11 Φεβρουαρίου, 2013

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΑΠΑ


ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ
ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ  ΣΤΙΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ.

Αισθάνομαι το βάρος του αξιώματος μου",είπε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος ανακοινώνοντας την παραίτηση του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επιτροπής για την Αγιοποίηση των Μαρτύρων του Οτράντο. "Το κάνω για το καλό της Εκκλησίας", είπε ο Πάπας. Είναι η δεύτερη φορά που Πάπας υποβάλει την παραίτησή του, μετά τον Πάπα Σελεστίνο Ε', στις 13 Δεκεμβρίου 1294. Ο Πάπας Βενέδικτος είχε αναλάβει καθήκοντα τον Απρίλιο του 2005, διαδεχόμενος τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ. Ο Καρδινάλιος Σοντάνο, πρώην πρωθυπουργός του Κράτους του Βατικάνου, χαρακτήρισε την παραίτηση "Κεραυνό εν αιθρία".
 ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
 ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
 Αγαπητοί Αδερφοί,

Σας προσκάλεσα σε αυτό το συμβούλιο, όχι μόνο για τις τρεις αγιοποιήσεις, αλλά και για να σας επικοινωνήσω μια απόφαση μεγάλης σημασίας για τη ζωή της Εκκλησίας. Αφού εξέτασα επανειλημμένως ενώπιον του Θεού τη συνείδησή μου, κατέληξα στη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω της μεγάλης ηλικίας, δεν είναι πλέον κατάλληλες για να ασκώ την παπική διοίκηση. Έχω επίγνωση ότι αυτή η διοίκηση, λόγω της ουσιαστικής πνευματικής της φύσης, πρέπει να ασκείται όχι μόνο με λέξεις και πράξεις, αλλά με προσευχή και μαρτύριο.

 Όμως, στο σύγχρονο κόσμο, που υπόκειται σε τόσες ραγδαίες αλλαγές και αναταράσσεται από ερωτήματα για τα θεμέλια της πίστης, για να κυβερνάς το ποίμνιο του Άγιου Πέτρου και να κηρύττεις το Ευαγγέλιο, χρειάζεται σθένος πνευματικό και σωματικό, σθένος που τους τελευταίους μήνες έχει ελαττωθεί σε σημείο να αναγνωρίζω την ανεπάρκειά μου να εκπληρώσω τα καθήκοντα που μου έχετε εμπιστευθεί.

Για το λόγο αυτό, και αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα αυτής της πράξης, με πλήρη ελευθερία δηλώνω ότι αποποιούμαι τα καθήκοντα του Επισκόπου της Ρώμης, Διαδόχου του Άγιου Πέτρου, τα οποία μου εμπιστεύθηκαν οι καρδινάλιοι στις 19 Απριλίου του 2005, ώστε από την 28η Φεβρουαρίου στις 20:00 ο επισκοπικός θρόνος της Ρώμης, του Αγίου Πέτρου, να είναι κενός και το Κονκλάβιο να εκλέξει τον νέο ανώτατο ποντίφικα.

Αγαπητοί αδελφοί, σας ευχαριστώ ειλικρινώς για όλη την αγάπη και το έργο με τα οποία με στηρίξατε στη διοίκησή μου και ζητώ συγχώρεση για όλα μου τα ελαττώματα

Από το Βατικανό 10 Φλεβάρη 2013
 BENEDICTUS PP XVI



 ΔΗΛΩΣΗ
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ 
ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ 16ου:

 «Με λύπην επληροφορήθημεν την απόφασιν της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Βενεδίκτου να παραιτηθή του Θρόνου του, διότι με την σοφίαν και την πείραν του θα ημπορούσε να προσφέρη ακόμη πολλά εις την Εκκλησίαν και εις τον κόσμον. Ο Πάπας Βενέδικτος έβαλεν ανεξίτηλον την σφραγίδα του εις την ζωήν και την ιστορίαν της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας όχι μόνον με την σύντομον παπωσύνην του αλλά και με την όλην μακράν προσφοράν του ως θεολόγου και Ιεράρχου της Εκκλησίας του, και με το πανθομολογούμενον κύρος του. Τα συγγράμματά του θα ομιλούν επί μακρόν δια την βαθείαν θεολογικήν του κατάρτισιν, δια την γνώσιν των Πατέρων της αδιαιρέτου Εκκλησίας, δια την επαφήν του με την σύγχρονον πραγματικότητα, δια το ζωηρόν ενδιαφέρον του δια τα προβλήματα του ανθρώπου.

Ημείς οι Ορθόδοξοι θα τον τιμώμεν πάντοτε ως φίλον της Εκκλησίας μας και πιστόν υπηρέτην της ιεράς υποθέσεως της των πάντων ενώσεως και θα χαίρωμεν πληροφορούμενοι δια την καλήν του υγείαν και την παραγωγικήν θεολογικήν του εργασίαν.Προσωπικώς θα ενθυμούμεθα με συγκίνησιν την επίσκεψίν του εις την έδραν του Οικουμενικού Πατριαρχείου προ εξαετίας και πλέον, καθώς και τας πολλάς συναντήσεις και την καλήν συνεργασίαν που είχομεν κατά την διάρκειαν της πρωθιεραρχικής του διακονίας. Ευχόμεθα από του Φαναρίου ο Κύριος να αναδείξη άξιον διάδοχόν του επί κεφαλής της αδελφής Εκκλησίας της Ρώμης και να συνεχισθή και μετ’ αυτού η κοινή πορεία μας προς την των πάντων ένωσιν εις δόξαν Θεού» .

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΠΩΣΥΝΗΣ
ΤΟΥ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ 16ου

Στη παπική κατοικία του Castel Gandolfo θα αποσυρθεί ο Βενέδικτος 16ος μετά την παραίτησή του από το Παπικό αξίωμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Βατικανού καρδινάλιος Federico Lombardi. Όπως αναφέρει το Βατικανό, η οικοθελής παραίτηση του Πάπα είναι σύμφωνη με τον Κανόνα 332 παρ. 2 του Κώδικα Κανονικού Δικαίου. Ο Βενέδικτος 16ος δεν θα λάβει μέρος στο κονκλάβιο για την εκλογή του διαδόχου του, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του, ενώ αμέσως μετά την παραίτησή του θα αποσυρθεί στην παπική κατοικία στο Castel Gandolfo. Αφότου ολοκληρωθούν οι ανακαινιστικές εργασίες στο γυναικείο ησυχαστήριο εντός των τειχών του Βατικανού, ο Βενέδικτος 16ος θα αποσυρθεί εκεί «για μια περίοδο προσευχής και ενδοσκόπησης» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Federico Lombardi.

ΟΙ  ΣΤΑΘΜΟΙ  ΤΟΥ

Ο Καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ επικεφαλής της Συνόδου για την ορθότητα της πίστης εξελέγη διάδοχος του θανόντος Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ στις 19 Απριλίου του 2005.

Στις 24 Απριλίου του ίδιου έτους προεξήρχε της λειτουργίας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την ανάρρησή του στον Παπικό θρόνο, ενδύθηκε το μανδύα και φόρεσε το δαχτυλίδι του αλιέα, διάσημα του Παπικού αξιώματος. Στις 7 Μαΐου του 2005 ανήλθε στο θρόνο του καθεδρικού ναού της Ρώμης, στην αρχιβασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού. Κατά τη διάρκεια της παπωσύνης του πραγματοποίησε 24 ταξίδια σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο ήταν στην Κολωνία της Γερμανίας με αφορμή την 20η ημέρα της Νεολαίας τον Αύγουστο του 2005. Το πιο πρόσφατο ταξίδι του ήταν στο Λίβανο το Σεπτέμβριο του 2012. Επισκέφθηκε χώρες στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή τις ΗΠΑ, ενώ έγινε δεκτός και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στην Ιταλία πραγματοποίησε 30 ποιμαντικές επισκέψεις.

Στις 30 Νοεμβρίου του 2006, ημέρα μνήμης του πρωτόκλητου των Αποστόλων Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, επισκέφθηκε την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συμπροσευχήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η πρώτη του εγκύκλιος “Deus Caritas Est” εκδόθηκε στις ανήμερα των Χριστουγέννων του 2005, η δεύτερη “Spe Salvi” στις 2 Νοεμβρίου 2007 και η 3η “Caritas in Veritate” στις 29 Ιουνίου 2009.

Κατά τη διάρκεια της παποσύνης του ο Βενέδικτος 16ος ολοκλήρωσε τη συγγραφή της τριλογίας του για τη ζωή και τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού με τίτλο « Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» το Νοέμβριο του 2012. Ο δεύτερος τόμος συγγράφηκε μετά την ανάρρησή του στον Παπικό θρόνο και εκδόθηκε το 2007.

“HABEMUS PAPAM”: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ
ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ

Habemus Papam”. Με τη λατινική αυτή φράση, ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων θα ανακοινώσει σε περίπου ένα μήνα από σήμερα από τον κεντρικό εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό την εκλογή του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, του 266ου από το 67 μ.Χ και την ίδρυση της Εκκλησίας της Ρώμης από τον Απόστολο Πέτρο. Στη συνέχεια ο νέος Πάπας θα παρουσιαστεί ενώπιον των πιστών και θα δώσει την πρώτη «urbi et orbi» (στην πόλη και την οικουμένη) ευλογία του. Μια φράση του εκπροσώπου Τύπου του Βατικανού, Federico Lombardi που μετέδωσε το BBC αποκαλύπτει τις προθέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να εκλέξει στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα το διάδοχο του Βενέδικτου 16ου. «Πρέπει να έχουμε νέο Πάπα για το Πάσχα» είπε χαρακτηριστικά ο Lombardi συνομιλώντας με εκπροσώπους του Τύπου στην Ρώμη. Φέτος το Πάσχα των Ρωμαιοκαθολικών είναι στις 31 Μαρτίου, επομένως το κονκλάβιο, το όργανο που εκλέγει από το σώμα των καρδιναλίων τον Πάπα αναμένεται να συνέλθει εντός των πρώτων ημερών του Μαρτίου, ενδεχομένως και την 1η Μαρτίου, επόμενη ημέρα της παραίτησης του Βενέδικτου 16ου.


ΤΟ ΚΟΝΚΛΑΒΙΟ ΚΑΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ

Με τη λέξη κονκλάβιο περιγράφεται η σύνοδος των Καρδιναλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που συνέρχεται για να εκλέξει τον Ποντίφικα. Η λέξη είναι λατινική και σημαίνει δωμάτιο που μπορεί να κλειδωθεί cum- + clave (με κλειδί). Το παπικό κονκλάβιο συνέρχεται στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα που βρίσκεται δίπλα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η Καπέλα Σιξτίνα για κονκλάβιο ήταν το 1492, ενώ από το 1878 η χρήση της για αυτό το σκοπό μονιμοποιήθηκε. Στο φρουριακής αρχιτεκτονικής παρεκκλήσι, κάτω από τις περίφημες οροφογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου θα συνέλθει το σώμα των 120 καρδιναλίων, το μόνο ιερό σώμα που έχει τη δικαιοδοσία να εκλέγει Πάπα, το οποίο συγκαλείται από τον Πρώτο Καρδινάλιο που είναι ταυτόχρονα και ο πρωθυπουργός του Βατικανού. 

Οι καρδινάλιοι είναι οι ανώτατοι κληρικοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, οι οποίοι διορίζονται από τον Πάπα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι καρδινάλιοι που δεν έχουν υπερβεί το 80o έτος της ηλικίας τους. Την ημέρα της εκλογής, οι καρδινάλιοι από 52 χώρες συμμετέχουν στην πομπή από την Αίθουσα της Ευλογίας έως το ιστορικό παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα, όπου δίνουν τον όρκο να κρατήσουν μυστικό ό,τι βιώσουν στη διάρκεια του κονκλαβίου. Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος των λειτουργιών θα προφέρει το «extra omnes» (έξω όλοι) και οι πόρτες θα κλείσουν και θα σφραγιστούν για να απομονωθούν οι καρδινάλιοι. Κάθε καρδινάλιος παίρνει από ένα ψηφοδέλτιο και ιδιοχείρως σημειώνει τη φράση «Eligo in Summum Pontificem……» συμπληρώνοντας το όνομα του εκλεκτού του. Για την ανάδειξη του νέου Πάπα είναι αναγκαία η πλειοψηφία των δύο τρίτων συν ένας, τουλάχιστον για τις πρώτες 33 ψηφοφορίες (τέσσερις κάθε ημέρα, πρωί και απόγευμα). 

Έπειτα, ο Πάπας εκλέγεται δι’ απλής πλειοψηφίας. Μετά από κάθε καταμέτρηση, τα ψηφοδέλτια περιχύονται με ειδικό μείγμα χημικών και καίγονται σε μια μικρή σόμπα που έχει τοποθετηθεί ειδικά για την περίσταση μέσα στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα. Μια καπνοδόχος διοχετεύει τον καπνό έξω από το παρεκκλήσι σηματοδοτώντας τη θετική ή αρνητική εξέλιξη της ψηφοφορίας. Μαύρος καπνός σημαίνει ότι κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να εκλεγεί Πάπας. Λευκός καπνός σημαίνει ότι εξελέγη νέος Πάπας. 

Ο καπνός από την καμινάδα είναι η πηγή πληροφόρησης για την εξέλιξη της διαδικασίας εκλογής. Κατά τη διάρκεια του κονκλαβίου για την εκλογή του Βενέδικτου 16ου ένα λάθος στη δοσολογία των χημικών αντί για λευκό παρήγαγε σκούρο γκρίζο καπνό με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν όσοι βρίσκονταν αν τελικά εξελέγη Πάπας και αυτό έως ότου σήμαναν και οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου επιβεβαιώνοντας το γεγονός. Όταν βγει λευκός καπνός, ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων εξέρχεται στον εξώστη του Βατικανού και ανακοινώνει στα λατινικά: «Annuntio vobis gaoudium magnum. Habemus Papam»: σας ανακοινώνω με μεγάλη χαρά ότι εξελέγη Πάπας. 

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών
για την παραίτηση του Πάπα

Το σεβασμό και την εκτίμησή του για την απόφαση του Βενέδικτου 16ου να παραιτηθεί του Παπικού Θρόνου εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών Olav Fykse Tveit. «Σεβόμαστε πλήρως την απόφαση της Αυτού Αγιότητος Πάπα Βενέδικτου 16ου να παραιτηθεί» δήλωσε ο Olav Fykse Tveit από τη Νέα Υόρκη, όπου επισκέπτεται το γραφείου του ΠΣΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. «Με βαθύτατο σεβασμό παρακολούθησα τον τρόπο που διαχειρίστηκε την ευθύνη και τα βάρη της διοίκησης σε προχωρημένη ηλικία, σε μια απαιτητική για την Εκκλησία περίοδο σημείωσε ο Olav Fykse Tveit εκφράζοντας την εκτίμηση και το θαυμασμό του για την αφιέρωση του Πάπα στην Εκκλησία και την οικουμενική κίνηση. «Ας προσευχηθούμε ο Θεός να τον ευλογήσει σε αυτή τη φάση της ζωής του και ο Θεός να είναι οδηγός και ευλογός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Ρώμης σε αυτή την κρίση μεταβατική περίοδο ανέφερε σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών.

«Αυτός που προχώρησε στη μεγάλη άρνηση»
Che feceIl gran rifiuto

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος το΄ χει έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησίν του. Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ΄ όχι – το σωστό – εις όλην την ζωήν του.

Κ.Π.Καβάφης, 1901
Στην αυγή του 20ου αιώνα ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης εμπνεύστηκε από την «Θεία Κωμωδία» του Δάντη τον τίτλο του ποιήματός του «αυτός που προχώρησε… στη μεγάλη άρνηση». Αποσιώπησε όμως το μέσον της φράσης του Ιταλού λόγιου που συμπληρώνει το νόημα της. Che fece per viltate il gran rifiuto, αυτός που προχώρησε από δειλία στη μεγάλη άρνηση. Ο συγγραφέας της «Θείας Κωμωδίας» περιέγραψε μέσα από αυτή τη φράση με τρόπο σκωπτικό τον Πάπα Σελεστίνο Ε΄ο οποίος το 1294 παραιτήθηκε από το Επισκοπικό του αξίωμα, μετά από παπωσύνη μόλις πέντε μηνών, προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Ρώμης. Έκτοτε πέρασαν 719 χρόνια, μέχρι την 11η Φεβρουαρίου 2013. Την ημέρα που ένας από τους μακρινούς διαδόχους του Πάπα Σελεστίνου Ε΄, ο Βενέδικτος 16ος δημοσιοποίησε την απόφασή του να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Αυτόν της παραίτησης. Οι δυο Πάπες κατέληξαν στον ίδιο δρόμο εκκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες. Ο Σελεστίνος Ε’ οδηγήθηκε στην απόφασή του να παραιτηθεί λόγω της ιδιοσυγκρασίας του.

Όντας μορφή ασκητική αντιλήφθηκε ότι το Παπικό αξίωμα την εποχή του μεσαίωνα δεν απαιτούσε μόνο θεολογική κατάρτιση, αλλά και πολιτικές αρετές, οι οποίες ξεπερνούσαν τον ίδιο και τα σωματικά και πνευματικά όριά του. Προτίμησε να παραιτηθεί και να γίνει ερημίτης από το να παραμείνει στην Παπική καθέδρα, με ό,τι και αν σήμαινε αυτό. Ο Βενέδικτος 16ος από τη δική του πλευρά με απλό και ευθύ τρόπο αιτιολόγησε την απόφασή του να παραιτηθεί του Παπικού αξιώματος στις 28 Φεβρουαρίου 2013. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι τα καθήκοντα αυτά (σ.σ. του Πάπα), λόγω της ουσιώδους πνευματικής φύσης τους, θα πρέπει να πραγματοποιούνται όχι μόνο με λόγια και πράξεις, αλλά και με προσευχή και σωματική καταπόνηση. Ωστόσο, στο σημερινό κόσμο, που υπόκειται σε τόσες πολλές γρήγορες αλλαγές και τις ερωτήσεις για τη ζωή της πίστης, η δύναμη του μυαλού και του σώματος είναι απαραίτητα πλεονεκτήματα, τα οποία κατά τους τελευταίους μήνες, έχουν επιδεινωθεί σε μένα στο βαθμό που αναγνωρίζω την ανικανότητά μου τελέσω επαρκώς τα καθήκοντά μου».

Η γενναία απόφαση του Πάπα να αποσυρθεί -όπως ήταν φυσικό- προκάλεσε ζωηρή παγκόσμια συζήτηση για τα ενδεχόμενα βαθύτερα αίτια της. Σίγουρο πάντως είναι ότι ο Βενέδικτος 16ος  δίδαξε με την παραίτησή του ήθος, ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια.Σε προσωπικό επίπεδο υπερέβη το ανθρώπινο όριο θέτοντας την Εκκλησία του πάνω και από τον ίδιο του τον εαυτό, πάνω από το ανθρώπινο «εγώ». Στα 85 χρόνια του ωριμότερος παρά ποτέ και έχοντας πλήρη και ρεαλιστική αντίληψη της σύγχρονης πραγματικότητας αλλά και των δυνατοτήτων κυρίως όμως των περιορισμών  που θέτουν το σώμα και το πνεύμα αποφάσισε ο ίδιος να ανοίξει το δρόμο για το διάδοχό του προλαβαίνοντας την αέναη κίνηση του χρόνου… 

Ο 265ος Πάπας της Ρώμης παρέλαβε από τον προκάτοχό του Ιωάννη Παύλο ΙΙ ένα οφίτσιο παγκόσμιου εκκλησιαστικού, αλλά και κοσμικού κύρους. Και θα το παραδώσει στον επόμενο με ακόμα περισσότερη αίγλη. Διότι ο Βενέδικτος 16ος θέτει ανεξίτηλη τη δική του σφραγίδα στο θεσμό του Πάπα, όχι μόνο για τα ταξίδια του ανά την υφήλιο, ούτε μόνο για τη θεολογική του εμβρίθεια ή τις διοικητικές του αρετές, αλλά πολύ περισσότερο γιατί διδάσκει όχι μόνο στην θρησκευτική και πνευματική ηγεσία, αλλά και στην πολιτική και κοσμική εξουσία.

Διδάσκει όχι κάποιο δόγμα της Πίστης, αλλά κάτι προσωπικό, ηθικό και θεσμικό. Ότι είναι «αυτός που προχώρησε… στη μεγάλη άρνηση», όχι από ιδιοτέλεια, αλλά εντέλει για το καλό της Εκκλησίας του, που υπηρέτησε και υπηρετεί με αφοσίωση και αυταπάρνηση!

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ

Φυσικοί εκλέκτορες του Ρωμαίου Ποντίφικα είναι αποκλειστικά οι Καρδινάλιοι και ο αριθμός αυτών δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 120. Καμμία άλλη εξουσία, εκκλησιαστική ή πολιτική, δεν μπορεί να επέμβει στα της εκλογής. Ουδείς εκ των εκλεκτόρων Καρδιναλίων εξαιρείται της εκλογής. Το δικαίωμα ψήφου και εκλογής το έχουν και όσοι Καρδινάλιοι ονομάστηκαν και ανακηρύχτηκαν από τον Πάπα, έστω και αν δεν έλαβαν κανονικά τον πίλο και το δακτυλίδι και δεν έδωσαν τον κεκανονισμένο όρκο (αρ. 33 του Π.Δ.). Αντίθετα, δεν έχουν αυτό το δικαίωμα όσοι κανονικά παύθηκαν ή απαρνήθηκαν την καρδιναλική τιμή, με τη συναίνεση του Ρωμαίου Ποντίφικα.

Από τη στιγμή που η Αποστολική ΄Εδρα χηρεύσει, οι παρόντες στη Ρώμη Καρδινάλιοι μπορούν να αναμείνουν όσους καθυστερούν, για σοβαρούς λόγους, όχι όμως περισσότερο από 20 μέρες. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να προβούν στην εκλογή. ΄Ολοι οι καρδινάλιοι εκλέκτορες, ειδοποιημένοι από τον Πρύτανη, πρέπει να σπεύσουν στη Ρώμη, εκτός αν είναι ασθενείς ή έχουν άλλο σοβαρό κώλυμα, το οποίο όμως πρέπει να αναγνωρισθεί από το Κολλέγιο των Καρδιναλίων. Ο τόπος της εκλογής και τα άλλα πρόσωπα παίρνουν μέρος λόγω εργασίας Το Κονκλάβιο για την εκλογή του ΄Ακρου Αρχιερέα διεξάγεται εντός του εδάφους της Πόλεως του Βατικανού και οι εκλέκτορες Καρδινάλιοι είναι τελείως αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι Καρδινάλιοι εκλέκτορες, από τη στιγμή που «κλειδώθηκαν» στο Κονκλάβιο, απαγορεύεται αυστηρά να έχουν ανταλλαγή αλληλογραφίας, τηλεφωνικές επαφές ή άλλους τρόπους επαφής με τον έξω κόσμο, και αν ακόμη προκύπτουν σοβαρές και επείγουσες ανάγκες. 

Στο Κονκλάβιο υπάρχουν και ορισμένα άλλα πρόσωπα, για απαραίτητες υπηρεσίες π.χ. δύο γιατροί, ορισμένοι ιερομόναχοι γνώστες διαφόρων γλωσσών για τις εξομολογήσεις, εργατικό προσωπικό κλπ. Αυτά τα βοηθητικά πρόσωπα είναι επιλεγμένα από τον Καμεράριο και είναι υποχρεωμένα να κρατήσουν για πάντα το απόρρητο για ό,τι μάθουν σχετικά για την εκλογή. Υποβάλλονται σε αυστηρό και λεπτομερή όρκο. Αρχή των διαδικασιών για την εκλογή Την καθορισμένη μέρα της εκλογής, στη βασιλική του Αγίου Πέτρου θα τελεσθεί το πρωί η Θεία Λειτουργία pro eligendo Papa (για την εκλογή Πάπα). Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην Καπέλα Σιστίνα οι Καρδινάλιοι θα επικαλεσθούν το ΄Αγιο Πνεύμα με τον Ύμνο «Veni Creator Spiritus».Όλη η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται εντός αυτού του μεγάλου και επιβλητικού παρεκκλησίου. Εντός του χώρου του Κονκλαβίου απαγορεύονται αυστηρώς όλα τα τεχνικά και ηλεκτρονικά μέσα που μπορούν να αποκαλύψουν το απόρρητο της εκλογής. Φθάνοντας στην Καπέλα Σιστίνα οι Καρδινάλιοι ορκίζονται, επί του Ιερού Ευαγγελίου ότι θα τηρήσουν όλες τις διατάξεις που αφορούν στην εκλογή.

Μετά από την ορκωμοσία των Καρδιναλίων, θα ακουστεί από τον τελετάρχη το “extra omnes” και τότε όλα τα δευτερεύοντα πρόσωπα θα εξέλθουν του χώρου του Κονκλαβίου. Τέλος, ο Πρύτανης των Καρδιναλίων θα κάνει τις τελευταίες παρατηρήσεις περί της εκλογής, βάσει του παπικού εγγράφου, θα ακούσει τις όποιες παρατηρήσεις και διευκρινίσεις του ζητήσουν οι Καρδινάλιοι και θ’ αρχίσει η διαδικασία για την εκλογή νέου πάπα. Τήρηση του απορρήτου σε ό,τι αφορά την εκλογή Ο Καμεράριος και οι τρεις Καρδινάλιοι βοηθοί του είναι υποχρεωμένοι να αγρυπνούν με σύνεση εις τρόπον ώστε με κανένα τρόπο να μην παραβιαστεί η μυστικότητα για ό,τι συμβαίνει τόσο στην Καπέλα Σιστίνα, στην οποία διεξάγεται η όλη πορεία της ψηφοφορίας, όσο και στους γύρω χώρους, πριν, κατά και μετά την εκλογή. Με δύο έμπειρους τεχνικούς της εμπιστοσύνης τους, θα ερευνήσουν ώστε να μην υπάρχει κανένα τεχνικό μέσο που θα διασπάσει το «επτασφράγιστο» μυστικό. 

Εάν ανακαλυφθεί απόπειρα κάποιας τέτοιας παράβασης οι ένοχοι θα τιμωρηθούν αυστηρότατα από τον μέλλοντα Ποντίφικα. Επειδή οι εκλέκτορες Καρδινάλιοι μπορούν να είναι επηρεασμένοι από άλλους και να δημιουργήσουν ζητήματα ή να εκφράσουν απόψεις, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, απαγορεύεται αυστηρώς η χρησιμοποίηση τεχνικών μέσων, οποιασδήποτε μορφής, που θα χρησιμοποιηθούν για την ηχογράφηση–αναπαραγωγή και μετάδοση φωνών, εικόνων και γραπτών. Η διενέργεια της εκλογής Ο μοναδικός τρόπος εκλογής, όπως ελέχθη παραπάνω είναι αυτός της ψήφου. Η έγκυρη εκλογή του Ρωμαίου Ποντίφικα απαιτεί συνολικά τα δύο τρίτα (2/3) των ψήφων των παρόντων. Σε περίπτωση που ο αριθμός των ψήφων των παρόντων δεν διαιρείται ακριβώς δια του τρία, τότε για την έγκυρη εκλογή χρειάζεται μία ψήφος επιπλέον. 

Εάν δεν επιτευχθεί το αποτέλεσμα με την πρώτη ψηφοφορία, τότε επαναλαμβάνονται οι ψηφοφορίες τις επόμενες μέρες ανά δύο (πρωί – απόγευμα). Ο τρόπος της ψηφοφορίας είναι αρκετά πολύπλοκος και λεπτομερής, το ίδιο και η διάταξη των ψηφοδελτίων. Η ψηφοφορία είναι μυστική και ο εκλέκτορας Καρδινάλιος πρέπει να σημειώσει στο ψηφοδέλτιο καθαρά το όνομα του υποψηφίου, αλλάζοντας κάπως τη γραφή του για να μην είναι αναγνωρίσιμη: σημειώνεται μόνο ένα όνομα, διαφορετικά είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο. Ο κάθε Καρδινάλιος τοποθετεί την ψήφο του με σεβασμό επάνω στην Αγία Τράπεζα, μέσα σε μεγάλο δίσκο, λέγοντας: «Επικαλούμαι ως μάρτυρα τον Ιησού Χριστό, ο οποίος θα με κρίνει, ότι η ψήφος μου δόθηκε σε κείνον που πιστεύω ότι πρέπει να εκλεγεί».Για τους ασθενήσαντες στο Κονκλάβιο Καρδιναλίους που δεν μπορούν να μετακινηθούν προβλέπεται ειδικός τρόπος ψηφοφορίας. 

Όταν τελειώσει η ψηφοφορία, η διαδικασία προβλέπει: μέτρημα των ψηφοδελτίων, έλεγχο, κάψιμο των ψηφοδελτίων και κάθε άλλου υλικού σχετικού με την ψηφοφορία. Εάν κανείς δεν έλαβε τα δύο τρίτα δεν εκλέγεται Πάπας, αν όμως έχει λάβει τον αριθμό αυτό η εκλογή του νέου Ποντίφικα είναι κανονική και έγκυρη. Τότε τα ψηφοδέλτια καίγονται και εάν πρόκειται για εκλογή ο καπνός που θα υψωθεί από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα θα είναι λευκός, σε αρνητική περίπτωση θα είναι μαύρος. Στο τέλος της εκλογής ο καρδινάλιος Καμεράριος με τους βοηθούς του συντάσσει έγγραφο της κάθε μιας ψηφοφορίας, το τοποθετεί σε σφραγισμένο φάκελλο, που θα το παραδώσει στο νέο Πάπα, ο οποίος και μόνον μπορεί να κοινοποιήσει το περιεχόμενό του. 

Σε περίπτωση που οι Καρδινάλιοι εκλέκτορες αδυνατούν να συγκλίνουν στο πρόσωπο για την εκλογή, αφού περάσουν τρεις μέρες άκαρπες, τότε οι ψηφοφορίες διακόπτονται για μια μέρα (αρ. 62 Α.Δ.), στην οποία οι Καρδινάλιοι προσεύχονται εντονότερα, συζητούν ελεύθερα και εμψυχώνονται πνευματικά για να συνεχίσουν με περισσότερη υπευθυνότητα. Συνεχίζονται οι ψηφοφορίες κι αν την έβδομη μέρα δεν υπάρξει αποτέλεσμα, δίνεται ακόμη ένα μικρό χρονικό διάστημα, για προσευχή, ανταλλαγή απόψεων και εμψύχωση από το αρχαιότερο των Kαρδιναλίων. Κι’ αν παρ΄όλα αυτά και πάλι οι ψηφοφορίες δεν δώσουν την εκλογή, τότε ο Καμεράριος θα ζητήσει από τους καρδιναλίους να προτείνουν άλλον τρόπο, ο οποίος θα υιοθετηθεί, αν το απαιτήσει η συντριπτική πλειοψηφία.

Πάντως σταθερός παραμένει ο βασικός κανόνας του απολύτου αριθμού των ψήφων για την εγκυρότητα της εκλογής. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που οι ψήφοι θα συγκεντρωθούν σε δύο πρόσωπα. Τα ανωτέρω περί εκλογής ισχύουν και στην περίπτωση που η έδρα της Ρώμης χηρεύει εξαιτίας της παραιτήσεως του Ρωμαίου ποντίφικα (καν. 332).Τι πρέπει να τηρηθεί και τι να αποφευχθεί στην εκλογή του Ρωμαίου ποντίφικα. Αν στην εκλογή του Ρωμαίου Ποντίφικα παρεισέφρυσε το στοιχείο του αμαρτήματος της σιμωνίας (ο Κύριος να μην το επιτρέψει), τότε όλοι όσοι το διέπραξαν πέφτουν αυτομάτως σε αφορισμό (latae sententiae) και ως είναι φυσικό, η εκλογή είναι άκυρη. Ενώ ακόμη ο Ποντίφικας είναι εν ζωή. απαγορεύεται αυστηρά σε οποιονδήποτε, ακόμη και σε Καρδιναλίους, να «παζαρεύει», υποσχόμενος ψήφους, ή παίρνοντας αποφάσεις σε ιδιαίτερες συζητήσεις, χωρίς προηγουμένως να έχει ζητήσει τη γνώμη του, αναφορικά με την εκλογή του Διαδόχου του.

Ο Ιωάννης - Παύλος ο Β΄ επικυρώνει ό,τι οι προκάτοχοί του έχουν θεσπίσει αναφορικά με κάθε παρέμβαση εξωτερική, που αφορά στην εκλογή του Ρωμαίου Ποντίφικα. Γι’ αυτό και πάλι, υπενθυμίζει, εν τη εννοία της αγίας υπακοής αλλά και της ποινής του αφορισμού «latae sententiae» ότι απαγορεύει σ’ όλους τους Καρδιναλίους, παρόντες και μέλλοντες, και στον καθένα χωριστά, κατά τη διαδικασία της εκλογής να δεχθούν, για οποιαδήποτε δικαιολογία και από οποιαδήποτε πολιτική εξουσία, να παίξουν τέτοιο ρόλο και να θέσουν το βέτο ή να ζητήσουν την εξαίρεση για κάποιον από τους υποψηφίους, έστω υπό τη μορφή της παράκλησης. Οι Καρδινάλιοι εκλέκτορες καλούνται να αποφεύγουν τις κάθε λογής διαπραγματεύσεις, συμφωνίες, υποσχέσεις και άλλες δεσμεύσεις, πάσης φύσεως, που μπορούν να τους εξωθήσουν στο να δώσουν ή να αρνηθούν την ψήφο σ’ έναν ή σ΄ άλλους. 

Πάντως, δεν απαγορεύονται οι ανταλλαγές ιδεών γύρω από την εκλογή. Επίσης οι Καρδινάλιοι καλούνται να αποφεύγουν κάθε είδους συμπάθειας ή αντιπάθειας προς κάποιους, και απρέπει να έχουν προ οφθαλμών τη δόξα του Θεού και το καλό της Εκκλησίας, να δίνουν την ψήφο τους σ’ αυτόν που θεωρούν καταλληλότερο να ποιμάνει την Εκκλησία καρποφόρα, έστω κι αν αυτός βρίσκεται εκτός καρδιναλιακού χώρου. Τέλος, ο Άγιος Πατέρας στο διάταγμά του περί εκλογής νέου Ποντίφικα, υπογραμμίζει το πολύ σημαντικό αυτό γεγονός και παροτρύνει ολόκληρη την Εκκλησία, τις μέρες της εκλογής να βρίσκεται σε συνεχή προσευχή προς το Άγιο Πνεύμα, για να προέλθει εξ αυτής το καλύτερο αποτέλεσμα. Αποδοχή, ανακήρυξη και αρχή της ποιμαντορίας του νέου ποντίφικα, αμέσως μετά την επιτευχθείσα εκλογή, ο Πρύτανης Καρδινάλιος, εκ μέρους ολοκλήρου του Κολλεγίου των εκλεκτόρων, ζητά τη συγκατάθεση του εκλεγέντος και αφού την λάβει, του ζητά πώς επιθυμεί να ονομαστεί.

Μετά την εκφραστείσα συγκατάθεση, ο εκλεγείς είναι αυτομάτως Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ρώμης, νόμιμος Πάπας και προΐσταται του Κολλεγίου των Επισκόπων, και επομένως ασκεί την υπέρτατη εκκλησιαστική εξουσία εφόλης της Εκκλησίας. Μετά ταύτα οι Καρδινάλιοι εκφράζουν το σεβασμό και την υπακοή τους προς τον νεοεκλεγέντα, ευχαριστώντας το Θεό, ο δε Καρδινάλιος Διάκονος ανακοινώνει στο λαό το νέο ποντίφικα (Ηabemus Papam) και το όνομά του, ενώ εκείνος δίνει την πρώτη του ευλογία urbi et orbi (στην πόλη και στην οικουμένη), από τον εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου (σε περίπτωση ο νεοεκλεγείς δεν είναι επίσκοπος, η διαδικασία αλλάζει, διότι πρέπει πρώτα να χειροτονηθεί επίσκοπος).

ΜΕΤΑ ΤΙΣ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΠΑ

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Πάπα Βενέδικτου 16ου ότι θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου προκαλεί προβληματισμό στην Αγία Έδρα για το τυπικό που θα ακολουθήσει για τη διαδικασία εκλογής του διαδόχου του. Με βάση το πρωτόκολλο ο θρόνος μένει κενός μετά την εκδημία του Πάπα, οπότε κηρύσσεται η περίοδος της άδειας έδρας, Cede Vacante όπως ονομάζεται επισήμως και διαρκεί μέχρι την εκλογή του διαδόχου του ποντίφικα.

Η τελευταία φορά που παραιτήθηκε ποντίφικας ήταν το 1294, όταν ο Σελεστίνος Ε΄ αποχώρησε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού Federico Lombardi το κονκλάβιο των καρδιναλίων θα αρχίσει τις εργασίες του μετά τις 15 Μαρτίου. Επομένως ο θρόνος θα κηρυχθεί σε χηρεία δυο εβδομάδων, διάστημα αρκετό για να κινηθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες και να ρυθμιστούν και οι λεπτομέρειες για τη σύγκληση του συμβουλίου των Ρωμαιοκαθολικών επισκόπων που θα εκλέξει το διάδοχο του Βενέδικτου 16ου. 

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΟΥ ΑΛΙΕΑ;

Τι θα γίνει το δαχτυλίδι του Αλιέα; Τι χρώμα θα έχουν τα άμφια του Βενέδικτου 16ου όταν θα παραιτηθεί; Πως θα προσφωνείται από την 1η Μαρτίου; Θα πρέπει να συνταξιοδοτηθεί; Για κάποια από τα ερωτήματα αυτά η απάντηση έχει ήδη δοθεί. Το Παπικό δαχτυλίδι, ή δαχτυλίδι του Αλιέα, όπως ονομάζεται είναι μοναδικό για κάθε Πάπα, φέρει τη μορφή του Αποστόλου Πέτρου και το όνομα του εκάστοτε Ποντίφικα, αποτελώντας την επίσημη κρατική σφραγίδα του Βατικανού.Στην περίπτωση θανάτου του Πάπα ο καμεράριος καταστρέφει το δαχτυλίδι σπάζοντάς το με σφυρί, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο πλαστογράφησης εγγράφων. 

Αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί και για το δαχτυλίδι που φέρει ο Βενέδικτος 16ος. Τα προσωπικά διαμερίσματα του Πάπα στο Αποστολικό ανάκτορο θα σφραγιστούν καθόλη τη διάρκεια της περιόδου της κενής έδρας (CedeVacante) και μέχρι την εκλογή του διαδόχου, ενώ ο απερχόμενος Πάπας θα διαμείνει στην θερινή κατοικία των Παπών στο Καστέλ Γκοντόλφο έξω από τη Ρώμη έως ότου ολοκληρωθούν οι ανακαινιστικές εργασίες στο μοναστήρι εντός των τειχών του Βατικανού όπου θα απομονωθεί για να αφιερωθεί στην προσευχή και τη συγγραφή. Οι λεπτομέρειες που απομένουν να διευκρινιστούν είναι το χρώμα των αμφίων που θα φοράει ο Βενέδικτος 16ος μετά την παραίτησή του, ο τίτλος με τον οποίο θα προσφωνείται, καθώς και το ζήτημα της ενδεχόμενης παροχής ενός ποσού για την κάλυψη των βιοτικών του αναγκών, αφού δεν προβλέπεται Παπική «σύνταξη».

Το πρόγραμμα του Βενέδικτου 16ου είναι αρκετά φορτωμένο λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από το προσκήνιο της διοίκησης. Πριν η παραίτησή του τεθεί σε ισχύ στις 28 του Φεβρουαρίου στις 20:00 ο Πάπας θα συναντηθεί για τελευταία φορά με το θεσμικό του ρόλο και το εκκλησιαστικό του αξίωμα με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Η Μονή που θα αποσυρθεί ο Πάπας Βενέδικτος ο ΙΣΤ´

Εδώ και μήνες, συνεργεία ανακαινίζουν το τετραώροφο κτήριο δίπλα στο μοναστήρι στην βόρεια άκρη των κήπων του Βατικανού που χρησιμοποιείται ως χώρος απομόνωσης από καλόγριες. Μόνο λίγοι αξιωματούχοι του Βατικανού γνώριζαν ότι θα αποτελέσει μια μέρα την κατοικία στην οποία θα αποσύρονταν ο Πάπας Βενέδικτος. Το μοναστήρι λέγεται Mater Ecclesiae και είναι δίπλα από τον πύργο του Σαν Τζοβάνι, εντός του Βατικανού. Ιδρύθηκε το 1992 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β.

ΚΩΔΙΚΑΣ DAVINCI
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ «ΒΙΤΡΙΝΑ» ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ!

Στο μοναστήρι Mater Ecclesiae δίπλα στον πύργο του Σαν Τζοβάνι, στο Βατικανό, επικρατεί πυρετός οικοδομικών εργασιών, καθώς εκεί αναμένεται να εγκατασταθεί ο Πάπας Βενέδικτος ο ΙΣΤ΄ μετά την αποχώρησή του από την Αγία Εδρα. Στα γραφεία στοιχημάτων επικρατεί πυρετός τζόγου για το ποιος θα είναι ο επόμενος Ποντίφικας. Στους κύκλους αυτών που λατρεύουν τις ιστορίες για το τέλος του κόσμου επικρατεί πανζουρλισμός με την προφητεία του αγίου Μαλαχίου για τους Πάπες, η οποία εκδόθηκε το 1595 και προέβλεπε ότι ο Βενέδικτος θα ήταν ο προτελευταίος Πάπας πριν από το τέλος του κόσμου. Στους κύκλους αυτών που αγαπούν τις θεωρίες συνωμοσίας συζητούνται όλες οι πιθανές θεωρίες, σκανδαλοθηρικές κυρίως, για την παραίτηση του Πάπα. Και τέλος στο ίδιο το Βατικανό... σαν να μην πέρασε μια μέρα, ασχολούνται με τα σοβαρά, αυτά που έχουν άρωμα διαπλοκής αλλά και εξουσίας: τη διαδοχή και την επόμενη μέρα στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. 

Σίγουρα δεν είναι η είδηση που γράφεται συχνά. Για την ακρίβεια, η παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία μεταφορικά και κυριολεκτικά, αφού οι πραγματικές αστραπές ακολούθησαν λίγες ώρες αργότερα και χτύπησαν το αλεξικέραυνο της βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Και μάλιστα όχι μία, αλλά δύο φορές, ενισχύοντας όλους αυτούς που έβλεπαν πίσω από τις αστραπές θεϊκά σημάδια. Ο αρχιερέας Αντονι Φιγκουερέντο, διευθυντής του παπικού κολεγίου της Ρώμης στη Βόρεια Αμερική, δήλωσε στο CBS: «Νομίζω ότι ο ίδιος ο Θεός μάς λέει: "Αυτές θα είναι συναρπαστικές στιγμές για την Εκκλησία. Θα είμαι μαζί σας, είμαι παρών και μη φοβάστε να προχωρήσετε μπροστά και να λάβετε τη σωστή και την καλύτερη απόφαση για την Εκκλησία και για τον κόσμο"».Σύμφωνα λοιπόν με την προφητεία, ο Βενέδικτος ήταν ο προτελευταίος Πάπας. Έντυπα αναφέρουν ότι η προφητεία έχει προβλέψει με σχετική ακρίβεια την ταυτότητα του κάθε Πάπα. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την προφητεία, μετά τον Βενέδικτο θα έρθει ο Πέτρος της Ρώμης, στη διάρκεια της παπικής θητείας του οποίου «η πόλη των επτά λόφων θα καταστραφεί και ο τρομερός κριτής θα κρίνει τον λαό του». Η έκπληξη. Η ανακοίνωση της παραίτησης του Βενέδικτου ήταν αιφνίδια, τουλάχιστον για τον κόσμο που βρίσκεται εκτός των τειχών του Βατικανού. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ εξέπληξε τους πάντες, όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του, καθώς ήταν η πρώτη παραίτηση Πάπα εδώ και σχεδόν έξι αιώνες. Το Βατικανό έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν παραιτείται εξαιτίας μιας συγκεκριμένης ασθένειας, μετά και την αποκάλυψη στον ιταλικό Τύπο ότι εδώ και χρόνια ο Βενέδικτος φέρει βηματοδότη. 

Ο αδελφός του Ποντίφικα, ο Γκέοργκ Ράτσινγκερ, δήλωσε στο BBC ότι οι γιατροί συμβούλευσαν τον Πάπα να μην πραγματοποιεί υπερατλαντικά ταξίδια και ότι ο ίδιος σκεφτόταν να παραιτηθεί εδώ και μήνες. Ο ίδιος ο Βενέδικτος άφησε να εννοηθεί ότι θα αποσυρθεί σε απομόνωση έπειτα από την επερχόμενη παραίτησή του. «Ακόμα κι αν αποσυρθώ στην προσευχή, θα είμαι πάντοτε κοντά σε όλους εσάς και είμαι βέβαιος ότι εσείς θα είστε κοντά σε εμένα ακόμα κι αν παραμείνω κρυμμένος από τον [υπόλοιπο] κόσμο»σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πάπας, απευθυνόμενος σε ιερείς της επισκοπής της Ρώμης.

Ο 85χρονος Βενέδικτος έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να αφήσει τον παπικό θρόνο στις 28 Φεβρουαρίου, αποσαφηνίζοντας ότι έλαβε οικειοθελώς την απόφαση να παραιτηθεί λόγω της προχωρημένης ηλικίας στην οποία βρίσκεται, καθώς δεν αισθάνεται ικανός να φέρει σε πέρας τα καθήκοντα του οφικίου του. Στην τελευταία του λειτουργία στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη είπε ότι «το πρόσωπο της Εκκλησίας παραμορφώνεται από τους διχασμούς στο εκκλησιαστικό Σώμα»και ότι «ο πραγματικός απόστολος δεν υπηρετεί τον εαυτό του ή το κοινό, αλλά τον Κύριό του με απλότητα και γενναιοδωρία. Ο Χριστός καταγγέλλει τη θρησκευτική υποκρισία εκείνου που ψάχνει το χειροκρότημα». Ο Πάπας Βενέδικτος ευχαρίστησε τους πιστούς για την αγάπη που του έδειξαν και εξήγησε ότι αποχωρεί με πλήρη ελευθερία για το καλό της Εκκλησίας.

Ετοιμαζόταν (;) εδώ και καιρό. Οι γνωρίζοντες τα του Βατικανού υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Βενέδικτου δεν είναι και τόσο ξαφνική. Τα τελευταία τρία χρόνια υπήρχαν πολλά σημάδια που έδειχναν ότι η θητεία του Βενέδικτου θα τελείωνε με παραίτηση, και μάλιστα κάποιοι εντός του Βατικανού είχαν ήδη αρχίσει να κινούνται για την επόμενη μέρα. Πολλοί θεωρούν ότι η πρώτη σαφής ένδειξη ήταν μια συνέντευξη που έδωσε ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ το 2010 στον Γερμανό δημοσιογράφο Π. Ζέεβαλντ και η οποία περιλήφθηκε στο βιβλίο του τελευταίου «Το φως του κόσμου», στην οποία ο Γερμανός Πάπας ανέφερε: «Εάν ένας Πάπας καταλαβαίνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι δεν είναι πλέον σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά ικανός να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του, τότε έχει το δικαίωμα και υπό συγκεκριμένες συνθήκες την υποχρέωση να παραιτηθεί».

Η κίνηση του Βενέδικτου να προσευχηθεί δύο φορές στα λείψανα του Αγίου Σελεστίνου, του τελευταίου Ποντίφικα που παραιτήθηκε με τη θέλησή του, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη φημολογία. Ο λευκός καπνός, ο πρώτος μαύρος Ποντίφικας και οι λεπτές ισορροπίες στο Κονκλάβιο των καρδιναλίων. Η εκλογή του νέου Πάπα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Για να βγει λευκός καπνός χρειάζονται πολλές διεργασίες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Βατικανού. Όλα αποφασίζονται από ένα Κονκλάβιο συνολικά 117 καρδιναλίων. Τυπικά η διαδικασία θα ξεκινήσει μετά τις 15 Μαρτίου και είναι χρονοβόρα αν το Κονκλάβιο των καρδιναλίων που είναι νεότεροι των 80 ετών και συνέρχεται στην Καπέλα Σιστίνα δεν καταφέρει να εκλέξει Πάπα αμέσως.

 Έπειτα από κάθε καταμέτρηση τα ψηφοδέλτια καίγονται και περιχύνονται με ειδικά χημικά,ώστε από το χρώμα του καπνού που βγαίνει από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα οι πιστοί που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου να μπορούν να πληροφορηθούν τις εξελίξεις. Ο μαύρος καπνός σημαίνει ότι η διαδικασία εκλογής δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ ο λευκός ότι έχει εκλεγεί ο νέος Πάπας. Στη δεύτερη περίπτωση αρχίζουν να χτυπούν οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου, ενώ ο επικεφαλής του Κολεγίου των καρδιναλίων εξέρχεται στον εξώστη του Βατικανού και ανακοινώνει στα λατινικά: «Annuntio vobis gaoudium magnum. Habemus Papam» («Σας ανακοινώνω με μεγάλη χαρά ότι εξελέγη Πάπας»).

Η πρώτη δημόσια πράξη του νεοεκλεγέντος Πάπα είναι η ευλογία «urbi et orbi» (σ.σ.: στην πόλη και στην οικουμένη) από τον εξώστη της βασιλικής του Βατικανού. Από τους 117 καρδιναλίους οι 61 είναι Ευρωπαίοι, οι 19Λατινοαμερικανοί, οι 14 Βορειοαμερικανοί, οι 11 Ασιάτες, οι 11 Αφρικανοί και ο ένας από την Αυστραλία. Ομως το 75% των καθολικών ζει εκτός Ευρώπης, με το μεγαλύτερο ποσοστό (42%) να ζει στη Λατινική Αμερική.

Οι υποψήφιοι. Στη μάχη για τη διαδοχή του Βενέδικτου υπάρχουν αναφορές ότι οι συζητήσεις των καρδιναλίων προσανατολίζονται προς κάποιον «καλό διαχειριστή», που όμως θα έχει και «γνώση των θρησκευτικών ζητημάτων». Οι επικρατέστεροι, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, είναι ο καρδινάλιος Πίτερ Τέρκσον από την Γκάνα, ο Καναδός Μαρκ Ουελέ από το Κεμπέκ και ο Νιγηριανός Φράνσις Αρίνζε. Βέβαια, η λίστα των πιθανών διαδόχων είναι τεράστια και σε αυτήν βρίσκονται ονόματα όπως του Βραζιλιάνου Αρχιεπισκόπου του Σάο Πάολο Οντίλου Πέδρου Σέρερ, του Ιταλοαργεντινού Λεονάρντο Σάντρι και του Ιταλού Αρχιεπισκόπου του Μιλάνου Αντζελο Σκόλα.

Τα σενάρια είναι πολλά, όμως αρκετοί σημειώνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα λάβει υπόψη του το Κονκλάβιο των 117 καρδιναλίων που θα ορίσει τον νέο Πάπα στη συνεδρίαση στην Καπέλα Σιστίνα στα τέλη Μαρτίου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται ο διάδοχος του Βενέδικτου να είναι Αφρικανός. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μισοί πιστοί της Καθολικής Εκκλησίας είναι στη Λατινική Αμερική και περί τα 165.000.000 στην Αφρική, ίσως να μην είναι και τόσο «σωστό» ο Πάπας να είναι ευρωπαϊκής καταγωγής, σχολίαζε ο «Guardian», ενώ, εάν επαληθευτούν τα στοιχήματα, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα εκλεγεί μαύρος Πάπας τουλάχιστον από τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες. Υπάρχουν μελετητές που υποστηρίζουν ότι ο πρώτος μαύρος Πάπας ήταν ο Βίκτορ ο Α΄ (189-199).

Ο Ιταλός Αντζελο Σκόλα: Ο 71χρονος Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου -από το 2011- και πρώην Πατριάρχης Βενετίας θεωρείται ως ο ισχυρότερος Ιταλός υποψήφιος. Καθολική εφημερίδα τον έχει αποκαλέσει «ο πρίγκιπας διάδοχος των καθολικών». Πρόκειται για συντηρητικό θεολόγο με στενούς δεσμούς με τον Βενέδικτο σε θεολογικό και προσωπικό επίπεδο. Διατηρεί επίσης δεσμούς με το ιταλικό πολιτικό κατεστημένο. Τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βιοηθική και τις καθολικές - μουσουλμανικές σχέσεις.

Ο Γκανέζος Πίτερ Τέρκσον: Ο 64χρονος Τέρκσον ήταν ο πρώτος Γκανέζος που έγινε καρδινάλιος το 2003. Είναι επικεφαλής του Συμβουλίου του Βατικανού για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, όπως και γενικός γραμματέας της Συνόδου για την Αφρική, θέση που του δίνει προβάδισμα μεταξύ άλλων Αφρικανών καρδιναλίων. Το περιοδικό «BusinessInsider» τον έχει χαρακτηρίσει «σούπερ σταρ των καρδιναλίων», καθώς τάσσεται υπέρ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης...

Ο Νιγηριανός Φράνσις Αρίνζε: Από τους πλέον δημοφιλείς και φαβορί στα γραφεία στοιχημάτων, ο Φράνσις Αρίνζε είναι 80 ετών, γεγονός που θεωρείται το μοναδικό του μειονέκτημα. Επί σειράν ετών έχει αναφερθεί το όνομά του στην κούρσα της διαδοχής. Ο Αρίνζε χειροτονήθηκε ιερέας στην ηλικία των 25 και έγινε επίσκοπος στα 32 του χρόνια. Το 1985 χειροτονήθηκε καρδινάλιος, έχοντας το υψηλότερο αξίωμα μεταξύ των Αφρικανών κληρικών την εποχή εκείνη.

Ο «Λατινοαμερικανός» Λεονάρντο Σάντρι: Ο 63χρονος Σάντρι γεννήθηκε στο Μπουένος Αϊρες από Ιταλούς γονείς, εργάστηκε σε ιεραποστολές στη Βενεζουέλα και το Μεξικό και το διάστημα 2000-2007 ήταν τρίτος στην ιεραρχία του Βατικανού, υπηρετώντας ως προσωπάρχης. Έγινε ο εκπρόσωπος του Ιωάννη Παύλου και ήταν αυτός που ανακοίνωσε τον θάνατό του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου το 2005. Σήμερα είναι επικεφαλής του Τμήματος Ανατολικών Εκκλησιών.

Ο Καναδός Μαρκ Ουελέ: Ο 68χρονος καρδινάλιος από τον Καναδά ηγείται της Συνόδου των Επισκόπων από το2010, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στην επιλογή των επισκόπων σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται από τους αγαπημένους συνεργάτες του Βενέδικτου, ενώ έχει στενές σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία της Λατινικής Αμερικής. Δογματικός θεολόγος,έχει προκαλέσει συχνά με τις δηλώσεις του τους προοδευτικούς του Κεμπέκ, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο Βραζιλιάνος Οντίλο Πέντρο Σερέρ: Ο 63χρονος Αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο θεωρείται από τους πολύ δυνατούς υποψηφίους της Λατινικής Αμερικής. Αρχιεπίσκοπος της πολυπληθέστερης επισκοπής στη μεγαλύτερη καθολική χώρα του κόσμου, τη Βραζιλία,θεωρείται συντηρητικός, αλλού όμως θα τον έβλεπαν ως μετριοπαθή. Ο πολλαπλασιασμός των προτεσταντικών εκκλησιών στη Βραζιλία μπορεί να μετρήσει εις βάρος του.

Ο Αυστριακός Κρίστοφ Σένμπορν: Ο 67χρονος Αρχιεπίσκοπος της Βιένης είναι πρώην μαθητής του Βενέδικτου, ιδιαίτερα χαρισματικός. Θεωρείται καλός υποψήφιος για το παπικό αξίωμα από τη δεκαετία του 1990. Η κριτική όμως που έχει ασκήσει στη σιωπή της Εκκλησίας γύρω από τις υποθέσεις παιδοφιλίας μπορεί να του κοστίσει.

Η (ένοχη) σιωπή για την παιδεραστία,
το ντοκιμαντέρ και η ναζιστική νεολαία

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά. Για πολλούς η ανακοίνωση της παραίτησης του Γερμανού Γιόσεφ Ράτσινγκερ ήταν κάτι που περίμεναν ότι θα συνέβαινε χρόνια πριν, σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του το 2005, όταν το Βατικανό επλήγη από μια θύελλα αποκαλύψεων για σκάνδαλα, με κυριότερο αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και νέων από καθολικούς ιερείς. Κι όμως η βαριά σκιά στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία από τη σεξουαλική βία που ασκούσαν ιερείς σε καθολικά ιδρύματα και σχολεία πολλών ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως στην Ιρλανδία, αλλά και στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία, στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, δεν πτόησαν τον Βενέδικτο. Οι αντιδράσεις το 2009 και το 2010 κορυφώθηκαν όχι μόνο για τους ενόχους αλλά και για την ένοχη σιωπή αυτών που γνώριζαν. Ο Ποντίφικας καταγγέλθηκε και ο ίδιος για συγκάλυψη παιδεραστών ιερέων.

Μεταξύ άλλων κατηγορήθηκε ότι την εποχή που ήταν Αρχιεπίσκοπος στο Μόναχο (1977-81)δεν εμπόδισε τη μεταφορά σε ενορία της πόλης ενός παιδεραστή ιερέα που επρόκειτο να ενταχθεί σε «θεραπευτικό» πρόγραμμα. Την ευθύνη για τη μεταφορά ανέλαβε ο τότε βοηθός του Βενέδικτου. Το σκάνδαλο ήταν τέτοιο, ώστε ορισμένοι ζητούσαν ακόμη και παραίτηση του Πάπα, ενώ το Βατικανό έκανε λόγο για «συνωμοσία» και«καμπάνια σπίλωσης». Μία από τις θεωρίες που κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες είναι ότι ο Βενέδικτος παραιτήθηκε είτε γιατί πρόκειται να βγει ένα ντοκιμαντέρ για τη συμμετοχή του ίδιου σε παλιότερες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων είτε ένα εντελώς καινούργιο σεξουαλικό σκάνδαλο. 

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με τη συμμετοχή του στη χιτλερική νεολαία, για την οποία πρόκειται να αποκαλυφθούν νέα στοιχεία. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές στο Βατικανό, αρκετοί καρδινάλιοι κατηγορούν τον Βενέδικτο ότι δεν έπαιρνε πρωτοβουλίες και ότι έπεφτε το βάρος σε αυτούς «να μαζεύουν τα κομμάτια από τις βόμβες που έσκαγαν». Όπως έγινε γνωστό, αρκετοί ήταν δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι ο καρδινάλιος και φίλος του Βενέδικτου Ταρσίσιο Μπερτόνε είχε συγκεντρώσει πολλές εξουσίες, χωρίς να καταφέρει να αποτρέψει τις συνέπειες των σκανδάλων με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, των δηλώσεων εναντίον των μουσουλμάνων, της υπόθεσης με τον καρδινάλιο αρνητή του Ολοκαυτώματος και του σκανδάλου υποκλοπών με τον μπάτλερ.

Τον Νοέμβριο του 2005 ο Πάπας υπέγραψε έγγραφο που απαγόρευε στους ομοφυλοφίλους να αναλάβουν ιερατικά καθήκοντα. Εναν χρόνο αργότερα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων στον ισλαμικό κόσμο με τις δηλώσεις του για τις σχέσεις του Ισλάμ με τη βία και τον Ιερό Πόλεμο. Το 2009 ο Βενέδικτος προκαλεί την οργή των Εβραίων, αποφασίζοντας την άρση του αφορισμού τεσσάρων επισκόπων, ανάμεσά τους ενός αρνητή του Ολοκαυτώματος. Τον περασμένο Οκτώβριο δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση τον πρώην οικονόμο του Πάολο Γκαμπριέλε για κλοπή απόρρητης αλληλογραφίας του Πάπα, την οποία έδωσε στον δημοσιογράφο Τζανλουίτζι Νούτσι, ο οποίος εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο «Τα μυστικά έγγραφα του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄».

Η εκπαραθύρωση του ΟpusDei και η ολική επαναφορά.

Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Opus Dei, η οργάνωση που περιγράφηκε με τα πιο μελανά χρώματα από μυθιστορήματα όπως «Ο Κώδικας Ντα Βίντσι», που συνδέθηκε με τον φρανκισμό και τις δικτατορίες της Νότιας Αμερικής και που φημίζεται για την επιρροή που διαθέτει, εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη γοητεία, προκαλώντας παράλληλα μεγάλη ανησυχία, εντός και εκτός Βατικανού. Καμία καθολική οργάνωση δεν έχει προκαλέσει τόσα εμπρηστικά βιβλία, λιβέλους, άρθρα ή ρεπορτάζ όσα το Opus Dei.

Ο Χοακίν Ναβάρο Βαλς, που επί 22 χρόνια εκπροσωπούσε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν μέλος του OpusDei. Μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Βενέδικτο, ο Βαλς αντικαταστάθηκε από τον Φεντερίκο Λομπάρντι, ο οποίος ανήκει στο Τάγμα του Ιησού Χριστού, των γνωστών Ιησουιτών, που εκπροσωπεί την παλαιά φρουρά της Αγίας Εδρας.  Το Τάγμα του Ιησού, χαρακτηρισμένο από πολλούς ως μία από τις φιλελεύθερες τάσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ιδρύθηκε το 1540 από τον ισπανικής καταγωγής Ιγνάτιο Λογιόλα - σημερινό άγιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας- και σύντομα επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

 Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β´ ενίσχυσε το Opus Dei, όμως ο Βενέδικτος έκανε το μεγάλο ξεκαθάρισμα επαναφέροντας στην Αγία Εδρα τους Καπουτσίνους, τους Ιησουίτες, τους Φραγκισκανούς, τους Σαλεζιάνους, οι οποίοι συγκρούστηκαν με την πολυθρύλητη οργάνωση. Το περασμένο καλοκαίρι, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Αμερικανού δημοσιογράφου Γκρεγκ Μπεργκ, ανταποκριτή του δικτύου Fox News στη Ρώμη. Ο εν λόγω δημοσιογράφος είναι μέλος του συντηρητικού καθολικού τάγματος Opus Dei και προσελήφθη ως«ανώτατος σύμβουλος επικοινωνίας», για να βελτιώσει τις δημόσιες σχέσεις της Αγίας Έδρας.

Αυτό έγινε την περίοδο που η Καθολική Εκκλησία επλήγη από ένα νέο σκάνδαλο διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών, του γνωστού ως VatiLeaks, περιλαμβανομένων και προσωπικών εγγράφων του ίδιου του Πάπα Βενέδικτου. Πολλοί υποστηρίζουν λοιπόν ότι η παραίτηση του Πάπα σχετίζεται με την ολική επαναφορά του OpusDei στο Βατικανό.

 ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ:
''ΣΤΙΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Ο ΠΑΠΑΣ ΠΑΥΕΙ
ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΘΗΤΟΣ;''

Τηλεοπτική συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Ρωσία1» για την πρόσφατη παραίτηση του Πάπα Βενέκτικου του 16ου,  παραχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Παρακάτω ακολουθεί η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση:

Σ.Μπριλγιόφ: Είναι κάπως λεπτή η θέση μας διότι πρόκειται να συζητήσουμε ένα θέμα που αφορά τους Ρωμαιοκαθολικούς, ενώ ούτε εσείς, αλλά ούτε εγώ δεν είμαστε Ρωμαιοκαθολικοί. Άλλωστε είσθε άνθρωπος, ο οποίος είναι πάρα πολύ καλύτερος από μένα γνώστης, εάν επιτρέπετε, του εκκλησιαστικού μηχανισμού,  αλλά δεν έχετε οπωσδήποτε την επιθυμία να αποκαλύψετε αυτές τις λεπτομέρειες στους δημοσιογράφους. Ωστόσο πείτε μας ποια τα συναισθήματά Σας, όταν πληροφορηθήκατε την παραίτηση του Πάπα Ρώμης;

Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Αυτή η είδηση ήταν απροσδόκητη για όλους ακόμα και για τους στενούς συνεργάτες του Πάπα. Όπως είναι γνωστό ο Πρύτανης του Κολλεγίου των Καρδιναλίων Άντζελο Σοντάνο την χαρακτήρησε «κεραυνό εν αιθρία».Στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια ο Πάπας Ρώμης έκανε ορισμένους υπαινιγμούς ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί, άλλωστε δεν ήταν τυχαίο ότι επισκέπτετο τον τάφο του Κελεστίνου Ε΄, ενός εκ των ολίγων Παπών, ο οποίος παραιτήθηκε του παπικού θρόνου και αργότερα ανακηρύχθηκε άγιος. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ τα σκεπτόταν αυτά. Νομίζω ότι η απόφαση του αυτή ήταν συνέπεια της ευθύνης, που ένιωθε απέναντι στη θέση του. Ίσως αφού εκτίμησε τις φυσικές του δυνάμεις και ικανότητες, προέβη σε αυτή τη συνετή, θα έλεγα, απόφαση.

Σ. Μπριλγιόφ: Μερικές λεπτομέρειες στις οποίες θα ήθελα να επανέλθουμε εν συνεχεία. Να αναφέρω τα λόγια Σας. Είπατε ότι επρόκειτο για μια «πράξη προσωπικής ανδρείας» εκ μέρους του ιδίου του Πάπα Ρώμης, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν εκείνα, τα οποία είπε ο αδελφός του Γεώργκ: «Όχι, είναι καλά με την υγεία του, απλά κουράσθηκε». Αυτή είναι η δική μου ελεύθερη απόδοση, αλλά επί της ουσίας έτσι ακούσθηκε. Ως εκ τούτου υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός απέναντι στην παρούσα απόφαση του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄. Όπως καταλαβαίνω ήδη δεν το μοιράζεσθε, αλλά πως θα σχολιάσετε αυτό;

Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Δεν μοιράζομαι το σκεπτικισμό και διαφωνώ με τη γνώμη ορισμένων, οι οποίοι είναι πρόθυμοι εν προκειμένω να μιλάνε για τη θεωρία συνωμοσίας. Προσωπικά τρεις φορές συναντήθηκα με τον Πάπα. Βεβαίως για την ηλικία του δεν είναι άσχημη η υγεία του, ωστόσο ακόμα και αυτά τα λίγα χρόνια, που μπορούσα να τον παρατηρώ, έχει φανερά γεράσει και όπως λένε αδυνάτισε πολύ. Ταυτόχρονα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ποτέ δεν εκλάμβανε τη θέση του ως τελετουργική, και υποθέτω ότι ποτέ δεν λαχταρούσε τη θέση αυτή, αλλά εξέλαβε την εκλογή του ως σταυρό, που του εναποτέθηκε. Πιστεύω ότι ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ ελάβε την απόφασή του ορμώμενος από την αίσθηση ευθύνης: καταλαβαίνει ότι όσο προχωράει ο χρόνος, τόσο περισσότερα θα γηράσκει και αποδυναμώνεται. Γι΄αυτό αποφάσισε να παραχωρήσει τη θέση αυτή σε κάποιον άλλο.

Σ. Μπριλγιόφ: Επιτρέψτε μου να Σας υποβάλω μια ερώτηση. Σύμφωνα με την άποψη πολλών η κριτική σε βάρος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν εκείνη, η οποία επιτάχυνε την απόφαση του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄. Δυστυχώς εκεί καταγράφηκαν και τα περιστατικά της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, και άλλα πολλά που συσσωρεύθηκαν. Παραδείγματος χάριν μεγάλο θόρυβο προκάλεσε η ιστορία με τον οικονόμο του. Το λέγω διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας καμιά φορά δέχεται  ανοιχτά ή κρυφά τις επιθέσεις των κακόβουλων προσώπων και ούτως καθεξής. Κατά τη γνώμη Σας, επιτάχυνε η κριτική που ασκήθηκε την απόφαση αυτή ή όχι;

Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Δυσκολεύομαι να απαντήσω. Πιστεύω πως ο Πάπας έλαβε υπόψη του όλες τις περιστάσεις. Πράγματι τα τελευταία χρόνια η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δέχθηκε νέες προκλήσεις. Τρόπον τίνα είναι παλαιές, διότι ακόμα επί της παποσύνης του Ιωάννου Παύλου Β΄ η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δέχθηκε κριτική λόγω του συντηρητισμού και παραδοσιοκρατίας. Η άκρως φιλελεύθερη δυτική κοινωνία εξαπέλυσε αυτή την κριτική. Συνάμα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ ήταν διμοφηλής στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μπορούμε να πούμε ότι ήταν αστέρι των ΜΜΕ. Ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ εκείνα τα χρόνια ήταν κοντά του. Διατέλεσε Καρδινάλιος επικεφαλής μιας από κυριότερες Επιτροπές. Είδε τη γήρανση και αποβίωση, αλλά με άλλο τρόπο, όχι όπως το έβλεπαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα είδε με το βλέμμα του ανθρώπου της Εκκλησίας και καταλάβαινε ότι εκ των πραγμάτων κάποιο διάστημα η Εκκλησία με τον εν ζωή Πάπα έμεινε πραγματικά αδιοίκητη ή αυτή η διοίκηση ανετέθη σε άλλους ανθρώπους. Φρονώ ότι ως μάρτυρας αυτής της καταστάσεως δεν ήθελε να επαναληφθεί το βίωμα αυτό στη ζωή του ιδίου.

Σ. Μπριλγιόφ: Έχετε αναφερθεί στον Κελεστίνο Ε΄. Μνημονεύεται από το Ντάντε στη «Θεία Κωμωδία» του, και μάλιστα ο συγγραφέας, μου φαίνεται, τον κατηγορεί για την ολιγοψυχία του.

Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Αυτή είναι η διαφορά απόψεων σχετικά με την εκκλησιαστική πραγματικότητα. Ο Ντάντε όπως είναι γνωστό έθεσε τον Κελεστίνο Ε΄ στην κόλαση, ενώ η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο.

Σ.Μπριλγιόφ: Τώρα μιλάτε για τον Πρωθιεράρχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αναφέροντας σε αυτό απλά ως Πάπα. Ενώ, καθώς καταλαβαίνω, στο Ορθόδοξο σύστημα συντεταγμένων είναι ανάγκη να προσθέσετε οπωσδήποτε τον προσδιορισμό «Ρώμης», διότι υπάρχει και Πάπας Αλεξανδρείας, ο οποίος είναι πολύ πιο κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας από την πλευρά των ιερών κανόνων.

Αυτή ήταν ένα προοίμιο της ερωτήσεως, που θέλω να Σας υποβάλω. Έχετε κοινή με τους Ρωμαιοκαθολικούς αρνητική ημερήσια διάταξη, π.χ. το απαράδεκτο για τη Ρωσική Ορθοδοξία και το Ρωμαιοκαθολικισμό των ομόφυλων γάμων, περί των οποίων υπάρχει σήμερα η τακτική αναφορά στις ειδήσεις. Μήπως έχετε μια θετική κοινή ημερήσια διάταξη;

Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Ναι, έχουμε, επειδή, πρώτον τόσο οι Ορθόδοξοι, όσο και οι Ρωμαιοκαθολικοί κρατούν την πίστη στον Ένα εν Τριάδι δοξαζόμενο Θεό – τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Τόσο οι Ορθόδοξοι, όσο και οι Ρωμαιοκαθολικοί το ίδιο ομολογούν Χριστό ως Θεάνθρωπο. Οι αποκλίσεις στον τομέα δογματικής δεν είναι τόσο σημαντικές από τις συγκλίσεις που μας χαρακτηρίζουν.  Διαφωνούμε στο θέμα κατανόησης της εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος: οι Ορθόδοξοι ομολογούν το Άγιο Πνεύμα να εκπορεύεται εκ του Πατρός, ενώ οι Ρωμαιοκαθολικοί ισχυρίζονται το Άγιο Πνεύμα να εκπορεύεται εκ του Πατρός και του Υιού. Αυτή η διαμάχη έχει υπερχιλιετή ιστορία. Επιπλέον έχουμε κοινή προσέγγιση όλων των θεμελιωδών ηθικών και κοινωνικών θεμάτων. Π.χ. στους Ορθοδόξους και τους Ρωμαιοκαθολικούς σχεδόν ταυτίζεται η οικογενειακή ηθική.  Γιατί οι Ρωμαιοκαθολικοί τάσσονται κατά της νομιμοποίησης των εκτρώσεων, των ομόφυλων ενώσεων, της υιοθετήσεως των παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια; Διότι τόσο η Ορθόδοξη Εκκλησία, όσο η Ρωμαιοκαθολική έχουν κοινή ηθική διδασκαλία, η οποία βασίζεται στην Αγία Γραφή.

Σ.Μπριλγιόφ: Εν τω μεταξύ, υπάρχει και βιβλική βάση που αφορά την περιγραφή της θέσεως του Πάπα Ρώμης. Περί του Αποστόλου Πέτρου ο Κύριος έλεγε ως περί του βράχου, επί του οποίου οικοδομείται η Εκκλησία Του (πρβλ. Ματθ. 16. 18), αλλά ότι αυτό θα έχει συνέχεια στο πρόσωπο μερικών εκλογίμων, δεν υπάρχουν περί αυτού οι υποδείξεις στη Βίβλο. Ως εκ τουτου θέλω να θέσω μια αρκετά ολισθηρή ερώτηση: δέχεται η Ρωσική Ορθοδοξία την Παποσύνη αυτή καθ΄ εαυτή;

Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Δεν δεχόμαστε την παποσύνη σε μορφή όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τη δεύτερη χιλιετία. Πάντα μιλάμε ότι κατά την πρώτη χιλιετία, όταν ο χριστιανισμός ήταν ενωμένος στην Ανατολή και τη Δύση, ο Πάπας Ρώμης ήταν Πατριάρχης της Δύσεως, δηλαδή ήταν ένας από τους επικεφαλής των κατά τόπους Εκκλησιών. Αργότερα μετά τη διαίρεση μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, τα πρωτεία στην Ορθόδοξη οικογένεια περιήλθαν στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ενώ στη Δύση εξελίχθηκε μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο Πάπας επί της ουσίας είναι υπεράνω της Εκκλησίας: δεν είναι υπόλογος στην Εκκλησία, αυτός επικυρώνει τις αποφάσεις των Συνόδων. Ενώ στην Ορθόδοξη Ανατολής οι Σύνοδοι ήταν εκείνες, οι οποίες πάντα επικύρωναν κάθε απόφαση του Πατριάρχου και ούτως καθεξής. Εδώ που τα λέμε η σημερινή κατάσταση θέτει ορισμένα διλήμματα μπροστά στους ίδιους τους Ρωμαιοκαθολικούς. Π.χ. αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο με ποιό τίτλο θα παραιτηθεί ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄:  θα είναι imeritus (ομότιμος) Πάπας Ρώμης ή μήπως και πάλι θα επανέλθει στην τάξη των Καρδιναλίων ως Καρδινάλιος Ράτσινγκερ, θα διατηρήσει το όνομά του, το οποίο προσέλαβε κατά την εκλογή του ως Πάπας; Μέχρι στιγμής κανείς από τους Ρωμαιοκαθολικούς, συμπεριλαμβανομένων και των εμπειρογνωμόνων του κανονικού δικαίου δεν είναι σε θέση να τα απαντήσει όλα αυτά. Επιπλέον τίθεται ερώτημα περί του αλαθήτου του Πάπα, το οποίο εμείς ως Ορθόδοξοι, αμφισβητούμε επίσης: θα το κρατήσει ή θα θεωρείται ότι από την 28η Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ. θα παύει να είναι αλάθητος;

Σ. Μπριλγιόφ: Εκτός σχέσεων της Ρωσικής Ορθοδοξίας με την Αγία Έδρα υπάρχουν και σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας ως κράτος με το κράτος του Βατικανού. Εν τω μεταξύ καμιά φορά μπερδεύουν την Αγία Έδρα με το Βατικανό, ενώ πρόκειται για διαφορετικές έννοιες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αναβαθιμισθεί το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μας μέχρι του βαθμού των Πρέσβεων, πράγμα το οποίο δεν υπήρχε παλαιότερα. Σας βοήθησε αυτό καθόλου;

Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Φρονώ ότι αυτό ούτε μας έχει βοήθησει, αλλά ούτε έχει στάθη εμπόδιο, διότι οι σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών έχουν άλλο χαρακτήρα από εκείνες μεταξύ των κρατών. Έχουμε δικά μας προβλήματα που συσσωρεύθηκαν στις σχέσεις με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έτι μάλλον ότι η Ρωσική Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία μόνο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, του Καζαχστάν, της Μολδαβίας και μιας σειράς άλλων χωρών.

Σ.Μπριλγιόφ: Όπου να προσθέσω εκ μέρους Σας έχετε επαφές με τους  Ρωμαιοκαθολικούς.

Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Να αναφέρω ειδικότερα εκείνα, τα οποία συνέβησαν στην Δυτική Ουκρανία στο μεταίχμιο των δεκαετιών ΄80 και ΄90 του περασμένου αιώνος. Αυτή η κατάσταση όπως και παλαιότερα αποτελεί ανίατη πληγή στο σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και πέτρα σκανδάλου για το διάλογο των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Άλλωστε τη δεκαετία του ΄90 τόσο οι Ορθόδοξοι, όσο και οι Ρωμαιοκαθολικοί επέκριναν από κοινού την ουνία.

Επρόκειτο για πολύ σπουδαία κίνηση και πάρα πολύ σημαντικό κατόρθωμα του διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Λίγοι είναι όσοι γνωρίζουν ότι οι Ρωμαιοκαθολικοί δέχθηκαν ότι η ουνία δεν αποτελεί οδό προς την ένωση, αλλά ήταν μια λανθασμένη στρατηγική και λανθασμένη πολιτική. Ωστόσο μένουν οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Μας παρεμποδίζουν να ζούμε μαζί και να πορευόμαστε μαζί την οδό της χριστιανικής μαρτυρίας.

Σ.Μπριλγιόφ: Διορθώστε με εάν κάνω λάθος. Μου φαίνεται ότι οι Ουνίτες Καρδινάλιοι είναι μέλη του κονκλαβίου, το οποίο πρόκειται να εκλέξει τον Πάπα Ρώμης.

Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Ναι εκεί υπάρχουν Καρδινάλιοι του λεγόμενου Ανατολικού ρυθμού, αλλά όσον αφορά τον Καρδινάλιο Γκούζαρ, τον μέχρι προσφάτως επικεφαλής της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας, αυτός δεν θα συμπεριληφθεί στο κονκλάβιο διότι λιγές μέρες πριν εγκαταλείψει το θρόνο του ο Βενέδικτός ΙΣΤ΄ θα έχει συμπληρώσει το 80ο έτος της ηλικίας του.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
 Καταστρέφεται το δαχτυλίδι του απερχόμενου Πάπα

Επίτιμος Πάπας θα χαρακτηρίζεται στο εξής ο Βενέδικτος, αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η Αγία Έδρα, στην οποία καθορίζεται επίσης η ενδυμασία που θα μπορεί να φοράει, αλλά και η τύχη του βαρύτιμου δαχτυλιδιού του. Ο Βενέδικτος θα γίνει και οριστικά την Πέμπτη ο πρώτος Πάπας που αποχωρεί εν ζωή από τη θέση του εδώ και περίπου έξι αιώνες. Η επίσημη προσφώνηση προς τον Βενέδικτο θα γίνεται προς την «αγιότητά του» και μπορεί να φοράει το λευκό ράσο, αλλά μόνο στην απλή εκδοχή του. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού διευκρίνισε ότι το δαχτυλίδι του Βενέδικτου που παρέλαβε όταν ανέβηκε στην Αγία Έδρα θα καταστραφεί σύμφωνα με τις παραδόσεις του Βατικανού.

Ετσι, δεν θα εκπληρωθεί η ευχή του χρυσοχόου που έφτιαξε το παπικό δαχτυλίδι. «Ελπίζω ότι θα διατηρηθεί και θα εκτεθεί. Είναι ένα κόσμημα που έχει τόσο μεγάλη συμβολική σημασία», είπε προ ημερών ο Κλαούντιο Φράνκι που το έφτιαξε το 2005. Πρόκειται για το Annulus Piscatoris ή απλούστερα το «δαχτυλίδι του ψαρά». Είναι ένα από τα κύρια σύμβολα της παπικής ισχύος, που απεικονίζει τον Άγιο Πέτρο να σηκώνει τα δίχτυα του από τα νερά, ενώ γύρω του είναι γραμμένο το όνομα του εκάστοτε προκαθήμενου της καθολικής εκκλησίας. Σύμφωνα με μία από τις επικρατέστερες εκδοχές, το χρυσό δαχτυλίδι σφυρηλατείται μέχρι να χάσει πλήρως την μορφή του, με ένα ασημένιο σφυρί.

«ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΧΗΡΕΥΕΙ» ΑΠΟ ΧΘΕΣ Ο ΠΑΠΙΚΟΣ ΘΡΟΝΟΣ

Από τις εννέα εχθές το βράδυ (ώρα Ελλάδος), ο Παπικός Θρόνος κηρύχθηκε εν χηρεία. «Apostolica Sedes Vacans» γράφει πλέον η ιστοσελίδα του Βατικανού, συνοδεύοντας την σχετική αναγγελία με το χαρακτηριστικό σχέδιο της ομπρέλας που σκεπάζει τα δύο κλειδιά του Πέτρου. Η φωτογραφία του Πάπα Βενεδίκτου «έσβησε» ακριβώς την ώρα που ενεργοποιούνταν η παραίτηση του πρώην – πλέον - Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Όλα έγιναν όπως όταν ένας Πάπας φεύγει από τη ζωή. Ωστόσο για πρώτη φορά ύστερα από έξι αιώνες ο προκάτοχος θα παρακολουθήσει την εκλογή του διαδόχου του,  όχι από τον άλλο κόσμο, αλλά από το Καστέλ Γκαντόλφο, την θερινή Παπική κατοικία.

Εκεί ο πρώην Πάπας έφτασε νωρίτερα το απόγευμα, ύστερα από μια σύντομη πτήση με ελικόπτερο, και αφού χαιρέτησε και ευλόγησε τους συγκεντρωμένους πιστούς αποσύρθηκε για πάντα από τη δημόσια σκηνή.Ο Βενέδικτος 16ος, επίτιμος Πάπας, θα επιστρέψει στο Βατικανό μετά την εκλογή του νέου Πάπα, προκειμένου να εγκατασταθεί σε ένα Μοναστήρι, το οποίο ανακαινίζεται για να τον φιλοξενήσει. Από αύριο οι Καρδινάλιοι θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις για τον καθορισμό της σύγκλισης του Κονκλαβίου, το οποίο όπως προβλέπεται θα συνεδριάσει στην Καπέλα Σιστίνα για να εκλέξει τον νέο Πάπα της Εκκλησίας της Ρώμης. Μέσα σε ένα λευκό ελικόπτερο - και ενώ σήμαιναν οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου - ο πάπας Βενέδικτος Ιστ' κυριολεκτικά  "ανελήφθη εις τους ουρανούς"  και αναχώρησε σήμερα από το Βατικανό για τη θερινή κατοικία του, το Καστέλ Γκαντόλφο στα περίχωρα της Ρώμης.

Νωρίτερα το πρωί ο Βενέδικτος υπέγραψε την παραίτηση του σε μία σεμνή τελετή κεκλεισμένων των θυρών, όπου και αποχαιρέτησε τους πολύ στενούς τους συνεργάτες και τους καρδιναλίους του κονκλαβίου. Ο 85χρονος Ποντίφικας έστειλε επίσης το τελευταίο μήνυμά του μέσω του Twitter στους πιστούς όλου του κόσμου: "Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Σας εύχομαι να έχετε πάντα την ευτυχία να βάζετε τον Χριστό στο επίκεντρο της ζωής σας" έγραψε χαρακτηριστικά ο πάπας. Προτού επιβιβαστεί στο ελικόπτερο, ο πάπας αποχαιρέτισε τους επισκόπους, τους υπαλλήλους του Βατικανού και τους Ελβετούς φρουρούς του στην αυλή του Σαν Νταμάζο, στο αποστολικό μέγαρο της Αγίας Έδρας. Στη συνέχεια, ο Βενέδικτος μπήκε στο  λευκό ελικόπτερο, που παραχώρησε ειδικά για την περίσταση η ιταλική κυβέρνηση και - μαζί με τον  ιδιαίτερο γραμματέα του, αρχιεπίσκοπο Γκέοργκ Γκαενσβάιν - εγκατέλειψε το Βατικανό και τον παπικό θρόνο, σε μια πρωτοφανή για χρονικά παραίτηση. Η πλατεία του Αγίου Πέτρου καθώς και το μπαλκόνι του τρούλου της Βασιλικής ήταν κατάμεστα από κόσμο που αποχαιρετούσε τον Πάπα, εν μέσω  κωδωνοκρουσιών και κλίματος συγκίνησης.

Το τελευταίο του μήνυμα προς τους πιστούς 
από το Καστέλ Γκαντόλφο 28/2/2013

Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους από το Βατικανό, ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ' έφτασε στο Καστέλ Γκαντόλφο και αμέσως βγήκε στο κεντρικό μπαλκόνι της βίλας, επευφημούμενος από χιλιάδες ενθουσιώδεις πιστούς που κυμάτιζαν σημαίες. Σε ένα σπίτι του χωριού, ένα πάνω με τεράστια γράμματα έγραφε: "Ευχαριστούμε Βενέδικτε, είμαστε όλοι μαζί σου". Στην τελευταία του δημόσια εμφάνισή του ως Πάπας, ο Βενέδικτος Ιστ' έκανε ένα μικρό φραστικό λάθος: "Δεν είμαι πλέον πάπας" είπε κατά την έναρξη της σύντομης ομιλίας του, για να δηλώσει αμέσως μετά "δεν θα είμαι πλέον Πάπας, αλλά μόνο ένας προσκυνητής που κάνει την τελευταία διαδρομή του προσκυνήματος του πάνω στη γη"."Είμαι ευτυχής που είμαι ανάμεσα σας και περιβάλλομαι  από την ομορφιά της δημιουργίας. Ευχαριστώ για τη φιλία και την αγάπη σας", είπε εμφανώς καταβεβλημένος αλλά συγκινημένος. 

"Θα ήθελα ακόμη να εργαστώ για το καλό της Εκκλησίας και για το κοινό καλό της ανθρωπότητας με την καρδιά μου, την αγάπη μου, την προσευχή μου και τις σκέψεις μου", τόνισε. Ο Βενέδικτος Ιστ' θα μείνει στο Καστέλ Γκαντόλφο, θερινή κατοικία των προκαθημένων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, για δύο μήνες και μετά θα επιστρέψει σε ένα μοναστήρι μέσα στο Βατικανό, όπου θα αποσυρθεί στη μοναστική ζωή και την προσευχή. Η παραίτηση του Βενέδικτου ισχύει από χθες το βράδυ στις 21:00 ώρα Ελλάδας, οπότε και η Ελβετική φρουρά θα εγκαταλείψει την πύλη του Καστέλ Γκαντόλφο και θα πάψει να τον προστατεύει. Από σήμερα, Παρασκευή, οι καρδινάλιοι θα ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές επαφές τους για να αποφασίσουν πότε θα συγκληθεί το κονκλάβιο που θα εκλέξει τον επόμενο ποντίφικα.

ΤΟ ΚΟΝΚΛΑΒΙΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ
ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

 Ένα ασημένιο σφυράκι, μια θρυμματισμένη σφραγίδα και οι αργόσυρτες κωδωνοκρουσίες των σημάντρων της Ρώμης είναι τα σύμβολα του πένθους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Με το ασημένιο σφυράκι ο Καρδινάλιος - Καμεράριος της Αγίας Έδρας θα χτυπήσει το μέτωπο του κοιμηθέντος Ποντίφικα τρεις φορές και θα τον προσκαλέσει να απαντήσει, προσφωνώντας τον με το όνομα της Βάπτισής του. Αν εκείνος δεν αντιδράσει, θα συνθλίψει το «Δακτύλιον του Αλιέως» [1], το δακτυλίδι που φέρει τη σφραγίδα με την οποία ο Πάπας σφράγιζε, ενόσω ζούσε, όλα τα αποστολικά έγγραφα. Στη συνέχεια θα υπογράψει το πιστοποιητικό θανάτου του Ρωμαίου Ποντίφικα, ενώ θα σφραγίσει τα προσωπικά διαμερίσματα του Αγίου Πατρός, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά έως την ημέρα της εκλογής του διαδόχου του.

Οι αργόσυρτες κωδωνοκρουσίες της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου θα «ανακοινώσουν» στην Αιώνια Πόλη ότι ο κανονικός κυριάρχης της «εξεμέτρησε το ζην» και στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ότι ο επί γης προστάτης της εξέλιπε. Εννέα Λειτουργίες θα τελούνται καθημερινά επί εννέα ημέρες, για την ανάπαυση της ψυχής του ενώ το βαλσαμωμένο λείψανο του Πάπα, ενδεδυμένο άπασαν την Αρχιερατικήν στολήν, θα εκτίθεται στο Ναό του Αγίου Πέτρου.

Το απόγευμα μεταξύ της τέταρτης και έκτης ημέρας από την εκδημία του Πάπα, ο Πρύτανης του Ιερού Κολεγίου των Καρδιναλίων θα τελέσει την Εξόδιο Ακολουθία, στο τέλος της οποίας η σορός, τοποθετημένη σε τριπλό, ερμητικά σφραγισμένο φέρετρο, θα ενταφιαστεί στα έγκατα του μεγαλύτερου ναού της χριστιανοσύνης. Ωστόσο η αιφνιδιαστική παραίτηση του πάπα Βενέδικτου τροποποίησε για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή το περιγραφέν τελετουργικό της χηρείας της Αγίας Έδρας, ακυρώνοντας προφανώς όλες τις προβλεπόμενες πένθιμες τελετές. 

Αυτή τη φορά ο Καρδινάλιος-Καμεράριος της Αγίας Έδρας, την προβλεπόμενη από τον πάπα Βενέδικτο ημέρα και ώρα [28 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 20.00] σφράγισε τα παπικά διαμερίσματα, θρυμμάτισε τη σφραγίδα και το «Δακτύλιον του Αλιέως» κηρύσσοντας επίσημα τη χηρεία του παπικού θρόνου, παραλείποντας το τελετουργικό του επίσημου πένθους των εννέα ημερών.

Το θέσπισμα «Universi Dominici Gregis»

Η χηρεία της Αγίας Έδρας διαρκεί από την εκπνοή ή την παραίτηση του Πάπα έως τη στιγμή της εκλογής του διαδόχου του από τη Σύνοδο του Κονκλαβίου των Καρδιναλίων. Ετυμολογικά από τις λέξεις Cum και Clavis, δηλαδή «με κλειδί»[2],το Κονκλάβιο υποδηλώνει τον εγκλεισμό - απομόνωση  των εκλεκτόρων για την ανάδειξη στο αξίωμα του Ποντίφικα της Αγίας Έδρας. Αρχικά, το Κονκλάβιο  λειτούργησε ως μέσο πίεσης, μετέπειτα ως αποτροπή παρέμβασης της κοσμικής εξουσίας στα εκκλησιαστικά πράγματα για να αναδειχθεί, προϊόντος του χρόνου, σε μια διαδικασία με αμιγώς εκκλησιολογικό χαρακτήρα.

Θέλοντας να διασφαλίσει το αδιάβλητο της εκλογής, ο Ιωάννης - Παύλος Β΄[3] προέβη στις 22 Φεβρουαρίου 1996 στη δημοσίευση του Θεσπίσματος UniversiDominiciGregis [4],στο οποίο γίνεται λεπτομερής αναφορά σε όλα τα διαδικαστικά θέματα. Το αυτό θέσπισμα θα ισχύσει και στην εκλογή του διαδόχου του Βενέδικτου ΙΣΤ’, αν και ελαφρώς τροποποιημένο. Καινοτομώντας, ο πάπας Ιωάννης-Παύλος είχε προβλέψει και την περίπτωση της «παραίτησης», εκτός της «κοίμησης», ως αίτιο χηρείας της Αγίας Έδρας.

Όριζε το Σίξτιο Παρεκκλήσιο ως μόνιμο τόπο σύναξης των εκλεκτόρων ενώ ως τρόπο εκλογής προσδιόριζε μόνον αυτόν της μυστικής ψηφοφορίας. Θέλοντας να καταστήσει πιο άνετη τη διαβίωση των Ιεραρχών κατά τη διάρκεια των εργασιών του Κονκλαβίου, κατόπιν και της προσωπικής εμπειρίας του από τη συμμετοχή του στα Κονκλάβια του Αυγούστου και Οκτωβρίου του 1978, όταν διέμεινε σε πρόχειρα κελιά με περισσότερους από 110 ανθρώπους, ο Ιωάννης - Παύλος Β΄ καθόρισε  ως τόπο διαμονής τον ανακαινισμένο ξενώνα της Αγίας Μάρθας εντός του Βατικανού.

Σύμφωνα λοιπόν με το θέσπισμα του 1996, «άμα τη εκπνοή» ή την παραίτηση του Ποντίφικα, το σύνολο των Καρδιναλίων που υπηρετούν στην Ρωμαϊκή Κουρία απαλλάσσονται από τα αξιώματά τους, εκτός τεσσάρων που παραμένουν εν ενεργεία για λόγους καθαρά διαδικαστικούς. Αυτοί είναι: ο Καρδινάλιος - Καμεράριος της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας, ο Καρδινάλιος Μείζων Πνευματικός, ο Βικάριος της Ρώμης και ο Βικάριος του Βατικανού[5]. 

Ο ρόλος του πρώτου είναι ο σημαντικότερος και ουσιαστικότερος καθώς στα καθήκοντά του περιλαμβάνεται στην περίπτωση της κοίμησης του Πάπα, η υπογραφή του πιστοποιητικού θανάτου του Ποντίφικα, ακόμα οι επαφές με τους ιατρούς σε περίπτωση μόνιμης ανικανότητας του Πάπα να επιτελέσει τα καθήκοντά του, η οργάνωση της κηδείας, και κυριότερο όλων η σύγκληση του Κονκλαβίου. Το Κονκλάβιο, σύμφωνα με το θέσπισμα του Ιωάννη - Παύλου Β΄, αρχίζει τις εργασίες του όχι ενωρίτερα από την 15η και όχι αργότερα από την 20η ημέρα θανάτου του Πάπα.

Επισημαίνεται ωστόσο πως ο Πάπας Βενέδικτος τροποποίησε το αυστηρό χρονικό περιθώριο δίνοντας τη δυνατότητα στους εκλέκτορες να αποφασίσουν κατόπιν ψηφοφορίας την είσοδό τους στο Κονκλάβιο νωρίτερα από την 15η ημέρα της χηρείας[6]. Θέλοντας να διασφαλιστεί το απόρρητο των διαδικασιών οι εκλέκτορες καθώς και όλοι όσοι θα έρθουν σε επαφή μαζί τους ορκίζονται επί του ευαγγελίου για την τήρηση της μυστικότητας των διαδικασιών και των συνομιλιών σε αυτό με ποινή τον άμεσο αφορισμό σε περίπτωση παραβίασής τους.

Επιπλέον απαγορεύεται αυστηρά η επαφή με τον εκτός του Κονκλαβίου χώρο, η ανάγνωση εφημερίδων ή αλληλογραφίας, η χρήση τεχνολογικών διευκολύνσεων. Ήδη για την εκλογή που θα αρχίσει την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 έχουν διερευνηθεί και απομονωθεί όλοι οι χώροι, είτε πρόκειται για τους κοιτώνες είτε για χώρους συνάθροισης είτε για το Σίξτιο Παρεκκλήσιο, ενώ έχει καθοριστεί για το απόγευμα της Δευτέρας 11 Μαρτίου 2013 η τελετή της ορκωμοσίας του βοηθητικού προσωπικού.

Η Ψηφοφορία

Στο θέσπισμα Universi Dominici Gregis προβλεπόταν η ψηφοφορία κατά στάδια. Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας «proeligendo Romano Pontifice» από τον πρύτανη του Ιερού Κολλεγίου των Καρδιναλίων, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Κονκλαβίου οι εκλέκτορες - αποκλείονται όσοι κατά την ημέρα της σύγκλησης του συμπλήρωσαν το 80ο έτος της ηλικίας τους [7] προβαίνουν σε μια πρώτη «διερευνητική» ψηφοφορία. Για τις επόμενες τρεις ημέρες προβλέπονται τέσσερις ψηφοφορίες την ημέρα, δύο το πρωί και δύο το απόγευμα, δηλαδή συνολικά 13 ψηφοφορίες.

Μετά το πέρας τεσσάρων ημερών και δεκατριών ψηφοφοριών, αν το αποτέλεσμα παραμένει άκαρπο και ουδείς δεν συγκεντρώσει το απαραίτητο quorum ήτοι 2/3 συν μία ψήφο, το θέσπισμα προβλέπει μια ημέρα ανάπαυσης και ελεύθερων διαβουλεύσεων, στοιχείο που καταγραφόταν για πρώτη φορά. Η ψηφοφορία συνεχίζεται ως εξής: διεξάγονται επτά ψηφοφορίες, μια το πρωί της πρώτης ημέρας και οι υπόλοιπες έξι σταδιακά μέχρι το βράδυ της επόμενης ημέρας. Σε περίπτωση μη ικανοποιητικού αποτελέσματος ακολουθεί άλλη μια ημέρα ανάπαυσης.

Η περίπτωση των επτά ψηφοφοριών συν μια ημέρα ανάπαυσης επαναλαμβάνεται άλλες δύο φορές, ολοκληρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τέσσερα στάδια ψηφοφοριών. Μετά το πέρας 14 άκαρπων ημερών ο θέσπισμα του 1996 έδινε στους εκλέκτορες τη δυνατότητα να αποφασίσουν με απλή πλειοψηφία σχετικά με τον τρόπο συνέχισης της διαδικασίας. Ως τελικό στάδιο καταγραφόταν η δυνατότητα επιλογής τόσο των συνεχών ψηφοφοριών μέχρις εσχάτων, όσο και της ψηφοφορίας μεταξύ των δύο πρώτων. Θα πρέπει, ωστόσο, να υπογραμμισθεί το παράδοξο του γεγονότος, καθώς η αδυναμία της Συνόδου να προβεί σε μια συναινετική εκλογή θα υποδήλωνε και τη διάσπασή της με αποτέλεσμα την απώλεια της έξωθεν καλής μαρτυρίας.

Ωστόσο ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ τον Φεβρουάριο του 2007, θέλοντας να διασφαλίσει την ενότητα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας καθόρισε ως υποχρεωτικό το quorum όριο των 2/3 τροποποιώντας  τα προβλεπόμενα του θεσπίσματος του 1996 που έκανε λόγο ακόμα και για απλή πλειοψηφία μετά την 34η εκλογή. Κύριο χαρακτηριστικό του Κονκλαβίου, της Τρίτης 12 Μαρτίου 2013, είναι η πολυεθνικότητα των μελών του.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα στατιστικά στοιχεία κατά την ημέρα της χηρείας της Αγίας Έδρας (28.2.2013) [8], οι Καρδινάλιοι εκλέκτορες που είχαν δικαίωμα να εκλέξουν τον διάδοχο του παραιτηθέντος πάπα Βενέδικτου  ανέρχονταν σε εκατόν δέκα επτά [9]. Από αυτούς οι  πενήντα συμμετείχαν και στο Κονκλάβιο του Απριλίου 2005, μετά το θάνατο του Ιωάννη - Παύλου Β΄[10]. Εξήντα ένας προέρχονται από την Ευρώπη-είκοσι οκτώ εκ των οποίων είναι Ιταλοί-, δέκα τέσσερις από την Κεντρική και Βόρεια Αμερική, είκοσι εννέα  από τη Λατινική Αμερική, έντεκα από την Αφρική, έντεκα από την Ασία και ένας από την Ωκεανία.

Ο Λευκός Καπνός

Ο λευκός καπνός, οι τρεις λευκοί χιτώνες στην αίθουσα των δακρύων και οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των σημάντρων της Ρώμης είναι τα σύμβολα της χαράς για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ο επιφορτισμένος με το καθήκον του ψηφολέκτη Καρδινάλιος θα ρίξει εντός της ειδικά ενσωματωμένης θερμάστρας στο Σίξτιο Παρεκκλήσιο τα ψηφοδέλτια της εκλογής του Πάπα, με την προσθήκη μιας χημικής ουσίας ώστε ο καπνός να είναι λευκός [11]. Ο εκλεγείς στο Ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Καρδινάλιος θα εισέλθει στην «αίθουσα των δακρύων», παραπλεύρως του Παρεκκλησίου.

Εκεί απεκδυόμενος του πορφυρού ενδύματος του αξιώματός του, θα ενδυθεί το λευκό χιτώνα που θα φέρει στο υπόλοιπο του βίου του, προσαρμόζοντας έναν από τους τρεις χιτώνες που τον αναμένουν στα μέτρα του. Λέγεται ότι η συγκίνηση είναι τέτοια, ώστε ο νεοεκλεγείς είναι αδύνατον να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Ταυτόχρονα, χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες θα «ανακοινώνουν» στη Ρώμη ότι έχει Επίσκοπο και στον Κόσμο ότι ο "Ύπατος Ποντίφιξ" βρίσκεται και πάλι στο θρόνο του…
-----------------------
[1] Κυριαζόπουλος Κυριάκος, Η Κεντρική Οργάνωση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Ρωμαϊκή Κουρία) σύμφωνα με την Αποστολική Διάταξη «PastorBonus»του 1988 και το Γενικό Κανονισμό του 1992, Εκδόσεις Σάκκουλα, Θεσσαλονίκη, 1996, σελ. 180.
[2] Μelloni Alberto, Il Conclave, Il Mulino, Bologna, 2001, σελ.43.
[3] Το 1996 ο Ιωάννης-Παύλος Β΄ βρισκόταν στο δέκατο όγδοο έτος της αρχιεροσύνης του στη Ρώμη. Για την προσωπικότητα και το ποιμαντικό έργο του, βλέπε: KwitnyJonathan, L’ uomodelsecolo, ed. Piemme spa, Casale Monferato, 2002 και Weigel George, Testimone della Speranza, La vita di Giovanni Paolo II protagonist del secolo, Mondadori, 1999 .
[4]  Μelloni Alberto, Il Conclave…, οπ.παρ., σελ.147-160.
[5] Κυριαζόπουλος Κυριάκος, Η Κεντρική Οργάνωση…,οπ.παρ., σελ. 192. Ο Καρδινάλιος Καμεράριος είναι επιφορτισμένος με την οργάνωση της κηδείας του Πάπα και τη διεκπεραίωση τρεχουσών υποθέσεων, ο Καρδινάλιος Μείζων Πνευματικός προΐσταται του Αποστολικού Πνευματικού Δικαστηρίου, ο Βικάριος της Ρώμης είναι ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Αιώνιας Πόλης και διοικεί την Επισκοπή Ρώμης στο όνομα του Πάπα, ο οποίος είναι και Επίσκοπος Ρώμης, το αυτό πράττει ο Βικάριος του Βατικανού.
[6] Αξιοποιώντας αυτή τη δυνατότητα οι εκλέκτορες αποφάσισαν την έναρξη της διαδικασίας την Τρίτη 12  Μαρτίου 2013.
[7] Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των καρδιναλίων Kasperκαι Poletti οι οποίοι συμπληρώνουν το 80ο έτος της ηλικίας τους στις 5 και 18 Μαρτίου αντίστοιχα. Παρά ταύτα, από τη στιγμή κατά την οποία  το κονκλάβιο συνεκλήθη στις 28 Φεβρουαρίου 2013 δικαιούνται να συμμετάσχουν σε αυτό.
[8] Ibid., www.vatican.va . Τα στοιχεία που καταγράφονται αφορούν στατιστικές μελέτες την ημέρα της παραίτησης του Βενέδικτου ΙΣΤ΄.
[9] Επισημαίνεται ότι στο Κονκλάβιο της 12ης Μαρτίου 2013 θα εισέλθουν τελικά 115 εκλέκτορες.
[10] Ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β΄ πέθανε στις 2 Απριλίου 2005. Στο Κονκλάβιο που άρχισε τις εργασίες του στις 18 Απριλίου 2005 συμμετείχαν 115 Καρδινάλιοι, οι οποίοι με μια γρήγορη διαδικασία τεσσάρων ψηφοφοριών εξέλεξαν στο αξίωμα του Ύπατου Ποντίφικα τον πρύτανη του Ιερού Κολεγίου, Καρδινάλιο Ratzinger ο οποίος επέλεξε το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ΄.
[11] Τα παλαιότερα χρόνια ο τρόπος δημιουργίας μαύρου ή λευκού καπνού γινόταν με την προσθήκη ή όχι βρεμένου άχυρου στη σόμπα που καίγονται όλα τα ψηφοδέλτια της ψηφοφορίας. Στη σύγχρονη εποχή χρησιμοποιούνται χημικά υλικά για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.


ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΣ 
HABEMUS PAPAM! ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΕΛΑ ΣΙΣΤΙΝΑ.13/3/2013

Λευκός καπνός βγήκε στις 8.05 μ.μ. από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό που σημαίνει ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει Πάπα και διάδοχο του Βενέδικτου ΙΣτ' Ο λευκός καπνός έγινε δεκτός με επευφημίες από χιλιάδες πιστούς που παρά τη βροχή κατέκλυσαν από το απόγευμα την πλατεία του Αγίου Πέτρου για να υποδεχθούν το χαρμόσυνο γεγονός.  Οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου άρχισαν να χτυπούν για να κάνουν γνωστή την εκλογή νέου Ποντίφικα.

Τα πλήθη φωνάζουν «Habemus Papam!», «Εχουμε Πάπα!». Μεξικανικές, ουκρανικές αλλά και πολλές αμερικάνικες σημαίες ανεμίζουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από πιστούς που ελπίζουν ότι ο νέος Ποντίφικας δεν θα είναι Ιταλός όπως προεξοφλούν τα γραφεία στοιχημάτων. Μαύρος ήταν ο καπνός που βγήκε το μεσημέρι της Τετάρτης από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα. Κάτι που σήμαινε ότι και οι πρώτες δυο σημερινές ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου ποντίφικα ήταν άκαρπες - όπως και η μία χθεσινοβραδινή.

Ακολούθησαν δύο νέες ψηφοφορίες το απόγευμα και το αποτέλεσμα ανακοινώθη από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα στις 8.05 μ.μ. Μόνος ένας Πάπας, ο Πίος ΙΒ' το 1939 είχε εκλεγεί μετά από μόλις τρεις ψηφοφορίες. Κατά μέσο όρο στα τελευταία εννέα Κονκλάβια έχουν απαιτηθεί επτά ψηφοφορίες. Ο απερχόμενος Βενέδικτος ΙΣτ' ήταν ξεκάθαρο φαβορί το 2005 και είχε χρειαστεί τέσσερις ψηφοφορίες. Όπως και την Τρίτη η πλατεία του Αγίου Πέτρου έχει γεμίσει πιστούς που ελπίζουν να μπορέσουν να δουν σήμερα τον νέο ποντίφικα να εμφανίζεται στον εξώστη του Αγίου Πέτρου, μολονότι η «La Stampa» προέβλεψε στο εξώφυλλό της την Τετάρτη «Νέος πάπας αύριο;», προεξοφλώντας την αποτυχία και των βραδινών ψηφοφοριών.

«Δεν μπορείς να βάλεις τον Πάπα σε φούρνο μικροκυμάτων, είναι μια δύσκολη διαδικασία» δήλωσε ένας από τους αμέτρητους πιστούς που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Reuters. Οι εκτιμήσεις των πρακτορείων στοιχημάτων δίνουν ως επικρατέστερο τον Ιταλό καρδινάλιο Άντζελο Σκόλα αλλά το τι έχει μεσολαβήσει μετά το «έξω όλοι» κάτω από τις τοιχογραφίες του Μικελάντζελο δεν το γνωρίζει κανείς.

O JORGE MARIO BERGOGLIO
ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ο Α΄

Ο Αργεντίνος Καρδινάλιος Jorge Mario Bergoglio εξελέγη Πάπας Ρώμης επιλέγοντας το όνομα Φραγκίσκος. Πρόκειται για τον πρώτο Λατινοαμερικανικής καταγωγής Ποντίφικα.