19 Φεβρουαρίου, 2013

† Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ Η ΑΘΗΝΑΙΑ (19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

Η Αγία καταγόταν από τη σπουδαία οικογένεια των Μπενιζέλων. Γεννήθηκε δε με θαυματουργικό τρόπο, ύστερα από προσευχές των γονέων της προς την Υπεραγία Θεοτόκο , διότι για χρόνια δεν αποκτούσαν παιδί. Φρόντισαν οι ευσεβείς γονείς της να την αναθρέψουν με επιμέλεια και να την μορφώσουν με την ανθρώπινη και θεία σοφία. Σε πολύ μικρή ηλικία την πάντρεψαν με ένα πλούσιο άρχοντα της Αθήνας , κατά πολύ μεγαλύτερό της, ο οποίος της συμπεριφερόταν με απάνθρωπη σκληρότητα και αυταρχικότητα. Η Αγία υπέμενε τη σκληρή συμπεριφορά του συζύγου της επί τρία ολόκληρα χρόνια. Τελικά ο σύζυγός της απεβίωσε ξαφνικά. Η αγία έμεινε πλέον στο πατρικό της σπίτι με τους γονείς της. Πολλοί νέοι τη ζήτησαν σε γάμο, όλα τα αρχοντόπουλα της Αθήνας και της περιοχής ,εκείνη όμως απέρριπτε όλες τις προτάσεις. Η αγία, απ’ ό,τι φαίνεται άλλα σκεπτόταν και ποθούσε.

Μετά τον θάνατο των γονέων της , ύστερα από δέκα χρόνια, έγινε μοναχή μαζί με τις υπηρέτριες του σπιτιού της και άλλες κοπέλλες που επιθυμούσαν τον μοναχικό βίο. Κατόπιν οράματος δε, ανήγειρε ναό προς τιμήν του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και Μονή εκεί όπου σήμερα είναι η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Εάν η Αγία Φιλοθέη ήθελε απλώς να γίνει μοναχή, υπήρχαν πολλές μονές όπου θα μπορούσε να εγκαταβιώσει και μακριά από την Αθήνα. Όμως ο σκοπός της δεν ήταν να ζήσει μόνο την μοναχική ζωή αλλά να βοηθήσει τον λαό, ο οποίος δεινοπαθούσε κυριολεκτικά στη σκλαβιά των Τούρκων. Έτσι έφτιαξε το μοναστήρι της κάτω από την Ακρόπολη, μέσα στην πόλη.

Ήταν ένα μοναστήρι διαφορετικό από τα άλλα. Μέσα σε αυτό λειτουργούσε σχολείο, νοσοκομείο , γηροκομείο, ορφανοτροφείο, εργαστήρια εκμάθησης υφαντικής, κεντήματος. Εκεί τα παιδιά της Αθήνας μάθαιναν γράμματα, την πίστη τους και την ιστορία τους. Εκεί οι γυναίκες της Αθήνας και των περιχώρων μάθαιναν διάφορες τέχνες που τους ήταν χρήσιμες στην οικογένειά τους. Όταν παντρεύονταν ήξεραν να υφάνουν, να ράψουν τα ενδύματα για όλη την οικογένεια, ακόμη μπορούσαν να πωλήσουν, ώστε να έχουν οικονομική ευχέρεια, να πληρώνουν τον φόρο τους, να μην αναγκάζονται να εργάζονται στα τουρκόσπιτα και να κινδυνεύουν ποικιλοτρόπως. Έτσι δημιουργήθηκε μια εμπορική κίνηση στην Αθήνα, με κέντρο το μοναστήρι της αγίας Φιλοθέης. Κοντά εξάλλου ήταν και ο Πειραιάς, το λιμάνι.

