24 Φεβρουαρίου, 2013

Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ

"Αυτός που θέλει να υπηρετήσει τη διακονία του λόγου του Θεού, πρέπει να γίνει έσχατος", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον εψηφισμένο Μητροπολίτη Μαρωνείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων ανέφερε "δεν είμαστε εκπρόσωποι του Θεού, αλλά εκπρόσωποι του λαού, παίρνουμε τον πόνο τους και τα προβλήματά τους και τα τοποθετούμε στο θυσιαστήριο. Η διακονία, εξάλλου, δε μπορεί να θεωρηθεί εξουσία, αυτός που θέλει να υπηρετήσει τη διακονία του λόγου του Θεού, πρέπει να γίνει έσχατος, να ταπεινωθεί".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις δυσκολίες της περιφέρειας και πρόσθεσε "πορεύεσαι σε μια επαρχία με πολλά προβλήματα και ιδιαιτερότητες, γι' αυτό και οι ευθύνες σου είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δικές μας".

Μίλησε, επίσης, ο Μακαριώτατος για έλλειψη προτύπων και υπογράμμισε πως "η Εκκλησία μπορεί να δημιουργήσει πρότυπα, όχι επειδή έχει τη δύναμη, αλλά τη χάρη του Θεού".

Α΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ (ΑΡΧΗ ΤΡΙΩΔΙΟΥ)


Η υψοποιός ταπείνωση
«Ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται»

Η είσοδος στην περίοδο του Τριωδίου σπρώχνει τον άνθρωπο να εγκολπωθεί την άσκηση, τη μετάνοια και κυρίως την ταπείνωση, ως τρόπο ζωής. Η Εκκλησία απευθύνει πρόσκληση για να περάσουμε από τις πνευματικές εκείνες βαθμίδες που οδηγούν στην ένωσή μας με τον Θεό. Τα αναγνώσματα, η υμνολογία και όλες οι λατρευτικές ακολουθίες της περιόδου, είναι εναρμονισμένες με το κατανυκτικό κλίμα των ημερών και με τις πνευματικές ανατάσεις, που προβάλλουν ως βίωμα και εμπειρία αληθινής ζωής.

Πολύ διδακτική είναι ως προς τα μηνύματα και τα νοήματά της, η σημερινή πρώτη Κυριακή του Τριωδίου, η οποία ονομάζεται του Τελώνου και του Φαρισαίου, από τη γνωστή ευαγγελική περικοπή. Θέλει ακριβώς να μας δείξει ότι η πνευματική πορεία του ανθρώπου περνά μέσα από το ταπεινό φρόνημα, από την αίσθηση της αμαρτωλότητάς του. Γκρεμίζει τους μηχανισμούς της υπερηφάνειας, την περιστροφή γύρω από το εγώ και την αυτοαξία του ανθρώπου. Οι καταστάσεις αυτές, δηλαδή από τη μια η υψοποιός ταπείνωση και από την άλλη η υπερηφάνεια και η εγωκεντρικότητα, βρίσκουν την έκφρασή τους στα πρόσωπα του Τελώνη και του Φαρισαίου της γνωστής διήγησης.

Το αυτοείδωλο

Η περίπτωση του Φαρισαίου αποτελεί καθρέφτη των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι προσπαθούν να συζεύξουν την επιφανειακή θρησκευτικότητα με τους μανδύες της υποκρισίας. Είναι η χειρότερη συνταγή που οδηγεί τον άνθρωπο στην καταστροφή και στην απώλεια. Πρόκειται για εκείνους που επιλέγουν να εφαρμόζουν τις εντολές του Θεού με ένα εξωτερικό και τυπικό τρόπο, αφήνοντας σ την καρδιά τους να ριζοβολούν τα ζιζάνια της σκληροκαρδίας και της έπαρσης. Σ’ αυτή την κατάσταση , ο άνθρωπος βλέπει τα πάντα ως ικανότητες δικές του, διαχωρίζοντας τον εαυτό του από τους άλλους. Στην πραγματικότητα, φυλακίζει τον εαυτό του στον εγωισμό και την υπερηφάνεια. Τόση είναι η διαστροφή που βιώνει και η αλαζονεία που τον κυριεύει, ώστε κάνει τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίζει τα χειροκροτήματα και την επιβράβευση των άλλων.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τους περιφρονεί και τους απορρίπτει με τον εγωισμό του. Σ’ αυτή την φάση ή καλύτερα την αντίφασή του, ο άνθρωπος από «εικόνα του Θεού» αφήνει τον εαυτό του να μετατρέπεται σε μια διχασμένη και δυστυχισμένη προσωπικότητα. Δυστυχώς και στις μέρες μας, βιώνουμε ένα διαβρωμένο πολιτισμό που προάγει και αποθεώνει την υπερηφάνεια και την αυτάρκεια του Φαρισαίου. Σήμερα ο άνθρωπος οικοδομεί και οργανώνει τη ζωή του στην αλαζονεία, στήνει σύγχρονους «πύργους της Βαβέλ», ειδωλοποιεί τα πάντα και κυρίως εξορίζει από τη ζωή του την παρουσία και την χάρη του Θεού. Ανήγαγε την ύλη σε αυτοαξία και με την οικονομική σήμερα κρίση βλέπει όλα να έχουν γκρεμισθεί και ο ίδιος να βυθίζεται στην απόγνωση και την απελπισία. Ο ίδιος μέσα από την έπαρσή του μετέτρεψε τη ζωή του σε εφιάλτη και την άφησε εντελώς αποψιλωμένη από την χαρά, την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Η ταπείνωση

