17 Φεβρουαρίου, 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

"Η Καθολική Εκκλησία να επιτρέψει τον γάμο των κληρικών"

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Στυλιανός, εκτιμά πως η Καθολική Eκκλησία θα πρέπει να επιτρέψει τον έγγαμο βίο των κληρικών αν θέλει να ξεπεράσει τα σκάνδαλα παιδεραστίας, που τη συγκλονίζουν. Το διατύπωσε σε συνέντευξή του στο ελληνικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα της SBS, με αφορμή την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου, κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ. Ο κ. Στυλιανός, που υπήρξε φοιτητής του, είπε ότι είναι καθολικός ιερωμένος που υποστήριζε πάντα με θέρμη τον εκδημοκρατισμό της Καθολικής Εκκλησίας και τον διαθρησκευτικό διάλογο και επιπλέον, υπήρξε ο νεότερος θεολογικός σύμβουλος της Β' Οικουμενικής Συνόδου του Βατικανού, η οποία είχε οδηγήσει στην πιο ριζοσπαστική αναμόρφωση της Καθολικής Εκκλησίας από την εποχή του Μεσαίωνα.

Τον χαρακτήρισε δε «ταπεινό καθηγητή Θεολογίας στο Τίμπινγκεν», «φιλοορθόδοξο», «ιερωμένο που προήγαγε τον διάλογο μεταξύ των δύο εκκλησιών». Ο Αρχιεπίσκοπος, που συνεργάστηκε και αργότερα μαζί του, ως επικεφαλής του Οικουμενικού Θρόνου στον διαθρησκευτικό διάλογο, σημείωσε μεταξύ άλλων:  «Με εξέπληξε και με εντυπωσίασε η απόφαση του Πάπα Βενέδικτου. Είναι κάτι το ασυνήθιστο για ηγέτες αυτού του ύψους και αυτής της ποιότητας. Με εξέπληξε, με αιφνιδίασε, αλλά με συγκίνησε, γιατί επικαλέστηκε την κούραση των 85 χρόνων, το ασήκωτο βάρος του υψηλού καθήκοντος και την ανάγκη να αφιερωθεί στην προσευχή στη δύση της ζωής του». Όπως πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος της Αυστραλίας, συνήθως οι ηγέτες αποσύρονται για να αναπαυθούν, ή για να γράψουν απομνημονεύματα, αλλά ο Βενέδικτος αποσύρεται για να υπηρετήσει την Εκκλησία πιο δυναμικά μέσω της προσευχής.  «Μου έκανε εντύπωση που παραιτήθηκε έπειτα από επτά χρόνια. Ο αριθμός επτά έχει μια ιερότητα. Και αυτό δείχνει τη θεολογική υπόσταση του ανδρός» σημείωσε.

Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, 265ος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ένας από τους ελάχιστους ποντίφικες και ο πρώτος από το 1415 και τον Γρηγόριο ΙΒ', που αποφάσισαν να κατέβουν από τον θρόνο της Αγίας Έδρας χωρίς να περιμένουν το βιολογικός τους τέλος. Πάντως, ο κ. Στυλιανός σημείωσε πως όντως «τα διάφορα κρούσματα σκανδάλων τον πίεσαν να παραιτηθεί». «Ζήτησε συγγνώμη» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος για τον Πάπα «αλλά αυτά τα γεγονότα δεν θα εκλείψουν και θα επηρεάζουν τον ρωμαιοκαθολικό κόσμο. Θα μπορούσε να κάνει μια τομή, σύμφωνα με όσα και ίδιος είχε υποδείξει. Δεν την έκανε. Δεν μπορούσε ή δεν ήθελε. Δεν τόνισε τη σπουδαιότητα του εγγάμου κλήρου. Πιστεύω πως αν επιτραπεί ο γάμος κληρικών, θα μειωθεί το πρόβλημα της παιδεραστίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να είναι ένα παράδειγμα για τους καθολικούς» είπε.