Πολλές Ρωμιές σκλάβες των Τούρκων, που πιέζονταν να αλλαξοπιστήσουν, κατέφευγαν στη μονή της Αγίας Φιλοθέης, η οποία τις δεχόταν, τις περιέθαλπε και τις έκρυβε σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες. Στη συνέχεια, ντυμένες μοναχές, μέσα από τα μετόχια της Αττικής και των Κυκλάδων, έφευγαν ελεύθερες για τους τόπους τους. Η Μονή είχε μεγάλη περιουσία, από την πατρική οικογένεια της Αγίας αλλά και από τον σύζυγό της, η οποία αυξανόταν συνεχώς με τις διάφορες δωρεές. Δυστυχώς υπήρχαν Ρωμιοί οι οποίοι υπέβλεπαν την αύξηση της περιουσίας της μονής και προσπαθούσαν να την καταπατήσουν, χωρίς να αντιλαμβάνονται το τεράστιο έργο το οποίο επιτελούσε η μονή. Υπήρξε ακόμη σύγκρουση και με τον Άγιο Τιμόθεο, επίσκοπο Ευρίπου, ιδρυτή της Ι. Μονής Πεντέλης.

Τόση αναστάτωση δημιουργήθηκε, ώστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγκάστηκε να στείλει ανώτατο αξιωματούχο του, για να εξετάσει επί τόπου την υπόθεση. Το αποτέλεσμα ήταν ευνοϊκό για την μονή της Αγίας. Οι Τούρκοι ωστόσο γρήγορα αντελήφθησαν ότι κάτω από τα μάτια τους γινόταν ένα έργο – βόμβα για την εξουσία τους. Έτσι συνέλαβαν την Αγία, αν και ήταν ασθενής και την οδήγησαν στον βοεβόδα της Αθήνας, ο οποίος διέταξε να φυλακιστεί. Η μονή λεηλατήθηκε. Στις προτροπές του για εξώμοση η Αγία απάντησε με γενναιότητα ομολογώντας τον Χριστό Θεό αληθινό. Ο ηγεμόνας τότε διέταξε να βασανιστεί και να θανατωθεί. Επενέβησαν όμως οι πρόκριτοι των Αθηνών και με χρήματα κατόρθωσαν να την ελευθερώσουν.

Η Αγία, για να μην επιβαρυνθούν οι άνθρωποι οικονομικά ,υποθήκευσε την περιουσία της μονής, ακόμη και τα ιερά σκεύη, για την εξεύρεση χρημάτων. Έστειλε μάλιστα επιστολή στην Γερουσία της Βενετίας και κατόρθωσε να πετύχει γενναία ετήσια οικονομική επιχορήγηση. Έτσι η Μονή του Αγίου Ανδρέα ανέκαμψε και συνέχιζε το έργο της χωρίς μάλιστα να κάνει διακρίσεις σε Τούρκους και Ρωμιούς. Τελικά οι Τούρκοι, επειδή δεν μπορούσαν φανερά να πλήξουν την Αγία και να σταματήσουν το έργο της, λόγω του κύρους που είχε ανάμεσα στον λαό και της φήμης της, που εξαπλωνόταν πέρα από την Αττική , ενήργησαν διαφορετικά.

Στις 3 Οκτωβρίου, εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, πολιούχου των Αθηνών, η Αγία με κάποιες μοναχές έκαναν αγρυπνία στο μετόχι τους , τον Άγιο Ανδρέα στα Πατήσια . Πέντε Τούρκοι, καλυπτόμενοι από το σκοτάδι, όρμησαν στην εκκλησία , άρπαξαν την Αγία και την χτύπησαν τόσο πολύ που την άφησαν μισοπεθαμένη. Οι μοναχές την μετέφεραν στο άλλο τους μετόχι στην Καλογρέζα, όπου παρέμεινε κλινήρης, υποφέροντας από τους πόνους εξαιτίας του ξυλοδαρμού, χωρίς να μπορεί να σηκωθεί, μέχρι την 19η Φεβρουαρίου του 1589, που παρέδωσε την αγία της ψυχή στην Αθήνα.

