27 Φεβρουαρίου, 2013

'ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ" ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΙΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ Ιερωνύμου Β’  επισκέφθηκαν σήμερα το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών στον Ελαιώνα Θήβας σήμερα ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κος Καραγκούνης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης και ο Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κος Δήμτσας για να ανακοινώσουν τους άξονες συνεργασίας στην πραγματοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και ιατρικής παρακολούθησης των κρατουμένων γυναικών, στο πλαίσιο συνεργασίας που ορίζει το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπογραφή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής τον Οκτώβριο 2012.

Η ιατρική παρακολούθηση θα έχει δύο πυλώνες υλοποίησης

α) την σύσταση της Κάρτας Υγείας Κρατουμένου για την καταγραφή του ιστορικού, της κλινικής εξέτασης, των εργαστηριακών και της φαρμακευτικής αγωγής

β) την ανίχνευση- screening νοσημάτων και

γ) την εμβολιαστική εκστρατεία πρόληψης σε κρατούμενους και εργαζόμενους για την προφύλαξη από νοσήματα που έχουν υψηλό επιπολασμό σε χώρους υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού όπως τα σωφρονιστικά καταστήματα.

Από τη διευθύντρια των φυλακών έγινε ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν στο σωφρονιστικό κατάστημα και τις οποίες βιώνουν οι κρατούμενες, καθώς και τις ελλείψεις σε αγαθά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κατά την επίσκεψή τους, ο κος Πατούλης και ο κος Δήμτσας παρέδωσαν μια μεγάλη ποσότητα με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες των κρατουμένων, ενώ παράλληλα άνοιξαν το δρόμο για μια δυναμική συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με το Σωφρονιστικό Κατάστημα της Θήβας, που θα αποσκοπεί στην υιοθέτηση αρρώστων και στην πρόληψη υγιών μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος είπε: « Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ που είστε κοντά μας και την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που βρίσκεται διαρκώς δίπλα μας και μας ενισχύει προκειμένου να δράσουμε από κοινού βοηθώντας τους συνανθρώπους μας. Είναι σημαντικό εδώ που βρίσκονται να κρατήσουν ένα καλό επίπεδο διαβίωσης και  οικογενειακή ατμόσφαιρα. Ευχαριστούμε για τη συμβολή σας όσον αφορά την πρόνοια και την περίθαλψη των κρατουμένων, έχουμε  δυστυχώς και πολλά άλλα προβλήματα και χρειαζόμαστε η βοήθεια σας να επεκταθεί. Βεβαίως η αποστολή της Εκκλησίας είναι πνευματική αλλά επειδή  βλέπει τον άνθρωπο συνολικά συμβάλλει πάντα στις ανάγκες όπου είναι δυνατό. Η πολιτεία κύριε Υπουργέ έχει πρωτίστως ευθύνη και υποχρέωση για τους πολίτες, εμείς όλοι συμβάλλουμε και νομίζω πως έχουμε πολλές κοινές ευθύνες όλοι για τον συνάνθρωπο. Να ευχηθούμε δύναμη, υγεία και αντοχή και προπαντώς να καλυτερεύσουν οι ημέρες της ζωής για την πατρίδα μας και τους συνανθρώπους μας».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Καραγκούνης δήλωσε: «Είμαστε εδώ υλοποιώντας το Σύμφωνο Συνεργασίας μας με την «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Ευχαριστώ την Εκκλησία, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι Κράτος και Εκκλησία μπορούν να κάνουν πολλά έχουν τις δυνατότητες και αυτό είναι προς όφελος των συνανθρώπων μας. Η «Αποστολή» έχει έμπρακτα αποδείξει την πολύτιμη βοήθεια της στα Καταστήματα Κράτησης και κατ΄επέκταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τώρα με την δναμική του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής θα προσφέρουμε τις από κοινού υπηρεσίες μας καλυτερεύοντας τις συνθήκες των κρατούμενων στον πολύτιμο τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας τόνισε: «Βρισκόμαστε ξανά με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου στο Κατάστημα Κράτησης στον Ελαιώνα, δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιεί ο Οργανισμός μας «Αποστολή για τους φυλακισμένους», δεν είναι η πρώτη φορά που δίνουμε το παρόν όχι μόνο εδώ αλλά και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα της ελληνικής επικράτειας ενισχύοντας τις ανάγκες κρατουμένων σε τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη ατομικής υγιεινής και φροντίδας, τώρα και με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό με σκοπό την πρόληψη και φροντίδα της πρωτοβάθμιας υγείας. Με τον Υφυπουργό υλοποιούμε με αμοιβαία θέληση και ζήλο σε συνεργασία με τον ΙΣΑ κάθε προσπάθεια για την προάσπιση της υγείας των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε Καταστήματα Κράτησης. Η «Αποστολή» θα συμπληρώνει τις ελλείψεις αυτών των ανθρώπων και θα φροντίζει για τις ανάγκες τους, είναι στα βασικά της προγράμματα και στις άμεσες προτεραιότητες».

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης  ανέφερε: «Επισκεφθήκαμε σήμερα το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών στη Θήβα για να δρομολογήσουμε μία σειρά ενεργειών που αποσκοπούν σε προληπτικούς ελέγχους της υγείας των κρατουμένων, εκστρατείες ενημέρωσης και εμβολιασμών για την στην πρόληψη των σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων που μαστίζουν τους δημόσιους χώρους υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού, όπως είναι τα σωφρονιστικά καταστήματα. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους κρατουμένους και να υιοθετήσουμε τα υγειονομικά τους προβλήματα και τις φαρμακευτικές αγωγές τους. Ξεκινήσαμε από τον Κορυδαλλό και προχωρούμε στα άλλα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τόσο στην παροχή υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού, όσο και στα προγράμματα προαγωγής της υγείας των κρατουμένων και των εργαζομένων των φυλακών.»

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΝΑΟΔΟΜΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


30 ΣΑΚΟΙ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και του ΣΚΑΙ «Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία» στον Ιερό Ναό Απ. Παύλου του Σταθμού Λαρίσης. Εκατοντάδες συμπολίτες μας, προσέρχονταν τις προηγούμενες μέρες στο Ναό για να προσφέρουν φάρμακα για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. Αποκορύφωμα, η σημερινή τους συμμετοχή  που συγκεντρωτικά απέδωσε 30 μεγάλους σάκους με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.

“Η Συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του ΣΚΑΙ είναι πολύ σημαντική στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων ασθενών. Το μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που ξεκινήσαμε με τους εθελοντές μας επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και είμαστε περήφανοι για αυτό.” δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης

“Επιτακτική ανάγκη προβάλλει να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην υγεία τους. Είναι συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου και αυτο μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με γνώμονα την ανακούφιση των φτωχών και άρρωστων συνανθρώπων μας.” τόνισε ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κος Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Στη συλλογή φαρμάκων παρευρέθησαν ο Προϊστάμενος του Ναού Πάτερ Θεοφιλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γ. Πατούλης, η εκπρόσωπος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου κα Πυργάκη και οι εθελοντές του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής κκ Ευγενία Δασκαλοπούλου, Μαρία Αρναούτη Γιάννης Ντουράκης, Γεράσιμος Δελαπόρτας και Χρήστος Δασκαλόπουλος.

Οι σάκοι μετεφέρθησαν με όχημα της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για να ακολουθήσει στο Κοινωνικό Φαρμακείο η διαλογή και κατηγοριοποίησή τους.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και το Κοινωνικό του Φαρμακείο λειτουργούν Δευτέρα-Παρασκευή 9πμ με 2μμ, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 38 47 374.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΤΗΣ Ι.Α.Α.


Eκδήλωση προς τιμήν των αφυπηρετησάντων ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α., παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ι.Π.Ε. στο πλαίσιο των συνάξεων των συνταξιούχων ιερέων στο Δουρούτειο Πνευματικό Κέντρο έναντι Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου «Χατζηκώστα» και πρόκειται για την πρώτη επίσημη σύναξη.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Πανοσ. Αρχιμ. π. Μάξιμο Παπαγιάννη, τον Διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Πανοσ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομο Παπαθανασίου και τον γενικό Διευθυντή της Διευθύνσεως Ποιμαντικής Μερίμνης, Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, ενώ τους υποδέχθηκε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης και ο υπεύθυνος συντονισμού του προγράμματος για τις συνάξεις των αφυπηρετησάντων ιερέων π. Ιγνάτιος Μόσχος.

Ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης καλωσόρισε τους ιερείς τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Παλαιότερα θεωρούσαν μία οικογένεια καλή, όταν φρόντιζαν τους παππούδες τους. Αυτό έδειχνε ότι ήταν μια ενωμένη οικογένεια και τα παιδιά μάθαιναν από αυτούς». Αναφέρθηκε, επίσης, στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής και στο πλαίσιο αυτό τόνισε την πρόθεση να υπάρχει μία υπηρεσία που θα φροντίζει τους αφυπηρετήσαντες ιερείς. "Την μέριμνα αυτή ανέλαβε ο π. Ιγνάτιος Μόσχος" σημείωσε ο π. Αδ. Αυγουστίδης.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τους ιερείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του και τόνισε ότι «στην εποχή μας όλοι νοιαζόμαστε μήπως κάναμε κακό που κόψαμε τις ρίζες μας και ψάχνουμε καινούργια πράγματα, είτε αυτό διακρίνεται στη συμπεριφορά μας, είτε στη γλώσσα μας, στις αξίες μας και στην ηθική μας". "Τον τελευταίο καιρό", πρόσθεσε, "δεν ακούω συχνά για την παγκοσμιοποίηση, έχει χαθεί αυτή η έννοια κι ακούγεται περισσότερο λόγος καλός για την πατρίδα και πράγματα που έχουμε ξεχάσει και μας λείπουν".

"Πιστεύω", πρόσθεσε ο Μακαριώτατος «πως αυτό φέρει κάποιο καλό μήνυμα. Οι ρίζες, εξάλλου, είναι πολύ σημαντικές. Αυτό φαίνεται και στα δέντρα, είναι απαραίτητες για να κάνουν φυλλωσιές. Επομένως, οι γιαγιάδες, οι παππούδες, οι μεγαλύτεροι γενικότερα, είναι χρήσιμοι και δε μπορούμε να τους βάζουμε στο περιθώριο. Τους χρειαζόμαστε για διδασκαλία. Έχουν εμπειρίες και χρειάζεται να συναντιώμαστε συχνά, για να μας διδάσκουν. Μια φλογίτσα, εξάλλου, που μπορεί να έχει μείνει μέσα μας, αν την κληροδοτήσουμε στους νέους κληρικούς είναι μεγάλη επιτυχία».

Κάλεσε, ωστόσο, τους αφυπηρετήσαντες ιερείς να βρίσκονται συχνά, για να δίνουν την ευχή τους στους συνεργάτες τους, στις οικογένειές τους, στους νέους, αφού όπως είπε ο Μακαριώτατος «μια ευχή κάποιου ιερέως που επί χρόνια διακόνησε στο θυσιαστήριο του Χριστού είναι μεγάλη προσευχή και την χρειαζόμαστε όλοι». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση από μέλη της ορχήστρας «Κανών» της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε σε όλους τους ιερείς αναμνηστικό μετάλλιο και πιττάκιο, επιστολή που συνόδευε το μετάλλιο.

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ: Η ΤΡΟΙΚΑ ΗΤΑΝ ΘΕΤΙΚΗ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΠΕ ΟΧΙ!

Την ώρα που πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις πείνας, η κυβέρνηση φροντίζει για τους εφοπλιστές-"φίλους" της. Τι να άλλο πια να πει κανείς; Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η Τρόικα επιβάλλει τον τάδε και δείνα φόρο. Και ότι η κυβέρνηση υπάκουα κάνει αυτά που θα της πει η Τρόικα. Πάντα συμβαίνει όμως αυτό; Όχι όταν είναι να αγγιχτούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών στους οποίους η κυβερνητική τριανδρία φαίνεται πως έχει μεγάλη αδυναμία.

Και εντάξει, ξέραμε ότι οι Σαμαράς και Βενιζέλος συναναστρέφονται καθημερινά με ουκ ολίγους εφοπλιστές, πρόθυμοι να τους κάνουν τα χατιράκια που θα τους ζητήσουν οι "εφοπλιστές - φίλοι" τους. Όμως φαίνεται ότι στο κάδρο τέτοιων "ύποπτων" συναναστροφών έχει μπει εσχάτως και ο Φώτης Κουβέλης, ακολουθώντας κι αυτός τον χορό που σέρνουν οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ούτε η "αριστερή" ΔΗΜΑΡ αντιδρά στα προκλητικά προνόμια των εφοπλιστών που ο κυβερνητικός σχηματισμός κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να προστατεύσει ως κόρην οφθαλμού...

