23 Φεβρουαρίου, 2013

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΓΝΟΙΑ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ!

Το ιδεολόγημα του μακεδονισμού που διαπερνά το κράτος των Σκοπίων λειτουργεί βλαπτικά πρωτίστως για το ίδιο. Ο υπερφίαλος σοβινισμός της κυβέρνησης Γκρούεφσκι οδηγεί στη μετατροπή της πρωτεύουσας του κράτους σε βαλκανική Ντίσνεϊλαντ, προκαλώντας θυμηδία στον επισκέπτη. Η διακωμώδηση της προσπάθειας αυτής αποτυπώνεται σε πρόσφατο τεύχος του έγκυρου «Economist» με ειρωνικές περιγραφές για τις «ιστορικές ανησυχίες» της κυβέρνησης Γκρούεφσκι.

Η ανέγερση ενός αγάλματος τεραστίων διαστάσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το εξίσου γιγαντιαίων διαστάσεων άγαλμα του Φίλιππου Β' της Μακεδονίας, του βασιλιά των Βουλγάρων Σαμουήλ και της Μητέρας Τερέζας στο εσωτερικό των γειτονιών της αλβανόφωνης μειονότητας, μια και η καταγωγή αυτής της σημαντικής προσωπικότητας ήταν αλβανική, αναδεικνύουν την κεντρική γραμμή πλεύσης του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι -«βάλτε τώρα που γυρίζει»- αποτυπώνουν τον ιστορικό και πολιτικό οπορτουνισμό της κυβέρνησής του και του ιδίου προσωπικά. Ευτυχώς που στην περιοδεία του στα Βαλκάνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Ουίνστον Τσόρτσιλ δεν είχε περάσει από τα Σκόπια, γιατί τώρα θα είχε ένα άγαλμα σε κεντρικό σημείο της πόλης στις διαστάσεις του Empire State Building και μονογραφίες αμφιβόλου ιστορικής αξίας που θα ανέλυαν τη... «μακεδονική» [sic] συνείδησή του!

Ο Νίκολα Γκρουέφσκι έχει κερδίσει επάξια, αλλά με τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, μια περίοπτη θέση στο παλκοσένικο της διεθνούς ιλαρότητας. Ομως το ουσιαστικό ζήτημα που προκαλεί ο υπερφίαλος σοβινισμός του Γκρούεφσκι δεν είναι ασφαλώς ο μακεδονισμός. Ο μακεδονισμός είναι αρχαιότερος του σημερινού πολιτικού σχήματος στα Σκόπια. Αποτελεί ένα παρωχημένο αλλά και πλήρως απαξιωμένο όχημα ιδεολογηματικού εισοδισμού στις πολιτικές συνθήκες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της Μακεδονίας υπό οθωμανική κτήση όταν πλέον η Υψηλή Πύλη αδυνατεί να ελέγξει τις εξελίξεις στην περιοχή.

Αποτελεί σημείο άξιο αναφοράς ότι ακόμη και οι πλέον φανατικοί της ανορθολογικής αυτής θεωρίας στις ιδιωτικές τους συζητήσεις αντιλαμβάνονται ότι επιδιώκουν να σκαρώσουν μια μεγάλη φάρσα απέναντι στην Ιστορία και τη λογική. Το πραγματικό ζήτημα που προκύπτει από τον μακεδονισμό είναι η ακύρωση όλων των στοιχείων και δεδομένων που θα βοηθούσαν το κράτος των Σκοπίων να παραμείνει ενωμένο, να αναπτύξει ένα σταθερό αστικό δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο συμβάλλοντας δημιουργικά στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής.

Δυστυχώς, η ίδια η κυβέρνηση Γκρούεφσκι με τις έμμονες της έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και από μέσα πετάγονται όλα αυτά τα «δαιμόνια» που είναι ικανά να παράγουν διαρκείς συστημικές αναταράξεις. Η Ελλάδα αποτέλεσε στο πρόσφατο παρελθόν και μπορεί να αποτελέσει το σημαντικότερο στήριγμα των Σκοπίων στο μέλλον. Αντ’ αυτού, η σημερινή αλλοπρόσαλλη στάση του γειτονικού κράτους αφήνεται σε μια μοναχική και εσωστρεφή πορεία που εμμένει στη χάλκευση της Ιστορίας προσφέροντας τα κατάλληλα προσχήματα για την περαιτέρω ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων των αλβανοφώνων.