Το πώς ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει τον φαύλο κύκλο που με τα έργα του ο ίδιος εξέθρεψε και να υπερβεί τα φοβερά αδιέξοδα της ζωής του, μάς το δείχνει ο δρόμος που ακολούθησε ο Τελώνης που προβάλλει η παραβολή. Είχε την αίσθηση της αμαρτωλότητάς του και αυτό που τον καθιστούσε τραγική ύπαρξη ήταν η αναγνώριση της αποκοπής του από τον Θεό και τους συνανθρώπους του. Για τον ξεπεσμό του αυτό, δεν καθιστούσε οποιοδήποτε άλλο υπεύθυνο παρά μόνο τον εαυτό του. Ωστόσο, ο Τελώνης παρά την αμαρτωλή ζωή του, το ταπεινό φρόνημα που εγκολπώθηκε στη ζωή του τον απογειώνει σε δυσθεώρητα πνευματικά ύψη.

Ανεβαίνει τόσο ψηλά που προβάλλεται ως πρότυπο ζωής από την Εκκλησία. Αναγνώριζε την παρουσία του Θεού μέσα από τους άλλους ανθρώπους. Τους αντίκριζε πραγματικά ως «εικόνες του Θεού». Γι’ αυτό και όταν τους αδικούσε έβλεπε τις ενέργειές του να συνιστούν προσβολή στη θεία αγάπη. Αυτό που άρδευε ευλογημένα την καρδιά του ήταν η συμπάθεια, το έλεος, η αγάπη και η συγχώρηση του Θεού. Γι’ αυτό και δεν παρέλειπε να λέει: «Ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ».

Είναι πραγματικά εδώ που στο πρόσωπο του Τελώνη αποκαλύπτεται ένα μεγάλο θαύμα που μπορεί να συντελεστεί στον καθένα που θα θελήσει ν’ ακολουθήσει τη δική του πορεία. Εγκολπώθηκε την υψοποιό αρετή της ταπεινοφροσύνης. Οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν πολύ χαρακτηριστικά: «Στολή της θεότητος εστίν η ταπεινοφροσύνη». Άλλωστε και η δόξα του Θεού αποκαλύπτεται στην ταπείνωσή του. Όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να είναι δεκτικός στην χάρη του Θεού, τότε ο καρπός που γεννάται μέσα μας είναι η πραότητα και η ταπείνωση.

Ιδιαίτερα η αρετή της ταπείνωσης που τόσο εξυμνείται από την πατερική γραμματεία, αποτελεί το θεμέλιο όλων των άλλων αρετών και κυρίως τη βάση στην οποία μπορεί να στηρίζεται ο άνθρωπος για να περάσει από τους σταθμούς της μεγάλης αυτής πνευματικής περιόδου του Τριωδίου.

Άς μην λησμονούμε, λοιπόν, ότι «ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται και ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται».



