02 Μαρτίου, 2013

ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" ΤΗΣ Ι.Α.Α.

79.000 λίτρα πετρελαίου σε 20 πόλεις της Μακεδονίας της Ηπείρου και της Θράκης προσέφερε, ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με σκοπό να παράσχει στήριξη σε απομακρυσμένες περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας που πλήττονται απο την ανεργία και να βοηθήσει ανθρώπους που ζουν σε περιοχές με τη μεγαλύτερη βαρυχειμωνιά.

Η υλοποίηση του έργου γίνεται από την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με χρηματοδότηση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό International Orthodox Christian Charities (IOCC). Στελέχη των δυο οργανισμών κατέγραψαν τις ανάγκες σε κάθε Νομό και ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές όπου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατα 33ο/ο και η πτώση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 50 ο/ο.

Τις τελευταίες 10 μέρες από την Κόνιτσα ως την Κομοτηνή σε 15 νομούς μοιράστηκε πετρέλαιο θέρμανσης σε ιδρύματα χθές και σήμερα κλιμάκια της «Αποστολής» με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα επισκέπτονται τις ακριτικές περιοχές της Φλώρινας και της Κόνιτσας. Σε μια εκστρατεία υποστήριξης των ιδρυμάτων η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» έθεσε υπό την προστασία της και έμπρακτα στηρίζει τις ανάγκες Γερόντων , Παιδιών και Ατόμων με αναπηρίες.

Τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα και τους συνεργάτες του υποδέχθηκε στη Φλώρινα ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Αντωνιάδης εκφράζοντας την βαθύτατη ευγνωμοσύνη του για την φροντίδα της «Αποστολής» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και του ΙΟCC.

Ο κ. Δήμτσας στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο με τον οποίο συζήτησε τα κοινωνικα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και τον διαβεβαίωσε ότι η Αποστολη θα είναι στο πλευρό εκείνων που υποφέρουν.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΡΙΛΕΡ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ BMP-3


Διπλωματικό θρίλερ στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια βρίσκεται σε εξέλιξη πίσω από την αναζωπύρωση της υπόθεσης της διακρατικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας η οποία με μεγάλη βεβαιότητα αφορά την προμήθεια Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου BMP-3 από τη Ρωσία.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το αντικείμενο της διαμάχης ΔΕΝ είναι το ρωσικό οπλικό σύστημα για το οποίο εξάλλου δεν «φλέγεται από επιθυμία» ο Ελληνικός Στρατός, αλλά αποτελεί ένα απλό πιόνι στη σκακιέρα του ενεργειακού παιγνίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, με τη χώρα μας να προσπαθεί να ξεφύγει από τον «θανάσιμο εναγκαλισμό» των δύο «θηρίων» που συγκρούονται για να εξασφαλίσουν την επιρροή τους σε έναν εξαιρετικά κρίσιμο από γεωστρατηγικής απόψεως χώρο, τον ελληνικό, ως τμήμα βέβαια της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου…

Οι «σκόρπιες» και ασαφείς πληροφορίες που «σέρνονταν» τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την υπόθεση του ρωσικού ΤΟΜΑ, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα αδυνατεί να εξασφαλίσει ακόμα και τα στοιχειώδη για την εύρυθμη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων, πέραν φυσικά της απόλυτης ετοιμότητας του «πυρήνα» των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εμπλακεί σε περίπτωση ανάγκης (πάλι καλά…), δείχνουν να επιβεβαιώνονται.

Η όλη υπόθεση στο επίκεντρό της έχει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, καμία σχέση με τα εξοπλιστικά! Οι Ρώσοι έχουν καταθέσει συντριπτικά πιο συμφέρουσα πρόταση από οικονομικής απόψεως πρόταση, ενώ ταυτοχρόνως υπόσχονται μεγάλη ροή επενδυτικών κεφαλαίων, σε κάθε τομέα σχεδόν της οικονομικής δραστηριότητας στην ελληνική αγορά, σε περίπτωση επικράτησης στον εν λόγω διαγωνισμό.

