08 Μαρτίου, 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης για την Ελληνική Γλώσσα κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος το απόγευμα στην Ακαδημία Αθηνών. Η εκδήλωση με τίτλο "Η Ελληνική Γλώσσα, Χθες, Σήμερα, Αύριο" πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Καρόλου Παπούλια, ενώ συνδιοργανώνεται από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και την Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά (ΕΓΚ). Παρόντες ήταν, επίσης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πολιτικοί, πολιτειακοί παράγοντες, καθηγητές πανεπιστημίου, ακαδημαϊκοί.

Μετά τους επίσημους χαιρετισμούς, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κήρυξε την έναρξη των εργασιών, ενώ τόνισε "η ελληνική γλώσσα, με αδιάκοπη υπερτρισχιλιετή ροή και χρήση, έχει καταστεί κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού μέσω του θησαυρού των συγγραμμάτων που έχουν συνταχθεί σε αυτήν. Μεταξύ άλλων ο πλούτος που μας έχει κληροδοτήσει η εκκλησιαστική γραμματεία είναι τεράστιος και αδιαφιλονίκητα ανυπέρβλητος. Άλλωστε, ιδιαίτερα από τον ένατο αιώνα, τον αιώνα της αναγέννησης των βυζαντινών γραμμάτων, τα κείμενα που παράγονται αποπνέουν τους καρπούς της κλασσικής φιλοσοφίας, τα επιτεύγματα των θετικών επιστημών και θεωρητικών αναζητήσεων και τη φραστική καλλιέπεια. 

Σε αυτά αποθησαυρίζεται όγκος ολόκληρος γλωσσικής παιδείας και επιστημοσύνης. Ας αφήσουμε κατά μέρος τον πλούτο των λειτουργικών και ασματικών κειμένων με τα οποία μορφώθηκε ένα έθνος κατά τους δύστηνους οθωμανικούς καιρούς". Πρόσθεσε, εξάλλου ο Μακαριώτατος πως "σήμερα μπορούμε να καυχόμαστε ότι από τις 4900 λέξεις της Καινής Διαθήκης οι 2280 είναι σήμερα εν χρήσει στην καθημερινή γλώσσα, οι 2200 νοούνται καλώς από όλους και μόνο οι περίπου 400 παραμένουν δυσνόητες". Επισήμανε, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος πως η ελληνική γλώσσα σε αντίθεση με άλλες δάνεισε στη διεθνή επιστήμη γλωσσικούς όρους και κράτησε το προνόμιο να είναι "μητέρα εννοιών και τέχνημα δομών", ενώ ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας πως "το δέντρο της ελληνικής γλώσσας είναι σαν την μακρόβια ελιά. Απλώνει ρίζες και κλώνους. 

Κρατά από τον Όμηρο και τον Πλάτωνα και έχει προοπτική να παράγει χυμούς επί άλλους τόσους αιώνες. Έζησε και διαβιώνει αρχοντικά εντός της Εκκλησίας και της λειτουργικής της ζωής, άγει προς το μέλλον, συνάγει το έθνος, κατάγει τους αμφισβητίες της και προάγει το λόγο και τη σοφία". Η πρώτη ομιλία έγινε από τον F. Rodriguez Adrados Καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Μαδρίτης, ξένο εταίρο της Ακαδημίας Αθηνών και εκδότη του Αρχαιοελληνικού-Ισπανικού Λεξικού: "Από τις ρίζες της Ελληνικής Γλώσσας έως την πρόσληψή της στις Ευρωπαϊκές Γλώσσες". Μετά την ομιλία του καθηγητή τελέσθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης σπανίων βιβλίων για την Ελληνική Γλώσσα από την βιβλιοθήκη Γεωργίου Δολιανίτη".