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Στα ίδια εκλογικά κέντρα με την αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής ψηφίζουν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που ζουν στην Ελλάδα. Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 18:00 με διακοπή μίας ώρας (12:00-13:00).
  • Συγκέντρωση στα αστυνομικά τμήματα Πολυγύρου και Ιερισσού πραγματοποίησαν κάτοικοι της Χαλκιδικής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσαγωγές πολιτών με αφορμή την εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Η Αστυνομία από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι οι ενέργειές της γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας. Νέα συγκέντρωση την Κυριακή.
  • Στις κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου που θα κληθεί να οδηγήσει την Κύπρο στο πρόγραμμα στήριξης προέρχονται οι πολίτες την Κυριακή, επιλέγοντας μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη του ΔΗΣΥ και του Σταύρου Μαλά, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Ο τρίτος υποψήφιος Γ.Λιλλήκας αρνήθηκε το «ρόλο» του ρυθμιστή και δεν έδωσε την προτίμησή του σε κάνεναν από τους δύο, την στιγμή πάντως που προπορευόμενος στη μάχη εμφανίζεται ο Ν.Αναστασιάδης.
  • Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να παραμείνει στην εξουσία με τη στήριξη της τρόικας. Ζητά την άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ πως έχει μετατραπεί σε δορυφόρο του κ. Σαμαρά. Προχωρεί, όμως, σε άνοιγμα προς τη ΔΗΜΑΡ τονίζοντας πως έχει εσωτερικά προβλήματα και υπάρχει μια ισχυρή εσωκομματική τάση που διαφωνεί με τη συμπόρευση με το Μνημόνιο.
  • Την πρόθεσή του το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει καθαρή αξιακή και ιδεολογική ταυτότητα ως εκφραστής της Κεντροαριστεράς και ως ένα κόμμα λαϊκό, πατριωτικό, ριζοσπαστικό και εθνικά υπεύθυνο, εκφράζει ο Ευ.Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχωρά σε άνοιγμα προς την «κοινωνική και εκλογική βάση» του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι έδωσε μια συγκυριακή ψήφο στις εκλογές του 2012.
Κόσμος
  • Ο Ραούλ Κάστρο αναμένεται να επανεκλεγεί την Κυριακή πρόεδρος της Κούβας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νεοαναδειχθείσας Εθνοσυνέλευσης της νησιωτικής χώρας. Ο 81 ετών Ραούλ Κάστρο, που για σχεδόν μισό αιώνα είχε υπηρετήσει τη χώρα από τη θέση του υπουργού Άμυνας, ανέλαβε προσωρινά την εξουσία το 2006, μετά τα προβλήματα υγείας που παρουσίασε ο αδελφός του, Φιντέλ Κάστρο. Το 2008 η Εθνοσυνέλευση είχε επιβεβαιώσει την ανάδειξή του σε αρχηγό του κράτους.
  • Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί κατέκλυσαν για μια ακόμα φορά τους δρόμους της Μαδρίτης, διαμαρτυρόμενοι για τη λιτότητα, αλλά και τα σκάνδαλα διαφθοράς που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας και τα οποία πλέον αγγίζουν και το Παλάτι.
  • Ο αιφνίδιος θάνατος 30χρονου Παλαιστίνιου κρατουμένου σε ισραηλινή φυλακή έρχεται να προστεθεί στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών: Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο 30χρονος εξέπνευσε μετά από καρδιακή ανακοπή, αλλά οι Παλαιστίνιοι ζητούν διεθνή έρευνα για το περιστατικό εκτιμώντας ότι «ίσως οφείλεται σε βασανιστήρια».
  • Επανέρχεται η ΔΗΜΑΡ στο θέμα των ρυθμίσεων για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τονίζοντας ότι η λήψη μέτρων για το ζήτημα αποτελεί «δέσμευση της κυβέρνησης συνευθύνης». Πρωταρχικό μέτρο είναι η μείωση των επιτοκίων και η διευκόλυνση της αποπληρωμής, ενώ την ίδια στιγμή το σύνολο κάθε ρυθμισμένης δόσης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25% των συνολικών παρουσών εισοδημάτων των νοικοκυριών, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
  • Το μέτρο της είσπραξης του ΦΠΑ σε ημερήσια βάση εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της προσπάθειας να εισρεύσει χρήμα στα κρατικά ταμεία. Το συνολικό σχέδιο αποκαλύπτει μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
  • Την ερχόμενη Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Μαρτίου στους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Την ίδια μέρα θα καταβληθεί το επίδομα παραπληγίας μηνός Μαρτίου, καθώς και τα αναδρομικά ποσά Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου που αντιστοιχούν σε δώρα εορτών και επίδομα αδείας.
Αθλητισμός
  • Σημαντική εκτός έδρας νίκη σημείωσε η Ρεάλ Μαδρίτης, που επικράτησε με 2-1 της Λα Κορούνια στο «Ριαθόρ» και βρίσκεται μόλις έναν βαθμό πίσω από την συμπολίτισσα Ατλέτικο, σήμερα Κυριακή υποδέχεται την Εσπανιόλ.
  • Με νίκη συνέχισε τις υποχρεώσεις της στο γαλλικό πρωτάθλημα η Σεντ Ετιέν, που επικράτησε με το εντυπωσιακό 3-0 της Νανσί εκτός έδρας. Την Κυριακή. διεξάγεται το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ της πρωτοπόρου Παρί Σεν Ζερμέν της Μαρσέιγ που βρίσκεται στην τρίτη θέση.
  • Παλέρμο και Τζένοα αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 26ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος.