Ο κ. Στυλιανός, ο οποίος πολλές φορές εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη θεολογική υπόσταση του Πάπα, εξέφρασε απογοήτευση για το ότι δεν προχώρησε ο διάλογος των δύο εκκλησιών. «Μείναμε εκεί που είχαμε μείνει επί των ημερών μου» είπε και πρόσθεσε: «Είχαμε καταδικάσει την Ουνία, αλλά η Ρώμη επέμεινε να ανακαλέσει. Ο διάλογος θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί». Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή της στάσης του Βατικανού είχε προκαλέσει τότε την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Επεισόδια μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας σημειώθηκαν το μεσημέρι. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε ρίψη χημικών κατά αγροτών που είχαν προχωρήσει σε καθιστική διαμαρτυρία στην εθνική οδό. Τέσσερις αγρότες τραυματίσθηκαν. Αντιπροσωπεία αγροτών θα έρθει τη Δευτέρα στην Αθήνα για να συναντηθεί με τους αρχηγούς ή με εκπροσώπους των κομμάτων.
  • Για προβλήματα από «ατεκμηρίωτο και βεβιασμένο» σχεδιασμό του σχεδίου Αθηνά για συγχώνευση Πανεπιστημίων προειδοποιούν οι πρυτάνεις στο ομόφωνο ψήφισμα της έκτακτης συνόδου τους στο Λαύριο. Οι πρυτάνεις επισήμαναν επίσης τα διοικητικά προβλήματα και τη «δυσαρμονία» που υπάρχει με τα Συμβούλια Διοίκησης στα Πανεπιστήμια.
  • Πρόταση για ένα πλαίσιο ανάλογο της ιταλικής «Ελιάς» θα απευθύνει το ΠΑΣΟΚ στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Γιάννης Μανιάτης.
  • Η Κύπρος της κρίσης και των διαπραγματεύσεων για το πακέτο διάσωσης προσέρχεται την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρό της: Τα επιτελεία του Νίκου Αναστασιάδη (ΔΗΣΥ), του Σταύρου Μάλα (ΑΚΕΛ) και του Γιώργου Λιλλήκα (στηρίζεται από την ΕΔΕΚ) εμφανίζονται αισιόδοξα, αλλά, ενώ ο Ν.Αναστασιάδης προηγείται, δεν αποκλείεται ο δεύτερος γύρος -και έτσι, οι υποψήφιοι ετοιμάζουν την στρατηγική της επόμενης ημέρας. «Αποχωρώ με το κεφάλι ψηλά» λέει ο Δημήτρης Χριστόφιας.
  • Aλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής προανήγγειλε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στη ΝΕΤ. Ανάμεσα στις προτάσεις πρόκειται να είναι ο έλεγχος από τη Βουλή αν υλοποιείται το νομοθετικό έργο και να ζητά από το Ελεγκτικό Συνέδριο έλεγχο σε ΔΕΚΟ. Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του αριθμού των βουλευτών και εκλογικού συστήματος που να συνδυάζει σταυρό και λίστα. «Όσον αφορά το μπόνους των 50 εδρών βεβαίως πρέπει να επανεξεταστεί» είπε.
 Κόσμος