Η Εκδήλωση συνεχίζεται αύριο με ομιλίες για την "ουσία και ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας", την "Ελληνική Γλώσσα στην Εκπαίδευση" και "Γλώσσα και Κοινωνία", ενώ ολοκληρώνεται την Κυριακή με ξενάγηση στην έκθεση σπανίων βιβλίων. Ομιλητές είναι διακεκριμένοι καθηγητές της Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικής, Θεολογικής, Νομικής Σχολής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ Ι.Π.Ε. ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ


Ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την έμπρακτη συμμετοχή του Ορθόδοξου Χριστιανικού κόσμου στο όραμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έστειλαν οι 65 κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ι. Μητροπόλεων της Ευρώπης και της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος νήσου Χάλκης που συμμετείχαν, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδος, σε ταχύρυθμο μεταπτυχιακό επιμορφωτικό θεολογικό σεμινάριο. Η διοργάνωση του σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε από την Κυριακή 3 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 7 Μαρτίου στον ιστορικό χώρο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτέλεσε την πρώτη επίσημη εκδήλωση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αμέσως μετά την πιστοποίησή του από τη Βουλή των Ελλήνων και αποτέλεσε ουσιαστικά μία κίνηση με ειδικό συμβολικό βάρος από έναν εκκλησιαστικό εκπαιδευτικό οργανισμό - τη δημιουργία του οποίου εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ισότιμο πλέον σήμερα με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Το Σεμινάριο υπό τον γενικό τίτλο «Η Περίοδος της Δευτέρας Οικουμενικής Συνόδου» διοργάνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης με την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου και τη φιλοξενία του Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου.  Υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α. υπό τον Διευθυντή του Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο Αδαμάντιο Αυγουστίδη και ήταν χωρισμένο σε δύο επιστημονικές ενότητες αποτελούμενες η κάθε μία από έξι επιστημονικές διαλέξεις. Ακολούθησαν επιπλέον δώδεκα ώρες επεξεργασίας των θεμάτων κατά τμήματα και κοινές συζητήσεις υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων. Ο Παναγιώτατος, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχήθηκε να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία και να ακολουθήσουν ανάλογες και από άλλους φορείς, μέχρι να έρθει η τελική δικαίωση και να λειτουργήσει η Σχολή εκπληρώνοντας τον αρχικό σκοπό της ίδρυσής της.  Οι διδάξαντες στην Α΄ επιστημονική ενότητα, επί θεμάτων Συστηματικής Θεολογίας ήταν:

1.Καθηγητής Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος με θέμα «Το Σύμβολον της πίστεως. Δογματικά θέματα, Σύνταξις Συμβόλου.»

2.Αναπληρωτής Καθηγητής Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος με θέμα «Πρωτείο εις την Β΄ Οικουμενικήν Σύνοδον – Ιστορικαί προεκτάσεις».

3.Ομότιμος Καθηγητής κ. Πέτρος Βασιλειάδης με θέμα «Βιβλικόν υπόβαθρον και βιβλική κατοχύρωσις Συνοδικότητος και Πρωτείου».

4.Καθηγητής κ. Χρυσόστομος Σταμούλης με θέμα «Ιστορικαί συνθήκαι, θεολογία της Β΄Οικουμενικής Συνόδου, Τριαδολογία, Χριστολογία, Πνευματολογία».

5.Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Συμεών Πασχαλίδης με θέμα «Πατέρες της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου και η θεολογική παρακαταθήκη των» και

6.Επίκουρος Καθηγητής κ. Αθανάσιος Γλάρος με θέμα «Η προσωπική συμβολή των μεγάλων Καππαδοκών Πατέρων εις την διαμόρφωσιν των πλαισίων της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου».

Οι διδάξαντες στη Β΄ επιστημονική ενότητα, επί θεμάτων Ποιμαντικής, Πρακτικής και Κοινωνικής Θεολογίας ήταν:

1.Καθηγήτρια κυρία Δέσπω Λιάλιου και Αν. Καθηγητής κ. Συμεών Πασχαλίδης με θέμα «Από τα Βαπτιστήρια Σύμβολα εις τα Συνοδικά Σύμβολα»

2.Καθηγητής κ. Απόστολος Νικολαϊδης με θέμα «Οργάνωσις κοινωνικής δράσεως και παρεμβάσεως της Εκκλησίας κατά την περίοδον της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου»

3.Καθηγητής Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς με θέμα «Κανονικόν έργον της Συνόδου και της περιόδου αυτής»

4.Αναπληρωτής Καθηγητής Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης με θέμα «Ποιμαντική των ασθενούντων κατά την περίοδον της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου».

