δανός ξυλουργός και κατασκευαστής παιγνιδιών, 
δημιουργός των παιγνιδιών Lego. (Γεν. 8/4/1891)

1978: Σοφία Βέμπο, τραγουδίστρια και ηθοποιός. (Γεν. 10/2/1910)