Το μόνο που δεν χρειάζεται, ιδιαιτέρως τη στιγμή αυτή, η ΝΑ Ευρώπη είναι μια σπίθα που θα προκαλέσει εκρηκτικές αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι δεν αντιλαμβάνεται τον πραγματικό κίνδυνο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, επιδιώκοντας να οικοδομήσει μια εθνική ταυτότητα πάνω σε χονδροειδείς ιστορικές χαλκεύσεις, αντιπάθεια προς τους γείτονες και έναν επικίνδυνο αλλά και ψευδεπίγραφο αλυτρωτισμό που στοχεύει κυρίως την Ελλάδα. Κι ενώ ασφαλώς η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τον σκοπιανό σοβινισμό, η σταθερότητα της ΝΑ Ευρώπης μπορεί να πληγεί λόγω των χειρισμών ενός κλασικού Βαλκάνιου πολιτικού όπως ο Γκρούεφσκι που πειραματίζεται έχοντας ολική άγνοια των κανόνων και των παγίδων του διεθνούς παιγνίου.

Οπως λέω και στους φοιτητές μου, η διεθνής πολιτική δεν ευνοεί τις προβλέψεις. Αν αποτολμούσα όμως μία, αυτή θα ήταν ότι ο Γκρούεφσκι δεν θα γίνει ποτέ άγαλμα σε καμία πλατεία, έστω και σε κάποια απόμερη γωνιά στη σκοπιανή πρωτεύουσα. Ξεχωριστό κεφάλαιο κακής εφαρμογής των θεωριών ηγεσίας σίγουρα. Αγαλμα όμως ποτέ!


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός του Mετρό «Άγιος Αντώνιος» τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα (23-24/2 και 2-3/3), λόγω πραγματοποίησης δοκιμών για τον έλεγχο του συστήματος σηματοδότησης εν όψει της ένταξης των σταθμών «Περιστέρι» και «Ανθούπολη» στο δίκτυο της Γραμμής 2. Εκτός λειτουργίας και ο σταθμός «Άγιος Δημήτριος» της Γραμμής 2 τις μεταμεσονύκτιες ώρες του Σαββάτου 23/2 και του Σαββάτου 2/3.
  • Η Microsoft αναμένεται να παρουσιάσει τον Απρίλιο την επόμενη γενιά της κονσόλας βίντεοπαιχνιδιών της, Xbox 720, σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγες μόλις ημέρες αφότου η Sony αποκάλυψε τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με το επερχόμενο Playstation 4.
  • Με τη λήξη της διακαναλικής τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των υποψηφίων Νίκου Αναστασιάδη, προέδρου του ΔΗΣΥ, και του Σταύρου Μαλά, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία στην κύρο, εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Μία υπάλληλος (σε αργία), του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μία πρώην υπάλληλος και μία συνταξιούχος του ίδιου Οργανισμού (ΓΛΚ), καθώς και άλλα τρία άτομα, που θεωρείται ότι ανήκαν σε δύο ανεξάρτητα κυκλώματα, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., για εμπλοκή σε μεγάλες υποθέσεις υπεξαίρεσης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Στα ίδια εκλογικά κέντρα με την αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής ψηφίζουν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που ζουν στην Ελλάδα. Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 18:00 με διακοπή μίας ώρας (12:00-13:00).

