06 Μαρτίου, 2013

ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΤΗ ΤΡΙΩΔΙΟ ;


Τριώδιο λέγεται το λειτουργικό βιβλίο της Εκκλησίας, που περιέχει ύμνους, κυρίως του Εσπερινού και του Όρθρου, και χρησιμοποιείται στις Ιερές Ακολουθίες της ομώνυμης περιόδου, δηλ. από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Το τριώδιο περισσότερο από όλα τα εκκλησιαστικά βιβλία, που περιέχουν ιερές Ακολουθίες,  οδηγεί  τις ψυχές των πιστών τέκνων  στην περισυλλογή  και στην κατάνυξη.

Για τον λόγο αυτό  ονομάζεται  και κατανυκτικό τριώδιο. Με τον  κύκλο των εορτών  του Τριωδίου  ανανεώνονται  τα βιώματα της νηστείας, της εγκράτειας,  της μετάνοιας και της  χαρμολύπης. Με  τη  βοήθεια που παίρνει ο πιστός από αυτό που δημιουργεί στην ψυχή, φθάνει στο Πάσχα  ευλαβικός  προσκυνητής  των  παθών  και  της αναστάσεως . Ονομάζεται Τριώδιο, γιατί στις ιερές ακολουθίες του όρθρου, όχι των Κυριακών αλλά των άλλων ημερών της εβδομάδας, οι Κανόνες αντί να έχουν εννέα ωδές, όπως είναι η γνωστή και συνήθης μορφή τους, έχουν τρεις ωδές (=Τριώδιον).

Οι υμνογραφίες αυτές, είναι από τις πιο κατανυκτικές ολοκλήρου του λειτουργικού χρόνου που έγραψαν μεγάλοι ποιητές της Ορθοδοξίας. Το Τριώδιο αποτελεί το κινητό εκείνο τμήμα του εκκλησιαστικού έτους που προπαρασκευάζει τους πιστούς για τον άξιο εορτασμό των Παθών και της Αναστάσεως με ανάλογα βιώματα, πνευματική καλλιέργεια και συμμετοχή, με αγώνα μετανοίας, προσευχής και νηστείας. Η περίοδος του Τριωδίου έχει σκοπό να μας προετοιμάσει με νηστεία, προσευχή και μετάνοια, για να υποδεχθούμε τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας και την ένδοξη Ανάσταση Του.

Το Πάσχα μας αποτελεί το διαρκές πέρασμα μας, την είσοδο μας στην «καινή ζωή της Βασιλείας». Για να βιωθεί με περισσότερη πνευματικότητα η «εορτή των εορτών», είναι απαραίτητη η κατάλληλη εσωτερική προετοιμασία. Αυτή την διασφαλίζει η ευλογημένη περίοδος του Τριωδίου. Η κατανυκτική περίοδος του Τριωδίου, που μέσα στους κόλπους της περιλαμβάνει τη Μεγάλη Σαρακοστή, αποτελεί για όλους τους πιστούς μοναδική ευκαιρία και δυνατότητα για πορεία μετανοίας.  

Την πνευματική πορεία μας την χαρακτηρίζει η μετάνοια που πρέπει να είναι συνεχής. Βέβαια, στην περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής χρειάζεται να είναι πιο έντονη μια και αυτή μας οδηγεί στον εορτασμό του Σταυρο-Αναστάσιμου Πάσχα. Να καθαρίσουμε δηλαδή την ύπαρξη μας από κάθε «μολυσμόν σαρκός και πνεύματος» και να δεχθούμε τον Χριστό στην ζωή μας.

Η περίοδος του Τριωδίου καλύπτει:

α.Τις τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυρινής).  Οι πρώτες αυτές εβδομάδες λέγονται στην εκκλησιαστική γλώσσα «προφωνήσιμοι» διότι προαναφωνούν τους αγώνες που έχουμε να κάνουμε εναντίον των παθών και των δαιμόνων κατά την διάρκεια της Αγίας Τεσσαρακοστής.

β.Τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (40 ημέρες, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου).

γ. Τις δυο ήμερες, Σάββατο του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων, που είναι συνδετικές ήμερες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τη Μεγ. Εβδομάδα.

δ.Τη Μεγάλη Εβδομάδα (6 ημέρες).

H EΛΛΑΔΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ


Η Ελλάδα ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απευθύνοντας χαιρετισμό στο φόρουμ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη.  Είναι η κατάλληλη συγκυρία για να συνεργασθούμε ακόμη περισσότερο, προς όφελος της διμερούς αυτής επιχειρηματικότητας, με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τις δύο χώρες, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται σταθερά, δραστικά και με γοργούς ρυθμούς.

«Προχωράμε με αποφασιστικότητα σε μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας.  Η βούληση και η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς. Αντίστοιχα, κι η φίλη Τουρκία εκσυγχρονίζεται», είπε. Αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα, λέγοντας ότι «το 2012 η Τουρκία κατέλαβε την 10η θέση ως προμηθευτής αγαθών της ελληνικής αγοράς. Ταυτόχρονα, βρέθηκε στην 6η θέση ως χώρα υποδοχής των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων.

Επιπλέον, τα τελευταία έξι χρόνια, παρατηρείται μία αξιόλογη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία. Η γειτνίασή μας επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος και με αμεσότερη επαφή και ταυτόχρονα δημιουργία προσωπικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών. Αντίστοιχα, η εγγύτητα της Τουρκίας με κράτη του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έδωσε και δίνει τη δυνατότητα για συνέργειες, τόσο εμπορικού, όσο και επενδυτικού χαρακτήρα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη δυνατότητα από κοινού, οι επιχειρήσεις των δύο χωρών να διεισδύουν σε τρίτες χώρες: «Η ανάληψη κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια, στις χώρες της παρευξείνιας συνεργασίας, καθώς και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, θα φέρει, επίσης, ανάπτυξη και προώθηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά.Ακόμη επεσήμανε «την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας. 

Θα έλεγα ιδιαίτερα στον τομέα των κοινοπραξιών, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης». Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι «προχωρούμε στη θεσμοθέτηση και επέκταση της επί τόπου χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίων (visa) από επιλεγμένα τουρκικά λιμάνια σε ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες Σένγκεν».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Μετά την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου Αθηνά για τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα, Τετάρτη, για συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Την ίδια ώρα, φοιτητές έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Προπύλαια. Τι προβλέπει το σχέδιο Αθηνά. Κλειστός από τις 4 το απόγευμα, με εντολή της αστυνομίας, ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής» του Μετρό.

Την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο καλείται να δείξει άμεσα η κυβέρνηση σε 7.000 επίορκους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις επιταγές των Βρυξελλών, που σε διαφορετική περίπτωση επισείουν την απειλή οριζόντιων απολύσεων και το πάγωμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Η κρίση έχει οδηγήσει τους Έλληνες στην υιοθέτηση ενός νέου καταναλωτικού μοντέλου. Με τους μισθούς και τις συντάξεις να έχουν περικοπεί σημαντικά, αλλά τις τιμές να παραμένουν στα ύψη, οι καταναλωτές αναζητούν την φθηνότερη λύση. Η πιο συνηθισμένη επιλογή πλέον είναι η αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα ρατσιστικά εγκλήματα σηματοδοτεί η νέα διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνεται στον νέο Κώδικα για τα Ναρκωτικά και προβλέπει ποινή χωρίς αναστολή για τους δράστες τέτοιων αξιόποινων πράξεων.

Η Επιτροπή Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ ανακήρυξε την Τετάρτη τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που εξελέγησαν στο 9ο Συνέδριο του Κινήματος, καθώς και τα μέλη που μετέχουν στο όργανο εξ οφίτσιο.

Κόσμος
  
Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η χιονοθύελλα, η οποία κατευθύνεται προς την Ουάσινγκτον. Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί, εκατοντάδες σχολεία έκλεισαν, ενώ οι μετακινήσεις είναι πολύ δύσκολες, καθώς οι δρόμοι έχουν παγώσει. Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα λόγω του χιονιού. Στο Σικάγο το χιόνι θα φτάσει τα 30 εκατοστά και περισσότερες από 900 πτήσεις ακυρώθηκαν. Στη Μινεάπολη ακυρώθηκαν 100 πτήσεις, ενώ στην περιοχή της Ουάσινγκτον θα ακυρωθούν σήμερα, Τετάρτη τουλάχιστον 1.160 πτήσεις.
  