Η μονή συνέχισε το έργο της, μέχρι που στα χρόνια της Επανάστασης του 21 λεηλατήθηκε,  ερειπώθηκε και εγκαταλείφτηκε. Σήμερα υπάρχει ανακαινισμένος μόνο ο ναός στον περίβολο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το τίμιο λείψανο της Αγίας, μετά την ανακομιδή, βρέθηκε ακέραιο να ευωδιάζει και να μυροβλύζει. Μέχρι σήμερα ευρίσκεται στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Χωρίς τρόλεϊ θα μείνει ,τελικά, την Τρίτη η Αθήνα από τις 11:00 έως τις 16:00. Η στάση εργασίας γίνεται διότι η ένωση εργαζομένων Ηλεκτρονικών Λεωφορείων Περιοχής Αθηνών Πειραιώς (ΗΛΠΑΠ) αποφάσισε την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης, προκειμένου να αποφασίσουν για τη στάση τους κατά την απεργία της Τετάρτης.
  • Χειρόφρενο τραβούν την Τετάρτη τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός, ενώ τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα κινηθούν μόνο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Ασαφές παραμένει αν θα λειτουργήσει το Μετρό και το Τραμ, στα οποία η επίταξη δεν έχει αρθεί. Στα τρόλεϊ, οι εργαζόμενοι αναμένεται να λάβουν την τελική τους απόφαση την Τρίτη, οπότε θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας. Δεμένα και τα πλοία λόγω απεργίας της ΠΝΟ.
  • Λουκέτο μπαίνει την Τετάρτη στο δημόσιο και ιδωτικό τομέα, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καλώντας τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως στις 11 το πρωί. Χειρόφρενο σε τρένα και προαστιακό, στάση εργασίας στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ. Στάση εργασίας την Τρίτη στα τρόλεϊ. Την Τρίτη απεργούν και δημοσιογράφοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.
  • Aπαντήσεις σε 34 από τις συχνότερες ερωτήσεις που δέχεται για το σχέδιο «Αθηνά» παραθέτει στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Παιδείας. Mεταξύ άλλων, αναφέρονται οι στόχοι του σχεδίου, οι παθογένειες της ανώτατης εκπαίδευσης, ποιους αφορά πρωτίστως το σχέδιο. Σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ερώτηση για τον αριθμό των φοιτητών που θα αλλάξουν τόπο σπουδών με την εφαρμογή του σχεδίου, το υπουργείο απαντά «στο σύνολο των 250.000 ενεργών φοιτητών θα απαιτηθεί η μετακίνηση περίπου 18.000 φοιτητών - και αυτή εντός των Περιφερειών που σήμερα φοιτούν».
  • Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Χωρίς ριζική διοικητική μεταρρύθμιση, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη» διοργανώνουν, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Κantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, σε συνεργασία με το Megaron Plus.
Κόσμος
  • Η δημοσιονομική προσαρμογή για τις χώρες με υψηλό χρέος είναι αναπόφευκτη τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αναγνώρισε παράλληλα ότι βραχυπρόθεσμα το αποτέλεσμα παρόμοιων πολιτικών είναι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Μιλώντας εφ'ολης της ύλης στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι το ζητούμενο από την εφαρμογή των πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι να μετριάζονται οι δυσμενείς επιπτώσεις.
  • Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν φαίνεται να οδεύει σε μια νέα εκλογική νίκη -με ποσοστό ψήφων περίπου 58%- στην αναμέτρηση για την ανάδειξη νέου προέδρου της χώρας που διεξήχθη τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση που επικαλείται exit poll των Baltic Surveys/The Gallup Organization.
  • Απειλώντας να καταψηφίσουν το νέο προϋπολογισμό λιτότητας, οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι) ζήτησαν εν χορώ ουσιαστικές αλλαγές και ρήτρα αναθεώρησης σε δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 στις Βρυξέλλες παρουσία των προέδρων της ΕΕ και της Κομισιόν, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Μανουέλ Μπαρόζο.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να διατηρήσει σε ισχύ για τους επόμενους τρεις μήνες τις κυρώσεις της κατά της Συρίας, απορρίπτοντας εκκλήσεις να χαλαρώσει το εμπάργκο όπλων τόσο ώστε να οδηγήσει σε ενίσχυση του οπλισμού των ανταρτών, ανακοίνωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Πάντως θα τροποποιηθούν οι κυρώσεις για την παροχή μη-θανάσιμου υλικού, προφανώς προς τους αντάρτες, και τεχνικής υποστήριξης για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.
Οικονομία
  • Η αγοραστική δύναμη των Ιταλών συνταξιούχων τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια υπέστη μείωση που φτάνει ακόμα και το 33%, αποκαλύπτει έρευνα του ιταλικού κεντροαριστερού συνδικάτου CGIL. Η έρευνα του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία οι απολαβές των συνταξιούχων σημείωσαν δραματική πτώση». Μάλιστα η κατάσταση σύμφωνα με το συνδικάτο πρόκειται να επιδεινωθεί φέτος.
  • Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ζήτησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, εκτιμώντας ότι «η περιγραφή της καθημερινότητας, από τους πλέον αρμόδιους, θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά για να προστατεύσει την ελληνική μεσαία τάξη να επιβιώσει και να μπορέσει να ξεπεράσει με αξιοπρέπεια, ίσως την δυσκολότερη χρονιά της εντός κρίσης περιόδου».
  • «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει η αξιολόγηση των πραγμάτων την οποία κάναμε για την κατάσταση της Ελλάδας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μ.Ντράγκι της ΕΚΤ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραδοχή του ΔΝΤ. «Η κυβέρνηση θα πρέπει πλήρως να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα» υπογράμμισε, προσθέτοντας -στην γραμμή Ρεν- ότι για τη βαθιά ύφεση ευθύνεται το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος, αλλά και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος. Άλλωστε, τόνισε, με την επικαιροποίηση του προγράμματος τον Ιανουάριο, αυτό ανταποκρίνεται.
Αθλητισμός
  • Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε της Ρέντινγκ με 2-1 και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι Μίντλεσμπρο ή Τσέλσι.
  • Περίπατο έκανε η Σιένα μέσα στην έδρα της με αντίπαλο την Λάτσιο, της οποία επιβλήθηκε με 3-0 στο πέσιμο της αυλαίας της αγωνιστικής στο πρωτάθλημα Ιταλίας και ξεκόλλησε από τον πάτο της βαθμολογίας.
  • Ολοκληρώνεται το προσεχές διήμερο η πρώτη πράξη της φάσης των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, με τη διεξαγωγή των πρώτων αναμετρήσεων στα υπόλοιπα τέσσερα ζευγάρια. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο «Σαν Σίρο», όπου την Τετάρτη η Μίλαν υποδέχεται την Μπαρτσελόνα, σε ένα ζευγάρι με μεγάλη ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.



ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΕΣ... ΕΥΘΙΞΙΕΣ

Κατόπιν ενδελεχούς ανάλυσης των στοιχείων και μελέτης των εκατέρωθεν συμπεριφορών μπορώ μετά βεβαιότητος σας μεταφέρω το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε: το πρόβλημα της Κεντροαριστεράς ανάγεται στην ιδιαίτερη ευθιξία ημών των κεντροαριστερών. Οι οποίοι μπορεί ενίοτε να καταπίνουμε την κάμηλο, ωστόσο σε ζητήματα ιδεολογικής καθαρότητας, ηθικής και κυρίως πρωτοκόλλου δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας.

Την εντύπωσή αυτή ενίσχυσαν οι αντιδράσεις που διαπιστώνουμε στην πρόταση του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου προς τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και τις λοιπές κεντροαριστερές κινήσεις για συνεργασία. Έχουμε και λέμε:

Αντίδραση πρώτη: δεν είμαστε συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ. Που πάει να πει γιατί μας καλεί για διάλογο στα πλαίσια των προσυνεδριακών διαδικασιών - θέλει να μας καπελώσει.

Αντίδραση δεύτερη: είναι επικοινωνιακό τρικ. Που πάει να πει ότι ο κ. Βενιζέλος κάνει την πρόταση πιεζόμενος ίσως από στελέχη του που θέλουν τη συνεργασία, αλλά στην πραγματικότητα θέλει να την κάψει. Αν την εννοούσε, θα την έκανε διακριτικά και όχι δημόσια, λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες του χώρου.

Στις αντιδράσεις αυτές θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστούν οι ενστάσεις που κατά καιρούς διατυπώνονται από διάφορα στελέχη, ήτοι:

Ένσταση πρώτη: ποιος, ο Βενιζέλος; Που πάει να πει ότι δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με τον πολιτικό που φέρει ευθύνες - ανάμεσα σε άλλα - για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ένσταση δεύτερη: ποιο, το ΠΑΣΟΚ; Που πάει να πει ότι με ένα κόμμα το οποίο έχει περιπέσει σε τόσες αμαρτίες δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε αν δεν κάνει στοιχειωδώς την αυτοκριτική του.

Ένσταση τρίτη: ποιους, τους δεξιούς; Που πάει να πει ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε έναν διάλογο αν δεν έχει ένα σαφές αριστερό στίγμα που θα μας διαφοροποιεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Ένσταση τέταρτη: ποιους, αυτούς; Που πάει να πει -η ένσταση αυτή δεν γίνεται από τη ΔΗΜΑΡ αλλά από ανεξάρτητους του χώρου- ότι στο «νέο» δεν μπορεί να μετέχουν όσοι πολιτικοί φέρουν ευθύνες για τη σημερινή κρίση.

Αναλύοντας τις επιμέρους ενστάσεις μπορεί κανείς να βρει πολλά δίκια και άλλες τόσες απαντήσεις, ωστόσο, που εν μέρει τουλάχιστον τις ακυρώνουν. Όμως η ουσία δεν βρίσκεται εκεί. Το ζητούμενο είναι αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο χώρος ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανασυγκροτηθεί πολιτικά.

Αν ναι, τότε ο διάλογος έχει αργήσει. Γιατί, βέβαια, το ζητούμενο δεν είναι απλώς να συμπαραταχθούν κόμματα και πρόσωπα - αυτό μπορεί να γίνει και προεκλογικά - αλλά να υπάρξει ένα εναλλακτικό και κυρίως ρεαλιστικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση.

Και αυτό θα απαιτήσει χρόνο και σοβαρές συζητήσεις όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων ή των ειδικών, αλλά και με την εμπλοκή των δυνάμεων της κοινωνίας που θα το στηρίξουν.

Με άλλα λόγια, όποια και αν πιστεύει κανείς ότι είναι τα κίνητρα του κ. Βενιζέλου, η πόρτα που άνοιξε πρέπει να μείνει ανοιχτή. Γιατί είναι, άλλωστε γνωστό, πως όποιος συνέχεια κοσκινίζει, στην πραγματικότητα δεν θέλει να ζυμώσει!

ΜΙΑ «ΚΑΛΗ» ΕΙΔΗΣΗ (ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.) ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ


Καμία συμμαχία δεν έχει τη δυνατότητα να ικανοποιεί το σύνολο των απαιτήσεων των συμβαλλόμενων μερών. Ο βασικός ρόλος της κάθε συμμαχίας είναι να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των συμφερόντων των συμβαλλόμενων μερών. Οι συμμαχίες, όπως αναφέρει ο John Mearsheimer, είναι γάμοι συμφέροντος μεταξύ των κρατών. Στο νεοελληνικό κράτος με την προβληματική ιστορικοκοινωνική εξέλιξη και την ομφαλοσκοπική αριστεία τέτοιες προσεγγίσεις φαντάζουν κυνικές γρατσουνιές στον συλλογικό ιδεαλισμό. Πέρα όμως από τις εμμονές που μας κατατρύχουν από την εποχή...των Ορλοφικών, ένα είναι σίγουρο. Οι διεθνείς συμμαχίες και συμφωνίες «είναι σαν τις νεαρές γυναίκες και τα λουλούδια. Κρατούν για όσο κρατήσουν», όπως συνήθιζε να λέει ο Ντε Γκολ, όταν ήθελε να δείξει στον συνομιλητή του ότι δεν έχει καιρό για ιδεαλιστικές περιδινήσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της Ενωσης έως το 2020 είναι ιστορικής σημασίας, αλλά και καταλύτης εξελίξεων στο υποσύστημά μας. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 3%, μια εξέλιξη που ευνοεί τις θέσεις τόσο της Βρετανίας όσο και της Γερμανίας. Από τη μια, η Βρετανία επιθυμεί να μειώσει την οικονομική εισφορά της προς τις Βρυξέλλες. Το πέτυχε. Από την άλλη, η Γερμανία πλέον έχει και το συστημικό επιχείρημα στη διάθεσή της, ότι δεν υφίσταται άλλος δρόμος για την Ευρώπη πέραν της λιτότητας. Τέλος, η συμφωνία έρχεται να ικανοποιήσει και τη Γαλλία, αφού τα κονδύλια προς τον τομέα της γεωργίας δεν μειώνονται.