  • Τουλάχιστον 64 άνθρωποι, μεταξύ των και αρκετά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση στην Κουέτα του Πακιστάν, περιοχή με κυρίως σιιτικό πληθυσμό. Την ευθύνη, που έπληξε την κεντρική αγορά της πόλης και ένα σχολείο, ανέλαβε η σουνιτική ομάδα Λασκάρ-ε-Τζανγκβί.
  • Ένας μικρός στρατός με... σκούπες και καινούρια τζάμια έχει βγει στο Τσελιάμπνισκ και τις υπόλοιπες πόλεις στα ρωσικά Ουράλια μετά το εκρηκτικό πέρασμα του μετέωρου το πρωί της Παρασκευής. Το σπάνιο συμβάν προκάλεσε πάνω από 1.000 μικροτραυματισμούς, κυρίως από τα σπασμένα τζάμια, ζημιές που φτάνουν το ένα δισ. ρουβλια (περίπου 24,8 εκατ. ευρώ) αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί παρά πολύ μικρά θραύσματα του «ενόχου».
  • «Μουδιασμένο» από το σοκ και το πένθος χαρακτηρίζουν οι συγγενείς του τον νοτιοαφρικανό παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κατηγορείται για το φόνο της φίλης του και παραμένει για τρίτη ημέρα κρατούμενος σε αστυνομικό τμήμα της Πρετόριας. Αστυνομικός που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Μπρούκλιν είπε ότι ο αθλητής «κοιμήθηκε καλά» και ότι «όλα βαίνουν καλώς».
  • Απαγόρευση στις αφγανικές δυνάμεις να ζητούν τη συνδρομή ξένων αεροπορικών δυνάμεων (δηλαδή της ΝΑΤΟϊκής ISAF) για κατοικημένες περιοχές μέσα στο Αφγανιστάν πρόκειται να επιβάλει ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι, στον απόηχο της οργής για το θάνατο δέκα αμάχων εξαιτίας αεροπορικής επιχείρησης στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν. Ο Αφγανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε, θα εκδώσει σχετικό διάταγμα που θα απαγορεύει «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» να ζητείται «η βοήθεια ξένων δυνάμεων για επιχειρήσεις στα σπίτια και στα χωριά μας».
  • Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι το κονκλάβιο για την ανάδειξη του διαδόχου του Πάπα Βενέδικτου θα μπορούσε να συγκληθεί και πριν από τις 15 Μαρτίου, εφόσον βρίσκονται στη Ρώμη οι καρδινάλιοι. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, διευκρίνισε ότι η διαδικασία θα μπορούσε να κυλήσει ταχύτερα, δεδομένου ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντιμετωπίζει παραίτηση και όχι θάνατο ποντίφικα.
 Οικονομία

  • Την τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο φαίνεται ότι δίνει το οικονομικό επιτελείο σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις με δόσεις ακόμα και από 25 ευρώ το μηνα. Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Κυριακής, η ρύθμιση δεν αφορά οφειλέτες κάτω του εξάμηνου, ενώ γίνεται σαφής διαχωρισμός οφειλετών ανάλογα με το ύψος του χρέους.
  • Την πρόθεσή της να προωθήσει μία πιο σκληρή κανονιστική ρύθμιση των χρηματαγορών γνωστοποίησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην εβδομαδιαία ομιλία της που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο στο Διαδίκτυο. «Θα υποστηρίξουμε μια πιο σκληρή κανονιστική ρύθμιση των χρηματαγορών σε παγκόσμια κλίμακα, με την ευκαιρία της G20 που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο (στη Μόσχα), και θα το κάνω και η ίδια στην G20 τον Σεπτέμβριο» αναφέρει η Μέρκελ.
  • Το δικό τους μήνυμα κατά του «νομισματικού πολέμου» στέλνουν από τη Μόσχα οι υπουργοί Οικονομικών της G20, αναζητώντας παράλληλα τρόπους για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Την ίδια ώρα, Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο κινητοποιούνται, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, για μια παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, βάζοντας στο στόχαστρο τις πολυεθνικές.
 Αθλητισμός

  • Η Μαρσέιγ νίκησε με 1-0 την Βαλανσιέν και επέστρεψε στις νίκες έπειτα από τρεις σερί αγωνιστικές αποτυχιών.
  • Άστραψε και βρόντηξε ο τεχνικός της ΑΕΚ, Έβαλντ Λίνεν όταν ρωτήθηκε - μετά τη «λευκή» ισοπαλία της «Ένωσης» με τον ΠΑΟΚ στο βρεγμένο ΟΑΚΑ - για το ενδεχόμενο εισόδου της ομάδας στα πλέι οφ. «Όποιον ακούσω να μιλάει για πλέι οφ θα τον... σκοτώσω. Όταν θες να κάνεις κάτι, δεν χρειάζεται να το πεις» είπε χαρακτηριστικά.
  • Ο Φρατσένσκο Τότι «καθάρισε» το ντέρμπι της 25ης αγωνιστικής στη Serie A και η Ρόμα νίκησε 1-0 τη Γιουβέντους. Έτσι, η Νάπολι καταφέρει την Κυριακή (17/2) να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σαμπντόρια, θα μειώσει στους 2β. την απόσταση από την κορυφή και τη «Γηραιά Κυρία».