Κόσμος
  • Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των πυρηνικών δοκιμών που διεξάγει η Βόρεια Κορέα, ενώ οι δύο αρχηγοί κρατών δεσμεύτηκαν για «ισχυρή δράση» έναντι στην πυρηνική απειλή.
  • Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε επισήμως την Παρασκευή από το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο να καταργήσει νόμο, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 και χαρακτηρίζει σε ομοσπονδιακό επίπεδο το μυστήριο του γάμου αποκλειστικά ως ένωση ενός άνδρα και μίας γυναίκας, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που ήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
  • Ο Ραούλ Κάστρο αναμένεται να επανεκλεγεί την Κυριακή πρόεδρος της Κούβας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νεοαναδειχθείσας Εθνοσυνέλευσης της νησιωτικής χώρας. Ο 81 ετών Ραούλ Κάστρο, που για σχεδόν μισό αιώνα είχε υπηρετήσει τη χώρα από τη θέση του υπουργού Άμυνας, ανέλαβε προσωρινά την εξουσία το 2006, μετά τα προβλήματα υγείας που παρουσίασε ο αδελφός του, Φιντέλ Κάστρο. Το 2008 η Εθνοσυνέλευση είχε επιβεβαιώσει την ανάδειξή του σε αρχηγό του κράτους.
  • Την πρότασή της για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις μπαταρίες που αντιμετώπισαν τα αεροσκάφη 787 Dreamliner παρουσιάζει την Παρασκευή η Boeing στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των Ηνωμένων πολιτειών (FAA).
  • Ανεστάλησαν από την Παρασκευή όλες οι πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-35 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, έπειτα από πρόβλημα που εντοπίστηκε στον κινητήρα ενός αεροσκάφους που χρησιμοποιείτο για δοκιμές στην Καλιφόρνια.

Οικονομία
  • Ο οίκος αξιολόγησης αξιόχρεου Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας κατά μια βαθμίδα, από ΑΑΑ σε Aa1, λόγω της «αδυναμίας» στις προοπτικές της ανάπτυξής της. Είναι η πρώτη φορά από το 1978 που η βρετανική οικονομία χάνει την κορυφαία θέση στην αξιολόγηση.
  • Εν αναμονή του νέου φορολογικού εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κρίνεται έρευνα της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία το 70% των πολιτών «δικαιολογεί» τη φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πιστεύοντας ότι γίνεται για λόγους βιωσιμότητας και όχι με σκοπό το κέρδος. Το 53% θεωρεί ότι πάνω από τους μισούς συμπολίτες τους φοροδιαφεύγουν συστηματικά.
  • Την υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπογράψει το Σάββατο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε το πρωί της Παρασκευή στην τηλεόραση του Ant1. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση ότι δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός.

Αθλητισμός
  • Το ντέρμπι του Μιλάνου μεταξύ Ιντερ και Μίλαν, που θα γίνει το βράδυ της Κυριακής στο «Τζουζέπε Μεάτσα», δεσπόζει στο πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Στην Αγγλία, η Σίτι υποδέχεται το μεσημέρι (15.30, Nova sports 2) της Κυριακής την Τσέλσι σε μία σπουδαία αναμέτρηση που στην παρούσα φάση αφορά στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Το ντέρμπι που θα διεξαχθεί την Κυριακή, με την Παρί Σεν Ζερμέν να υποδέχεται την Μαρσέιγ, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής στο Championnat.
  • Στην Παιανία βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος και μίλησε στους παίκτες των «πρασίνων» προκειμένου να τους θέσει προ των ευθυνών τους. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι στο χέρι τους να βγάλουν την ομάδα στην Ευρώπη, κάτι που εφόσον συμβεί θα βοηθήσει τον σύλλογο από πολλές πλευρές, μεταξύ των οποίων και την οικονομική.
  • Το όνειρό του να δει τον Ολυμπιακό να παίζει σε ένα άλλο, ανώτερο, επίπεδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εξέφρασε ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων», Μίτσελ, μία ημέρα μετά την ήττα με σκορ 1-0 από τη Λεβάντε που σφράγισε τον αποκλεισμό των Πειραιωτών από το Europa League.



ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΟΥΝΟ;

Χρόνια τώρα η Δημοκρατία ή, για την ακρίβεια, το πολιτικό καθεστώς, όπως αυτό κατήντησε τη μεταπολιτευτική περίοδο, δοκιμάζεται από τις επιλογές της πολιτικής ελίτ, επιλογές που, αν δεν επιβάλλονται, συναποφασίζονται ή στην καλύτερη περίπτωση υποστηρίζονται από την επιχειρηματική και πνευματική (sic) ελίτ του τόπου... Ολοι οι προαναφερθέντες, μεθυσμένοι από τα θέλγητρα της εξουσίας, κόβοντας και ράβοντας στα μέτρα και τα ιδιοτελή τους συμφέροντα, τους νόμους ακόμα και το ίδιο Σύνταγμα, τον καταστατικό χάρτη της χώρας, εξευτέλισαν τους θεσμούς, οι οποίοι, αν λειτουργούσαν σωστά και δημοκρατικά, θα ήταν η πραγματική ασφάλεια όχι μόνο για τους πολίτες, αλλά κυρίως για τους ίδιους.

