03 Μαρτίου, 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ

«Ούτος ο υιός μου νεκρός ήν και ανέζησε»

Δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, η Κυριακή του Ασώτου ή του Φιλεύσπλαχνου Πατέρα και δεσπόζουν τα παραδείγματα της ειλικρινούς μετάνοιας και της επιστροφής στην απύθμενη αγάπη του Θεού.

Όταν ο άνθρωπος διά μέσου της οδού της μετάνοιας επιστρέφει στις πατρικές αγκάλες του Θεού, καταξιώνεται τότε σε ναό του Αγίου Πνεύματος, όπως θα τονίσει ο Παύλος στο αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, αλλά και σε Χριστοειδή ύπαρξη με όλη την αρχοντιά τής κατ’ εικόνα δημιουργίας του, όπως φανερώνεται μέσα από το όλο σκηνικό της σχετικής ευαγγελικής περικοπής. Η επιστροφή του νεώτερου υιού σηματοδοτεί την πιο αυθεντική πορεία, ως στάση ζωής που μπορεί ν’ ακολουθήσει ο άνθρωπος και ως δυνατότητα και προοπτική της σωτηρίας του.

Ο νεώτερος υιός

Ο νεώτερος υιός της παραβολής συρόταν και παρασυρόταν από το «νεωτεριστικό» πνεύμα των φίλων του. Δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει στις σωστές τους διαστάσεις τις πραγματικές αξίες της ζωής. Περιόριζε τη «ματιά» του στο φόντο του σήμερα και στον ασφυκτικό κλοιό της νεανικής του διάθεσης. Γι’ αυτό αναζητούσε την ελευθερία του. Ψάχνοντάς την όμως σε λάθος δρόμο. Αποτόλμησε με περισσό θράσος να ζητήσει από τον πατέρα του «το επιβάλλον μέρος της ουσίας». Για να δοκιμάσει όμως τα δεσμά της πιο φοβερής δουλείας. Όπως διαβεβαιώνει ο ιερός Χρυσόστομος «όταν και χρημάτων περιουσίαν προσλάβη πολλώ μάλλον επιρρεπέστερον το κακόν γίνεται».

Ο άσωτος υιός ζούσε στον κόσμο των ψευδαισθήσεων. Νόμισε ότι με τα χρήματα της περιουσίας του θα μπορεί να εκπληρώνει φιλοδοξίες που στο τέλος αποδεικνύονταν σε ματαιοδοξίες. Όπως ήταν φυσικό τα χρήματα κάποτε τέλειωσαν. Άρχισε πρώτα να αντιμετωπίζει πρόβλημα διατροφής και να βιώνει μια παγερή μοναξιά. Αναζητώντας μια εργασία κατέληξε σ’ ένα χοιροστάσιο. Έβοσκε χοίρους. Γνώριζε στερήσεις και δοκίμαζε φοβερή πείνα.

Ο ξεπεσμός του που δεν είχε όρια τον συγκλόνισε και τον προσγείωσε ανώμαλα στους διαύλους μιας άχαρης και εξευτελιστικής ζωής. Ταρακουνήθηκε τόσο ώστε άρχισε να σκέφτεται το πατρικό του σπίτι με τις πιο ωραίες αναμνήσεις να ξεδιπλώνονται στη σκέψη του. Πήγαινε το μυαλό του εκεί που ακόμα και οι εργάτες και οι δούλοι δεν γνώριζαν στερήσεις.


Πορεία επιστροφής

Οι βασανιστικοί προβληματισμοί άρχισαν να δονούν την ύπαρξη του νέου. Έστρεφαν τη σκέψη του προς τη σωτήρια επιστροφή. Το βοήθησε βασικά η στάση του πατέρα του, η οποία αναδείκνυε την αγάπη ως κινητήρια δύναμη. Η αγάπη λοιπόν αυτή λειτούργησε καταλυτικά απέναντι σε νεανικά πείσματα και εγωισμούς και μαλάκωσε την ψυχή του. Τον άφησε τώρα να σκεφθεί νηφάλια και να πάρει την πιο μεγάλη απόφαση στη ζωή του. Να επιστρέψει στον πατέρα του. Να αποκατασταθεί στις πατρικές αγκάλες και να ζητήσει συγχώρεση. Μέσα του παγιώθηκε η μετάνοια για να επαληθευθεί στο πρόσωπό του εκείνο που είπε αργότερα ο Συμεών ο Νέος Θεολόγος, ότι «η μετάνοια θύρα εστίν εξάγουσα από του σκότους και εισάγουσα εις το φως».

