09 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΛΟΥΚΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Εχθές το απόγευμα ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο επεσκέφθη την Ι. Μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας, για να προσκυνήσει τον εορτάζοντα Άγιο όπως κάνει εξάλλου κάθε χρόνο. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, τέλεσε παράκληση προς τιμήν του Οσίου Λούκα.

Λίγες μέρες πριν τις αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2008 ο τότε Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος είχε επισκεφθεί την Ι. Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν, είχε ανάψει ένα κερί στον Όσιο Λουκά και προσευχήθηκε να γίνει το θέλημα του Θεού και ό,τι είναι καλό για την Εκκλησία.

Την ίδια ημέρα που εορτάζει ο Όσιος Λουκάς ο τότε Θηβών κ. Ιερώνυμος εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος 7 Φεβρουαρίου 2008 Αρχιεπίσκοπος.




Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

  

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι εισερχόμαστε, αν δεν έχουμε ήδη εισέλθει, σε έναν πόλεμο νομισμάτων, ο οποίος για κάποιους μάλιστα, μπορεί να αποβεί ολέθριος για την παγκόσμια οικονομία. Με τις παραδοσιακές οικονομικές δυνάμεις να φλερτάρουν με την ύφεση, το παιχνίδι σήμερα, σύμφωνα με τους ίδιους είναι, ποιος θα μπορέσει να βγει πρώτος από τη δεινή οικονομική θέση και να καταφέρει να επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις φλερτάρουν με την ιδέα της χειραγώγησης του νομίσματός τους, δηλαδή, να αφήσουν την ισοτιμία του να εξασθενίσει για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους και οι εξαγωγές τους. Αυτό έχει ήδη κάνει σε μεγαλύτερο βαθμό η Ιαπωνία, με την ισοτιμία του γεν να έχει υποχωρήσει από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου κατά 13% σε σχέση με το δολάριο και κατά 18% σε σχέση με το ευρώ και σε μικρότερο βαθμό η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με το δολάριο από τα χαμηλά του 1,20 ευρώ που βρέθηκε το 2012, να έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,37 ευρώ.

Μπροστά σ΄αυτό το σκηνικό, η Ευρώπη, όχι μόνο δεν διαθέτει ουσιαστικούς μηχανισμούς στήριξης του νομίσματός της, αλλά, για ακόμα μια φορά, εμφανίζεται διχασμένη. Από τη μία βρίσκονται οι Γερμανοί που δεν επιθυμούν παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών στη διαμόρφωση των νομισματικών ισοτιμιών και από την άλλη οι Γάλλοι, οι οποίοι χθες δια στόματος του προέδρου τους Φρανσουά Ολάντ προέτρεψαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναζητήσουν τρόπους ώστε η ΕΚΤ να είναι σε θέση να στηρίξει την ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ομως, η θέση του Βερολίνου είναι ξεκάθαρη. Μόλις τον περασμένο μήνα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επέκρινε την υποτίμηση του γεν λέγοντας ότι «οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις κεντρικές τράπεζες για να καλύψουν τα δικά τους λάθη» και τόνισε ότι «η ΕΚΤ έφθασε στα όρια των αρμοδιοτήτων της, αγοράζοντας ομόλογα για να στηρίξει τις δημοσιονομικά αδύναμες χώρες της ευρωζώνης». Στη χθεσινή ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη η ευρωζώνη μέσω της ΕΚΤ να έχει τη δυνατότητα άσκησης συναλλαγματικής πολιτικής διαφορετικά, όπως είπε «η ισοτιμία που θα της επιβληθεί δεν θα αντιστοιχεί στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας της».

«Η ισοτιμία του ευρώ», τόνισε, «δεν μπορεί να κυμαίνεται ανάλογα με τις ορέξεις των αγορών» και επισήμανε την ανησυχία του ότι «η σημερινή υψηλή ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος υπονομεύει τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους». Η Γαλλία γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει οι αγορές να έχουν τον πρώτο λόγο. Στην περίπτωση των επιτοκίων, όπου και εκεί το Βερολίνο έχει βάλει βέτο στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, πληρώνει υψηλότερα επιτόκια για την εξυπηρέτηση του χρέους της εξαιτίας της υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας, τη στιγμή που το γερμανικό Δημόσιο δανείζεται με αρνητικά επιτόκια.

Επιπλέον, οι γερμανικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους και εξασφαλίζουν κεφάλαια κίνησης με εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήματος και γίνονται ακόμη πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τις γαλλικές, εντός και εκτός ευρωζώνης. Τώρα με τις αγορές να ισχυροποιούν το ευρώ, η θέση της Γερμανίας ενισχύεται περαιτέρω, αφού οι επιχειρήσεις της (αυτοκινητοβιομηχανία, κατασκευές κλπ) έχουν φτιάξει εργοστάσια και μονάδες παραγωγής στην Ασία και αλλού, όπου τιμολογούν σε τοπικό νόμισμα. Ετσι, ακόμα και στην κρίση η ανταγωνιστικότητά της βελτιώνεται, τουλάχιστον σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχει λοιπόν λόγο να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος.

«Υπάρχει ένα παράδοξο», είπε ο Φρανσουά Ολάντ: «Ζητάμε από ορισμένες χώρες να πάρουν μέτρα, όπως να κάνουν αλλαγές στην αγορά εργασίας, για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και την ίδια στιγμή αφήνουμε το ευρώ να ανατιμηθεί κάνοντας ακριβότερα τα εξαγώγιμα προϊόντα τους».Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη στην ευρωζώνη, καλώντας τις χώρες με πλεονάσματα και υψηλή ανταγωνιστικότητα να στηρίξουν τις υπόλοιπες πιο αδύναμες χώρες της ζώνης του ενιαίου νομίσματος που εμφανίζουν ελλείμματα. «Οι χώρες της πρώτης κατηγορίας θα πρέπει να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση δίνοντας ώθηση και στις υπόλοιπες οικονομίες», είπε.

Ομως στη ρεαλιστική πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο και όσο οι καλβινιτσικές αντιλήψεις κυριαρχούν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, οι επικλήσεις στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν έχουν τύχη. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της ισοτιμίας του ευρώ είναι ένα νέο ζήτημα στον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων που έχουν να επιλύσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι προσέρχονται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «αυτοί που μας κυβερνούν είναι ακραίοι». «Ο Αντώνης Σαμαράς περιστοιχίζεται από ακροδεξιούς συμβούλους. Η ΝΔ του Σαμαρά με ομήρους τον Ευ.Βενιζέλο και τον Φ.Κουβέλη αναπαράγουν μία ακροδεξιά ατζέντα και πριμοδοτούν τη Χρυσή Αυγή» είπε. Κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι ενώ η χώρα οδεύει προς την καταστροφή «ο Σαμαράς ως άλλος Ρομπέρτο Μπενίνι λέει ότι η ζωή είναι ωραία».
  • Την ώρα που η καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ πνέει τα μένεα κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα μετά τις δηλώσεις του για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δίνει την σαφή στήριξη στον κ. Στουρνάρα λέγοντας ότι «χωρίς τον Στουρνάρα δεν υπάρχει κυβέρνηση. Δυστυχώς, εκεί που χρειαζόμαστε δέκα έχουμε μόνο έναν».
  • Κάθε άλλο παρά ανέφελη από εσωκομματικές διαφωνίες για την πολιτική που ακολουθεί το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, ως κυβερνητικός εταίρος, αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, το διήμερο 9-10 Φεβρουαρίου.
  • Για διαπραγματευτική νίκη στη Σύνοδο Κορυφής μίλησε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα λαμβάνει 14,5 δισ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ, συν το 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη που μένει ανεπηρέαστο. Επιπροσθέτως άλλα 2 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα διατεθούν στη χώρα μετά το 2016, αφού η ελληνική πλευρά πέτυχε την υιοθέτηση σχετικής τροπολογίας. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες, πετύχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση κονδυλίων έναντι της αρχικής πρότασης της Κομισιόν, τόνισε ο Α.Σαμαράς. Μιλώντας ωστόσο για την «άλλη πλευρά της σελήνης» εξέφρασε ανησυχία για την μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού στο σύνολό του.
  • Ποδηλατοδρομία με αφετηρία το Ζάππειο Μέγαρο, διοργανώνει την Κυριακή η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της εκστρατείας με σκοπό την αγωγή και πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη. Λόγω της ποδηλατοδρομίας, θα υπάρξουν προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 13.30 σε δρόμους της Αθήνας.
 Κόσμος

  • Πυκνό χιόνι καλύπτει τις βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, σε μία «ιστορική», όπως έχει χαρακτηριστεί, χιονοθύελλα που οδήγησε στην ακύρωση χιλιάδων πτήσεων, στο κλείσιμο δρόμων και σε διακοπές ρεύματος. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται Μασσαχουσέτη, Ρόουντ Άιλαντ, Νέα Υόρκη, Κονέκτικατ και Μέιν, με τις Αρχές να προειδοποιούν εκατομμύρια κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.
  • Μήνυμα-προειδοποίηση στο καθεστώς Αχμαντινετζάντ να προσέλθει στη συνάντηση της 26ης Φεβρουαρίου έτοιμο να συνομιλήσει επί της ουσίας με τις διεθνείς δυνάμεις για τις ανησυχίες τους σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας στέλνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Εάν η Τεχεράνη προσέλθει με σοβαρή πρόθεση η διεθνής κοινότητα θα ανταποκριθεί, λέει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εάν όχι, περαιτέρω διεθνής απομόνωση περιμένει το Ιράν. «Η επιλογή είναι καθαρά δική τους»...
  • «Επίσημη πρώτη» την Κυριακή για το ριάλιτι στην αμερικανική τηλεόραση με πρωταγωνίστριες τις τρεις εγγονές του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα. Το ριάλιτι έχει τίτλο «Being Mandela» και θα προβάλλεται από το κανάλι Cozi TV του δικτύου NBC. Στο πρώτο επεισόδιο η κάμερα θα ακολουθήσει τις τρεις γυναίκες στην πρώτη τους επίσκεψη στη φυλακή στο νησί Ρομπέν, όπου ο παππούς τους ήταν κρατούμενος επί 18 χρόνια.
  • Προς τον σκόπελο του Ευρωκοινοβουλίου οδεύει ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη δύσκολη συμφωνία των 27 ηγετών για ένα πολυετές πλαίσιο λιτότητας και περικοπών: οι τέσσερις μεγαλύτερες ομάδες, ήδη από την έναρξη της Συνόδου και περισσότερο τώρα, μετά τη συμφωνία, εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους και δηλώνουν ότι δεν θα δεχτούν τον προϋπολογισμό των ετών 2014-2020 «γιατί δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία».
  • Χιλιάδες πτήσεις ακυρώνονται, σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διακόπτονται, σχολεία κλείνουν και οι κάτοικοι αποθηκεύουν τρόφιμα. Οι βορειοανατολικές ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία ενδεχομένως πρωτοφανή χιονοθύελλα, με ανέμους που θα φθάνουν έως και τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και χιόνι που εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι και τα 91 εκατοστά. Προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί για τμήματα του Νιου Τζέρσεϊ, Νέας Υόρκης, Μασαχουσέτης, Ρόουντ Άιλαντ και Κονέκτικατ, καθώς και για το Νιου Χαμσάιρ και το Μέιν. «Μείνετε στο σπίτι» καλούν οι Αρχές τους Αμερικανούς.
 Οικονομία

  • Η ανακοίνωση ισχυρών οικονομικών στοιχείων στήριξε την Παρασκευή τους χρηματιστηριακούς δείκτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οδηγώντας τον S&P 500 σε υψηλό πέντε ετών και διατηρώντας τον Dow Jones λίγο κάτω από τις 14.000 μονάδες.
  • Πέρα από το σημαντικό όφελος που προκύπτει για την Ελλάδα με την αύξηση των πόρων σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν, με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, παρέχονται και σημαντικές διευκολύνσεις για την υλοποίηση του επόμενου ΕΣΠΑ (2014-2020) και την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων από τη χώρα, τονίζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Για παράδειγμα δίνεται η δυνατότητα προσαύξησης των ποσοστών συγχρηματοδότησης κατά 10% στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής. Επίσης για τις χώρες αυτές θα ισχύσει μεγαλύτερη προκαταβολή κατά την έναρξη των προγραμμάτων.
  • Αρνητικό κλίμα επικράτησε την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει λίγο πάνω από τις 1.020 μονάδες, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στους πεισσότερους κλάδους της αγοράς.
 Αθλητισμός

  • Η Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε με 3-1 την Μπαστιά και άφησε έξι πόντους πίσω τη Λιόν για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν. Η αναμέτρηση Μπάγερν - Σάλκε είναι αυτή που ξεχωρίζει από την αγωνιστική δράση στη Γερμανία, ενώ στην Ιταλία το ντέρμπι Λάτσιο - Νάπολι θα κρίνει πολλά για την πρώτη τριάδα. Στην Αγγλία το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Έβερτον συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και στη Γαλλία το Λιόν - Λιλ είναι το σημαντικότερο ματς.
  • Επεισόδιο δημιουργήθηκε την Παρασκευή (8/2) μεταξύ του Φερνάντεζ Γιάγκο και του γυμναστή της ομάδας Πήδουλα στην προπόνηση της ΑΕΚ. Ο τελευταίος παρατηρήσεις τον Πορτογάλο αμυντικό που δεν εκτελούσε κάποιες ασκήσεις με τη ζητούμενη ένταση. Ο Γιάγκο αντέδρασε και μετά τη μεταξύ τους λογομαχία ο Πήδουλας τον έδιωξε από την προπόνηση.
  • Με τρεις αναμετρήσεις ανοίγει το Σάββατο η αυλαία της 21ης αγωνιστικής. Στις 17:15 ο Ατρόμητος υποδέχεται τη Βέροια και ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί τον ΟΦΗ. Λίγο αργότερα, στις 19:30 θα διεξαχθεί το ανέλπιστο ντέρμπι κορυφής της Σούπερ Λιγκ καθώς ο Αστέρας υποδέχεται στην Τρίπολη τον Ολυμπιακό με τον Μίτσελ να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στον «ερυθρόλευκο» πάγκο.




ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ!

Το έξυπνο σχέδιο παραπληροφόρησης, που έστησε η τουρκική διπλωματία, μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Α. Σαμαρά και Τ. Ερντογάν στο Κατάρ, επιβεβαίωσε την πρόβλεψη της «δ» ότι το αίνιγμα του 2013 επικεντρώνεται στο Αιγαίο. Αν το εθνικό ερωτηματικό του 2012 ήταν η παραμονή στην ευρωζώνη, η πρόκληση του τρέχοντος έτους εντοπίζεται στη διατήρηση ειρήνης και ηρεμίας στο Αιγαίο με εδραίωση των ελληνικών συμφερόντων στις θαλάσσιες ζώνες και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Ηδη η Αγκυρα, υλοποιώντας στρατηγική ουσίας και εντυπώσεων και αξιοποιώντας ορισμένες αδυναμίες συντονισμού της Αθήνας, έκανε την πρώτη κίνηση στη σκακιέρα.

Το επόμενο διπλωματικό στοίχημα, με τη σύγκληση του κοινού συμβουλίου των δύο χωρών στην Αγκυρα στις αρχές Μαρτίου, θα αποδειχθεί ιστορικών διαστάσεων για τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο. Η ελληνική διπλωματία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιμείνει στο αδιαίρετο της υφαλοκρηπίδας από τον Εβρο ως το Καστελόριζο και να «επισημοποιήσει» τις γεωγραφικές συντεταγμένες της. Αλλωστε (παρά τις απειλές του υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου) οι συντεταγμένες είναι, εδώ και χρόνια, γνωστές από τους χάρτες της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης τον Νοέμβριο του 2008 οι συντεταγμένες έχουν δηλωθεί στο πλαίσιο διαμαρτυρίας προς τη Νορβηγία για ερευνητικό πλοίο που είχε εκμισθώσει στην Τουρκία.

Τον δε Σεπτέμβριο του 2010 η αμερικανική πρεσβεία είχε αναγνωρίσει, με ρηματική διακοίνωση, το ανατολικό όριο της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου. Η κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου όχι μόνον δεν προχώρησε ούτε μισό βήμα μπροστά, αλλά ανέχθηκε τον κ. Ερντογάν να θέτει ζήτημα Καστελόριζου στη συνάντηση του Ερζερούμ, τον Ιανουάριο του 2011. Τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά δεν διαθέτει την πολυτέλεια καθυστερήσεων γιατί, πέραν του κανόνα ότι καμιά κυβέρνηση δεν παραιτείται από εθνικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, η αξιοποίηση (έπειτα από 10 ή 12 χρόνια) των υδρογονανθράκων και η προγενέστερη (σε έξι ή επτά χρόνια) δυνατότητα «τιτλοποίησης» εκτιμώμενων εσόδων αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση εξόδου από τη βαθιά κρίση.

Λύση εθνικά αυτοδύναμη, χωρίς αυτοεξευτελισμούς του πολιτικού συστήματος, όπως π.χ. με τη «μεγαλοφυή» ιδέα του Α. Τσίπρα περί διενέργειας εκλογών το φθινόπωρο, πριν από τις γερμανικές, που αποτελεί πρωτοφανές δείγμα εξάρτησης των εσωτερικών εξελίξεων από τον ξένο παράγοντα. Ωστόσο και η τουρκική διπλωματία είναι αληθές ότι έχει μειωμένα περιθώρια ευελιξίας, γιατί γνωρίζει ότι οι ελληνικές πρωτοβουλίες θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο, προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων πετρελαιοειδών και, ενδεχομένως σε ένα - δυο χρόνια, να καλυφθούν από την κύρωση, και εκ μέρους των ΗΠΑ, της νέας σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως είχε προαναγγείλει η διοίκηση Ομπάμα, τον Μάιο του 2012.

Τα διλήμματα στην Αγκυρα, παρά τον περιφερειακό ρόλο που κέρδισε ο κ. Ερντογάν την τελευταία δεκαετία, είναι έντονα. Γι’ αυτό και πριν ή κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Μαρτίου ίσως αναβιώσει η γνωστή τακτική παραβιάσεων ελληνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων. Οσο για την τακτική των ψιθύρων; Αναμένεται από την επομένη.