ΕΕ: ΔΙΑΣΠΑΣΗ Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ;


Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε, κάποτε, ένα όραμα για περισσότερη ειρήνη, ισοτιμία, ισονομία, συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ευρώπης και μία ελπίδα για ένα δρόμο διαφορετικό απ' αυτούς που οδήγησαν στην κόλαση του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όσο όμορφο και αν ήταν, όμως, το ευρωπαϊκό όραμα, σε κάθε βήμα της προσπάθειας υλοποίησης του έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα κάποιες απ' τις ρομαντικές ιδέες που αρχικά το περιέβαλαν, δίνοντας τη θέση τους σε άλλες, 'ρεαλιστικές', που εξυπηρετούσαν πολύ περισσότερο τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των αρχιτεκτόνων της ΕΕ παρά το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών της.

Ακόμη και η σημαντικότερη στιγμή της Ένωσης, δηλαδή η απόφαση για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος που θα ένωνε αποφασιστικά τις μοίρες των λαών όσων κρατών θα εντάσσονταν σ' αυτήν, αποτέλεσε αντικείμενο ιδιοτελών συνδιαλλαγών μεταξύ των ισχυρότερων ευρωπαϊκών παικτών, οι οποίοι έδωσαν το μεγαλύτερο βάρος όχι στην εξασφάλιση του δικαιότερου αύριο για τους ευρωπαϊκούς λαούς αλλά στην κατοχύρωση των περισσότερων οφελών για τους ίδιους.

Παρόλα αυτά, μέχρι το ξέσπασμα της διεθνούς και ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση συντηρούσε κάποια απ' τα βασικότερα δημοκρατικά χαρακτηριστικά της, με τα κράτη μέλη της να απολαμβάνουν μία σειρά παρόμοιων πλεονεκτημάτων ασχέτως του πληθυσμιακού μεγέθους και της στρατιωτικής ή της οικονομικής τους δύναμης. Από την κρίση και έπειτα, ωστόσο, η κατάσταση αυτή άλλαξε άρδην, με τους αρχιτέκτονες της νέας ΕΕ να τοποθετούν σε δεύτερη μοίρα ή και να καταργούν εξ ολοκλήρου θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες αυτή είχε στηριχθεί μέχρι τότε, βάζοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία μίας διχοτομημένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα κράτη μέλη δε θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα ούτε καν όσον αφορά στο βαθμό της εθνικής τους ανεξαρτησίας.

Η αρχή για αυτήν την ιστορική εξέλιξη συνδέεται με την απόφαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, το 2008, να προβεί σε μία καθολική διάσωση του διεφθαρμένου γερμανικού τραπεζικού συστήματος επιβαρύνοντας τους Γερμανούς πολίτες με περισσότερα από 700 δις ευρώ, κίνηση συνυπαίτια για την πρόκληση της μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης στη Γερμανία από την επανένωση της. Υπό την πίεση ενός οργισμένου για τους υπεύθυνους της κρίσης γερμανικού λαού, η Καγκελάριος Μέρκελ υιοθέτησε για επικοινωνιακούς λόγους μία σκληρή ρητορική απέναντι στον 'άπληστο και καταστροφικό χρηματιστηριακό καπιταλισμό', τον οποίο η ίδια είχε μόλις υπηρετήσει και επέβαλλε την ίδια πολιτική στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης αδιαφορώντας για την οικονομική επάρκεια πολλών εξ αυτών να ολοκληρώσουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μία 'αναίμακτη' διάσωση των τραπεζών τους.

Οι αθροιστικές συνέπειες της τραπεζικής, της χρηματιστηριακής, της οικονομικής και της πετρελαϊκής κρίσης που βρισκόταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη στα τέλη του 2008 σε συνδυασμό με την προσπάθεια υλοποίησης ενός σχεδίου διάσωσης των τραπεζών από κάθε κράτος χωριστά και όχι από την ευρωζώνη συνολικά, εξώθησαν τις λιγότερο ισχυρές οικονομικά χώρες της Ένωσης στα όρια τους αφήνοντας τις εκτεθειμένες στον κίνδυνο οικονομικοπολιτικής αστάθειας και πτώχευσης. Η άρνηση της ΕΚΤ, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, να διαδραματίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τον πιο σημαντικό απ' τους ρόλους της, δηλαδή αυτόν της προστασίας των κρατών του ευρώ σε περίοδο κρίσης, αποτέλεσε το τελευταίο στάδιο για απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών στην ΕΕ συνολικά, κάτι που αποτυπώθηκε με την εκτίναξη των επιτοκίων κρατικού δανεισμού των πιο αδύναμων μελών της στα ύψη.