Tους τελευταίους τρεις μήνες της ζωής του Ούγκο Τσάβες περιγράφει η ισπανική εφημερίδα ABC, έχοντας αρκετές αποκλειστικές πληροφορίες, όπως τονίζει, για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος μετέβη στην Κούβα για να υποβληθεί σε μία ακόμα χειρουργική επέμβαση. Οι τελευταίοι μήνες περιγράφονται ως ο «περίπλους της Καραϊβικής», αφού ο Τσάβες πήγε και ήρθε δύο φορές στην Κούβα και μία φορά σε ένα μικρό νησί της Βενεζουέλας, το οποίο παλαιότερα είχε σφραγίσει την πορεία του ίδιου του προέδρου.
  
Η είδηση του θανάτου του Ούγκο Τσάβες προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων από όλη τη διεθνή κοινότητα. Τη θλίψη της για το χαμό του ηγέτη της Βενεζουέλας εξέφρασε σύσσωμη η Λατινική Αμερική. Εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη καθυστέρηση της Κούβας να αντιδράσει επισήμως μετά την ανακοίνωση του χαμού του Τσάβες. Ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι ο Τσάβες «κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις προκλήσεις της πατρίδας του». Οι ΗΠΑ ελπίζουν σε μία εποικοδομητική συνεργασία με τη μελλοντική κυβέρνηση, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
  
Επταήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Βενεζουέλα που θρηνεί για την απώλεια του προέδρου Ούγκο Τσάβες, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Χιλιάδες υποστηρικτές του Τσάβες βγήκαν στους δρόμους, θρηνώντας και φωνάζοντας συνθήματα. Η σορός του θα μεταφερθεί στη Στρατιωτική Ακαδημία στο Καράκας όπου πιθανότατα θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η δημόσια κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή. Σε 30 ημέρες οι εκλογές στη Βενεζουέλα, χρέη προέδρου έως τότε θα εκτελεί ο αντιπρόεδρος Ν.Μαντούρο.
  
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πέθανε σε ηλικία 58 ετών μετά από μάχη δύο ετών με τον καρκίνο. Ηγέτης που συγκέντρωσε στο πρόσωπό του την λατρεία των συμπολιτών του και την οργή – αν όχι την απέχθεια – των αντιπάλων του εντός και εκτός της χώρας, ο Τσάβες υπήρξε πρόεδρος της Βενεζουέλας για 14 χρόνια, έχοντας επιβιώσει ενός πραξικοπήματος.

Οικονομία

Καθυστερήσεις καταγράφει το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αφού οι 4 μεγάλοι διαγωνισμοί που προγραμματίζονταν να προκηρυχθούν εντός του α’ τριμήνου του έτους μετατίθενται για το β’ τρίμηνο. Πρόκειται για τους διαγωνισμούς της ΛΑΡΚΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), των ΕΛΤΑ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΛΒΟ).Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ για την περίοδο Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2012 που αναφέρεται και στη γενικότερη πρόοδο του προγράμματος, δηλαδή τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν το α’ και το β’ τρίμηνο του 2013.

Συνάντηση με την τρόικα θα έχει σήμερα στις 10 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση, κατά την οποία οι δύο πλευρές αναμένεται να μπουν στα βαθιά, καθώς ήδη έχει πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τροϊκανών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και έχει καταστεί σαφές στο πλαίσιο του Eurogroup ότι αναμένεται πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του Μαρτίου. Επίσης, σήμερα αναμένεται να συζητηθούν η πορεία εφαρμογής του προϋπολογισμού και οι προβλέψεις για την ύφεση.

Το θέμα του κουρέματος καταθέσεων δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, τόνισε αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, αυτό είναι κάτι που υπογράμμισε και στις Βρυξέλλες. Πάντως, σήμερα, Τετάρτη, αρχίζει νέος γύρος συναντήσεων της τρόικας με αξιωματούχους στην Κύπρο.