Ωραία... και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα; Οχι ακριβώς! Είναι προφανές ότι η μείωση των συνολικών ποσών του προϋπολογισμού θα επηρεάσει τον νότιο άξονα. Για παράδειγμα, η μείωση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μειώνει τις δυνατότητες των κυβερνήσεων κάθε ιδεολογικής απόχρωσης για υποσχεσιολογία περί παροχών. Με άλλα λόγια, λιγότερα κονδύλια από τον «άγιο Βασίλειο τον Βρυξελλιώτη» - περισσότερη γκρίνια στο εσωτερικό των κρατών του Νότου. Κι αυτό πέρα από κάθε αμφιβολία είναι μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, αρκεί ασφαλώς να κατανοήσουμε ορθώς τα δεδομένα και να κινηθούμε αναλόγως στη διεθνή σκηνή.

Τέλος στις φρούδες ελπίδες ή στην αναμονή της «άνωθεν» σωτηρίας. Οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες δίνουν την οριστική ώθηση για την ανάδειξη πολιτικών αποφάσεων από τις κυβερνήσεις του Νότου που θα ευνοούν την οικονομική και την εμπορική εξωστρέφεια και κινητικότητα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ή ο Νότος θα λάβει εξωστρεφείς πρωτοβουλίες σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο ή θα μετατραπεί σε τριτοκοσμική ζώνη. Λεφτά δεν υπάρχουν και αυτό πλέον είναι επίσημο! Ιδιαίτερα η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλη διέξοδο παρά μόνο με μεγαλύτερη ορμή να διεκδικήσει την παραγωγή πλούτου μέσα από στοχευμένες ιδιωτικοποιήσεις, οικοδόμηση ενός σύγχρονου και παραγωγικού πολυδιάστατου τουριστικού μοντέλου με στοιχεία customization για τις διαφορετικές αγορές ανά τον κόσμο, συνολική μεταβολή του φορολογικού συστήματος, ώστε να παραχθεί ανάπτυξη μέσω και των φόρων και να ενισχυθεί η μεσαία τάξη, και επανέναρξη της οικονομίας προτάσσοντας την παιδεία, τη γεωργία και τις νέες τεχνολογίες ως μέσα όχι απλώς επιβίωσης, αλλά οικοδόμησης ενός νέου λειτουργικού πλαισίου ευημερίας και ευζωίας για τους πολίτες.

Ίσως η μείωση στον κοινοτικό προϋπολογισμό μάς «ξυπνήσει» από τον λήθαργο πολλών δεκαετιών και μας δώσει να κατανοήσουμε τα πραγματικά δεδομένα. Τέλος οι ρομαντισμοί και οι αδιέξοδες ρητορείες, αφού στάσιμοι ή υποχωρώντας δεν οδηγούμαστε πουθενά. Η έξοδος από την έρημο είναι μπροστά μας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο δημιουργικά, συντεταγμένα και διαφυλάσσοντας την κοινωνική συνοχή με ψυχραιμία και κυρίως έξυπνες πολιτικές. Η μόνη διέξοδος είναι η πορεία προς τα εμπρός, αρκεί να πετάξουμε τις δεοντολογικές έμμονες που μας κατατρύχουν ως βαρίδια και αναπτύξουμε ρεαλιστικά αντισώματα. Η μεταβολή αυτή θα είναι η πρώτη καλή εξέλιξη έπειτα από πολύ καιρό.