ΑΟΖ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΜΟΝΟ "ΔΥΟ ΔΑΝΕΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ"

Η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που κατά πολλούς πρέπει να γίνει άμεσα και γρήγορα, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση,  όπως  θέλουν να φαντάζονται . Αλλά  ούτε μπορεί να ανακηρυχθεί με την απόκτηση «δυο δανεικών φρεγατών». Θέλω να ανατρέψω τις κλασσικές σκέψεις και απόψεις και να θέσω   τους προβληματισμούς μου για το ζήτημα.

 Ας δούμε τo  θέμα  από την αρχή.

Η   Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, δημιούργησε μια νέα θαλάσσια ζώνη, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Η παράκτια χώρα έχει το δικαίωμα να ορίσει ως ΑΟΖ μια ζώνη πλάτους μέχρι 200 ναυτικών  μιλιών  από τις ακτές της, εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών και πόρων, ζώντων ή μη, των υπερκείμενων υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας και με την προϋπόθεση ότι δε θα συναντάει την ΑΟΖ της απέναντι χώρας, οπότε το όριο καθορίζεται από τη μέση απόσταση ή μέση γραμμή. Ένα παράκτιο κράτος αποκτά ΑΟΖ με μονομερή δήλωση ανακήρυξης. Στη συνέχεια, συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη. Εάν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία οριοθέτησης, οι γειτονικές χώρες λύνουν τη διαφορά τους με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο.
 
Στο σημείο αυτό πρέπει να σκεφτούμε το εξής. Για την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή της Μεσογείου θα πρέπει να συμφωνήσουν δηλαδή, η Τουρκία, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Λιβύη. Μέχρι σήμερα συζητάμε και αναφέρουμε πως οι Τούρκοι δημιουργούν το πρόβλημα. Και είναι σωστή η άποψη αυτή,  όμως οι γείτονες μας ασκούν μακροχρόνια διπλωματία με προσεκτικά βήματα. Τι εννοούμε; Πριν από 6 μήνες η τουρκική κυβέρνηση δανειοδότησε με 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια το νέο καθεστώς στην Αίγυπτο, του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μορσί και η ήδη το Κάϊρο, έχει σταματήσει τις συνομιλίες για ΑΟΖ.

Τι κάνει τώρα η Αίγυπτος;

O  υπουργός Πετρελαίων  της χώρας Αμπντουλάχ Γκχοράμπ δήλωσε πως τα «θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν είναι ακόμη συμφωνημένα». Ο Αιγύπτιος υπουργός δήλωσε ακόμη «ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως τα «τρία κράτη πρέπει να συμμετάσχουν στον καθορισμό των συνόρων», προσθέτοντας ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση εργάζεται ήδη στην κατεύθυνση αυτή». Ουσιαστικά ο Αιγύπτιος υπουργός απέκλεισε την Ελλάδα, με το Καστελόριζο σαν να μην έχει δικαίωμα συζήτησης για την ΑΟΖ! Στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή της Μεσογείου κρίσιμο ρόλο παίζει το Καστελόριζο, καθώς εξασφαλίζει κοινό όριο της ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, όπως προσπαθεί η Τουρκία και φαίνεται να αποδέχεται ο το καθεστώς Μορσι , η Αίγυπτος αποκτά σύνορα με την Κύπρο και την Τουρκία, με την Ελλάδα να χάνει ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ΑΟΖ!