Αθλητισμός

Ένα ακόμη πρόβλημα προέκυψε στον ΟΦΗ εν όψει του εκτός έδρας αγώνα της 25ης αγωνιστικής με τη Βέροια. Οι εξετάσεις που υπέστη ο Μακρής στο γόνατο (μαγνητική τομογραφία) έδειξαν ότι υπέστη ρήξη έξω μηνίσκου και στον παίκτη έγινε ένεση.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο επέστρεψε στο «Old Trafford» και πίκρανε τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ, αφού με δικό του τέρμα η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε με 2-1 την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και πήρε το εισιτήριο για τους «8» του Champions League στη ρεβάνς του 1-1 στη Μαδρίτη. Η ομάδα του Σερ Άλεξ προηγήθηκε χάρη σε αυτογκόλ του Σέρχιο Ράμος στο 48' αλλά ο Τούρκος διαιτητής Τσακίρ με λανθασμένη απόφαση και αποβολή του Νάνι στο 55' άλλαξε τις ισορροπίες. Η Ρεάλ ισοφάρισε με τον Λούκας Μόντριτς στο 66' και ο Κριστιάνο Ρονάλντο «σκότωσε» την πρώην ομάδα του στο 69'. Πρόκριση και μάλιστα άνετη για τη Μπορούσια Ντόρτμουντ που νίκησε με 3-0 τη Σαχτάρ στη ρεβάνς του 2-2 στο Ντόνετσκ.
  
Ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της ΑΕΚ, Χάρης Γεωργίου, κατέθεσε έφεση κατά της απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής της Σούπερ Λίγκας που τιμώρησε τον νεαρό ποδοσφαιριστή της ομάδας, Χρήστο Αρκούδα, με δεκάμηνο αποκλεισμό από τις αγωνιστικές δραστηριότητες λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών.



ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τον Ιούνιο θα διεξαχθούν στην Αλβανία οι βουλευτικές εκλογές και θα αναδειχθεί νέα κυβέρνηση. Η ελληνική διπλωματία και οι πολιτικές συσσωματώσεις των Βορειοηπειρωτών πρέπει να συντονισθούν εγκαίρως για να υπάρξει μία δυναμική παρουσία της ελληνικής εθνικής κοινότητος στο Κοινοβούλιο. Η χώρα μας σέβεται τα σύνορα και έχει διάθεση καλής γειτονίας, όμως δεν μπορεί να μένει απαθής σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος ελληνικών μειονοτήτων. Στις εκλογές του 2009 οι 140 έδρες του αλβανικού Κοινοβουλίου μοιράσθηκαν κυρίως μεταξύ δύο συνασπισμών.

Ο συνασπισμός της Δεξιάς υπό το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε 70 έδρες και ο Σάλι Μπερίσα ανέλαβε την πρωθυπουργία. Αντιπολίτευση ασκεί ο συνασπισμός υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα. Σε αυτή την ομάδα κομμάτων είχε ενταχθεί συγκυριακά και το Κόμμα της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκφράζει την ελληνική μειονότητα. Ελαβε μία έδρα με τον Βαγγέλη Ντούλε στην Περιφέρεια Αυλώνος. Οι υπόλοιπες έδρες κατανεμήθηκαν σε μικρότερα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ανθελληνικό κόμμα των Τσάμηδων.

Η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ, η οποία επιχειρεί να συνενώσει τον Ελληνισμό της Αλβανίας, πρέπει να παραμείνει συντονιστικός φορέας και να πλησιάσει περισσότερο τον βλαχόφωνο Ελληνισμό της Κορυτσάς και της Αυλώνας. Το νέο κόμμα που δημιουργήθηκε από Βορειοηπειρώτες, το ΜΕΓΚΑ (Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον), καλό θα ήταν να συνεργασθεί με το ήδη υπάρχον ΚΕΑΔ και να εμφανισθούν στις εκλογές ως ενιαία δύναμη του Ελληνισμού. Οι διασπάσεις και οι διχόνοιες δεν ωφελούν. Μία ενωτική παρουσία και μία καλύτερη κινητοποίηση των εκλογέων που εργάζονται στην Ελλάδα θα δώσουν περισσότερες έδρες και ισχυρότερη φωνή στους Ελληνες της Αλβανίας.  

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες μπορεί να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου και ο πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χρήστος Κίτσιος στην Περιφέρεια Αυλώνος. Το κοινό τους πρόγραμμα πρέπει να καλύπτει προβλήματα όπως η παιδεία των ελληνοπαίδων, η προστασία των περιουσιών που κινδυνεύουν από κρατικές αυθαιρεσίες, η αλλοίωση του πληθυσμού στη Βόρειο Ηπειρο με μετακίνηση Τσάμηδων και Κοσοβάρων, το δικαίωμα αναγραφής της ελληνικής καταγωγής στα δημόσια έγγραφα, η χρήση της ελληνικής στις πινακίδες της Β. Ηπείρου, η μεγαλύτερη συμμετοχή της ελληνικής μειονότητας σε δημόσιες θέσεις. Εν τη ενώσει η ισχύς!