Από την άλλη πλευρά, η Δύση (ΗΠΑ και ΕΕ) πανικοβάλλεται σχεδόν ενώπιον της προοπτικής να καταλήξουν σε ρωσικά χέρια οι δυο εταιρίες και καταστρώνει διάφορα σχέδια για μπλοκάρισμα των Ρώσων σε περίπτωση που η υπόθεση προχωρήσει. Τελευταίο «όπλο» είναι η «παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί μονοπωλίων», αφήνοντας να διαρρεύσει ότι έχουν «δέσει» την υπόθεση συγκεκαλυμμένου ελέγχου της διαδικασίας από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Ωστόσο, όλοι δείχνουν σημάδια ότι δεν επιθυμούν την κλιμάκωση των σχέσεων σε βαθμό ρήξης, καθώς αυτό θα επηρέαζε σημαντικά άλλα μέτωπα που βρίσκονται ανοικτά ανά την υφήλιο, όπου ο ρωσικός παράγοντας θα μπορούσε να «ανταποδώσει» το πλήγμα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται σενάρια συνεργασίας των ρωσικών εταιριών με αντίστοιχες ευρωπαϊκές, κυρίως την ιταλική ENI (η Ιταλία διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τη Μόσχα), αλλά και εμπλοκή του διδύμου των Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Ο αμερικανικός παράγοντας εξετάζει και σενάρια που έχουν στο επίκεντρο την αζερική υποψηφιότητα, με το Αζερμπαϊτζάν να μπορεί επίσης να παίξει τον ρόλο του «έντιμου διαμεσολαβητή» (honest broker) ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ βέβαια θα προτιμούσαν να αποκλειστεί εντελώς ο ρωσικός παράγοντας, αλλά και να αποφευχθούν τα σοβαρά αντίποινα που συνεπάγονται από αυτή την εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό, εμπλέκονται και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα με άμεσο τρόπο, αφού η χώρα μας απειλείται με «ενταφιασμό» των σχεδίων για την κατασκευή του αγωγού TAP που θα εμπλέξει τον ελληνικό ηπειρωτικό κορμό στη μεταφορά αερίου προς τις δυτικές αγορές και πρόκριση του ανταγωνιστικού Nabucco, που θα την άφηνε έξω από το ενεργειακό «παίγνιο».

Πως εμπλέκονται τα ΤΟΜΑ BMP-3 όμως; Στο πλαίσιο της συνήθους πανικόβλητης ελληνικής συμπεριφοράς, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα γεωστρατηγικών απολήξεων, όπου η εύλογη φοβία ότι «όπου τσακώνονται τα βουβάλια, τα βατράχια κινδυνεύουν με συντριβή…», λαμβάνει διαστάσεις εξωπραγματικές, κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται οι ανταγωνιστές και φροντίζουν να μεγεθύνουν την ελληνική ανασφάλεια… Η απουσία ορθολογικής ανάλυσης και σχεδιασμού στην ελληνική πλευρά, οδηγεί σε σκέψεις όπου προτεραιότητα είναι το να συμβιβαστούν τα – ενίοτε – ασυμβίβαστα, με αποτελέσματα τραγελαφικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μυαλό όλων τρέχει στην κακώς νοούμενη «διπλωματία των εξοπλισμών», η οποία μικρά αποτελέσματα έχει φέρει στο παρελθόν, με την Ελλάδα να ανασύρει από το συρτάρι εξοπλιστικά προγράμματα, με σκοπό τον κατευνασμό των εμπλεκομένων. Ως αποτέλεσμα, οι ισχυροί υποχωρούν μέχρι να πέσουν οι υπογραφές στα συμβόλαια και στη συνέχεια επανέρχονται σταδιακά στη στρατηγική της εκτόξευσης παρασκηνιακών απειλών για να αποσπάσουν περισσότερα.