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ


«Γιατί δεν έρχονται οι επενδύσεις, αφού η εσωτερική υποτίμηση έχει φτάσει σε τόσο ακραία επίπεδα;» αναρωτιούνται οι πολίτες. Η απορία είναι εύλογη. Πολλοί προσπαθούν να απαντήσουν με επιχειρήματα που ξεκινούν από τη μη πάταξη της γραφειοκρατίας και σταματούν στην ανασφάλεια και την εγκληματικότητα. Υπάρχει και μια μικρή μερίδα δόλιων και βαθιά αντικοινωνικών ανθρώπων που εισηγούνται ακόμα μεγαλύτερη εσωτερική υποτίμηση, για να γίνει πιο «ελκυστική» η οικονομία μας. Δηλαδή, να επιστρέψει η κοινωνία μας στον 18ο αιώνα για να βαδίσει... γρήγορα η οικονομία στον 21ο αιώνα.

Πειστική και ορθή απάντηση στο ερώτημα της καθυστέρησης - και ουσιαστικής ανυπαρξίας - των ξένων επενδύσεων δίνουν χώρες που δεν έχουν υποστεί διαδικασίες εσωτερικής υποτίμησης, προσφέρουν μεγαλύτερα ημερομίσθια, καλύτερο κοινωνικό κράτος και παροχές και παρά ταύτα - οι ξένες επιχειρήσεις τις προτιμούν για να λειτουργήσουν στο έδαφός τους υποκαταστήματα και νέες γραμμές παραγωγής. Ένα από τα κλασικότερα παραδείγματα είναι η ίδια η Γερμανία.

Για να τραβήξεις το ενδιαφέρον της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας να αναπτύξει δραστηριότητες στο έδαφός σου δεν είναι απαραίτητο να μετατρέψεις τον λαό σου σε δουλοπάροικους. Ούτε να ξεθεμελιώσεις το κοινωνικό κράτος και τις δομές του. Απλώς οφείλεις να έχεις υγιή οικονομία, πρωτογενή παραγωγή και αξιοπιστία. Αν δεν τα έχεις εξασφαλίσει όλα τούτα, δεν πρόκειται να τραβήξεις το ενδιαφέρον επενδυτών, αλλά αρπακτικών, νεοαποικιοκρατών και σύγχρονων δουλεμπόρων.

Ουδείς ξένος προτίθεται, στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης «ιεραποστολής», να «φτιάξει» την οικονομία σου αν εσύ πρώτος δεν την έχεις εξυγιάνει. Καμία σοβαρή εταιρία δεν πρόκειται να ασχοληθεί εποικοδομητικά με την υπόθεσή σου αν η χώρα σου έχει καταντήσει ένα ασυνάρτητο ανδράποδο των κατά καιρούς ισχυρών.

Οι Έλληνες έχουν την υποχρέωση να φτιάξουν τη χώρα τους όπως τη θέλουν, την ονειρεύονται και τους αξίζει. Έπειτα θα ακολουθήσουν οι αλλοδαποί κεφαλαιούχοι και οι επιχειρήσεις τους. Το αντίστροφο δεν είναι δυνατόν να γίνει - ούτε θα ήταν και πρέπον. Συν Αθηνά και χείρα κίνει.




ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1945: Αρχίζει η επίθεση των Αμερικανών στο ιαπωνικό νησί Ίβο Τζίμα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1978: Μακελειό στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου Αιγύπτιοι κομάντος επιχειρούν χωρίς την άδεια των κυπριακών αρχών να σώσουν 12 ομοεθνείς τους που κρατούνται όμηροι από Άραβες τρομοκράτες μέσα σε αεροπλάνο των κυπριακών αερογραμμών.

Γεννήσεις

1473: Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος.

1940: Smokey Robinson, σημαντικός soul τραγουδιστής.

Θάνατοι

1962: Γιώργος Παπανικολάου, γιατρός και ερευνητής. Εφευρέτης του γνωστού «Τεστ Παπ».