Με την Ευρωζώνη υπό την απειλή της διάσπασης τα βλέμματα στράφηκαν στη Γερμανία προς αναζήτηση αποτελεσματικής ηγεσίας. Όμως, η Καγκελάριος Μέρκελ επιδίωξε την πιο συμφέρουσα, για την ίδια, διαχείριση της κρίσης και όχι την πιο αποτελεσματική, για την Ένωση, αντιμετώπιση της, διαιρώντας την ΕΕ σε δανειστές και δανειολήπτες, με τους πρώτους να συμπεριφέρονται ως άσπιλοι και αμόλυντοι εντολοδόχοι και κριτές των δεύτερων, απαιτώντας την υιοθέτηση των πολιτικών που αυτοί υποδείκνυαν και απειλώντας με βαρύτατες κυρώσεις σε περίπτωση που οι εντολές τους δεν εκτελεστούν και με τους δεύτερους να διασύρονται ως τα 'μιάσματα', οι 'σπάταλοι', 'διεφθαρμένοι' και 'φτωχοί συγγενείς' των πρώτων, κατηγορούμενοι ως υπαίτιοι τόσο για τα δικά τους δεινά όσο και γι' αυτά της Ευρωζώνης.

Από το φόβο μίας ενδεχόμενης διάσπασης, λοιπόν, η ΕΕ πέρασε στον κίνδυνο διχοτόμησης της, με το στηριζόμενο στην ισότητα, παλιό, μοντέλο της Ευρωζώνης να δίνει τη θέση του σε ένα νέο σύστημα ιεραρχίας βασισμένο στην οικονομική δύναμη και στο ύψος του κόστους κρατικού δανεισμού και σε ένα σύστημα διακυβέρνησης της ΕΕ που έχει τη μορφή μιας πυραμίδας και τις ιδιότητες μιας μαύρης τρύπας.Μοιάζει με μία πυραμίδα - στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η Γερμανία και στον πάτο η Ελλάδα και οι υπόλοιπες οικονομικά ασθενείς χώρες - λόγω του τρόπου ιεράρχησης και κατάταξης των κρατών με βάση την πιστοληπτική και οικονομική τους δυνατότητα.

Έχει τις ιδιότητες μίας μαύρης τρύπας - η οποία καταπίνει οτιδήποτε βρίσκεται εντός της ακτίνας επιρροής της αυξάνοντας αδιάκοπα τη μάζα της - εξαιτίας του γεγονότος πως το κόστος χρηματοδότησης της ανάπτυξης είναι σταθερά υψηλότερο για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και αυτό σε συνδυασμό με το φθηνό κόστος χρηματοδότησης της ανάπτυξης και τις θεαματικά πιο ευοίωνες οικονομικές προοπτικές των χωρών του κέντρου δημιουργεί μία τάση μεταφοράς ό,τι ποιοτικότερου σε χρηματοοικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό από την περιφέρεια προς το κέντρο, ενισχύοντας αέναα τις αποκλίσεις και καθιστώντας την ύφεση μία παρατεταμένη κατάσταση.

Επιπλέον, η αφθονία οικονομικών πόρων στο κέντρο και η έλλειψη τους στην περιφέρεια θα αναγκάσει τη δεύτερη να αναζητεί επενδυτικά κεφάλαια κάτω από οποιουσδήποτε όρους, αδυνατώντας να διαπραγματευτεί έστω και στοιχειωδώς με τους υποψήφιους επενδυτές, ανοίγοντας, με αυτόν τον τρόπο, το δρόμο για τον 'ανθρωπιστικό' οικονομικό επεκτατισμό του κέντρου ή άλλων, εκτός ευρωζώνης, ισχυρών οικονομικά κρατών. Η έκκληση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για την 'άσκηση επεκτατικής οικονομικής πολιτικής από τις χώρες που μπορούν να το πράξουν - για το καλό της παγκόσμιας κοινότητας' κινείται στα πλαίσια της παραπάνω λογικής. Έτσι, στη νέα, μετά κρίση, Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μπει τα θεμέλια για μία de facto διχοτόμηση της, με τον κίνδυνο να βρίσκουμε στη μία πλευρά της πλούσια, αναπτυγμένα και ανεξάρτητα κράτη και στην άλλη φτωχά, υπανάπτυκτα και όχι ανεξάρτητα.