Το πιο γελοίο από όλα, είναι ότι αυτή ήταν η στρατηγική του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια (αυτός «γκρίνιαζε», δεν απειλούσε βέβαια, η λογική είναι όμως η ίδια!), με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζεται αδύναμη να κατανοήσει ακόμα και αυτά τα απλά…

Με απλά λόγια, η Ελλάδα «προσφέρει» στη Ρωσία τα BMP-3, όπως «προσέφερε» και στη Γαλλία το αίτημα για την ενοικίαση των φρεγατών και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Χωρίς να ερωτηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, να εξεταστούν οι παρούσες επιχειρησιακές ανάγκες και προτεραιότητες και να διαμορφωθούν με ορθολογικό τρόπο, οι τύποι και τα ειδικά χαρακτηριστικά των οπλικών συστημάτων που θα επιλεγούν για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας. Αποτέλεσμα είναι, ο Έλληνας πρωθυπουργός να γίνει δεκτός στο Κρεμλίνο, να ακολουθήσουν επισκέψεις ανωτάτων Ρώσων αξιωματούχων μηδέ του προέδρου Πούτιν εξαιρουμένου. Το πρόβλημα είναι αυτό που στην καθομιλουμένη αποκαλούμε στην Ελλάδα, «μηδέν εις το πηλίκον»…

Η Ελλάδα θα πρέπει να παίξει σε αυτό το παιγνίδι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, το οποίο υπαγορεύει, ότι το βέλτιστο σενάριο είναι η συνεργασία των υπερδυνάμεων στο ελληνικό έδαφος, τα ποσοστά μπορούν να τα αποφασίσουν μόνοι τους. Ο Αντώνης Σαμαράς οφείλει να τονίσει με έμφαση, ότι η Ρωσία παραείναι μεγάλη για να θεωρήσουμε ότι θα αποκλειστεί από την περιοχή, οπότε το βέλτιστο σενάριο είναι ο προσδιορισμός των ορίων δραστηριοποίησής της σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρά τις εισηγήσεις από «ιδιοτελή γεράκια», αξιωματούχους που προωθούν συγκεκριμένα συμφέροντα, με μανδύα την εξυπηρέτηση του αμερικανικού εθνικού συμφέροντος.

Στην προσπάθεια αυτή, η Ελλάδα έχει ως φυσικούς συμμάχους, για μια ακόμη φορά, τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες παραδοσιακά προσπαθούν να μην καταστρέψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα. Τόσο η ιταλική ENI, όσο και οι ισπανικές εταιρίες που ενδιαφέρονται να «παίξουν» σε ελληνικό έδαφος θα έπρεπε να είναι βασική προτεραιότητα με την κυβέρνηση, παράλληλα με τις σαφείς οδηγίες προ τα ελληνικά γκρουπ που διαμορφώνουν τη στρατηγική τους με σκοπό να διασφαλίσουν τη συμμετοχή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο το BMP-3 είναι ήσσονος σημασίας και δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα στο γεωστρατηγικό επίπεδο, ενώ θα περιπλέξει και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στο επίπεδο της εθνικής άμυνας, αφού λόγω των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων η προτεραιότητα θα πρέπει να στραφεί στον αεροπορικό και ναυτικό τομέα. Εάν επιμένουν τόσο πολύ και όντως θα μπορούσε να απαιτηθεί κάτι τέτοιο, υπάρχουν άλλα, με πολύ ενδιαφέροντα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά ρωσικά οπλικά συστήματα τα οποία θα μπορούσαν να πέσουν στο τραπέζι, τα οποία να αποτελέσουν πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις στις νέες επιχειρησιακές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Ζήτησε ποτέ το Μέγαρο Μαξίμου τέτοια μελέτη; Πολύ αμφιβάλουμε. Ρώτησαν ποτέ τα Επιτελεία περί αυτού; Επίσης αμφιβάλουμε. Δυστυχώς, παρά τις αγαθές προθέσεις, πολύ φοβούμαστε ότι το αποτέλεσμα δεν θα δικαιολογεί το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης και για μια ακόμη φορά θα έχουμε λειτουργήσει με αυτοκαταστροφικό ερασιτεχνισμό. 



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συμφωνίες σε θέματα ανάπτυξης και συνεργασίας αναμένεται να υπογράψουν τη Δευτέρα Ελλάδα και Τουρκία, στο πλαίσιο συνεδρίασης στην Άγκυρα - υπό την προεδρία των Αντώνη Σαμαρά και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας, με τη συμμετοχή 20 υπουργών και από τις δύο χώρες. Το Συμβούλιο θα καταλήξει σε περισσότερες από δέκα συμφωνίες και μνημόνια σε τομείς «χαμηλής» πολιτικής.

