05 Φεβρουαρίου, 2013

ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΙΑΡΚΗ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Από σήμερα Τρίτη 5 έως και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 156ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Αύριο Τετάρτη  6 Φεβρουαρίου, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, θα τιμηθεί, όπως κάθε χρόνο, η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, ο οποίος είναι και ο Προστάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο εορτασμός θα αρχίσει με Θεία Λειτουργία, στην οποία θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ακολούθως στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο στεγάζεται σε χώρους της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στον εφετεινό εορτασμό ομιλήτρια θα είναι η Ελλογιμωτάτη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κ. Δέσπω Λιάλιου, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Παράδοσις και Ανανέωσις κατά τον ιερόν Φώτιον», και στη συνέχεια θα διεξαχθεί συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΣ

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, συναντήθηκε πριν από λίγο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος. Η συνάντηση διήρκησε περίπου 45' λεπτά, και πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά το πέρας της συνάντησης τόνισε: "Είχαμε όπως πάντα μια πολύ εγκάρδια και ειλικρινή συζήτηση για θέματα που αφορούν γενικότερα την Εκκλησία, διότι μην ξεχνάτε ότι το ΥΠΕΞ έχει σχέση με την Εκκλησία για θέματα τόσο στον ελλαδικό όσο και στον εξωτερικό χώρο."

"Ενημέρωσα τον Μακαριώτατο για τα πρόσφατα ταξίδια μου σε άλλε Εκκλησίες, καθώς και για το ταξίδι μου που θα πραγματοποιήσω στην Βηρυττό την μεθεπόμενη εβδομάδα για την ενθρόνιση του Πατριάρχη Αντιοχείας", ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι ενημερώθηκε για τα ταξίδια του Υπουργού Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι ένα μήνυμα αισιόδοξο για όλους μας όταν ο Υπουργός επισκέπτεται και άλλες Εκκλησίες.

"Μιλήσαμε για θέματα υπηρεσιακά και θέματα που αφορούν την Εκκλησία στη διασπορά και όπως ανέφερε και ο κ. Υπουργός κάθε συνάντηση έχει ιδιαίτερη αξία", πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΗΒΩΝ & ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

Την Πέμπτη 31-1-2013 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τους Τρείς Ιεράρχες, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας προς τιμήν των εκπαιδευτικών της επαρχίας μας στην αίθουσα της Ο.Χ.Ε.Λ. στη Λιβαδειά.

Ο προσκεκλημένος ομιλητής ελλογιμώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το χειμαρρώδη και γεμάτο μηνύματα λόγο του καθήλωσε το κοινό με την εισήγησή του: «Η αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος κατά τον Ιερό Χρυσόστομο».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς τόνισε ότι η Τοπική Εκκλησία βλέπει  με μεγάλο ενδιαφέρον και κατανόηση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο πολύτιμο έργο τους, που έχει σαν σκοπό όχι μόνο την μετάδοση της γνώσης αλλά και την διαμόρφωση συνειδήσεων, ακέραιων χαρακτήρων και ήθους στα παιδιά, που η ελληνική κοινωνία εμπιστεύεται στα χέρια τους.

Τέλος ευχήθηκε, όπως ο λόγος των Τριών Ιεραρχών έτσι και ο δικός τους λόγος αλλά και το παράδειγμά τους να είναι σαν τη βροχή, που θα ξεδιψά τις διψασμένες παιδικές ψυχές, θα τις αναζωογονεί και θα τις μεταβάλλει σε καρποφόρα λιβάδια. Στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών.

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς που παρευρέθησαν στην εκδήλωση ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά της.



ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ


Ο κ. Γιώργος Πατούλης παρουσιάζει τους στόχους
του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για το 2013  
στην κοπή της πίτας

«Κλείνοντας ένα χρόνο στη λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που συμπορεύονται μαζί μας σε αυτό το έργο ιατρικής διακονίας που έχει στόχο τον άνθρωπο. Καθημερινή μας στόχευση είναι να ανακουφίσουμε τον ανθρώπινο πόνο, όπως και όσο μπορούμε, ιδιαίτερα όταν αυτός αφορά τον άρρωστο, το φτωχό, τον ανασφάλιστο. Προτεραιότητα μας για το 2013 είναι να αγωνιστούμε για να έχει ο κάθε ανασφάλιστος ασθενής φάρμακο - κατ’ οίκον νοσηλεία-νοσοκομειακή περίθαλψη. Κάνουμε πράξη τη στήριξη που υποσχεθήκαμε:

1)Χτίζουμε την πρώτη Κοινωνική Τράπεζα Φαρμάκου σε όλη την Ελλάδα και υιοθετούμε τις φαρμακευτικές αγωγές των χρονίως πασχόντων ανασφάλιστων ασθενών στην Αττική στις παραμεθόριες περιοχές για έναν χρόνο.

2)Συνεχίζουμε τα Ακριτικά Οδοιπορικά Υγείας για να αφουγκραστούμε από άκρη σε άκρη τα υγειονομικά προβλήματα των άγονων νησιών.

 3)Θωρακίζουμε τη δευτεροβάθμια περίθαλψη των ασθενών μέσα από τη μεγάλη αλυσίδα των νοσοκομείων με τους χειρουργούς μέλη του ΙΣΑ, τόσο τους νοσοκομειακούς όσο και τους πανεπιστημιακούς.

4)Ενισχύουμε τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία όλης της Ελλάδας. Θέτουμε σε άμεση εφαρμογή την Κάρτα Υγείας Κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας στους άξονες συνεργασίας που υπογράψαμε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

5)Σχεδιάζουμε τη δημιουργία Κέντρου Παιδιού που θα παρέχει στο ανασφάλιστο παιδί πλήρη ψυχοκοινωνική κάλυψη, οικογενειακή συμβουλευτική και ιατροκοινωνική φροντίδα σε ευάλωτες ομάδες του παιδικού πληθυσμού.

6)Ελέγχουμε τις προϋποθέσεις και το κοινωνικό πλαίσιο στήριξης για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας βασισμένου σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

7)Ξεκινούμε νέες συνεργασίες με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τις πρώτες βοήθειες, τη βασική υποστήριξη ζωής και την κατ οίκον νοσηλεία ανασφάλιστων και φτωχών συμπολιτών μας. Το 2012 σώθηκαν κάποιες ανθρώπινες ζωές. Το 2013 ας τις κάνουμε περισσότερες».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γενικός Διευθυντής της ''Αποστολής''
κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας

Ο Γενικός Διευθυντής της ''Αποστολής'' κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στον απολογισμό του έργου  του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής συμπληρώνοντας 1 χρόνο λειτουργίας υπογραμμίζοντας ότι έχουν  πραγματοποιηθεί 16.800 ιατρικές επισκέψεις, συμμετείχαν στην προσπάθεια  267 Εθελοντές Ιατροί, πραγματοποιήθηκαν 3.000 εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ 500 ασθενείς συνάνθρωποί μας λαμβάνουν κάθε εβδομάδα την φαρμακευτική αγωγή τους από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου».

 Στη διάρκεια της ομιλίας του εξήρε την συγκινητική προσπάθεια συλλογής φαρμάκων σε 30 δήμους της Αττικής και 10 ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  με αποτέλεσμα την συγκέντρωση 300.000 φαρμάκων προς διάθεση των αναξιοπαθούντων. Και συνεχίζουμε τόνισε: « με αγάπη, θέληση και διάθεση προσφοράς για τον πλησίον μας». 

Σημαντικούς αριθμούς που παρουσιάζουν την τεράστια κοινωνική παρέμβαση του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής παρουσιάσε ο κ. Δήμτσας όπως των διάθεση 40.000 φαρμάκων και εκατοντάδων κιβωτίων υγειονομικού υλικού σε νοσοκομεία και την υλοποίηση συνεργασίας δημιουργώντας μία μεγάλη αλυσίδα δευτεροβάθμιας περίθαλψης. 

Τέλος αναφέρθηκε στην εκστρατεία παιδικού εμβολισμού, εμβολιάζοντας 2.800 ανασφάλιστα παιδιά στην Αττική και στα ακριτικά νησιά αλλά και στα οκτώ οδοιπορικά υγείας σε 21 ακριτικές περιοχές της Ελλάδος ενισχύοντας ιερές μητροπόλεις, δήμους, αγροτικά ιατρεία, περιφερειακά νοσοκομεία και ιδρύματα αλλά και στη δημιουργία παραρτημάτων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής από το νοτιανατολικότερο άκρο της Ευρώπης το Καστελόριζο μέχρι τον Βόρειο Έβρο.

Τελειώνοντας έγινε αναφορά από τον κ. Δήμτσα των πολύτιμων συνεργασιών που στέκονται αρωγοί στο πλευρό του Ιατρείου όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο IOCC, η 'Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Σύλλογος Νέων Φαρμακοποιών κ.α.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η αποστολή, στο υπουργείο Οικονομικών, του φακέλου που περιείχε μία σφαίρα και απειλητικό σημείωμα, με παραλήπτη τον Γιάννη Στουρνάρα. Κύκλοι της κυβέρνησης εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την όξυνση του κλίματος σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα.
  • Στους δρόμους με τα τρακτέρ τους παραμένουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, την ώρα που τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν προτάσεις προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι αγρότες του νομού Έβρου με κύρια σημεία την Ορεστιάδα και τις Φέρες. Τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, στον Λευκώνα Σερρών, στην Κουλούρα Ημαθίας, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της Νάουσας, στο οδικό δίκτυο του Κιλκίς, στα διόδια Αιγινίου στην Πιερία, στον κόμβο Πετραλώνων και στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής.
  • Επαφές της ελληνικής Χρυσής Αυγής με ομάδες νεοναζί στη Βαυαρία διαπιστώνει η υπηρεσία του κρατιδίου που είναι επιτετραμμένη με την επιτήρηση ακραίων ομάδων, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε μετά από αίτημα. Η υπηρεσία υποστηρίζει ότι αντιπρόσωποι των ομάδων «συναντώνται τακτικά» σε εκδηλώσεις ακροδεξιού περιεχομένου στο εξωτερικό, αν και η υπηρεσία επιφυλάσσεται για την ίδρυση «τοπικού γραφείου» της Χρυσής Αυγής στη Νυρεμβέργη.
  • Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα σε προσφαρά στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) 8 στους 10 καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα προϊόντα σε προσφορά σε σχέση με το διάστημα πριν από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2012 τα νοικοκυριά εξοικονόμησαν περίπου 250 εκατ. ευρώ επιλέγοντας για τις αγορές τους προϊόντα σε προσφορά, ή χρησιμοποιώντας δωροεπιταγές ή προγράμματα επιστροφής χρημάτων ανάλογα με το ύψος των αγορών τους.
  • Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους συνεδριάζουν το πρωί της Τρίτης οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Περιμένω να επικρατήσει σύνεση στις αποφάσεις της ΠΝΟ, διαφορετικά η κυβέρνηση θα λάβει τις δικές της αποφάσεις, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ.Μουσουρούλης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης. Η απεργία των ναυτεργατών λήγει τα ξημερώματα της Τετάρτης εάν δεν αποφασιστεί παράταση.
 Κόσμος

  • Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, στον οποίο δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν το Νοέμβριο οι ευρωπαίοι ηγέτες, διχάζει ακόμη τους «27» προ της νέας Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι σκοπεύει να παρουσιάζει νέο σχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα μπορεί να αποσπάσει και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Σε συλλήψεις στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού υπόπτων για συμμετοχή σε ομάδες ισλαμιστών εξτρεμιστών προχώρησαν οι γαλλικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για «τέσσερα ή πέντε» άτομα που τέθηκαν σε κράτηση το πρωί της Τρίτης.
  • Σε συσσώρευση εύφλεκτου αερίου που «πυροδοτήθηκε» από κάποια σπίθα ή φλόγα αποδίδει η γενική εισαγγελία του Μεξικού την έκρηξη στα γραφεία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Pemex, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους. Η έρευνα πάντως δεν έχει καταλήξει ακόμη στην προέλευση του αερίου ή στο γιατί δεν έγινε έγκαιρα αντιληπτή η διαρροή.
  • Το θρίλερ της σχεδόν εβδομαδιαίας ομηρίας του πεντάχρονου αγοριού από ένοπλο στην Αλαμπάμα έληξε με την έφοδο της αστυνομίας στο «καταφύγιο» του απαγωγέα, απελευθερώνοντας τον μικρό και σκοτώνοντας τον 65χρονο δράστη. Γείτονες αναφέρουν ότι άκουσαν κάτι που έμοιαζε με έκρηξη και έπειτα έναν πυροβολισμό την ώρα που γινόταν η αστυνομική έφοδος, την στιγμή που η αστυνομία δεν δίνει ακόμη λεπτομέρειες για την επιχείρηση πέραν της έκβασής της.
  • Η αγωγή που προτίθεται να υποβάλει το αμερικανικό Δημόσιο σε βάρος της Standard & Poor's απειλεί να φέρει τον οίκο ενώπιον υψηλών προστίμων ή και αυστηρών περιορισμών για το πώς προχωρεί στο εξής σε αξιολογήσεις πιστωτικών προϊόντων. Η αγωγή θα αφορά τα πεπραγμένα του οίκου που θεωρείται ότι συνέβαλαν στο «σκάσιμο» των subprime, το οποίο οδήγησε στην κρίση του 2008 -αλλά θα στρέφεται εναντίον του οίκου μόνο για αστικά, και όχι ποινικά, αδικήματα, τα οποία θα ήταν δυσκολότερο να αποδειχθούν και θα επέσυραν ποινές φυλάκισης σε στελέχη.
Οικονομία