Και όσο θα είναι ο φόβος που θα καθορίζει την αντίδραση των κρατών στον πάτο της Ευρωπαϊκής Πυραμίδας τόσο αυτά στην κορυφή της θα συνεχίζουν να βαδίζουν ανεμπόδιστα στο λάθος για την Ευρώπη δρόμο, αυξάνοντας το ρήγμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας και δημιουργώντας μία νέα Ευρωπαϊκή Ένωση εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτήν που οι δημιουργοί της, κάποτε, είχαν οραματιστεί.



ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΜΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Τι γράφει η Corriere della Sera για τον «σκανδιναβό τζέντλεμαν» Παπανδρέου και τις ουρές στα σισίτια «Τα καλοριφέρ δουλεύουν με μεγάλες διακοπές, στα συσσίτια δημιουργούνται ουρές, τα καταστήματα κλείνουν. Πώς επέτρεψε, η Ευρώπη, να βρεθεί, ένα της κομμάτι, σε αυτή την κατάσταση;», αναρωτιέται ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, Αντόνιο Φεράρι. Άρθρο με τίτλο «Ο φόβος ότι μπορεί να καταλήξουμε σαν την Ελλάδα»,δημοσιεύει σήμερα, στο πρωτοσέλιδο του εβδομαδιαίου ένθετού της «Σέτε», η γνωστή ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα. «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσει αυτή η καταραμένη κρίση που κατακερματίζει ελπίδες και προοπτικές. Όταν η ανεργία των νέων πλησιάζει το 60%, και η γενική ανεργία είναι πάνω από διπλάσια απ' τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πρέπει, πραγματικά, να τρέμεις τις εξελίξεις», αναφέρει η εφημερίδα του Μιλάνου.

Ο Ιταλός ανταποκριτής υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα, κοιτίδα της Δημοκρατίας, ζει την πιο ανησυχητική και δύσκολη περίοδό της», προσθέτοντας ότι «μια βροχή μικροεπιθέσεων, ξαναζωντάνεψε, τις περασμένες εβδομάδες, τον φόβο που χαρακτήρισε τα χρόνια της ελληνικής τρομοκρατίας». Η μεγαλύτερη, σε κυκλοφορία, ιταλική εφημερίδα, υπενθυμίζει, επίσης, ότι«πρόκειται για μια τρομακτική οικονομική κρίση, η οποία οφείλεται σε αστρονομικό δημόσιο χρέος, στη γενικευμένη διαφθορά, στη φοροδιαφυγή, στην προπαγάνδα των λαϊκιστών και σε αδιαφανείς συναλλαγές στις οποίες ενεπλάκησαν κυβερνήσεις και των δύο παρατάξεων». «Ο πρόλογος, όμως, της ελληνικής κατάρρευσης -εκτιμά ο Ιταλός δημοσιογράφος- γράφτηκε στην τελευταία φάση της κυβέρνησης του φιλελεύθερου- συντηρητικού Κώστα Καραμανλή».

Ο Σκανδιναβός τζέντλεμαν

Όσο για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Φεράρι γράφει ότι «θύμιζε έναν αποστασιοποιημένο Σκανδιναβό τζέντλεμαν» και προσθέτει ότι «μετά την εκλογή του, χωρίς να μπορεί κανείς να χτυπήσει τη γροθιά του πάνω στο διαπραγματευτικό τραπέζι, η Ελλάδα άρχισε να κυλά προς το βάραθρο». Όσο για τη «Χρυσή Αυγή», το ένθετο της Κοριέρε Ντέλα Σέρα υπογραμμίζει:«Πρόκειται για εξτρεμιστές- φιλοναζί που δέρνουν τους μετανάστες, μοιράζουν τρόφιμα μόνο σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι είναι 100% Έλληνας και οι οποίοι στηρίζονται και ψηφίζονται κυρίως από αστυνομικούς».

