04 Φεβρουαρίου, 2013

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Η εφημερίδα το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής εχθές 03/02/2013, αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια τα αίτια και όλη την αλήθεια για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και όχι για δολοφονία όπως διαδίδουν κάποιες κασσάνδρες από διάφορες κουτσομπολίστικες βραδινές εκπομπές.

Η εφημερίδα μεταξύ άλλων γράφει:

Θα ζούσε ο Χριστόδουλος, αν... είχε διαγνωσθεί έγκαιρα από τους γιατρούς του η κίρρωση του ήπατος και είχε ρυθμισθεί το ζάχαρο που είχε από πολλά χρόνια Όταν μπήκε στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο, είχε δύο καρκίνους - Τι είπαν οι δύο γερμανοί καθηγητές της Ιατρικής που έφερε τότε ο υπουργός Υγείας

Θα μπορούσε να ζούσε, το λιγότερο να είχε κερδίσει χρόνια ζωής. Αν παρακολουθείτο θα είχε νωρίτερα διαγνωσθεί η κίρρωση του ήπατος και το ζάχαρο που είχε χρόνια θα είχε ρυθμισθεί και δεν ήταν... σμπαράλια, όπως χαρακτηριστικά μας είπε ένας από τους γιατρούς που είχε πάρει μέρος στα δέκα συμβούλια που έγιναν κατά τη διάρκεια της παραμονής του Αρχιεπισκόπου στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο.

Να σημειώσουμε ότι το «Αρεταίειο» (κάποιοι έδιναν… μάχη -για ιδίους λόγους που καθένας μπορεί να υπονοήσει- να πάει στο «Αττικό» και άλλοι στο «Ερρίκος Ντυνάν») επελέγη από τους πολύ στενούς και έμπιστους συνεργάτες του και κυρίως από τον Κώστα Πυλαρινό και τον παπά Θωμά Συνοδινό, επειδή εκεί χειρουργούσε ο καθηγητής και διευθυντής της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσης Βώρος, που μετά από συζητήσεις με ειδικούς κρίθηκε ότι ήταν ο καταλληλότερος για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Αρχιεπίσκοπος.

Θυμίζουμε ότι δύο μέρες πριν επιστρέφοντας από την Έδεσσα όπου είχε παραστεί σε θρησκευτικές εκδηλώσεις, ο Αρχιεπίσκοπος ένιωσε ισχυρούς πόνους, που δεν υποχωρούσαν και κλήθηκαν γιατροί να τον εξετάσουν, μάλιστα την Παρασκευή έκανε αξονική τομογραφία στο διαγνωστικό κέντρο «Ιατρόπολις» και εκεί κρίθηκε ότι πρέπει επειγόντως να μπει σε νοσοκομείο, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

Να σημειωθεί ότι επί 20 χρόνια ο γνωστός καθηγητής της Ιατρικής (παθολόγος) κ. Ράπτης ήταν ο προσωπικός γιατρός του αειμνήστου Χριστόδουλου. Όταν εκείνο το μοιραίο Σάββατο στις 9 Ιουνίου ο Αρχιεπίσκοπος περνούσε την πόρτα του «Αρεταίειου», έσερνε ήδη στην πλάτη του δυο καρκίνους! Συγκεκριμένα αντιμετώπιζε, σύμφωνα με έγκυρους ιατρικούς κύκλους, τα εξής σοβαρά προβλήματα υγείας:

= Καρκίνο του παχέος εντέρου με απόφραξη,

= Κίρρωση του ήπατος, εξ αιτίας της οποίας επαπειλείτο ασκίτης, που εκδηλώθηκε
 μετεγχειρητικά,

= Ξεχωριστό καρκίνωμα του ήπατος πρωτοπαθές,

= Αρρύθμιστο ζάχαρο και

= Αυξημένο βάρος που επιδείνωνε την κατάστασή του.

Σε πρώτη φάση έγινε εγχείρηση του εντέρου με σκοπό να γίνει αργότερα επέμβαση για τον καρκίνο ήπατος. Η εγχείρηση είχε μετεγχειρητικά προβλήματα, όχι σοβαρά, αντιμετωπίσιμα, από παρεπόμενες αρρώστιες, αυτά όμως παρέτειναν τη νοσηλεία του. Τόσο μετά την εγχείρηση αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του Αρχιεπισκόπου στο «Αρεταίειο» πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστο δέκα ιατρικά συμβούλια στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, στα οποία παραβρέθηκαν περίπου 20 καθηγητές Ιατρικής (διαφόρων ειδικοτήτων) του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο προσωπικός γιατρός κ. Ράπτης. Σε όλη την πορεία ακόμη και για την απόφαση για τη μεταμόσχευση υπήρχε πάντα απόλυτη συμφωνία όλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Υγείας κλήθηκαν δύο γερμανοί καθηγητές της Ιατρικής και από τις ΗΠΑ ο διαπρεπής και διεθνούς φήμης καθηγητής κ. Τζάκης. Σχετικά με τα μετεγχειρητικά προβλήματα ο ένας από τους δύο γερμανούς γιατρούς, ο κ. Buchlez, είπε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής στην κατάσταση που ήταν, υπήρχε μια πιθανότητα τουλάχιστον 20% να πεθάνει κατά την εγχείρηση, προσθέτοντας όμως ότι η εγχείρηση ήταν επιβεβλημένη.

Και οι δύο καθηγητές κατέγραψαν τις διαπιστώσεις σε τρισέλιδη έκθεση που υπέβαλαν.

Η πορεία προς την Αμερική...

Ο ελληνοαμερικανός καθηγητής κ. Τζάκης κατέβαλε κάθε προσπάθεια να γίνει η μεταμόσχευση σε εύλογο χρόνο, έπρεπε όμως να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, με την αυστηρή τήρηση της σειράς προτεραιότητας του καταλόγου των ασθενών που περιμένουν να μεταμοσχευτούν, όπως επιβάλλει ο αμερικανικός νόμος. Όταν βρέθηκε το μόσχευμα, που προερχόταν από έναν μαύρο που είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, την επομένη το πρωί μπήκε στο χειρουργείο ο Αρχιεπίσκοπος. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο δότης ήταν μουσουλμάνος, ειπώθηκε στον Χριστόδουλο μήπως υπήρχε πρόβλημα θρησκείας. Και η απάντησή του ήταν ότι όλοι είμαστε άνθρωποι, προχωρήσετε...

Δυστυχώς ο καρκίνος του ήπατος είχε κάνει τη δουλειά του... Είχε επεκταθεί και δεν επέτρεπε να γίνει η εγχείρηση... Και από εκείνη τη στιγμή άρχιζε η ανεπίστρεπτη αντίστροφη μέτρηση. Με το τέλος να μην είναι πολύ μακριά... Μια από τις επόμενες μέρες, πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής προς την Ελλάδα του, λειτούργησε σε Εκκλησία στο Μαϊάμι. Και εκεί λύγισε… Έκλαψε.. Και είπε εκείνο το «Γιατί εγώ, Θεέ μου…».

Γιατί δεν μίλησε ο Βώρος

Δέχθηκε πάρα πολλές, υποβολιμαίες επιθέσεις ο θεράπων γιατρός του Αρχιεπισκόπου, καθηγητής Διονύσης Βώρος, ο οποίος πριν τον καλέσουν να αναλάβει την ευθύνη της αντιμετώπισης της κατάστασης της υγείας του Χριστόδουλου δεν είχε καμία προσωπική σχέση ή γνωριμία μαζί του. Ρωτήθηκε ο κ. Βώρος γιατί δεν απάντησε στην κριτική που του έκαναν συνάδελφοί του από τις τηλεοράσεις. Η απάντησή του ήταν: «Το έκανα συνειδητά» και εξηγήσε το γιατί:

-Πρώτον, θεώρησα ότι δεν χρειαζόταν από τη στιγμή που όλα συζητούνταν δημόσια στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου παρουσία και των επικριτών μου, οι οποίοι ποτέ δεν είχαν διατυπώσει άλλη γνώμη, και

-Δεύτερον, γιατί αυτό θα ήταν προσβολή για τον ασθενή που έδινε μάχη για να επιβιώσει.

Να σημειωθεί ότι όλος ο φάκελος του ασθενή «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος» με όλα τα στοιχεία τεκμηριωμένα από εξετάσεις, εκθέσεις και τα πρακτικά για το τι ειπώθηκε στα 10 ιατρικά συμβούλια φυλάσσεται στα αρχεία του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου.



ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΕΚΤΑΚΤΩΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ταξίδι αστραπή στην Αργολίδα πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος. Ο Μακαριότατος επισκέφθηκε στο Ναύπλιο τον Μητροπολίτη Αργολίδας κκ. Ιάκωβο.

Σε δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τις θερμές ευχές του για ταχεία ανάρρωση της υγείας του Σεβασμιότατου Αργολίδας και συνέχισε λέγοντας: "Ήρθα να δω από κοντά τον ποιμενάρχη σας και να ενημερωθώ για την κατάσταση της υγείας του".

Η απεριόριστη αγάπη και ο σεβασμός που τρέφει ο Μακαριότατος Αθηνών στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Αργολίδος είναι γνωστή και αυτή επιβεβαιώθηκε σήμερα με το προσωπικό ενδιαφέρων που έδειξε ο Αρχιεπίσκοπος και το ταξίδι που έκανε από την Αθήνα για αυτό το λόγο. Η συνάντηση του Μακαριότατου κράτησε μια ώρα περίπου .

 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ;

Ο τίτλος «Ένα υπέροχο ελληνικό μυαλό» ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του Απόστολου Δοξιάδη, ο οποίος στα δεκαπέντε του χρόνια έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Columbia της Nέας Yόρκης, όπου σπούδασε μαθηματικά.

Αλλά τον κέρδισε ο κινηματογράφος, το θέατρο και η συγγραφή. Το μυθιστόρημά του «O θείος Πέτρος και η Eικασία του Γκόλντμπαχ» έγινε διεθνές μπεστ-σέλερ, ενώ το γκράφικ νόβελ «Logicomix» σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Με αφορμή τη διάλεξη που διοργάνωσε ο ίδιος και η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟI στο Μουσείο Μπενάκη, μιλά για την πολιτική και τους πολιτικούς, την Εκκλησία, την Αριστερά και τη βία.

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε στη σημερινή Ελλάδα;

Υπάρχουν σίγουρα πολλά που δεν μου αρέσουν, και όχι μόνο από τα σχετιζόμενα με την κρίση πράγματα, όπως η δυσλειτουργία των θεσμών και η αδιαφορία πολλών για το σύνολο. Αλλά ως άνθρωπος αισιόδοξος εστιάζω στα καλά. Βλέπω λοιπόν τον τελευταίο καιρό σημάδια θετικής αλλαγής, κυρίως στο ότι οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από αυτούς που τους προσφέρουν είτε μόνο γκρίνια και μαυρίλα, είτε ψεύτικη, ουτοπική αισιοδοξία. Θέλω να ελπίζω ότι μέσα στην ψυχή μας άρχισε η έξοδος από την κρίση.

«Ο Ευκλείδης στο Γκέτισμπεργκ: μια διάλεξη για όσους αναρωτιούνται για τη σχέση της πολιτικής με τη λογική». Θα μας το εξηγήσετε;

Ο Λίνκολν ήταν ηγέτης που ήξερε να χρησιμοποιεί λογικά εργαλεία, πολλά από τα οποία, όπως είπε ο ίδιος, τα έμαθε από τον Ευκλείδη. Η ανάγνωση των ομιλιών του μας δείχνει μια άλλη δυνατότητα της πολιτικής από αυτήν που έχουμε συνηθίσει. Φυσικά, η πολιτική δεν μπορεί να είναι μόνο λογική, γιατί μόνο λογικά δεν είναι τα ανθρώπινα. Αλλά αν τα θέματα δεν τεθούν με όσο πιο λογικό τρόπο γίνεται, δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός διάλογος και ο διάλογος είναι η βάση στη δημοκρατία.

Ο Αβραάμ Λίνκολν συγκαταλέγεται στους τρεις σπουδαιότερους προέδρους των ΗΠΑ. Εχουμε στην Ελλάδα έλλειμμα τέτοιου πολιτικού αρχηγού; Θα μπορούσε μία «Ομιλία στο Γκέτισμπεργκ» να διευκολύνει την κατάσταση και να ενώσει το έθνος;

Η Ομιλία στο Γκέτισμπεργκ είχε σκοπό να εμπνεύσει ένα έθνος εν μέσω εμφυλίου πολέμου - κάτι που ευτυχώς δεν μας χρειάζεται. Αυτό που μας λείπει εμάς σήμερα είναι πολιτικοί που να μιλούν με σωστή, στρωτή και νηφάλια επιχειρηματολογία, όχι με κραυγές και συνθήματα. Μόνο αν υπάρξει τέτοιος λόγος από τους πολιτικούς, στις αντιλογίες τους, θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε, όπως λέει ο Λίνκολν σε μια ομιλία του, «πού βρισκό-μαστε και κατά πού πηγαίνουμε, ώστε να δούμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς».

Στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο το θέμα της δουλείας χώρισε τη χώρα. Η ελληνική κοινωνία που βρίσκεται σε «οικονομικό πόλεμο» έχει διασπαστεί σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Θα μπορούσε η Ιστορία να επαναληφθεί;

Εννοείτε να πάμε σε εμφύλιο πόλεμο; Οχι, δεν το πιστεύω. Αλλά και όσοι το ονειρεύονταν, λόγω των ακραίων τους θέσεων, έχουν μάλλον αρχίζει να απογοητεύονται. Τα άκρα δεν μας ταιριάζουν, δεν θα στεριώσουν στις ψυχές μας.

Η ρητορική δεινότητα των πολιτικών μπορεί να είναι και επικίνδυνη, ειδικά στις μέρες που διανύουμε;

Φυσικά μπορεί, αν είναι δεινότητα στη ρητορική του συναισθήματος και του παραμυθιού. Δυστυχώς, έχουμε ουκ ολίγα δείγματα τέτοιας ρητορικής σήμερα στην Ελλάδα.

Σας φοβίζει κάτι για το μέλλον της Ελλάδας ή πιστεύετε ότι θα τα καταφέρουμε;

Τα καταφέραμε στα χειρότερα, τώρα θα κολλήσουμε;

Το μοντέλο της συγκυβέρνησης μέχρι τώρα δεν ήταν στην κουλτούρα μας. Εκτιμάτε ότι θα αντέξει;

Θέλω να ελπίζω πως ναι. Είναι η μόνη ελπίδα για να αρχίσουν να συζητούν οι πολιτικοί και να συνεννοούνται σε θέματα αρχών αντί να τρώγονται συνεχώς όλοι με όλους.

Υπάρχει μια δημόσια συζήτηση για την ευθύνη των πολιτών. Πιστεύετε ότι η κοινωνία είναι «συνένοχη» για την κατάσταση της χώρας;

Η χώρα αποτελείται από όλους μας. Σίγουρα δεν έχουμε όλοι ίδιες ή ίσες ευθύνες. Αλλά το να λέει κάποιος, όπως πολλοί κάνουν, «οι άλλοι φταίνε για την κρίση, εγώ καθόλου», είναι κοροϊδία. Κάποιοι πολιτικοί δυστυχώς τρέφουν αυτήν την τάση: λένε ότι φταίει για όλα κάποιος μπαμπούλας (η Μέρκελ, οι μετανάστες, «ο πλούτος», κ.λπ.) ώστε να νιώθει ο πολίτης στον οποίο απευθύνονται ότι αυτός δεν φταίει και έτσι να κολακεύεται.

Τη στάση των διανοούμενων απέναντι σε όσα βιώνουμε πώς την κρίνετε;

Του καθενός αλλιώς!

Το Κράτος πρέπει να συμπορεύεται με την Εκκλησία ή να διαχωριστεί;

Ως άνθρωπος που σέβεται την Εκκλησία, θεωρώ ότι το σωστό θα είναι να διαχωριστεί. Αυτό για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως πνευματικούς.

Αρκεί να αναθεματίζουμε τη Χρυσή Αυγή και να καταδικάζουμε τη ρατσιστική βία ή πρέπει να κάνουμε κάτι πιο δραστικό; Είναι φαινόμενο των καιρών ή θα έχει διάρκεια;

Η δημοκρατία πρέπει να ανέχεται όλες τις απόψεις, ακόμη και τις πιο ακραίες, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανέχεται την εκτροπή από τον νόμο, και κυρίως όταν φτάνει στη βία. Πρέπει να αντιταχθούμε με κάθε τρόπο στη βία, όχι μόνο της Χρυσής Αυγής αλλά και κάθε ακραίου ανθρώπου, κόμματος ή σχηματισμού. Κακό πράμα η υποκρισία. Να μην ξεχνάνε, μερικοί μερικοί, ότι η Χρυσή Αυγή ασκεί βία, αλλά δεν την έφερε εκείνη στη νεότερη Ελλάδα.

Η Αριστερά έχει αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν σ' αυτήν την ιστορική συγκυρία ή υπεκφεύγει; Συμμετέχει στη διάσωση της χώρας ή στέκεται εμπόδιο;

Υπάρχει υπεύθυνη και ανεύθυνη Αριστερά, όπως και υπεύθυνη και ανεύθυνη Δεξιά. Μην ξεχνάμε ότι η ΔΗΜΑΡ, κόμμα της Αριστεράς, συμμετέχει στην κυβέρνηση. Αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ανεύθυνο.

Περνάει κρίση και η Τέχνη;

Η τέχνη είναι σε μεγάλο βαθμό εικόνα της κοινωνίας όπου λειτουργεί, και με αυτήν την έννοια δεν μπορεί να είναι αμέτοχη των προβλημάτων. Ομως, σε μια πλουραλιστική κοινωνία, όπως είναι ευτυχώς αυτή που ζούμε, υπάρχουν άπειρες φωνές, άπειρες εναλλακτικές, οπότε δεν μπορούμε να γενικεύουμε.

Τι σας δίδαξαν τα Μαθηματικά;

Να προσπαθώ να ξεκαθαρίζω τα προβλήματα.

Εχουμε παιδεία ως λαός;

Εκεί που υστερούμε συλλογικά είναι σε παιδεία πολιτικής συμπεριφοράς.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αντίφαση των ημερών μας;

Οτι ενώ διχαζόμαστε και τρωγόμαστε για το τι φταίει για την κατάσταση και τι πρέπει να κάνουμε, είμαι σίγουρος ότι κατά βάθος σχεδόν όλοι ξέρουμε και σχεδόν όλοι συμφωνούμε.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε διαμέρισμα στη Νίκαια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας ηλικιωμένος άνδρας που διέμενε στο σπίτι. Η έκρηξη οφείλεται σε φιάλη υγραερίου. Εικόνες μετά την έκρηξη δείχνουν κατεστραμμένους τοίχους και σοβαρές ζημιές στο μπαλκόνι του διαμερίσματος.
  • Διαμέρισμα που σχετίζεται με τους συλληφθέντες για τις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο Χαλάνδρι από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, πρόκειται για κρησφύγετο της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Στο διαμέρισμα εντοπίστηκαν ίχνη παραβίασης της εισόδου, δεν έχουν βρεθεί όπλα, αλλά οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής φέρονται να έχουν συλλέξει σημαντικά ευρήματα.
  • Επιχειρώντας να περιορίσει το επικοινωνιακό κόστος, μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των τεσσάρων συλληφθέντων με εμφανή τα σημάδια κακοποίησης και το σάλο που ξέσπασε με καταγγελίες για βασανισμό τους, η κυβέρνηση εμφανίστηκε την Δευτέρα να μην υιοθετεί πλήρως την εκδοχή περί «τραυματισμού τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή και αντίστασή τους» στην Κοζάνη. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσαν το πρωί της Δευτέρας ότι θα διεξαχθεί έρευνα από τη Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες, ενώ τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι «κράτος δικαίου».
  • Την αποζημίωση των επιβατών μετά τις πολυήμερες απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών με έκπτωση 12-15 ευρώ στην κάρτα απεριορίστων διαδρομών του Μαρτίου. Η σχετική απόφαση για το ύψος της έκπτωσης που θα γίνει στα κουπόνια Μαρτίου αναμένεται να υπογραφεί εντός της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, το επιβατικό κοινό για να τύχει της έκπτωσης αυτής θα πρέπει να προσκομίσει στα εκδοτήρια των καρτών και το κουπόνι Ιανουαρίου.
  • Κοινό μέτωπο των τριών κυβερνητικών εταίρων απέναντι στο μπαράζ των κινητοποιήσεων, καθώς και στις νέες προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, με αφετηρία το σχέδιο ενιαίας φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, αναζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Με αυτή την ατζέντα, ο Αντώνης Σαμαράς εξετάζει να συγκαλέσει εντός της εβδομάδας νέα σύσκεψη με τους Ευ.Βενιζέλο και Φ.Κουβέλη, καθώς κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει ενιαία φωνή από τον τρικομματικό συνασπισμό, πολύ περισσότερο εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με τους αγρότες και τους ναυτεργάτες.

Κόσμος

  • Τα μαχητικά της γαλλικής αεροπορίας «ακολούθησαν» τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο βόρειο Μάλι, συνεχίζοντας τα πλήγματα με στόχο θέσεις των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι τελευταίες επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν στο Τεσαλίτ, κωμόπολη κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.
  • Λίγο μετά την ανατροπή στη μέση του Super Bowl μεταξύ των Raverns και των 49ers, του αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο τηλεοπτικό ενδιαφέρον ανά την υφήλιο, το στάδιο φαίνεται ότι δεν άντεξε... την αγωνία και το ρεύμα έπεσε για μισή ώρα. Ο αγώνας διακόπηκε, οι τηλεθεατές αγανακτούσαν από τον καναπέ και τελικά το πρόβλημα, άνγωστης ακόμη αιτίας, αποκαταστάθηκε μετά από 35 λεπτά στο στάδιο Superdome της Νέας Ορλεάνης -το οποίο είχε γίνει καταφύγιο μετά τον τυφώνα Κατρίνα και αποκαταστάθηκε έναντι 336 εκατ. δολαρίων.
  • Θανάσιμα πυροβολήθηκε σε ένα σκοπευτήριο στην πολιτεία του Τέξας ένας πρώην πεζοναύτης, μέλος της ομάδας ειδικών αποστολών SEAL του αμερικανικού ναυτικού και γνωστός ως ο πιο «φονικός» ελεύθερος σκοπευτής στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Κρις Κάιλ βρέθηκε νεκρός το Σάββατο μαζί με τον Τσαντ Λίτλεφιλντ, επίσης βετεράνο του αμερικανικού στρατού. Η αστυνομία συνέλαβε ένα τρίτο βετεράνο, τον Έντι Ρέι Ρουθ, ως ύποπτο για τους φόνους.
  • Οι τρεις σοροί θυμάτων θαμμένες στα ερείπια των πρώτων τριών ορόφων των γραφείων της Pemex στην Πόλη του Μεξικού ανεβάζουν στους συνολικά 36 νεκρούς τα θύματα της έκρηξης της Παρασκευής. Η εισαγγελία αφήνει ακόμη όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τα αίτια της πολύνεκρης έκρηξης, ενώ τα συνεργεία διάσωσης αναμένεται σύντομα να ολοκληρώσουν τις έρευνες για επιζώντες και θύματα.
  • Την πρώτη του «παρατεταμένη» δημόσια εμφάνιση από το 2010 έκανε ο Φιντέλ Κάστρο στις κουβανικές γενικές εκλογές την Κυριακή, που πήγε (για πρώτη φορά εδώ και τρεις εκλογές) ο ίδιος στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει και συνομίλησε για περίπου μία ώρα με ψηφοφόρους και δημοσιογράφους. «Ο λαός της Κούβας είναι πραγματικά επαναστάτης, δεν χρειάζουμε να το αποδείξουμε γιατί θα το αποδείξει η ιστορία» είπε ο πρώην Κουβανός ηγέτης.

Οικονομία

  • Διάσπαση πιστωτικών ιδρυμάτων οι διοικήσεις των οποίων δεν εφαρμόζουν τους κανόνες για τη μόχλευση των τραπεζών προβλέπει σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί σήμερα Δευτέρα από την βρετανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν θα ξεκαθαρίσει σήμερα σε ομιλία του πως εάν μία τράπεζα παρακούει τους κανόνες τότε η ρυθμιστική αρχή (Τράπεζα της Αγγλίας) και το υπουργείο Οικονομικών θα έχουν την εξουσία να προχωρήσουν σε πλήρη διάσπαση των δραστηριοτήτων της τράπεζας και όχι απλά σε διαχωρισμό τους. Ο Όζμπορν αναμένεται να ζητήσει σήμερα αυστηρότερους κανόνες ως προς τη μόχλευση των τραπεζών.
  • Τρόπους αξιοποίησης των κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου αναζητά το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για ακίνητα εντός ή εκτός σχεδίου τα οποία έχουν καταπατηθεί ακόμη και για 50 έτη και για τα οποία οι κάτοχοί τους έχουν υποβάλει στο Δημόσιο αιτήσεις εξαγοράς.
  • Εναλλακτικά σενάρια για να περιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών και να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου επεξεργάζονται οι κυπριακές αρχές. Σύμφωνα με την έκθεση της Pimco που παραδόθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών την επόμενη τριετία με βάση το ακραίο σενάριο ανέρχονται στα 10,1 δισ. ευρώ, ενώ με το βασικό σενάριο πλησιάζουν τα 7 δισ. ευρώ. Στο ακραίο σενάριο η κάθε μια από τις μεγάλες τράπεζες χρειάζονται λιγότερα από 4 δισ. ευρώ και στο βασικό λιγότερα από 3 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

  • Οι δικηγόροι του Μάκη Ψωμιάδη ζήτησαν και πήραν αναβολή επ’ αόριστον στη δίκη με την ΠΑΕ ΑΕΚ, από την οποία οι «κιτρινόμαυροι» ήλπιζαν να δουν φως στο θέμα της υπεξαίρεσης χρημάτων μέσω της οποίας αισιοδοξούν να εισπράξουν μίνιμουμ 44 και μάξιμουμ 88 εκατ. ευρώ.
  • Η Αζαξιό «εκθρόνισε» τη Λιόν από την κορυφή της βαθμολογίας του γαλλικού πρωταθλήματος, καθώς τη νίκησε εντός έδρας με 3-1 και έδωσε το δικαίωμα στην Παρί Σεν Ζερμέν να μείνει μόνη στο «ρετιρέ» του πρωταθλήματος Γαλλίας.Με αυτογκόλ του Αντρέ Αγιού η Μαρσέιγ έχασε με 1-0 στο «Βελοντρόμ» από την ουραγό, Νανσί!
  • Σημαντικό βαθμό πήρε η Βαλένθια του Ερνέστο Βαλβέρδε, που αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Μπαρτσελόνα σε αναμέτρηση για την 22η αγωνιστική της Primera Division. Η Βαλένθια, μάλιστα προηγήθηκε στο σκορ με τον Μπανέγκα στο 33', αλλά η «Μπάρτσα» ισοφάρισε στο 39', με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μέσι.Με σκόρερ τον Ντιέγκο Κόστα η Ατλέτικο νίκησε 1-0 στη Μαδρίτη την Μπέτις κι έτσι μείωσε στους 9 βαθμούς της διαφορά από την κορυφή.