5.Επίκουρος Καθηγητής κ. Δημήτριος Μόσχος με θέμα «Ο μοναχισμός κατά την περίοδον της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου»

6.Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνδιασκέψεως Ορθοδόξων κ. Σεργκέι Ποπώφ, ο οποίος ενημέρωσε για το έργο της Δ.Σ.Ο.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΟΡΧΟΜΕΝΙΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση τιμής για τους Ορχομένιους ακαδημαικούς, που διοργάνωσαν ο Δήμος Ορχομενού, ο σύλλογος πρωτοβουλία πολιτών Ορχομενού και η ενορία της Παναγίας της Σκριπούς,.

Την εκδήλωση τίμησε χθες με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, βουλευτές του νομού, αυτοδιοικητικοί και φορείς απ όλο το νομό.

Οι Ορχομένιοι Ακαδημαϊκοί που τιμήθηκαν είναι:

Διαμαντής Ιωάννης, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανιών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Αραπατσάκος Χαράλαμπος, Μηχανολόγος – Μηχανικός, Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Καρρής Γιώργος, Καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων.

Γεωργαντζίνος Στυλιανός, Λέκτορας στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στη σύλληψη τεσσάρων κατοίκων της Ιερισσού Χαλκιδικής προχώρησε η Αστυνομία. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν εντός της ημέρας με τη διαδικασία του Αυτοφώρου στον εισαγγελέα Πολυγύρου. Προς ματαίωση οδηγείται, τελικά, η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που σημειώθηκε στην Ιερισσό Χαλκιδικής, καθώς τελικά οι φορείς δεν συμφώνησαν.
  
Με σύνθημα «Φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες. Φτάνει πια!», οι Αγανακτισμένοι παίρνουν τη σκυτάλη από τους Πορτογάλους και την Κυριακή 10 Μαρτίου επιστρέφουν στην πλατεία Συντάγματος. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα και το κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή γίνεται μέσω του Facebook.

Την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ προκάλεσε η αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, κατά την οποία 132 χρήστες ναρκωτικών μεταφέρθηκαν από διάφορα σημεία της Αττικής στο κέντρο κράτησης της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα, μόλις μία ημέρα μάλιστα μετά την ψήφιση στη Βουλή του νόμου για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των εξαρτημένων ατόμων.
  
Συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και διάφορα δρώμενα έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Παρασκευή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και στις 6:30 το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Παρόμοιες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σε Σύνταγμα και Μοναστηράκι θα βρεθούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για την Ημέρα της Γυναίκας.

Μεγάλων διαστάσεων απάτη στο χώρο του φαρμάκου αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς. Ο υπουργός χαρακτήρισε στον Βήμα 99,5 «τεχνητή» την έλλειψη φαρμάκων και εξήγησε ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται επανεξαγωγές φαρμάκων που γίνονται με παράνομη διαδικασία και σε συνεργασία φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

Κόσμος

Τη σύλληψη του λεγόμενου «εκπροσώπου Τύπου» και γαμπρού του Οσάμα μπιν Λάντεν επιβεβαίωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Πρόκειται για τον Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιτ, ο οποίος εντοπίστηκε στην Ιορδανία και θα δικαστεί στη Νέα Υόρκη.

Σε κατ' οίκον νοσηλεία για μια εβδομάδα θα παραμείνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στα μάτια, ανέφερε ο γιατρός του. «Χρειάζεται τουλάχιστον επτά ημέρες απόλυτης ξεκούρασης και καμίας έκθεσης στο φως» είπε ο Αλμπέρτο Ζανγκρίλο στο πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos.
  
Σε κλίμα Ψυχρού Πολέμου θα κινούνται πλέον οι σχέσεις της Βορείου με τη Νότιο Κορέα, καθώς η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι καταργούνται τα σύμφωνα μη-επίθεσης με τη Σεούλ, ενώ διακόπτεται και το «κόκκινο τηλέφωνο» που συνέδεε τις δύο χώρες από το 1971.