Στο εννεασέλιδο αφιέρωμά της, η ιταλική εφημερίδα, αναφέρει ότι «σε σύγκριση με τους ανάλογους, ελληνικούς φόρους, ο Imu (ο φόρος ακίνητης περιουσίας που επιβάλλεται στην Ιταλία) αποτελεί ασήμαντη λεπτομέρεια» ενώ, για τον τομέα της εργασίας, διαπιστώνει ότι «μισθοί και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων περικόπηκαν κατά ποσοστό 30%. Στον, δε, ιδιωτικό τομέα, πολλοί άνθρωποι δουλεύουν μόνο με πενιχρές προκαταβολές, διότι, αν φύγουν, θα χάσουν κάθε ελπίδα για το μέλλον». «Χρειαζόμαστε απ' όλα. Τώρα, όμως, ήρθε η πιο δύσκολη στιγμή. Πρέπει να βρούμε τη δύναμη να αντέξουμε και να τραβήξουμε μπροστά», δηλώνει στον Ιταλό ανταποκριτή, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

«Στην Ελλάδα, τα ξένα κεφάλαια είναι λιγοστά. Αλλά το λιμάνι του Πειραιά κατέληξε σε κινέζικα χέρια, και ξανάρχισε, εν μέρει, να λειτουργεί. Στον Πειραιά, όμως, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: οι εφοπλιστές. Είναι πολλοί, πανίσχυροι, αλλά δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρους. Όταν πιέστηκαν από την εφορία, απείλησαν ότι θα πάνε στο εξωτερικό και θα βρουν σημαίες ευκαιρίας», πληροφορεί τους αναγνώστες της η εφημερίδα της ιταλικής συμπρωτεύουσας. Σύμφωνα με την «Κοριέρε», τέλος, «χρειάζεται θάρρος, σαν και αυτό που έδειξαν το Εθνικό Θέατρο και το Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου, υπογράφοντας συνεργασία για την παραγωγή της Οδύσσειας, με σκηνοθέτη τον Ρόμπερτ Γουίλσον».

Ένα ταξίδι, αυτό του Οδυσσέα, «με δυσκολίες και κινδύνους, που μοιάζει τέλεια μεταφορά των όσων ζουν η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες. Άλλες εν γνώσει τους και άλλες όχι» καταλήγει το αφιέρωμα του ένθετου της «Κοριέρε», «Σέτε», στην καθημερινότητα της χώρας μας.



ΑΓΧΩΜΕΝΗ ΒΟΥΒΑΜΑΡΑ ΜΕ ΧΑΛΙΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΗ

Αναρωτιούνται πολλοί ότι με όλα τα δραματικά που συμβαίνουν γύρω μας δεν έχουν πέσει ακόμα τα τσιμέντα. Γιατί ένα τεράστιο πέπλο σιωπής μοιάζει να σκεπάζει τη χώρα; Γιατί πέρα από τις γνωστές γυμναστικές επιδείξεις όσων και ό,τι απέμεινε από τον συνδικαλισμό οι εργαζόμενοι λουφάζουν απελπισμένοι και τρομαγμένοι; Ποιες μεταλλάξεις έχουν συντελεστεί στην κοινωνία μας για να επιτρέπουν εκεί που λίγα χρόνια πριν για ψύλλου πήδημα γινόταν το «έλα να δεις» τώρα να ξεθεμελιώνονται, ουσιαστικώς χωρίς αντίσταση, τα ιερά και τα όσια πολιτών, εργαζομένων και συνταξιούχων;

Δύσπιστοι και αμήχανοι ισορροπούμε πάνω σε μια σχιζοφρενή παραδοχή και αποδοχή ταυτοχρόνως. Υποπτευόμαστε ότι τα ζητήματά μας πάνε από το κακό στο χειρότερο, πλην όμως εξακολουθούμε να εμπιστευόμαστε τους συνεχιστές των υπευθύνων για την κατάντια μας, όταν δεν το κάνουμε και με τους ίδιους τους υπευθύνους αυτοπροσώπως! Οι εναλλακτικές λύσεις, ο Θεός να τις κάνει τέτοιες (!) οι οποίες μας προτείνονται μας τρομάζουν περισσότερο. Εν πολλοίς, δικαίως. Γιατί όταν δεν είναι άναρθρες, αποσπασματικές, λαϊκίστικες και χυδαίες, είναι απλώς άτολμες και λίγες.