Οι αδυναμίες και η τραγική κατάσταση στην οποία οδήγησαν τη Δημοκρατία δεν ήταν απολύτως ορατά όσο διαρκούσε η ευημερία ή, για την ακρίβεια, η κίβδηλη ευμάρεια που πρόσφεραν στον λαό, καθιστώντας τον κατά μία έννοια συνένοχο στο έγκλημα που τελούνταν επί δεκαετίες στη Δημοκρατία και την ίδια την Ελλάδα. Η Δημοκρατία δοκιμαζόταν και η κοινωνία έβραζε, κάτι που δεν μπορούσαν να διακρίνουν οι ηγέτες μας, αφού το «μπουκωμένο στόμα», εκτός των άλλων, βλάπτει σοβαρά και την όραση ή, για την ακρίβεια, τη διορατικότητα. Ομως την κατάσταση στην οποία διολίσθαινε η πατρίδα μας τη διέκριναν και τη διαπίστωναν οι ξένοι, που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την Ελλάδα, αφού εδώ, σ’ αυτό «το χέρι που εκτείνεται στη Μεσόγειο» και «στο χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στη θάλασσα», στην Κύπρο, συναντώνται και συγκρούονται διαχρονικά τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Και είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, για να εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Ο ξεχαρβαλωμένος κρατικός μηχανισμός και η διαλυμένη δημοκρατική συνοχή της ελληνικής κοινωνίας φάνηκαν ξεκάθαρα στις πυρκαγιές του 2007 και στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008. Τότε υπήρχαν ενδείξεις -ή και αποδείξεις- για την εμπλοκή ξένου παράγοντα και στις δύο περιπτώσεις. Ομως το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Το ζητούμενο είναι να μην καταλήξει κανείς σε μια τέτοια κατάσταση, που θα επιτρέπει στον ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ να αναμειγνύεται σε τέτοιες καταστάσεις σε μια άλλη χώρα. Ομως και πάλι η προαναφερθείσα τριπλέτα της ελληνικής ελίτ (πολιτικοί - επιχειρηματίες - διανοούμενοι) δεν μπόρεσε να δει τι επέρχεται -μπουκωμένο στόμα και μάτια γαρ-, αφού αμέσως μετά τα άγρια γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, όταν η χώρα ήδη είχε μπει στον προθάλαμο του σπιράλ του θανάτου, σημαντικό μέρος της ελίτ έδωσε ρεσιτάλ ανευθυνότητας, οδηγώντας τη χώρα στην καταστροφή και την υποδούλωση.

Για να γίνουμε συγκεκριμένοι, εννοούμε την αδυναμία της τότε κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση και να βρει λύσεις -αυτό ήταν το καθήκον και η αποστολή της- και τις αθλιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, αντί να ψέγει την κυβέρνηση που αργούσε να λάβει μέτρα -μιλάμε για την άνοιξη του 2009-, τορπίλισε τις όποιες προσπάθειες για ανακοπή της πορείας προς τον γκρεμό. Ποιος δεν θυμάται, άραγε, τον συνδικαλιστικό ακτιβισμό του ΓΑΠ, που φωτογραφιζόταν κλαίγων από τα δακρυγόνα, καθώς και ανεκδιήγητους πολιτικάντηδες που σκαρφάλωναν -κυριολεκτικά- στα κάγκελα, για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Μετά ήλθαν το «λεφτά υπάρχουν» και η παρέα του ΓΑΠ και των κηπουρών του, που αποτελείωσαν ό,τι είχε απομείνει από τη χώρα και από τη δημοκρατία, μένοντας να αποδειχτεί από μια υγιή ελληνική κυβέρνηση αν το έγκλημα οφειλόταν στη βλακεία ή ήταν από πρόθεση, δηλαδή προδοσία. Την τελευταία πράξη του δράματος έπαιξαν-παίζουν οι κυβερνήσεις Πικραμμένου - Σαμαρά, πλήττοντας και διαρρηγνύοντας τα τελευταία ψήγματα κοινωνικής συνοχής, με τα εξοντωτικά μέτρα που λαμβάνονται με απαράμιλλη ψυχρότητα και αναλγησία από τον άλλοτε συνεργάτη του Σημίτη, ο οποίος θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός με τον πιο διεφθαρμένο κύκλο στενών συνεργατών και εκ των βασικών υπευθύνων της καταστροφής της χώρας.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, κανείς από τους ιθύνοντες δεν έχει καταλάβει (;) ότι η χώρα διολισθαίνει σταδιακά σε μια κατάσταση που ίσως είναι χωρίς επιστροφή! Ο αριθμός των -συλληφθέντων και μη- στελεχών των Πυρήνων της Φωτιάς καθώς επίσης ο αριθμός και τρόπος που έδρασε η «καταδρομική ομάδα» στις Σκουριές Χαλκιδικής.


