25 Φεβρουαρίου, 2013

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

Μεγάλη πρόκληση γιά τήν Ορθόδοξη Εκκλησία τυγχάνει ή συνεχώς αυξανόμενη αποχριστιανοποίηση τής κοινωνίας ή άλλως ή εκκοσμίκευση τής χριστιανικής κοινωνίας. Έχουν βέβαια τήν αρνητική συμβολή τους γενικότερα ή αθεΐα, ό υλισμός, ό νεορθολογισμός, ή τεχνοκρατία. Ωστόσο καίρια πρόκληση είναι ή τάση λησμόνησης τού Χριστιανισμού, κυρίως στόν ευρωπαϊκό χώρο. Καί αυτό τό φαινόμενο επηρεάζει καί τήν Όρθόδοξη Εκκλησία.

Οφείλουμε νά υπογραμμίσουμε ότι στόν πυρήνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού βρίσκεται τό τρίπτυχο ελληνικός, ρωμαϊκός καί χριστιανικός πολιτισμός. Οί αρχές τού αρχαίου ελληνικού πνεύματος, τό ρωμαϊκό δίκαιο καί ή χριστιανική διδασκαλία τού Ευαγγελίου διαμόρφωσαν καί σφράγισαν 2.000 χρόνια τώρα τήν ταυτότητα τής γηραιάς ηπείρου. Καί όμως, ή φορά τής ευρωπαϊκής κοινωνίας οδηγείται χωρίς κυρίως τό τρίτο θεμελιώδες στοιχείο, εκείνο του χριστιανικού πνεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προσφάτως στό σχέδιο συνθήκης γιά τή θέσπιση τού Συντάγματος τής Ευρώπης, ουδόλως γίνεται αναφορά στό παραπάνω τρίπτυχο. Οί συντάκτες τού σχεδίου δέν θέλησαν νά επαναλάβουν όσα περί Χριστιανισμού, ώς βάσεως τού όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, είχαν εκφράσει οί ιδρυτές τής Ευρωπαϊκής Ενώσεως Ρομπέρ Σουμάν, Κόνραδ 'Αστενάουερ, 'Αλσίντ ντέ Γκάσπερι, Ζάν Μοννέ καί 'Ανρί Σπάακ.

Άλλά ή λησμοσύνη τού Χριστιανισμού δημιουργεί έναν άνθρωπο εντελώς μονοδιάστατο. Φτιάχνει μονάχα άνθρωπο χωρίς ψυχή. Φτιάχνει τόν homo economicus. "Ετσι καθίσταται κύριος σκοπός τού άνθρωπου ή υπερκατανάλωση καί ύψιστη άξια τό χρήμα καί ή ανθρώπινη ζωή κυλά δίχως πνευματικό όραμα. Φθάνουμε πλέον σέ μιά κοινωνία μέ κλειστό τό Ευαγγέλιο, μιά κοινωνία πού χάνει τή μοναδικότητα του προσώπου, τήν ιερότητα τής οικογένειας τήν αξία τής εργασίας, τήν άρχή του σεβασμού τής εθνικής καί πολιτιστικής ταυτότητας. Μία κοινωνία μηδενιστική.

'Αλλά στήν αποχριστιανοποίηση αυτή τής κοινωνίας μέ τή γενικότερη έννοα, έχει τή συμβολή του καί τό έλλειμμα τού εκκλησιαστικού λόγου. Αυτό δημιουργεί μιά απόσταση μέ τήν Εκκλησία, επιφέρει άγνοια, ημιμάθεια καί τελικά αποξένωση άπό τή χριστιανική διδαχή. Τό φαινόμενο τό επιτείνει καί ή άγνοια τής βιβλικής - θεολογικής γλώσσας. "Ετσι φθάνουμε σ' ένα άδειασμα τού νού καί τής καρδιάς τής ανθρώπινης ύπαρξης άπό τό υπερβατικό καί ύπερκόσμιο τής χριστιανικής ζωής.