Άτολμες, γιατί θα περίμενε κανείς από αυτούς που ευαγγελίζονται μια νέα πρόταση εξουσίας να μιλήσουν καθαρά και ξάστερα. Δίχως περιστροφές και γενικεύσεις. Με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Με έργα και ημέρες. Με τις ευθύνες ενός εκάστου από αυτούς που υποτίθεται ότι καταγγέλλουν για την τραγωδία των μνημονίων, κοστολογημένες μέχρι δεκάρας. Λίγες, γιατί, αντί να επικεντρωθούν στο να αποτελέσουν μια συγκροτημένη, ρεαλιστική και άρα πειστική αντιπρόταση, αναλώνονται σε ένα είδος πολιτικής ψυχοθεραπείας, που καθόλου δεν ενδιαφέρει τους χειμαζόμενους νοικοκυραίους στους οποίους υποτίθεται ότι θέλουν να απευθυνθούν και να εκπροσωπήσουν.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί είναι πραγματικά τρομακτικό. Οι κυβερνώντες, ξεβολεμένοι και απροετοίμαστοι, χωρίς όραμα και χωρίς λόγο, φοβούνται, τρέμει το φυλλοκάρδι τους, για το τι θα τους ζητήσουν κάθε φορά οι δανειστές. Λιώνουν από την αγωνία για το αν η σωτηρία της χώρας μπορεί να περιλάβει και τη δική τους. Γιατί γνωρίζουν και την απάντηση των πολιτών στους οποίους οφείλουν την ύπαρξή τους. Οι αντιπολιτευόμενοι, μεθυσμένοι από την απρόσμενη επιτυχία που τους έφεραν η καταστροφή και τα παρελκόμενά της, αδυνατούν να σχεδιάσουν με νηφαλιότητα την επόμενη μέρα. Σαν να 'ναι η μοίρα τους μόνο για τις νύχτες. Η δική τους αγωνία είναι πιο σύνθετη, γιατί είναι φιλοσοφικά και πολιτικά υπαρξιακή. Γι’ αυτό και δεν τους βγαίνει ο λόγος που θα μπορούσε να κινητοποιήσει.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, για έναν προικισμένο και άξιο λαό, που αδυνατεί να συνέλθει από το σοκ τού πώς και γιατί τα επέτρεψε να συμβούν όλα αυτά εξαιτίας των οποίων σήμερα ανέχεται και υποφέρει. Εξ ου και η αγχωμένη βουβαμάρα του. Γιατί δεν ξέρει κατά πού να κάνει και με ποιον παρέα. Το μόνο που ξέρει είναι ότι όσο κι αν προκαλείται πρέπει να συγκρατήσει την οργή του. Αποδεδειγμένα είναι ο μόνος που μπορεί να κρατήσει χαλινάρι σε μια πατρίδα όπου, όπως αποδεικνύεται, οι ιθύνουσες τάξεις έχουν προ πολλού αποκόψει το χαλινό και με την πραγματικότητα και με τη σοβαρότητα.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1982: Ο πολιτικός γάμος στην Ελλάδα καθιερώνεται ως ισότιμος με τον θρησκευτικό.

Γεννήσεις

1963: Michael Jordan, Αμερικανός μπασκετμπολίστας που η φράση «από άλλον πλανήτη» μοιάζει να είναι φτιαγμένη για εκείνον και μόνο. Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το πέρασε στους Chicago Bulls με τους οποίους έγραψε ιστορία φορώντας το νούμερο 23 ενώ στην σύντομη επιστροφή στην ενεργό μπασκετική δράση φόρεσε το 45.

Θάνατοι

1982: Thelonious Monk, πιανίστας και συνθέτης της τζαζ αμερικανικής καταγωγής.