Αποφασισμένος να ανοίξει στις διαβουλεύσεις με την τρόικα το ζήτημα των αστοχιών της φορολογικής συνταγής του ελληνικού προγράμματος φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο τραπέζι -σύμφωνα με Τα Νέα- βρίσκονται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και ο ειδικός φόρος στα καύσιμα. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κ. Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ οριστικοποιήθηκε για την Πέμπτη, 7 Μαρτίου. Πάντως οι προθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να διαφανούν στη συνάντηση που θα έχουν, την Κυριακή, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχουν προγραμματίσει για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Δύο ώρες αργότερα θα πραγματοποιήσει συναυλία στην πλατεία Συντάγματος με μαθητές μουσικών σχολείων της Αττικής.

Ανεξάρτητη Αρχή για την Αξιολόγηση της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως υπάρχει η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, πρόκειται να συγκροτήσει το υπουργείο Παιδείας.

Δημοτικοί σύμβουλοι της Λάρισας συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας με κεριά που έκαναν στο κέντρο της πόλης φοιτητές των ΤΕΙ και ο ΣΥΡΙΖΑ για τους δύο άτυχους φοιτητές του ΤΕΙ που έχασαν την ζωή τους από αναθυμιάσεις που προήλθαν από αυτοσχέδιο μαγκάλι. Αλλη πορεία διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Παράλληλα πληθώρα ανακοινώσεων διαμαρτυρίας εκδόθηκαν από φορείς της πόλης.

Κόσμος

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει και έχει ανεβασμένο «ηθικό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νίκολας Μαντούρο.

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του πρώην προέδρου της Πολωνίας και βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Λεχ Βαλέσα, ότι οι ομοφυλόφιλοι βουλευτές θα πρέπει να κάθονται στα τελευταία έδρανα του Κοινοβουλίου ή ακόμα έξω από αυτό διότι αποτελούν μειοψηφία.

Οι αυτόματες περικοπές στον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, τέθηκαν επίσημα σε ισχύ, με την υπογραφή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα του εκτελεστικού διατάγματος. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις περικοπές «ηλίθιες και αυθαίρετες» και επέρριψε την ευθύνη της μη συμφωνίας στους Ρεπουμπλικάνους.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή έξω από νοσοκομείο στο Νέο Δελχί όταν έγινε γνωστό ότι ένα κοριτσάκι 7 ετών βιάστηκε μέσα στο σχολείο του από έναν άνδρα.

Η δήλωση που φέρεται να έκανε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιγράφοντας τον σιωνισμό ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μάλλον επισκίασε την επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Τουρκία -την πρώτη επίσκεψη του νέου επικεφαλής διπλωματίας των ΗΠΑ σε μουσουλμανική χώρα αφού ανέλαβε καθήκοντα. Ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας με επίκεντρο τον εμφύλιο της Συρίας και διμερή ζητήματα.

Οικονομία

Σε θετικό έδαφος αλλά με οριακά κέρδη έδαφος την Παρασκευή η Νέα Υόρκη, ενώ νωρίτερα στην Ευρώπη επικράτησαν μεικτές τάσεις.

Θετικά αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών το στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, με τον οποίο τίθεται σε απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και η ανακούφιση των μακροχρόνιων ανέργων. Αυτό προέκυψε από τις συναντήσεις του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Κατασχέσεις με ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εισπράξεις από πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμα και αν δεν υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 55 δις ευρώ σε εισπράξιμα και μη αλλά και κίνητρα στους φορολογούμενους ώστε να δηλώνουν οικειοθελώς τις παραβάσεις τους και να μειώνουν έτσι πρόστιμα και προσαυξήσεις, προβλέπει πλήθος φορολογικών διατάξεων του νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αθλητισμός

Τέσσερις ημέρες μετά την εμφατική νίκη (σ.σ. 3-1) της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου» και την πρόκρισή της στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας, οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι του ισπανικού ποδοσφαίρου διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους το Σάββατο, αυτή τη φορά στο «Μπερναμπέου», στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής της Primera Division. Ένα μεγάλο λονδρέζικο ντέρμπι περιμένει του λάτρεις του αγγλικού ποδοσφαίρου την Κυριακή, καθώς στις 18:00 θα αναμετρηθούν Τότεναμ και Άρσεναλ στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής της Premier League.

Η Γιουβέντους απέσπασε ισοπαλία 1-1 μέσα στο «Σαν Πάολο» στο μεγάλο ντέρμπι της 27ης αγωνιστικής του καμπιονάτο και συνέχισε την πορεία της προς την κατάκτηση του τίτλου, διατηρώντας το σημαντικό προβάδισμα που έχει επί της γηπεδούχου Νάπολι.

Αρκετές αμφίρροπες αναμετρήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λiγκ. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο Ηράκλειο κόντρα στον μαχητικό ΟΦΗ και είναι το φαβορί για τη νίκη, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αναμέτρηση του Ολυμπιακού σταδίου μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού.


ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΦΡΑΓΚΑ


Στον ρόλο ενός σερβιτόρου ονόματι «Θρασύβουλας». 
Πού να δεις τα λεφτά των Ελλήνων τι είναι...

Μουντός ο καιρός, γκίνιες, αφραγκίες και Στουρνάρας. Τι άλλο θέλεις για να καταφύγεις στην αναπόληση του παρελθόντος; Ας ανατρέξουμε λοιπόν στα παλιά. Στα πολύ παλιά, τότε που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα και η Βίκυ Σταμάτη σάρωνε τις αγορές Κολωνακίου και Παρισίων. Το άρωμα του Θερμαϊκού, που ξεχύνεται στην επικράτεια από καιρού εις καιρόν, αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο του σημερινού τεμαχίου. Θυμάστε, βρε παιδιά, όταν είχαμε λεφτά και πρωθυπουργό Σημίτη, ότι πήγαν περίπου 500.000.000 ευρώ σ' έναν ιερό σκοπό, στη «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997»; Αααχχχ, τι ωραίες ημέρες ήταν τότενες.

 Ο βάρδος Σαββόπουλος δονούσε την ατμόσφαιρα, οι U2 στα ντουζένια τους μάγευαν το κοινό και οι δουλειές της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είχαν όχι μόνο φούντες αλλά πούντες! Ο αέρας των εκατομμυρίων που σφύριζαν πάνω από τον Λευκό Πύργο κόντευε να γριπιάσει ακόμα και τις μπουγάτσες με κρέμα και τυρί και τις κρέπες στην πλατεία Ναυαρίνου. Τι να απέγινε αυτός ο οργανισμός άραγε; Πού βρίσκονται οι άνθρωποι που έφεραν τη συμπρωτεύουσα στην καρδιά των Ευρωπαίων; Ποιος ήταν ο υπουργός Πολιτισμού τω καιρώ εκείνω;

Λεφτά υπήρχαν

Μόλις θυμήθηκα! Υπουργός Πολιτισμού ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο άνθρωπος που φορολόγησε ακόμα και τους ηλεκτροδοτούμενους καμπινέδες με το κερατόσημο της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της πασοκάρας ήταν ο άνθρωπος που είχε δεχτεί τα πυρά του Πέτρου Τατούλη (υφυπουργός Πολιτισμού της Ν.Δ. 2004-2006) για υπερβάσεις στο κόστος της διοργάνωσης του πανηγυριού και για το γεγονός της συνέχισης της ύπαρξής του, επί σειράν ετών έπειτα από την ολοκλήρωση των παρδαλών εκδηλώσεων. Ο Βάγγος είχε απαντήσει:«H εκκρεμότητα στην οικονομική εκκαθάριση της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 1997 είναι τυπική και υφίσταται για λόγους αμιγώς νομικούς. [...] 

Ο οργανισμός τελεί τυπικά ακόμη σε εκκαθάριση προκειμένου να ολοκληρωθούν εκκρεμείς δίκες και να προστατευθεί το Ελληνικό Δημόσιο από αξιώσεις τρίτων σε σχέση με τα τεχνικά κυρίως έργα». Για το θέμα της υπέρβασης του προϋπολογισμού των έργων κατά 213% ο εκλεκτός συγκυβερνήτης ανέφερε - μέσες άκρες- ότι η απάντηση περικλειόταν «στον μακρύ κατάλογο των έργων πολιτιστικής υποδομής που άφησε στη Θεσσαλονίκη η Πολιτιστική Πρωτεύουσα». (Τα αποσπάσματα προέρχονται από τα «Νέα», 8/2/2005.) Να είχαμε τώρα και το μισό δισ. ευρώ, καλά θα ήταν.


Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ


Η είδηση ότι ο ΕΟΠΥΥ θα σταματήσει να παρέχει το επίδομα τοκετού σε όλες τις γυναίκες (εκτός από όσες θα γεννούν στο σπίτι!) προκάλεσε αναταραχή στους Ελληνες. Χθες, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Σαλμάς διευκρίνισε σε παρέμβασή του σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι αυτό δεν ισχύει. Συγκεκριμένα είπε: «Ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει όλη τη δαπάνη του τοκετού και έχει κάνει συμβάσεις με όλα τα θεραπευτήρια. Υπήρχε το επίδομα, αλλά πλέον δεν χρειάζεται να το παίρνει διπλά ο ασφαλισμένος, αφού η δαπάνη καλύπτεται. Δεν γίνεται τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν δύο φορές».

Τα παραπάνω μπορεί να είναι ορθά, αλλά το ζήτημα της υπογεννητικότητας και της σταδιακής γήρανσης του πληθυσμού δεν λύνεται με τη διάσωση μιας κοινωνικής παροχής, εκείνης του επιδόματος τοκετού. Στην πραγματικότητα, το μεταπολιτευτικό ελληνικό κράτος ουδέποτε πήρε στα σοβαρά την επιβίωση του έθνους μας. Αυτό αποδεικνύουν και οι αριθμοί και τα πολιτισμικά πρότυπα που προωθεί η κυρίαρχη ιδεολογία. Επιπρόσθετα προβλήματα σ' αυτόν τον τομέα προκαλούν η ολέθρια απόφαση της «συμμόρφωσης» με τις ντιρεκτίβες των «δάνειων δυνάμεων» καθώς και η φορολογική επίθεση στους γονείς, οι οποίοι θα πάψουν να... απολαμβάνουν τις όποιες φοροαπαλλαγές ίσχυαν για τα παιδιά τους. 

Η ύπαρξη ενός έθνους δεν είναι δυνατόν να τεθεί ως ζήτημα προς διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους κρατών ή τραπεζών ή ευρύτερων «συμμαχιών» τις οποίες συνάπτει μια χώρα. Για να αναστραφεί η σημερινή κατάσταση πρέπει να δοθούν κίνητρα, όχι αντικίνητρα, στα νέα ζευγάρια ώστε να φέρουν στον κόσμο εκείνους που θα συνεχίσουν τη σκυταλοδρομία του Γένους μας. Οι διαχειριστές των κοινών, επίσης, εκτός από τη διαμόρφωση ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος, οφείλουν να ασχοληθούν στα σοβαρά και με την παντί τρόπω ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας. Το μήνυμα της αξίας της οικογένειας πρέπει να περνάει στους νέους με όλα τα διαθέσιμα κρατικά επικοινωνιακά μέσα. Η Παιδεία, οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα ΜΜΕ μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα σ' αυτόν τον σκοπό.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


Γεγονότα

1913: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Σάμο.

Γεννήσεις

1900: Kurt Weill, Γερμανός συνθέτης που συνεργάστηκε επιτυχώς με τον Μπέρτολ
 Μπρεχτ.

1942: Lou Reed, Αμερικανός ρόκερ.

1949: Rory Gallagher, Ιρλανδός ρόκερ.

Θάνατοι

1991: Serge Gainsbourg, σημαντικός τροβαδούρος γαλλικής καταγωγής.