Καί φυσικά, όταν απουσιάζει ό λόγος του Θεού, ή ψυχή πλέον δέν έχει «άρτον» νά τραφεί καί «ύδωρ» γιά νά δροσισθεί. Λησμονεί πλέον τόν Θεό, τά «αιώνια ρήματά του» καί σπουδάζει καί ακούει μόνον τή γλώσσα τών αριθμών καί τών οικονομικών μεγεθών. Ή απουσία τού εκκλησιαστικού λόγου είναι απουσία τής «σοφίας του Θεού έν μυστηρίω». Καί ή κοινωνία πλέον είναι άνάλατη, μέ τήν έλλειψη του αλατιού του θείου λόγου, γι' αυτό καί άγευστη. Αυτό σημαίνει αποχριστιανοποίηση τής κοινωνίας.

Ωστόσο, μπροστά σ' αυτή τή δυσάρεστη πρόκληση του 21ου αιώνα καί σ' έναν ραγδαίως μεταβαλλόμενο κόσμο ή 'Ορθόδοξη Εκκλησία δέν μπορεί νά μείνει αδρανής, απούσα καί κεκλεισμένη στά τείχη της. Προβάλλει επιτακτική ή ανάγκη ν' απαντήσει σ' αυτή τήν πρόκληση τής αποχριστιανοποίησης καί νά προσφέρει στόν σύγχρονο άνθρωπο τήν ζώσα εμπειρία καί ιερά παράδοσή της.

Ή απάντηση καί ή προσφορά βεβαίως είναι λόγος πού μιλά στήν ψυχή καί όχι στό μυαλό, είναι λόγος μή ορθολογικός, λόγος ζεστός, λιτός, αληθινός, είναι λόγος ταπεινώσεως, είναι λόγος φιλοκαλικός. Αυτό αναζητεί ή κοινωνία μας σήμερα, τήν φιλοκαλία.
-------------------------
Το Κείμενο παραχωρήθηκε από τον  π. Χρυσόστομον Παπαθανασίου στο Περιοδικό «Νέα Ευθύνη» Τεύχος: 15 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2013). Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος είναι Δρ. Νομικής και Θεολογίας, Ιεροκύρηξ του Καθεδρικού Ιερού Ναού των Αθηνών και Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου Β΄






ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Κρίσιμη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα, Εργασίας, Γ.Βρούτση, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρη και Περιβάλλοντος Ευ.Λιβιεράτο, θα έχει στις 2 το μεσημέρι επιτροπή αγροτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας Βαγγέλη Μπούτα. Αποχωρούν σταδιακά μετά τις 12 το μεσημέρι από τα «μπλόκα» τους οι αγρότες που πρόσκειται στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο Αγροτών, μετά την εξαγγελία για τη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου.
  • Σκληρή μάχη επί ένα τέταρτο έδιναν οι φρουροί των φυλακών Τρικάλων για να αποτρέψουν την απόδραση με ελικόπτερο του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού το απόγευμα της Κυριακής. Ο ίδιος ο Π.Βλαστός τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να ανέβει σε ανεμόσκαλα που του έριξαν από το ελικόπτερο, το οποίο επιχείρησε δύο φορές να τον παραλάβει. Συνελήφθησαν ένας Έλληνας και ένας Αλβανός. «Είχαμε πάρει τα μέτρα μας» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ.Ρουπακιώτης, ο οποίος μεταβαίνει αυτήν την ώρα στις φυλακές Τρικάλων.
  • Κύκλο σκληρής μάχης με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κρίνοντας ότι το προσεχές διάστημα είναι σημαντικό να ενισχυθεί η συσπείρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή για το αγροτικό, την οποία ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να μετατρέψει σε σύγκρουση εφ' όλης της ύλης με τον Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτική του κλίματος που ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται είναι η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη.
  • Σχέδιο προτάσεων για την απλοποίηση της διαδικασίας της διαθεσιμότητας ετοίμασε ειδική ομάδα στελεχών του Δημοσίου που συστήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν νέο τρόπο μοριοδότησης. Επίσης, τονίζουν ότι δεν πρέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας όσοι έχουν προσληφθεί με αξιοκρατικές διαδικασίες και κυρίως με διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και προτείνουν η διαθεσιμότητα να στοχεύσει τους 54.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου, εκ των οποίων οι 35.000 είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
  • Την ικανοποίησή του για το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογή συνέδρων κατά τη διαδικασία που διεξήχθη την Κυριακή εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Σήμερα ξαναβρίσκουμε το νήμα της σχέσης εμπιστοσύνης με το λαό». Κατά τις πληροφορίες, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 100.000 μέλη και φίλοι του Κινήματος.
 Κόσμος
  • Σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών σημειώθηκε στην περιοχή του Τόκιο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέροντας πως τα κτίρια ταρακουνήθηκαν για περίπου μισό λεπτό. Δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.
  • Αναβαθμισμένους πυραύλους αναχαίτισης Arrow III δοκίμασε με επιτυχία το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Οι σχεδιαστές των συστημάτων, τα οποία αναπτύχθηκαν με την στήριξη των ΗΠΑ για ασφαλή κατάρριψη πυραύλων με μη συμβατικές κεφαλές, υποστηρίζουν ότι οι μέχρι τώρα «ζωντανές δοκιμές» των Arrow έχουν στεφθεί με επιτυχία 90%.
  • Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο είναι η τελευταία ελπίδα για ομαλοποίηση στο Κάιρο, αλλά τα περιθώρια αισιοδοξίας στενεύουν με το πολιτικό κλίμα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα: Αρκετές φωνές στην αντιπολίτευση έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ, που θα έπληττε σοβαρά τη νομιμοποίηση της διαδικασίας, ενώ ο κύριος συνασπισμός των κομμάτων του «αντίπαλου δέους» στον Μόρσι αναμένεται να αποφασίσει μέσα στην εβδομάδα. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα σε διάλογο για τις εκλογές, πρόσκληση όμως που έπεσε γρήγορα στο κενό. Η πρώτη από τις τέσσερις φάσεις των εκλογών ξεκινά στις 22 Απριλίου.
  • Παρά το σίγουρο της έκβασης στην ανάδειξη του νέου προέδρου στην Κούβα, δεν έλειψαν οι εκπλήξεις: Ο Ραούλ Κάστρο επανεξελέγη, όπως αναμενόταν, για δεύτερη φορά πρόεδρος αλλά ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει από την ηγεσία το 2018. Η επανεκλογή του Ραούλ συνοδεύτηκε με μία, σπάνια πλέον, εμφάνιση του Φιντέλ ενώ στην ηγεσία της Αβάνας ανέβηκαν και μερικά νέα πρόσωπα -όπως ο πρώτος αντιπρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ.
  • Με τη συμμετοχή να κυμαίνεται μέχρι στιγμής σε χαμηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, παρά την ασύγκριτα μεγαλύτερη κρισιμότητα των συνθηκών, οι Ιταλοί προσέρχονται για δεύτερη και τελευταία ημέρα στις κάλπες. Η κακοκαιρία φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση της συμμετοχής, αν και στις περιφερειακές εκλογές σε Ρώμη και Μιλάνο η προσέλευση παρουσίασε άνοδο.
 Οικονομία
  • Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα με τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο να οδηγούν το ΧΑΑ ενδοσυνεδριακά χαμηλότερα των 1.000 μονάδων.
  • Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά για σκοπούς νομισματικής πολιτικής αναμένεται να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο η Τράπεζα της Ελλάδος. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της θα υποβληθεί σήμερα Δευτέρα προς έγκριση στην 80η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων συμπλήρωση του άρθρου 71 του καταστατικού της, προκειμένου να αποτελέσει την αναγκαία νομική βάση για την, κατ’ εφαρμογή πρόσφατης σχετικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης (Eurogroup), για μεταφορά προς το Ελληνικό Δημόσιο των εσόδων και από ομόλογά του που η Τράπεζα της Ελλάδος κατέχει, όχι όμως στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, αλλά για σκοπούς νομισματικής πολιτικής.
  • Στην επιστροφή επενδυτών στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal και του πρακτορείου Dow Jones Newswires. Το δημοσίευμα αναφέρει πως, καθώς οι φόβοι για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υποχωρούν, οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στη χώρα, τοποθετούμενοι σε όλους τους κλάδους, από την κτηματαγορά έως και τις μετοχές εταιρειών του ενεργειακού τομέα. «Μια νέα αίσθηση εμπιστοσύνης στη χώρα και στην κυβέρνησή της υποδηλώνουν ότι η Ελλάδα εξέρχεται της πτωτικής της τροχιάς» επισημαίνει το δημοσίευμα.
 Αθλητισμός
  • Αν και είχε για πρώτη φορά στη σύνθεσή της τον Ντέιβιντ Μπέκαμ που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Παρί Σ.Ζ., οι πρωτεουσιάνοι έκαναν μία από τις χειρότερες εφετινές εμφανίσεις τους, όμως, έχοντας αρκετή δόση τύχης επιβλήθηκαν 2-0 κόντρα στη Μαρσέιγ στο «Παρκ ντε Πρενς», στο ντέρμπι της 26ης αγωνιστικής του Championnat. Ετσι, οι Παριζιάνοι βρίσκονται και πάλι μόνοι στην κορυφή, αφήνοντας αρκετά πίσω τους Μασσαλούς. Τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της πέτυχε η Λιόν η οποία επικράτησε 3-1 της Λοριάν.
  • Τη 13η νίκη της σε ισάριθμες αναμετρήσεις στο «Βιθέντε Καλντερόν» πήρε η Ατλέτικο Μαδρίτης η οποία επικράτησε 1-0 της Εσπανιόλ στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Έτσι, οι «ροχιμπλάνκος» επανέφεραν και τη διαφορά των τεσσάρων βαθμών από την τρίτη της βαθμολογίας Ρεάλ Μαδρίτης. Η Ατλέτικο πήρε το «τρίποντο» με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Φαλκάο στο 36’, όμως στην εκπνοή του ημιχρόνου έμεινε με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Γκάμπι, χωρίς πάντως αυτό να στοιχίσει.
  • Ισόπαλο 1-1 έληξε το μεγάλο ντέρμπι του Μιλάνου ανάμεσα στην Ίντερ και τη Μίλαν στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του Campionato. Κόντρα στη ροή του αγώνα οι «νερατζούρι» ισοφάρισαν με κεφαλιά του Στσελότο στο 76’, ενώ οι «ροσονέρι» είχαν προηγηθεί στο 21ο λεπτό με το 16ο εφετινό γκολ του Στεφάν Ελ Σααραουί στο πρωτάθλημα και έτσι αμφότερες οι ομάδες έχασαν έδαφος στη «μάχη» των πρώτων θέσεων. Το πρώτο τέρμα του με τη φανέλα της Ρόμα πέτυχε ο Βασίλης Τοροσίδης και ήταν μάλιστα το νικητήριο (3-2) για την ομάδα της Ρώμης στην έδρα της Αταλάντα.




«ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΓΗΣ» ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Πανεθνική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα δεκάδες χιλιάδες δυσαρεστημένοι κάτοικοι της φτωχότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ), στους δρόμους της Σόφιας, της Βάρνας, της Φιλιππούπολης και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας. Το κύριο χαρακτηριστικό του «χειμώνα της λαϊκής οργής» στη Βουλγαρία είναι, ότι οι διαδηλωτές ξέρουν με ακρίβεια τι είναι αυτό που δεν θέλουν: να είναι «εύκολη λεία» της αδίστακτης εκμετάλλευσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Άμεση αφορμή για να ξεσπάσει πριν δύο εβδομάδες το κύμα εθνικής διαμαρτυρίας -κύρια πολιτική συνέπεια του οποίου υπήρξε η πρόσφατη παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ, έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στη Σόφια- υπήρξε, ως γνωστόν, η δυσαρέσκεια των πολιτών από τους υπέρογκους λογαριασμούς για το ρεύμα, τη θέρμανση και άλλα κοινόχρηστα που έλαβαν οι Βούλγαροι καταναλωτές για τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι διαδηλωτές ζητούν ακόμα, να υπάρχει δίκαιη τιμωρία για όλους τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, που ευθύνονται για το σημερινό χάλι τους. Οι Βούλγαροι σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού EUROSTAT, κάθε δεύτερος Βούλγαρος (49,3 % του πληθυσμού, για την ακρίβεια) απειλείται από φτώχεια και κοινωνική περιθωριοποίηση.