Πρόσφατα έφθασε στα αυτιά μας συζήτηση μεταξύ τεχνικών εμπειρογνωμόνων της Τρόικας και κυβερνητικού αξιωματούχου. Στην συζήτηση τα στελέχη της Τρόικας ζήτησαν να μάθουν υπό πιο καθεστώς θα μπορούσαν οι εφοπλιστές να συνεισφέρουν μέσω της φορολογίας στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Κάπου εκεί το στέλεχος που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση έσπευσε να κόψει κάθε τέτοια συζήτηση. Φέρεται μάλιστα να είπε ότι "αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Οι εφοπλιστές τυγχάνουν ειδικού καθεστώτος".

Καλά διαβάσατε: "οι εφοπλιστές τυγχάνουν ειδικού καθεστώτος!" σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυβερνητικού αξιωματούχου. Λίγο από αυτόν τον "τσαμπουκά" που επιδεικνύει η κυβέρνηση όταν είναι να προασπίσει τα συμφέροντα των ημετέρων της εφοπλιστών, να επιδείκνυε απέναντι στην Τρόικα για να προστατεύσει τους μεροκαματιάρηδες και τους συνταξιούχους, τα πράγματα θα ήταν σίγουρα καλύτερα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του δημαρχείου θα πραγματοποιήσουν κάτοικοι και φορείς από το Λασίθι Κρήτης στο πλαίσιο του νέου κύκλου κινητοποιήσεων για ΤΕΙ και νοσοκομεία. Θα ακολουθήσει μετάβαση στον Άγιο Νικόλαο, όπου οι διαμαρτυρόμενοι θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται υπό κατάληψη τα ΤΕΙ Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης κλειστός θα παραμείνει σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη ο δήμος Ιεράπετρας.
    
Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσαν 84 βουλευτές της ΝΔ για το κριτήριο του γένους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει «θεσμικά απαράδεκτη παρέμβαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ», η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για «μεσαιωνικό σκοταδισμό», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «κείμενο-μνημείο εθνικιστικών και ρατσιστικών διακρίσεων».
    
Με γοργούς ρυθμούς ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα, που θα δίνει περισσότερα κίνητρα στους πολίτες να τακτοποιήσουν ή ακόμη και να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετες χρήσεις, καθώς τα μέχρι στιγμής έσοδα από την καταβολή παραβόλων και τα ειδικά πρόστιμα είναι πολύ χαμηλότερα από ότι αναμενόταν. Η νέα ρύθμιση αναμένεται μέσα στον Μάρτιο.
   
Άγριο έγκλημα με θύμα έναν 48χρονο αποκαλύφθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο χωριό Κεραμάτες στην Άρτα. Ένας 36χρονος άνδρας ομολόγησε ότι σκότωσε, τεμάχισε και πέταξε στο ποτάμι τον 48χρονο, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από τη Φιλιππιάδα στις 11 Φεβρουαρίου. Αυτή την ώρα διεξάγεται μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό της τεμαχισμένης σορού. Σύμφωνα με πληροφορίες δράστης και θύμα είχαν προσωπικές διαφορές.
    
Προς σταθεροποίηση δείχνει το οριακό προβάδισμα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,1% και η ΝΔ 22,8%. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 10%, στο 5,3% το ΠΑΣΟΚ, τελευταία με 4,4% η ΔΗΜΑΡ.

Κόσμος

Συνάντηση σε επίπεδο «ειδικών τεχνικών κλιμακίων» θα έχουν οι Έξι και το Ιράν στην Κωνσταντινούπολη πριν επιστρέψουν εκ νέου για συνομιλίες στο Αλμάτι του Καζακστάν, όπως ανακοινώθηκε στη λήξη του διήμερου διαλόγου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές ημερομηνίες για τις νέες συναντήσεις.

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι επιδιώκει κυβέρνηση «αλλαγής», κάνει άνοιγμα στον Γκρίλο και εμφανίζεται αρνητικός σε συνεργασία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι· Ο Καβαλιέρε καλεί το νικητή σε συνεργασία, «για το καλό της Ιταλίας», απορρίπτει όμως τον Μόντι· Ο Μπέπε Γκρίλο εμφανίζεται «συζητήσιμος» αλλά με επιφυλάξεις. Η πρόκληση να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας είναι τεράστιας δυσκολίας, καθώς οι αρχηγοί των ιταλικών κομμάτων θα έπρεπε να θάψουν τις αντιδιαμετρικά αντίθετες προεκλογικές τους δεσμεύσεις, αλλά η περίοδος αβεβαιότητας που θα έφερνε το νέο στήσιμο κάλπης τρομάζει ακόμη περισσότερο τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες. Τα σενάρια για το μέλλον.
    
Πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε παράνομη αγορά πλαστικών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 18 άτομα, σύμφωνα με αναφορές από την αστυνομία. Οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν τη φωτιά σε βραχυκύκλωμα. Την απάντηση της Τεχεράνης στη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμό των πιο αμφιλεγόμενων μερών του πυρηνικού της προγράμματος περιμένουν οι Έξι στη δεύτερη και τελευταία ημέρα συνομιλιών στο Αλμάτι του Καζακστάν.

Αν και οι προσδοκίες για σημαντική πρόοδο είναι μικρές, η πλευρά των «Έξι» μίλησε για μία «χρήσιμη πρώτη ημέρα» ενώ η Τεχεράνη περιγράφει ως «πολύ σοβαρή» την ατμόσφαιρα στις συνομιλίες και φέρεται να έχει συζητήσει και το ενδεχόμενο διμερών συνομιλιών με Ρωσία, Βρετανία και Γερμανία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θα έχει αποφασίσει επίσημα πριν από τα τέλη του Μαρτίου εάν θα ταχθεί υπέρ της δικαστικής διαδικασίας για να τεθεί εκτός νόμου το ξενόφοβο ακροδεξιό κόμμα NPD, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Άνω Βουλή κατέθεσε νέο αίτημα απαγόρευσης του ακροδεξιού κόμματος, βασιζόμενη σε αντίστοιχη κοινή απόφαση κρατιδιακών κυβερνήσεων της χώρας.

Οικονομία

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) θα έχουν σήμερα Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί κ.κ. Θανάσης Σκορδάς και Κυριάκος Βιρβιδάκης. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι κυβερνητικές προτάσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των δανείων φυσικών προσώπων που έχουν πληγεί από την κρίση , αλλά και ζητήματα σχετικά με την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Σταθεροποιητικά κινούνται οι χρηματιστηριακές αγορές και το ευρώ την Τετάρτη με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία. Στη εξομάλυνση του κλίματος συνέβαλε και η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s ότι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας.

Άλμα πραγματοποίησαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιανουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω μείωσης των αποθεμάτων, ανακάμπτοντας από την πτώση που σημείωσαν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η αμερικανική κυβέρνηση. Τον Ιανουάριο, οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν στις 437.000, σημειώνοντας άλμα 15,6%, από τα αναθεωρημένα στοιχεία των 378.000 τον Δεκέμβριο, αναφέρει το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Αθλητισμός

Η Λιλ προηγήθηκε στο «Ζοφρουά-Γκισάρ», αλλά η Σεντ-Ετιέν έκανε την ανατροπή και νίκησε 3-2, παίρνοντας την πρόκριση στα προημιτελικά του Coupe de France. Έτσι, η Σεντ-Ετιέν θα συνεχίσει την πορεία της στο «Coupe de France», όπως και επίσης στα προημιτελικά πέρασαν και οι Τρουά σε βάρος της Σοσό και Εβιάν σε βάρος της Χάβρης.

Μπορεί στο πρωτάθλημα να μην τα πηγαίνει και πολύ καλά, στο Κύπελλο όμως η Βόλφσμπουργκ βάζει πλώρη για ψηλά, έχοντας ήδη προκριθεί στα ημιτελικά! Η ομάδα του Αντελίνο Βιεϊρίνια εξασφάλισε το «εισιτήριο» για την 4άδα του «DFB Pokal», επικρατώντας εκτός έδρας με 2-1 της Οφενμπαχ. Ολιτς και Ντοστ πέτυχαν τα γκολ για τους «Λύκους», ενώ ο Στάντελ σκόραρε για τους γηπεδούχους.

Η Εβερτον ήταν η νικήτρια στον μοναδικό επαναληπτικό του 5ου γύρου του κυπέλλου Αγγλίας. Με τον Κέβιν Μιραλάς να ανοίγει το σκορ στο 15', οι «Τόφις» επικράτησαν 3-1 της Ολνταμ καθώς σκόραραν επίσης οι Μπέινς (34΄πεν.) και Οσμαν (62' ), ενώ για τους φιλοξενούμενους μείωσε ο Σμιθ στο 64΄. Το ματς έγινε στο «Γκούντισον Παρκ», όπου η Εβερτον θα υποδεχθεί τη Γουϊγκαν, στους προημιτελικούς της διοργάνωσης.