Ο πατέρας αντιλήφθηκε σε μακρινή απόσταση το παιδί του να επιστρέφει. Μέσα του πάντοτε φούντωνε η πατρική ευσπλαχνία και βγήκε στο δρόμο για να τον προϋπαντήσει. Ο υιός σαν τον πλησίασε τού ζήτησε να τον κάνει «ως ένα των μισθίων». Τον αγκάλιασε και τον φιλούσε. Έδωσε αμέσως εντολή να αποκατασταθεί με τον πιο λαμπρό τρόπο σ’ ένα σκηνικό ευφρόσυνου πανηγυριού, χαράς και ευλογίας. Διότι το παιδί του αυτό «νεκρό ήν και ανέζησε, απολωλός ήν και ευρέθη».

Η εικόνα της ωραιότατης αυτής παραβολής λοιπόν, αντικατοπτρίζει συμπεριφορές και στάσεις που εκδηλώνονται πολύ και στις δικές μας μέρες και κυρίως μπορεί να καθρεφτίζουν και το δικό μας εαυτό. Το στοιχείο που ξεπροβάλλει εντονότατα είναι η μεγάλη αγάπη του Θεού - Πατέρα. Δίνει το σαφέστατο μήνυμα ότι συγχωρεί όλες τις αμαρτίες μας, αρκεί να ενεργοποιείται και στο δικό μας εαυτό η δύναμη της μετάνοιας.

Αρκεί ν’ αναζωπυρώνεται κάθε φορά η φλόγα της επιθυμίας μας για επιστροφή στη δική Του αγκάλη για να μεταβαίνουμε και εμείς εκ του θανάτου εις τη ζωή. Στις συχνότητες της ομολογίας του πατέρα: «Ούτος ο υιός μου νεκρός ήν και ανέζησε».




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Η χώρα δεν αντέχει άλλα μέτρα, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη δευτερολογία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την κυβέρνηση συνεργασίας. Λίγο νωρίτερα είχε εισέλθει στο ΣΕΦ επευφημούμενος από τους συνέδρους ο Γ. Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, αρνητικά απάντησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην πρόσκληση Βενιζέλου για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Αναφορικά με την πρόταση αυτή, ο κ. Βενιζέλος επανήλθε λέγοντας ότι αφορά και στις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που πρέπει να έχει δύο πόλους και όχι τρεις.

Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού χθες από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και από τα Δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Σημάδια βελτίωσης εμφανίζει ένας από τους τρεις φοιτητές που νοσηλεύονται στη Λάρισα μετά το τραγικό περιστατικό με τις αναθυμιάσεις σε μονοκατοικία που στοίχισαν τη ζωή σε δύο νεαρούς. Οι άλλοι δύο φοιτητές παραμένουν σταθερά σε κρίσιμη κατάσταση.

Συγκέντρωση υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική πραγματοποίησαν στη διασταύρωση της Μεγάλης Παναγιάς εργαζόμενοι της εταιρείας, κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε μεταξύ άλλων και ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την υλοποίηση της επένδυσης. Επιστολές που διαβάστηκαν στη συγκέντρωση απέστειλαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ Μάκης Βορίδης και του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Με ενθουσιασμό και συνθήματα έγινε δεκτός από τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έφτασε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας λίγο πριν αρχίσει η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Κόσμος

Νέο συντονιστή για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την περιοχή του Κόλπου διόρισε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Φίλιπ Γκόρντον, ειδικός στην εξωτερική πολιτική στην ομάδα του Ομπάμα εδώ και τέσσερα χρόνια, θα αναλάβει καθήκοντα στις 11 Μαρτίου.

Έκκληση στον γάλλο πρόεδρο να διοργανώσει δημοψήφισμα για έξοδο από την «σοβιετική Ευρωπαϊκή Ένωση» απηύθυνε η Μαρίν Λεπέν μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός της, του Εθνικού Μετώπου. «Η ΕΕ είναι όπως η Σοβιετική Ένωση, δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί» είπε η γαλλίδα πολιτικός.