 Στο θέμα της Λιβύης, ο Ερντογάν ζητούσε επίμονα την αποχώρηση του Καντάφι (σ.σ. λιγους μήνες πριν την πτώση του καθεστώτος) και στήριζε οικονομικά τους αντάρτες. Τώρα το νέο καθεστώς είναι ξεκάθαρα υπέρ της Τουρκίας. Αυτό το διαπίστωσε  και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος  στη συνομιλίες του με τον Λίβυο ομόλογο του Μοχάμεντ Αμντελαζίζ τον περασμένο Δεκέμβριο,   ο οποίος ουσιαστικά διαφώνησε σχετικά  τις συνομιλίες με την Ελλάδα για τον καθορισμό ΑΟΖ.  "Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Υπήρχαν συνεννοήσεις και συνομιλίες και μου δόθηκε σήμερα το πρωί η ευκαιρία να συνομιλήσω με τον συνάδελφό μου για αυτό το θέμα. Διότι το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Λιβύη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που έχουν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και τη Λιβύη. Επιδιώκουμε να υπάρξει μία γενική συμφωνία που να συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες που τους αφορά αυτό το θέμα. Γιατί εμείς θέλουμε να κοιτάξουμε προς το μέλλον συνολικά,  όχι μεμονωμένα" δήλωσε.

 Το Διεθνές Δίκαιο και οι παγίδες
 
Επίσης υπάρχει και το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού που το κρατά στα χέρια της η Τουρκία. Μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Θάλασσας  όπου ο Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν.
 
Η απόφαση του 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Το  Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε  αποφανθεί ότι η «Νήσος των Οφεων» , που ανήκει στην Ουκρανία αλλά βρίσκεται κοντά στις ρουμανικές ακτές, δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ, παρά μόνο χωρικά ύδατα!  Δηλαδή ένα νησί σαν  το Καστελόριζο σύμφωνα με την απόφαση δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα;


Βέβαια η Νήσος Οφεων δεν έχει κατοίκους αλλά φυλάκιο με στρατιώτες, ενώ το Καστελόριζο κατοικείται. Oμως υπάρχει χειρότερη απόφαση που επιβαρύνει τη θέση μας.  H απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Θάλασσας που  εκδόθηκε στις 14 Μαρτίου 2012. Υπήρχε μια διένεξη του Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους. Η διαμαχη αφορούσε το νησί Σεν Μάρτιν το οποίο ανήκει στο Μπαγκλαντές  αλλά βρίσκεται απέναντι από τις ακτές της Μιανμάρ.  Έχει έκταση περίπου 8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 7.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου όμως, το Σεν Μάρτιν, έχει χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων όμως το Δικαστήριο έκρινε ότι το νησί δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε και ΑΟΖ πέραν των 12 ν.μ.  Για να φθάσει στο συμπέρασμα αυτό, το δικαστήριο  αξιοποίησε,  τη νομολογία που παρήγαγε  το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης  κατά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2009 στην οποία αναφερθήκαμε. Ο αιφνιδιασμός της Άγκυρας μπορεί να έρθει με μια πρόταση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο και την υφαλοκρηπίδα και για την ΑΟΖ. Βέβαια θα πρέπει πρώτα η Άγκυρα να επικυρώσει το Δίκαιο της Θάλασσας που μέχρι σήμερα αρνείται.  Αν όμως οι Τούρκοι μας αιφνιδιάσουν; Tι κάνουμε;

 Θα  δεχθούμε την προσφυγή; Ποιος θα αναλάβει το ρίσκο μιας αρνητικής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου; Kαι αν το Δικαστήριο περιορίσει την ελληνική ΑΟΖ στη Μεσόγειο; Tι κάνουμε; Στόχος μας δεν είναι να εκφράσουμε την άποψη  πως δεν πρέπει να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ. Το αντίθετο,  η Ελλάδα έχει το δικαίωμα και πρέπει να επεκτείνει και τα χωρικά της ύδατα, και να καθορίσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
 
Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε πάντως  πως ο καθορισμός ΑΟΖ δεν είναι ένα απλό παιχνίδι. Πρέπει να γίνουν  οι κατάλληλες διπλωματικές, οικονομικές και ίσως στρατιωτικές προετοιμασίες με μακροχρόνιο ορίζοντα για να μην υπάρχουν παρενέργειες οι οποίες θα δίνουν την αίσθηση του «αυτογκόλ».  Το παράδειγμα των κινήσεων της μικρής σε σχέση με την Ελλάδα Κυπριακής Δημοκρατίας , απέναντι στα «νταϊλίκια» της Άγκυρας , τη μυστική διπλωματία με τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο έφεραν αποτελέσματα.  Ισως θα είναι καλό να ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα.