14 Φεβρουαρίου, 2013

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα εξήγγειλε
 ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Καραγκούνης

Στην πρωινή εκπομπή του 89,5, «Κάθε Μέρα Νέα Μέρα» και στους δημοσιογράφους Κώστα Παππά και Κατερίνα Χουζούρη, μίλησε σήμερα ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, για την αποστολή από την «Αποστολή», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ανθρωπιστικού υλικού για τους φυλακισμένους του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού.

Ο κ. Υφυπουργός εξήρε το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου, τον οποίο ευχαρίστησε για την προσφορά της Εκκλησίας προς την κοινωνία, κάτι που όπως είπε «αποδεικνύεται καθημερινά». Στο σημείο αυτό θύμισε τις 10.000 μερίδες φαγητού που προσφέρονται καθημερινά στην Αθήνα.

«Είναι απαραίτητη η βοήθεια της Εκκλησίας», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «καλό είναι να υπάρχουν τέτοια μνημόνια συνεργασίας, όπως το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης, «Αποστολής», Αρχιεπισκοπής και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Το μνημόνιο γίνεται έτσι πράξη, ένδειξη αγάπης προς τους κρατουμένους των φυλακών Κορυδαλλού».

Ο κ. Καραγκούνης απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες αλλαγές που πιστεύει ο ίδιος, ότι πρέπει να γίνουν στο σωφρονιστικό σύστημα, τόνισε ότι: «πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές για να ζουν οι κρατούμενοι σε ανθρώπινες συνθήκες, να διαχωριστούν οι κρατούμενοι σε ήπιας και βαριάς εγκληματικότητας, διότι αυτό είναι πάγιο αίτημα της κοινωνίας και να θεσπιστούν εναλλακτικοί τρόποι για την έκτιση της ποινής, κάτι που αναφέρεται και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορά την κοινωφελή εργασίας».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στο νέο νόμο περί ναρκωτικών, ξεκαθαρίζοντας ότι σ’ αυτόν θα γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ εμπόρων και χρηστών. Για τους εμπόρους θα προβλέπονται ισόβια, ενώ για τους χρήστες - τους οποίους χαρακτήρισε ως ασθενείς (εννοώντας ότι δεν είναι εγκληματίες) - θα είναι πολύ διαφορετική η αντιμετώπιση, καθώς με το νέο νόμο θα δίνεται έμφαση στην αποθεραπεία τους. Για το ίδιο θέμα, επισήμανε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι το 73% των κρατουμένων που απεξαρτήθηκαν δεν διέπραξαν κανένα αδίκημα.

«Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου», κατέληξε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης.

ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΝΑΤΟ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Την δημιουργία  ένος οικονομικού ΝΑΤΟ μιας τεράστιας ευρωατλαντικής οικονομικής συμμαχίας με το όνομα TAFTA εξήγγειλε χτες και επίσημα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Η εξαγγελία έγινε στον αντίποδα της Ευρασιατικής ένωσης που υπογράφεται την 1η Μαϊου και συνιστά την αντίστοιχη ανασύσταση ενός οικονομικού "Συμφώνου της Βαρσοβίας". Ο Ομπάμα εξέφρασε δημοσίως τη βούληση της Ουάσιγκτον για μία συμφωνία που θα οδηγήσει στη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

«Σήμερα ανακοινώνω ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για μία ευρεία διατλαντική εμπορική και επενδυτική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή το εμπόριο που είναι ελεύθερο και δίκαιο στον Ατλαντικό στηρίζει εκατομμύρια καλά αμειβόμενες αμερικανικές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του State of the Union. Πληροφορίες είχαν από καιρό διαρρεύσει από την Ουάσιγκτον που περιέγραφαν μια κολοσσιαία ενιαία διατλαντική αγορά εμπνεύσεως Α.Μέρκελ, όπου το μόνο εμπόδιο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι ο απομονωτισμός ορισμένων ισχυρών οικονομικών κύκλων των ΗΠΑ.

Στην μέση αυτών των δύο γιγαντιαίων σχηματισμών (μην ξεχνάμε ότι με την Ευρασιατική Ένωση άμεσα συνδεδεμένη θα είναι και η λέσχη των BRICS) θα βρίσκεται η Ελλάδα! Η οποία μπορεί ως οικονομικό μέγεθος να μην μπορεί να συγκριθεί με το εύρος των ανωτέρω σχηματισμών αλλά γεωστρατηγικά, είναι το σημείο τριβής μεταξύ της ευρασιατικής και της ευρωατλαντικής "πλάκας".Εν όψει της δημιουργίας του οικονομικού ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ δείχνουν αποφασισμένες να "σκρινάρουν" τη ρωσική παρουσία στην περιφέρεια της ΕΕ, στην Ελλάδα.

Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν κατά αυτόν τον τρόπο την πρωτοφανή ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στειτ Ντιπάρτμεντ, για την ανάγκη απόρριψης της ρωσικής προσφοράς για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Το ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ως αυτονόητη την παρουσία της Τουρκίας μέσα σε αυτό το οικονομικό ΝΑΤΟ βάζοντάς την από την πίσω πόρτα της ΕΕ και ξεπερνώντας τις αντιδράσεις των χωρών της Ιταλίας, Γερμανίας, και Αυστρίας.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι δύο πλευρές του Ατλαντικού, αντιμέτωπες με την οικονομική στασιμότητα και τον έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα, αναζητούν λύσεις. Η ζώνη ελεύθερου εμπορίου είναι μία πρόταση που συζητείται εδώ και κάποιους μήνες. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, εντάσσοντας το θέμα σε μία ευρύτερη ατζέντα όπου περιλαμβάνονται εμπορικές συζητήσεις με την Κίνα και την Ιαπωνία. Υπέρ της πρότασης για αμερικανοευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερου εμπορίου συνηγορούν και όλα τα στοιχεία για τις διεθνείς συναλλαγές.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ήδη τη μεγαλύτερη, από πλευράς όγκου, εμπορική σχέση στην υφήλιο και πλήρης συμφωνία θα ένωνε την αμερικανική οικονομία με άλλες τέσσερις μεγάλες οικονομίες του κόσμου - τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία. Το διμερές εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεπερνά τα 600 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ το εμπόριο των υπηρεσιών ανέρχεται στο 1,2 δισ. δολ. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει περίπου 1,9 τρισ. δολ. στην ΕΕ, ποσό πολλαπλάσιο από τις αντίστοιχες επενδύσεις στην Κίνα. Αντιστοίχως, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει περίπου 1,6 τρισ. δολ. στις ΗΠΑ.

H επίτευξη διμερούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα που έχουν αναληφθεί ποτέ, καθώς αφορά περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου οικονομικού προϊόντος και σχεδόν το ένα τρίτο της ροής των διεθνών εμπορικών συναλλαγών. Με δεδομένο, πάντως, ότι οι δασμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε άλλα ακανθώδη ζητήματα. Ενα εξ αυτών είναι τα αγροτικά προϊόντα και ειδικότερα τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, που διακινούνται ελεύθερα στις ΗΠΑ, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα θέσουν τη νέα βάση, όχι μόνον για το μελλοντικό διμερές εμπόριο μεταξύ μας και τις επενδύσεις - συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών θεμάτων - αλλά και για τη διαμόρφωση παγκόσμιων εμπορικών κανόνων», τόνισε χθες ο κ. Μπαρόζο. Οι δηλώσεις Μπαρόζο έγιναν μετά τη δημοσίευση κοινής αναφοράς ΕΕ και ΗΠΑ που σηματοδοτεί και την επίσημη εισήγηση έναρξης των διαπραγματεύσεων. Στην εν λόγω αναφορά συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη εκτίμηση για το κέρδος που θα αποκομίσουν οι δύο πλευρές από μια ενδεχόμενη συμφωνία. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η οικονομία της ΕΕ θα έχει κέρδος πρόσθετης ανάπτυξης κατά 0,5% έως το 2027 και των ΗΠΑ κατά 0,4%, ενώ τα κέρδη σε ετήσια πρόσθετα έσοδα υπολογίζονται στα 86 δισ. ευρώ και τα 65 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ κ. Κάρελ ντε Γκαχτ πάντως προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, κυρίως σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση των προδιαγραφών πολλών προϊόντων καθώς και τις ρυθμίσεις που θα διέπουν την αγορά υπηρεσιών. Ο ίδιος, δε, εκτίμησε ότι δεν πρέπει να αναμένεται ολοκλήρωση των διμερών διαπραγματεύσεων πριν περάσουν δύο χρόνια. Κατά τους αναλυτές, ένα από τα κομβικά και πιο δύσκολα σημεία των διαπραγματεύσεων ΕΕ και ΗΠΑ θα είναι εκείνες που αφορούν στον τομέα των αγροτικών προϊόντων. Η προηγούμενη απόπειρα για διμερή εμπορική συμφωνία, το 1998, είχε ναυαγήσει μετά τις πιέσεις της Γαλλίας, η οποία φοβόταν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναγκαζόταν να κάνει σημαντικές υπαναχωρήσεις στην αγροτική πολιτική.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δυσανασχετούν έντονα με τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς σε αμερικανικά γεωργικά προϊόντα και κυρίως τα γενετικά τροποποιημένα. Επ' αυτού, δε, ο κ. Μπαρόζο έστειλε ήδη εύγλωττο μήνυμα χθες, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν θα αποδεχθεί συμβιβασμούς που άπτονται της υγείας των καταναλωτών. Το θέμα των μεταλαγμένων είναι πολύ σημαντικό μιας και θα χτυπήσει άμεσα τον πυρήνα της καθημερινότητάς μας, και της υγείας μας. Αρκεί να σκεφτούμε την βρώση γενετικά τροποποιημένου φαγητού, και τις συνέπειες στην πνευματική, νοητική και φυσική μας κατάσταση, και θα θυμηθούμε άμεσα την ρήση του Πατροκοσμά "Τα πιάτα σας θα είναι γεμάτα, αλλά τα φαγητά δεν θα τρώγονται".

Τώρα ακούγεται ως δευτερεύον αλλά δεν είναι. Είναι πρωτεύον και θα μας αφορά όλους και τα παιδιά μας.  Φυσικά η Αμερικανοευρωπαϊκή ένωση είναι η προσπάθεια δημιουργίας αντίβαρου στην Ευρασιατική ένωση που θα ξεκινήσει επίσημα τον Mαϊο, και συγκεκριμένα την Πρωτομαγιά. Η 1η Μαΐου 2013 ανακοινώθηκε επίσημα από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ως η ημερομηνία της υπογραφής της τελικής συμφωνίας για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης. Η δημιουργία του νέου αυτού συνασπισμού που παραπέμπει στην ανασύσταση της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης, χωρίς όμως να εμπεριέχει τα απολυταρχικά εκείνα δεδομένα στην εσωτερική διακυβέρνησή της τα οποία ουσιαστικά την οδήγησαν και στην κατάρρευσή της.

Την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση την οποία σε πρώτη φάση θα απαρτίζουν η Ρωσία, το Καζακστάν και η Λευκορωσία ενώ έχουν εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον τους να πλαισιώσουν τη νέα Ένωση η Κιρκιζία, το Τατζικιστάν αλλά και η Ουκρανία φέρνοντάς την ουσιαστικά στα όρια της ΕΣΣΔ. Βρισκόμαστε στην εποχή της δημιουργίας των υπερεθνικών κολοσών, ακριβώς όπως στο 1984 του George Orwell. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βγει αληθής και στην πρόβλεψή του για παγκόσμια ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Σίγουρα ως απόρροια των ανωτέρω η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας εκτοξεύεται κατακόρυφα στην ελληνική πολιτική ηγεσία εναπόκειται το αν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των συμφερόντων της χώρας τις εξελίξεις αυτές ή αν θα συνθλιβούμε από την ευρωατλαντική και την ευρωασιατική "πλάκα".


ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΕΞΙΑ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η αποτύπωση των προτιμήσεων στα δύο εκλογικά αποτελέσματα του περασμένου καλοκαιριού, μαζί με τις δημοσκοπικές καταγραφές έκτοτε, δείχνει την κοινωνία ως προς τις πολιτικές εκφράσεις της σε κατάσταση ρευστότητας και κινητικότητας. Για πρώτη ίσως φορά μεταπολεμικά το κοινωνικό σώμα φυγοκεντρίζεται, συσπειρώνεται προς τα άκρα του συμβατικού φάσματος, όπως κι αν τα ορίσουμε. Ταυτόχρονα, αδειάζει το κέντρο. Γιατί; Μια πρώτη εξήγηση: ο κεντρώος-κεντροαριστερός πολιτικός σχηματισμός θεωρείται υπεύθυνος για την εν εξελίξει κοινωνική καταστροφή, και τα πληττόμενα στρώματα τον τιμώρησαν.

Οι παραγωγικές προπάντων ηλικίες, αυτές που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και την ύφεση, βρέθηκαν άστεγες πολιτικά και μεγάλο μέρος αναζήτησε καταφύγιο στην αριστερά. Αλλά αυτοί είναι ένα 20-25%. Τι απέγιναν οι υπόλοιποι; Οχι οι εκλογείς του κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κεντροδεξιάς Ν.Δ.; Είναι προφανές ότι παρά την ένταση και τον φόβο της προεκλογικής περιόδου, πολλοί συντηρητικοί ψηφοφόροι δεν πήγαν στη Νέα Δημοκρατία αλλά στους νεοπαγείς δεξιούς σχηματισμούς που την πλαγιοκόπησαν. Και έκτοτε η Ν.Δ. νιώθει καυτή την ανάσα των όμορων χώρων, παρότι απορρόφησε τον εξαχνωθέντα ΛΑΟΣ.

Το κενό έκφρασης του κεντρώου χώρου είναι ένα μέτρο της πνευματικής και ιδεολογικής κρίσης, ίσως το πιο φανερό. Ο πολιτικός λόγος διχάστηκε βαθιά ανάμεσα στον φιλομνημονιακό και τον αντιμνημονιακό, και ό,τι πήγε να φυτρώσει ανάμεσα, στα διάκενα και τις χαραμάδες, ποδοπατήθηκε. Ποδοπατήθηκαν η μετριοπάθεια, η νηφαλιότητα, ο πραγματισμός, η ιστορική αίσθηση, η μαχητικότητα επί των υπαρκτών πεδίων και όχι κατά ανεμομύλων. Από την πόλωση που προέκυψε βγαίνουν βαριά τραυματισμένες και η συντηρητική παράταξη και η κεντροαριστερή· η μεν πρώτη διότι έχει πια να αντιπαλαίψει τον δαίμονα του νεοναζιστικού άκρου, η δε δεύτερη διότι εξαχνώθηκε υπό το παλαιό της πρόσωπο και τώρα αναζητεί έκφρασή της εξ αριστερών, από τον νεοπαγή ΣΥΡΙΖΑ. 

Η πολιτική ανασυγκρότηση προϋποθέτει την ανασυγκρότηση αυτών των δύο μεγάλων ρευμάτων. Η ιστορία κρούει και τα δύο πορτόφυλλα της ελληνικής δημοκρατίας, διότι τα χρειάζεται εξίσου. Ανασυγκρότηση του καθενός πόλου δεν σημαίνει πόλωση έως διχασμού· δεν σημαίνει ούτε σύγκλιση. Σημαίνει σαφή, διακριτά όρια στην ιδεολογία και στην έκφραση διαφορετικών ταξικών ομάδων· άλλωστε η κρίση επανέφερε στο οπτικό πεδίο τις ταξικές και άλλες ομαδώσεις του παραγωγικού πληθυσμού. 

Η διαφοροποίηση θα παγιωθεί σε πολλούς άλλους χαρακτήρες, διότι εν τω μεταξύ υπό το βάρος της ένδειας ή της απειλής πληβειοποίησης, η κοινωνία μετασχηματίζεται και ιεραρχεί τις υλικές ανάγκες της και το φαντασιακό της με άλλες προτεραιότητες πια, με άλλες απαιτήσεις. Υπό αυτή την έννοια, ούτε οι υπάρχοντες δεξιοί ούτε οι υπάρχοντες αριστεροί είναι σε θέση προς το παρόν να συλλάβουν τις αναδυόμενες ανάγκες της κοινωνίας και να τις εκφράσουν. Είναι ακόμη εγκλωβισμένοι σε παλαιά σχήματα πρόσληψης και ερμηνείας, με εξαιρέσεις φυσικά.

Ας πούμε, η νεοναζιστική απειλή δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά μόνο από την αριστερά· απαιτείται και η δράση των συντηρητικών. Μάλιστα η δαιμονοποίηση της αριστεράς ως το αντίστοιχο ετερώνυμο άκρο εντέλει ενισχύει το νεοναζιστικό μόρφωμα του φυλετισμού και της εχθροπάθειας, εφόσον του δίνει την ευκαιρία να αποκρύψει τα ειδεχθή ιδεολογικά χαρακτηριστικά του και να μεταμφιεστεί σε υπερασπιστή του ελληνοχριστιανισμού. Και ακριβώς με την προβιά του υπερεθνικιστή ελληνοχριστιανού αποσπά ακροατήριο από την παραδοσιακή δεξιά, την οποία μέμφεται ως χλιαρή, συστημική ή σάπια. Η ανασυγκρότηση της δεξιάς δεν μπορεί λοιπόν να μην περιλαμβάνει την υπεράσπιση του συνταγματικού δημοκρατικού χώρου και την ιδεολογική ανανέωση προς την κατεύθυνση της μετριοπάθειας.

Αντιστοίχως, η οικοδόμηση ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου, ελκυστικού για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τους ελευθεροεπαγγελματίες, τους μικροεπιχειρηματίες και μικροαστούς, φαίνεται να πέφτει στους ώμους του πρώην μικρού, αριστερού ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος υπό την ώθηση της ιστορικής δυναμικής και υπό την πίεση περίπου 1,5 εκατομμυρίου εκλογικών μεταναστών, καλείται να μετασχηματιστεί ιδεολογικά και πολιτικά, ταχύτατα, σε συγχρονισμό με τον κοινωνικό μετασχηματισμό, εφόσον εξακολουθεί να επιθυμεί τη δοκιμασία της κυβερνητικής εξουσίας.

Στην περίπτωσή του, οι κίνδυνοι διαρροών προς τα αριστερά δεν είναι ανύπαρκτοι, αλλά είναι μάλλον αμελητέοι συγκρινόμενοι με τα προσδοκώμενα κέρδη από το κέντρο. Στην πραγματικότητα, οι δισταγμοί για εγκατάλειψη της αριστερίστικης ή παλαιοαριστερής ρητορικής πηγάζουν από τον παλαιό μικρό εαυτό του, εκεί όπου όμως αισθανόταν βολεμένος: στην καταγγελτική αντιπολίτευση και στην υπεράσπιση μειονοτικών δικαιωμάτων. Ως μικρός, δεν ήταν καν αναγκασμένος να έχει επεξεργασμένο πραγματιστικό πρόγραμμα για τη μεγάλη πολιτική· αρκείτο στη ρητορική πολυχρωμία. Η ιστορική πρόκληση όμως σήμερα είναι άλλη: είναι μια χώρα πτωχευμένη και μια κοινωνία φοβισμένη και απελπισμένη, που καταστρέφεται οικονομικά και αποσαθρώνεται πνευματικά.

Τα ιδεολογήματα δεν αρκούν. Ούτε οι σοφτ ιδέες της ευρωπαϊκής Αριστεράς του ύστερου Ψυχρού Πολέμου και των χρόνων της χρηματοπιστωτικής φούσκας. Η οικουμενικότητα των προβλημάτων επιβαρύνεται δραματικά από το εντόπιο ρήγμα: τη χρεοκοπία, την έλλειψη παραγωγικού μοντέλου, την ξεχαρβαλωμένη διοίκηση, την απουσία στοιχειώδους πνευματικού υποδείγματος. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διασταλεί, να μεγεθυνθεί, να χωρέσει προσδοκίες, να παίξει ηγεμονικό ρόλο - ή να συρρικνωθεί έως διαλύσεως. Η ιστορία κρούει τη θύρα και, αν αυτή δεν ανοίξει, προσπερνά.

Υπό μία έννοια, λοιπόν, η ανασυγκρότηση μιας μετριοπαθούς συντηρητικής παράταξης και της αριστερής προοδευτικής, συσχετίζονται· όχι μόνο για αποτροπή της ακροδεξιάς νεοναζιστικής απειλής, αλλά κυρίως για να δοθούν πειστικές πολιτικές εκφράσεις στα κοινωνικά υποκείμενα που αναδύονται μέσα από τον πόνο και τα ερείπια της πτώχευσης.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Στα διόδια των Μαλγάρων συγκεντρώνονται στις 12.00 το μεσημέρι φοιτητές μαζί με καθηγητές και διοικητικούς του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για να διαμαρτυρηθούν, με συμβολικό άνοιγμα των διοδίων και με διανομή ενημερωτικού υλικού, για τις αλλαγές που προβλέπει στο ίδρυμα το σχέδιο «Αθηνά». Στις 10:30 θα γίνει προσυγκέντρωση στο ΑΤΕΙΘ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια θα πραγματοποιήσουν στις 6 το απόγευμα φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και τις επόμενες ημέρες.
  • Στους δρόμους παρά τη βροχή έχουν βγει οι συνταξιούχοι αντιδρώντας στις κυβερνητικές πολιτικές. Νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά και πραγματοποιούν πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους ζητούν συνάντηση με τον υπουργό, Γ.Βρούτση, προκειμένου να του θέσουν τα προβλήματά τους.
  • Στους δρόμους με παραταγμένα τα τρακτέρ εξακολουθεί να βρίσκεται ο κύριος όγκος των αγροτών, ενώ οι αγρότες στον κόμβο της Κουλούρας αποφάσισαν να επιστρέψουν στα χωράφια τους μετά από 20 ημέρες κινητοποιήσεων. Στα «μπλόκα» που έχουν στηθεί σε Λαμία και Λάρισα θα βρεθεί σήμερα, Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα στις 11:30 θα επισκεφθεί τη Λαμία, ενώ στις 13:00 θα βρεθεί στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα.
  • Συμβολική κατάληψη στο ακαδημαϊκό γραφείο του γγ του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου πραγματοποιούν από το πρωί της Πέμπτης μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στις δηλώσεις του για τον κατώτατο μισθό. Όπως καταγγέλλεται από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ, που προχώρησαν και χρήση χημικών. Παρόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία προχώρησε και σε προσαγωγές.
  • Τέσσερις χρήστες έχουν μπει σε 58 αρχεία της λίστας Λαγκάρντ, τα οποία δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί από τα μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Σύμφωνα με την Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης, τα αρχεία ανοίχτηκαν προς ανάγνωση, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί αποθήκευση. Οι χρήστες φέρουν τις κωδικές ονομασίες Windows User, SO113601, userv και Sofia.
Κόσμος