Δεν υπάρχει ενιαία απάντηση ανάμεσα στους διαδηλωτές, στην ερώτηση για το τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει στη χώρα για να βελτιωθεί η κατάσταση του λαού της. Τα αιτήματά τους χαρακτηρίζονται από ετερόκλητες προτάσεις πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα: από εθνικοποίηση των εταιρειών που διαχειρίζονται το ηλεκτρικό δίκτυο («ενεργειακά μονοπώλια, που τρομοκρατούν τους καταναλωτές με άδικους λογαριασμούς», κατά τη φρασεολογία των διαδηλωτών) και αποκρατικοποιήθηκαν από ξένες επιχειρήσεις πριν δέκα χρόνια, μέχρι τη σύγκλιση Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης για να αλλάξει το Σύνταγμα.

Κοινό χαρακτηριστικό των διαδηλωτών είναι η κατηγορηματική άρνησή τους να έχουν οποιοδήποτε «πάρε-δώσε» με τα υπαρκτά πολιτικά κόμματα, τα οποία κατηγορούν για όλα τα δεινά της μεταβατικής περιόδου στα περασμένα είκοσι τρία χρόνια, μετά την πτώση του κομμουνισμού. Εκεί εστιάζεται και άλλο κοινό αίτημα για «αντικατάσταση του πολιτικού συστήματος» χωρίς, ωστόσο, κανένας από τους δυσαρεστημένους να διαμορφώνει σαφή ιδέα τι ακριβώς νέο σύστημα θέλει.

Θύμα του …αντικομματικού μένους των χιλιάδων κατοίκων της Σόφιας έγινε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ. Η ομιλία του, με την οποία χαιρέτισε το μεγάλο συλλαλητήριο μπροστά στην Προεδρεία «για την τόλμη και την ενεργή θέση των Βούλγαρων πολιτών υπέρ της εμπέδωσης των αξιών της Δημοκρατίας», έγινε αποδεκτή με τις λέξεις, «Παραίτηση» και «Μαφία» εκ μέρους των διαδηλωτών.

Παρά την «πολεμική διάθεση» των διαδηλωτών, οι διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα έγιναν χωρίς συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, η παρουσία των οποίων υπήρξε διακριτική, αλλά αισθητή στο κέντρο της Σόφιας, όπου κορυφώθηκαν, εξάλλου, σήμερα οι διαδικασίες εκλογής και ενθρονισμού του νέου Πατριάρχη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όπως και να έχει, αυτό που απασχολεί τους Βούλγαρους αναλυτές τις τελευταίες ημέρες είναι αν θα προλάβουν «οι αντικομματικές» διαδηλώσεις να μεταμορφωθούν σε ιδιόμορφο «κύπελλο», στο οποίο θα βαπτιστούν οι κατά σειρά «λαοπρόβλητοι ηγέτες» στις επικείμενες πρόωρες εκλογές.

Η ζύμωση, πάντως, δείχνει έντονη και δυναμική, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

ΤΩΡΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ

H Ελβετία παράγει κάθε χρόνο ρολόγια υψηλής τεχνογνωσίας, αυξάνοντας το ΑΕΠ της και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Διάφορες περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται στην κορυφή της διεθνούς οινοπαραγωγής, παράγοντας πλούτο με δυναμικές εξαγωγές. Στην Ιταλία η κουζίνα και ο τουρισμός είναι οι παράγοντες αυτοί που δημιουργούν πλούτο, αλλά και ο χώρος της μόδας με κέντρο το Μιλάνο αυξάνει το εθνικό ΑΕΠ και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα; Ποιο το στοιχείο αυτό στο οποίο ειδικευόμαστε; Μέσω ποιας διαδικασίας μπορούμε να παράξουμε αριστεία και πλούτο; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας τώρα;

Τον 19ο και τον 20ό αιώνα το εμπορικό δαιμόνιο του Ελληνα ή η ικανότητά του στις κατασκευές (γεφυρών ή σπιτιών) παρήγαν πλούτο. Μετείχαμε στο διεθνές γίγνεσθαι. Δεν ήμασταν κομπάρσοι ούτε ικέτες. Ο Ωνάσης και ο Λάτσης κατείχαν διεθνή ακτινοβολία. Ο Καζαντζάκης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος και ο Σεφέρης το ίδιο. Ο Χατζιδάκις κερδίζει Οσκαρ και ο Θεοδωράκης παράγει πολιτισμό με διεθνή αντίκτυπο. Η Ελλάδα δεν αποτελεί μια κουκκίδα στον χάρτη, αλλά έναν πυλώνα του δυτικού γίγνεσθαι.