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ

Το τουρκικό κράτος είναι μια αυθαίρετη, ετοιμόρροπη κατασκευή σε καταπατημένο «οικόπεδο», του οποίου οι νόμιμοι κτήτορες είναι οι λαοί και οι φυλές της Μ. Ασίας και της Ανατολίας. Το συγκολλητικό υλικό που υπάρχει στους αρμούς τούτου του κιτς οικοδομήματος είναι το αίμα των γενοκτονημένων μειονοτήτων, που υπέστησαν επί αιώνες την ασιατική βαρβαρότητα - πρώτα του αδηφάγου οθωμανισμού και ύστερα του κεμαλικού ναζισμού.

Τώρα, εν όψει της ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ και της προετοιμασίας για την εκμετάλλευση των πιθανώς αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, η Τουρκία «προκήρυξε» ως δικά της θαλάσσια «οικόπεδα» περιοχές που συμπίπτουν με τις ελληνικές!

Πάγια τακτική των θρασύτατων εκπροσώπων των εξουσιαστικών δομών της γείτονος είναι ο εθνικός παρασιτισμός, η υφαρπαγή και η λεηλασία. Είτε αυτά γίνονται με το ξίφος και τη φωτιά είτε με την απόπειρα καταπάτησης «οικοπέδων» που δεν τους ανήκουν.

Πολύ ορθά, αν και με καθυστέρηση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, απαντώντας έτσι στην τουρκική απόπειρα ιδιοποίησης περιοχών που καλύπτουν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου και του Καστελορίζου.

Ωστόσο, το μείζον ζήτημα στην ανάσχεση των τουρκικών αξιώσεων δεν είναι τόσο η επιδέξια διπλωματία όσο η στιβαρή εθνική άμυνα. Ολα τα επιχειρήματα και το «δίκιο» του κόσμου αν έχει μια χώρα, δεν θα μπορέσει να τα αξιοποιήσει αν δεν διαθέτει εμφανή, αποδείξιμη δύναμη αποτροπής: Πολεμική Αεροπορία, Στρατό και Πολεμικό Ναυτικό, με υψηλό ηθικό, καταρτισμένα στελέχη και καλά συντηρημένο εξοπλισμό.

Τα τελευταία μέρη της ελληνικής εξίσωσης, λόγω Μνημονίου, τείνουν να «θολώσουν». Χαρακτηριστική της οικτρής οικονομικής κατάστασης των υπερασπιστών της πατρίδας μας είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το συντονιστικό συμβούλιο των τριών ενώσεων απόστρατων αξιωματικών.

Εκεί αναφέρεται ότι «η τρόικα έχει στοχοποιήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις και σκοπεύει στην όσο το δυνατόν φτωχοποίησή τους, με επακόλουθο την μείωση του αξιόμαχού τους και της αποτρεπτικής τους ισχύος με την ανοχή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Ακούει κανείς;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

532: Θεμελιώνεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

1455: Ο Γουτεμβέργιος τυπώνει το πρώτο βιβλίο, που δεν είναι άλλο από τη Βίβλο.

1839: Θεμελιώνεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

1966: 1.500 τηλεοπτικοί δέκτες το πρώτο κανονικό πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ δηλαδή.

Γεννήσεις

1685: Georg Friedrich Handel, Γερμανός baroque συνθέτης.

Θάνατοι

1973: Κατίνα Παξινού, ηθοποιός.