  • Στον αέρα βρίσκεται η καταβολή των επιδομάτων σε 420.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, μετά την κατάργηση -από 1ης Ιανουαρίου 2013- των επιδομάτων που κατέβαλε του ΟΓΑ. Και αυτό γιατί, όπως προκύπτει, τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας δεν έχουν ακόμη καθορίσει και δρομολογήσει τις διαδικασίες χορήγησης των επιδομάτων.
  • Αλλαγές στις συμβάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών με τους βενζινοπώλες θα επιφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την «Ημερήσια» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις κρατικές προμήθειες θα περιληφθούν διατάξεις με τις οποίες θα αποσυνδέεται η χονδρική τιμή πώλησης των καυσίμων από την παροχή οικονομικών και χρηματοδοτικών ανταλλαγμάτων των εταιρειών προς τους βενζινοπώλες.
  • Η επαρκής στελέχωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί προϋπόθεση για την τραπεζική ενοποίηση στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Promontory Financial Group για την ΕΚΤ που δημοσιοποίησαν σήμερα Τρίτη οι Financial Times. Η έκθεση ουσιαστικά εισηγείται το διπλασιασμό του στελεχιακού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τονίζοντας πως απαιτούνται προσλήψεις περίπου 2.000 ατόμων προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η τραπεζική ενοποίηση στη ζώνη του ευρώ.
 Αθλητισμός

  • Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Αχιλλέας Μακρόπουλος, υπέγραψε το παραχωρητήριο προς την «πράσινη» ΠΑΕ και πλέον οι εργασίες για να προλάβει η ομάδα να επιστρέψει στη φυσική της έδρα τον Μάρτιο, μπαίνουν στην τελική ευθεία.
  • Και επισήμως παίκτης του Άρη ως το καλοκαίρι του 2014 είναι από τη Δευτέρα ο Νταβίδ Αγκάνθο. Ο Ισπανός επιθετικός είχε συμφωνήσει να επεκτείνει τη συνεργασία του με τους κίτρινους και τη Δευτέρα το απόγευμα έβαλε την υπογραφή του στο νέο συμβόλαιό του.
  • Ανατροπή σκηνικού και δεδομένων στην υπόθεση του Πάμπλο Γκαρσία, καθώς, το βράδυ της Δευτέρας, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έπειτα από Μαραθώνιες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τον αρχηγό, αλλά και τον τεχνικό της ομάδας, Γιώργο Δώνη, ανακοίνωσε ότι ο Ουρουγουανός παραμένει στην ομάδα και από την Τρίτη θα βρίσκεται κανονικά στις προπονήσεις. Για την ακρίβεια, η ΠΑΕ με μήνυμά της στο facebook αναφέρει: «Μετά τις φήμες των τελευταίων ημερών που αφορούν την απόλυτα φυσιολογική εσωτερική λειτουργία και καθημερινότητα της ομάδας, μόνο μια απάντηση υπάρχει: Ο Pablo Garcia είναι και θα παραμείνει μέλος της οικογένειάς μας και θα βρίσκεται αύριο στην προπόνηση της ομάδας...». Γκαρσία: «Αγωνιστικά νιώθω καλά, μέσα μου όμως όχι...»