Και μπορεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χιλιάδες συμπατριώτες μας να εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους για να ριζώσουν δημιουργικά αλλού, αλλά η Ελλάδα ορθοπόδησε. Με την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ μέσω του Σχεδίου Τρούμαν, που δόθηκε όμως σε μια χώρα μαχητή που τσάκισε με το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης τον φασισμό και τον ναζισμό. Παράξαμε πλούτο, πολιτισμό, σταθήκαμε με θάρρος στο διεθνές γίγνεσθαι και γίναμε σημαντικός πυλώνας του δυτικού κόσμου κατά τη διάρκεια της διπολικής αντιπαράθεσης. Σήμερα, λες και ένα χέρι μαγικό τράβηξε τον ουρανό από τα μάτια μας και μας άφησε να ατενίζουμε έναν μακρύ γκρίζο χειμώνα, δεν παράγουμε παρά μόνο μιζέρια και αμετροέπεια.

Αρκετά όμως υπνωτιστήκαμε από τους φελινικούς διαλόγους που κατατρύχουν τη «δημόσια ζωή». Αρκετά γελάσαμε, στην αρχή συγκρατημένα και τώρα απολύτως βαριεστημένα, με τους νεο-γελωτοποιούς. Χρωστάμε στο είναι μας, στο βαρύ χθες αλλά και σε αυτό που έρχεται με προοπτική μέλλοντος να σηκωθούμε ξανά λίγο ψηλότερα. Οχι με λόγια, αλλά με έργα.

Χρειάζεται μια νέα εταιρική συνθήκη πίστης μεταξύ της Πολιτείας και των δυναμικών αυτών στοιχείων της αγοράς που θα είναι πρόθυμα να επενδύσουν στον τόπο αυτό. Σε αυτή την κατεύθυνση ο φορολογικός προσανατολισμός πρέπει να αλλάξει, υιοθετώντας αναπτυξιακές συνταγές αντί για εισπρακτικές προσεγγίσεις. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας είναι στη διάθεσή μας ώστε να το θέσουμε σε εφαρμογή.

Χρειάζεται επίσης η οικοδόμηση ενός έξυπνου κράτους. Μια Δημόσια Διοίκηση που να μπορεί να διαχειρίζεται την καθημερινότητα των πολιτών υπέρ αυτών και όχι ο πολίτης να γίνεται έρμαιο μιας αδυσώπητης γραφειοκρατίας που απλώς θα λειτουργεί ως μηχανισμός απορρύθμισης των δημόσιων υποθέσεων.

Χρειάζεται να σεβαστούμε ξανά το χώμα που πατάμε, να το βοηθήσουμε να καρπίσει με σύγχρονες δυναμικές καλλιέργειες, με τουριστικές πρωτοβουλίες που θα στοχεύσουν σε υψηλό επίπεδο υπηρεσιών. Αριστεία παντού. Μα πρώτα από όλα αριστεία σε αυτά που θεωρούμε δεδομένα αλλά που είναι πολύ περισσότερα από rooms to let, tzatziki, mousaka and virgin olive oil.

Κυρίως όμως χρειάζεται μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική, ώστε να κατανοεί ότι του ίδιου του αξίζει να διοικείται από τους καλύτερους που διαθέτει η χώρα σε όλους τους τομείς και όχι από τους «εύκαιρους». Η πολιτική δεν είναι χόμπι ούτε «μικρόβιο». Η πολιτική είναι η σοβαρότερη τεχνοκρατική εργασία και πρέπει να ασκείται από τους καλύτερους. Χαριτωμένο το μοντέλο του Θανασάκη του πολιτευόμενου που δεν αφήνει γάμους, κηδείες, μνημόσυνα και εθνικές επετείους για να βγάλει τον πανηγυρικό της ημέρας, διαβάζοντας έναν λόγο που γράφτηκε από φίλο συνταξιούχο φιλόλογο, αλλά τώρα ο τόπος έχει ανάγκη τους καλύτερους που διαθέτει για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.