Με πανό και συνθήματα και... άρωμα της «Επανάστασης των Γαριφάλων» υποδέχτηκαν την τρόικα χιλιάδες Πορτογάλοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, αντιδρώντας στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Πορτογαλία του μνημονίου. Η προσέλευση στις πορείες θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δύο χρόνων, και διοργανώθηκε από κινήματα και συνδικάτα ενώ η αντιπροσωπεία Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ βρίσκεται στη Λισαβόνα για την έβδομη αξιολόγηση του πορτογαλικού προγράμματος.

Η διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την τραγωδία» του θανάτου δύο αγοριών, ηλικίας κάτω των επτά ετών, την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων «εναντίον στόχων που θεωρήθηκαν θέσεις ανταρτών».

Αίσθημα ευθύνης και μέτρο ζήτησε από τους αρχηγούς των ιταλικών κομμάτων ο πρόεδρος της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία, αντιδρώντας στην διατύπωση «ποικίλων υποθέσεων» για τις πολιτικές εξελίξεις στη Ρώμη και στις «πρόωρες και μεροληπτικές θέσεις», όπως λέει. Ο Ναπολιτάνο, στον οποίο ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του για κυβέρνηση, σημείωσε ότι ο πρόεδρος διατηρεί το δικαίωμα αυτόνομης αξιολόγησης στις διαβουλεύσεις

Οικονομία

Μετά τη συζήτηση για απολύσεις στο Δημόσιο που έχει ξεκινήσει ενόψει των νέων συναντήσεων με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αποκλείει με δηλώσεις του στο Βήμα της Κυριακής εκ νέου το ενδεχόμενο, καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι ο στόχος μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο τομέα μπορεί να καλυφθεί χωρίς απολύσεις.

Απαραίτητες για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, λέγοντας πως «δεν έχουν συμφωνηθεί αυθαίρετα». Όσον αφορά τα περί μείωσης του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, ο αξιωματούχος σημείωσε την ανάγκη «ανανεωμένου, "αδυνατισμένου" και πιο αποτελεσματικού δημόσιου τομέα».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να βιαστούν να αποφασίσουν σχετικά με την υπό συζήτηση δανειακή σύμβαση με την Κύπρο κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Δευτέρα, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel που δημοσιεύεται την Κυριακή.

Αθλητισμός

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες (καθώς προηγήθηκε το 3-1 στο Κύπελλο), η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε την Μπαρτσελόνα, αυτή τη φορά μέσα στο «Μπερναμπέου» με 2-1 για την 26η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος.

Ευχαριστημένος από το στυλ με το οποίο αγωνίστηκε ο Ολυμπιακός απέναντι στον ΟΦΗ δήλωσε ο Μίτσελ μετά τη λήξη του αγώνα.

Σε... παράσταση για ένα ρόλο εξελίχθηκε η κρίσιμη αναμέτρηση ανάμεσα στη Μίλαν και τη Λάτσιο για την 27η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος, με τους Μιλανέζους να επικρατούν με 3-0 και να περνάνε στη βαθμολογία τους Ρωμαίους, οι οποίοι πάντως αγωνίζονταν με δέκα παίκτες από το 16', λόγω αποβολής του Καντρεβα.


ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟ ΙΡΑΝ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Το Ιράν φαίνεται έτοιμο να απαντήσει στις πολεμικές απειλές Η.Π.Α και Ισραήλ καθώς σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του ιρανικού στρατού χιλιάδες πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας θα προστατεύσουν την Ισλαμική Δημοκρατία από τους εχθρούς της. Ο υποδιοικητής του Επιχειρησιακού Τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν Στρατηγός Ali Shadmani δήλωσε την Τετάρτη: “Περιμένουμε σχετική διαταγή από τον Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης [σ.σ. pentapostagma.gr τον Ayatollah Seyyed Ali Khamenei] για να εκτοξεύσουμε χιλιάδες πυραύλους μεγάλης εμβέλειας στους εχθρούς που σκέφτονται να εισβάλλουν στο Ιράν.”