Το τελευταίο «αντίο» στον Ούγκο Τσάβες λένε σήμερα Παρασκευή οι πολίτες της Βενεζουέλας, ενώ το «παρών» θα δώσουν σχεδόν όλοι οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. Αντίθετα, η ΕΕ γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη της στο γεγονός, ενώ από την Ισπανία θα παραβρεθεί ο πρίγκιπας-διάδοχος Φίλιππος. Την Παρασκευή ορκίζεται επίσης προσωρινός πρόεδρος ο Νικολάς Μαδούρο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι γύρω από το χώρο όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ούγκο Τσάβες περιμένουν να αποχαιρετήσουν τον ηγέτη της χώρας τους, μία εναργής και έμπρακτη εκδήλωση της αγάπης τους για τον άνθρωπο που μεταμόρφωσε ριζικά την εικόνα της Βενεζουέλας. Η σορός θα εκτεθεί για άλλες επτά ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα...

Οικονομία

Πρώτη αναδεικνύεται η Ελλάδα μεταξύ 20 χωρών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στη συμμόρφωση για την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και τη προώθηση μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την έκθεση «The Euro Plus Monitor Spring 2013» που εκπόνησαν το Lisbon Council και η Berenberg Bank, η Ελλάδα παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία (8,2 με άριστα το 10) και την υψηλότερη θέση μεταξύ 20 εξεταζόμενων χωρών σε ό,τι αφορά την ταχύτητα προσαρμογής στην οικονομική κρίση.

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα επισκεφθεί σήμερα Παρασκευή στη 1 μ.μ. ο Αντώνης Σαμαράς, όπου μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, θα συναντηθεί με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων. Στο επίκεντρο η αγροτικη οικονομία και η γαστρονομία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, η ενέργεια, η υψηλή τεχνολογια, καθώς και οι μεταφορές.
  
Ελάχιστα είναι τα περιθώρια αλλαγών στους όρους ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών όπως αποσαφηνίσθηκε σε συνάντηση του υπουργόυ Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο και τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Πόλ Κόστερ. Αν και το προηγούμενο διάστημα είχαν δημιουργηθεί η προσδοκίες για αλλαγές τόσο στον τρόπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όσο και στο χρονοδιάγραμμα, οι πιθανότητες τελικά να συμβεί αυτό είναι ελάχιστες.

Αθλητισμός

Η Τότεναμ επιβλήθηκε 3-0 της Ίντερ στο Λονδίνο και έβαλε θεμέλια πρόκρισης στους «8» του Europa League. Η Λάτσιο πήρε σαφές προβάδισμα πρόκρισης στους «8» του Europa League καθώς επιβλήθηκε της Στουτγάρδης με 2-0 στη Γερμανία. Σπουδαία νίκη πήρε και το αουτσάιντερ Στεάουα με 1-0 επί της Τσέλσι στο Βουκουρέστι, ενώ στο 0-0 έμειναν Ανζί και Νιούκαστλ στην παγωμένη Ρωσία, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς στην Αγγλία. Βήμα πρόκρισης έκανε και η Φενέρμπαχτσέ κερδίζοντας με 1-0 την Βικτόρια Πλζεν στην Τσεχία.
  
Μπορεί ο Κέβιν Μιραλάς να διανύει περίοδο μεγάλης φόρμας με τη φανέλα της Έβερτον και να έχει αρχίσει να κατακτά τις καρδιές των φιλάθλων των «ζαχαρωτών», ωστόσο δεν ξεχνά τα χρόνια του στον Ολυμπιακό, την ατμόσφαιρα του «Καραϊσκάκη» και το γκολ που είχε πετύχει κατά του Παναθηναϊκού!

Οριστική θεωρούν πλέον την απόφαση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να πουλήσει τον Γουέιν Ρούνι αυτό το καλοκαίρι τα βρετανικά ΜΜΕ, με τιμή εκκίνησης περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Μετά τον αποκλεισμό των «κόκκινων διαβόλων» από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League, οι σχέσεις μεταξύ Φέργκιουσον και Ρούνι περιγράφονται ως όλο και πιο «παγωμένες».