01 Μαρτίου, 2013

«ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΧΗΡΕΥΕΙ» ΑΠΟ ΧΘΕΣ Ο ΠΑΠΙΚΟΣ ΘΡΟΝΟΣ

Από τις εννέα εχθές το βράδυ (ώρα Ελλάδος), ο Παπικός Θρόνος κηρύχθηκε εν χηρεία. «Apostolica Sedes Vacans» γράφει πλέον η ιστοσελίδα του Βατικανού, συνοδεύοντας την σχετική αναγγελία με το χαρακτηριστικό σχέδιο της ομπρέλας που σκεπάζει τα δύο κλειδιά του Πέτρου. Η φωτογραφία του Πάπα Βενεδίκτου «έσβησε» ακριβώς την ώρα που ενεργοποιούνταν η παραίτηση του πρώην – πλέον - Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Όλα έγιναν όπως όταν ένας Πάπας φεύγει από τη ζωή. Ωστόσο για πρώτη φορά ύστερα από έξι αιώνες ο προκάτοχος θα παρακολουθήσει την εκλογή του διαδόχου του,  όχι από τον άλλο κόσμο, αλλά από το Καστέλ Γκαντόλφο, την θερινή Παπική κατοικία.

Εκεί ο πρώην Πάπας έφτασε νωρίτερα το απόγευμα, ύστερα από μια σύντομη πτήση με ελικόπτερο, και αφού χαιρέτησε και ευλόγησε τους συγκεντρωμένους πιστούς αποσύρθηκε για πάντα από τη δημόσια σκηνή.Ο Βενέδικτος 16ος, επίτιμος Πάπας, θα επιστρέψει στο Βατικανό μετά την εκλογή του νέου Πάπα, προκειμένου να εγκατασταθεί σε ένα Μοναστήρι, το οποίο ανακαινίζεται για να τον φιλοξενήσει. Από αύριο οι Καρδινάλιοι θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις για τον καθορισμό της σύγκλισης του Κονκλαβίου, το οποίο όπως προβλέπεται θα συνεδριάσει στην Καπέλα Σιστίνα για να εκλέξει τον νέο Πάπα της Εκκλησίας της Ρώμης.

Μέσα σε ένα λευκό ελικόπτερο-και ενώ σήμαιναν οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου- ο πάπας Βενέδικτος Ιστ' κυριολεκτικά  "ανελήφθη εις τους ουρανούς"  και αναχώρησε σήμερα από το Βατικανό για τη θερινή κατοικία του, το Καστέλ Γκαντόλφο στα περίχωρα της Ρώμης. Νωρίτερα το πρωί ο Βενέδικτος υπέγραψε την παραίτηση του σε μία σεμνή τελετή κεκλεισμένων των θυρών, όπου και αποχαιρέτησε τους πολύ στενούς τους συνεργάτες και τους καρδιναλίους του κονκλαβίου. Ο 85χρονος Ποντίφικας έστειλε επίσης το τελευταίο μήνυμά του μέσω του Twitter στους πιστούς όλου του κόσμου: 

"Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την υποστήριξή σας.

Σας εύχομαι να έχετε πάντα την ευτυχία να βάζετε τον Χριστό στο επίκεντρο της ζωής σας" έγραψε χαρακτηριστικά ο πάπας. Προτού επιβιβαστεί στο ελικόπτερο, ο πάπας αποχαιρέτισε τους επισκόπους, τους υπαλλήλους του Βατικανού και τους Ελβετούς φρουρούς του στην αυλή του Σαν Νταμάζο, στο αποστολικό μέγαρο της Αγίας Έδρας. Στη συνέχεια, ο Βενέδικτος μπήκε στο  λευκό ελικόπτερο, που παραχώρησε ειδικά για την περίσταση η ιταλική κυβέρνηση και - μαζί με τον  ιδιαίτερο γραμματέα του, αρχιεπίσκοπο Γκέοργκ Γκαενσβάιν - εγκατέλειψε το Βατικανό και τον παπικό θρόνο, σε μια πρωτοφανή για χρονικά παραίτηση. Η πλατεία του Αγίου Πέτρου καθώς και το μπαλκόνι του τρούλου της Βασιλικής ήταν κατάμεστα από κόσμο που αποχαιρετούσε τον Πάπα, εν μέσω  κωδωνοκρουσιών και κλίματος συγκίνησης.


Το τελευταίο του μήνυμα προς τους πιστούς από το Καστέλ Γκαντόλφο

Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους από το Βατικανό, ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ' έφτασε στο Καστέλ Γκαντόλφο και αμέσως βγήκε στο κεντρικό μπαλκόνι της βίλας, επευφημούμενος από χιλιάδες ενθουσιώδεις πιστούς που κυμάτιζαν σημαίες. Σε ένα σπίτι του χωριού, ένα πάνω με τεράστια γράμματα έγραφε: "Ευχαριστούμε Βενέδικτε, είμαστε όλοι μαζί σου". Στην τελευταία του δημόσια εμφάνισή του ως Πάπας, ο Βενέδικτος Ιστ' έκανε ένα μικρό φραστικό λάθος: "Δεν είμαι πλέον πάπας" είπε κατά την έναρξη της σύντομης ομιλίας του, για να δηλώσει αμέσως μετά "δεν θα είμαι πλέον Πάπας, αλλά μόνο ένας προσκυνητής που κάνει την τελευταία διαδρομή του προσκυνήματος του πάνω στη γη".

"Είμαι ευτυχής που είμαι ανάμεσα σας και περιβάλλομαι  από την ομορφιά της δημιουργίας. Ευχαριστώ για τη φιλία και την αγάπη σας", είπε εμφανώς καταβεβλημένος αλλά συγκινημένος.  "Θα ήθελα ακόμη να εργαστώ για το καλό της Εκκλησίας και για το κοινό καλό της ανθρωπότητας με την καρδιά μου, την αγάπη μου, την προσευχή μου και τις σκέψεις μου", τόνισε. Ο Βενέδικτος Ιστ' θα μείνει στο Καστέλ Γκαντόλφο, θερινή κατοικία των προκαθημένων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, για δύο μήνες και μετά θα επιστρέψει σε ένα μοναστήρι μέσα στο Βατικανό, όπου θα αποσυρθεί στη μοναστική ζωή και την προσευχή.

Η παραίτηση του Βενέδικτου ισχύει από χθες το βράδυ στις 21:00 ώρα Ελλάδας, οπότε και η Ελβετική φρουρά θα εγκαταλείψει την πύλη του Καστέλ Γκαντόλφο και θα πάψει να τον προστατεύει. Από σήμερα, Παρασκευή, οι καρδινάλιοι θα ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές επαφές τους για να αποφασίσουν πότε θα συγκληθεί το κονκλάβιο που θα εκλέξει τον επόμενο ποντίφικα.



ΠΑΤΜΟΣ: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΞΕΝΟ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΑΣ!

Άν και οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρονται σε εκλογές για τον νέο ηγούμενο  μεταξύ των αδελφών της Μονής, εν τούτοις ανησυχία υπάρχει στους κατοίκους, μήπως το Πατριαρχείο έχει άλλους σκοπούς. Σύμφωνα με το καταστατικό που είναι εν ισχύ από τις 15 Ιανουαρίου 2013, διενεργούνται εκλογές για νέο ηγούμενο, εντός 40 ημερών  μετά τη χηρεία από την αδελφότητα.

Το ανακοινωθέν για την απαλλαγή του ηγουμένου Αντίπα από τα καθήκοντα του , εκδόθηκε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, οπότε λογικά οι εκλογές θα διενεργηθούν μέχρι 5 Aπριλίου 2013 και στη χειρότερη των περιπτώσεων η έναρξη της ισχύος των 40 ημερών θα ισχύσει από την ημέρα που θα έρθει στην Μονή το πατριαρχικό γράμμα με όλες τις λεπτομέρειες για τις εξελίξεις από την Ιερά Σύνοδο και  επειδή καθυστερεί, εικάζεται ότι θα το φέρει ο Πατριαρχικός επίτροπος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Παρ όλ’ αυτά μεταξύ των κατοίκων κυριαρχεί έντονα η πεποίθηση ότι το Πατριαρχείο άλλα έχει στο μυαλό του και αυτό τους φοβίζει και τους αγανακτεί. Οι κάτοικοι ανησυχούν και φοβούνται, μήπως το Πατριαρχείο φέρει και εγκαταστήσει δικό του και ξένο προς τα συμφέροντα της Πάτμου και της Ιεράς μονής ηγούμενο. Φοβούνται επίσης την άλλη εκδοχή, μήπως φέρει μοναχούς από άλλα Μοναστήρια και αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σε ρεπορτάζ που κάναμε μεταξύ των κατοίκων του νησιού μας και των γύρω νησιών, διαπιστώσαμε αυτή την ανησυχία και αγανάκτηση παράλληλα, και όπως συμπεραίνεται θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση σε περίπτωση που το Πατριαρχείο κάνει κινήσεις ενάντια στη βούληση της αδελφότητας και των κατοίκων. Η αγανάκτηση ξεκινά από το γεγονός, ότι άφησε τον ηγούμενο και την αδελφότητα 13 χρόνια χωρίς καταστατικό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα από όλες τις πλευρές .

Κανείς δεν ήξερε τι ισχύει και πως ισχύει, με αποτέλεσμα να υπάρχει χαλαρότητα σε όλα τα επίπεδα με ολέθρια όπως φαίνεται αποτελέσματα.
Θα αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα από αυτά που μας είπαν :

Από Λειψούς: «Γαίαν και ύδωρ δεν δίνουμε στους Φαναριώτες» .

Από Πάτμο: «Θέλουμε να ισχύσει το αυτεξούσιο και το αυτοδιοίκητο στο Μοναστήρι όπως αναφέρεται στην υποτύπωση του Οσίου».«Το Πατριαρχείο θέλει να βάλει τα πόδια και τα χέρια στο Μοναστήρι και στα οικονομικά, του Μοναστηριού»"Θέλουμε  την εξάρτηση μας από το  Πατριαρχείο αλλά μόνο με την εκκλησιαστική και πνευματική του μορφή"

Διερωτώνται άλλοι, «πως πριν από δύο χρόνια που ήρθε η Εξαρχία και έκανε έλεγχο στα οικονομικά τα βρήκε όλα καλά.; Από τότε υπήρχαν τα χρέη, τότε δεν τα είδε;

«Μήπως ενόχλησε το Φανάρι ότι δίνονται χρήματα από τις θέσεις εργασίας σε πολίτες της Πάτμου;»

«Το Πατριαρχείο γιατί δεν έχει ενδιαφερθεί ποτέ για τα προβλήματα της Πάτμου, ούτε τώρα με την κρίση για τους φτωχούς».

Τέλος πολλοί εξέφρασαν την αντίθεση τους στις κινήσεις του Δήμου προς την εξαρχία, όπως να υποβάλει αιτήματα στην Εξαρχία και όχι να περιμένει τις εξελίξεις, γιατί με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζει την κυριαρχία τους» Εάν δεν ισχύσει το «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες», θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες, αν ισχύσει όμως τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ.

Τέλος επικοινωνήσαμε με τον π. ηγούμενο Αντίπα για να μας επιβεβαιώσει την πληροφορία που είχαμε ότι υπέβαλε τέσσερις φορές την παραίτηση του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Πατριαρχείο, και να μας κάνει κάποιες δηλώσεις για το αποτέλεσμα , αλλά δεν θέλησε.

Εμείς όμως το επιβεβαιώσαμε από άλλη πηγή.

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΟΥΛΙΑΤΗ


ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ Ο ΚΑΜΕΡΟΝ ΚΑΙ Η ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Είναι μερικά συμβάντα που έρχονται να τονίσουν τη νοητή γραμμή των ημέτερων ιδεαλιστικών εμμονών από το τι πραγματικά συμβαίνει «εκεί έξω». Από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μάς κατατρέχει μια εμμονή, ένα σύνδρομο καταδίωξης θα μπορούσα να πω. Ότι δήθεν οι «έξω» δεν μας αγαπούν. Μη κατανοώντας προφανώς ότι ο όρος «αγάπη» στη διεθνή πολιτική αντικαθίσταται από τον όρο «σεβασμός» και ότι σίγουρα αυτοί που δεν σέβονται την ελληνική Πολιτεία και τους Ελληνες είμαστε εμείς οι ίδιοι! Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία, ότι δεν πιστεύει στον «επιστροφισμό» (returnism) και ότι η Βρετανία δεν προτίθεται να επιστρέψει στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως και το διαμάντι Koh-i-noor στην Ινδία.

Ευθύς εξαρχής οφείλω να ομολογήσω ότι θα ήμουν πολύ ανήσυχος αν ένας πολιτικός που κατέχει τους κωδικούς λειτουργίας πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων εμφανιζόταν σε επίσημη επίσκεψή του και υποσχόταν τη διόρθωση ιστορικών αδικιών ως άλλος ιεροκήρυκας. Θα αμφέβαλλα για την ψυχική του υγεία. Ασφαλώς και από μέρους του ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να μην προασπίζει δημοσίως το εθνικό συμφέρον του κράτους του. Οι Βρετανοί δεν τον εξέλεξαν ως τον Αϊ-Βασίλη της διεθνούς σκηνής, αλλά ως τον επίσημο φορέα προστασίας των συμφερόντων, του κύρους και του γοήτρου του κράτους και των πολιτών στο διεθνές περιβάλλον.

Οχι, δεν θα δείτε ποτέ κανέναν Βρετανό πρωθυπουργό να λέει ότι πρωθυπουργεύει του πιο διεφθαρμένου λαού στην Ευρώπη! Οχι, ασφαλώς, γιατί δεν υφίσταται διαφθορά στη Βρετανία, αλλά γιατί ακόμα κι αν κάποιος το έλεγε, σίγουρα ο βρετανικός λαός δεν θα του κρατούσε τον... ρυθμό χτυπώντας παλαμάκια, καθώς ο ίδιος θα χόρευε ένα παραδοσιακό contra dance σε κάποια posh Pub του West End παραμονή Πρωτοχρονιάς...O πρωθυπουργός κανενός κράτους δεν εκλέγεται για να υπερασπίζεται θέσεις άλλες από αυτές του κράτους του. Ας δούμε λοιπόν τι κάνουμε εμείς για ένα θέμα που είναι δικό μας και μας ενδιαφέρει ουσιαστικά.

Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν είχε μια στοχευμένη και συγκροτημένη πολιτική γύρω από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας δημιουργικής στρατηγικής που θα ενισχύσει τις προοπτικές επιστροφής των Γλυπτών στον γενέθλιο αττικό τόπο. Οι προσπάθειες της Μελίνας Μερκούρη στηρίζονταν στην προσωπική της διεθνή αίγλη και στη χαρισματική της προσωπικότητα και όχι σε μια οργανωμένη προσπάθεια της Πολιτείας με δυνατότητες και προοπτικές αντοχής στον χρόνο. To oυσιαστικό ερώτημα, λοιπόν, είναι τι προτίθεται να κάνει από εδώ και πέρα η ελληνική Πολιτεία, ώστε να ανακτήσει το εύρος των πρωτοβουλιών και όχι αν ο Κάμερον είπε ότι δεν πιστεύει στον «επιστροφισμό». Το νέο Μουσείο Ακροπόλεως αποτελεί κόσμημα για την πόλη των Αθηνών και ταυτοχρόνως καταρρίπτει το επιχείρημα της βρετανικής πλευράς για πλημμελή φύλαξη των Γλυπτών, οπότε είναι πλέον καιρός να αποφασίσουμε δημιουργικά και με ρεαλισμό το επόμενο βήμα μας.

Το πραγματικό διακύβευμα όμως δεν είναι μόνο τα Γλυπτά, αλλά η συλλογική μας στάση από εδώ και πέρα. Εμείς και μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τα σφάλματα και τις ολιγωρίες μας. Εμείς και μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις πολιτικές μας επιλογές. Εμείς και μόνο εμείς ευθυνόμαστε για τα κενά και τις παραλήψεις που διαβρώνουν τη συλλογική συλλογιστική. Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτε. Εμείς και μόνο εμείς είμαστε οι κύριοι της συλλογικής μας μοίρας. Και ως κύριοι της μοίρας μας ή θα την αλλάξουμε και θα ζήσουμε όπως αξίζει σε κάθε λαό να ζει, με αξιοπρέπεια και με το κεφάλι ψηλά, απλώνοντας το χέρι μόνο για συνεργασία και διακρατικές συνέργειες στο διεθνές περιβάλλον, ή συνωστιζόμενοι στις ουρές του διεθνούς λαβυρίνθου εκλιπαρώντας για «λίγη καλοσύνη» που κανείς δεν θα δείξει, γιατί το διεθνές σύστημα είναι αρένα ανταγωνισμού και όχι «κοινωφελές ίδρυμα».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου ανοίγει το μεσημέρι της Παρασκευής το 9ο συντακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Από το συνέδριο θα απουσιάζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ ο τέως πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει το «παρών» τη δεύτερη μέρα των εργασιών.

Προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα στον Άρειο Πάγο έγινε το πρωί της Παρασκευής. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομίας, η οποία εκκένωσε το κτίριο, έκλεισε τη λεωφ. Αλεξάνδρας από το σημείο του Αρείου Πάγου μέχρι τη συμβολή της με τη λεωφ. Κηφισιάς. Τελικά, μετά από περίπου δύο ώρες ελέγχων, δεν εντοπίστηκε το παραμικρό και το θέμα έληξε.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, οι τρεις νεαροί φοιτητές του ΤΕΙ Λάρισας, οι οποίοι μαζί με δύο ακόμη συμφοιτητές τους που έχασαν την ζωή τους, βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης αναίσθητοι σε σπίτι όπου είχαν ανάψει αυτοσχέδιο μαγκάλι.

Μήνυμα ότι «είμαστε στο κάτω μέρος της καμπύλης. Μπροστά μας υπάρχει η ανοδική και θετική πορεία» έστειλε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια δείπνου που είχε με βουλευτές της ΝΔ την Πέμπτη. Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για δύσκολη χρονιά, αλλά προδιέγραψε ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο. Στις αναφορές των βουλευτών για την ακρίβεια, τη μείωση των συντάξεων και των μισθών, ζήτησε υπομονή, πίστη στην προσπάθεια που γίνεται και δουλειά απ' όλους.

Για όλους και για όλα μίλησε για μια ακόμα φορά ο Θεόδωρος Πάγκαλος, εξαπολύοντας τη γνωστή επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση Μπέπε Γκρίλο, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο νούμερο», αλλά με ενδιαφέρονται κείμενα, σχολίασε την υπόθεση Παπαγεωργόπουλου, τη μονιμότητα στο Δημόσιο και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Κόσμος

Στο περιθώριο που του δίνει το Σύνταγμα του Ισραήλ να ζητήσει επιπλέον περιθώριο για σχηματισμό κυβέρνησης σκοπεύεθ να καταφύγει ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου, ζητώντας από τον πρόεδρο της χώρας άλλες δύο εβδομάδες για να καταλήξει σε συνασπισμό με τα υπόλοιπα κόμματα. Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού εξάντλησε τις τέσσερις εβδομάδες συνομιλιών μετά τις κάλπες της 22ας Ιανουαρίου.

Απορρίπτοντας ως «ανύπαρκτη τώρα και στο μέλλον» την ιδέα μεγάλου συνασπισμού στην Ιταλία, με συνεργασία δηλαδή με τον Μπερλουσκόνι, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι προαναγγέλλει ότι θα υποβάλει την ερχόμενη Τετάρτη την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης στον ιταλό πρόεδρο. «Πείτε την όπως θέλετε, κυβέρνηση μειοψηφίας, κυβέρνηση ειδικού σκοπού, δεν με νοιάζει» είπε ο αρχηγός του PD, λέγοντας πως θα ζητήσει την εμπιστοσύνη των βουλευτικών σωμάτων με άξονα «επτά ή οκτώ σημεία».

Ο γρίφος που προέκυψε με τις ιταλικές εκλογές έχει προκαλέσει ανησυχία όχι μόνο στη Ρώμη αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους -ήταν λοιπόν μάλλον θέμα χρόνου μέχρι να ξεκινούσαν οι δηλώσεις για διάφορες «εναλλακτικές». Η πρώτη «πρόταση» για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ ήρθε από τον γερμανό βουλευτή της συμπολίτευσης Κλάους-Πέτερ Βιλς, που υποστήριξε σε εφημερίδα ότι εάν η χώρα «δεν μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που μόνη της ανέβαλε, θα έπρεπε να αφήσουμε τη χώρα να επιστρέψει σε δικό της νόμισμα».

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ξεκινά, όπως όλα δείχνουν, η εφαρμογή του αμερικανικού «sequester», αυτόματων δηλαδή περικοπών στις δημόσιες δαπάνες ύψους 85 δισ. ευρώ (σε ορίζοντα επταμήνου) καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία που θα τις απέτρεπε. Ο Λευκός Οίκος έχει προσκαλέσει σε συνομιλίες τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς αλλά οι ελπίδες για συμφωνία έστω και στο παρά πέντε είναι ελάχιστες -ενώ τα δύο κόμματα έχουν ήδη αρχίσει να επιρρίπτουν την ευθύνη το ένα στο άλλο για το αδιέξοδο.

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, έχασαν τη ζωή τους στα εκτεταμένα επεισόδια στο Μπαγκλαντές που ακολούθησαν την καταδίκη σε θάνατο του ισλαμιστή πολιτικού ηγέτη Ντελουάρ Χοσαΐν Σαϊντί. Η καταδίκη του Σαϊντί για μαζικές δολοφονίες στη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας έβγαλε τους εξοργισμένους υποστηρικτές του στους δρόμους, όπου συγκρούστηκαν με την αστυνομία και επιτέθηκαν σε κυβερνητικά γραφεία.

Οικονομία

Στις 31 Δεκεμβρίου 2012 τα αποθέματα φυσικού χρυσού ήταν 3.760 χιλιάδες ουγγιές, αξίας 4,74 δισ. ευρώ, από τα οποία το ήμισυ φυλάσσεται στην ΤτΕ και το υπόλοιπο φυλάσσεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ελβετία.

Με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια επελέγησαν οι ελεγκτικές εταιρείες που θα επιβλέπουν την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Όπως διευκρινίζεται στην απάντηση του ο κ. Στουρνάρα, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, η αποζημίωση των επιτρόπων ορίζεται και καταβάλλεται από τις τράπεζες, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε τιμές που διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος της τράπεζας.

Στην επισήμανση ότι το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία φθάνει στο 50% του συνολικού λειτουργικού κόστους, ξεπερνώντας ακόμα και το εργατικό κόστος προχώρησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα. Όπως υπογράμμισε, η ελληνική βιομηχανία επιβαρύνεται με τους υψηλότερους συντελεστές Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, που φθάνουν στο 5% του τελικού κόστους, ενώ επιβαρύνεται και με τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, με τον ΕΦΚ να αποτελεί το 10% του τελικού κόστους, μετά την τελευταία αύξηση.

Αθλητισμός

Πληροφορίες που θέλουν τον Γιάννη Αλαφούζο να καλύπτει από μόνος του το μισό ποσό της ΑΜΚ στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και να παίρνει στα χέρια του το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Την πρόκριση στους «8» του NextGen Series πανηγύρισε η ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, η οποία επιβλήθηκε 2-1 της Άντερλεχτ στο «Γ. Καραϊσκάκης», υπό το βλέμμα του προέδρου της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Γιάννη Μαρινάκη. Πλέον οι μικροί θα αντιμετωπίσουν την Άστον Βίλα στην Αγγλία για την είσοδο τους στην 4άδα.

Έγγραφη ενημέρωση απέστειλε η Εισαγγελία Εφετών (τμήμα εκδόσεων) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα για την ικανοποίηση του αιτήματος της Ελλάδας ώστε οι αρχές των Σκοπίων να επιτρέψουν τη δίκη του Μάκη Ψωμιάδη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης σε βάρος της ΑΕΚ.


ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ «ΔΕΣΠΟΤΕΙΑ»

Αρνητική έκπληξη και υποτιμητικά σχόλια προκάλεσαν στις πρωτεύουσες της κεντρικής Ευρώπης και στο Βερολίνο η ψήφος και οι επιλογές των Ιταλών στις εκλογές της Κυριακής. Η αντίληψη ότι κάποιοι τεχνοκράτες με λούσο, διεθνή καριέρα και απόλυτη ταύτιση με τις τράπεζες θα γίνουν αποδεκτοί ως πολιτικοί διαχειριστές και εθνικοί κυβερνήτες από τους λαούς, μέσα από τα υπολείμματα της δημοκρατικής λειτουργίας, στην Ευρώπη του ευρώ πέφτει στο κενό. Ο Μάριο Μόντι απορρίφθηκε μετά βαΐων και κλάδων από τους γείτονες. Το ίδιο θα συνέβαινε αν, για παράδειγμα, στην Ελλάδα προχωρούσε το επονομαζόμενο «κόμμα Παπαδήμου».

Η γκρίζα, μερκαντιλιστικού χαρακτήρα Ευρώπη του ευρώ, για να λειτουργεί στο πλέον αποτυχημένο πείραμα της νεότερης Ιστορίας της ανθρωπότητας, χρειάζεται στην επικράτειά της κεντρώες κυβερνήσεις και, υπό την έννοια αυτή, τραπεζίτες στην εξουσία και λαούς πρόθυμους να υπηρετήσουν την εξαθλίωση και τον εξανδραποδισμό τους. Η κουλτούρα της ένωσης που βασίστηκε στο Μάαστριχτ και αποτέλεσε τη βασική επιλογή μια άδικης και ανιστόρητης διεθνούς κοινωνίας, που είδε το μέλλον στη βάση ενός Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, που δεν είναι τίποτα διαφορετικό από μια αναδόμηση της αποικιοκρατικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών της αγγλικής αποικιοκρατίας του παρελθόντος, προσβλέπει στη μετριοπάθεια της ενσωμάτωσης. Της απάλειψης των διακρίσεων και των αντιθέσεων.

 Δεκάδες δισεκατομμύρια έχουν ξοδευτεί τα τελευταία 30 χρόνια για να εμπεδωθεί μια γενική αντίληψη ομοιομορφίας που παραγράφει τα έθνη, τις ιδεολογίες, τα σύμβολα της καταγωγής, την αίσθηση της φυλής και της Ιστορίας, τις συγκρούσεις με παράδοση που συγκροτούν εθνικούς στρατούς, την πολιτική ως κοινωνική διεργασία και διπλωματική στρατηγική. Κάποιοι πολύ χυδαίοι για να διοικήσουν τον κόσμο και πολύ κυνικοί για να γίνουν ανεκτοί από τους λαούς, στο τέλος του κομμουνισμού και της ζώνης του υπαρκτού σοσιαλισμού, σκέφτηκαν και προώθησαν στην Ευρώπη τη νέα γερμανοκρατία με πρώτη καγκελάριο την Α. Μέρκελ.

Ενα μείγμα τραπεζικοκεντρικού και μονοδιάστατου καπιταλισμού, μιας μαθηματικά υπολογισμένης, ανελεύθερης δημοσιονομικής ορθοδοξίας της μη ευημερίας, μια καθόλου δημοκρατική συγκρότηση πληθυσμών και περιοχών στη δομή ενός νομίσματος χωρίς ιδεολογία αλλά και πρακτική εφαρμογή στη βάση της πολιτικής οικονομίας. Είναι γνωστό ιστορικά ότι οι τραπεζίτες δεν είναι κατάλληλοι να κάνουν πολιτική. Οπως επίσης ότι η γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη, που έχει πάντοτε πίσω της τραπεζίτες, μόνο πόνο, δάκρυα και θάνατο έφερε.

Στην παρούσα φάση, με άξονα τις χώρες του Νότου, όπου την πρωτοπορία έχουν Ελληνες και Ιταλοί πολίτες-ψηφοφόροι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι Ισπανοί και Πορτογάλοι δεν συμβάλλουν στις εξελίξεις, μόλις δίδεται ευχέρεια εκδηλώνουν με την ψήφο τους και τις διαμαρτυρίες τη θέλησή τους να ανατρέψουν τα δεδομένα της μεταψυχροπολεμικής αυτής Ευρώπης του πολιτικού κέντρου και της τραπεζικής δεσποτείας. Επιζητούν με τρόπο μη αναστρέψιμο, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής και μη ολοκληρωμένο, τη διάσπαση της αντιευρωπαϊκής στην ουσία ένωσης του ευρώ.

Η ύβρις των αρχιτεκτόνων αυτού του αδιάφορου, αντιπαραγωγικού, μονοπωλιακού, πέραν κάθε λογικής νομίσματος έγκειται στο ότι θέλησαν να μιμηθούν τους «πατέρες» του αμερικανικού έθνους και το δολάριο της ιδιωτικής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Προσέγγισαν έτσι το μέλλον στη βάση της συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού έθνους, ανύπαρκτου, μέσω της διάλυσης των ευρωπαϊκών ιστορικών εθνών και την εμπέδωση ενός «ηθικού πλεονεκτήματος», στην προτεσταντική αντίληψη για τη ζωή και τον κόσμο, που περιφρονεί τον άνθρωπο, την κουλτούρα και την πολιτική και εμπεδώνει τον νόμο και την τάξη του Ράιχ. Ετσι όπως αυτό έφτασε στην κορύφωση του δογματισμού του με τα στρατόπεδα εργασίας και τη βιομηχανικού τύπου απάλειψη της ζωής, προκειμένου να πετύχει καθαρότητα και προοπτική.

Ελληνες και Ιταλοί οι κληρονόμοι των αρχέτυπων πολιτισμών της Δύσης και της Ευρώπης, τα δύο κύρια ρεύματα της χριστιανικής κοσμοαντίληψης, οι μέτοχοι της παγκόσμιας διακυβέρνησης πρώτα με τον Μέγα Αλέξανδρο και μετά με τη Ρώμη οφείλουν να σταθούν στο επίκεντρο για μια παγκόσμια ανατροπή της «Βαστίλης» του ευρώ. Την πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή επανάσταση του 21ου αιώνα.


ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΜΥΝΑ

Οι στρατιωτικοί και οι εκπαιδευτικοί είναι δύο κλάδοι «δημοσίων υπαλλήλων», στους οποίους η πατρίδα έχει εμπιστευτεί ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει: την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και τη διαμόρφωση του νου και της ψυχής της ελληνικής νεολαίας. Χωρίς τούτες τις κρίσιμες λειτουργίες δεν υπάρχει λόγος να μιλάει κάποιος για οργανωμένο κράτος και για οτιδήποτε άλλο αφορά την κοινωνία. Αυτούς τους διαχειριστές του παρόντος και του μέλλοντος του λαού μας μερικοί αδίστακτοι μισέλληνες τους έχουν βάλει στο στόχαστρο. Προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον ρόλο τους, να δυσχεράνουν το έργο τους και να εξαθλιώσουν τους ιδίους και τις οικογένειές τους με περικοπές επί περικοπών στις άγρια τσεκουρωμένες απολαβές τους.

Εκπαιδευτικοί και στρατιωτικοί υποχρεώνονται από καιρού εις καιρόν να γυρίζουν ολόκληρη την επικράτεια (διά των μεταθέσεων), να μεταφέρουν τις οικοσκευές τους, να αλλάζουν περιβάλλον στα παιδιά τους και να συντηρούν δύο νοικοκυριά - το ένα στη φυσική έδρα τους και το άλλο στον τόπο που ορίζει η μετάθεση. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι με τα 700 και τα 800 ευρώ που λαμβάνει η συντριπτική πλειονότητα των δεινοπαθούντων συμπολιτών μας δεν είναι εφικτή η αξιοπρεπής διαβίωση. Συχνά καθίσταται ανέφικτη ακόμα και η ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών της οικογένειάς τους.

Με τις άθλιες προβλέψεις των απανωτών Μνημονίων, τα οποία έχει υπογράψει η αμήχανη και άβουλη πολιτική ελίτ της χώρας, η καθημερινότητα των εκπαιδευτικών και των στρατιωτικών έχει γίνει ακόμα πιο αντίξοη. Τα χρέη τους γιγαντώνονται και η ένδεια τούς έχει «χτυπήσει» την εξώθυρα.

Οι πολιτικοί, οι υπάλληλοι της τρόικας και οι «τεχνοκράτες» της συμφοράς απαιτούν από τους εργαζομένους στην εκπαίδευση και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να τα βγάλουν πέρα με τριτοκοσμικούς μισθούς, δίχως καμία υποστήριξη! Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύονται οι βασικές δομές της κρατικής λειτουργίας και εξαθλιώνονται εκατοντάδες χιλιάδες σκληρά εργαζόμενοι Ελληνες. Κανένα φως στο τούνελ δεν πρόκειται να φανεί, αν η περιβόητη... ανάκαμψη δεν ξεκινήσει από την Παιδεία και τον Στρατό.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


Γεγονότα

1692: Αρχίζουν στη Μασαχουσέτη οι «δίκες των μαγισσών» σαν αποτέλεσμα του «κυνηγιού των μαγισσών», όπου τέσσερις γυναίκες δικάζονται, επειδή κατηγορούνται για μαγεία.

1983: Η Swatch κυκλοφορεί την πρώτη της συλλογή ρολογιών.

Γεννήσεις

1810: Frederic Chopin, Γαλλοϊάπωνας συνθέτης και πιανίστας.

1842: Νικόλαος Γύζης, σημαντικός ζωγράφος.

1896: Δημήτρης Μητρόπουλος, διευθυντής ορχήστρας και μαέστρος.

Θάνατοι

2003: Μίμης Κουγιουμτζής, σκηνοθέτης και ηθοποιός.