"Οι εχθροί, που είναι εξοπλισμένοι με προηγμένα οπλικά συστήματα, αναζητούν ευκαιρία και αφορμή να προβούν σε επίθεση, αλλά φοβούνται ακόμη και την ιδέα μίας πιθανής εισβολής'', πρόσθεσε ο Ιρανός διοικητής.Το ισραηλινό καθεστώς έχει απειλήσει επανειλημμένα να επιτεθεί κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν βάσει του αστήριχτου ισχυρισμού ότι το πυρηνικό και ενεργειακό πρόγραμμα της Τεχεράνης αποσκοπεί σε στρατιωτική αξιοποίηση και κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά τους ανωτέρω ισχυρισμούς. Η Τεχεράνη έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της ως προς το Ψήφισμα Μη-Διάδοσης Πυρηνικού Οπλισμού και ως μέλος της Διεθνούς Αρχής Ατομικής Ενέργειας κατοχυρώνει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει την πυρηνική της τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Ένα κορυφαίο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει «προετοιμαστεί πλήρως για τον προδιαγραφόμενο νομισματικό πόλεμο», όπως μετέδωσαν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η σύγκρουση αυτή θα μπορούσε πάντως να αποφευχθεί εάν οι σημαντικότερες χώρες τηρήσουν τις συναινετικές αποφάσεις οι οποίες είχαν ληφθεί στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) και επικεντρώσουν την νομισματική πολιτική τους στην εγχώρια οικονομία της καθεμιάς, τόνισε ο Γι Γκανγκ, αντιπρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας -- του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας --, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
  
Τα μέλη της G20 «δεν άφησαν να φανεί ουδεμία ένδειξη ότι σταματούν την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που οδήγησε στο να προκληθεί μια πλημμύρα ρευστότητας στις παγκόσμιες αγορές», σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο υπογραμμίζεται η υποτίμηση κατά 20% του γεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την ανάδειξη του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στην εξουσία στην Ιαπωνία. «Η Κίνα έχει προετοιμαστεί πλήρως», είπε ο Γι στο Νέα Κίνα. «Σε όρους τόσο νομισματικών πολιτικών όσο και άλλων μηχανισμών προσαρμογής, η Κίνα θα λάβει πλήρως υπόψη της τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης τις οποίες εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες ξένων χωρών».
  
Ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποίησης στην Κίνα ήταν ο ασθενέστερος των τελευταίων πέντε μηνών τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στην δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας και η Ένωση Εφοδιαστικής και Αγορών της Κίνας χθες Ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε το 50,10 τον Φεβρουάριο από 50,40 τον προηγούμενο μήνα, κάτι που κατέδειξε ότι η ανάκαμψη της δραστηριότητας της κινεζικής βιομηχανίας εξασθένισε στον πιο βραδύ ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2012.

ΒΛΗΜΑΤΑ ΟΛΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΟ ΓΚΟΛΑΝ

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό βλήματα  όλμων από το συριακό έδαφος  χτύπησαν  στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν δίπλα σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο αναφέρει το πρακτορείο maannews.net . "Αρκετά βλήματα όλμων χτύπησαν στο νότιο τμήμα των υψωμάτων του Γκολάν , πιθανότατα λόγω των μαχών στο εσωτερικό της Συρίας," δήλωσε η ισραηλινή εκπρόσωπος  του υπουργείου Άμυνας.

"Δεν υπάρχουν τραυματισμοί ή ζημιές που  προκλήθηκαν λόγω του  περιστατικού» ανέφεραν  οι δυνάμεις του ΟΗΕ. Αδέσποτα πυρά μεταξύ των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ Άσαντ και των ισλαμιστών ανταρτών έχουν χτυπήσει  τα υψώματα του Γκολάν αρκετές φορές κατά το τελευταίο έτος αναφέρει η ισραηλινή διοίκηση. Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, τον Φεβρουάριο, τραυματίζοντας ένα άτομο που προσπάθησε να εισέλθει στα σύνορα τραυματίζοντας τον .

Τον Νοέμβριο, ισραηλινά στρατεύματα έριξαν προειδοποιητικές βολές πυροβολικού προς την πλευρά του συριακού εδάφους σε απάντηση   σειράς περιστατικών κατά τα οποία βλήματα και  σφαίρες χτύπησαν ισραηλινές στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στα Υψώματα του Γκολάν. Ο ΟΗΕ έχει εγκαταστήσει ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή για  τον έλεγχο της κατάπαυσης του πυρός από το 1970.