  • Χωρίς ακόμη να έχει ταυτοποιηθεί με βεβαιότητα η καμένη σορός στο καταφύγιο που είχε «ταμπουρωθεί» ο καταζητούμενος Κρις Ντόνερ, η αστυνομία του Λος Άντζελες θεωρεί ότι ανήκει στον 33χρονο που κυνηγούσε εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Η αστυνομία είχε καταδιώξει τον Ντόνερ σε βουνό της περιοχής, εγκλωβίζοντάς τον σε καταφύγιο όπου και ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών. Δακρυγόνο που έριξαν οι αστυνομικοί, σύμφωνα με την αστυνομία, προκάλεσε τη φωτιά στην οποία και φαίνεται ότι κάηκε ο Ντόνερ. Η αστυνομία έχει τερματίσει το ανθρωποκυνηγητό.
  • «Εφόδους» ελεγκτικών κλιμακίων για ένα μήνα στα προϊόντα που περιέχουν επεξεργασμένο βόειο κρέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προαναγγέλλει η Κομισιόν μετά την απόφαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στον απόηχο του σκανδάλου με το κρέας αλόγου που βρέθηκε σε γεύματα με κατεψυγμένο μοσχαρίσιο κιμά. Η Κομισιόν πρότεινε ελέγχους γενετικού υλικού στα προϊόντα ενώ το σκάνδαλο, που έχει ήδη αγγίξει 16 χώρες, θεωρείται ότι έχει απλωθεί σε ακόμη περισσότερα μέλη της ΕΕ -κάτι που αναμένεται να φανεί και με τους ελέγχους.
  • Στην πατρίδα της, στο Βόρειο Μεξικό, αναπαύεται 153 χρόνια μετά το θάνατό της η Χούλια Παστράνα, η θεωρούμενη κάποτε σαν «η πιο άσχημη γυναίκα του κόσμου». Έζησε μια τραγική ζωή καθώς υπέφερε από υπερτρίχωση και υπερπλασία ούλων εξαιτίας των οποίων έγινε έκθεμα σε τσίρκα από τον ίδιο το σύζυγό της.
  • Αναγνωρίζοντας την όλο και μεγαλύτερη εξάρτησή του από ηλεκτρονικά συστήματα, ρομποτικούς πολεμιστές και μάχες εξ αποστάσεως, ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να καθιερώσει μετάλλιο για τους κυβερνοστρατιώτες του. Το μετάλλιο θα απονέμεται σε όσους έχουν άμεση αλλά εξ αποστάσεως επίδραση στις επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001.
  • Σε αναγκαστική προσγείωση προχώρησε ουκρανικό αεροσκάφος στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα άτομα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ουκρανοί αξιωματούχοι μιλούν για τέσσερις νεκρούς, δύο τραυματίες και δύο άτομα των οποίων η τύχη αγνοείται. Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε εσωτερική πτήση από την Οδησσό, επέβαιναν 45 άτομα.
Οικονομία

  • Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 1.020 μονάδων και τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.
  • Nα θέσει τέλος στη «φιλολογία περί πολλαπλασιαστών», δηλαδή στη συζήτηση που διεξάγεται εσχάτως ως προς το αν «κατά λάθος» οδήγησε η τρόικα την Ελλάδα σε υπερβολική ύφεση, επιχείρησε ο επίτροπος Όλι Ρεν, δίνοντας στη δημοσιότητα επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, στην οποία τονίζει: «Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και τα προβλήματα εφαρμογής του μνημονίου τα πρώτα χρόνια του προγράμματος είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην επωφεληθεί από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει η δημοσιονομική προσαρμογή».
  • Η επόμενη κυπριακή κυβέρνηση θα διαχειριστεί το ζήτημα της αξιολόγησης της Κύπρου για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος, καθώς η κυβέρνηση Χριστόφια δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν αποδέχεται τις εισηγήσεις του Eurogroup για διορισμό ιδιωτικού οίκου.
Αθλητισμός

  • Την πρώτη νίκη του στην Ισπανία ψάχνει απόψε (20:00, ANT1) ο Ολυμπιακός, ο οποίος αντιμετωπίζει τη Λεβάντε στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων στο πλαίσιο του Europa League. Ο Μίτσελ δεν έχει αποκαλύψει τα πλάνα του για την ενδεκάδα της ομάδας, ωστόσο φαίνεται να καταλήγει στους Φέισα, Μασάντο και Μοδέστο ή Γκρέκο στο κέντρο, Αμπντούν, Φετφατζίδη και Τζιμπούρ στη επίθεση, Χολέμπας, Μανιάτη, Μανωλά και Σιόβα ή Κοντρέρας στην άμυνα, με τον Μέγιερι να φυλάει την εστία της ομάδας.
  • Η φάση των «32» του Europa League ανοίγει την αυλαία της το βράδυ της Πέμπτης (14/2) και βέβαια εκτός από την ελληνική μάχη του Ολυμπιακού στην Ισπανία κόντρα στη Λεβάντε, υπάρχουν πολλοί αγώνες με τεράστιο ενδιαφέρον σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως το Τότεναμ - Λιόν. Η πρώτη σέντρα, φυσικά για να αποφευχθεί το δριμύ ψύχος, θα γίνει στη Ρωσία στις 19:00 με τις αναμετρήσεις Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης - Λίβερπουλ και Ανζί - Ανόβερο, ενώ άλλοι επτά αγώνες ξεκινούν στις 20:00 και άλλοι τόσοι στις 22:05.
  • Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήρθαν 1-1 στο «Μπερναμπέου» στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τους «16» του Champions League σε μία αναμέτρηση που κατέγραψε 41 (!) τελικές προσπάθειες και έτσι αναμένεται σπουδαία η παράσταση στο «θέατρο των ονείρων» σε δύο εβδομάδες. Στο άλλο ματς της βραδιάς, η ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ προηγήθηκε δύο φορές, αλλά δεν κατάφερε να το «κρατήσει» με τη Ντόρτμουντ να ισοφαρίζει σε 2-2 λίγο πριν από το τέλος.



ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΡΩΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τις τελευταίες ημέρες, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι οι πολιτικοί χειρισμοί της κυβέρνησης στο εργασιακό και κοινωνικό πεδίο της προσφέρουν ελάχιστο πολιτικό όφελος – μάλλον την φθείρουν. Οι επιστρατεύσεις στις συγκοινωνίες και στην ακτοπλοΐα, ως επίδειξη πυγμής, κατάφεραν προσώρας να αποκαστατήσουν την κανονική ροή σε κρίσιμους τομείς της κοινωνικής ζωής, αλλά την ίδια στιγμή, η αμείλικτη υλική πραγματικότητα υπονόμευσε καίρια το μεταδιδόμενο κλίμα ότι αρχίζει το τέλος των θυσιών. Οι μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, η δρομολόγηση χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο και κυρίως οι διαρροές για την υπερφορολόγηση των ακινήτων προκαλούν αίσθηση ασφυξίας στη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

Η διευρυνόμενη ένδεια σημαδεύτηκε από παράλληλα γεγονότα στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, φαινομενικά ασύνδετα, που όμως πυροδοτούν το καθένα με τον τρόπο του μια έντονη φυγοκέντρηση στο κοινωνικό σώμα, στα όρια της εξάρθρωσης και της ανθρωπιστικής κρίσης. Τέτοια γεγονότα με συμβολικό περιεχόμενο ήταν, ας πούμε, η διανομή δωρεάν λαχανικών έξω από το υπουργείο, που οδήγησε σε εικόνες αναγκεμένου όχλου· η επίδειξη ισχύος του νεοναζιστικού μορφώματος στην καρδιά της πρωτεύουσας, αλλά και σε τόπους παροχής υπηρεσιών υγείας· τέλος, η συζήτηση που συνόδευσε τη σύλληψη των νεαρών αναρχικών ληστών.

Στα παράλληλα, ασύνδετα γεγονότα, διαβλέπουμε μια ισχυρή ροπή προς συμπεριφορές ακραίες και κυρίως καινοφανείς, αδιανόητες πριν από ελάχιστα χρόνια. Για τον προσεκτικό παρατηρητή είναι προφανές ότι η κρίση, με τη φτώχεια και την ανεργία που συνεπιφέρει, οδηγεί σε πρωτόγνωρες ρηγματώσεις του κοινωνικού σώματος· πλήττει σκληρά τον κόσμο των μισθωτών και μικροεπιχειρηματιών, πλήττει τους μικροϊδιοκτήτες και τη μεσαία τάξη, πλήττει ανελέητα τη νεολαία. Σταδιακά, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αισθάνονται ανήμπορα και αποκλεισμένα, εκτοπισμένα, εκτός κοινωνίας και ιστορίας. Ακόμη και όσοι αντέχουν υλικά, αφενός, αισθάνονται πια ασήκωτο το βάρος των υπολοίπων, όσων βουλιάζουν, αφετέρου, δεν βλέπουν φως, δεν έχουν κάτι να πιαστούν. Κατά κάποιον τρόπο, το κεϋνσιανό παράδοξο της φειδούς στην υφεσιακή οικονομία συνυπάρχει με μια παράλυση του ηθικού και του φρονήματος σε κάθε κοινωνική ομάδα.

Ιστορικά, η πολιτική πυγμής δεν μπορεί να συνεχίζεται επί μακρόν· η αυστηρή τιμωρία των απειθών χωρίς παράλληλη επιβράβευση των ευπειθών κινδυνεύει να φτάσει στο αντίθετο αποτέλεσμα: να απευθύνεται σε μια κοινωνία ανθεκτική στην τιμωρία, αναίσθητη στον φόβο, επιρρεπή στη βαναυσότητα και την ακραία αντίδραση. Αυτό μας δείχνει η αυξανόμενη επιρροή της ακραίας Χρυσής Αυγής: το απολεσθέν νόημα αναζητείται στη βαναυσότητα και στην ένστολη αγέλη. Αυτό δείχνει η απόδραση μέρους της νεολαίας προς τον μηδενισμό και τη βία: δεν βρίσκουν νόημα και αξιακό πλαίσιο, αλλά ούτε και δουλειά.

Για την ανάσχεση της ροπής προς βαναυσοποίηση και μηδενισμό, αυτού του άλογου κύματος, οι λύσεις αναμένονται πρωτίστως από έναν ριζικά ανανεωμένο πολιτικό λόγο και πράξη, από μια νέα γενική διάνοια γαλβανισμένη μες στην οδυνηρή συγκυρία. Αυτή είναι η τεράστια πρόκληση, αμφίπλευρα, προς τους υπάρχοντες σχηματισμούς και τις ηγεσίες τους: θα απαντήσουν ή θα διαλυθούν.

«ΤΕΤΟΙΕΣ ΩΡΕΣ...»

Με τα χρόνια έχουμε πειστεί ότι τα περισσότερα πράγματα στην πολιτική δεν έχουν να κάνουν με αρχές, ιδεολογίες, πεποιθήσεις ή γνώσεις. Εχουν να κάνουν με την απλή λογική. Ας πούμε ότι ο νόμος περί απεργιών που έχουμε δεν είναι ο σωστότερος της υφηλίου, να το δεχτώ. Ας πούμε ότι θα ήταν χρήσιμες κάποιες τροποποιήσεις, καμία αντίρρηση - άλλωστε, από το 1982 που ψηφίστηκε έχουν περάσει τριάντα ένα χρόνια!..

Ποιος λογικός άνθρωπος όμως μπορεί να θεωρεί ότι εκείνο που χρειάζεται σήμερα η χώρα, μέσα στο κλίμα κοινωνικής έντασης που ζει, είναι να ανοίξουμε κουβέντα για το απεργιακό δίκαιο; Και ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να πιστεύει ότι αυτό που λείπει στην κυβέρνηση είναι άλλη μια αφορμή για καβγά; Για λόγους απλής λογικής λοιπόν ομολογώ ότι η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να θέσει σε «διαβούλευση» το ενδεχόμενο αλλαγών στον νόμο για τις απεργίες με ξεπερνάει.

Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια! Τη στιγμή δηλαδή που η συμπολίτευση κατηγορείται πως με τις αλλαγές στα εργασιακά που ψηφίστηκαν στα Μνημόνια ΙΙ και ΙΙΙ λειτουργεί περίπου ως «βαποράκι» των εργοδοτικών συμφερόντων, έρχεται επιπροσθέτως να ανακινήσει και θέμα απεργιών. Το επόμενο βήμα θα είναι να γραφτούν απευθείας στον ΣΕΒ. Θέλω να ελπίζουμε ότι η ανακίνηση του θέματος ήταν απλώς μια άστοχη ενέργεια και όχι μια βλακώδης επιδίωξη. Το βέβαιο είναι ότι την τελευταία τριετία, λόγω της τρόικας και των Μνημονίων, η χώρα έχει μπατάρει απολύτως προς την πλευρά των επιχειρηματικών συμφερόντων. Εις βάρος της μισθωτής εργασίας.

Αυτό συντελέστηκε μέσα από το εφεύρημα των «μεταρρυθμίσεων» - οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι παρά εργοδοτικά ρουσφέτια... Το ζητούμενο πλέον και σε επίπεδο κοινωνίας και σε επίπεδο πολιτικής είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ισορροπία - όχι να μπατάρουμε και άλλο!.. Να επιστρέψουμε δηλαδή στις συλλογικές συμβάσεις, στον ελεύθερο κοινωνικό διάλογο, στην επεκτασιμότητα, στη διαιτησία, στις αποζημιώσεις και σε όλα όσα έχουν μονομερώς καταργηθεί.

Αν τώρα κάποιοι ονειρεύονται να μετατρέψουν την Ελλάδα σε «παράδεισο επιχειρηματικής ασυδοσίας» μάλλον λάθος χώρα έχουν στο μυαλό τους. Και αν κάποιοι προσφέρονται να τους διευκολύνουν μάλλον την πολιτική αυτοκτονία τους οργανώνουν. Διότι το πολιτικό ζητούμενο των προσεχών ετών είναι ένα, προφανές και απολύτως αυτονόητο: η αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας που έχει διαταραχθεί. Οποιος το διατυπώσει πειστικά θα κερδίσει με περίπατο τις επόμενες εκλογές. Και όποιος το κατορθώσει θα αναδειχθεί στην ηγεμονική πολιτική δύναμη της επόμενης δεκαετίας. Ολα τα υπόλοιπα είναι ανέμελες ασκήσεις ευθανασίας όσων δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1349: 2.000 Εβραίοι καίγονται ζωντανοί από εξαγριωμένο πλήθος χριστιανών που τους θεωρεί υπεύθυνους για την επιδημία βουβωνικής πανώλης που έπληξε την πόλη τους.

1929: Η «Σφαγή της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου» στο Chicago: Επτά gangsters της συμμορίας του Buggs Moran σκοτώνονται από μέλη της συμμορίας του Al Capone που είχαν μεταμφιεστεί σε αστυνομικούς.

1991: Ενώ η «Καταιγίδα της Ερήμου» βρίσκεται σε εξέλιξη, αμερικανικό αεροπλάνο βομβαρδίζει καταφύγιο αμάχων στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 300 γυναικόπαιδα.

Γεννήσεις

1884: Κώστας Βάρναλης, σημαντικός λογοτέχνης.

Θάνατοι

1779: James Cook, θαλασσοπόρος σκωτσέζικης καταγωγής και εξερευνητής.

1987: Κάρολος Κουν, μεγάλος θεατράνθρωπος της χώρας μας.